فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان نظام زاده اژیه، شیرین نصرت نژاد، مریم معینی* صفحات 86-95
    مقدمه

    آگاهی از بهره مندی از خدمات سلامت و تعیین کننده های آن برای برنامه ریزی های حوزه سلامت اهمیت دارد. در مدل رفتاری اندرسن، عوامل مستعد کننده و تواناکننده و عوامل مرتبط با نیاز، بهره مندی از خدمات سلامت را تبیین می کنند. هدف این مطالعه شناسایی عوامل مرتبط با بهره مندی از خدمات بستری در ایران بر اساس مدل مذکور می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیل ثانویه است که بر اساس داده های پیمایش ملی بهره مندی از خدمات سلامت در سال های 1387 و 1394 انجام شد. تعداد افراد نمونه در سال 1387، 8326 و در سال1394، 5684 نفر بود. از رگرسیون لاجیت برای  بررسی عوامل مرتبط با بهره مندی از خدمات سلامت استفاده شد.

    یافته ها

    بیماران زن (01/0, P-value ≤48/1=OR)، بیماران با سن بالاتر (05/0, P-value ≤01/1=OR)، بیمارانی که نیاز آن ها توسط پزشک یا پرسنل درمانی تشخیص داده شده بود (01/0, P≤98/1=OR)، بیمارانی که سرپرست خانوارشان دارای تحصیلات بالاتر از دیپلم بود (01/0, P-value ≤65/1=OR)، و ساکنان مناطق محروم کشور (05/0, P-value ≤42/1=OR) با شانس بیشتری از خدمات بستری بهره مند شدند. شانس بهره مندی از خدمات بستری در سال 1394 نسبت به سال 1387، بیشتر بود (01/0, P-value ≤15/2=OR).

    نتیجه گیری

    مدل رفتاری اندرسن می تواند چارچوب نظری مناسبی برای تبیین تعیین کننده های بهره مندی از خدمات بستری در ایران باشد. پیشنهاد می شود سه دسته عوامل تشکیل دهنده این مدل رفتاری، به طور پیوسته در سیاستگذاری های مرتبط با بهره مندی از خدمات بستری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدمات سلامت، بهره مندی، بستری، ایران
  • احسان جهان بانی*، امیرتیمور پاینده نجف آبادی، خالد معصومی فرد صفحات 96-107
    مقدمه

     با توجه به افزایش هزینه های خدمات پزشکی و سالمند شدن جمعیت ایران، مشکلاتی را برای صنعت بیمه درمان به وجود آورده که این حوزه را به یکی از پرمخاطره ترین حوزه ها تبدیل کرده است. در این شرایط یکی از اساسی ترین نیازهای این حوزه، برازش مدلی مناسب به خسارت های درمان است به طوری که بیمه گر بتواند روند هزینه های درمان را بررسی کند و برآورد دقیقی از خسارت های سال آینده داشته باشد و حق بیمه متناسب با آن را محاسبه کند.

    روش بررسی

    بامطالعه بنیادی تجربی داده های خسارت مربوط به بیمه نامه های درمان گروهی صادره از اواسط سال 1397 تا اواسط 1399 شرک بیمه دی جمع آوری گردید و  با استفاده از توزیع های آمیخته، خسارت های دندانپزشکی مدل بندی شد و با استفاده از روش باورمندی خسارت سال آینده  پیش بینی گردید.

    یافته ها

    با توجه به ناهمگنی موجود در دادها، توزیع های آمیخته به دلیل انعطاف پذیری بالا برازش مناسب تری خواهد داشت و افراد بیمه شده را با توجه به مشخصات آن ها در 2 دسته پرریسک و کم ریسک تقسیم گردید و به هر یک از این دسته ها یک توزیع برازش داده شده است و توزیع کلی خسارت ها را یک توزیع آمیخته از این توزیع ها در نظر گرفته که وزن های آمیختگی این توزیع با استفاده از رگرسیون لجستیک برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    یکی از اساسی ترین مسایل در انواع بیمه ها، تعیین حق بیمه ی آن ها است. در این پژوهش با استفاده از نظریه ی باورمندی، برای هر یک از بیمه شده ها با توجه به پارمتر ریسک آن ها حق بیمه سال آینده محاسبه می گردد. درواقع  باورمندی، حق بیمه ی موجود را با خسارت های گذشته ترکیب کرده و حق بیمه ی تعدیل شده را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: توزیع آمیخته متناهی، درمان تکمیلی، رگرسیون لجستیک
  • مریم سالاری*، سارا صباغیان طوسی، صدیقه رستاقی، پرستو گلپور، محمد وجدانی، سید مسعود ساداتی، محمدتقی شاکری صفحات 108-117
    مقدمه

