فهرست مطالب

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 30 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • احمد ابوحمزه*، علیرضا ملایی توانی، پروین ترکمنی آذر، شهرام یوسفی فر صفحات 1-24
    مشروطیت سرآغاز حرکت نظام آموزشی جدید ایران برای ایجاد ساختار، نظم معطوف به اهداف مشخص و همچنین فراگیر شدن آموزش است. این حرکت مبتنی بر تدوین یک رشته قوانین و تاسیس نهادهای آموزشی جدید بود. پژوهش حاضر به دنبال تحلیل مسیله نوسازی نظام آموزشی بر بنیاد قوانین مصوب مجلس اول مشروطه است و می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که نمایندگان مجلس اول بر اساس کدام چالش ها، مطالبات و مشکلات دست به تدوین قوانین و شیوه نامه های مرتبط با آموزش زدند و مهم ترین شاخص های نوسازی آموزشی در حوزه مدارس و معلمان چه بود؟ این مقاله با تحلیل گفتگوهای مجلس می کوشد چگونگی تاثیرگذاری مجلس را بر فرآیند تاسیس آموزش وپرورش نوین در ایران تبیین کند و به بررسی قوانین و مذاکرات نمایندگان مجلس اول در ارتباط با گسترش تعلیم عمومی و تقویت مدارس در کشور و شکستن ساختارهای کهن آموزشی بپردازد. مقاله سرانجام به این نتیجه می رسد تعدادی از نمایندگان مجلس تلاش می کردند تا با الهام گرفتن از نوسازی های آموزشی غربی، زمینه را برای نوسازی بومی متناسب با الزامات کشور فراهم کنند. همچنین بررسی این شاخص ها در کنار مطالبات و مشکلات حوزه آموزش به صورت منسجم در این نوشتار، نشان از تداوم مشکلات در ادوار بعدی و ضرورت پرداختن به آن ها را دارد.
    کلیدواژگان: مجلس اول شورای ملی، نظام آموزشی، نوسازی، معلمان، مدارس، مشروطه، ایران
  • حسین احمدی رهبریان، مقصودعلی صادقی گندمانی* صفحات 25-48
    بودجه، مهم ترین سند مالی برای ارزیابی درآمد و هزینه دولت است. پیش از مشروطه، ردیف بودجه ای به نام دفعه یا صیغه «صرف» در دفترهای مالی وجود داشت که بخش فرهنگی و عمرانی بودجه ی دولت محسوب می شد. از این جهت بررسی این ردیف از بودجه، دارای حایز اهمیت است که چه مقدار از کل بودجه کشور صرف امور عمرانی و فرهنگی می شده است و آن نیز به چه اموری اختصاص داشته است؟ بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و بررسی جایگاه صیغه صرف در سند بودجه و میزان تغییرات و نسبت هر یک از ارکان آن با یکدیگر است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که دفعه صرف یک درصد کل بودجه را تشکیل می داد و این هزینه در هر دو قسمت دیوانی و ولایتی وجود داشته است. تمایز صرف دیوانی با ولایتی در مصارف «جیب مبارک» بود که بیشترین هزینه در بخش دیوانی صرف بود. چاپارخانه، مضاجع و تعمیر عمارت موارد منحصربه فرد در صیغه ولایتی است و تعمیر عمارت، بیشترین هزینه را در بخش ولایتی داشت. رکن مهم دیگر صیغه صرف، هزینه تعزیه داری بود که جنبه ی استمراری و پیوسته در دوره های حکومت محمد شاه، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه داشت و به نظر می رسد این هزینه حداقل از دوره ی محمد شاه در بودجه به وجود آمده است و در دوره ی ناصری و مظفری و پس از مشروطه با وجود استمراری بودن آن، با افزایش بودجه روبه رو نشده است. در مجموع نسبت بودجه عمرانی به فرهنگی در صیغه صرف در بخش ولایتی بیشتر بود اما در بخش دیوانی هزینه امور عمرانی بسیار کمتر از فرهنگی بوده است و به طور کلی هزینه های فرهنگی نسبت به امور عمرانی در اواخر دوره ی قاجار افزایش پیدا کرده است. داده ها براساس سه سند جمع و خرج کل کشور در سال 1258، 1268 و 1304 قمری و دیگر اسناد جمع و خرج ولایتی تهیه و تنظیم و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: بودجه، دولت قاجار، دفعه صرف، صرف دیوانی، فرهنگ
  • ولی اله اسفندیار، گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 49-72
    هدف از نگارش این مقاله تبیین تفاوت های خوانش تاریخی مفاهیم آزادی فرد و قدرت دولت در گفتمان سیاسی آیت الله نایینی و شیخ فضل الله نوری است. مفاهیم آزادی فرد و قدرت دولت و ویژگی های آن برای شیعیان از مباحث اصلی فقیهان شیعه در دوره غیبت بوده است. انقلاب مشروطیت که یکی از تحولات مهم دوران معاصر کشورمان است و به دنبال آن رژیم جدید سلطنتی تاسیس شد؛ یکی از نقاط عطف تاریخی است که در آن مشروعیت رژیم جدید سیاسی در تطبیق آن با مبانی اسلامی مورد اختلاف علما قرار گرفت. گروهی انقلاب مشروطه و هدف آن را با مواضع نظری اندیشه دینی مطابق دیدند و خوانش آنان از مشروطه با تبیین مفاهیم آزادی فرد و قدرت دولت، هماهنگ بود. در مقابل گروهی مشروطیت و نهادهای آن را با مبانی نظری اندشیه سیاسی شیعی مغایر دیدند. نماینده این دو رویکرد متفاوت فقهی در مورد مبنای مشروعیت حکومت مشروطه دو فقیه بزرگ عصر مشروطه، علامه نایینی و شیخ فضل الله نوری بودند. نتایج بررسی این مقاله در مواجهه دو فقیه با مفاهیم گفتمان سیاسی جدید از یک طرف شاهد ایدیولوژی نخبه گرایانه و نظریه دو قطبی حکومت از طرف شیخ نوری برای تحقق احکام شرع بود و از طرف دیگر علامه نایینی برای نخستین بار تا حدودی آزادی و حق حاکمیت مردمی را در کنار ولایت فقیهان در بستر دین همراه نمود. این مقاله با استفاده از مفاهیم گفتمانی این متفکران با خوانش تاریخی خاص خودشان منجر به استنتاج نوع نگاه متفاوت و بعضا متضاد این متفکران گردید.
