فهرست مطالب

Iranian Journal of Health Psychology
Volume:5 Issue: 2, Spring 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیره قشنگ، محمدعلی مظاهری تهرانی*، لادن فتی، فرشته موتابی، محمود حیدری، زهرا بی غم صفحات 9-16

    مقدمه. مقیاس مختصر دسترسی پذیری، پاسخدهی و مشارکت عاطفی، پرسشنامه کوتاهی است که رفتارهای اصلی دلبستگی را ارزیابی می کند. لز جاییکه پژوهش های متعدد نشان داده اند دلبستگی میان زوجین با فاکتورهای مختلف سلامت جسم و روان رابطه ای دو سویه دارد، این ابزار می تواند به طور گسترده و به سهولت توسط درمانگران و پژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد. در جستجوها، هیچ ابزار دیگری که به طور اختصاصی روی دلبستگی زوج تمرکز داشته باشد پیدا نشد. بر اساس دانش کنونی، هیچ پژوهش مرور سیستماتیک/ متاآنالیزی به ارزیابی ویژگی های روانسنجی این ابزار نپرداخته است.روش/طرح. دو تن از پژوهشگران به جستجوی کامل پایگاه های داده و منابع غیررسمی خواهند پرداخت. اطلاعات از طریق ملاک های از پیش تعریف شده توسط دو تن از پژوهشگران تحلیل خواهد شد. داده ها با کمک فرم های استخراج داده، از متن کامل مطالعات وارد شده در پژوهش استخراج خواهند شد. کیفیت روش شناختی مطالعات با استفاده از چک لیست (COSMIN) ارزیابی خواهد شد. در نهایت ویژگی های روانسنجی این ابزار با استفاده از ملاک های از پیش تعیین شده، ارزیابی خواهد شد.نتایج. نتایج مرور سیستماتیک و متاآنالیز در چند حوزه مختلف خواهد بود.بحث. در این پروتکل به طور مختصر روش اجرای مطالعه مرور سیستماتیک جهت سنجش ویژگی های روانسنجی ابزار BARE را توضیح داده شده است. تمام دلایلی که مشوق ما برای انجام این پژوهش است، به طور کامل در مقدمه آمده است. این اولین و مهم ترین مرحله برای فرمول بندی توصیه هایی به هر درمانگر و پژوهشگر حوزه زوج محسوب می شود.

    کلیدواژگان: پروتکل مرور سیستماتیک، ویژگی های روانسنجی، مقیاس مختصر دسترسی پذیری، پاسخدهی و مشارکت عاطفی
  • ج ونکاتش کومار، مجتبی عقیلی*، مهری زارع، آرزو اصغری صفحات 17-26

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر تبعیت از درمان و مصرف مواد غذایی مناسب در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بستری در کلینیک دیابت و بیماریهای متابولیک تهران تشکیل می دهد که تعداد آنها برابر با 73 نفر بود. برای انجام دادن یک پژوهش آزمایشی با دو گروه (آزمایشی و گواه) با انتخاب 15 آزمودنی برای هر گروه می توان به توان آزمون برابر 88/0 دست یافت. حجم نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس، در دو گروه آزمایش (15نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. معیارهای ورود و خروج عبارتند از ابتلا به دیابت نوع 2 با تایید پزشک، گذشتن حداقل یکسال از بیماری، و غیبت بیش از 2 جلسه در جلسات درمانی. بر روی هر دو گروه پرسشنامه پیروی کلی (GAS)، و پرسشنامه بسامد خوراک (FFQ) اجرا گردید. گروه کنترل در انتظار ماند و مداخله ذهن آگاهی برای گره آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل گردید. نتایج بیانگر این بود که آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، تبعیت از درمان و مصرف مواد غذایی مناسب بیماران دیابت نوع 2 بهطور معناداری افزایش داده است (05/0P) و این افزایش به مرور زمان ثابت مانده است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، تبعیت از درمان، مواد غذایی مناسب، دیابت
  • لیلا مکوندی، فاطمه فروهر، بیوک تاجری*، ثریا اسیری سرخه ئی، پریوش نظری، رویا شاطر جلالی صفحات 27-36
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسیله بر افزایش شادکامی معتادین تحت درمان شهر تهران صورت گرفت.

