فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 89 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید احمدی کچایی صفحات 7-25

    در زمانه عزم خلافت عباسی برای از میان بردن امام مهدی (عج)، مهم ترین مسیولیت امام عسکری (ع)، حفظ فرزندش با بهره بردن از روش های متعارف بشری بود. بر همین اساس، امام (ع) دست به اقداماتی زد که از طرفی، عامل حفظ وجود شریف امام مهدی (عج) بود و از سوی دیگر، زمینه ساز ورود شیعیان به روزگار غیبت به شمار می رفت. نوشتار پیش رو که با روش وصفی تحلیلی نگارش یافته، نشان می دهد که امام حسن عسکری (ع) این مهم را از طریق اقداماتی همانند: پنهان کاری در تولد فرزند، آگاهی دهی به برخی از خواص و نزدیکان در باره تولد فرزند و دور نگه داشتن امام مهدی (عج) از سامرا، به انجام رساند.

    کلیدواژگان: امام عسکری(ع)، امام مهدی(عج)، غیبت، تاریخ عصر حضور، خلافت عباسی
  • فاطمه کرمی صفحات 27-66

    واکاوی منابع رجالی متقدم، بیانگر نقش برجسته اصحاب ایرانی و عراقی امام حسن عسکری (ع) در تبیین، تدوین و تداوم اندیشه امامیه است. در این پژوهش، جایگاه علمی، اجتماعی و وضعیت فکری و اعتقادی اصحاب ایرانی و عراقی امام عسکری (ع) با استفاده از روش وصفی تحلیلی و به شیوه تطبیقی بررسی شده است. برای این منظور، پس از شناسایی ملیت اصحاب و ارایه آماری از تعداد آنها، جایگاه علمی، تالیفات، جایگاه اجتماعی و وضعیت فکری و اعتقادی اصحاب آن حضرت بیان شده است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که از لحاظ کمی، هرچند تعداد اصحاب ایرانی کمتر بوده، اما آثار علمی آنها بیشتر بوده و فراوانی نگارش کتب مربوط به مباحث فقهی، کلامی و ردیه نگاری توسط آنها، بیانگر اهتمام اصحاب ایرانی در حفظ مبانی اعتقادی شیعیان و انتقال صحیح آموزه های شرعی است. در زمینه فکری و اعتقادی نیز در اثر تلاش مشایخ شیعه ایرانی و مبارزه با نفوذ جریان های انحرافی و غالیانه، افراد کمتری از اصحاب ایرانی دچار انحراف شده اند. همچنین، به نظر می رسد، تعداد زیادتر وکلای ایرانی و کسانی که موفق به رویت امام زمان (ع) شدند، نسبت به اصحاب عراقی، به دلیل ضرورت این امر و به جهت دوری از امام (ع) و عدم دسترسی به آن حضرت بوده است.

    کلیدواژگان: اصحاب، امام حسن عسکری(ع)، راویان، ایران، عراق
  • مهدی یکه خانی، وحیده حیران صفحات 67-91

    بررسی تاریخی سیره و زندگانی اهل بیت (ع)، یکی از روش های سنجش باورهای شیعیان و پاس داشت آن در برابر اندیشه ها و برداشت های ناصواب است. قدمگاه منسوب به امام حسن عسکری (ع) در شهر گرگان که در دوره معاصر بنا گردیده، مستند به روایتی است که بر پایه آن، شخصی به نام جعفربن شریف جرجانی خدمت امام عسکری (ع) رسید و حضرت به او وعده داد که به جرجان می آید و این وعده، با طی الارض حضرت در تاریخ موعود محقق گشت. مقاله پیش رو که به بررسی تاریخی این رویداد پرداخته است، نشان می دهد که در باره ورود امام (ع) به گرگان، تنها بعضی از آثاری که کرامات اهل بیت (ع) را نقل کرده اند، در ضمن روایت مذکور، به این موضوع اشاره کرده اند و هیچ یک از دیگر عالمان و مورخان مسلمان، این موضوع را بیان ننموده اند. بر این اساس، با توجه به عدم قدمت بنای موجود و ضعف سندی روایت و حتی سازگار نبودن جغرافیایی مکان مذکور در روایت با مکان بنای قدمگاه و نیز با در نظر گرفتن شرایط حاکم در زمان امام عسکری (ع)، اصالت مکان مورد بحث قابل اثبات نیست.

