فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 88 (تابستان 1401)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 88 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمیرا ورمقانی، حمید پورشریفی*، علی سلیمانی، علی فتحی آشتیانی صفحات 1-10

    این پژوهش با هدف تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس حالت شرم و احساس گناه در دانشجویان انجام گرفت. روش این پژوهش توصیفی، از نوع روان سنجی و از طرح های همبستگی و روش نمونه گیری در دسترس بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران و البرز که در سال تحصیلی 1399- 1398 مشغول به تحصیل بودند، به طور اولیه 998 نفر و با لحاظ کردن پرسشنامه های معتبر 976 نفر، علاوه بر مقیاس حالت شرم و احساس گناه (Marschall, Sanftner & Tangney, 1994) به پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (Meyer, Miller, Metzger & Borkovec, 1990) و مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک شده (Zimet, Dahlem, Zimet & Farley, 1988) پاسخ دادند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نسخه 10 گویه ای مقیاس حالت شرم و احساس گناه در فرهنگ ایرانی ساختار دو عاملی دارد. همسانی درونی مقیاس بالا و میزان آلفای کرونباخ برابر با 91/0 بود. همبستگی معنادار مثبت بین نمرات این مقیاس با نمرات پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (33/0) بیانگر روایی همگرای مطلوب ، و همبستگی معنادار منفی با نمرات مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک شده (30/0-) نشان دهنده روایی واگرای مطلوب بود (001/0 <p). بر اساس یافته ها می توان گفت که نسخه فارسی مقیاس حالت شرم و احساس گناه به عنوان ابزار منطبق با نسخه اصلی می تواند به متخصصان در زمینه ارزیابی حالت شرم و احساس گناه کمک فراوانی نماید.

    کلیدواژگان: احساس گناه، دانشجویان، روان سنجی، شرم، هیجان
  • محسن خانبانی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی جشوقانی صفحات 11-24

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش ازدواج موفق و آموزش نظریه انتخاب بر نوع انتخاب زوج های جوان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح  پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری کلیه زوج های تازه ازدواج کرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره اصفهان در تابستان1398 بودند. 45  زوج از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل  (هرگروه 15 زوج) گمارده شدند.  از پرسشنامه نوع انتخاب (Khanbani et al, 2014) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه آموزش ازدواج موفق و آموزش نظریه انتخاب هر یک طی 5 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت  نکرد. نتایج نشان داد  .در متغیر انتخاب هیجانی،در پس آزمون فقط بین گروه آموزش ازدواج موفق با گروه آموزش نظریه انتخاب (p<0/05) ودر مرحله پیگیری نیز فقط بین دو گروه آموزش ازدواج موفق و آموزش نظریه انتخاب با گروه کنترل (p<0/01) ودر متغیرانتخاب اجباری فقط در مرحله پیگیری بین دو گروه آموزش ازدواج موفق و آموزش نظریه انتخاب با گروه کنترل تفاوت معناداراست (p<0/05).با توجه به تاثیر آموزش ازدواج موفق و آموزش نظریه انتخاب بر افزایش عقلانیت در نوع انتخاب زوج های جوان، استفاده از این آموزش ها در مراکز مشاوره پیشنهاد می شود،تا ازآسیب پذیری انتخاب های هیجانی و اجباری پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: آموزش ازدواج موفق، آموزش نظریه انتخاب، نوع انتخاب، زوج های جوان
  • طوبی ثقتی، عبدالله شفیع آبادی*، منصور سودانی، مریم غلام زاده جفره صفحات 25-39
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی به شیوه معنادرمانی با شناختی- رفتاری بر احساس تنهایی و امید به زندگی دانشجویان مبتلا به اختلال افسردگی انجام پذیرفت. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و آزمون پیگیری بود. جامعه آماری 75 نفر دانشجوی مراجعه کننده به مرکز مشاوره که اختلال افسردگی داشتند از بین آن ها 45 نفر که علاوه بر معیارهای ورود نمرات آن ها در آزمون احساس تنهایی (1980 Russell,) و افسردگی (Beck, 1996) بالاتر و در آزمون امید به زندگی (Miller, 1988) پایین تر بود به شیوه تصادفی در سه گروه 15 نفری تخصیص یافتند. گروه های آزمون مشاوره گروهی معنادرمانی و شناختی- رفتاری را دریافت نمودند. پس از اتمام دوره درمانی پس آزمون انجام و یک ماه پس آن، آزمون پیگیری اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه های آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (0001/0 >P). هر دو شیوه درمانی موثر بوده و این نتیجه تا مرحله پیگیری تداوم داشت. مقایسه گروه های درمانی بیانگر تاثیر یکسان مشاوره گروهی در کاهش احساس تنهایی و امید به زندگی می باشد. مشاوره گروهی به شیوه معنادرمانی و شناختی-رفتاری می تواند به عنوان یک روش روان شناختی موثر موجب کاهش احساس تنهایی و افزایش امید به زندگی مبتلایان به اختلال افسردگی باشد.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی معنادرمانی، شناختی- رفتاری، احساس تنهایی، امید به زندگی، دانشجویان
  • فتانه دریکوند، کامران یزدانبخش*، جهانگیر کرمی صفحات 40-51
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت، بر مشکلات برونی سازی شده دانش آموزان قلدر دختر دوره اول متوسطه شهر خرم آباد انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان قلدر دوره اول متوسطه شهر خرم آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 30 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های قلدری (Ellie Noise, 2001) و مشکلات رفتاری آخن باخ فرم نوجوانان را تکمیل نمودند، سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفت. در نهایت از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد درمان متمرکز بر شفقت، بر مولفه پرخاشگری دانش آموزان قلدر تاثیر معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد درمان متمرکز بر شفقت، بر مولفه بزهکاری دانش آموزان قلدر تاثیر معناداری دارد؛ در نتیجه می توان گفت درمان متمرکز بر شفقت، عامل مهم و تاثیرگذاری بر کاهش مشکلات برون سازی شده (پرخاشگری و بزهکاری) دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، مشکلات برونی سازی شده، بزهکاری، پرخاشگری، قلدری
  • زینب موحدی، رضا پاشا*، سعید بختیارپور، پرویز عسکری صفحات 52-62

    اضطراب اجتماعی از شایع ترین بیماری های مزمن است و عوامل روان شناختی بسیاری در بروز و وخامت آن دخیل هستند. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر دشواری در تنظیم هیجان و نشخوار فکری در زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بجنورد در سال 1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (Connor, Davidson, et al, 2000)، دشواری در تنظیم هیجان (Garnefski & Kraaij, 2006) و نشخوار فکری (Nolen Hoeksema & Morrow, 1991) استفاده شد. گروه آزمایشی تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد درمان پذیرش و تعهد بر کاهش دشواری در تنظیم هیجان و نشخوار فکری زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی اثربخش بود (0.001<p). باتوجه به نتایج به دست آمده، می توان از این درمان در جهت کاهش دشواری در تنظیم هیجان و نشخوار فکری زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بهره برد و از این راه به کاهش تنش برای بیماران مبتلا به اضطراب اجتماعی کمک نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، دشواری در تنظیم هیجان، نشخوار فکری و درمان پذیرش و تعهد
  • ساناز کهنمویی، اعظم فتاحی اندبیل، مالک میرهاشمی صفحات 63-76