    روش

    با استفاده از یک طرح نیمه آزمایشی، با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، تعداد 36 نفر معتاد با شادکامی پایین انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله و پیگیری سه ماهه با آزمون شادکامی آکسفورد و آزمون سبکهای مقابله مورد انداره گیری قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت آموزش مهارت حل مسیله قرار گرفتند. نتایج با تحلیل کوواریانس، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بن فرنی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     با ملاحظه مجذور اتا (24/0)، سطح شادکامی و مجذور اتا (31/0) می توان نتیجه گرفت که مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شده که به ترتیب 24/0 و 31/0 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است و با اطمینان 99% بین میانگین های گروه آزمایشی در سه مرحله اندازه گیری یا مراحل مداخله تفاوت آماری معناداری وجود دارد. همچنین بین سبک مقابله منطقی(57/0) و سبک مقابله انفصالی (47/0) رابطه معنادار مشاهده شد و شادکامی شرکت کنندگان افزایش یافت. علاوه بر این بین سبک مقابله هیجانی (41/0) و سبک مقابله انفصالی (35/0) رابطه منفی معنادار بود و شادکامی آنها کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    با افزایش نمره سبک مقابله منطقی و انفصالی میزان شادکامی آزمودنی ها افزایش و با افزایش نمره سبک مقابله هیجانی و اجتنابی میزان شادکامی آنها کاهش یافت. لذا با بهبود سبک مقابله منطقی و انفصالی می توان میزان شادکامی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، سبک های مقابله، شادکامی، معتاد، مت آمفتامین
  • رضا سید طبایی، الهه سید طبایی، فاطمه شاهی صدرآبادی، سارا ولی زاده، پروین رحمتی نژاد*، هدی پویان فر صفحات 37-46
    اهداف
    مطالعه حاضر نقش درمان ارتودنسی بر سلامت روان بیمار ، تصویر بدن و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان را بررسی کرده است.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی ، نمونه ای از 90 بیمار مراجعه کننده به کلینیک های ارتودنسی در شهر کرمانشاه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس آنها قبل و 6 ماه و یک سال پس از انجام ارتودنسی از طریق "چک لیست علایم" ارزیابی شدند. 90-R”(SCL-90-R) ،” پرسشنامه روابط چند بعدی بدن و خود”(MBSRQ) و مشخصات تاثیر دهان و دندان (OHIP-14). داده ها با استفاده از واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیماران بعد از شش ماه و یک سال درمان (5 ˂ 0.05 comp) ، مجبور به وسواس ، خصومت و علایم ایده پردازی پارانویید (SCL-90-R) کمتر بودند. علاوه بر این ، مقایسه نمرات قبل و بعد از درمان نشان داد که در ارزیابی ظاهر و ابعاد رضایت مناطق بدن MBSRQ تفاوت معنی داری وجود دارد (P ˂ 0.05). همچنین از نظر ناتوانی جسمی ، ناتوانی روانشناختی ، ناتوانی اجتماعی و نمره کل OHIP-14 قبل و بعد از درمان تفاوت های قابل توجهی وجود داشت (P <0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نیمه تجربی نشان داد که درمان ارتودنسی می تواند باعث افزایش سلامت روان در بیماران و همچنین بهبود تصویر بدن و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان شود.
    کلیدواژگان: درمان ارتودنسی، سلامت روان، تصویر بدن، کیفیت زندگی مرتبط با بهداشت دهان و دندان
  • سمیه هاشمی زاده، مهدیه صالحی*، امین رفیعی پور، افسانه قنبری پناه صفحات 47-62
    مقدمه

    نقش مولفه های شناختی، فراشناختی و فراهیجانی در پریشانی روان شناختی مورد تایید قرارگرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پریشانی روانشناختی بر اساس عدم تحمل ابهام و طرحواره های هیجانی افراد مبتلا به سرطان: نقش میانجی باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی  بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش همبستگی و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. نمونه شامل 300 نفر از بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران بودند که پرسش نامه های عدم تحمل ابهام، استرس، افسردگی و اضطراب، طرحواره های هیجانی، باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد این مدل در بیماران مبتلا به سرطان برازش مناسبی دارد و روابط بین متغیرهای میانجی با متغیرهای درون زا و برون زا معنادار بود. متغیرهای مورد بررسی مدل، 46 درصد از وایانس پریشانی روانشناختی را در این بیماران تبیین کردند.

    نتیجه گیری: 

    پریشانی روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان تحت تاثیر تعامل حالت های هیجانی شدید، عدم تحمل ابهام، مانند باورهای فراشناختی، طرحواره های هیجانی قرار دارد.

