فهرست مطالب

میقات حج - پیاپی 119 (بهار 1401)

فصلنامه میقات حج
پیاپی 119 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحات 7-36

    آیات قرآن افزون بر آنچه از ظاهر آنها استفاده می شود، دارای تاویل اند و بهترین راه دست یافتن به تاویل قرآن از طریق اهل بیت: می باشد؛ زیرا طبق حدیث ثقلین، اهل بیت: به عنوان همتای قرآن به شمار می روند.  در بسیاری از روایات به تاویل آیات قرآن پرداخته شده است؛ اما در تفاسیر و کتب روایی، روایات تاویلی از روایات تفسیری تفکیک نشده است؛ بنابراین جداسازی روایات تاویلی از روایات تفسیری و تعیین نوع تاویل آنها اهمیت و ضرورت می یابد. این پژوهش در پی یافتن پاسخ به این سوال است که در روایات تاویلی مرتبط با آیات حج چه نوع تاویلاتی صورت پذیرفته است؟ در این راستا، بر اساس معنای اصطلاحی تاویل قرآن در آیات و روایات، روایات تاویلی مرتبط با آیات حج از بین روایات تفسیری ذیل آن آیات، استخراج و با روش توصیفی تحلیلی مشخص شد که چهار نوع تاویل در این روایات وجود دارد که عبارت اند از: معنای باطنی آیه، مصداق باطنی آیه، مصداق آیه در گذر زمان (جری و تطبیق) و مصداق اطلاق یا عموم آیه.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تاویل، آیات حج، روایت تاویلی
  • مهدی نکوئی سامانی* صفحات 37-74

    برخی از عالمان اهل سنت، به ویژه وهابیت که مدعی هستند که در قرآن وسنت هیچ دلیلی در مورد وجوب تمسک به اهل بیت (ع) وجود ندارد. (اصول مسائل العقیده عند السلف وعند المبتدعه، سعود بن عبد العزیز الخلف، ج1،ص40) این نوشتار تلاش می کند تا اولا؛ با استناد به قرآن و روایات مورد قبول فریقین ، وجوب تمسک به اهل بیت (ع) را اثبات نماید. وثانیا؛ ادعای کسانی که در فهم معارف دین خود را بی نیاز از اهل بیت (ع) می دانند را با استناد به آموزه های قرآن وسنت، نقد وابطال نماید.

    کلیدواژگان: قرآن، سنت، اهل بیت(ع)، وجوب تمسک، شیعه، اهل سنت
  • حسین واثقی * صفحات 75-88

    مقاله حاضر گزیده و گزارشی است از کتاب «نگاهی به کتاب حج نامه» که مجموعه ای است از اسناد و مدارک ارزشمند از سالهای دور که به تازگی در قطع رحلی به زیور طبع آراسته شده و به بازار کتاب راه یافته است. روشن است که حجگزاری در سالهای دور و در زمان ما دارای تفاوت بسیار بوده است؛ این نوشته، اطلاعات و آگاهی هایی از این دست به خواننده می دهد؛ برای نمونه: برای بجا آوردن حج توسط شخصی به جای دیگری یا همان «نیابت»، قرارداد شفاهی بین «نایب» و «منوب عنه» نوشته می شد تا مبنای اعتماد به نایب شود و این کتابت احیانا به واسطه علمای بلاد و دفاتر مراجع تقلید ثبت می گردید. شرکت های حمل و نقل و قافله داران حج برای جذب بیشتر حجاج به شرکت و قافله خود، تبلیغاتی داشته اند که شرح آن در آخرین فصل کتاب آمده است. بعد از طی مسیر طولانی سفر و پس از رسیدن به سرزمین وحی، همچنین در مقصد و حین بازگشت به وطن، به خانواده و دوستان و بستگان نامه می نوشتند و آنان را از حال خود خبر می دادند. از آنجا که سفر حج به درازا میکشید و مسیر مخاطرهآمیز بود، حاجی پیش از سفر به مکه، وصیتنامه می نوشت و امور بعد از فوت را به دیگران توصیه می کرد.و...

