فهرست مطالب

مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد خسروی، جواد حبیبی تبار*، اعظم خوش صورت صفحات 7-26

    آنچه در مجازات جرایم اعم از حدی و غیر حدی تحقق پیدا می کند ناظر به جنسیت نیست و جنس جرم بدون لحاظ جنسیت مجرم قابلیت طرح دارد لکن پس از تامل در متون فقهی و حقوق موضوعه ایران در مجازات حدی قتل تفاوت هایی جنسیتی در میزان مجازات ونیز نحوه اعمال آن به چشم می خورد که محل تامل و تحلیل این نوشتار است. از منظر فقه و حقوق، قاعده کلی بر این پایه استوار است که جنسیت زنان تاثیری در ادله اثبات و مسیولیت کیفری آنان نداشته و ذاتا سبب تخفیف یا تشدید این نوع مسیولیت در باب قانون گذاری و مجازات نمی شود بنابراین زنان همانند مردان در مجازات کیفری یکسان می باشند؛ اما در موضوع مجازات و کیفرهایی از قبیل قتل، جنسیت می تواند تاثیر گذار باشد. قانون گذار با در نظر گرفتن جنسیت زن و یا مرد در جرم مشخص و یا مشترک میزان و کمیت مجازات را در زمان تصویب، تعیین کرده که نسبت به جنسی شدیدتر و بیشتر نسبت به دیگری خفیف تر و کمتر باشد. در این نوشتار تاثیر جنسیت زنان در مجازات قتل مورد بررسی قرارگرفته و به تفکیک به موارد تخفیف و تفاوت مقررات و مجازات مردان و زنان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جنسیت، حدود، فقه، حقوق موضوعه، قتل
  • حسن غروی، محدثه مهرابی زاده* صفحات 27-54
    شارع مقدس، حقوق متعددی را در عقد نکاح به هدف تامین مصالح زوجین و تحکیم بنیان خانواده قرار داده است. مشهور فقیهان امامیه، حق حبس را در عقود معوضه و عقد نکاح، برای طرفین به رسمیت شناخته اند. حق حبس، اختیاری است که بر اساس آن به هر کدام از طرفین قرارداد اجازه داده می شود که تا ایفای تعهد طرف مقابل، از انجام دادن تعهد خود امتناع کنند. رسمیت یافتن حق حبس در حقوق خانواده، علاوه بر تزلزل بنیان خانواده و افزایش آسیب های خانواده، معضلات قضایی خانواده را افزایش داده است. گسترش مهریه های نامتعارف در جامعه ایران، معضل حق حبس را دوچندان کرده است. این مسیله، بازنگری فقهی در مبانی حق حبس و قوانین مرتبط با آن را ضروری می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد مبانی فقهی حق حبس با مسایل جدی مواجه است. پژوهش حاضر، با روش کتاب خانه ای اسنادی در مقام گردآوری، و رویکرد تحلیلی انتقادی در مقام داوری، با واکاوی ابعاد گوناگون این موضوع، به تجزیه و تحلیل مبانی فقهی حقوقی حق حبس زوجه در نکاح می پردازد. از این رو، پس از اشاره مقدماتی به حق حبس در نظام حقوقی، به تحلیل مستندات فقهی حقوقی و نقد مهم ترین دیدگاه های فقیهان امامیه خواهیم پرداخت. یافته های پژوهش نشان می دهد عقد نکاح از عقود معوضه به شمار نمی رود و حق حبس در عقود معوضه و در نکاح، مستند فقهی روشنی ندارد.
    کلیدواژگان: تمکین خاص، حق امتناع، حق حبس، حقوق زوجه، عقود معوضه، مهریه نامتعارف، نشوز
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، مهدیه معالی، بهنام عباسی اول، عبدالله بهمن پوری صفحات 55-84