    کلیدواژگان: خوانش تاریخی، گفتمان سیاسی، مفهوم آزادی فرد، مفهوم قدرت دولت، آیت الله نائینی، شیخ فضل الله نوری
  • سیاوش امرایی، جهانبخش ثواقب*، سهم الدین خزایی، شهاب شهیدانی صفحات 73-112
    سکه به عنوان بخشی از هویت جامعه، بازتابی از اندیشه و گرایش سیاسی و مذهبی شهریاران ایرانی است. نوشتار روی سکه ها بیشتر در دو مقوله شعایر مذهبی و القاب و عناوین مرتبط با پادشاهی و سلطنت در کانون توجه پادشاهان قرارگرفته است. این کارکرد در طول دوره قاجاریه به شکل چشمگیری دچار تغییر و دگرگونی شد. گاه شعایر مذهبی روی سکه ها فزونی پیدا کرد و گاه عباراتی در معرفی شکوه پادشاهی افزایش یافت. این پژوهش به روش تطبیقی و پژوهش کتابخانه ای به مقایسه و تحلیل نوشتار روی سکه های قاجاریه، به هدف تبیین بازتاب اندیشه پادشاهی و مذهب از طریق این مسکوکات، پرداخته و درصدد پاسخ به این پرسش است که سیاست شاهان قاجار در توازن نوشتار مذهبی و سیاسی روی سکه ها چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تغییرات نوشتاری روی سکه های دوره قاجاریه تحت تاثیر تمایلات شخصی شاهان قاجار، نبود وحدت میان علما، هویت سازی آن ها با الهام از شاهان ایران باستان و فن آوری جدید و ارتباطات با غرب بوده است. نتایج نموداری مشخص نموده که شعایر مذهبی از ابتدا تا پایان دوره قاجاریه روندی کاهشی و عناوین مرتبط با سلطنت از شکل گیری حکومت آن ها تا دوره ناصرالدین شاه سیر صعودی و پس از او روند کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: سکه های قاجار، شاهزادگان ایرانی، دوران قاجار، ایده سلطنت، اندیشه دینی
  • مهین امیر شاهکرمی، اصغر منتظر القائم، مصطفی پیرمردیان* صفحات 113-135
    احمد بن یحیی بلاذری(170یا180- 279 ه.ق) مورخ، نسب شناس ،جغرافی دانان بزرگ جهان اسلام  و صاحب کتاب «فتوح البلدان» است، که یکی از مهمترین منابع تاریخی فتوح و مرجع بسیاری از مورخان بشمار می آید.وی مدت ها کارگزار دیوان خراج در دربار عباسیان بود. نظر به اهمیت و نقش روایت های بلاذری در بازنمایی فتوح مسلمانان، بررسی و نقد روش وی در تاریخ نویسی فتوح با تکیه بر چهارچوب های تاریخ نگاری در آراء ابن خلدون خواست مقاله پیش روست. از میان اخبارمتعدد و پرشمار او، گزارش های وی درباره فتوح ماوراءالنهر که توسط قتبیه بن مسلم باهلی صورت گرفته، از ابعاد مختلفی برخوردار است از این رو سوال اصلی پژوهش حاضر این است که مولفه های تاریخ نویسی بلاذری پیرامون فتوح قتیبه بن مسلم در ماوراءالنهر مطابق با معیارهای تاریخ نگاری روشمند ابن خلدون چیست؟بررسی ها تاریخی با رویکرد توصیفی-تحلیلی در فتوح البلدان نشان داد روایت های بلاذری پیرامون اخبار فتوح از دقت کافی در درج رخدادها برخوردار نیست و گزارش های او در باره فتوح ماوراءالنهر قابل نقد است.
    کلیدواژگان: بلاذری، فتوح البلدان، فتوح، قتیبه بن مسلم باهلی، ماوراءالنهر، تاریخنگاری، روش ابن خلدون
  • غفار پوربختیار* صفحات 136-163
    مسعود میرزا ظل السلطان سال ها بر ایالات و شهرهای مرکزی و جنوبی ایران حکومت کرد و بیش از 34 سال نیز حاکم مستقل شهر اصفهان بود. او با وجود اینکه بزرگ ترین پسر ناصرالدین شاه قاجار بود اما بدان علت که مادرش شاهزاده نبود و تبار قاجاری نداشت، از ولایت عهدی و سلطنت آینده قاجار محروم شد. به همین دلیل شخصیت و رفتاری متفاوت از دیگر شاهزادگان و مقامات در او شکل گرفت. خودشیفتگی و بدگمانی مفرط، زیاده روی در کسب قدرت و ثروت، قساوت قلب و بی رحمی نسبت به انسان ها و حیوانات، کینه و حسادت نسبت به برادران، افراط در محو برتری دیگران، تخریب بناها و باغ های تاریخی عصر صفوی، و شبیه سازی مدل سلطنت در شهر اصفهان از جمله اعمال و رفتار این شاهزاده بوده است. در این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با کاربست نظریه عقده حقارت آلفرد آدلر، علل و عواملی که موجب چنین شخصیت رفتاری با استفاده از منابع اصلی تاریخ دوره قاجار و با طرح این سوالات بررسی و تحلیل می شود: آیا چنین رفتارها و اقداماتی از جانب ظل السلطان به علت عقده حقارت وی ناشی از نرسیدن به ولایت عهدی و تخت سلطنت، انجام شده است؟ آیا وی به خاطر برخورداری از عقده برتری جویی بر دیگران به چنین اعمال و رفتاری دست یازیده است؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که محروم شدن ظل السلطان از ولایت عهدی و تخت سلطنت به علت اینکه مادرش نسب والای قاجاری نداشت، باعث شد تا وی دچار عقده حقارت و به دنبال آن عقده برتری جویی گردیده و به خاطر داشتن همین کمبود، به چنین اعمال و رفتار افراطی مبادرت ورزیده است.
    کلیدواژگان: مسعود میرزا ظل السلطان، دوره قاجار، تحلیل شخصیت، عقده حقارت، نظریه آدلر
  • خلیل حقیقی، محمد مهدی مرادی خلج* صفحات 164-182
    در سال های پایانی حکومت ایلاتی قاجاریه، برخی منورالفکران (روشن فکران) متاثر از غرب، به تدریج زمینه ی ترویج افکار ملی گرایانه را در ایران فراهم آوردند. با سقوط قاجاریه و تسلط پهلوی، مراکز و سازمان های فرهنگی، برای نهادینه سازی ایدیولوژی ملی گرایانه تلاش زیادی داشتند. سازمان پرورش افکار (1317) آخرین مرکز تبلیغی -فرهنگی پهلوی بود که به یاری کمیسیون های شش گانه و اساسنامه های اجرایی خود، با تاکید بر مولفه هایی مانند« شاه پرستی» و«میهن دوستی»، برنامه های خود را دنبال می کرد. این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی تنظیم شده،زمینه های فعالیت، نقش و میزان موفقیت این سازمان را در نهادینه سازی ملی گرایی، واکاوی کرده است. نتیجه آن که سازمان پرورش افکار در کنار ترویج ملی گرایی، باز نمودهای دیگری مانند عشق به مفاخر تاریخی، معرفی نژادگرایانه ایران آریایی به جهانیان و توسعه ی وحدت ملی و زبانی را نیز در دستور کار قرارداده و برنامه های خود را از این راه، پیش برده است.