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تمایزیافتگی، سبکهای دلبستگی و عملکرد خانواده بر دلزدگی زناشویی با میانجیگری هوش هیجانی انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه زوجین ساکن شهر تبریز دارای حداقل 5 سال زندگی مشترک، 25 الی 60 ساله بود. در پژوهش حاضر 300 زوج  به روش خوشه ای چندمرحله ای (بر مبنای مناطق شهری) در مرحله اول از بین جامعه انتخاب و و در صورت دارا بودن ملاکهای ورود (سن بین 25-60 ، مدت زمان ازدواج حداقل 5 سال، نداشتن اختلالات روانی، نداشتن سابقه مشاوره و مداخلات روانشناختی در دو سال اخیر و اعلام امادگی برای شرکت در پژوهش به صورت داوطلبانه) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.  از پرسشنامه های دلزدگی زناشویی (Pines, 1996)، سنجش خانواده (Epstein, Baldwin & Bishop, 1983)، سبکهای دلبستگی (Bartholomew & Horowitz, 1991) ، هوش هیجانی (Bradberry and Greaves, 2005) و تمایزیافتگی (Skoworon & Fridlander, 1998) در جمع آوری داده ها استفاده گردید.  پرسشنامه ها روی 300 زوج و تحلیل داده ها بر روی 300 واحد (میانگین نمرات هر زوج) انجام شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد، مولفه های تمایزیافتگی بر دلزدگی زناشویی با میانجی گری هوش هیجانی تاثیر غیر مستقیم (05/0 > P) و تمایزیافتگی بر دلزدگی تاثیر مستقیمی دارد (05/0 > P).. بر اساس نتایج، مولفه های عملکرد خانواده بر دلزدگی زناشویی با میانجی گری هوش هیجانی تاثیر غیر مستقیم (05/0 > P) و همچنین مولفه های عملکرد خانواده بر دلزدگی تاثیر مستقیمی دارد (05/0 > P). سبکهای دلبستگی بر دلزدگی زناشویی با میانجی گری هوش هیجانی تاثیر غیر مستقیم (05/0 > P) و سبکهای دلبستگی بر دلزدگی تاثیر مستقیمی دارد (05/0 > P).

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، سبکهای دلبستگی، عملکرد خانواده، هوش هیجانی، دلزدگی زناشویی
  • مهدی دهستانی، سیده عاطفه مهدوی*، مریم کریمی، امین مرادنژاد صفحات 77-89
    هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر هیپنوتراپی بر خودپنداره جنسی زنان دارای اختلال دیسپارونی بوده است. روش پژوهش در این تحقیق، نیمه آزمایشی با استفاده از گروه کنترل و آزمایش بود. نمونه آماری این پژوهش 20 نفر از زنانی بودند که به کلینیک های مامایی و زنان شهر تهران مراجعه کرده بودند و توسط پزشک متخصص زنان و روانپزشک، مبتنی بر ملاک های DSM-5 اختلال دیسپارونی در آنان تشخیص داده شده بود. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دردسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل (در هر گروه 10 نفر) تقسیم شدند؛ گروه آزمایش در هشت جلسه درمانی تحت مداخله هیپنوتراپی قرار گرفتند و طی این جلسات، مداخله ای برای افراد در گروه کنترل انجام نگرفت. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر، پرسشنامه خودپنداره جنسی (اسنل، 1990) بود. در داده های به دست آمده از نمرات پرسشنامه در مقایسه با گروه کنترل که توسط آزمون تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفتند، تفاوت معنا داری را می توان تایید کرد که نشانگر تاثیر هیپنوتراپی بر خودپنداره جنسی و در نهایت عملکرد جنسی زنان دارای اختلال دیسپارونی بوده است. موثر واقع شدن هیپنوترابی بر توانمندی خودپنداره جنسی و در نهایت عملکرد جنسی بانوان در این پژوهش با توجه به یافته ها به تایید رسید.
    کلیدواژگان: هیپنوتراپی، خودپنداره جنسی، زنان دارای اختلال دیسپارونی
  • سمیرا رحمانی*، سودابه بساک نژاد، نسرین ارشدی، ادوارد سلبی صفحات 90-105
    اختلال وسواسی-جبری یک بیماری روان شناختی شدید و ناتوان کننده است که با تاثیر بر کیفیت زندگی و عملکرد کلی بیماران و اعضای خانواده آن ها منجر به بروز مشکلات بین فردی، احساس درماندگی و ناامیدی در بیماران می شود. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان شفقت به خود مبتنی بر ذهن آگاهی بر نیازهای بین فردی در مبتلایان به اختلال وسواسی-جبری دارای افکار خودکشی بود. طرح پژوهش طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان بود و نمونه پژوهش شامل 3 بیمار زن مبتلا به اختلال وسواسی- جبری شهر اهواز در سال 1398 بود. از پرسشنامه های وسواسی-جبری (Yale-Brown obsessive-compulsive, 1989)، افکار خودکشی گرایانه (Rudd, 1989) و نیازهای بین فردی (Van Orden, Cukrowicz, Witte & Joiner, 2012) استفاده شد. پروتکل درمان در 8 جلسه 90 تا 120 دقیقه انجام شد و آزمون ها در سه مرحله خط پایه، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه اجرا شد و داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایه و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. داده ها نشان داد که درمان شفقت به خود مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تعلق پذیری ازمیان رونده و ادراک سرباربودن تاثیرگذار است و پیگیری سه ماهه نیز حاکی از پایداری تغییرات درمانی برای تعلق پذیری ازمیان رونده و ادراک سربار بودن بود. این رویکرد به وسیله ممانعت از اجتناب از افکار و هیجانات دردناک ناشی از اختلال و رشد احساس تعلق به دیگران و پیوند اجتماعی، منجر به تاب آوری می شود و از بروز تعلق پذیری از میان رونده و ادراک سرباربودن در زمان های پریشانی روان شناختی جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: شفقت به خود مبتنی بر ذهن آگاهی، نیازهای بین فردی، مبتلایان به اختلال وسواسی-جبری، افکارخودکشی
  • حجت الله طهماسبیان، وحید احمدی*، شهرام مامی صفحات 106-122