    کلیدواژگان: سرطان، پریشانی روانشناختی، طرحواره های هیجانی، ابعاد فراشناختی، ابعاد شناختی
  • کامبیز کامکاری*، محمد اسکندری صفحات 63-70
    شیوع بیماری کرونا ویروس 2019 ، به عنوان یک بیماری همه گیر اپیدمی ، مردم را به سمت مشکلات جسمی و روانی سوق داده است. مطالعات اخیر در مورد اثرات روانشناختی COVID-19 نشان داده است که ، اضطراب سلامتی و همچنین احساسات منفی ناشی از اپیدمی COVID-19 ، از نظر جسمی و روحی بر سلامت بیمار تاثیر گذاشته است. این مطالعه با هدف بررسی آسیب شناسی روانی و نیمرخ آسیب شناسی روانی شخصیت بیماران تحت درمان با بیماری COVID-19 و همچنین عوامل مهم مربوط در روند بهبودی بیماران در ایران انجام شده است.
    روش
    30 بیمار درمان شده با COVID-19 به طور تصادفی و داوطلبانه انتخاب شدند و به پرسشنامه شخصیت چند وجهی مینه سوتا -نسخه دوم بازسازی شده (MMPI-2-rf) پاسخ دادند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که بیماران درمان شده با COVID-19 در مقیاس های آسیا شناسی روانی و آسیب شناسی شخصیت MMPI-2-rf طبیعی هستند. از آنجا که هیچ اختلالی در آسیب شناسی روانی و نیمرخ آسیب شناسی شخصیت بیماران مشاهده نشد. این مطالعه همچنین نشان داد که بیماران درمان شده با بیماری COVID-19 از مشکلات جسمی / شناختی مانند درد سر ، مشکلات گوارشی و عصبی رنج می برند.
    نتیجه گیری
    اضطراب ، افسردگی ، احساسات منفی و همچنین احساسات مثبت پایین از فاکتورهای مهم نه تنها در عفونت بلکه در روند بهبود بیماری COVID-19 هستند. از آنجا که احساسات و ترس منفی از عوامل مهم در ابتلا به COVID-19 هستند ، خودکنترلی و بهنجاری در نیمرخ آسیب شناسی روانشناختی از عوامل مهم در روند بهبود هستند.
    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، نیمرخ آسیب شناسی روانی، آسیب شناسی شخصیت، ایمنی شناسی روانی-عصبی، بهبود یافتگان بیماری کووید-19
  • امیر عبدالحسینی، شهرام مامی*، وحید احمدی صفحات 71-80
    هدف

    این پژوهش با هدف مدل سازی کیفیت زندگی بر اساس ادراک استرس و تحمل پریشانی سالمندان شهر ایلام: نقش واسطه ای سرسختی انجام شد. این مطالعه کاربردی با استفاده از مدل سازی معادلات توصیفی- ساختاری انجام شده است.

    روش

    جامعه آماری سالمندان شهر ایلام (9496=N) در سال 1399 بودند که حجم نمونه با استفاده از نرم افزار Power-G (2007) 384 محاسبه شد. نمونه به روش نمونه گیری هدف مدار بر اساس معیارهای ورود در اماکن عمومی شهر ایلام انتخاب شد. شرکت کنندگان پرسشنامه های استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)، استرس ادراک شده کوهن (1994)، مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گوهر (2005)، و پرسشنامه سرسختی کوباسا (1982) را تکمیل کردند. داده ها در نرم افزارهای SPSS25 و Amos -25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین استرس ادراک شده، تحمل پریشانی و سرسختی با کیفیت زندگی سالمندان شهر ایلام رابطه معناداری وجود دارد. به طور مشابه، بین استرس ادراک شده و تحمل پریشانی با سرسختی رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد سرسختی نقش واسطه ای در رابطه بین کیفیت زندگی با تحمل پریشانی و استرس ادراک شده دارد. آنها تاثیر کلی، مستقیم و غیر مستقیم بر متغیرها دارند.

    کلیدواژگان: : استرس ادراک شده، تحمل پریشانی، سرسختی، کیفیت زندگی، سالمندان شهر ایلام
|
  • Nayyereh Ghashang, Mohammadali Mazaheri Tehrani *, Ladan Fata, Fereshteh Mootabi, Mahmood Heidari, Zahra Bigham Pages 9-16
    Background

    The Brief Accessibility, Responsiveness and Engagement (BARE) Scale, is a short self-report questionnaire that measures the key behaviors of attachment system. It can be easily administered by both clinicians and researchers of different domains as the dyadic relationship of attachment and mental/physical health has proved by a vast majority of studies. To our knowledge, there is no measure that specifically focuses on couple attachment. Furthermore, we could not find any systematic review and/or meta-analysis which have been conducted to evaluate the psychometric properties of BARE.