    کلیدواژگان: شاه پرستی، میهن دوستی، شاهنشاه، نژاد آریایی، سازمان پرورش افکار، ملی گرایی
  • مهدی دهقانی* صفحات 183-206
    عالمان در ساختار آموزشی، اجتماعی و حکومتی ایران عصر صفوی نقش و تاثیر گسترده ای داشتند. به همین جهت، برای شناخت مناسب وضعیت اجتماعی عالمان لازم است روندهای کلی آموزشی و پیوندهای متنوع اجتماعی آنان بررسی و مشخص شوند. ازاین رو، در پژوهش حاضر با توجه به جهت گیری منابع تاریخی، به این سوال پاسخ داده شده است که چه روندهای آموزشی، شخصیتی و شغلی در ایران عصر صفویه، خصوصیات اجتماعی عالمان را مشخص می کرد؟ به منظور پاسخ گویی بدین سوال، با استفاده از روش تحقیق تاریخی و طبقه بندی روندهای موثر اجتماعی در دوره صفویه به تحلیل و تفسیر این ویژگی ها و تاثیرات آن بر وضعیت عالمان پرداخته شده است. با توجه به فقدان پژوهش منسجمی پیرامون خصوصیات اجتماعی عالمان در دوره صفویه، یافته های پژوهش نشان می دهد که عنایت طبقات مختلف جامعه و حکومت صفویه به امور آموزشی- فرهنگی، رونق سوادآموزی طالبان علم را به دنبال داشت که به تبع، موجبات جایگاه برجسته و نقش آفرینی موثر عالمان مختلف در حوزه های مختلف حیات اجتماعی عصر صفویه بود. افزون بر آن، اقبال جامعه به ملاحظات شخصیتی و رفتاری هم چون حسن شهرت علمی و اخلاقی عالمان نیز وابستگی داشت و درنهایت، تمامی این عوامل موجبات ارتقای مشروعیت حکومت صفویه شد.
    کلیدواژگان: عالمان، آموزش، شخصیت، منصب، دوره صفویه
  • سمیه السادات سجادی جزی، مرتضی نورائی*، علی اکبر جعفری صفحات 207-235
    با عضویت ایران در صلیب سرخ و تشکیل جمعیت شیر و خورشید به سال 1302 ش/ 1923 م. در تهران، به مرور شعبات جمعیت شیر و خورشید در ایران تاسیس شد و اولین گام ها برای ایجاد جمعیت شیر و خورشید اصفهان در سال 1309 ش./ 1930 م. برداشته شد. شکل گیری این جمعیت در اصفهان با اقداماتی که در طول سال های فعالیت خود انجام داد، تاثیرات مهمی در زندگی جامعه اصفهان داشت. لذا در این مقاله تلاش بر آنست تا با استفاده از منابع و اسناد تاریخی و به روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ داده شود: جمعیت شیر و خورشید اصفهان در دوره رضا شاه چه تاثیراتی بر زندگی کودکان بی بضاعت و بی سرپرست در اصفهان داشت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تشکیل و فعالیت جمعیت شیر و خورشید اصفهان در دوره پهلوی اول، با جمع آوری و ساماندهی کودکان بی سرپرست و بی بضاعت توانست در آینده کودکان بی بضاعت و بی سرپرست و حتی برخی از کودکان طبقه متوسط جامعه اصفهان موثر باشد.
    کلیدواژگان: جمعیت شیروخورشید اصفهان، پرورشگاه، کودکان بی سرپرست، کارگاه های فنی، خیریه، دوره پهلوی اول
  • سارا سرحدی، سید علیرضا ابطحی*، علی اکبر جعفری صفحات 236-264
    سسیستان به خاطر اهمیت سوق الجیشی در عهدقاجار مورد ادعای پادشاه افغانستان و سرکشی برخی از سرداران تابع ایران بود. دولت قاجار پس از تسلط بر سیستان ساختمان های قلعه مانندی ساخت. استحکامات ساخته شده توسط دو فوج سرباز که از قاین فرستاده شده بودند، مراقبت می شد با روی کار آمدن حکومت پهلوی و سلطنت رضاشاه، حکومتی با ویژگی های نهاد سازی شبه مدرن و  مدرن سازی دولتی موجب تحولات زیادی در عرصه های مختلف کشور شد که این تحولات بیشتر رویکرد نظامی داشت. استقرار سازمان های نظامی در سیستان به دلیل همسایگی با افغانستان و حدود هندوستان که انگلستان اهمیت زیادی برای آن قایل بود، از حساسیت ویژه ای برخوردار بود. اهمیتی که در وهله اول صیانت از مرزها را دربر داشت، ولی به هدف مهم تری که همان سرکوب نیروهای عشایر و تحت انقیاد درآوردن آن بود، منجر گردید. پژوهش حاضر با روش تاریخی و شیوه توصیفی- تحلیلی و تکیه بر اسناد نویاب به دنبال پاسخ به این سوال است که ساخلوی سیستان در دوره پهلوی اول چگونه بوجود آمد و چه ساختار و عملکردی داشت؟ بر این اساس می توان این فرضیه را مطرح کرد: ساخلوی سیستان دارای ساختاری منظم و متناسب با مقتضیات منطقه ای، همراه با تامین امنیت در این بخش از کشور بوده -است که توانست موفقیت هایی در جهت ایجاد امنیت در منطقه سیستان کسب کند با توجه به ایجاد تیپ مستقل و استقرار ساخلوی سیستان، این اقدام توانست بر حفظ مرزها و سرکوب سرداران محلی تاثیر زیادی بر جای گذارد.
    کلیدواژگان: رضاشاه پهلوی، امنیت، سرداران محلی، نظامیان، ساخلو، سیستان
  • مریم سعیدیان جزی* صفحات 265-292
    سریه ذات السلاسل یکی از حوادث مهمی است که در دوران رسوالله (ص) رخ داد؛ اما اخبار و اسناد موجود درباره آن پراکنده و ناهمسو است. سنجش اعتبار و جایگاه روایات این سریه موضوعی است که منابع اسلامی و پژوهشگران معاصر به آن کمتر توجه کرده اند. این جستار به دنبال آن است تا اخبار و اسناد مرتبط با سریه ذات السلاسل را ارزیابی و دیدگاه مختار را تبیین نماید. پژوهش کتابخانه ای حاضر به شیوه مطالعه تاریخی و توصیفی، اسنادی تنظیم و منابع تاریخی، کلامی، فقهی، تفسیری و ادبی فریقین (شیعه و سنی) مورد استفاده قرارگرفته است. در مقاله، نخست روایات مختلف درباره سریه به تفکیک آمده، سپس تحلیل و برخی دلایل تعارض ها، ارزیابی و درنهایت سریه بازخوانی شده است. نتایج حاصل گویای آن است که تعارض سندی و ناهمگونی محتوایی اخبار و گزینش های منابع اسلامی مانع آن شده تا روایت پیوسته ای از سریه، غرض و سرانجام آن ارایه گردد. در عین حال بخشی از تحولات سیاسی و اجتماعی و جایگاه افراد بر اساس این اخبار استخراج و تحت تاثیر آن است.
