فهرست مطالب

مجله تولیدات دامی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساحره جوزی شکالگورابی*، علی مقصودی، عبدالرحیم غیاثی، محمد رکوعی، هادی فرجی آروق، امیر زرگران صفحات 247-258
    با وجود پیشینه 15 ساله در ورود و استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده در ایران، تناقض های موجود درباره برآیند مزایا و معایب استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده سبب اختلاف نظر بین استفاده کنندگان این نوع اسپرم از دیدگاه کارایی و بازدهی اقتصادی آن شده است. در این پژوهش، پرسش نامه ای با 28 پرسش پنج گزینه ای در مقیاس لیکرت در در باره نگرش افراد پاسخ دهنده به استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده از جنبه های مختلف عملکردی، اقتصادی، شناختی و زیرساختی طراحی و در اختیار پژوهش گران، مشاورین و افراد شاغل در مزارع صنعتی پرورش گاو شیری قرار داده شد. واکاوی داده ها نشان داد که شاغلین فارم به طور معنی داری موافق تاثیر این نوع اسپرم بر کاهش سخت زایی در مقایسه با پژوهش گران بودند (01/0>P). هم چنین، این گروه از پاسخ گویان، مخالف کاهش گیرایی اسپرم تعیین جنسیت شده در اقلیم های مختلف بودند (01/0>P). بهتر بودن اسپرم تعیین جنسیت شده در تلیسه ها در مقایسه با گاوهای شکم بالاتر به طور معنی داری در شاغلین و مشاورین واحدهای پرورشی مورد تایید بود (01/0>P). از نظر پژوهش گران به علت متداول نبودن استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده، استفاده از این نوع اسپرم ریسک بالاتری دارد (01/0>P). یافته ها نشان دادند که نگرش شاغلین واحدهای صنعتی بزرگ تا اندازه زیادی با واقعیت های علمی منتشرشده در زمینه اسپرم تعیین جنس شده هماهنگ بود و اختلاف نظر این دسته از شاغلین با پژوهش گران تا اندازه زیادی ناشی از تاثیر سیاست های خرید و توزیع اسپرم در عمل و نیز سیاست های مدیریتی و بهداشتی گله بود.
    کلیدواژگان: اسپرم تعیین جنس شده، ایران، پرسشنامه، گاو شیری، نگرش
  • سیاوش منظوری، امیرحسین خلت آبادی فراهانی*، محمدحسین مرادی، مهدی کاظمی بن چناری صفحات 259-270

    هدف این پژوهش مقایسه کارایی و عملکرد روش پیشرفته شبکه عصبی مصنوعی نسبت به تجزیه مولفه های اصلی در تفکیک نژادهای مختلف اسب بود. بنابراین،  برای شناسایی یک زیرمجموعه از نشانگرهای SNP با بالاترین قدرت تفکیک نژادی و بررسی نحوه اختصاص حیوانات به گروه های نژادی خود از دو روش شبکه عصبی پرسپترون (الدن) و روش کلاسیک تجزیه مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد روش شبکه عصبی (الدن) قادر است که 37 نژاد اسب موردمطالعه در این پژوهش کنونی را، با زیرمجموعه کوچکی از نشانگرهای SNP (8000 نشانگر) و با قدرت تفکیک مشابه با تمام نشانگرهای ژنوم (صحت 98 درصدی)، از همدیگر مجزا و تفکیک کند. روش انتخاب PCA تنها توانست نژادهایی که دارای خاستگاه های متفاوت بودند را شناسایی و تفکیک کند. با توجه به نتایج به دست آمده، روش PCA دارای خطا و ایراد بوده و برای اجرا روی داده های ژنومی نیاز به تغییرات و اصلاحات دارد. نتایج این پژوهش، رویکردهای عملی را در طراحی آرایه های اقتصادی در تفکیک نژادهای مختلف اسب ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: آنالیز تعیین نژاد، آنالیز مولفه های اصلی، ساختار ژنتیکی، شبکه عصبی مصنوعی، نژادهای اسب
  • فاطمه هندیجانی، جمال فیاضی*، هدایت الله روشنفکر، محمدرضا قربانی صفحات 271-279

    به منظور بررسی تاثیر ویتامین E و نانولیپوزوم ویتامین E بر بیان ژن STAR در بیضه و ژن TSPO در تخمدان بلدرچین مولد ژاپنی، آزمایشی با استفاده از 864 قطعه بلدرچین به مدت 10 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، شش تکرار و 24 قطعه بلدرچین مولد (16 ماده و هشت نر) در هر تکرار به انجام رسید. تیمارها از جیره حاوی سطوح مختلف ویتامین E (25، 50 و 100 IU در کیلوگرم جیره) و نانولیپوزم ویتامین E (25، 50 و 100 IU در کیلوگرم جیره) تغذیه کردند. نتایج این پژوهش نشان داد، اثر تیمارهای آزمایشی بر بیان ژن TSPO در تخمدان و ژن STAR در بیضه معنی دار بوده است (05/0>P). افزودن سطح 50 IU ویتامین E بیان ژن TSPO در تخمدان را نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P). هم چنین نتایج نشان داد سطح 25 IU نانولیپوزوم ویتامین E باعث افزایش بیان ژن TSPO در تخمدان شد. این افزایش تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت. استفاده از سطوح ویتامین E و سطوح نانو لیپوزوم ویتامین E باعث کاهش معنی دار بیان ژن STAR در بیضه بلدرچین ژاپنی شد (05/0>P). براساس نتایج این مطالعه اضافه نمودن سطح 25 IU نانولیپوزوم ویتامین E و هم چنین سطوح 50 و 100 IU ویتامین E تاثیر زیادی بر بیان ژن TSPO در تخمدان که از ژن های موثر بر باروری و تولید مثل است دارد.