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان دلبستگی با درمان انگیزشی در کاهش لغزش، عود، ولع و تداوم پرهیز مصرف مواد در بیماران اختلال شخصیت مرزی وابسته به مواد بوده است. این پژوهش مداخله ای با روش نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه انجام شد. جامعه آماری کلیه افراد وابسته به مواد دارای اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر کرمانشاه که 60 نفر ازآنها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه های دلبستگی بزرگسالان راس (RASS Adult Attachment, 1996)، اختلال شخصیت مرزی گشتاسبی اصل و همکاران (Gashtasbi asl et al., 2017)، مراحل آمادگی تغییر رفتار و انگیزش برای درمان پروین (Parvin, 2015)، افکار اعتیاد مک مولین (McMullen Addiction Thoughts,1990)، پرسشنامه محقق ساخته عود، ولع، لغزش و پرهیز، پروتکل درمانی مداخله انگیزش مدل فرانظری تغییر (Motivational intervention of trans-theoretical model of change) (Procheska and Clemente, 1990) و پروتکل درمان دلبستگی (Jahanbakhsh et al., 2011) استفاده شد. داده ها توسط آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد درمان دلبستگی و درمان انگیزشی، میزان لغزش، عود و ولع بیماران را به طور معنی داری کاهش و تداوم پرهیز را افزایش می دهند (05/0<p). درمان دلبستگی و درمان انگیزشی بر میزان لغزش، عود، ولع و تداوم پرهیز بیماران در آزمون پیگیری ماندگاری داشته است (05/0<p). میزان تغییرات نمرات لغزش، عود، ولع و پرهیز افرادی که درمان دلبستگی را دریافت کرده اند بیشتر از افرادی که تحت درمان انگیزشی قرار گرفته اند، بوده است (05/0<p). درمان دلبستگی در مقایسه با درمان انگیزشی بر کاهش لغزش، عود، ولع و تداوم پرهیز مصرف مواد در بیماران تاثیر بیشتری دارد (05/0<p). نتایج نشان داد هر دو روش مداخله در بهبود مصرف افراد دارای اختلال شخصیت مرزی تاثیرگذار بودند.  با این حال تاثیر درمان مبتنی بر درمان اعتیاد در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی به شیوه درمان مبتنی بر دلبستگی موثرتر از درمان انگیزشی می باشد.

    کلیدواژگان: درمان دلبستگی، درمان انگیزشی، لغزش و عود، و ولع وتداوم پرهیز، اختلال شخصیت مرزی، افراد وابسته به مواد
  • زینب سالاری زارع، محمود گودرزی*، فرزاد زندی، پرویز کریمی ثانی صفحات 123-133

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر تحقیقات کیفی  بومی مرتبط با ازدواج موفق بر تعارضات زناشویی انجام شده است. روش پژوهش به صورت شبه آزمایشی  همراه با طرح پیش آزمون، پس آزمون صورت گرفت. جامعه آماری کلیه زوجین متعارض مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر گرگان در سال 98 بود  که تعداد 30  زوج انتخاب و  با استفاده از نمونه گیری دردسترس در دو گروه آزمایش (15زوج) و کنترل (15زوج) گمارده شدند. سپس پرسشنامه تعارضات زناشویی (sanaei,2008) بر روی آنها اجرا شد. برای گروه آزمایش 8 جلسه فردی  (90 دقیقه ای) به صورت هفتگی یک جلسه در طی دو ماه، آموزش  مبتنی بر تحقیقات کیفی  بومی مرتبط با ازدواج موفق برگزار شد و برای گروه کنترل هیچ آموزشی صورت نگرفت. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد.  برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج  نشان داد که تفاوت معناداری (05/0 ≥p) بین دو گروه در متغیر تعارضات زناشویی وجود دارد و میانگین نمرات در گروه آزمایش پایین تر از گروه کنترل بود. به این ترتیب برنامه آموزشی  تدوین شده مبتنی بر تحقیقات کیفی  بومی مرتبط با ازدواج موفق می تواند در کاهش تعارضات زناشویی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره موثر باشد.

    کلیدواژگان: ازدواج موفق، تعارضات زناشویی، تحقیقات کیفی بومی
  • هادی براتی، فریبا حسنی*، افسانه قنبری پناه، کامبیز پوشنه صفحات 134-145
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارزیابی مدل رضایت شغلی بر اساس سبک زندگی ناخوشایند با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در پرستاران زن بیمارستان بود. طرح پژوهش همبستگی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. این پژوهش با حضور 500 نفر به روش نمونه گیری در دسترس، از بین پرستاران زن مشغول به کار در بیمارستان های شهر اصفهان در سال 1400 انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه رضایت شغلی (Weiss and et al, 1967)، پرسشنامه سبک زندگی (Smith and Miller, 1988) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (Garnefski and Kraaij, 2007) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شد. نتایج نشان داد که سبک زندگی ناخوشایند و تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه بر رضایت شغلی اثر مستقیم و منفی ای دارد (01/0>P). همچنین تنظیم شناختی هیجان سازگارانه بر رضایت شغلی اثر مستقیم و مثبتی دارد (01/0>P). همچنین بر اساس یافته های این پژوهش، مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود و مسیر غیرمستقیم سبک زندگی ناخوشایند از طریق نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان بر رضایت شغلی معنادار بود. مدل مورد نظر از برازندگی مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در شناخت عوامل موثر بر رضایت شغلی پرستاران زن است و مسیولان بیمارستان ها می توانند در راستای بهبود رضایت شغلی پرستاران در دوران شیوع کرونا ویروس از نتایج این پژوهش استفاده کنند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سبک زندگی ناخوشایند، تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه، تنظیم شناختی هیجان سازگارانه، پرستاران زن، کرونا ویروس
  • مرضیه پوستی، هادی فرهادی* صفحات 146-157

    این پژوهش باهدف بررسی رابطه نیازهای روانی-اجتماعی با عملکرد شغلی و نقش تعدیل کنندگی خلق در کارکنان صنایع خودروسازی تهران  انجام شد. پژوهش از نوع کمی و همبستگی بوده ،جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان نوبت کار ، سه شرکت خودروسازی بود،که 1290نفربودند و660 نفر به روش تصادفی نظام مند انتخاب شده وبعد از تکمیل پرسشنامه ها ،تعداد 437 پرسشنامه به طور کامل تکمیل شده بود.در این پژوهش از  سه پرسشنامه ،عاطفه مثبت و منفی (Watson,Clark&Telgen, 1997)، عوامل روانی- اجتماعی محیط کار در راهنمای جامع ارزیابی محیط کار ایران (سال 1390) و عملکردشغلی   (Herci & Goldsmith ,1980) استفاده شد. داده ها توسط همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی، مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت نتایج به دست آمده نشان. داد، نیازهای روانی-اجتماعی با  عملکرد شغلی رابطه داردو رابطه مثبت بین خلق مثبت و عملکرد شغلی و رابطه منفی بین خلق منفی و عملکرد شغلی وجوددارد (001/0> p).همچنین  ، خلق مثبت ومنفی در رابطه بین نیازهای روانی-اجتماعی و عملکرد شغلی، نقش تعدیل کنندگی دارند (00/0= p). در نتیجه ،اگرچه پرداختن به ارضای نیازهای روانی-اجتماعی می تواند به عملکرد شغلی بالا در میان کارکنان منجر شود، اهمیت دادن به مسایل عاطفی و ایجاد خلق مثبت بالا و فقدان خلق منفی در ایجاد افزایش عملکرد شغلی بسیارحایزاهمیت،است.