    آموزش کودکان در هر اوضاع و احوالی حیاتی و مهم است. کودکان از همان دوران کودکی در معرض طیف وسیعی از محیط های یادگیری قرار می گیرند. این محیط های یادگیری در آینده به کودکان کمک می کنند تا به افراد مستقل تبدیل شوند. بنابراین، آموزش کودکان در هر جامعه ای اهمیت بسیار دارد. تبعاتی که تحصیل نکردن کودکان برای خودشان و جامعه به دنبال دارد به حدی است که بررسی مبانی حمایت از این حق را ضروری می کند. بدین سان برای آنکه حمایت کاملی از حق تحصیل صورت پذیرد لازم است مبانی فقهی و قانونی اش به روشنی بررسی شود. بدین منظور هرچند قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب 1381 در ماده 4 خود به این موضوع پرداخته، اما در عمل اشکالاتی داشته که نمی توانسته است به خوبی وظیفه خود را ایفا کند. با این حال، قانون جدیدی با عنوان «قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 23/2/1399» تدوین شد که تا حدود بسیار انتظارات را برآورده کرده و البته برای حداکثر کارایی اش باید به درستی نیز اجرا شود. این پژوهش با رویکرد فقهی حقوقی و با روش توصیفی تحلیلی منابع فقهی و حقوقی قانون موجود را بررسی، و مداخله کیفری قانون گذار در ممانعت از تحصیل را توجیه کرده است.

    کلیدواژگان: حق تحصیل، حقوق کودکان، ممانعت از تحصیل، سوادآموزی
  • احمدعلی قانع، احمدرضا موسوی* صفحات 85-106

    یکی از موضوعات بحث برانگیز حقوقی در روابط بین زوجین، اعمال حق حبس از جانب زوجه است که امروزه دعاوی متعددی با محوریت آن در دادگاه ها مطرح می شود. بنا به نظر مشهور فقها، زوجه چنانچه مهرش حال باشد، می تواند تا زمانی که آن را قبض نکرده است، از تمکین امتناع کند. امتناع زوجه از تمکین با مجوز شرعی صورت می گیرد و به همین دلیل حق او بر دریافت نفقه را از بین نمی برد. مجری بودن حق حبس در نکاح، مستند به چندین دلیل است که روایات، اجماع فقها و معاوضی دانستن عقد نکاح، از مهم ترین آنها است. در پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و گردآوری داده ها از طریق روش کتاب خانه ای، این ادله را بررسی و نقد کرده و به این نتیجه رسیده ایم که ادله مطرح شده برای اثبات مجری بودن حق حبس در نکاح کافی نیست.

    کلیدواژگان: مهر، حق حبس، تمکین، نکاح، عقود معوض، اجماع
  • مهدی ملائی*، ناصر انطیقه چی صفحات 107-134

    مطالبه جامع خسارات واردشده در دوران جنینی و تبعات زیانبار آن در طول زندگی فرد کمتر شناسایی و ارزیابی شده است. در خصوص مسیولیت های مدنی مربوط به خسارات بدن، اکثر مطالعات صورت گرفته درباره مسیولیت ناشی از مرگ و جراحت انسان پس از تولد بوده است تا مسیولیت ناشی از اصل تولد و خسارات دوره جنینی. شاید این پرسش مطرح شود که: مگر تولد، ضرر محسوب می شود تا به دنبال آن مسیولیت مدنی مطرح شود؟ به نظر می رسد هرچند تولد نعمت و موهبتی الاهی است، اما گاهی، ولو به ندرت، تولد مساوی با ضرر و زیان خواهد بود؛ مصادیقی که به دلیل اعمال تقصیر و افعال زیانبار در دوران جنینی، طفلی مصدوم، ناقص، مریض یا معلول به دنیا می آید و ممکن است تا آخر عمر متحمل خسارت شود. بررسی مقایسه ای نظام های حقوقی ایالات متحده، فرانسه، ایران و دیدگاه های فقهی با روش تحلیلی و هرمنوتیک موید وجود چنین مسیولیتی است. در این مقاله مبرهن می شود که جنین پس از ولوج روح دارای اهلیت تمتع است و خود طفل پس از رسیدن به کمال یا ولی قهری به نمایندگی از وی حق مطالبه جبران خسارات واردشده را خواهد داشت و قوانین فعلی نیاز به بازنگری دارد.
    د.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، جنین، موالید، خسارت، اهلیت تمتع
  • سعید سبوئی جهرمی، علی جعفری*، سید امیرحسین ارجمند صفحات 135-157