    کلیدواژگان: بلدرچین، ژن STAR، ژن TSPO، نانولیپوزوم، ویتامین E
  • امیرمسعود اسماعیلیان، علی اسمعیلی زاده کشکوئیه*، محمدرضا محمدآبادی، مهدی منصوری، محمدعلی فرهوشی، حامد خراتی کوپایی صفحات 281-290

    هدف دانش نوتریژنومیکس مطالعه مواد مغذی به عنوان سیگنال هایی است که به وسیله گیرنده های سلولی دریافت می شوند و می توانند روی ژنوم، بیان ژن ها و تولید متابولیت ها تاثیرگذار باشند. در این پژوهش، برای بررسی اثر دانه شاهدانه بر تغییرات بیان ژن کارنیتین پالمیتوییل ترانسفراز-1-B (CPT1B) درگوسفند بلوچی، تعداد 12 راس بره نر با سن پنج ماهگی در طرح کاملا تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه ها با جیره شاهد بدون شاهدانه و با جیره دارای 10 درصد شاهدانه تغذیه شدند. پس از دوره 110 روزه پرواربندی، از بافت های قلب، کبد، بیضه، ماهیچه راسته (Longissimus dorsi muscle) و چربی پشت (subcutaneous back fat) نمونه برداری شد. استخراج RNA برای واکنش Real Time PCR و اندازه گیری تغییرات بیان ژن CPT1B بین گروه ها انجام شد. تغییرات بیان ژن CPT1B بین گروه شاهد و تیمار در بافت کبد معنی دار بود (05/0<P). بیان ژن CPT1B در کبد بره های تحت تیمار شاهدانه 74/5 برابر نسبت به گروه شاهد افزایش بیان داشت. در بافت های قلب، چربی پشت، ماهیچه راسته، بیضه در گروه تیمار نسبت به شاهد به ترتیب 1/3، 36/2، 12/2 و 47/2 برابر کاهش بیان ژن CPT1B را نشان داد. دانه شاهدانه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع می باشد و این ترکیبات از طریق بیان ژن هایی مانند CPT1B می توانند موجب تغییر متابولیسم چربی در کبد شوند. بنابراین می توان بیان داشت که با توجه به این که CPT1B یکی از ژن های موثر در سوخت وساز چربی می باشد، افزودن دانه شاهدانه به جیره از طریق افزایش فعالیت بافت کبد می تواند اثر مفیدی بر توان تولیدی حیوان داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، ژن CPT1B، شاهدانه، گوسفندبلوچی، متابولیسم چربی، نوتریژنومیکس
  • علیرضا شعبانی منظم، محمدعلی نوروزیان*، مهدی بهگر، اعظم برزوئی صفحات 291-300

    این مطالعه به منظور بررسی ویژگی های شیمیایی و تغذیه ای و تاثیر سیلاژ ذرت علوفه ای حاصل از بذر پرتوتابی شده با پرتو گاما بر عملکرد بره های نر پرواری زندی انجام شد. ابتدا ویژگی های جوانه زنی بذر ذرت شاهد و پرتوتابی شده با دزهای 25، 50، 100، 150 و 200 گری اندازه گیری شد. بعد از مشخص شدن دز مناسب، بذرهای مورداستفاده در دز 25 گری با پرتو گاما پرتودهی و در مزرعه کشت شدند. در انتهای دوره رشد، سیلاژ ذرت علوفه ای در سیلوهای آزمایشی و مزرعه​ای تهیه شد. هم چنین تاثیر سیلاژ تولیدی بر عملکرد و متابولیت های خونی بره های پرواری زندی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره حاوی 20 درصد سیلاژ ذرت  شاهد (پرتودهی نشده) و سیلاژ ذرت حاصل از پرتودهی بذر در دز 25 گری با اشعه گاما بود. پرتودهی با دز 25 گری باعث افزایش تعداد ریشه های ثانویه، ریشه چه و ساقه چه در شرایط گلخانه و محتوای کربوهیدرات های محلول، پروتیین محلول و کلروفیل گیاه ذرت در شرایط مزرعه شد (05/0<P). سیلاژ حاصل از بذرهای پرتودهی شده با دز 25 گری اشعه گاما، pH کم تر و مقدار پروتیین خام بیش تری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0<P). استفاده از سیلاژ ذرت پرتوتابی شده در جیره پرواری باعث بهبود وزن پایان دوره، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل بره ها شد (05/0<P). براساس نتایج این مطالعه، پرتوتابی بذر ذرت با پرتو گاما باعث بهبود کیفیت سیلاژ ذرت و عملکرد بره های پرواری می شود.

