فهرست مطالب

فصلنامه میقات حج
پیاپی 117 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی حیدری صفحات 7-32

    حج به عنوان عبادتی جمعی، که مسلمانان از همه اقطار عالم در آن حضور می یابندو آنجا با یکدیگر در ارتباط و کنش متقابل قرار دارند، از ابعاد جامعه شناختی مهمی برخوردار است و از این جهت قابل بحث و مطالعه است؛ چنان که بعضی از نویسندگان نیز به تالیف و تحقیق درباره جنبه جامعه شناختی حج پرداخته و آن را حایز اهمیت ویژه دانسته اند.یکی از مباحث مطرح در این زمینه، آثار و کارکردهای جامعه شناختی حج است. نگاهی گذرا به مناسک و اسرار حج و تطبیق آن با مفاهیم جامعه شناختی، برخی از کارکردهای جامعه شناختی حج را در برابر دیدگان ما قرار می دهد. برخی از مهم ترین این کارکردها از این قرارند: تاثیرگذاری بر ارتباطات اجتماعی مسلمانان، افزایش انسجام اجتماعی مسلمانان، تقویت امنیت اجتماعی جهان اسلام، ایفای نقش در اعتماد اجتماعی مسلمانان، افزایش پویایی جامعه اسلامی، تقویت کنترل اجتماعی در جامعه، افزایش نشاط اجتماعی در جامعه، جهت دهی به قشربندی اجتماعی مسلمانان، و تقویت ارزش ها در جامعه اسلامی.

    کلیدواژگان: کارکردهای حج، کارکردهای جامعه شناختی حج، جامعه شناسی حج
  • محمود گل آقایی، احمد صابری مجد، محسن شیرخانی صفحات 33-54

    مشهور فقها برای تکلیفی که مرکب، و نسبت به برخی از اجزای آن تعذر باشد قاعده المیسور را جاری می دانند. بر اساس این قاعده هر گاه انجام تکلیفی دشوار باشد و مقدور مکلف نباشد، انجام دادن مقدار ممکن، واجب است.مطالعه و بررسی تطبیقی این قاعده در مسایل وصیت به حج، از آنجا که دارای ابتلای مکلفان و وجود آرای گوناگون است، لازم و ضروری به نظر می رسد.روش تحقیق در این مقاله، توصیفی تحلیلی است و با ابزار کتابخانه ای انجامگرفته است.یافته های پژوهش:اگر وصیت کننده برای ادای حج واجب، سال، مبلغ و نماینده تعیین کند و مبلغ تعیین شده کافی نباشد، برای وجوب ادای حج می توان به قاعده المیسور تمسک جست؛ گویی وصیت برای دو چیز است: یکی حج و دیگری هزینه کردن مقدار تعیین شده. حال اگر هزینه مقدار معین متعذر شود، حج ساقط نمی شود و باید به جا آورده شود. همچنین اگر نایب خاص و غیر آن، نسبت به هزینه مشخص شده در حج مستحبی رغبتی نداشته باشد، مبلغ آن صرف کارهای خیر می شود.اگر نایب خاص، هزینه تعیین شده را نپذیرد، شخص دیگری برای ادای حج نایب گرفته می شود تا با مبلغ تعیین شده حج به جا آورد.

    کلیدواژگان: قاعده المیسور، تکلیف معسور، وصیت به حج، نایب حج، اجرت حج
  • سید علی ربانی موسویان صفحات 55-84

    فقها بر اساس روایات، برای تربت حسینی احکام متعددی را بیان کرده اند. این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی پس از استقرا در تمام ابواب فقهی و تجمیع اهم مسایل این باب، دیدگاه فقها را در هر موضوع طرح، و با ذکر ادلههر مورد، ضمن تحلیل و بررسی آنها، دیدگاه صحیح را درباره هر یک از احکام این باب معرفی کند.یافته های پژوهش حاکی از آن است که تربت حسینی حرمتی اصیل در سنت نبوی داشته و بر اساس جعل الهی حایز خواص ویژه ای گشته و با انتساب به سیدالشهدا7 کسب شرافت نموده و بر این اساس واجد احکام استحبابی از جمله تحنیک هنگام ولادت تا حنوط هنگام مرگ شده و میان این دو زمان نیز احکامی چون استحباب سجده بر آن هنگام نماز و استشفا از بیماری با اکل از آن یافته است.