    کلیدواژگان: امام عسکری(ع)، ایرانیان، قدمگاه، گرگان، جعفربن شریف جرجانی
  • حسین فرج الله، سید علی موسوی نژاد صفحات 93-120

    اشعار و متون ادبی، از دیرباز در شمار مهم ترین مکتوبات برای نشان دادن تحولات فرهنگی و سیاسی جامعه بوده اند. بررسی سروده های مربوط به قیام زیدبن علی (ع) از این منظر، می تواند فرایند توجه شاعران به این رویداد بزرگ و عوامل موثر بر آن را نشان دهد. یافته های پژوهش پیش رو، نشان دهنده آن است که محتوای سروده های مربوط به قیام زید، بازتاب دهنده محورهایی همچون: خروش محتاطانه علیه حکمرانان اموی، بیم و امید شاعران از شرح قیام زید، شکستن حصارهای اموی و شماتت زید بوده است.

    کلیدواژگان: زیدبن علی، شعر سیاسی، امویان، یحیی بن زید، کمیت بن زید اسدی
  • ابوالفضل ربانی، حسن حضرتی صفحات 121-148

    دانش تاریخ بر پایه سنت تجربه گرایانه خود در سده های اخیر، توان بازنمایی ابعاد فراطبیعی امامان شیعی را ندارد. با توجه به در دسترس نبودن بخش عمده ای از منابع تاریخی در محدوده زمانی قرن های دو تا پنج هجری، و اهمیت آثار محدثان شیعی، به ویژه قمی ها در بازنمایی تاریخ امامان در منابع روایی، این پرسش رخ می نماید که محدثان قمی چه مسیری را برای بازنمایی ابعاد مختلف شخصیت امامان شیعی (ع) طی کرده اند؟ تحقیق حاضر، با نگاهی به روش تحلیل گفتمان و ترسیم گفتمان های تاریخی و کلامی و تبیین ارکان آنها در روایات امام شناسی محدثان قمی در سده های نخستین اسلامی، به تبیین روند فزاینده استفاده از داده های کلامی در قالب گزاره های تاریخی برای شناساندن امامان و عوامل گسترش آن پرداخته است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که عوامل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و دلایلی چون آمادگی ذهنی مخاطبان، بر غلبه گفتمان کلامی در تاریخ نگاری محدثان قمی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، امامان شیعه(ع)، امام شناسی تاریخی، تاریخ امامت، محدثان قمی، تاریخ نگاری شیعی
  • سعید موسوی سیانی، عبدالرسول خیراندیش، احمد فضلی نژاد صفحات 149-187