    کلیدواژگان: ذات السلاسل، عمرو بن عاص، علی (علیه السلام) تحریف، تعارض سندی
  • علی شکری، حسین مفتخری*، میرهادی حسینی صفحات 293-320
    هیرمند از دیرباز شریان اصلی حیات سیستان بوده و همواره نقش تعیین کننده ای برای آن داشته است؛ لیکن از زمان تقسیم ناعادلانه این منطقه بین ایران و افغانستان و عدم ورود آب کافی (به دلایل مختلف) به منطقه، هیرمند رفته رفته برای مردم سیستان و دولت ایران به یک مساله و بحران تبدیل و دستمایه اختلاف بین دو کشور همسایه شده است. این اختلاف، به تدریج با خشکسالی های مکرر، افزایش جمعیت، عدم مدیریت صحیح منابع آب و تقاضای بیشتر برای مصرف آب، پررنگ تر شد و ابعادی ملی به خود گرفته است. این مقاله بر آن است تا ضمن مرور اجمالی سیر تاریخی مساله هیرمند و پیامدهای ناشی از کمبود آب و برشمردن چالش های موجود، راهکارهای واقع گرایانه ای در جهت برون رفت از این بحران و کاهش پیامدهای آن ارایه دهد. بر همین اساس، پرسش اصلی پژوهش این است که عامل پایدار ماندن مساله هیرمند چیست و با چه راهکارها و سیاست هایی می توان آثار و پیامدهای منفی این مساله تاریخی را در راستای رفع و یا تخفیف آن، مدیریت کرد؟ بر اساس فرضیه این پژوهش، ممانعت افغانستان از ورود سهم آب هیرمند، خشکسالی های متعدد به ویژه طی سه دهه اخیر و راهکارهای کوتاه مدت و بعضا ناکارآمد در برخورد با مساله هیرمند، موجب پایداری این مساله گردیده است که می توان با راهکارهایی از جمله اتخاذ دیپلماسی سازنده با طرف افغان، توسل به قوانین حقوق بین الملل، مدیریت صحیح آب ورودی به کشور، رعایت الگوی کشت مناسب، آبیاری مکانیزه و ایجاد اشتغال در سایر صنایع از آثار سوء این مساله کاست. این پژوهش تلاش نموده است تا این مساله را جهت دست یافتن به راهکارهایی ملموس و انجام شدنی به صورت جامعتر و با ابعادی وسیعتر مورد بررسی قرار دهد. پژوهش با رویکرد بین رشته ای و روش توصیفی-تبیینی انجام شده است.
    کلیدواژگان: هیرمند، هامون، سیستان، ایران، افغانستان
  • مریم شیپری*، نوشین براهویی صفحات 321-341
    روابط تجاری میان کشورهای جهان همیشه از توسعه روابط سیاسی سرچشمه می گیرد. روابط تجاری میان ایران و هندوستان در دوره محمدرضا پهلوی از این مهم مستثنی نبوده است. در آغاز حکومت پهلوی دوم مسایل متعددی مانند اشغال ایران، استقلال هند و بعد هم جدایی پاکستان بر مبادلات تجاری میان دو کشور تاثیر گذاشت. اما ایران و هند تحت شرایط جنگ سرد و سوگیری های سیاسی که وجود داشت سعی در حفظ روابط خود با توسعه روابط اقتصادی فی مابین داشتند. این مساله در روند تجاری میان دو کشور تجلی یافت. چنانکه در دهه سی شمسی مبادلات بیشتر بر اساس کالاهای خوراکی و سنتی صورت گرفت. اما در دهه چهل شمسی توجه به گسترش رفت و آمد تجار و بازرگانان، ایجاد تسهیلاتی برای دوره های آموزشی صنعتی و تجاری، توسعه همکاری های بانکی و همچنین سرمایه گذاری های خصوصی دنبال شد. دهه پنجاه شمسی با تغییر نگرش هند نسبت به غرب و تلاش برای توسعه تجارت با اروپا ایجاد آژانس های تجاری و بازرگانی با ایران به عنوان یکی از گذرگاه های اصلی مسیرهای تجاری هند و اروپا مورد نظر قرار گرفت و نشانه ی رشد روابط تجاری میان دو کشور در قرار دادهای بلند مدت بازرگانی و ملاقات سران ایران و هند نمود بیشتری یافت. این تحقیق بر اساس اسناد روابط اقتصادی میان ایران و هندوستان با طرح این سوال که روند روابط تجاری میان ایران و هندوستان در عصر پهلوی چگونه بوده است؟ به صورت توصیفی و تحلیلی به بررسی مسیر تجارت کالا و صنعت میان ایران و هندوستان در عصر پهلوی دوم براساس زمان پرداخته است.
    کلیدواژگان: ایران، هند، تجارت، پهلوی دوم، اسناد
  • عبدالله صفرزایی*، یاسر ملازیی صفحات 342-369
    ارتباطات ایران و هند در دوره صفوی به واسطه تحولات داخلی، منطقه ای و جهانی از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. این ارتباطات هم از مسیر دریا و هم از مسیرهای زمینی برقرار بود. ازآنجاکه ایالت سیستان در دوره صفوی در همسایگی هند قرار داشت و ایالت قندهار نیز یک ایالت مرزی محسوب می شد، یکی از مسیرهای ارتباطی ایران و هند در دوره صفوی، راه های سیستان و قندهار بود. اهمیت ارتباطی راه های این مسیر به حدی بود که از نگاه نقشه نگاران اروپایی در آن زمان نیز غافل نمانده است. یکی از نقشه های جالب توجه در خصوص ترسیم راه های ایران در دوره صفوی، نقشه گیوم دولیل Guillaume Delisle)) فرانسوی است. با توجه به اهمیت ارتباطات ایران و هند در دوره صفوی و ترسیم راه های ارتباطی ایران و هند در نقشه گیوم دولیل، این سوال مطرح است که راه های ترسیم شده سیستان و قندهار در نقشه گیوم دولیل، چه نقشی در مناسبات ایران و هند داشتند؟ یافته های این تحقیق نشانگر آن است که با استفاده از رباط ها و کاروانسراها تمهیدات امنیتی و امکاناتی راه های سیستان و قندهار فراهم شده بود و بخش عمده ای از مناسبات سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی ایران و هند از مسیر ارتباطی این راه ها انجام می گرفت. هدف این نوشتار معرفی راه های ترسیم شده سیستان و قندهار در نقشه گیوم دولیل و تبیین نقش ارتباطی این راه ها در مناسبات ایران و هند در دوره صفوی است که به روش تاریخی با توصیف و تحلیل داده های جمع آوری شده، به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: ایران، هند، صفوی، سیستان، قندهار، راه ها
  • غلامرضا عزیزی، عمادالدین فیاضی*، علی اکبر خدری زاده صفحات 370-400
    هدف اصلی این مقاله، بررسی و شناسایی زمینه ها، عوامل و کنشگران موثر بر تاسیس موسسه علوم اداری دانشگاه تهران به منظور اصلاح قسمتی از نظام اداری دولت در حال گسترش ایران است. پژوهش، با روش کتابخانه ای مبتنی بر توصیف و تحلیل اسناد و سایر داده های تاریخی و سنجش تحقیقات و تحلیل پژوهشگران، در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که کنشگران و مولفه های موثر بر تاسیس موسسه علوم اداری کدامند؟ فرضیه پژوهش این است که هم سو شدن ضرورت اصلاح نظام نگهداری اسناد در ایران به عنوان فصلی در نوسازی اداری با سیاست های مجریان اصل چهار ترومن، در تاسیس موسسه علوم اداری (به مثابه یکی از الزامات اجرای اصلاحات یاد شده) موثر بوده است. مطابق یکی از اصول مدل ماکس وبر، در یک بوروکراسی، اداره امور بر اساس نگهداری اسناد و مدارک کتبی یعنی سوابق و پرونده ها قرار دارد؛ لذا یکی از پایه های تحول بوروکراسی اداری را می توان، اصلاح یا نوسازی سیستم مدیریت اسناد دانست. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت هرچند تاسیس موسسه علوم اداری دانشگاه تهران در پاسخ به نیازی طبیعی بود که در بستر تاریخی و تحت تاثیر فرایند رشد و نوسازی تشکیلات دولت پدید آمده بود؛ اما همسو شدن این نیاز با سیاست های مجریان اصل چهار ترومن، در تاسیس این موسسه نقش شتاب دهنده داشته است. همچنین نقش سه گروه (مرکب) اصلی از کنشگران با رویکردهای متفاوت و به منظور اصلاح قسمتی از نظام اداری دولت در حال گسترش ایران، تامین نیروی انسانی موثر در ادامه و استمرار اصلاحات اداری در تاسیس این موسسه مشهود است.