    کلیدواژگان: تربت حسینی، احکام تربت، تربت محترم، استشفای به تربت، سجده بر تربت، خرید و فروش تربت
  • سجاد جنابادی صفحات 85-97

    حج تمتع بر هر مسلمانی، در صورت استطاعت مالی و سلامت جسمی  واجب است و در این باره تبعیض جنسیتی وجود ندارد. طواف یکی از مهم ترین احکام حج است که مستلزم طهارت طواف کننده است.این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی انجام شده و در صدد پاسخ دهی به این سوال است که تکلیف طواف بانوانی که در حین طواف درگیر عادات ماهیانه می شوند، چیست؟ در این باره نظرات مختلفی مطرح است. در بررسی انجام شده مشخص شد که فقهای امامیه معتقدند اگر چهار دور طواف انجام داده باشد، باید طواف را ادامه دهد؛ در غیر این صورت باید از آن عدول کند. اما شیخ صدوق معتقد است مطلق طواف صحیح است و ابن ادریس بر باطل بودن آن عقیده دارد.در این پژوهش، ضمن واکاوی هر نظریه، حکم کلی این مهم استخراج می شود.  چنین به نظر می رسد که با توجه به قداست عمل حج، اگر عدول از آن میسر نباشد، نباید این عمل مقدس را نیمه کاره رها کرد؛ اما در عین حال همین قداست بیان می دارد که افراد ناپاک نباید در این عمل مقدس حضور یابند.

    کلیدواژگان: حج، طواف، عادت ماهانه، طهارت، فقه اسلامی
  • محمدسعید نجاتی صفحات 99-120

    فتح مکه از مهم ترین غزوات رسول خدا  است که تاثیرات ماندگاری در تاریخ اسلام داشته است. در این مقاله با نگاهی نو به منابع اولیه سیره رسول خدا (ص) ، جزییات این واقعه بازخوانی، و نکات مبهم آن بیان و تحلیل شده است. از جمله موارد ورد بحث عبارتند از: تبیین دلیل فتح مکه و جزییات کشتار خزاعه به عنوان عامل پیمان شکنی قریش، جزییات سفر ابوسفیان به مدینه، جزییاتی از طی مسیرتا مکه، جزییات لشکرکشی ورودی های مکه، جزییات حضور رسول خدا (ص) در مسجدالحرام و ملاقات های آن حضرت در مکه، معرفی اشخاص محکوم به اعدامو سرنوشت آنان و عواقب و نتایج سیاسی و اجتماعی این غزوه.

    کلیدواژگان: فتح مکه، طلقاء، سوره ممتحنه، فتح المبین، سوره فتح مقدمه
  • زینب کریمی، اصغر منتظر القائم، زهرا حسین هاشمی صفحات 121-144

    قبیله حمیر یکی از مشهورترین و بزرگ ترین قبایل یمنی است که در برهه ای از تاریخ، حکومت سیاسی نیرومندی در عربستان جنوبی تاسیس کرد و نامی ماندگار از خود در وقایع پیش و پس از ظهور اسلام به جای گذاشت. این قبیله با امپراتوری های بزرگ حبشه، روم و ایران مراوداتی فراوان داشت. بدین سبب میان قبایل عرب از اهمیت ویژه برخوردار بود؛ زیرا بر خلاف دیگر قبایل، صرفا یک نظام قبیله ای نبود، بلکه کارکرد دولت تاثیرگذار را نیز داشت.سوال اصلی این پژوهش این است که عملکرد و حضور قبیله حمیر در دوران پیش و پس از اسلام به چه شکل بوده است؟در این مقاله با بررسی منابع تاریخی نشان داده شد که قبیله حمیر با حضور در روند جریان های سیاسی، اجتماعی و دینی پیش از اسلام و ارتباط عمیق و ریشه دار با تاریخ اسلام به صورت عنصری فعال و تاثیرگذار در معادلات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جهان اسلام ظاهر شد.روش به کار گرفته شده در این پژوهش، روش کتابخانه ای و پژوهشی تاریخی (Historical Research) است.