    بازنمایی وقایع تاریخی در میراث تاریخ نگاری اسلامی، مبتنی بر نظامی پیشینی از مسایل، مفاهیم و مفروضاتی است که از دل کشمکش های گفتمانی جامعه اسلامی برآمده است. بازتولید این نظام پیشینی در اذهان اندیشه وران مسلمان، مانع از پویایی تفکر تاریخی و ارایه خوانش تاریخی همساز با دشواره های جامعه اسلامی می شود. با عنایت به این امر، ارایه رهیافتی جهت گسست معرفتی از این نظام پیشینی مسایل، مفاهیم و انگاره ها، شرط هرگونه پویایی در تاریخ پژوهی اندیشه وران مسلمان است. با عطف نظر بدین مهم است که مقاله پیش رو، طرح واره ای نظری در بازاندیشی انتقادی تاریخ نگاری اسلامی را صورت بندی نموده است.روش صورت بندی این طرح واره نظری، پاسخ به سه پرسش پیرامون: چشم انداز، برهه تاریخی و مدل نظری بازاندیشی مزبور است. بر اساس این طرح واره نظری، باید «جامعه شناسی معرفت» را چشم اندازی مناسب در بازاندیشی تاریخ نگاری اسلامی انگاشت؛ زیرا جامعه شناسی معرفت با پذیرش «تعین وجودی معرفت»، روح تاریخیت را بر تراث اسلامی می دمد. از سوی دیگر، تداوم و تصلب مسایل، مفاهیم و انگاره های عصر تدوین در غالب گزارش های تاریخی، ما را بدین نکته رهنمون می کند که باید نقش بحران های «عصر تدوین» در صورت بندی نظریه های شناخت را موضوع بازاندیشی انتقادی قرار داد. «جامعه شناسی معرفت مانهایم» نیز مدل نظری است که با بازشناسی نسبت چالش های عصر تدوین با صورت بندی نظریه های شناخت در این برهه تاریخی، به بازاندیشی انتقادی تاریخ نگاری اسلامی رهنمون می شود؛ زیرا هم تبیین بسنده ای از کشمکش های گفتمانی عصر تدوین ارایه می دهد و هم با تجویز بررسی های درزمانی و هم زمانی، فهمی روشمند و عمیق از انگاره های حاکم بر تاریخ نگاری اسلامی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، معرفت تاریخی، بازاندیشی انتقادی، عصر تدوین، جامعه شناسی معرفت
  • محمدرضا رحمتی، مریم خسروآبادی*، ام البنین مجلسی صفحات 189-214

    قم، محل تلاقی راه های ایران مرکزی و منزلگاه کاروانیان بود و به دلیل ویژگی هم مرز بودن با کویر، طی سده های اول و دوم هجری، استقلال سیاسی، اقتصادی و فکری خود را در برابر خلافت و والیان آن حفظ کرد و به عنوان پناهگاه مهاجران مخالف حکومت اموی و شهری شیعه مذهب، از راه دادن والیان اموی و بعدها عباسی به داخل شهر امتناع ورزید. این شهر، در سده های بعد و در دوره حکومت های ایرانی، از منظر اقتصادی و فکری، به حاشیه رانده شد و به تدریج استقلال خود را از دست داد. بررسی نقش جنبش های ایرانی مانند خرمدینان و حکومت های نیمه مستقل ایرانی بر تحولات سیاسی شهر قم، مسیله مورد نظر این پژوهش است. نتایج این پژوهش که با روش وصفی تحلیلی و با استناد به متون تاریخی نگاشته شده، نشان می دهد مجاورت با شهرهایی مانند ری که در سده سوم و چهارم از اهمیت بسیاری برخوردار شده بود، مهاجرت علما و شکل گیری حکومت شیعی مذهب آل بویه که پایتخت های خود نظیر ری و بغداد را مرکز بحث های کلامی و معتزلی مورد علاقه علمای شیعه قم ساخته بود، باعث افول و به حاشیه راندن این شهر از سده چهارم به بعد گردید.

    کلیدواژگان: اشعریان، قم، ایران دوره اسلامی، حکومت های نیمه مستقل ایرانی، ری
  • حسین ایزدی صفحات 215-241

    امیرتیمور گورکانی در سال 771ق، حکومت ماوراءالنهر را به دست گرفت و توانست با اتحاد قبایل و نیروهای نظامی، انسجام و ثبات و اقتدار و حاکمیت سیاسی این منطقه را که دچار سستی و اضمحلال شده بود، احیا کند و با حملات نظامی خود به مناطق مختلف آسیا، امپراتوری گسترده ای را تاسیس نماید. وی برای توجیه حملات نظامی و تثبیت مشروعیت دینی حکومت خود، رویکرد سیاسی مذهبی خاصی را که شامل پایبندی به قواعد مذهبی و احترام به علما، دانشمندان و شیوخ متصوفه بود، در پیش گرفت. دلایل شکل گیری این سیاست مذهبی و تاثیرآن به عنوان میراث تیمور در دوره حکومت جانشینانش، به ویژه شاهرخ و نقش آن در شکل گیری وضعیت فرهنگی و مذهبی قرون هشتم و نهم هجری قمری، سوال اصلی این مقاله است که با روش وصفی تحلیلی بررسی شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که امیران گورکانی، به ویژه تیمور، مجموعه ای از اقدامات و تدابیر را برای شناساندن خود به عنوان مسلمانی پاک آیین به کار بسته و تلاش داشته اند تا حکومت خود را مبتنی بر تقدیر و مشیت الهی تبیین نمایند و از مذهب به عنوان مسیری برای دستیابی به مقاصد سیاسی بهره برند.