    تحلیل اطلاعات مربوط به مرگ و میر یکی از ابزار مهم در سیاست گذاری سلامت برای هر کشوری است. مطالعه حاضر به منظور خوشه بندی افراد فوت شده در سال 1396 در منظقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    روش کار

     تعداد 21838 مرگ رخ داده از سامانه نظام ثبت مرگ دانشگاه علوم پزشکی مشهد. پس از پاکسازی داده ها و رفع نواقص موجود، افراد با دو الگوریتم PAM و  CLARAبر اساس 4 متغیر سن، جنس، علت مرگ و منطقه محل سکونت خوشه بندی شد. پس از تعیین تعداد بهینه خوشه ها استفاده از معیار میانگین سیلویت، عملکرد خوشه بندی با دو الگوریتم  pam و clara ارزیابی شد.

    نتایج

    بیشترین تفاوت بین خوشه ها بر اساس شاخص سیلویت در تعداد 5 خوشه بود. در 4 خوشه که بیشتر شامل افراد بالای 65 سال بود،  رتبه اول تا چهارم علل مرگ  مربوط بهبیماری هایی با عناوین بیماری های گردش خون، نیوپلاسم ها، بیماری های تنفسی و بیماری های غدد دورن ریز، تغذیه ای و سوخت و ساز بود. بیشترین علل مرگ خوشه پنجم را ناهنجاری مادرزادی و بیماری با منشا قبل از دوران تولد برای افراد زیر یکسال شامل می شد.

    نتیجه گیری

    توزیع سنی علل مرگ جز موارد بسیار اصلی است که باید مد نظر سیاست گزاران سلامت باشد. وجود مرگ به دلیل سرطان در سنین کمتر از 14 سال، درصد بالای مرگ به دلیل بیماری دستگاه های عصبی از جمله مواردی است می توان با مطالعه دقیق درباره آن نقشه راه سلامت را برنامه ریزی کرد.

    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، مرگ و میر، علت مرگ
  • کیوان مرتضوی سرایی، محمود محمودزاده*، حمیدرضا ایزدبخش صفحات 118-128
    مقدمه

    . سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمه اجتماعی کشور  نقش مهم و تعیین کننده ای در تامین سلامت و پویایی جامعه ایفا می کند و از مهمترین اهداف  آن تامین خدمات متنوع بیمه ای و درمانی افراد تحت پوشش می باشد. اما دستیابی به این مهم زمانی به نحوی مطلوب امکان پذیر است که منابع و مصارف و عوامل موثر بر آنها، که پیش شرط ارایه خدمات و مصارف آنهاست به نحوی دقیق و شفاف شناخته شود و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، با مدلسازی منابع و مصارف سازمان تامین اجتماعی با روش پویایی شناسی سیستم‎ها، اقدام به بررسی تاثیرات بیماری کرونا و همچنین پیش‎بینی شرایط این سازمان در سال های آتی و ارایه پیشنهاداتی برای رفع مشکلات آن شده است.

    یافته ها

    بنابر یافته‎های این پژوهش، افزایش حق بیمه دریافتی از 30 به 35درصد و همچنین افزایش سن بازنشستگی به میزان 5 سال، می‎تواند منابع این سازمان را افزایش داده و از ورشکستگی آن جلوگیری کند.