    کلیدواژگان: موسسه علوم اداری، دانشگاه تهران، اصلاحات اداری، مدیریت اسناد، مشاوران آمریکایی، برنامه اصل چهار ترومن
  • اعظم فرامرزی، محمد کلهر* صفحات 401-421
    جغرافیا از مهم ترین شاخه های دانش بشری است که می تواند محل تجلی مولفه های ملی باشد. درک و دریافت واقع بینانه از پدیده های طبیعی و انسانی، بررسی تاریخچه جای نام ها و استناد به شواهد تاریخی برای تعیین حدود قلمروی سکونت یک گروه از مردمان متضمن ایجاد یک قلمروی ذهنی نیز هست که در پس آن امکان تعریف شدن «ما» و «دیگری» فراهم می شود. این مقاله، با ارجاع به اصول روش شناختی نظریه تحلیل گفتمان تاریخی روث وداک، درصدد است تا رابطه بین مولفه های ملی مدنظر حکومت در دوره پهلوی دوم و چگونگی طرح گزاره های علمی در کتاب های درسی جغرافیایی را صورت بندی کند. در نهایت، روش ها و تکنیک های تعریف شدن ایران به مثابه یک موجودیت سیاسی در خلال محتوای کتاب های درسی جغرافیا در دوره پهلوی دوم بررسی خواهد شد تا نشان دهد که دخالت های حکومت در چیدمان اطلاعات در کتاب های درسی جغرافیا چگونه متناظر به مصالح ملی و در جهت تقویت ارکان حاکمیت سیاسی بوده است.
    کلیدواژگان: مولفه های ملی، کتاب های درسی جغرافیا، روث وداک، پهلوی دوم، ایران
  • سلمان قاسمیان* صفحات 422-450
    ارتباط حکومت ایران با فرهنگ صید و تجارت مروارید در بنادر و جزایر خلیج فارس که در قالب یک صنعت با سازوکاری سنتی و باستانی تلقی می شود، نقش مهمی در بازشناسی مفاهیم تاریخی و سنتی حاکم بر مناسبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ساحل نشینان خلیج فارس و هویت تاریخی این منطقه دارد. معیشت ساکنان بنادر و جزایر تا حدود زیادی به این کالای مهم و درآمدزا وابسته بوده است، این وابستگی همراه با اتکای این صنعت بر مهارت و دانش بومی، سبب نقش مهم این کالا در تداوم حیات سنتی و فرهنگ و هویت ساحل نشینان در دوران استعمار شد. این مقاله با رویکردی تحلیلی و بر اساس برخی شواهد تاریخی وبا هدف بررسی ماهیت و ابعاد نظام دیوان سالاری غیرمستقیم و نیابتی در منطقه خلیج فارس به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که ابعاد حضور دیوانسالاری ایرانی در صید و تجارت مروارید در منطقه خلیج فارس را از چه زوایای باید مورد بررسی قرار داد؟ فرض غالب بر این است که با توجه به اهمیت صنعت مروارید و تاکید محققین بر وجود ضوابط و یک عرف باستانی، دیوان سالاری به طور غیر مستقیم در مدیریت صیدگاه ها و انتظام امور مربوط به صیدگاه ها و صیادان مروارید نقش داشته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، دیوانسالاری، صنعت مروارید، مدیریت
  • سعیده معینی مهر، هادی وکیلی، علی ناظمیان فرد صفحات 451-471
    مواجهه با تمدن جدید غرب، تاثیرات به سزایی در تحولات فکری و فرهنگی جامعه ایران و نیز آرا و دیدگاه های روشنفکران دوره ی قاجار داشته است که رویکرد منفی یا کم انگاری روشنفکران این دوره نسبت به پیشینه علمی و فرهنگی ایران دوره اسلامی را می توان از جمله مهم ترین این تاثیرات برشمرد. نفی و یا تضعیف هویت فرهنگی یکی از پیامدهای این رویکرد به شمار می آید و همین موضوع، اهمیت پرداختن به چگونگی تاثیرگذاری غرب در این زمینه را فزونی می بخشد. این نوشتار بر آن است تا با روش توصیفی و تحلیلی و با استناد به آثار مکتوب برجای مانده از روشنفکرانی هم چون آخوند زاده، کرمانی و طالبوف به این پرسش پاسخ دهد که مواجهه با غرب به چه شیوه ای توانسته است بر نوع نگاه روشنفکران این دوره تاثیری منفی نسبت به پیشینه علمی و فرهنگی ایران دوره اسلامی داشته باشد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن است که شناخت نادرست و ناقص روشنفکران نسبت به اصل تمدن غرب از سویی و تاثیرپذیری ایشان از برخی مبانی فکری و فرهنگی آن مانند علم جدید، آرا مستشرقین غربی و باستان گرایی از سویی دیگر، مهم ترین تاثیرات را در شکل دهی به نگرش منفی آنان داشته اند.