    کلیدواژگان: امیر تیمور، شاهرخ، ماوراءالنهر، سیاست مذهبی، شیوخ متصوفه
  • عبدالله متولی، محمدحسن بیگی، فرهاد صبوری فر* صفحات 243-268

    برگزاری آیین های شادی بخش، پیوندی عمیق با جوامع مختلف انسانی دارد. جامعه ایران نیز در سیر تحول تاریخی خود، از این سنت به دور نبوده است. با شکل گیری و تداوم حکومت صفویان (9071135 ق)، فضای مناسبی جهت بازآفرینی و تکرار گونه های مختلفی از شادمانه ها فراهم شد. به نظر می رسد که مراسم مرتبط با آیین های شادی بخش را بتوان در دو قالب «سنتی» و «مذهبی» تفکیک نمود. جشن های سنتی همانند نوروز، به عنوان نماد تاریخی، بخش جدایی ناپذیر آیین های درباری و عمومی جامعه بود؛ اما گستره قابل توجهی از شادمانه ها، پیوند ناگسستنی با رویکردهای دینی و مذهبی حاکمیت و جامعه داشت. نوشتار حاضر، بر آن است تا به روش وصفی و تحلیلی و با اتکا بر منابع کتابخانه ای، به بررسی و معرفی برخی از آیین های مرتبط با جشن های مذهبی مانند: عید قربان، خضر نبی (ع)، غدیر خم و میلاد ایمه (ع) بپردازد

    کلیدواژگان: صفویه، جشن های مذهبی، جشن های سنتی، مبعث، غدیر خم
|
  • Majid Ahmadi Kachaei Pages 7-25

    At the time of Abbasid caliphate's determination to eliminate Imam Mahdi (AS), the most important responsibility of Imam Askari (A.S) was to protect his son by taking advantage of conventional human methods. On this basis, Imam took measures that, on the one hand, were the factor of preserving the honorable existence of Imam Mahdi (A.S), and on the other hand, were considered to be the basis for Shia's entry into the age of occultation. The present article, written with a descriptive-analytical method, indicates that Imam Hasan Askari (A.S) accomplished this important issue through the actions such as concealing the birth of a child, informing some relatives and friends about the birth of a child, and keeping Imam Mahdi away from Samearra.

    Keywords: Imam Askari (A.S), Imam Mahdi (a.s), occultation, history of the Age of Presence, Abbasid caliphate
  • Fatima Karmi Pages 27-66

    The analysis of primary religious sources displays the outstanding role of Iranian and Iraqi companions of Imam Hasan Askari (A.S) in explaining, compiling and perpetuating the thoughts of Imamieh. In this research, the scientific, social, intellectual and religious status of the Iranian and Iraqi companions of Imam Askari (A.S) has been comparatively investigated relying on the descriptive-analytical method. For this purpose, after identifying the nationality of the Companions and providing statistics on their number, their scientific position, their compilations, their social status. Moreover, the intellectual and religious status of the Companions of that Holiness have been stated. The studies clarify that in terms of quantity, although the number of Iranian Companions was less, but their scientific works were more and the frequency of books related to the jurisprudence, theology and refutation written by them, shows the efforts of Iranian Companions in preserving the fundamentals of Shia beliefs and the correct transmission of religious instructions. In regard with the thought and belief, fewer Iranian Companions have deviated as a result of the efforts of Iranian Shiite sheikhs and the fight against the influence of deviant and exaggerated currents. Moreover, it seems that the greater number of Iranian lawyers and those who managed to see Imam Zaman (PBUH) compared to the Iraqi Companions, was due to the necessity of this matter and staying away from Imam and lack of access to him