    کلیدواژگان: نیازهای روانی-اجتماعی، عملکرد شغلی، خلق مثبت، خلق منفی، کارکنان صنایع خودروسازی
  • راضیه احمدپور، هاجر ترکان* صفحات 158-168

    هدف پژوهش پیش بینی نشخوارفکری و نگرانی بر اساس توانایی کنترل فکر و اجتناب شناختی رفتاری در دانشجویان مبتلا به افسردگی بالینی بود. طرح تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر و پسر مبتلا به افسردگی بالینی شهر اصفهان در سال 95-1394بود. بدین منظور نمونه ای مشتمل بر 150 دانشجوی مبتلا به افسردگی بالینی (100 زن و 50 مرد)، به روش طبقه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های توانایی کنترل فکر  (TCAQ, Luchiano, 2005) اجتناب شناختی رفتاری (CBAS, Ottenbreit, 2004)، نشخوار فکری (Nolen-Hoeksema, 1991)، نگرانی (PSWQ-Meyer, 1990)  و افسردگی بک (BDI-II-Beck, 1996)  ویرایش دوم استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون و نرم افزار  spssتجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که توانایی کنترل فکر و اجتناب شناختی رفتاری قادر به  پیش بینی نگرانی در دانشجویان مبتلا به افسردگی بالینی هستند  که این مقادیر در سطح  (/050>p) معنی دار است.  یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از قدرت پیش بینی بیشتر اجتناب رفتاری نسبت به اجتناب شناختی در مورد نگرانی می باشد.

    کلیدواژگان: توانایی کنترل فکر، اجتناب شناختی رفتاری، نشخوار فکری، نگرانی، افسردگی بالینی
  • سید قاسم سید هاشمی، زهرا فتحی احمدآبادی، حسن یعقوبی*، بهناز حسین زاده خانمیری، رقیه شکرانی صفحات 169-179
    این پژوهش با هدف تبیین رفتارهای فزون کنشی جنسی بر اساس سبک های دلبستگی، بدتنظیمی روان شناختی و راهبردهای مقابله ای انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری شامل کلیه ی نوجوانان فعال در گروه های تلگرامی در سال 1397 بودند. حجم نمونه، 380 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به صورت پیمایشی با پرسشنامه های آنلاین بدتنظیمی روانشناختی (Mezzich, Tarter, Giancola, & Kirisci, 2001)، فرم کوتاه مقابله با شرایط استرس زا (Endler & Parker, 1990)، رفتار فزون کنشی جنسی (Reid, Garos, & Carpenter, 2011)، و دلبستگی (Hazan & shaver, 1987) صورت گرفت و داده ها با استفاده از روش رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که راهبرد مقابله ای هیجان مدار، سبک دلبستگی اجتنابی، بدتنظیمی هیجانی، راهبردهای مقابله ای مسیله مدار و اجتنابی، بدتنظیمی رفتاری و شناختی قادر به تبیین 71 % از واریانس رفتار فزون کنشی جنسی در نوجوانان هستند (01/0>P). یافته های این مطالعه را می توان اینگونه تفسیر کرد که احتمالا نوجوانان دارای سبک های دلبستگی ناایمن از رفتارهای فزون کنشی جنسی به عنوان یک مکانیزم مقابله ای در مواجهه با بدتنظیمی روانشناختی خود استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: نوجوانی، سبک دلبستگی، فزون کنشی جنسی، راهبرد مقابله ای، بدتنظیمی روان شناختی
  • سید امیر قاسم تبار*، بدرالسادات دانشمند، فاطمه السادات حسینی، علی نجارپوریان صفحات 180-194

    این پژوهش با شناخت اثربخشی آموزش انضباط مثبت با رویکرد آدلر- درایکورس بر استرس والدگری مادران دانش آموزان با ناتوانی های خاص یادگیری انجام شد. این مطالعه از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون/ پس آزمون / پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی مادران دانش آموزان پایه سوم تا ششم ابتدایی مبتلا به ناتوانی یادگیری منطقه سه شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 32 نفر انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش طی هشت هفته (یک جلسه دو ساعته در هر هفته) تحت آموزش انضباط مثبت قرار گرفت. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجدیدنظر شده هوشی وکسلر کودکان (Wechsler, 1990)، پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو (Willcutt, 2011)، و پرسشنامه 36 سوالی استرس والدینی- فرم کوتاه (Abidin, 1995) بود. نتایج تحلیل واریانس آمیخته کاهش معناداری را در نمره های استرس والدگری مادران گروه آزمایش در پس آزمون و پیگیری نشان داد (001/0<p). در رویکرد آدلر-درایکورس دلگرمی دادن والدین به کودکان باعث می شود آنها بخاطر هر آنچه هستند و هرکه هستند، احساس ارزشمند بودن نمایند، احساس تعلق به خانواده کنند، اهل همکاری شده و در جهت بهبود رابطه تلاش می کنند و بدین شکل استرس والدگری در والدین آنها نیز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: انضباط مثبت، رویکرد آدلر- درایکورس، استرس والدگری، ناتوانی های خاص یادگیری
  • ریحانه محمودآبادی، منصوره نیکوگفتار* صفحات 195-203

    برقراری روابط همدلانه بین پرستاران و بیماران از مسایل مهم شغل خطیر پرستاری است که در بهبود بیماران نقش به سزایی دارد. پژوهش با هدف بررسی نقش عوامل شخصیت و رشد اخلاقی در همدلی هیجانی پرستاران انجام شد. طرح تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام پرستاران شاغل در بیمارستان کوثر سمنان در سال 1396 بود که 200نفرشرکت کننده به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای پرسشنامه های همدلی-هیجانی (Mehrabian&Epstein,1976)، پنج عاملی شخصیت (1992) Costa & McCrae, و فرم کوتاه هدفمند رشد اخلاقی_ اجتماعی Gibbs & Bassinger & Fuller,1992 را تکمیل کردند. نتایج تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS-25 نشان داد رشد اخلاقی، عوامل وجدان گرایی و روان رنجورخویی به ترتیب و به طور مثبت قادر به پیش بینی همدلی بودند(p≥0.05) و در مجموع 19 درصد از تغییرات همدلی را تبیین کردند. با توجه به اهمیت مولفه همدلی، نتایج این مطالعه می تواند در فرایند ارزیابی و به کارگیری پرستاران مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرستاران، رشد اخلاقی، عوامل شخصیت، همدلی هیجانی
  • نفیسه پورعزیزی، مجید ضرغام حاجبی* صفحات 204-214