    کلیدواژگان: اشعه گاما، بره پرواری، پرتو دهی، ذرت علوفه ای، عملکرد
  • مریم هرسینی، طاهره محمدآبادی*، حسین معتمدی، محسن ساری، اسدالله تیموری یانسری صفحات 301-312
    این آزمایش با هدف عمل آوری کاه گندم توسط باکتری های سلولولیتیک جداشده از دستگاه گوارش اسب و تاثیر این باکتری ها بر عملکرد بره های پرواری، قابلیت هضم، فراسنجه های تخمیری و خونی انجام شد. از 30 راس بره نر افشاری با میانگین وزن 3±32 کیلوگرم و سن چهار ماه در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره های حاوی کاه گندم فرآوری شده به مدت شش هفته با چهار سویه باکتریایی جداشده از دستگاه گوارش اسب (Paenibacilluspolymyxa L11، Paenibacilluspolymyxa L12، Enterobacter cloacae L2 و Escherichia coli Z2) و جیره شاهد بودند. نتایج نشان داد که فرآوری باکتریایی باعث افزایش محتوای پروتیین و کاهش NDF، iNDF و ADF و هم چنین افزایش قابلیت هضم ماده آلی و انرژی متابولیسمی کاه گندم نسبت به شاهد شد. بیش ترین مقدار قابلیت هضم ماده آلی و انرژی متابولیسمی به تیمار L11 اختصاص داشت. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، NDF،ADF، غلظت و نسبت اسیدهای چرب فرار شکمبه، pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه تحت تاثیر فرآوری باکتریایی قرار گرفتند. بیش ترین قابلیت هضم مواد مغذی به تیمار L11 و کم ترین مقدار به تیمار شاهد اختصاص داشت. کم ترین مقدار نیتروژن آمونیاکی شکمبه مربوط به تیمارL11 بود. تیمارهای باکتریایی باعث افزایش غلظت کل اسیدهای چرب، غلظت پروپیونات و کاهش غلظت استات شکمبه شدند. با توجه به نتایج، فرآوری کاه گندم با باکتری های سلولولیتیک جداشده از دستگاه گوارش اسب (به ویژه L11) باعث بهبود ارزش غذایی کاه گندم شد. بنابراین به نظر می رسد فرآوری باکتریایی می تواند راه کار مناسبی برای استفاده بهتر از بقایای زراعی با ارزش غذایی پایین باشد.
    کلیدواژگان: باکتری، عملکرد، کاه گندم، فرآوری، قابلیت هضم
  • سیده نرگس طباطبائی فر، محمدرضا دهقانی*، محمدحسن فتحی نسری صفحات 313-328

    در این پژوهش، اثر افزودن مقدار یونجه خشک در جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و سلامتی گوساله های شیرخوار هلشتاین تغذیه شده براساس الگوی تغذیه شیر به روش کاهش مرحله ای با استفاده از تعداد 24 راس گوساله هلشتاین ماده با سن 1±4 روزگی و وزن 3±2/41 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و هشت گوساله در هر تیمار به مدت 56 روز (تا زمان شیرگیری) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل 1- تغذیه شیر بدون استفاده از یونجه خشک، 2- تغذیه شیر و جیره آغازین به همراه پنج درصد یونجه خشک (براساس ماده خشک جیره) و 3- تغذیه شیر و جیره آغازین به همراه 10 درصد یونجه خشک (براساس ماده خشک جیره). بین تیمارهای آزمایشی از نظر مصرف ماده خشک، ضریب تبدیل خوراک، افزایش وزن روزانه، نمره مدفوع، شاخص های رشد اسکلتی و pH شکمبه تفاوتی مشاهده نشد. میزان پروپیونات در شکمبه گوساله هایی که با شیر و پنج درصد علوفه یونجه تغذیه شدند نسبت به تیمار شاهد و 10 درصد علوفه به طور معنی داری بیش تر بود (05/0>P). نسبت استات به پروپیونات در شکمبه گوساله های تغذیه شده با شیر و پنج درصد علوفه یونجه به طور معنی داری بیش تر از گوساله های سایر تیمارها بود (05/0>P). غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما گوساله های تغذیه شده با جیره آغازین حاوی پنج درصد یونجه خشک بیش تر از گوساله های سایر تیمارها بود (05/0>P). براساس نتایج این پژوهش، جایگزینی بخشی از جیره آغازین گوساله های شیر خوار تغذیه شده با مقادیر بالای شیر، با علوفه یونجه سبب بهبود توسعه شکمبه آن ها می شود.

    کلیدواژگان: افزایش وزن روزانه، الگوی تغذیه شیر، بتاهیدروکسی بوتیرات، سطح علوفه، گوساله-های شیرخوار
  • نوید قوی پنجه*، سید احمد حسینی، علیرضا آقاشاهی، مجتبی افشین صفحات 329-339

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارزش غذایی گیاه خارشتر با استفاده از روش های درون کیسه ای و تولید گاز و مقایسه آن با علف خشک یونجه بود. نمونه های علوفه به صورت دستی برداشت و ترکیب شیمیایی و فنولی آن طبق روش های توصیه شده آزمایشگاهی تعیین شد. هم چنین از روش های تولید گاز، کیسه های نایلونی و هضم سه مرحله ای آنزیمی برای تعیین ارزش غذایی نمونه ها استفاده شد. میزان ماده آلی، پروتیین خام و کلسیم خارشتر پایین تر از علف خشک یونجه بود (05/0<P)، درحالی که الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، لیگنین، خاکستر و فسفر گیاه خارشتر به طور معنی داری بیش تر بود (05/0<P). میزان کل ترکیبات فنولی، تانن کل، تانن متراکم و تانن قابل هیدرولیز گیاه خارشتر نیز بالاتر از علف خشک یونجه بود (05/0<P). بخش سریع تجزیه، کند تجزیه و نرخ ثابت تجزیه گیاه خارشتر و علف خشک یونجه اختلاف معنی داری نداشتند. اما، تجزیه پذیری موثر گیاه خارشتر از علف خشک یونجه کم تر بود (05/0<P). نرخ ثابت تولید گاز (c) گیاه خارشتر و علف خشک یونجه با یکدیگر مشابه بودند، با این حال، پتانسیل تولید گاز (b) آن از علف خشک یونجه کم تر بود (05/0<P). گوارش پذیری ماده آلی، انرژی قابل سوخت و ساز و انرژی خالص شیردهی نیز در گیاه خارشتر کم تر از علف خشک یونجه برآورد شد (05/0<P). براساس نتایج این پژوهش، گیاه خارشتر با ترکیب شیمیایی و فراسنجه های گوارش پذیری مناسب و هزینه تولید کم تر در مقایسه با علف خشک یونجه، امکان جایگزینی با بخشی از علوفه جیره شتر را دارد.