    Methods/design:

     Two independent reviewers will search comprehensively through relevant databases and also grey literature. Information will be analyzed by means of priori defined criteria by Two of reviewers. Seemingly, data will be extracted from the full texts of included studies based on a set of data extraction form in accordance with the related psychometric information. The methodological quality of studies on the development and validation of BARE will be assessed using consensus-based Standards for the selection of health Measurement Instruments (COSMIN) checklist. Finally, the psychometrics of this tool, will then be analyzed using predefined criteria. Result. Systematic review with meta-analyses involving multidimensional outcomes.

    Discussion

    In this protocol, we have briefly described our method for conducting a systematic review in order to measuring the psychometric properties of BARE. All of reasons call for exploring psychometric properties of BARE discussed comprehensively in introduction. It is a first and crucial step to formulate the recommendations every researcher either a clinician needs in work with couples.Systematic review registration: PROSPERO CRD42020210098

    Keywords: systematic reviews Protocol, Psychometric properties, brief accessibility, responsiveness, engagement (BARE) scale
  • J. Venkatesh Kumar, Mojtabga Aghili *, Mehri Zaree, Arezou Asghari Pages 17-26

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on adherence to appropriate treatment and food intake in patients with type 2 diabetes. The research design was quasi-experimental with pre-test, post-test with control group and 3-month follow-up period. The statistical population of this study consists of all people with type 2 diabetes admitted to the Diabetes and Metabolic Diseases Clinic in Tehran, whose number was equal to 73 people. To conduct an experimental study with two groups (experimental and control) by selecting 15 subjects for each group can achieve a test power of 0.88. The sample sizes were divided into two experimental groups (n = 15) and a control group (n = 15) by available sampling. Inclusion and exclusion criteria are type 2 diabetes with a doctor's approval, at least one year of illness, and absence of more than 2 sessions in treatment sessions. The general compliance questionnaire (GAS) and the feed frequency questionnaire (FFQ) were administered to both groups. The control group waited and the mindfulness intervention for the experimental node was performed in 8 sessions of 90 minutes. Research data were analyzed using descriptive statistics using repeated measures analysis of variance. The results showed that mindfulness training based on stress reduction, adherence to treatment and proper nutrition of patients with type 2 diabetes has significantly increased (P0.05) and this increase has remained constant over time.

  • Leila Makvandi, Fatemeh Forouhar, Biuok Tajeri *, Soraya Asiri Sorkhei, Parivash Nazari, Roya Shater Jalali Pages 27-36
    Objective

    Depressive mood along with boredom and unhappiness is one of the main consequences of addiction treatment and investigating the reduction strategies is of absolute and sheer necessity. The present research aims to investigate the effectiveness of problem solving training program in happiness and coping style of individuals suffering from drug abuse.

    Methods

    Therefore, in a semi-experimental study, the addicted individuals having low rate of happiness (N=36) were selected through random cluster multi-stratified sampling and assigned into the experimental and control groups. Both groups were measured by Oxford Happiness Inventory and Coping Styles Questionnaire and the experimental group underwent problem solving skills training.

    Results

    the results of covariance analysis, Pearson correlation coefficient, variance analysis with repeated measure and t-test indicated that, happiness level (Eta square=.24) and coping style (Eta square=.31) of the experimental group has increased and there is between-group difference in three stages of intervention at 99% of significant level. It can also be concluded that, there is significant relationship between rational coping style (.57), detached coping style (.47) and the increase of happiness in subjects. Moreover, there is significant and negative relationship between emotional coping style (-.41), avoidance coping style (-.35) and the decrease of happiness among the subjects. Increased rate of happiness and rational coping skills were observed in the experimental group. The more the individual uses rational and detached styles, the more his/her happiness is and the more s/he uses emotional and avoidance coping styles, the less her/his happiness is.

    Keywords: happiness, problem solving training, coping styles, addicts, methamphetamine
  • Reza Seyed Tabaii, Elahe Seyed Tabaii, Fatemeh Shahi Sadrabadi, Sara Valizadeh, Parvin Rahmatinejad *, Hoda Pouyanfar Pages 37-46
    Objectives
    The present study has investigated the role of orthodontic treatment on patient’s mental health, body image and oral health-related quality of life.
    Method
    In this quasi-experimental study a sample of 90 patients referring to orthodontic clinics in the city of Kermanshah were selected using purposive sampling method and then they were assessed before and 6 months and one year after undergoing orthodontics via the “The Symptom Checklist-90-R” (SCL-90-R), “Multidimensional Body–Self Relations Questionnaire” (MBSRQ), and Oral Health Impact Profile (OHIP-14). Data were analyzed using one way analysis of variance.
    Results
    patients reported less obsessive compulsion, hostility and paranoid ideation symptoms on (SCL-90-R), after six months and one-year treatment (P ˂ 0.05). In addition, the comparison of scores before and after treatment showed that there was significant difference in appearance evaluation and body areas satisfaction dimensions of MBSRQ (P ˂ 0.05). Also, there were significant different found on physical disability, psychological disability, social disability and total score of OHIP-14 before and after treatment (P<0.05).
    Conclusion
    This quasi-experimental study highlights orthodontic treatment role on mental health body image and oral health-related quality of life in patients with dental problems.
    Keywords: Orthodontic treatment, Mental Health, body image, oral health-related, Quality of Life
  • Somayeh Hashemizadeh, Mahdieh Salehi *, Amin Rafiepoor, Afsaneh Ghanbaripanah Pages 47-62
    Introduction