    هدف این پژوهش پیش بینی اشتیاق به برقراری روابط در نوجوانان بر اساس هیجان خواهی، حمایت اجتماعی و شادکامی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم بود. این پژوهش از نظر نوع توصیفی و از نظر روش همبستگی بود. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان قم در سال 98-1397 بودند. نمونه مورد مطالعه 375 نفر از دانش آموزان دختر بودند که به وسیله فرمول کوکران محاسبه و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه های اشتیاق به برقراری روابط مک کروسکی (Willingness To Communicate Questionnaire)، هیجان خواهی زاکرمن (Sensation Seeking Questionnaire)، حمایت اجتماعی زیمت (Perceived Social Support Questionnaire) و شادکامی آرگیل (Oxford Happiness Questionnaire) به عنوان ابزار پژوهشی استفاده شد. برای تحلیل داده ها ازآزمون های رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد از میان مولفه های هیجان خواهی، مولفه های ماجراجویی (001/0<p)، تجربه جویی (015/0=p)، تنوع طلبی (001/0<p) و گریز از بازداری (001/0<p)، حمایت اجتماعی با مولفه های خانواده (001/0<p) و اشخاص مهم (001/0<p)، و شادکامی با زیر مولفه عزت نفس (001/0<p)، می توانند اشتیاق به برقراری رابطه را به صورتی معنی داری پیش بینی کنند. نتایج مطالعه نشان داد هیجان خواهی و شادکامی رابطه مثبت و معنی دار و مولفه خانواده  رابطه معکوس و معنی دار با اشتیاق به برقراری روابط دارد. در نتیجه افزایش هیجان خواهی و شادکامی و کاهش حمایت خانواده منجر به افزایش اشتیاق به برقراری روابط می شود.

    کلیدواژگان: اشتیاق به برقراری روابط، حمایت اجتماعی، دختران نوجوان، شادکامی، هیجان خواهی
  • سید محمدجواد موسوی نیا، مصطفی عاشقی*، عبدالزهرا نعامی صفحات 215-225

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری اخلاقی، هویت سازمانی و معنویت در محیط کار با رفتارغیر اخلاقی به نفع سازمان با میانجی گری رضایت شغلی انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع رابطه ای (همبستگی) بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان دانشگاه شهیدچمران اهواز بود که از میان آن ها 133 نفر به روش تصادفی طبقه ای بعنوان نمونه پژوهش حاضر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رهبری اخلاقی Brown et al.,(2005) ، پرسشنامه هویت سازمانی Mael & Ashforth (1992) ، پرسشنامه معنویت در محیط کار Milliman et al. (2003)، پرسشنامه رفتار غیراخلاقی به نفع سازمان Umphress et al. (2010) و پرسشنامه رضایت شغلی Barry Fieldworth (1951) است. داده ها از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با نرم افزارهای SPSS ویراست 23 و AMOS ویراست 23تحلیل شدند. تحلیل های مدل سازی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را تایید کرد. نتایج حاکی از رابطه ی مستقیم رهبری اخلاقی، هویت سازمانی و معنویت درمحیط کار و غیر مستقیم از طریق رضایت شغلی بر رفتارغیر اخلاقی به نفع سازمان بود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، هویت سازمانی، معنویت در محیط کار، رفتارغیر اخلاقی به نفع سازمان، رضایت شغلی
  • هادی کرامتی، رضا جعفری هرندی*، محمد ستایشی اظهری، زهرا ترک زاده آرانی صفحات 226-238
    هدف این پژوهش انجام فراتحلیل بر روی پژوهش هایی است که در اهمال کاری مداخله کرده اند تا از این رهگذر موثرترین شیوه در کاهش اهمال کاری شناسایی شود. فراتحلیل بر روی 17 پژوهش صورت گرفت که از این تحقیقات 17 اندازه اثر به دست آمد. این تحقیقات در فصلنامه ها و مجلات علمی-پژوهشی و پایگاه های اطلاع رسانی جهاد دانشگاهی کشور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، سایت خصوصی بانک مجلات ایران به چاپ رسیده اند. بعد از بررسی ملاک های ورود و خروج، یافته های کمی پژوهش های منتخب با نرم افزار CMA نسخه 2 تحلیل شدند. نتایج فراتحلیل نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش مهارت های شناختی و فراشناختی بیشترین تاثیر را در کاهش اهمال کاری دارد. طبق نتایج حاصل به مسیولان آموزش توصیه می شود جهت کاهش اهمال کاری یادگیرندگان، از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و همچنین آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی سود جویند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، اهمال کاری، درمان اهمال کاری، مداخله در اهمال کاری، اندازه اثر
  • علیرضا رجبی پور میبدی*، حسین ارجمندی، نیلوفر افشارزاده صفحات 239-250

    هدف  پژوهش تبیین تاثیر ابعاد سرمایه روان شناختی مثبت بر رفتارهای شهروندی سازمانی و نقش میانجی گری قرارداد روان شناختی بود. پژوهش از منظر هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ انجام کار، پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان اداری کلیه دوایر بیمارستان شهید فقیهی شیراز در سال 1397 بودند که تعداد نمونه 300 نفر در نظر گرفته شد. نمونه گیری به روش ساده در دسترس صورت پذیرفت. ابزار سنجش، پرسشنامه های رفتار شهروندی سازمانی (Podsakoff, 1990)، قرارداد روان شناختی (Patrick, 2008) و سرمایه روان شناختی مثبت (Nguyen, 2012) بود. برای آزمون فرضیه ها از معادلات ساختاری و برای تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس و آموس استفاده شد. یافته ها نشان داد که رابطه بین متغیرهای ابعاد سرمایه روان شناختی مثبت، رفتار شهروندی سازمانی و قرارداد روان شناختی تایید شده است. همچنین ابعاد سرمایه روان شناختی مثبت منجر به افزایش تعهد و مسیولیت در قرارداد روان شناختی شد که این امر خود باعث بالا رفتن سطح رفتار شهروندی سازمانی شده است. درنهایت مشخص شد رابطه معناداری (0.05<p) بین ابعاد سرمایه روان شناختی مثبت، بر رفتار شهروندی سازمانی با میانجی گری قرارداد روان شناختی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی مثبت، رفتار شهروندی سازمانی، قرارداد روان شناختی
|
  • Homeira Varmaghani, Hamid Poursharifi *, Ali Soleimani, Ali Fathi Ashtiani Pages 1-10

    The goal of this study was to determine the psychometric properties of the Persian version of the State Shame and Guilt Scale among students. The method of this descriptive study was psychometric and of correlational plans and the sampling method was convenience sampling. The research population includes all the students of public and Azad universities of Tehran and Alborz provinces who were studying in the academic year 1398-1399, initially 998 participants and then by including valid questionnaires 976 participants completed the Penn State Worry Questionnaire (Meyer, Miller, Metzger & Borkovec, 1990) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet, Dahlem, Zimet & Farley, 1988), in addition to The State Shame and Guilt Scale (Marschall, Sanftner & Tangney, 1994). The results of exploratory factor analysis indicated that the 10-item version of the State Shame and Guilt Scale has a two-factor structure in Iranian culture. The internal consistency of the scale was desirable and Cronbach's alpha was equaled to 0.91. The significant positive correlation between the scores of the State Shame and Guilt Scale and the scores of the Penn State Worry Questionnaire (0.33) indicated a desired convergent validity, and the significant negative correlation between the scores of the State Shame and Guilt Scale and the scores of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (-0.30) indicated an optimal divergent validity (p<0/001). Based on the findings, it can be said that the Persian version of the State Shame and Guilt Scale, as a tool in accordance with the original version, can help experts in assessing the shame and guilt states.