    تعیین مقدار نفقه یکی از مسایل فقهی است که سویه های مختلفی دارد. برخی از فقها در پرداخت نفقه مراعات حال زوجه را لازم می دانند و عده ای نیز مخالف این نظرند. از سویی، عبارات فقهای قایل به تقدم مراعات حال زوجه درباره مسیله ملاک پرداخت نفقه (برطرف شدن نیازهای زن یا حفظ شان و جایگاهش) مضطرب است و این عناوین به خوبی تبیین و تفکیک نشده است. از دیگر سو، اگر بنا بر رعایت حال زوجه باشد، باید مشخص شود وضعیت قبل از ازدواجش مد نظر است یا وضعیت پس از ازدواجش؛ به علاوه، مشهور علما مقایسه حال زن با زنان مثل او در محل سکونتش را ملاک دانسته اند، حال آنکه این نظریه جای تامل و موشکافی دارد. هرچند برخی از این مباحث در آثار پیشینیان به اختصار مطرح شده، اما رفع همه این ابهامات نیازمند پژوهشی مستقل و جامع است. در این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتاب خانه ای صورت گرفته، پس از بررسی ابعاد گوناگون مسیله، این نتیجه حاصل شد که: 1. ملاک شان زوجه است نه نیازش؛ 2. ملاک حال پس از ازدواج است نه پیش از آن؛ 3. ملاک رعایت شان حقیقی زن در مکانی است که شانیت سکونت دارد، نه شانش در جامعه ای که بالفعل ساکن است.

    کلیدواژگان: نفقه، ملاک، زوج، زوجه، عرف
|
  • Javad Khosravi, Javad Habibitabar *, Azam Khoshsurat Mowaffagh Pages 7-26

    What is realized in the punishment of crimes, both partial and partial, does not refer to gender and the sex of the crime can be proposed regardless of the sex of the offender, but after considering the jurisprudential texts and Iranian law on partial punishment for murder, there are gender differences in the amount of punishment. It is obvious that this article is a place of reflection and analysis. From the point of view of jurisprudence and law, the general rule is based on the reduce or intensify this type of responsibility in legislation and punishment, so women are the same as men But in the case of punishments and punishments such as murder, gender can be effective.The legislature, taking into account the gender of a woman or a man in a specific or common crime, has determined the amount and quantity of punishment at the time of enactment, which is more severe and less severe for one sex and less for another. In this article, the effect of women's gender in the punishment of murder has been studied and the cases of mitigation and the difference between the rules and punishments of men and women have been discussed separately.

    Keywords: Gender, limits, Jurisprudence, Subject law, murder
  • Hasan Gharavi, Mohadese Mehrabi Zadeh * Pages 27-54
    The Holy Sharia has established several rights in the marriage contract to secure the couple's interests and strengthen the family's foundation. Most Imami jurists have recognized the right of lien for both parties in the exchange contracts and marriage. The right to lien is an option based on which each of the parties to the contract is allowed to refuse to perform his obligation until the other party's obligation is fulfilled. The recognition of the right to lien in family law, in addition to shattering the foundation of the family and increasing family harm, has increased the family's judicial challenges. The spread of unconventional dowers in Iranian society has doubled the problem of the right to lien. This has necessitated a jurisprudential review of the principles of the right to lien and the related laws. The research findings show that the jurisprudential principles of the right to lien face serious challenges. The current paper, using library resources with a critical analytical approach and examining various aspects of the mentioned issue, analyzes the jurisprudential foundations of the wife's right to lien in marriage. Therefore, after the preliminary reference to the right of lien in the legal system, it analyzes the jurisprudential-legal proofs and criticizes the most important views of Imami jurists. The research findings show that marriage is not considered as an exchange contract. And the right to lien in the exchange contracts and in marriage does not have a clear legal document.
    Keywords: Sexual Obedience, right of refusal, Right of lien, wife's rights, Exchange Contracts, Non-conventional Dower, Recalcitrance
  • Abolfazl Alishahi *, Mahdiyeh Maali, Behnam Abbasi Awwal, Abdollah Bahmanpuri Pages 55-84