    the role of cognitive, metacognitive and metaemotional factors in psychological distress has been clearly confirmed. The current research study aims to examine a psychological distress model based on intolerance of uncertainty and emotional schemas of cancer patients with the mediating role of metacognitive beliefs and cognitive avoidance.

    Method

    regarding the methodology, the present study relies on correlation and structural equation modeling. The study sample included 300 cancer patients who visited various hospitals in Tehran and completed the questionnaires of uncertainty intolerance, stress, depression and anxiety, emotional schemas, metacognitive beliefs, and cognitive avoidance.

    Results

    findings demonstrated that the proposed model has appropriate fitness among cancer patients. Also, the relationship between mediating variables and endogenous and exogenous variables is significant. The variables under investigation explained 46 percent of psychological distress variance in the patients.

    Conclusion

    Psychological distress in cancer patients is affected by interaction of excessive emotional states, intolerance of uncertainty, such as metacognitive beliefs and emotional schemas.

    Keywords: cancer, Psychological distress, emotional schemas, metacognitive factors, cognitive factors
  • Kambiz Kamkari *, Mohammad Eskandari Pages 63-70
    Objective
    The outbreak of Coronavirus disease 2019, as an epidemic widespread disease has led people to physical and psychological problems as well. Recent studies about the psychological effects of COVID-19 has shown that, health anxiety and also negative emotions due to COVID-19 epidemic, has influenced patient’s health both physically and mentally. This study aimed to survey the psychopathology and personality psychopathology profile of cured patients of COVID-19 disease and also the important factors related to infectious and recovering process of patients in Iran.
    Method
    30 cured patients of COVID-19 were chosen randomly and voluntarily, and answered the Minnesota Multiphasic Personality Inventory- 2nd restructured form (MMPI-2-rf) questionnaire.
    Results
    The study showed that cured patients of COVID-19 are normal in psychopathology and personality psychopathology scales of MMPI-2-rf. As there were no observed abnormality in psychopathology and personality psychopathology profile of patients. The study also showed that cured patients of COVID-19 disease suffer from somatic/cognitive problems such as head pain, gastrointestinal and neurological problems.
    Conclusion
    Anxiety, depression, negative emotions and also low positive emotions are important factors in not only the infectious but also the recovering process of COVID-19 disease. As the negative emotions and fears are important factors in infectious to COVID-19, Self-Control and normality in the psychopathological profile are important factors in recovering process. Keywords: COVID-19, Psychopathology, Personality Psychopathology, Profile, MMPI-2-rf
    Keywords: Covid-19 Disease, Psychopathological Profile, Personality Psychopathology, Psychoneuroimmunology, Covid-19 cured patients
  • Amir Abdolhosseini, Shahram Mami *, Vahid Ahmadi Pages 71-80
    Objective

    This study aimed to model quality of life based on perceived stress and distress tolerance of the elderly in Ilam: The mediating role of hardiness. This applicable study conducted through descriptive-structural equation modeling.

    Method

    The statistical population was elderly people of Ilam city (N=9496) during 2020. The sample size calculated using Power-G software (2007) as 384 cases. The sample selected by aim oriented sampling method based on inclusion criteria in public places of Ilam city. Participants completed the standard questionnaires of the quality of life World Health Organization (1996), Cohen Perceived Stress (1994), Distress Tolerance Scale of Simmons and Gohar (2005), and the Kobasa hardiness Questionnaire (1982). Data analyzed in SPSS25 and Amos -25 software.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between perceived stress, distress tolerance, and hardiness with the quality of life of the elderly in Ilam city. Similarly, there is a significant relationship between perceived stress and distress tolerance with Hardiness.

    Conclusion

    The results of the structural equation model showed hardiness has a mediating role in the relationship between quality of life with distress tolerance and perceived stress. They have a total, direct, and indirect effect on variables

    Keywords: stress, Distress, Hardiness, Quality of Life, elderly