    کلیدواژگان: پیشینه فرهنگی، ایران، تمدن غرب، فتحعلی آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی، میرزا عبدالرحیم طالبوف
  • سید هاشم موسوی*، نصرالله پور محمدی املشی صفحات 472-504

    یکی از مهم ترین عوامل زمینه ساز تشکیل حکومت صفویه در ایران؛ برقراری ارتباط نزدیک شیعیان با صوفیان در قرن هشتم هجری است. پس از حمله مغول به ایران بسیاری از مردم برای در امان ماندن از کشتار آنان به دیرها و خانقاه هایی که صوفیان در حاشیه شهرها ساخته بودند پناه بردند. به همین سبب اندیشه صوفیه به لحاظ کمی در بین مردم گسترش یافت و مردم تصوف را التیام دهنده ی رنج ها و تنها سرپناه خود یافتند. در این دوره شیعیان امامی به دنبال نزدیکی تشیع و تصوف از طریق مولفه های مذهبی و فکری برآمدند و تلاش بسیاری از بزرگان شیعه معطوف به این امر گردید. این مقاله به دنبال پاسخگویی بدین پرسش است که نزدیکی تشیع و تصوف در قرن هشتم هجری و بهره مندی از ظرفیت آنان و نیز تاثیرشخصیت های شیعی و صوفی بر این جریان چگونه بوده است؟ فرضیه این است که حاکمیت مغول و ایجاد فضای باز مذهبی موجب نزدیکی تشیع و تصوف و به تبع آن شکل گیری گفتمان شیعی - صوفی و در نتیجه گسترش مذهب تشیع گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که علما و بزرگان شیعه با شناسایی ظرفیت های موجود در بطن جامعه تصوف قرن هشتم هجری و هم چنین اقبال اکثریت مردم از این فرقه؛ در نزدیکی دیدگاه های مذهبی تشیع و تصوف به موفقیت هایی نایل آمدند و با ایجاد گفتمان شیعی - صوفی زمینه های گسترش مذهب تشیع در بین آحاد مردم و در نتیجه شکل گیری حکومت های شیعی را فراهم نمودند. نظر به اهمیت موضوع این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: شیعه، تشیع، تصوف، گفتمان شیعی - صوفی، حکومت مغولان، جنبش های شیعی
|
  • Ahmad Abohamzeh *, Alireza Mollaei Tavani, Parvin Torkamani Azar, Shahram Yousefifar Pages 1-24
    This movement was based on the formulation of a set of laws and the establishment of new educational institutions. This article aims to analyze the issue of modernizing the educational system based on the laws approved by the First Islamic Council during the constitutional period. To answer the question, based on which challenges, demands and problems did the representatives of the first parliament formulate the laws and guidelines And review the laws and negotiations of the representatives of the first parliament in relation to the expansion of public education and the strengthening of the country's schools and the change of the old educational structures. Related to education. And what were the most important indicators of educational modernization in the field of schools and teachers? Surveys show that some parliamentarians were trying to prepare the ground for local modernization in accordance with the country's requirements by taking ideas from western educational reforms. This article tries to explain the effect of the parliament on the establishment of new education in Iran by analyzing the debates of the parliament and review the laws and negotiations of the first parliament representatives regarding the expansion of public education and the strengthening of the country's schools and the change of the old educational structures. Also, the examination of these indicators along with the demands and problems of the field of education in a coherent manner in this article shows the continuation of the problems in the next periods and the need to address them
    Keywords: The First parliament of the National Council, constitutionalism, Educational system, modernization, teachers, Schools, Iran
  • Hossein Ahmadi Rahbarian, Maghsoud Ali Sadeghi * Pages 25-48
    The budget is the most important financial document for assessing government income and expenditure. Before the constitution, there was a budget line called Dafah or the Siqe "Sarf" in the financial offices, which was considered the cultural and construction part of the government budget. For this reason, it is important to examine this line of the budget, how much of the country's total budget has been spent on civil and cultural affairs, and to what matters has it been allocated? Therefore, the purpose of this research is to identify and examine the position of the Sarf form in the budget document and the amount of changes and the ratio of each of its elements to each other. The findings of the research indicate that the Dafah Sarf was one percent of the total budget, and this cost existed in both the civil and provincial parts. The difference between Sarfe  Diwani and Velayati was in the expenditure of "Mubarak's pocket", which was the most expensive in the Diwani sector. Chaparkhaneh, Mazaje, and building repair are unique in the provincial sector, and building repair cost the most in the provincial sector
    Keywords: Badget, Qajar government Dafehe sarf, Sarfe Diwani, Culture
  • Valiullah Esfandiyar, Garineh Keshishyan Siraki * Pages 49-72
    The purpose of writing this article is to explain the differences between the historical reading of the concepts of individual freedom and state power in the political discourse of Ayatollah Naeini and Sheikh Fazlullah Nouri. The concepts of individual freedom and the power of the state and its characteristics for Shiites have been the main topics of Shiite jurists during the period of absence. The Constitutional Revolution, which is one of the most important developments in the contemporary period of our country, followed by the establishment of a new monarchical regime; It is one of the historical turning points in which the legitimacy of the new political regime in its application to Islamic principles was disputed by scholars. Some saw the constitutional revolution and its purpose in accordance with the theoretical positions of religious thought, and their reading of the constitution coincided with the explanation of the concepts of individual freedom and state power. On the other hand, they saw constitutionalism and its institutions as contrary to the theoretical foundations of Shiite political thought. The representatives of these two different jurisprudential approaches to the basis of the legitimacy of the constitutional government were the two great jurists of the constitutional era, Allameh Naeini and Sheikh Fazlullah Nouri. The results of this article in the face of two jurists with the concepts of new political discourse on the one hand witnessed the elitist ideology and bipolar theory of government by Sheikh Nouri to fulfill the rules of Sharia and on the other hand Allameh Naini for the first time to some extent freedom and sovereignty He accompanied the people along with Velayat-e-Faqih on the bed of religion. This article, using the discourse concepts of these thinkers with their own historical reading, led to the inference of a different and sometimes contradictory view of these thinkers.
    Keywords: Historical Reading, Political Discourse, The Concept of Individual Freedom, The Concept of Government Power, Ayatollah Naeini, Sheikh, Fazlullah Nouri
  • Siavash Amraee, Jahanbakhah Savagheb *, Sahmdin Khazaei, Shahab Shahidani Pages 73-112
    As a part of the identity of the society, the coin is a reflection of the political and religious thought and tendency of the Iranian princes. The writing on the coins is mostly in the two categories of religious rites and titles related to the kingdom and monarchy. This function changed dramatically during the Qatari period. Sometimes religious rites increased on the coins and sometimes phrases in the introduction of the glory of the kingdom increased. This research uses a comparative method and library research to compare and analyze the writing on Qatari coins, with the aim of explaining the reflection of the idea of monarchy and religion through these coins, and seeks to answer the question that the policy of Qajar kings in balancing religious and political writing How was it on the coins? The research shows that the written changes on the coins of the Qatari period were influenced by the personal preferences of the Qajar kings, the lack of unity among the ulema, their identification inspired by the kings of ancient Iran and new technology and relations with the West. The results of the graph show that religious rites from the beginning to the end of the Qatari period had a decreasing trend and the titles related to the monarchy from the formation of their government to the period of Nasser al-Din Shah had an upward trend and after him a decreasing trend.