    نتیجه گیری

    اتخاذ سیاست‎های پیشنهاد شده در این پژوهش، علیرغم تاثیرگذاری بعضا بسیار زیاد، به تنهایی نمی‎تواند برای جلوگیری از ورشکستگی صندوق تامین اجتماعی رویکرد مفیدی را ارایه دهد. به منظور اطمینان از بهبود شرایط صندوق، پیشنهاد می شود علاوه بر سیاست‎های پیشنهاد شده در زمینه تغییر سیستم تامین اجتماعی و همچنین اتخاذ سیاست‎های بلندمدت و میان‎مدت کارآمدتر تغییراتی انجام گردد تا رویکرد مناسبی برای برون رفت از شرایط کنونی انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، منابع و مصارف، پویایی شناسی سیستم ها
  • مسعود پاک نیت راد، محمدباقر تاج الدین*، کرم حبیب پورگتابی صفحات 129-142

    پژوهش حاضر بدنبال طراحی مدل توانمندسازی بیمه شدگان بیمه سلامت است تا بتوانند به سطح قابل قبولی از توانمندی دست پیداکنند. دلیل انتخاب این گروه،جمعیت زیاد و قابل ملاحظه آنان در کشور است زیرا حدود 50%از جمعیت ایران را شامل می شوند. رویکرد روش شناختی این پژوهش کیفی و از نوع نظریه مبنایی، فنون داده یابی مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته است. جهت داده کاوی از روش کدگذاری نظری استفاده شد که دست یابی به مقولات اصلی و فرعی جهت تنظیم مدل نظری مدنظر است. تعداد نمونه 15نفر از متخصصان و خبرگان حوزه بیمه سلامت و توانمندسازی است که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که پدیده محوری، توانمندی اجتماع محور بوده واز شرایط علی،زمینه ای، مداخله کننده و راهبردها بدست آمده است. مهم ترین راهبردها حق دسترسی بیمه شدگان به خدمات و فرصت های بیمه ای است. در بحث از شرایط زمینه ای مولفه های مهمی چون: عاملیت، احساس برابری و شمول(ادغام) و ظرفیت سازی مورد تاکید است. همچنین یافته ها نشان می دهد مولفه هایی چون حفظ حقوق بیمه شدگان، منابع توانمندساز و کارآمد و کیفی بودن خدمات بیمه ای به عنوان شرایط علی مورد توجه هستند. بنابر یافته های پژوهش حاضر سه مقوله اصلی آموزش و اطلاع رسانی، مشارکت اجتماعی و حمایت اجتماعی به عنوان شرایط مداخله گر مطرح شده اند. تکمیل کننده زنجیره مدل پارادایمی پژوهش مبتنی بر روش نظریه داده بنیاد پیامدها هستند که توانمندسازی را در چهار بخش عمده توانمندی اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی و روانی بیمه شدگان مورد واکاوی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توانمندی اجتماع محور، توانمندی اجتماعی، توانمدی روانی، توانمندی فرهنگی، توانمندی اقتصادی، بیمه سلامت
  • امین فغفوری آذر، فاطمه باکوئی*، محمدحسین مهدوی عادلی، رضا رادفر، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 143-154
    مقدمه

    سلامت به عنوان ارزش ذاتی برای انسان ها، نقش مهمی در بهبود سعادت جامعه و رفاه افراد دارد و اغلب به عنوان مولفه ای کلیدی از سرمایه انسانی تلقی می شود که به رشد اقتصادی بیشتر منجر می شود. مفهوم سرمایه اجتماعی نشان دهنده آن است که چگونه ساختار اجتماعی یک گروه می‎تواند به عنوان منبعی با ارزش برای افراد آن عمل کند تا با هزینه کمتر، به اهداف خود دست یابند. تلقی سلامت به عنوان یک دارایی، به معنای تمرکززدایی سیاست ها از عوامل مخاطره آمیز به دیدگاهی جامع تر و مبتنی بر عوامل اجتماعی، ازجمله سرمایه اجتماعی است و تحقیق پیش رو نیز برهمین اساس انجام شد.