    کلیدواژگان: حج، نیابت حج، وصیت قبل از حج، خدمات به حجاج، نشانهای راه حج، اعلامیه برای جذب حجاج
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی*، محمدباقر هاشمی صفحات 89-110

    زیارت در لغت به معنای میل و قصد (آهنگ) چیزی یا کسی را کردن است و در عرف، زیارت کسی، عبارت از آمدن نزد او به قصد تکریم و تعظیم و انس گرفتن با وی است. مبانی فقهی زیارت قبور در فقه اسلامی شامل آیات، روایات، نظر و فتاوای علمای اسلامی و حکم عقل می باشد. در نوشتار حاضر با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، یکی از مبانی فقهی زیارت یعنی فتوا و سیره عملی فقهای مذاهب خمسه مورد بررسی قرار گرفته است؛ مسلمانان هم در قول و نظر و هم در عمل اجماع بر استحباب و مشروعیت زیارت قبر پیامبر «صلی الله علیه و آله و سلم» کردند بلکه استحباب زیارت قبور انبیا، صالحین و سایر مسلمانان، و سیره عملی آن ها هم همین است؛ رواج زیارت بین مسلمانان به عنوان «سیره متشرعه» از مستندات مشروعیت این عمل است. شواهد نقل شده در مقاله نشان دهنده آن است که زیارت قبر درگذشتگان بخصوص اولیای خدا و خویشاوندان سنتی دیرین است که آغازگر آن پیامبر بزرگوار اسلام «صلی الله علیه و آله و سلم» بوده و پس از ایشان دخت گرامی و اصحاب بزرگوار حضرت از آن پیروی کرده اند و این سیره در زمان ائمه معصومین «علیهم السلام» و بعد از ایشان بین علمای دین تا امروز همچنان معمول و رایج بوده است.

    کلیدواژگان: زیارت، سیره عملی، فتوا، مبانی فقهی، مذاهب اسلامی، زیارت قبور
  • لیلا عبدی خجسته* صفحات 111-133
    سفر باسعادت حج آرزوی دیرینه هر مسلمان هندوستانی بوده و هست. از رباط های ساخته شده تا آثار و هدایای هندوستانی در حرمین شریفین، همگی دلالت به شیفتگی والهانه این مردم به ارض مقدس است. در زبان اردو بیشترین سفرنامه های چاپ شده در قرن 19 و 20 میلادی درباره سفر به مکه معظمه و مدینه منوره است. از خلال سفرنامه های اردو و آرشیوهای هندوستان، شیوه سفر حج مسلمانان این دیار تا حدی مشخص می شود: آداب و رسوم بدرقه و استقبال حاجی، اقدام برای دریافت گذرنامه زیارتی، مسیرهای رفت و برگشت، خطوط کشتی رانی و کرایه های آنها، سوغاتی. در این مقاله حج مسلمانان کشمیر هندوستان در قدیم بررسی شده است.
    کلیدواژگان: از کشمیر تا کعبه، سفری به ایمان قدیمی ها
  • سید محسن موسوی*، سیده فرناز اتحاد صفحات 135-153
    از دیرباز بررسی آموزه های اساسی و بنیادین قرآنی و اسلامی مورد توجه پژوهشگران غیرمسلمان یا به عبارتی مستشرقان بوده است. از جمله آثاری که در این خصوص به نگارش درآمده است و به عنوان منبع درسی استفاده می شود کتاب «اسلام در ایران» اثر ایلیا پاولویچ پطروشفسکی، مستشرق و مورخ روسی است. وی توضیح و تبیین آیین و مناسک حج را ذیل عنوان تعالیم و تشریفات دینی اسلامی به عنوان رکن پنجم دین اسلام اشاره کرده است. تبیین ها و برداشت های وی از اعمال و مناسک و ماهیت حج نیازمند بررسی و تحلیل است. پژوهش حاضر با بررسی  بخشی از فصل کتاب اسلام در ایران با عنوان تشریفات دینی اسلامی به شیوه توصیفی-تحلیلی به نقل آرایی می پردازد که دیدگاه پطروشفسکی را درباره ماهیت حج و مناسک آن منتقل می کند و سپس با نقد و تحلیل این موارد، نقاط قوت و ضعف این دیدگاه را برمی شمارد.نتایج بررسی حکایت می کند که نظرات این مستشرق، همچون اغلب پژوهش های مستشرقین، به علت عدم آشنایی با زبان عربی، عدم دسترسی به منابع اصیل و صحیح و عدم مراجعه به آیات قرآن کریم دارای ضعف هایی ساختاری و محتوایی درباره ماهیت و مناسک حج است که یکی از نمودهای آن خلط اعمال واجب و مستحب در حج یا برداشت نادرست درباره مفهوم استطاعت در حج شده است که در پژوهش پیش رو این موارد بررسی و نقد قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ایلیا پاولویچ پطروشفسکی، مستشرقان و حج، مناسک حج، قرآن و حج، مستشرقان روسی
|
  • MohammadHadi Ghahari Kermani * Pages 7-36