    The education of children is vital and important in any situation. From childhood, children are exposed to a wide range of learning environments that help them become independent individuals in the future. Therefore, the education of children is very important in any society. The consequences of not educating children are so great for themselves and society that it is necessary to examine the basics of protecting this right. Thus, in order to fully protect the right to education, it is needed to clearly examine its jurisprudential and legal foundations. For this purpose, although the Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 1381 addressed this issue in Article 4, it had problems in practice that could not fulfill its duty well. However, a new law entitled "Children and Adolescents Protection Law approved on 2020/12/05" was prepared, which met the expectations to a great extent, and of course, for its maximum efficiency, it must be implemented properly. This research has investigated the jurisprudential and legal sources of the current law with a jurisprudential approach and a descriptive-analytical method and has justified the criminal intervention of the legislator in preventing education.

    Keywords: Right to Education, Children's rights, Preventing Education, Literacy
  • .Ahmadali .Ghane, Ahmadreza Mousavi * Pages 85-106

    One of the most controversial legal issues in the relationship between spouses is the exercising of the right of lien by the wife which is the subject of many lawsuits in the courts today. According to the opinion of most jurists, if the wife's dower is non-timed, she can refuse sexual obedience until the dower is received. The wife's refusal to submit sexually is done with Sharia permission, and for this reason, it does not destroy her right to receive alimony. The right of lien in marriage is proven by several reasons, the most important of which are traditions, the consensus of jurists, and considering marriage as an exchange contract. In the present research, we reviewed and criticized these reasons with a descriptive-analytical method based on library sources, and come to the conclusion that the proofs presented are not enough to establish the right of lien in marriage.

    Keywords: dower, Right of lien, Sexual Obedience, Marriage, Exchange Contracts, consensus
  • Mahdi Mollaei *, Naser Antighechi Pages 107-134

    The comprehensive claim of damage caused during the fetal period and its harmful consequences throughout life is an issue that is less identified and evaluated. Regarding the civil responsibilities related to bodily damages, most of the studies conducted have been about the liability resulting from death and human injury after birth rather than the liability arising from birth itself and fetal injuries. The question may be raised as to whether the birth is considered a loss so that it is followed by civil liability. It seems that although birth is a divine blessing, sometimes, even if rarely, it is equal to harm, such as when a child is born injured, defective, sick, or disabled due to the fault and harmful actions during the fetal period and may suffer damage for the rest of his life. The existence of such a responsibility is confirmed by a comparative study of the legal systems of the United States, France, and Iran and jurisprudential views using analytical and hermeneutic methods. In this article, it is shown that the fetus has the capacity to acquire rights after blowing the soul, and the child after reaching perfection or his compulsory guardian will have the right to demand compensation for the damages, hence, the current laws need to be revised.

    Keywords: Civil Liability, Fetus, children, Damage, Capacity to Acquire Rights
  • Saeed Sabouei Jahromi, Ali Jafari *, Seyed Amirhosein Arjmand Pages 135-157

    Determining the amount of alimony is one of the jurisprudential issues on which there are different approaches. Some jurists believe that it is necessary to consider the status of the wife in paying alimony, and some are against this opinion. On the one hand, the statements of the jurists who believe in the priority of observing the status of the wife as the criteria for paying alimony (meeting the needs of the wife or maintaining her dignity and position) are confused and these titles are not well explained and separated. On the other hand, if the status of the wife is to be considered, it must be determined whether it is meant before or after her marriage. In addition, most scholars believe that the criteria for determining the status of a woman is the position of similar women in her place of residence; however, this theory needs more reflection and scrutiny. Although some of these issues have been briefly discussed in the scientific works of previous scholars, solving all these uncertainties requires an independent and comprehensive research. After examining the various dimensions of the problem, this article, using the descriptive-analytical method and library sources, reached the conclusion that: 1. The criterion is the dignity of the wife, not her need; 2. The criterion is after marriage, not before; 3. The criterion is the true dignity of a woman in the place where she resides, not her dignity in the society she is living in.

    Keywords: alimony, criterion, husband, wife, custom