    روش بررسی

    این تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی بود. تحلیل داده ها از طریق همبستگی کانونی و رگرسیون چندگانه با استفاده از داده های ثانویه گردآوری شده ازسوی موسسه لگاتوم در سال 2021 میلادی و داده های مرتبط با ایران در بازه زمانی 1386 تا 1399، با ویرایش 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به معناداری آزمون های پیلایس و ویلکز در سطح معناداری 5درصد، ضریب همبستگی سرمایه اجتماعی و سلامت 0.89 تعیین شد. با توجه به ضرایب ساختاری، عناصر طول عمر، سلامت جسم، سلامت روان، نظام های مراقبت، مداخلات پیشگیرانه و عوامل رفتاری پرخطر، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر متغیر کانونی سلامت داشتند. براساس ضرایب استاندارد، مشخص شد اعتماد بین فردی، بیشترین تاثیر را بر سلامت دارد و اعتماد نهادی، شبکه های اجتماعی، مشارکت مدنی و اجتماعی و روابط شخصی و خانوادگی به عنوان عناصر سرمایه اجتماعی، در اولویت های بعدی تاثیر بر سلامت قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    سرمایه اجتماعی نقش مهمی بر درک عوامل تعیین کننده سلامت دارد و توجه ویژه به آن ازسوی سیاست گذاران به منظور رفع نابرابری های سلامت، گریزناپذیر است. برهمین اساس در روند سیاست گذاری های سلامت ایران که همچنان با چالش های متعدد مواجه است، افزون بر توجه به راهبردهای سخت افزاری و درمان محور، می توان و باید اهمیت ویژه ای برای سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده سلامت، قایل شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت، شاخص رفاه لگاتوم، نظام سلامت، تحلیل همبستگی کانونی
  • شادی حاجی خانی، سمیه حسام*، ایروان مسعودی اصل، علی ماهر صفحات 155-166
    مقدمه

    بیمه های پایه و مکمل درمان نقش مهمی در دستیابی به پوشش همگانی سلامت دارند. در کشورهای در حال توسعه بیمه های مکمل درمان مشکلات و نارسایی های عدیده ساختاری و سازمانی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر بسته های خدمتی بیمه تکمیلی درمان صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش تحلیل چارچوبی می باشد که در سال 1400 صورت پذیرفت. 11 نفر از خبرگان سازمان بیمه ای و صاحبنظران در نظام سلامت، با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA  استفاده شد.

    یافته ها

    ابعاد الگوی بیمه مکمل درمان در ایران بر اساس تحلیل نظرات صاحبنظران و خبرگان در ایران شامل پنج بعد اصلی «قوانین و مقررات، پوشش خدمات ، تقویت و ایجاد بازار رقابتی، تدوین استاندارد استفاده از خدمات و گایدلاین های درمانی؛ توسعه بیمه های مکمل» بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها تلاش برای تدوین بسته جامع خدمات مکمل درمان در کشور در راستای افزایش دسترسی مردم باید مدنظر سیاستگذاران قرار گیرد و ظرفیت مالی را برای مدیریت و تامین مالی پوشش همگانی سلامت افزایش یابد. انتظار می رود با توسعه علمی بیمه مکمل درمان کمک شایانی به پوشش همگانی سلامت در کشور صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بسته خدمت، بیمه مکمل، پوشش همگانی سلامت
|
  • Mozhgan Nezamzadeh Ezhieh, Shirin Nosratnejad, Maryam Moeeni* Pages 86-95
    Background

    Knowledge about health care utilization and its determinants are important for health care planning. Andersen’s behavioral model of health services use is one of the most widely acknowledged models identifying predictors of health care utilization is the. According to Andersen’s model, factors associated with utilization of health services include predisposing factors, enabling factors, and need factors (health status). The purpose of this study is to identify the factors related to the utilization of inpatients health services in Iran, according to the Andersen’s behavioral model.

    Methods

    The present study is a secondary analysis of two waves of the Utilization of Health Services Survey conducting in the years of 2007 and 2015. The samples were 8326 and 5684 in 2007 and 2015, respectively. The Logistic regression model was used to analyze utilization of inpatient health services.

    Findings

    It was found that women (OR=1/48, P-value≤0/01), older patients (OR=1/01, P-value≤0/05), referral patients (OR=1/98, P-value≤0/01), those living in a household with a head educated more than diploma(OR=1/65, P-value≤0/01), and patients living in deprived areas of the country (OR=1/42, P value≤0/01) were more likely to use inpatient services. Furthermore, the odd of using inpatient health services were higher in the year of 2015 (OR=2/15, P-value≤0/01).

    Conclusion

    Andersen’s Behavioral Model of Health Services can be a good theoretical framework to explain the determinants of inpatient health services utilization in Iran. These factors should be considered for making policies related to inpatient health services in Iran.

    Keywords: Health services, Utilization, Inpatient, Iran
  • Ehsan Jahanbani*, Amirteymor Payandeh Najafabadi, Khaled Masoumifard Pages 96-107
    Introduction

    Awareness of benefiting from health services and its determinants is important for health care planning. In Andersen's behavioral model, predisposing and enabling factors and factors related to need explain the use of health services. The purpose of this study is to identify the factors related to the use of inpatient services in Iran based on the mentioned model.