    کلیدواژگان: خارشتر، روش درون کیسه ای، فراسنجه های تولید گاز، گوارش پذیری
  • صابر معتمدی، حسین مروج*، مازیار محیطی اصلی صفحات 341-353

    تاثیر نوع چربی و سطوح مختلف بنتونیت در جیره بر شاخص های تولید و کیفیت خوراک (پلت) در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار و چهار تکرار بررسی شد. جیره های آزمایشی شامل ترکیب سطوح صفر و 5/1 درصد روغن خام سویا و پودر چربی با سه سطح بنتونیت (صفر، یک و دو درصد) بودند. شاخص های اندازه گیری شده شامل کارایی دستگاه پرس پلت (برق مصرفی، نرخ تولید در واحد زمان و ماده خشک محصول نهایی)، شاخص های کیفی پلت پس از تولید (استحکام و سختی) و درصد پلت سالم پس از خطوط دان خوری بشقابی و زنجیری در محیط مرغداری بودند. استفاده از چربی در خوراک، میزان برق مصرفی را کاهش و نرخ تولید در واحد زمان و درصد ماده خشک محصول نهایی را نسبت به جیره های فاقد چربی بهبود داد و نرخ تولید در واحد زمان در جیره پودر چربی با دو درصد بنتونیت از سایر جیره ها بیش تر بود (05/0<P). شاخص استحکام پلت به روش تامبلینگ در جیره حاوی پودر چربی و فاقد بنتونیت از سایر جیره های آزمایشی بیش تر بود (05/0<P)، هم چنین درصد پلت سالم پس از دان خوری زنجیری در جیره های حاوی چربی، به ویژه در جیره حاوی پودر چربی و فاقد بنتونیت بیش تر از سایر جیره ها بود (05/0<P). ضریب همبستگی بین درصد پلت سالم و شاخص استحکام پلت بین روش تامبلینگ و دان خوری زنجیری بیش تر بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از پودر چربی به جای روغن و افزودن یک درصد بنتونیت به جیره، کیفیت پلت و شاخص های عملکرد تولیدی آن را در کارخانه بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: برق مصرفی، پلت، سختی پلت، کیفیت پلت، نرخ تولید
  • صیفعلی ورمقانی، پوریا دادور*، منصور احمدی، هوشنگ جعفری صفحات 355-364
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر تغذیه پودر برگ زیتون در دوره های مختلف پرورش، بر ایمنی، جمعیت باکتریایی روده و پارامترهای بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی آرین بود. تعداد 336 قطعه جوجه گوشتی نر (سویه آرین 386) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار به مدت 42 روز مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (بدون برگ زیتون) و به سایر گروه ها جیره حاوی یک درصد برگ زیتون تغذیه شد؛ از یک تا 14 روز، یک تا 21 روز، یک تا 28 روز، یک تا 35 روز و یک تا 42 روز. افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در همه گروه ها مشابه بود، اما نرخ تلفات در تیمار یک تا 42 روزگی کم تر از سایر تیمارها بود (01/0>P). میزان لیپوپروتیین های با چگالی پایین در تیمارهای یک تا 35 روزگی و یک تا 42 روزگی کم تر از سایر تیمارها بود (05/0>P). فعالیت آلانین آمینوترانسفراز در تیمارهای شاهد بالاتر و در تیمار یک تا 42 روزگی کم تر از سایر تیمارها بود (05/0>P). جمعیت بالاتر لاکتوباسیلوس برای تیمارهای یک تا 28 روزگی، یک تا 35 روزگی و یک تا 42 روزگی در ژژنوم (01/0>P) و تیمارهای یک تا 21 روزگی، یک تا 28 روزگی، یک تا 35 روزگی و یک تا 42 روزگی در ایلیوم، در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده شد (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که تغذیه 10 گرم بر کیلوگرم برگ خشک زیتون طی 42 روز دوره پرورش جوجه های گوشتی، بدون تاثیر منفی بر عملکرد و ایمنی، منجر به کاهش تلفات می شود.
    کلیدواژگان: برگ زیتون، تیتر آنتی بادی، جوجه گوشتی آرین، عملکرد، لاکتوباسیلوس
  • رضا کریمی، آرمین توحیدی*، مهدی گنج خانلو، سپده خویی، حمید قاسم زاده نوا، امیر علیجانی، محمدجواد مظفری صفحات 365-372