    کلیدواژگان: قبیله حمیر، گسترش اسلام، دوران پیامبر، مکه
  • مریم بهرامی فروتن صفحات 147-163

    عبدالله موصلی، از نویسندگان وهابی، کتابی علیه شیعه نوشته و در نخستینبخش های آن ادعا کرده است شیعه کسانی را که به امامت معتقد نیستند، کافرمی داند! وی در این راستا، تعدادی از احادیث و اقوال علمای شیعه را در تایید ادعای خود ذکر کرده است. بنابراین، در این مقاله به دو صورت، ادعای وی پاسخ داده شده؛ «نقضی» و «حلی». در پاسخ نقضی اشاره شده که وهابیان خود سردمدار تکفیر مسلمانان اند. در پاسخ حلی نیز، ضمن واکاوی معنای واژه «کفر»و برشمردن معانی مختلف آن، نتیجه گرفته شده که شیعه در مواجهه با دیگر مذاهب اسلامی، کفر را در معنای خروج از دین به کار نمی برد؛ چراکه کفری موجب خروج از دین است که عملی باشد؛ در صورتی که عباراتی که موصلیبه آنها استناد کرده، در صدد اثبات کفر عملی نیستند.در ادامه فرازهایی از علمای شیعه ای که موصلی آنان را نامسلمان شمارنده  اهل سنت دانسته بود و همچنین برخی از دیگر علما، مبنی بر مسلمان دانستن غیر شیعه آورده شد. ازاین رو شیعه تکفیری نیست و به تکفیر غیر خود مبادرت نمی ورزد.

    کلیدواژگان: عبدالله الموصلی، اعتقاد به امامت، تکفیر اهل سنت، ولایت، آیت الله خویی
  • رضا رمضانی، علی احمدی صفحات 167-179

    یکی از بسترهای فعالیت حسینیه ارشاد در دوران پهلوی، عرصه حج و حجگزاری بود؛ به طوری که واحدی به همین نام تحت مدیریت آن حسینیه فعالیت می کرد. این مقالهبر آن است تا با توجه به اسناد مکتوب و مصاحبه های گوناگون با دست اندرکاران حسینیه ارشاد، نقش این حسینیه در حجگزاری ایرانیان در دوران پهلوی را بررسی کند. تشکیل کلاس های آموزش مناسک حج برای حاجیان، تشکیل کاروان زیارتی حج تمتع، معرفی و بازدید آثار تاریخی اسلامی در شبه جزیره عربستان، آموزش تاریخو سیره پیامبر (ص)  در حسینیه و آموزش فلسفه و مناسک تحلیلی حج، از جمله فعالیت های این موسسه است که آثار سودمند این برنامه در طول پنج سال شرکت مستمر حسینیه ارشاد در مراسم حج،  به خوبی مشهود و آشکار بوده است.

    کلیدواژگان: حسینیه ارشاد، کاروان زیارتی، حج و عمره
|
  • Mojtaba Heidari Pages 7-32

     As a collective worship in which Muslims from all over the world participate and are in contact and interaction with each other, Hajj has such important sociological dimensions that should be discussed, as some authors have written books and have researched about the sociological aspect of Hajj; they have considered it to be of particular importance. The social consequences and functions of Hajj are among the themes covered in this discipline. A quick examination of the rituals and mysteries of Hajj, as well as their correlation with sociological notions, reveals some of the sociological functions of Hajj. Influencing Muslims’ social connections; strengthening Muslims’ social cohesiveness; boosting the Muslim world’s social security; contributing to Muslims’ social trust; expanding the dynamism of Muslim society; strengthening social control in society; increasing social vitality in society; orienting the social stratification of Muslims; and strengthening values in Muslim society are some of the most essential functions.