    Methods

    The present study is a secondary analysis study that was conducted based on the data of the national survey of the use of health services in 2008 and 2015. The number of sampled people was 8326 in 2008 and 5684 in 2015. Logit regression was used to examine the factors related to the use of health services.

    Results

    Female patients (OR=0.01, P≤1.48), older patients (OR=0.05, P≤1.01), patients whose needs were diagnosed by doctors or medical personnel (OR=0.01, P≤1.98), patients whose head of household had higher than diploma education (OR=1.65, P≤0.01), and residents of disadvantaged areas of the country (P≤0.05) (OR=1.42) were more likely to benefit from inpatient services. The chance of benefiting from inpatient services was higher in 2015 than in 2008 (OR=0.01, P≤2.15).

    Conclusion

    Andersen’s Behavioral Model of Health Services can be a suitablethe theoretical framework to explain the determinants of the use of inpatient health services in Iran. It is suggested that the 3 categories of factors cons

    Keywords: Finite mixture distribution, Health Insurance, Logistic regression
  • Maryam Salari*, Sarah Sabbaghian Tousi, Sedighe Rastaghi, Parastoo Golpour, Mohammad Vejdani, Seyyed Masoud Sadati, Mahammad Taghi Shakeri Pages 108-117
    Introduction

    Analysis of mortality information helps in making better health policies. The present study discusses causes of mortality observed in Mashhad, Iran in 2017 using partitioning around medoids (PAM) and Clustering Large Applications (CLARA).

    Methods

    Data from 21838 subjects were collected from the “death registration system” of Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran, and after data cleaning and dealing with incomplete data, individuals were clustered based on 4 variables: age, sex, leading cause of death and ​​place of residence using PAM and CLARA. The optimal number of clusters was determined before clustering using the mean of silhouette. Finally, the clustering performance of each algorithm was evaluated.

    Results

    Based on the silhouette criterion, the highest difference among clusters was found when  five clusters were considered. In four of these clusters, which mostly included people aged over 65, circulatory, neoplasms, diseases of the respiratory system and endocrine, nutritional and metabolic diseases were the first to fourth leading causes of death, respectively. In the remaining cluster, the most common leading causes of death were congenital malformations, deformation and certain conditions originating in the perinatal period for children under 1 year of age.

    Conclusions

    Our results indicate that health policy makers should consider the importance of age distribution in clusters of a given population. Studying on death from cancer at the age of under 14 years and high percentage of death from diseases of the nervous system can contribute to health policies.

    Keywords: Cluster Analysis, Mortality, Cause of Death
  • Keyvan Mortazavi Saraee, Mahmoud Mahmoudzadeh*, Hamidreza Izadbakhsh Pages 118-128
    Introduction

    . The Social Security Organization, as the largest social insurance organization in the country, plays an important and decisive role in ensuring the health and dynamism of the society, and one of its most important goals is to provide various insurance and medical services to the covered people. But achieving this goal is possible when the sources and costs and the factors affecting them, which are the prerequisites for providing services and their costs, are known and analyzed in an accurate and transparent manner.

    Research method

    In this research, by modeling the resources and expenses of the social security organization with the system dynamics method, it has been investigated the effects of the corona disease, as well as forecasting the conditions of this organization in the coming years and providing suggestions to solve its problems.

    Findings

    According to the findings of this research, increasing the insurance premium received from 30 to 35%, as well as increasing the retirement age by 5 years, can increase the resources of this organization and prevent its bankruptcy.

    Conclusion

    The adoption of the policies proposed in this research, despite their sometimes very high impact, alone cannot provide a useful approach to prevent the bankruptcy of the social security fund.It is suggested that in addition to the proposed policies in the field of changing the social security system, as well as adopting more efficient long-term and medium-term policies, some changes should be made to choose a suitable approach to get out of the current situation.