    The verses of the Qur’an enjoy commentaries besides what is inferred from their meanings and the Ahl al-Bayt (as) are the finest source for obtaining these commentaries since they are regarded as being on par with the Qur’an, according to Ḥadīth al-Thaqalayn. The majority of hadiths provide the Qur’anic verses with commentaries; while commentary narratives are not separated from interpretational narratives in narrative books and interpretations. As a result, it is critical to distinguish between the two types of narratives and identify the nature of each commentary. This article aims to answer the question of what kinds of commentaries have been provided for the verses on the Hajj in commentary narratives. Regarding this, the commentary narratives related to Hajj verses were extracted from the interpretational narratives below those verses based on the terminological meaning of the commentary of the Qur’an in verses and narratives. Using the descriptive-analytical method, it was found that these narratives contain four different types of commentaries: the given verse’s internal meaning, its internal example, its example over time (both inclusion and generalization (jari and intibaq)), and examples of its specificity (itlaq) or generality (umūm).

    Keywords: the Holy Qur’an, Commentary, verses on the Hajj, commentary narrative
  • Pages 37-74

    Some Sunni scholars, especially Wahhabis, claim that there is no reason in the Qur'an and Sunnah for the obligation to adhere to the Ahl al-Bayt (AS). (Principles of the issues of belief in the predecessor and in the beginning, Saud bin Abd al-Aziz al-Khalaf, vol. 1, p. 40) This article tries to first; By proving the Qur'an and the narrations accepted by the sects, to prove the necessity of relying on the Ahl al-Bayt (AS). And secondly; Criticize and invalidate the claim of those who consider themselves needless of the Ahl al-Bayt (AS) in understanding the teachings of their religion, citing the teachings of the Qur'an and Sunnah.

    Keywords: Quran, Sunnah, Ahl al-Bayt (AS), obligation to adhere to, Shia, Sunni
  • Hussein Vaseghi * Pages 75-88

    This article is a selected note made about the book “Hajj-Nameh”, a compilation of priceless past documents that was recently published in a folio and was made accessible in book markets. There have been many changes in the Hajj pilgrimage in the past and now. This article provides the readers with some information about these changes. For instance, to carry out the Hajj pilgrimage by a person on behalf of another (agency), an oral contract was common between “the pilgrim” and “the agent” and occasionally it was being written to be the basis of trust in the agent. Also, the managers of Hajj caravans and the sea and land transportation businesses were running advertisements to attract more pilgrims to their establishments, as described in the book’s last chapter. Contracts were also being made for things like making wills, letter-writing, hiring one to serve multiple pilgrims, renting a howdah to pilgrims, welcoming pilgrims, and so on.