    Keywords: Hajj functions, Hajj sociological functions, Hajj sociology
  • Mahmoud Golaqaei, Ahmad Saberi Majd, Mohsen Shirkhani Pages 33-54

    According to well-known jurists, the Juristic Principle of Feasibility (al-Qā'idatu al-Maysūr) is valid for a combined task in which some of its components are excusable. According to this rule, if completing a task is difficult or impossible, it is required to do the maximum amount of it. Since this rule is questioned by the obligors and there are different viewpoints, a comparative analysis of the rule in issues regarding testament for performing Hajj appears to be important. The results of this library-based descriptive-analytical research reveal that: 1) If the testator specifies the year, the amount, and the agent for performing the obligatory Hajj but the amount specified is insufficient, al-Qā'idatu al-Maysūr makes the Hajj performance obligatory; it seems as if the testament is for two purposes one is Hajj, and the other is spending a certain amount to perform it. Now, if the specified sum is not sufficient, the Hajj will not be canceled and must be performed. In addition, if the determined agent or others are not satisfied with the wages determined for the recommended Hajj, the money will be used for charity. 2) If the determined agent refuses to take the stipulated amount, another man will be appointed to perform Hajj with the determined money.

    Keywords: al-Qā'idatu al-Maysūr, difficult task, testament for performing Hajj, agent of Hajj, wage of performing Hajj by an agent
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan Pages 55-84

     Jurists have issued many rulings about Torbat Husseini based on narrations. This descriptive-analytical research seeks to do induction in jurisprudential subjects, integrate the most significant relevant concerns, discuss the views of jurists on each subject, refer to the evidence of each case, analyze each case, and mention the proper viewpoint on each of the rules. According to the conclusions of the study, Torbat Husseini enjoys genuine respect in the prophetic tradition and has exceptional abilities based on the divine production. Being attributed to Sayyid al-Shuhadāʾ,this Torbat gains honor and accordingly acquires recommended rules such as taḥnīk at the time of birth and ḥanūt of the deceased one at the time of death. During the periods between these two, some rules are recommended to be followed, such as prostration on the Torbat at the time of prayer and eating it for healing from diseases.

    Keywords: Torbat Husseini, rules of the Torbat, honorable Torbat, taking the Torbat for healing, prostration on the Torbat, buying, selling the Torbat
  • Sajad Jenabadi Pages 85-97

     If a Muslim can afford it and is physically sound, performing Ḥajj al-Tamattuʿ is obligatory, and there is no gender discrimination in this respect. Ṭawāf is one of the most essential rites of Hajj, requiring that pilgrims performing ṭawāf be purified. This study used an analytical-descriptive approach to answer this question: What is the responsibility of women who get menstruation during ṭawāf? There are several points of view. According to the findings of this research, Imamiyyah jurists think that if a woman completes four rounds of her ṭawāf, she should continue doing so; otherwise, she should avoid it. Sheikh Saduq believes in the absolute validity of her ṭawāf but Ibn Idrīs believes in its invalidity. In this research, while analyzing each viewpoint, the general rule of this important issue is extracted. Given the sanctity of the practice of Hajj, if deviation from it is not possible, it should not be abandoned; but at the same time, this sanctity states that unpurified people should not perform this holy practice.