    Keywords: companions, Imam Hasan Askari (A.S), narrators, Iran, Iraq
  • Mahdi Yekkehkhani, Vahideh Heiran Pages 67-91

    The historical study on the life of the Ahl al-Bayt is considered as one of the methods of evaluating the beliefs of Shiites and guarding it against the incorrect thoughts and perceptions. The footprint (qadamgah) attributed to Imam Hassan Askari (A.S) in the city of Gorgan is documented in a tradition based on which a person named Jafar ibn e- Sharif e- Jorjani visited Imam Askari (A.S) and that Holiness promised him that he would come to Jorjan, and this promise was fulfilled in the promised date by Imam’s folding up of the earth miraculously. The following article, which deals with the historical investigation of this event, shows that only some of the works quoted the virtues of Ahl al-Bayt have narrated this issue, and none of the other scholars and Muslim historians have referred to it. Based on this, due to the lack of antiquity of the existing place and the weakness of the narration's document, even the geographical incompatibility of the place mentioned in the narration with the real location of the footprint, and considering the predominant conditions at the time of Imam Askari (A.S), the authenticity of the place in question cannot be proven.

    Keywords: Imam Askari (A.S), Iranians, footprint, Gorgan, Jafar ibn e- Sharif e-Jorjani
  • Hossein Farajollah, Seyyed Ali Mousavinejad Pages 93-120

    Poems and literary texts have long been considered as the most important writings to illustrate the cultural and political developments of society. Examining the poems related to the uprising of Zayd ibn e- Ali (A.S) from this point of view, can display the process of poets' attention to this great event and the factors affecting it. The findings of the present research clarify that the content of the poems related to Zayd's uprising reflected axes such as the cautious anger against the Umayyad rulers, fear and hope of poets toward the description of Zayd's uprising, removing the Umayyad barriers, and Zayd's blaming.

    Keywords: Zayd ibn e- Ali, political poetry, Umayyads, Yahya ibn e- Zayd, Komeit ibn e- Zayd e- Asadi
  • Abolfazl Rabbani, Hassan Hazrati Pages 121-148

    The knowledge of history, based on its empiricist tradition in recent centuries, is unable to represent the supernatural dimensions of Shiite imams. Considering the unavailability of a major part of historical sources in the time range of the second to fifth centuries of Hijri, and the importance of the works of Shia muhaddiths, especially Qomi in representing the history of Imams in narrative sources, the question arises as to what path the Qomi muhaddiths should take to represent different dimensions of the character of the Shiite imam. The present research, looking at the method of discourse analysis and drawing historical and theological discourses and explaining their elements in the traditions of Imamology of Qomi muhaddiths in the first centuries of Islam, has explained the increasing trend of using theological data in the form of historical propositions to identify imams and the factors of its expansion. The findings of the research show that social, political and economic factors and reasons such as the mental preparation of the audience have influenced the predominance of verbal discourse in the historiography of Qomi scholars.

    Keywords: Shiite Imams (PBuT), historical Imamology, history of Imamate, Qomi muhaddiths, Shiite historiography
  • Saeed Mousavi Sayani, Abdolrasul Kheirandish, Ahmad Fazlinejad Pages 149-187