    Keywords: Social Security Organization, Resources, Expenditures, System Dynamics
  • Masoud Pakniyat Rad, Mohammadbagher Tajeddin*, Karam Habibpour Gatabi Pages 129-142

    The present study seeks to design an empowerment model for health insurance policyholders to achieve an acceptable level of capability. The reason for choosing this group of insured is their large and considerable population including about 50% of Iranian. The methodological approach is qualitative and of the grounded theory, deep and semi-structured interview data retrieval techniques. For data mining, theoretical coding method was used, which aims to achieve the main and sub-categories to set the theoretical model. The sample number is 15 specialists and experts in the field of health insurance and empowerment who have been purposefully selected. The results show that the central phenomenon is community-based empowerment, which is based on causal conditions, contextual conditions, intervening conditions and strategies. The most important strategies are the right of the insured to access insurance services and opportunities. In discussing the underlying conditions, important components such as: agency, sense of equality and inclusion (integration) and capacity building are emphasized. Findings also show that components such as protecting the rights of the insured, empowering and efficient resources and the quality of insurance services are considered as causal conditions. According to the findings of the present study, the three main categories of education and information, social participation and social support have been proposed as intervening conditions. Complementing the chain paradigm model of the present study is based on the data theory method of the Consequences Foundation, which has examined empowerment in four main sections: social empowerment, cultural empowerment, economic empowerment and psychological empowerment of the insured

    Keywords: community-based empowerment, social empowerment, psychological empowerment, cultural empowerment, economic empowerment, health insurance
  • Amin Faghfouri Azar, Fatemeh Bakouie*, Mohammad Hosein Mahdavi Adeli, Reza Radfar, Mohammad Ali Afshar Kazemi Pages 143-154
    Introduction

    Health, as an inherent value for humans, plays an important role in improving the happiness of society and the prosperity of individuals, and is often considered as a key component of human capital that leads to greater economic growth. The concept of social capital shows how the social structure of a group can act as a valuable resource for its people to achieve their goals at a lower cost. Considering health as an asset means the decentralization of policies from risk factors to a more comprehensive perspective based on social factors, including social capital, and the upcoming research was conducted on this basis.

    Methods

    This research was descriptive and correlational. Data analysis was performed through canonical correlation and multiple regression using secondary data collected by Legatum Institute in 2021 and data related to Iran in the period from 2007 to 2020, with the 24th edition of SPSS software.

    Results

    According to the significance of Pillais and Wilkes tests at a significance level of 5%, the correlation coefficient of social capital and health was determined to be 0.89. According to the structural coefficients, elements of longevity, physical health, mental health, care systems, preventive interventions, and high-risk behavioral factors had the greatest impact on the canonical variable of health, respectively. Based on the standard coefficients, it was found that interpersonal trust has the greatest impact on health, and institutional trust, social networks, civil and social participation, and personal and family relationships as elements of social capital, were placed in the next priorities of impact on health.

    Conclusion

    Social capital plays an important role in understanding the determinants of health, and it is inevitable to pay special attention to it by policymakers in order to eliminate health inequalities. This is the basis in Iran’s health policy process, which is still facing many challenges, in addition to paying attention to hardware and treatment-oriented strategies, social capital can and should be given special importance as one of the most important determinants of health.

    Keywords: Social Capital, Health, Health system, Legatum Prosperity Index, Canonical Correlation Analysis
  • Shadi Hajikhani, Somayeh Hessam*, Irvan Masoudi Asl, Ali Maher Pages 155-166
    Introduction

    Basic and supplementary insurances play an important role in achieving universal health coverage. In developing countries, complementary insurances have many structural and organizational problems and inadequacies. The present study was conducted with the aim of investigating the factors affecting the service packages of supplementary medical insurance.

    Methods

    The current research is of a qualitative type with a framework analysis method that was carried out in 1400. 11 experts of the insurance organization and experts in the health system were selected as the research samples by the purposeful sampling method. MAXQDA software was used for data analysis.

    Results

    The dimensions of the complementary insurance model of treatment in Iran based on the analysis of the opinions of experts and experts in Iran include five main dimensions: "laws and regulations, coverage of services, strengthening and creating a competitive market, developing standards for the use of services and treatment guidelines; Development of complementary insurances.

    Conclusion

    Based on the findings, efforts to develop a comprehensive package of complementary treatment services in the country in order to increase people's access should be considered by policy makers and the financial capacity to manage and finance universal health coverage should be increased. It is expected that with the scientific development of supplementary medical insurance, it will contribute greatly to universal health coverage in the country.

    Keywords: Service Package, Supplementary Insurance, Universal Health Coverage