    Keywords: Hajj, Ṭawāf, menstruation, Purity, Islamic Jurisprudence
  • MohammadSaid Nejati Pages 99-120

     The conquest of Mecca (Fatḥ Makkah) is one of the most important battles of the Messenger of God (PBUH), with everlasting effects on the history of Islam. In this article, with a new look at the major resources of the sirah of the Messenger of God (PBUH), the facts of this event are reviewed and its ambiguous parts are analyzed and discussed. The reason for the conquest of Mecca and the details of the massacre of Khuzāʿah as the element in breaking the treaty of Quraysh, the details of Abū Sufyān’s trip to Medina, the details of passing the way to Mecca, the details of the campaign at the entrances to Mecca, the presence of the Messenger of God (PBUH) in the Sacred Mosque and his meetings in Mecca, the introduction of those sentenced to death and their fate, and the political and social consequences of this battle are just a few of the topics that will be discussed.

    Keywords: Conquest of Mecca, tulaqa, Sūrah al-Mumtaḥanah, Fatḥ al-Mubin (the Great Conquest), Sūrah al- Fatḥ
  • Zeinab Karimi, Asghar Montazer Al-Qaim, Zahra Hossein Hashemi Pages 121-144

     The Humair tribe was one of the most renowned and largest Yemeni tribes that created a powerful political administration in South Saudi Arabia at some point in history, and it left a lasting mark on events before and after the emergence of Islam. The tribe also had a lot of dealings with the Abyssinian, Roman, and Iranian empires. As a result, the tribe was of particular importance among Arab tribes because, unlike other tribes, it was not only a tribal organization, but also served as a powerful administration. The major focus of this study is on the Humir tribe’s presence and performance before and after Islam. Participating in the process of socio-political and religious currents prior to Islam and their deep-rooted connection with the history of Islam, the Humair tribe appeared as an active and influential element in the political, social, and cultural equations of Islam, according to historical sources. This study used both library-based and historical research approaches.

    Keywords: Humair Tribe, spread of Islam, era of the Prophet (S), Mecca
  • Maryam Bahrami Foroutan Pages 147-163

     Abdullah al-Mussali, a Wahhabi author, wrote a book against Shiites, alleging in the opening parts of the book that Shiites regard those, who do not believe in Imamate, as unbelievers. In support of his assertion, he quotes a number of hadiths and sayings from Shiite academics. His claim received two responses: rejection and solution. In the former response, the Wahhabis are claimed to be the pioneers of takfīr of Muslims. In the later response, while enumerating and analyzing the various meanings of the term “kufr” (infidelity), it is concluded that Shiites do not use it in the sense of leaving religion in the face of other Islamic religions, because that infidelity causes one to leave the religion, which is practical; while the statements cited by al-Mussali are not intended to prove the practical infidelity. Then, the book quotes some phrases from the Shiite scholars, whom al-Mussali claims call the Sunnis non-Muslim. The book also quotes some other scholars, who call non-Shiites Muslims. Therefore, Shiites are not tākfiri and do not attempt to make others tākfiri.

    Keywords: Abdullah al-Mussali, belief in Imamate, making Sunnis tākfiri, wilāyāt, Ayatollah Khoei
  • Reza Ramazani, Ali Ahmady Pages 167-179

     Hajj and Hajj pilgrimage were of Hosseinieh Ershad’s undertakings during the Pahlavi era; so that a unit with the same title was working under the supervision of Hosseinieh. Referring to written documentation and interviews with Hosseinieh Ershad’s personnel, this article focuses on Hosseinieh’s participation in the Hajj pilgrimage of Iranians during the Pahlavi era. Holding Hajj ritual training classes for pilgrims, organizing Ḥajj al-Tamattuʿ pilgrimage caravans, introducing and visiting Islamic historical monuments in the Arabian Peninsula, teaching the history and Sirah of the Prophet (PBUH) in Hosseiniyah, and teaching Hajj philosophy and analytical rituals were among the activities of this institute. The beneficial impacts of these measures were clearly seen during Hosseinieh’s five-year participation in the Hajj program.

    Keywords: Hosseinieh Ershad, pilgrimage caravan, Hajj, Umrah