    Keywords: guilt, Students, psychometric, shame, emotion
  • Mohsen Khanbani, Mohsen Golparvar *, Asghar Aghaei Jeshvaghani Pages 11-24

    The present study aimed to compare the effect of training successful marriage and that of training choice theory on the marital choice the young couples make.The method applied was quasi-experimental with a design in the form of pre-test, post-test and follow-up. The statistical population included newly married couples in Isfahan who had visited psychological consultants in the summer of 2019. Through subjective sampling, 45 couples were selected and then randomly divided into three groups: two experimental groups and one control group each of which included 15 couples. In order to measure the dependent variable, a researcher-made marital-choice questionnaire(Khanbani et al, 2014) was conducted. The group of successful marriage and the group of choice theory were both trained for 5 ninety-minute sessions but the control group did not receive any training. The results indicated that in terms of the variable of emotional choice, there was only a significant  difference between  the group of  successful marriage  and   the  group of choice theory in the post-test stage (p<0.05).Also, in the follow-up stage, there was only a significant difference between the group of successful marriage and the group of choice theory versus the control group(p<0.01).Likewise, in terms of the forced-choice variable, a significant difference was found only in the follow-up stage between the group of successful marriage and the group of choice theory versus the control group(p<0.05). Given the positive effect of training successful marriage and of training choice theory on encouraging the young couples to make logical choice in marriage, it is suggested that clinics and/or centers providing marital advisory service apply the mentioned training courses to prevent the undesired consequences of compulsory and/or emotional marriage.

    Keywords: training successful marriage, training choice theory, marital choice, young couples
  • Tooba Seghati, Abdollah Shafiabadi *, Mansour Sodani, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 25-39
    The purpose of this study was to compare the effectiveness group counseling through group therapy with group cognitive-behavioral therapy on the feeling of loneliness and life expectancy among students suffering from depression disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and follow-up test. The statistical population consisted of 75 students referred to the counseling center who had depressive disorder, among them 45 who were in addition to their inclusion criteria in the Loneliness Scale of University of California at Los Angeles (1980) and  Beck Depression Inventory (1996) Scale and lower Hope in Miller Hope Scale  (1988) in a randomized design in three groups of 15 each. Allocated. The experimental group received Cognitive-Behavioral group counseling. After completion of the post-test, follow-up test was performed one month later. The results showed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test in experimental and control groups (P <0.0001). Both treatments were effective and continued until follow-up. Comparison of treatment groups indicates the same effect of group counseling on reducing loneliness and life expectancy. Group counseling in a cognitive-behavioral and cognitive-behavioral way can be an effective psychological treatment to reduce feelings of loneliness and increase the life expectancy of people with depression.
    Keywords: Logical group counseling, cognitive-behavioral, Feeling lonely, Life expectancy, Students
  • Fatane Darikvand, Kamran Yazdanbakhsh *, Jahangir Karami Pages 40-51
    The aim of this study was to determine the effectiveness of the compassion focused therapy (CFT) on externalized problems in bullying female students of first class high school in Khorramabad city. The research method was semi-experimental and with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study included all female bullying students of first class high school in Khorramabad city. Using a multi-stage cluster sampling method, 30 students were selected as samples. The subjects completed The Illinois Bullying Scale (2001), And the adolescents form of Achenbach Behavioral Problems Questionnaires. Then, the selected samples were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received compassion focused therapy education for 8 consecutive 90-minute sessions. Finally, from both groups, post-test was performed and data were analyzed using statistical tests of multivariate and single-variable covariance SPSS-22 software. The results showed that compassion focused treatment had an significant effect on externalized problems in bullying students. Consequently, it can be said that Compassion Focused Therapy is Important and influential factor the reduction of externalized problems (delinquency, aggression) in students.
    Keywords: Compassion Focused Therapy, externalized problems, Delinquency, aggression, bully
  • Zinab Movahedi, Reza Pasha *, Saeed Bakhtiarpour, Parviz Askary Pages 52-62

    Social anxiety is one of the most common chronic diseases and many psychological factors are involved in the onset and severity of the disease. The purpose of this study was to the effectiveness of based on acceptance and commitment treatment on difficulty in cognitive regulation and rumination in women with social anxiety. This quasi-experimental study was conducted with a pre-test, post-test and follow-up design with control group. The statistical population of this study included all asthmatic individuals who referred to Bojnourd city consultation centers in year 2019, using a purposive sampling method, 30 of them were selected and randomly assigned to experimental group and control group. To collect data Social Anxiety (Connor, Davidson et al, 2000), Difficulty in Cognitive Regulation (Garnefski & Kraaij, 2006) and Rumination (Nolen Hoeksema & Morrow et al, 1991) Questionnaires were used. The experimental group underwent based on acceptance and commitment treatment but the control group received no treatments. Data were analysed using covariance analysis. The results showed that based on acceptance and commitment treatment was effective to decrease difficulty in cognitive regulation and rumination in women with social anxiety (p>0/001). According to the results, this treatment can be used to decrease difficulty in cognitive regulation and rumination in women with social anxiety .

    Keywords: Social anxiety, difficulty in cognitive regulation, rumination & based on acceptance, commitment treatment
  • Sanaz Kahnamouei, Azam Fattahi, Malek Mirhashemi Pages 63-76

    The purpose of this study was to investigate the effects of differentiation, attachment styles and family functioning on couple burnout by mediating emotional intelligence. The research method is correlation. The statistical population of the study was all couples living in Tabriz with at least 5 years of common life, who were 25 to 60 years old. In the present study, 600 (300 couples) were selected by multi-stage cluster sampling method (based on urban areas) in the first stage of the community. And if they have entry criteria including age range of 25-60 years; the duration of marriage is at least 5 years; lack of mental disorders; lack of experience in counseling and psychological interventions in the last two years; and willingness to participate in research voluntarily, was selected as research sample. Couple Burnout (Pines, 1996) Family Measurement(Epstein, Baldwin & Bishop, 1983), Attachment Styles (Bartholomew & Horowitz 1991), Emotional Intelligence (Bradberry and Greaves, 2005)and Differentiation Questionnaires (Skoworon & Fridlander, 1998)were used to collect data. Questionnaires were administered to 300 couple and data analysis was performed on 300 units (average scores of each couple). The results of path analysis showed that the components of differentiation have an indirect effect on marital boredom mediated by emotional intelligence(P< 0.05). Also Differentiation has a direct effect on boredom (P< 0.05). According to the results, components of family functioning have an indirect effect on marital boredom mediated by emotional intelligence(P< 0.05).  Also components of family functioning have a direct effect on boredom(P< 0.05).  According to the results, attachment styles have an indirect effect on marital boredom mediated by emotional intelligence(P< 0.05).  Also, attachment styles have a direct effect on couple burnout(P< 0.05).