    هدف آزمایش حاضر ارزیابی تاثیر تغذیه یک جیره گلوکوژنیک بر محور سوماتوتروپیک گاو تازه زای هلشتاین بود. در این مطالعه از 16 راس گاو تازه زا در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار استفاده شد. در تیمار جیره گلوکوژنیک، گاوها روزانه 600 گرم مکمل گلوکز عبوری به صورت سرک دریافت می کردند. در تیمار شاهد گاوها روزانه به مقدار مشابهی گلوکز و مواد پوشش گلوکز عبوری (به طورعمده چربی) دریافت می کردند. جیره های آزمایشی از روز چهار تا 30 بعد از زایش تغذیه شد. مصرف ماده خشک و تولید شیر به صورت روزانه ثبت شد. نمونه های خون در روزهای چهار، 15 و 29 بعد از زایش از سیاهرگ دمی گرفته شد. نتایج نشان داد از نظر مقدار تولید شیر، مقدار شیر تصحیح شده براساس انرژی و 5/3 درصد چربی، مصرف ماده خشک و گلوکز خون بین دو تیمار تفاوت معنی دار وجود ندارد. جیره گلوکوژنیک سبب افزایش معنی دار انسولین و افزایش عددی IGF-1  خون شد (05/0<P). گاوهایی که جیره شاهد دریافت کردند، کاهش معنی داری در غلظت IGF-1 نشان دادند (05/0<P) اما این کاهش در گاوهایی که جیره حاوی مکمل گلوکوژنیک دریافت کردند مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد تغذیه مکمل های گلوکوژنیک می تواند بر محور سوماتوتروپیک گاوهای تازه زا اثر گذاشته و سبب افزایش بازچرخش (ترن آور) گلوکز و افزایش انسولین خون و بهبود نسبی سطح IGF-1 خون شود.

    کلیدواژگان: انسولین، جیره گلوکوژنیک، گاو شیری، گلوگز، محور سوماتوتروپیک
  • عیسی دیرنده*، محمد کاظمی فرد، طناز صابری فر صفحات 373-382

    برای بررسی تاثیر کبدچرب بر مقاومت به انسولین در کبد مرغ های تخم گذار آزمایشی با استفاده از 80 قطعه مرغ تخم گذار سویه تجاری های لاین (w-36) پس از اوج تولید (سن 43 هفته) به مدت هشت هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون تزریق) و گروه استرادیول (تزریق دو میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استرادیول بنزوات) بود. تزریق استرادیول 17 بتا به جهت القای بیماری کبد چرب، از هفته سوم آزمایش آغاز و سه بار در هفته و به مدت 21روز انجام شد. خون گیری جهت بررسی غلظت تری گلیسرید، کلسترول و آنزیم های آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) وآلانین آمینوترانسفراز (ALT) در انتهای آزمایش با استفاده از 20 قطعه از هر تیمار انجام شد. در انتهای آزمایش پنج قطعه از هر تیمار انتخاب و کشتار شد سپس بافت کبد برای بررسی بیان ژن های گیرنده انسولین (InR)، ناقل گلوکز شماره 1 (Glut1)، پروتیین تنظیم کننده انتقال استرول (SREBP1)، کیناز 1ریبوزمی S6 (S6K1)، هدف راپامایسین (TOR)، پروتیین O1 جعبه (FOXO1) استفاده شد. نتایج نشان داد تزریق استرادیول سبب ایجاد کبد چرب شد و در این مرغان غلظت  پلاسمایی تری گلیسرید، کلسترول و فعالیت AST، ALT و ALP افزایش یافت. در مرغان مبتلا به کبد چرب بیان ژن های FOXO1  (1/4 برابر)، TOR (9/3 برابر)، S6K1 (3/3 برابر) افزایش یافت و بیان ژن های InR (6/4 برابر) و Glut1 (5/7 برابر) کاهش یافت. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد القای کبدچرب در مرغان تخم گذار پس از اوج سبب افزایش بیان ژن های مرتبط با مقاومت به انسولین شد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، تزریق، جگر، مقاومت به انسولین، مرغ تخمگذار
|
  • Sahereh Joezy-Shekalgorabi *, Ali Maghsoudi, A.R. Ghiasi, Mohammad Rokouei, Hadi Faraji Arough, Amir Zargaran Pages 247-258
    disadvantages of using sexed semen among dairy producers in terms of outcome and economic efficiency. A questionnaire containing 28 five-choice Likert scale questions was prepared to test the attitudes of respondents concerning the use of sexed sperm in terms of functional, economic, cognitive and infrastructural aspects. The respondents were the researchers, consultants and dairy farm employees. The findings indicated that farm employees, unlike the researchers, believed that sexed sperm was effective in reducing dystocia, and the conception rate was not deleteriously affected in differentclimates (P<0.01). Better performance of sex-sorted semen in heifers compared to multiparous cows was significantly confirmed by farm employees and consultants compared to the researchers (P<0.01). According to the researchers, the use sex- sorted semen is uncommon and hence the use of this type of sperm has a higher risk (P<0.01). The results of this study indicated that the attitude of employees in large industrial dairy farms is largely consistent with the scientific facts published in the field of sex-sorted semen, and the disagreement of this
    Keywords: Attitude, Dairy cattle, Iran, sexed semen, survey
  • Siavash Manzoori, AmirHossein Khaltabadi Farahani *, MohammadHossein Moradi, Mehdi Kazemi Bon-Chenari Pages 259-270

    The aim of this research was to compare the efficiency and performance of the advanced artificial neural network method with the principal component analysis method in discriminating different horse breeds. In this study, two methods of perceptron neural network (Olden) and the principal component analysis (PCA), were used to identify a subset of SNP markers with the highest breed discrimination potential and to investigate how to assign animals to their breed groups. The results showed that the network method (Olden),  is able to separate all the 37 horse breeds with a small subset of SNP markers (8,000 markers) with a same capability to all genomic markers (98% accuracy). The PCA selection method was only able to identify and separate breeds with diverse geographical originations. According to the obtained results, the PCA method is not error-free and depends upon changes and modifications to run on genomic data. The results of this study provide practical approaches in the design of economic arrays for discriminating the different horse breeds.