    Keywords: Qajar coins, Iranian princes, Qajar period, The idea of monarchy, Religious Thought
  • Mahina Amirshahkarami, Asghar Montazer Al Qhaem, Mostafa Pirmoradian * Pages 113-135
  • Ghaffar Pourbakhtiar * Pages 136-163
    Massoud Mirza Zel-ol-Sultan ruled the central and southern states and cities of Iran for many years and was the independent ruler of Isfahan for more than thirty years. Although he was the eldest son of Nasser al-Din Shah Qajar, he was deprived of the future Qajar monarchy because his mother was not a prince and did not have a high lineage. Zel-e-Sultan had a special personality type and had such actions and behaviors that even in his own time, he was viewed negatively. Narcissism, greed for power and wealth, cruelty towards humans and animals, resentment and jealousy towards others, destruction of Safavid historical buildings and gardens, and simulation of the model of monarchy in the city of Isfahan has been of such acts and behaviors. In this research, descriptive-analytical method and using Alfred Adler's theory of inferiority complex, the causes and factors of such behavioral personality are analyzed using the main sources of Qajar period history and by asking the following questions: Are such behaviors and actions Has it been done by Zel-e-Sultan due to his inferiority complex due to not reaching the throne and the crown? Has he committed such acts and behaviors because of his superiority over others? The findings of this study show that the deprivation of Zel-e-Sultan from the throne of the monarchy due to the fact that he did not have a high Qajar lineage from his mother, caused him to suffer from inferiority complex and subsequently a superiority complex
  • Khalil Haghighi, Mohammad Mehdi Moradikhalaj * Pages 164-182
    In the final years of Qajar tribal government some western- oriented intellectuals gradually brought about the basis of nationalist thoughts in Iran.with the fall of Qajar and overtaking Pahlavi regime cultural centers and organizations tried a lot for institulization of national royalism.Organization of cultivation of thoughts (1317)was the last advertizing and cuttural of Pahlavi regime ,that with the help of six commissions,based and followed its most impotant duty ,regarded exective articales of association,focusing on features such as Roylism and patriotism .the present research,organized on the basis of analytical descriptive method tries to illumiuate field of activities, the role and the amount of success of this organization in instiatuliztion of royalism.as a result the organization of cultivation of thoughts along with promotion of patnotism,introducd and set in its progrom other refelections such as love of historical ,honors,an Aryan racial introduction of Iran to the world and developement of national and langue geunity and tired to lead its progrom in this way.
    Keywords: Royslism, patriotism, king of king, Aryan race, Organiztion of Cultivation, thoughts, nationlism
  • Mahdi Dehghani * Pages 183-206
    Clerics played a pivotal role and influence in the educational, socio -governmental structure of the Safavid era. Therefore, in order to understand the social status of clerics, it is necessary to survey and specify general educational process and their diverse social ties. Hence, in the present research as for to the trend of historical sources the investigator set out to response this question: What educational, personality and professional process in Safavid Iran determined the social characteristics of clerics? To answer this question, the present study uses the method of historical research and classification of effective social trends in the Safavid period to analyze and interpret these characteristics and their effects on the situation of clerics. Due to lack of coherent research on the social characteristics of clerics in the Safavid era, the findings suggest that the interest of different classes of society and the Safavid rule to educational and cultural affairs had developed and increased educational training which in turn led to elevate the position and effective role of different clerics in various fields of social life during the Safavid era. In addition, society acceptance depended on personal and behavioral considerations such as the scientific and moral reputation of the clerics and finally, all these factors promoted the legitimacy of the Safavid dynasty.
    Keywords: Clerics, Training, Personality, Position, Safavid era
  • Somayeh Sajadi Jazi, Morteza Nouraei *, Ali Akbar Jafari Pages 207-235
    Iran became affiliated with the International Federation of Red cross and founded its Lion and Sun Society in 1923. Afterwards this society gradually expanded and established its branches in Tehran and other cities of Iran. One of these branches was opened in Isfahan in 1930. Lion and Sun Society of Isfahan had significant effects on Isfahan society. Therefore, this study by employing the archival documents and historical sources with descriptive- analytical approach tries to answer this question: How did Red Lion and Sun Society of Isfahan effect on the lives of orphans and underprivileged children in Isfahan under the reign of Reza shah? The outcomes of the study indicate that the foundation and performance of Isfahan Lion and Sun Society during Pahlavi I period could be influential in the future of orphans and underprivileged children and even some middle-class children in Isfahan society by providing shelters and services for them.
    Keywords: Red Lion, Sun Society of Isfahan, Nursery, Orphans, Underprivileged Children, Technical Workshops, Charity, Pahlavi I period
  • Sara Sarhaddi, Seyed Alireza Abtahi *, Ali Akbar Jafari Pages 236-264
  • Maryam Saeedyan Jazi * Pages 265-292
    Zat al-Salasel is one of the important events that occurred during the time of the Prophet (PBUH). But the news and documents about it are scattered and inconsistent. Assessing the validity and status of the narrations of this series is a subject that has been paid less attention by Islamic sources and contemporary scholars. This article seeks to evaluate the news and documents related to the Essence Series and explain the point of view. The present research is based on the historical and descriptive study of documents and the sources of the Islamic (Shi'a and Sunni). In the first article, different opinions about the series are separated, then the analysis and some reasons for the conflicts are evaluated and finally re-read. The results of this study indicate that this series is important in the period of the Prophet's time), due both to the reasons for its occurrence and the following events, and also to the effect on the future events of the Islamic society, but the conflict between documents and The heterogeneity of the content of the news and selection of Islamic sources has prevented the narrative from the series and the methods of Prophet Muhammad (PBUH), the selection of individuals, goals, and ultimately a series. In this way, some of the political and social developments, and people based on these are extracted.
    Keywords: Zat al-Salasel, Amr ibn al-ʿĀṣ Ali (AS), Distortion, document conflict
  • Ali Shokri, Hossein Moftakhari *, Mirhadi Hosseini Pages 293-320
    Helmand has long been the main artery of Sistan life and has always played a decisive role for it; However, since the unfair division of the region between Iran and Afghanistan and the lack of sufficient water (for various reasons) in the region, Helmand has gradually become an issue and crisis for the people of Sistan and the Iranian government and the source of differences between the two neighboring countries. This discrepancy has gradually become more pronounced and has taken on a national dimension, with frequent droughts, population growth, mismanagement of water resources, and increased demand for water.This article intends to provide a realistic solution to overcome this crisis and reduce its consequences, while reviewing the historical course of the Helmand issue and the consequences of water shortages and enumerating the existing challenges. Accordingly, the main question of the research is what is the cause of the persistence of the Helmand problem and what strategies and policies can be used to manage the negative effects and consequences of this historical problem in order to eliminate or mitigate it? According to the hypothesis of this study, preventing Afghanistan from entering the share of Helmand water, numerous droughts, especially during the last three decades, and short-term and sometimes ineffective solutions to the Helmand problem, has led to the sustainability of this problem that can be solved by Sentences of constructive diplomacy with the Afghan side, recourse to international law, proper management of water entering the country, observing the pattern of proper cultivation, mechanized irrigation and creating employment in other industries will reduce the negative effects of this issue. This research has tried to study this issue in order to achieve tangible and feasible solutions in a more comprehensive and wide-ranging way. The research has been done with an interdisciplinary approach and descriptive-explanatory method.