    Keywords: Differentiation, attachment styles, family functioning, emotional intelligence, Couple Burnout
  • Mehdi Dehestani, Atefeh Mahdavi *, Maryam Karimi, Amin Moradnejad Pages 77-89
    This study aimed at investigating the effect of hypnotherapy on sexual self-concept of women with dyspareunia. The research’s method was semi-experimental. The sample was 20 women who went to midwifery and women's clinics and had the criteria for dyspareunia, which was diagnosed by a doctor and psychiatric using DSM-5’s checklist of dyspareunia. These people were selected using random sampling. The measurement tool in this study was Sexual Self-concept Questionnaire (Snell, 1990). The women who had dyspareunia and had weak self-concept scores could participate in this study. Then, the subjects were divided into two experimental and control groups with 10 patients. The experimental group received treatment in eight sessions while the control group received no treatment. Finally, Snell's sexual self-concept questionnaire was re-applied to both groups for data comparison.  There was a significant difference in the data obtained from the scores of the questionnaire in comparison with the control group using Covariance analysis which indicated the effect of hypnotherapy on sexual self-concept and ultimately sexual function of women with dyspareunia (P >0.05). The effectiveness of hypnotherapy on the ability of sexual self-concept and ultimately the sexual function of women in this study was confirmed with regard to the findings.
    Keywords: hypnotherapy, sexual self-concept, women with dyspareunia
  • Samira Rahmani *, Sodabeh Bassak, Nasrin Arshadi, Edward Selby Pages 90-105
    OCD is a severe and debilitating psychological condition that affects the quality of life and overall performance of patients and their family members, leading to interpersonal problems, feelings of helplessness and hopelessness in patients. So, the purpose of this research was to examine the effectiveness of mindful self-compassion therapy on the interpersonal needs among the patients diagnosed with obsessive-compulsive disorder having suicidal thoughts.The sample of research consisted of 3 female patients with obsessive-compulsive disorder in Ahvaz city in 2019. They were asked to fill in the scales Yale-Brown Obsessive-Compulsive (1989), The Suicidal Ideation (Rudd, 1989) and Interpersonal Needs (Van Orden, Cukrowicz, Witte & Joiner, 2012).The mindful self-compassion therapy protocol was implemented in 8 sessions of 90 to 120 minutes hours and the test was performed in three phase of baseline, after testing and a 3-month follow-up and the obtained data were analyzed by visual representation, reliable change index and improvement percentage formula. According to the findings of study, mindful self-compassion therapy had a significant effect on reducing the thwarted belongingness and perceived burdensomeness. The 3-month follow-up plan established that the treatment changes were stable for the thwarted belongingness and perceived burdensomeness. This approach by preventing the avoidance of painful thoughts and emotions caused by the disorder and the growth of a sense of belonging to others and a social bond with them leads to resilience and prevents the occurrence of thwarted belongingness and perceived burdensomeness during times of psychological distress.
    Keywords: mindful self-compassion therapy, interpersonal needs, patient with obsessive-compulsive disorder, suicidal thoughts
  • Hojjatolah Tahmasebian, Vahid Ahmadi *, Shahram Mami Pages 106-122

    The aim of this study was to compare the effectiveness of attachment therapy with motivational therapy in reducing slippage, recurrence, craving and continued substance abstinence in patients with substance-dependent borderline personality disorder. The present study was a quasi-experimental interventional study with pre-test post-test design with control group and 3-month follow-up. The statistical population of all substance abusers with borderline personality disorder referred to addiction treatment centers in Kermanshah city, 60 of whom were selected by convenience sampling method. Ross Adult Attachment Questionnaire (RASS Adult Attachment, 1996), Gashtasbi Asl et al.’s Borderline Personality Disorder (2017), Miller and Tonikan’s Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness (1996), McMullen Addiction Thoughts (1990), researcher-made questionnaire on recurrence, craving, slip and abstinence, Motivational intervention of Transtheoretical model of change (Procheska and D. Clemente, 1990) and Attachment treatment protocol (Jahanbakhsh et al., 2011) was used. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that attachment therapy and motivational therapy significantly decreased the slip, recurrence and craving of patients and increased the continuity of abstinence. Attachment therapy and motivational therapy had an effect on the rate of slip, relapse, craving and persistence of patients in the follow-up test. The rate of changes in slip, relapse, craving and abstinence scores was higher in those who received attachment therapy than those who received motivational therapy. Attachment therapy is more effective in reducing slip, relapse, craving, and continued drug use than motivational therapy. The results showed that both intervention methods were effective in improving the consumption of people with borderline personality disorder. However, the effect of addiction treatment-based therapy in people with borderline personality disorder is more effective than attachment therapy than motivational therapy.

    Keywords: Attachment therapy, Motivational therapy, Slip, relapse, Craving, abstinence, borderline personality disorder, Substance dependents
  • Zeinab Salari Zare, Mahmood Goudarzi *, Farzad Zandi, Parviz Karimisani Pages 123-133

    The study aimed to evaluate the effectiveness of a training program related to successful marriage over marital conflicts based on indigenous qualitative research. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, design. By using convenience sampling and Selected as 30 Couple sample in two experimental(15 Couple) and control (15 Couple) groups, the statistical population of the study were all conflicting couples referred to Gorgan city counseling centers in 2019. Then, the marital conflict questionnaire (Sanaei, 2008) was performed on them. Once in a week for two months, eight (90 minute) individual sessions of training based on indigenous qualitative research related to successful marriage were held, and no training was performed for the control group. Then, the post-test was performed on both groups. Multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference (p ≥ 0.05) between these two groups in the marital conflict variable and the Mean in the experimental group was lower than the control group. In this way, the compiled educational program related to successful marriage based on indigenous qualitative research can be effective in reducing marital conflicts between couples who go to the counseling centers.