    Keywords: Artificial Neural Network, Assignment analysis, genetic structure, Horse breeds, Principal component analysis
  • Fatemeh Hendijani, Jamal Fayazi *, HedayatAllah Roshanfekr, MohammadReza Ghorbani Pages 271-279

    In order to investigate the effect of vitamin E and vitamin E nanoliposomes on the expression of the  STAR gene in testis and TSPO gene in the ovary of Japanese quail, an experiment using 864 pieces of quail for 10 weeks in a completely randomized design with six treatments, six replications and 24 Breeding quail (16 females and eight males) was performed in each replication. The treatments were fed diets containing different levels of vitamin E (25, 50 and 100 IU per kg of diet) and vitamin E nanoliposomes (25, 50 and 100 IU per kg of diet). The results of this study showed that the effect of the experimental treatments on the expression of TSPO gene in the ovary and STAR gene in the testis was significant (P<0.05). The addition of 50 IU of vitamin E significantly increased TSPO gene expression in the ovary compared to the control treatment (P<0.05). The results also showed that the level of 25 IU nanoliposome of vitamin E increased the expression of TSPO gene in the ovary, which was not significantly different from the control treatment. The use of vitamin E and vitamin E nanoliposome levels significantly decreased the expression of STAR gene in the testis of Japanese quail (P<0.05). According to the results of this study, the addition of 25 IU vitamin E nanoliposomes as well as 50 and 100 IU levels of vitamin E has a significant effect on the expression of TSPO gene in the ovary, which is one of the genes affecting fertility and reproduction.

    Keywords: Nanoliposomes, quail, STAR gene, TSPO gene, vitamin E
  • Amirmasoud Esmailian, Ali Esmailizadeh *, Mohammadreza Mohammadabadi, Mahdi Mansouri, Mohammadali Farahvashi, Hamed Kharrati-Koopaee Pages 281-290

    The goal of nutrigenomics is to study nutrients as signals that are received by cellular receptors, which can affect the genome, gene expression and metabolite production. In this research, to investigate the effect of cannabis seed on the fold change of carnitine palmitoyl transferase-1-B (CPT1B) expression in Baluchi sheep, 12 five-month-old male lambs were divided into two groups in a completely randomized design. The groups were fed with a control diet without cannabis seed and with a diet containing 10% cannabis seed. After the fattening period of 110 days, samples were taken from the heart, liver, testis, subcutaneous back fat and Longissimus dorsi muscle. Total RNA was extracted for Real Time PCR reaction and measurement of CPT1B gene expression change between groups. The change of CPT1B gene expression in liver tissue was significant between control and treatment groups (P<0.05). The expression of CPT1B gene was 5.74 times higher in liver of lambs treated with Cannabis seed compared with the control group. The CPT1B gene expression in heart, subcutaneous back fat, Longissimus dorsi muscle, and testis decreased by 3.1, 2.36, 2.12 and 2.47 times, respectively compared to control group. Cannabis seeds contain unsaturated fatty acids and these compounds can change the fat metabolism in the liver through the expression of genes such as CPT1B. Therefore, it can be stated that, CPT1B is one of the effective genes in fat metabolism and the addition of cannabis seeds to the diet can have a beneficial effect on the animal's production performance by increasing the activity of the liver tissue.

    Keywords: Baluchi sheep, CPT1B gene, cannabis seed, gene expression, lipid metabolism, Nutrigenomics
  • Alireza Shabani Monazam, MohammadAli Norouzian *, Mahdi Behgar, Azam Borzoie Pages 291-300

    This study was conducted to investigate the chemical composition and nutritional characteristics of corn seeds exposed to gamma ray and the effect of its silage feeding on performance of finishing male Zandi lambs. First, the germination characteristics of control and irradiated corn seeds with different dosages of gamma ray (25, 50, 100, 150 and 200 gray) were measured. After determining the appropriate dose, corn seeds were irradiated with gamma ray at 25 gray and cultivated in the field. At the end of the growth period, corn forage was harvested and ensiled in experimental and farm silages. In addition, the effects of feeding experimental silages on performance and blood metabolites of finishing Zandi lambs were determined. Experimental treatments were: 1) control; diet containing 20% non-irradiated corn silage and 2) diet containing 20% corn silage irradiated with 25 gray gamma ray. Irradiation with 25 dosage of gamma gray increased secondary roots, plumule and rootlet number in greenhouse condition as compared to other irradiation dosages (P<0.01). Irradiated corn had higher levels of soluble carbohydrates, soluble protein and chlorophyll content in the field condition compared to control group (P<0.01). Silage obtained from irradiated corn had higher crude protein content and lower pH compared to control (P<0.05). Feeding irradiated corn silage increased final body weight and average daily gain and improved feed conversion ratio of fattening lambs (P<0.05). Based on the results of the present study, irradiation of corn seeds with gamma ray improves corn silage quality and performance of fattening lambs.