  • Maryam Shipari *, Nooshin Barahooie Pages 321-341
    Trade relations between the countries of the world always originate from the development of political relations. Trade relations between Iran and India in the Pahlavi period were no exception. At the beginning of the second Pahlavi regime, several issues such as the occupation of Iran, the independence of India And then Pakistan's separation affected trade between the two countries. But Iran and India were under the conditions of the Cold War and the political biases that existed. They tried to maintain their relations by developing economic relations between them. This is evident in the trade process between the two countries. Because in the thirties, most exchanges are based on food and traditional goods. But in the 1940s, attention was paid to the expansion of trade between merchants and traders, Establish facilities for industrial and commercial training courses. The development of banking cooperation as well as private investments is being pursued. Fifties with a change in India's attitude towards the West. And Efforts to develop trade with Europe Establishment of trade and commerce agencies with Iran is considered. And a sign of growing trade relations between the two countries in long-term trade agreements. The meeting of the leaders of Iran and India becomes more visible. This research is based on the documents of economic relations between Iran and India. The question is what was the trend of trade relations between Iran and India in the Pahlavi era? Descriptively and analytically to study the route of trade in goods and industry between Iran and India
    Keywords: Iran, India, Trade, Second Pahlavi, document
  • Abdolah Safarzaie *, Yaser Mollazaei Pages 342-369
    Iran-India relations in the Safavid period were of special importance due to internal, regional and global developments. These connections were made both by sea and by land. Since Sistan province was in the neighborhood of India during the Safavid period and Kandahar province was also a border province, one of the communication routes between Iran and India in the Safavid period was the Sistan and Kandahar road. The communication importance of the roads of this route was so great that it was not neglected by European cartographers at that time. One of the interesting maps about drawing the roads of Iran in the Safavid period is the map of Guillaume Delisle, France. Considering the importance of Iran-India relations in the Safavid period and the mapping of Iran-India communication routes in Guillaume Delisle's map, the question arises as to what role the Sistan and Kandahar routes mapped in Guillaume Delisle's map, what role in Iran-India relations they had? The findings of this study indicate that the use of ligaments and caravanserais provided security measures and facilities for the Sistan and Kandahar roads, and a major part of the political, military, economic and cultural relations between Iran and India through communication. These ways were done. The purpose of this article is to introduce the drawn roads of Sistan and Kandahar in the map of Guillaume Delisleand to explain the communication role of these roads in the relations between Iran and India in the Safavid period has been done in a historical way by describing and analyzing the collected data.
    Keywords: Iran, India, Safavid, Sistan, kandahar, roads
  • Gholamreza Azizi, Emadedin Fayazi *, Aliakbar Khedrizadeh Pages 370-400
    This article is mainly aimed to study the contexts, factors, and actors affecting the establishment of the IASUT in order to reform part of the administrative system of the expanding government of Iran. Using the library method and based on the analysis of documents, historical data and findings of other researchers, this paper seeks to answer the following main question: what are the significant actors and components affecting the establishment of the Institute of Administrative Sciences? The research hypothesis is that the alignment of the need to reform the recordkeeping system in Iran - as an era in administrative modernization-with the policies of the Truman’s Point Four Program has been effective in establishing the IASUT According to the Weber model, the administration of affairs in a bureaucratic setting is based on the preservation of written documents, i.e. records and files; therefore, the reform or modernization of the records management system is a foundation for the evolution of the administrative bureaucracy. Based on the research findings, it can be said that although the establishment of the IASUT was in response to a natural need that arose in a historical context and was influenced by the process of growth and modernization of government institutions; alignment of this need with the policies of the Truman’s Point Four Program has played a catalyzing role in the establishment of this institution. Also, the role of three main groups of actors with different approaches is evident in the establishment of this institution.
    Keywords: Administrative Reform, Institute of Administrative, Sciences, University of Tehran, Truman’s Point Four Program, American advisors
  • Azam Faramarzi, Mohammad Kalhor * Pages 401-421
    Geography is one of the most important branches of human knowledge that can be the place of manifestation of national components. A realistic understanding of natural and human phenomena, a study of the history of places, and the citation of historical evidence to determine the boundaries of a group of peoples also involve the creation of a mental realm behind which it is possible to define "us" and "the others". This article seeks to formulate the relationship between the national components considered by the government in the second Pahlavi period and how to make scientific propositions in geographical textbooks, referring to the methodological principles of Ruth Wodak's theory of historical discourse analysis. Finally, the methods and techniques of defining Iran as a political entity during the content of geography textbooks in the second Pahlavi period will be examined to show how government interventions in the arrangement of information in geography textbooks correspond to national interests and to strengthen the pillars.
    Keywords: National Components, Geography Textbooks, Ruth Wodak, Second Pahla, Iran
  • Salman Ghasemian * Pages 422-450
    Examining the role of pearls in recognizing some historical and traditional concepts governing the social and economic relations of the Persian Gulf inhabitance and especially the central and southern coasts of the Persian Gulf due to its position in explaining the historical events and contexts of Persian Gulf region Administration has a special significance. Pearls have been defined as an important commodity in the region's traditional economy, prompting the researcher to explore its various social, economic, and political dimensions. Among the important historical backgrounds, recognizing and redefining how to manage this vast trade in local and regional dimensions and continuing to find traces of Iranian bureaucracy, focused in this particular case Study. This article, with an analytical approach and based on some historical evidence, seeks to answer the fundamental question of what is the trace of Iranian bureaucracy in this process, given the mechanism of pearl fishing and trade? The prevailing premise is that bureaucracy has indirectly contributed to the management of fishing grounds and the regulation of pearl fishing grounds.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, bureaucracy, Pearl Industry, administration
  • Saeeda Moeini Mehr, Hadi Vakili, Ali Nazemian Fard Pages 451-471
    Facing Western new civilization had great influences on the intellectual and cultural developments of Iranian society, including the views and opinions of intellectuals of the Qajar period. Their negative or underestimating approaches towards the scientific and cultural background of Iran in the Islamic duration can be considered as one of the most important of these influences. The negation or weakening of cultural identity that is one of the consequences of this approach emphasizes the importance of addressing how the West influences this area. Using a descriptive and analytical method and citing written works left by intellectuals such as Akhundzadeh, Kermani, and Talibov this research intends to answer the question as: "How did the facing with the West have a negative effect on the viewpoints of the intellectuals of this period? ” The findings of the present study indicate that the deviant view of intellectuals towards the West as well as their being influenced by some of its intellectual and cultural foundations such as modern science, Western Orientalists' opinions, and archaism has played the most important role in this regard.
    Keywords: Cultural background, Iran, Western Civilization, FathaliAkhundzadeh, Mirza Agakhan Kermani, Mirza Abdolrahim Talebov
  • Seyed Hashem Mousavi *, Nasrolah Pourmohammadi Amlashi Pages 472-504

    One of the most important factors in the organization of the Safavid government in Iran is the establishment of close relations between Shiites and Sufis in the eighth century AH. After the Mongol invasion of Iran, many people took refuge in monasteries and monasteries built by Sufis on the outskirts of cities to escape their slaughter. As a result, Sufi thought spread slightly among the people, and the people found Sufism to be the cure for their sufferings and their only refuge. During this period, Imami Shiites sought the closeness of Shiism and Sufism through religious and intellectual components, and the efforts of many Shiite elders were focused on this matter. This article seeks to answer the question of how close Shiism and Sufism were in the eighth century AH and benefited from their capacity, as well as the influence of Shiite and Sufi personalities on this process? The hypothesis is that the Mongol rule and the creation of an open religious space led to the closeness of Shiism and Sufism and, consequently, the formation of the Shiite-Sufi discourse and, consequently, the spread of the Shiite religion. The results of the research indicate that Shiite scholars and elders by identifying the existing capacities in the heart of the Sufi community of the eighth centuryAH and also the success of the majority of people from this sect; They achieved success near the Shiite and Sufi religious views, and by creating a Shiite-Sufi discourse, they provided the grounds for the spread of the Shiite religion among the people and, as a result, the formation of Shiite governments. Due to the importance of the subject of this research, it has been done in a descriptive-analytical method and relying on library resources.