    Keywords: Hajj agency, willing before performing Hajj, giving services to Hajj pilgrims, Hajj route signs, calls to attract Hajj pilgrims, welcoming Hajj pilgrims, letters received from Hajj pilgrims, letters sent to Hajj pilgrims
  • Seyed Abolghasem Hosseini Zeydi*, Mohamadbagher Hashemi Pages 89-110

    The term “pilgrimage” refers to the desire and intention to do something or to see someone, and visiting someone is customarily defined as going to him/her to become friends and honor him/her. The Islamic jurisprudential underpinnings for visiting graves include verses, narratives, Muslim scholars’ opinions and fatwas, as well as rational verdicts. This article examines one of the jurisprudential pillars of pilgrimage—the fatwas and practical traditions of the jurists of the five schools of thought— by using library resources and a descriptive-analytical method. The Muslims agree to the legitimacy and desirability of paying respects to the grave of the Prophet, peace and blessings be upon him, both in words and in deeds. In addition, they find it preferable to pay respects to the tombs of the prophets, the pious, and other Muslims. The prevalence of pilgrimage among Muslims as a “religious tradition” is evidence of the validity of this practice. According to the evidence cited in this article, paying respects to the graves of the deceased- particularly the infallible and kin- is a long-standing custom that was started by the noble Prophet of Islam, peace be upon him, and followed by his beloved daughter and noble Companions. This practice was widespread during the time of the Infallible Imams (as) and then among religious scholars and it has continued up to now.

    Keywords: Pilgrimage, practical tradition, fatwa, Jurisprudential foundations, Islamic Religions, Visiting
  • Laila Abdi * Pages 111-133
    The holy pilgrimage of Hajj is the long-standing wish of every Indian Muslim. The Ribats built in Hejaz and the precious gifts presented to the two sacred shrines by Indians show how fascinated these people are with the holy land. The majority of travelogues written in Urdu during the 19th and 20th centuries discuss visiting Mecca and Medina. How Indian Muslims perform the Hajj is partially predetermined by Urdu travelogues and Indian archives: the customs of seeing off and welcoming the Hajis, the process of applying for a pilgrimage passport, the return routes, shipping lines and their fares, and souvenirs. This article looks at the Hajj pilgrimage of Muslims of Kashmir, India, in the past.
    Keywords: Hajj, India, Muslims of Kashmir, cruise, Mumbai, Karachi, Jeddah
  • Seyyed Mohsen Musavi *, Seyyede Farnaz Ettehad Pages 135-153
    Since the distant past, non-Muslim scholars, or orientalists as they are more commonly known, have been interested in the study of the core and basic Qur’anic and Islamic teachings. The book Islam in Iran by the Russian orientalist and historian, Ilya Pavlovich Petrushevsky, is one of the works in this field that is taught as a textbook. He outlines the Hajj rituals under the topic of Islamic religious teachings and rites as the fifth pillar of Islam. His explanations and viewpoints regarding the traditions, rituals, and essence of the Hajj should be scrutinized. This article employs a descriptive-analytic methodology to study the Islamic Religious Rituals section of Petrushevski’s book, Islam in Iran, and to quote his viewpoints on the nature of the Hajj and its rituals. The article then evaluates and critiques these points, highlights the benefits of his thesis, and takes into account the drawbacks of his viewpoints. The findings of the article show that, like the majority of orientalists’ studies, Petrushevski’s viewpoints on the nature and rituals of the Hajj suffers from some structural and content flaws because of a lack of knowledge of Arabic, and a lack of access to reliable and authentic sources without citing the verses of the Qur’an. Of these drawbacks, one can refer to the misunderstanding of the concept of affordability for performing the Hajj or the confusion between the required and suggested rites during the Hajj, both of which were investigated and criticized in the research that follows.
    Keywords: Ilya Pavlovich Petrushevsky, orientalists, Hajj, Hajj rites, Qur’an