    Keywords: corn forage, finishing lamb, gamma ray, irradiation, Performance
  • Maryam Harsini, Tahereh Mohammadabadi *, Hosein Motamedi, Mohsen Sari, Asadolah Teimouri Yansari Pages 301-312
    effect of these bacteriaon the performance of fattening lambs, digestibility, fermentation and blood parameters. Thirty Afshari male lambs with an average weight of 32 ± 3 kg and age of four months were used in a completely randomized design. The experimental treatments included diets containing wheat straw processed with four bacterial strains isolated from the gastrointestinal tract of horse (Paenibacillus polymyxa L11, Paenibacillus polymyxa L12Enterobacter cloacae L2 and Escherichia coli Z2) for 6 weeks; and the control treatment. The results showed that bacterial processing increased crude protein and decreased NDF, iNDF and ADF content, as well as increased organic matter digestibility (OMD) and metabolizable energy (ME) of wheat straw compared to the control. The highest amount of OMD and ME was assigned toL11. Apparent digestibility of DM, NDF and ADF, concentrations and ratios of ruminal volatile fatty acid (VFA), ruminal pH and ammonia nitrogen were affected by bacterial processing. The highest nutrient digestibility was assigned to the L11 and and the lowest amount was assigned to the control treatment. The lowest amount of ruminal ammonia nitrogen was observed in L11 treatment. Bacterial treatments increased total VFA, propionate concentration and decreased rumen acetate concentration. According to the results, processing of wheat straw with cellulolytic bacteria isolated from the horse's gastrointestinal tract (especially L11) improved nutritional value of wheat straw. Therefore, it seems that bacterial processing can be a suitable strategyfor better use of crop by-product with low nutritional value.
    Keywords: Bacteria, digestibility, Performance, processing, wheat straw
  • Seide Narges Tabatabai Far, MohammadReza Dehghani *, MohammadHassan Fathi Nasari Pages 313-328

    In this research, the effect of increasing the amount of alfalfa hay in the starter diet on the performance, blood parameters and health of Holstein dairy calves fed according to the milk feeding pattern by step down method using 24 female Holstein calves with 4±1 day of age and birth weight of 41.2 ±3 kg were studied in a completely randomized design with three treatments and eight calves in each treatment for 56-days (until weaning). Experimental treatments include: 1) feeding milk without alfalfa hay, 2) feeding milk with five percent of alfalfa hay (based on dry matter of the diet) and 3) feeding milk with 10 percent of alfalfa hay (based on dry matter of the diet). there was no difference between experimental treatments in terms of dry matter intake, feed conversion ratio, daily weight gain, fecal score, skeletal growth indices and ruminal pH. The concentration of propionate in the rumen of calves fed with milk and five percent alfalfa hay was significantly higher than the control and 10 percent forage treatments (P <0.05). The ratio of acetate to propionate in the rumen of calves fed milk and five percent alfalfa forage was significantly higher than of calves of other treatments. Plasma beta-hydroxybutyrate concentration was higher in calves fed the starter containing five percent of dry alfalfa than calves in other treatments (P <0.05). According to the results of this study, replacing part of the starter of dairy calves fed with high amounts of milk and alfalfa hay improves their rumen development.

    Keywords: Blood Albumin, Beta-Hydroxy butyrate, Daily Weight Gain, Forage amount, Milk Feeding Pattern, Milking Calves
  • Navid Ghavipanje *, Seyyed Ahmad Hosseini, Alireza Aghashahi, Mojtaba Afshin Pages 329-339

    The aim of the present study was to determine the nutritive value of Alhaji camelorum plant using nylon bag and gas production techniques which compared with alfalfa hay. Fodder samples were hand harvested and its chemical and phenolic composition was determined according to standard laboratory methods. The methods of gas production, nylon bags and three-step enzymatic digestion were used to determine the nutritive value of the samples. The amount of organic matter, crude protein and Ca of Alhaji camelorum was lower than alfalfa hay (P<0.05). Wheras, the neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, ash and phosphorus content of Alhaji camelorum were significantly higher than alfalfa hay (P<0.05). The amount of total phenolic compounds, total tannin, condensed and hydrolyzable tannin of Alhaji camelorum was also higher than alfalfa hay (P<0.05). There was no significant difference between the fast degradable, slow degradable and degradablity rates of Alhaji camelorum and alfalfa hay. However, the effective degradability of Alhaji camelorum was lower than alfalfa hay (P<0.05). Gas production rate (c) of Alhaji camelorum and alfalfa was similar, however, its gas production potential (b) was lower than alfalfa hay (P<0.05). Organic matter digestibility, metabolizable energy, and net energy for lactation were also estimated to be lower in Alhaji camelorum than alfalfa hay (P<0.05). According to the results of the present research, Alhaji camelorum plant with appropriate nutritional caractristics and digestibility parameters along with its lower production cost compare to alfalfa hay, can be replaced with a part of the forage of camel diet.

    Keywords: Alhaji camelorum, digestibility, gas production parameters, Nylon bag technique
  • Saber Motamedi Veshare, Hossein Moravej *, Maziar Mohity Asli Pages 341-353

    The effect of the type of fat and different levels of betonies in the diet on production and quality indicators of feed (pellet) was investigated by using a completely randomized design with nine treatments and four replications. The experimental treatments included the combination of 0 and 1.5% crude soybean oil and calcium fat powder with three levels of betonies (0, 1 and, 2%). The measured indicators include the efficiency of the pellet press machine (electricity consumption, production rate per unit of time and dry matter of the final product), qualitative indicators of pellet after production (strength and hardness) and the percentage of intact pellets after feeder plats and lines in the poultry farm environment. The use of fat in the feed reduced the amount of electricity consumption and improved the production rate per unit of time and dry matter percentage of the final product compared to non-fat treatments. In this case, the production rate per unit of time in the fat powder treatment with 2% bentonite was higher than other treatments (P< 0.05). The pellet durability index that was evaluated by tumbling method in fat powder treatment without bentonite was higher than other experimental treatments (P<0.05). In addition, the percentage of intact pellets after auto feeder lines was higher in fat-containing treatments, particularly fat powder treatment without bentonite, than other treatments (P<0.05). The highest correlation coefficient between the percentage of intact pellets and the pellet durability index was related to the Tumbling method in auto feeder lines. Based on the results of the present experiment, using fat powder instead of oil in pellet feed and adding one percent of bentonite to the diet improves the pellet quality and its production performance indicators in the factory.