    The representation of historical events in the legacy of Islamic historiography is based on a previous system of issues, concepts and assumptions that emerged from the discursive conflicts of the Islamic society. The reproduction of this previous system in the minds of Muslim thinkers hinders the dynamics of historical thinking and the presentation of historical reading compatible with the problems of Islamic society. In this regard, presenting a strategy toward an epistemological break from this previous system of issues, concepts and ideas is a condition for any dynamics in the history-research of Muslim thinkers. Considering this important issue, the following article has formulated a theoretical framework in the critical rethinking of Islamic historiography. The formulation method of this theoretical scheme is the answer to three questions about the perspective, historical period as well as the theoretical model of the aforementioned rethinking. Based on this theoretical framework, "sociology of knowledge" should be considered as a suitable perspective in rethinking of Islamic historiography; Since, the sociology of knowledge breathes the spirit of historicity on the Islamic tradition via accepting the "existential determination of knowledge". On the other hand, the continuity and strengthening of the issues, concepts and ideas of the recording era in the framework of historical reports leads us to the point that the role of the crises of the "recording era" in the formulation of theories of cognition should be critically reconsidered. "Mannheim's sociology of knowledge" is also considered as a theoretical model that leads to a critical rethinking of Islamic historiography by recognizing the relationship between the challenges of the recording era and the formulation of theories of knowledge in this historical period; As it presents an adequate explanation of the discursive conflicts in the recording era and provides a methodical and deep understanding of the ruling concepts of Islamic historiography by prescribing diachronic and synchronic studies

    Keywords: Islamic historiography, historical knowledge, critical rethinking, recording era
  • MohammadReza Rahmati, Maryam Khosrowabadi *, Um Al Bunin Majlesi Pages 189-214

    Qom was the crossroads of Central Iran and the home of caravans, and due to its border with the desert, during the first and second centuries (A.H), it maintained its political, economic and intellectual independence against the Caliphate and its governors, and as a refuge for the immigrants who opposed the Umayyad rule and the Shiite city refused the Umayyad and later Abbasid governors to enter the city. In the following centuries and in time of Iranian governments, this city was economically and intellectually marginalized and gradually lost its independence. Investigating the role of Iranian movements such as Khorramdin and semi-independent Iranian governments on the political developments of Qom is the issue of this research. The results of this research, written with a descriptive-analytical method and referring to historical texts, illustrate the proximity to cities such as Ray, which achieved considerable significance in the third and fourth centuries, the migration of scholars and the development of the Shiite government of the Buyid sect, whose capitals was Ray city and they made Baghdad the center of theological and Mu'tazili debates favored by Qom's Shiite scholars, causing the decline and marginalization of this city from the fourth century onwards

    Keywords: Ash'aris, Qom, Islamic period of Iran, Iranian semi-independent governments, Ray
  • Hossein Izadi Pages 215-241

    In 771 AH, Amir Timur Goorkani took over the government of Transoxiana and by uniting the tribes and military forces, he could revive the unity, stability, authority and political sovereignty of this region, which was affected by frailty, and through the military attacks on different regions of Asia, he could establish a vast empire. In order to justify the military attacks and establish the religious legitimacy of his government, he took a special political-religious approach that included adherence to the religious rules and respect for the scholars and Sufi sheikhs. The reasons for this religious policy and its effect as Timur's legacy during the supremacy of his successors, especially Shahrokh and its role in the development of the cultural and religious situation in the 8th and 9th centuries A. H, is the main question of this article, which has been investigated through a descriptive-analytical method. The findings of the article clarify that the governors of Goorkan, especially Timur, have taken a series of measures to identify themselves as pure Muslims and endeavored to describe their government based on the divine destiny and providence and they have taken advantage of religion as a path to achieve their political goals.

    Keywords: Amir Timur, Shahrokh, Transoxiana, religious politics, Sufi Sheikhs
  • Abdullah Motevalli, Mohammad Hassanbeigi, Farhad Saboorifar * Pages 243-268

    Holding the joyful rituals has a deep connection with different human societies. Iranian society has not been far from these traditions during its historical development. Following the development and continuance of the Safavid government (1135-907 A. H), an appropriate ground was provided towards re-creating and repeating different types of joyous rituals. It seems that these joyous rituals can be separated into two "traditional" and "religious" formats. Traditional festivities such as Nowruz, as a historical symbol, were an integral part of the court and the public rituals of the society; while a significant range of these rituals had an inseparable relation with the religious approaches of the government and society. The purpose of this article is to investigate and introduce some rituals related to the religious festivals such as Eid al- Azha, Ghadir e- Khom and Birth of Imams (PBUT) through the descriptive and analytical method and relying on library sources.

    Keywords: Safavid, religious celebrations, traditional celebrations, Mab’ath, Ghadir e- Khom