    Keywords: electric energy consumption, Pellet, pellet hardness, pellet quality, Production rate
  • Saifali Varmaghany, Poorya Dadvar *, Mansoor Ahmadi, Hosang Jafari Pages 355-364
    The aim of this study was to investigate the effects of olive leaf powder feeding in different breeding periods on immunity, intestinal bacterial population and blood biochemical parameters of Arian broiler chickens. A total of 336 one-day-old male broiler (Arian strain 386) were studied in a completely randomized design with six treatments for 42 days. The experimental treatments included: control diet (without olive leaves) and the other groups were fed a diet containing 1% olive leaves: from one to14 days, one to 21 days, one to 28 days, one to 35 days and one to days. Body weight gain, feed intake and feed conversion ratio were similar in all groups, but the mortality rate in one to 42 days treatment was lower than other treatments (P <0.01). The amount of low-density lipoprotein-cholesterol in one to 35 days and one to 42 days treatments was lower than other treatments (P <0.05). The alanine aminotransferase activity in the control treatment was higher and in the one to42 days treatment was lower than other treatments (P <0.05). Higher population of Lactobacillus were observed for treatments of one to 28 days, one to 35 days and one to 42 days in jejunum (P <0.01) and one to 21 days, one to 28 days, one to 35 days and one to 42 days in ileum. (P <0.05). The results of this experiment showed that feeding 10 gr/kg of dry olive leaves during the 42 days of the breeding period of broilers led to a reduction in mortality without any negative effect on performance and immunity.
    Keywords: antibody titers, Arian broiler, lactobacillus, Olive leaf, Performance
  • Reza Karimi, Armin Towhidi *, Mahdi Ganjkhanlou, Sepideh Khoee, Hamid Ghasemzadeh-Nava, Amir Alijani, Mohamadjavad Mozafari Pages 365-372

    The aim of the present experiment was to evaluate the effect of feeding a glucogenic diet on the somatotropic axis of early lactation Holstein dairy cows. Sixteen fresh cows were used in a completely randomized design with two treatments and eight replicates in each treat. In the treatment of glucogenic diet, cows received 600 g of encasulated glucose daily as top dressed. In the control treatment, the cows received daily the same amount of glucose and coating material (mainly fat). Experimental diets were fed from day 4 to 30 after calving. Milk production and dry matter intake were recorded daily. Blood samples collected on days 4, 15 and 29 after parturition from coccygeal vein. The results show that there is no significant difference between treatments in terms of milk yield, energy corrected milk yield, 3.5% fat corrected milk yield, dry matter intake and blood glucose concentration. The glucogenic diet caused a significant increase in blood insulin (P<0.05) and a numerical increase in blood IGF-1 (P<0.15). Cows that received control diet showed a significant decrease in IGF-1 concentration (P<0.05) but no significant decrease was observed for cows received diet containing glucogenic supplement. The results of this study showed that feeding a glucogenic supplements can affect the somatotropic axis of early cows and cause an increase glucose turnover and blood insulin and relative improvement of blood IGF-1 levels.

    Keywords: dairy cow, glucose, glucogenic diet, Insulin, somatotropic axis
  • Essa Dirandeh *, Mohammad Kazemi Fard, Tannaz Saberifar Pages 373-382

    To investigate the effect of fatty liver on insulin resistance in the liver of laying hens, an experiment using 80 laying hens of commercial line strains (w-36) after peak production (age 43 weeks) for eight weeks were performedin a completely randomized design with two treatments. The experimental treatments included control group (no injection) and the estradiol group  (injection of two mg estradiol benzoate per kg body weight). In order to induce fatty liver disease, the injection of 17-beta estradiol started from the third week of experiment (age 46), and was performed three times a week for 21 days. Blood samples were taken to evaluate the concentration of triglycerides, cholesterol and liver enzymes (aspartate transaminase (AST), alanin transaminase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) at the end of the experiment using 20 hens from each treatment. At the end of experiment, five hens of each treatment were selected and sacrificed, then 50 g of liver tissue was removed to study gene expression of insulin receptor (InR), glucose transporter1 (Glut1), sterol regulatory element binding protein (SREBP1), Ribosomal S6 kinase1 (S6K1), Target of Rapamycin (TOR) and Forkhead box protein O1 (FOXO1). The results showed that the injection of estradiol induced fatty liver and increased plasma concentrations of cholesterol and triglyceride as well as activity of AST, ALT and ALP.  In hens with fatty liver, expression of FOXO1 (4.1-fold), TOR (3.9-fold), S6K1 (3.3-fold) genes increased, and conversely, expression of InR (4.6-fold), Glut1 (7.5-fold) decreased. In conclusion results of the present study showed that the fatty liver induction in laying hens increased expression of insulin resistance-related genes.

    Keywords: gene expression, Injection, insulin resistance, Laying Hen, Liver