    Keywords: Successful marriage, Marital conflict, Indigenous Qualitative Research
  • Hadi Barati, Fariba Hasani *, Afsaneh Ghanbaripanah, Kambiz Poshaneh Pages 134-145
    The purpose of this study was to evaluation modeling job satisfaction based on unpleasant lifestyle with mediation of cognitive emotion regulation in in women nurses’ hospital in during Coronavirus disease. The research design was a structural equation modeling relationship. This study was conducted in the presence of 500 people women nurses’ hospital by available sampling method among in hospitals in Isfahan city in year 1400. To measure the variables, Short-Form Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (Weiss and et al, 1967), Lifestyle Inventory (Smith and Miller, 1988) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski and Kraaij, 2007) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS and AMOS software was investigated.The results showed that unpleasant lifestyle and maladaptive cognitive regulation of emotion have a direct and negative effect on job satisfaction (P <0.01). Also, the adaptive cognitive regulation of emotion has a direct and positive effect on job satisfaction (P <0.01). Also, proposed model had an acceptable fitness to the data and indirect pathways of unpleasant lifestyle were significant through mediation of role cognitive emotion regulation on job satisfaction. The evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the factors that are effective in job satisfaction in hospital staff and Hospital officials can use the results of this study to improve nurses' job satisfaction during coronavirus outbreaks
    Keywords: Job satisfaction, unpleasant lifestyle, maladaptive cognitive emotion regulation, adaptive cognitive emotion regulation, women nurses, Coronavirus
  • Marziyeh Posti, Hadi Farhadi * Pages 146-157

    This study was conducted to investigate the relationship between psychosocial needs and job performance and the role of mood adjustment in employees of Tehran automotive industry. The research was quantitative and correlational. The study population included all shift workers of three car companies, which were 1290 people and 660 people were selected by systematic random method and after completing the questionnaires, 437 questionnaires were completed. Research of three questionnaires: Positive and Negative Emotion (Watson, Clark & ​​Telgen, 1997), Psychosocial Factors of the Workplace in the comprehensive guide to workplace assessment in Iran (2011) and Job Performance (Herci & Goldsmith, 1980) was used. Data were analyzed by Pearson correlation and hierarchical multiple regression analysis. The results showed that psychosocial needs are related to job performance and there is a positive relationship between positive mood and job performance and a negative relationship between negative mood and job performance (p <0.001). Also, positive and negative mood in the relationship between psychological needs - Social and job performance have a moderating role (p = 0.00). As a result, while addressing psychosocial needs can lead to high job performance among employees, it is important to pay attention to emotional issues and create high positive mood and lack of negative mood to increase job performance.

    Keywords: psychosocial needs, job performance, positive mood, negative mood, automotive industry employees
  • Raziyeh Ahmadpour, Hajar Torkan * Pages 158-168

    The purpose of this study was to predict rumination and worry based on the ability to control thought and cognitive behavioral avoidance in students with clinical depression. For this purpose, a sample of 150 students with clinical depression (100 women and 50 men) were selected using multi-stage random sampling. In order to collect information from the Thought Control Ability Questionnaire (TCAQ, Luchiano, 2005), Cognitive Behavioral Avoidance Scale (CBAS, Ottenbreit, 2004), rumination scale (Nolen-Hoeksema, 1991), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ, Meyer, 1990) and Beck Depression Inventory (BDI-II, Beck, 1996) and demographic characteristics. The results of regression analysis showed that the ability of thought control and behavioral cognitive avoidance together significantly predict 32.5% of rumination variance and 28.9% of worry variance in students suffering from clinical depression which these values are reliable at the level (p < 0.5). The findings of this study indicate that behavioral avoidance is more predictive than cognitive avoidance of anxiety.

    Keywords: ability of thought control, cognitive behavioral avoidance, rumination, worry, clinical depression
  • Seyed Ghasem Seyed Hashemi, Zahra Fathi Ahmadabadi, Hassan Yaghoubi *, Behnaz Hosseinzadeh Khanmiri, Rogayeh Shokrani Pages 169-179
    The purpose of this study was the explaining of hypersexual behaviors based on attachment styles, psychological dysregulation, and coping strategies in Iranian adolescents. The research design was descriptive-correlational and the statistical population included all adolescents active in telegram groups in during 2019 year. Sample size, 380 adolescents were selected via convenience sampling. Data collection by online survey questionnaire of Abbrevaited dysregulation Inventory (Mezzich et al., 2001), Hypersexual Behavior Inventory (Reid et al., 2011), Attachment Inventory (Hazan & Shaver 1987), and Coping Inventory for Stressful Situation (Endler & Parker 1990), and data were analyzed using stepwise multiple regression. The results of stepwise regression analysis showed that emotion-focused coping, insecure avoidant attachment, emotional dysregulation, problem-focused and avoidance coping, behavioral and cognitive dysregulation were able to explain 71% of hypersexual behavior variances in adolescents (p< 0.01). The findings of this study can be interpreted that adolescents with insecure attachment styles are more likely to use hypersexual behaviors as a coping strategy in the face of their psychological dysregulation.
    Keywords: Adolescence, attachment, coping strategy, hypersexual behavior, psychological dysregulation
  • Seyyed Amir Ghasemtabar *, Badr osadat Daneshmand, Fateme-Sadat Hosseini, Ali Najarpourian Pages 180-194

    This study aimed to investigate the effectiveness of positive discipline with Adler-Dreikurs Approach on parenting stress in mothers of students with specific learning disabilities. The design of this study is experimental with pre-test- post-test- follow up and control group. The statistical population of the present research includes all mothers of the 3rd to 6th grade elementary students with learning disabilities in Tehran's 3rd district in 2017-2018 academic year, among whom 32 mothers were selected as research sample by random sampling method and assigned to experimental and control group randomly. Intervention group received Positive discipline training for eight weeks (one 2-hour session per week). Control group received none. Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised, Colorado Learning Difficulties Questionnaire, and Parental Stress Index, Short Form were used for gathering the data. Results of the mixed variance analysis showed significant reduction in mothers' parenting stress score of the experimental group in post-test and follow up (P< 0/001). The manner of the effect of Positive discipline with Adler-Dreikurs Approach on parenting stress in mothers of students with specific learning disabilities was discussed.

    Keywords: positive discipline, Adler-Dreikurs Approach, parenting stress, specific learning disabilities
  • Reyhaneh Mahmoudabadi, Mansooreh Nikoogoftar * Pages 195-203

    Establishing empathetic relationships between nurses and patients is one of the important issues of serious nursing job that plays an important role in improving patients. The aim of this study was to investigate the role of personality factors and moral development in nurses' emotional empathy. The research design was correlational and the statistical population of the study included all nurses working in Kosar Hospital in Semnan in 2017. 200 participants (154 females and 46 males) participated as a sample of the study by cluster random sampling of empathy-emotional questionnaires Mehrabian & Epstein, (1976), completed five personality factors (Costa & McCrae, 1992; and Gibbs & Bassinger & Fuller, 1992). The results of regression analysis using SPSS25 software showed that moral growth, factors of conscience and neuroticism were able to positively predict empathy, respectively, and explained a total of 19% of the changes in empathy. Due to the importance of the empathy component, the results of this study can be used in the process of evaluation and employment of nurses.

    Keywords: nurses, Emotional empathy, Personality factors, moral development
  • Nafiseh Pourazizi, Majid Zargham Hajebi * Pages 204-214

    The aim of this research was to predict of the desire to establish relationships among adolescents based on emotion seeking, social support, and happiness in high school female students. The population of the study consisted of second high school female students of Qom city in 2018-2019. The sample size was 375 subjects who were calculated by Cochran formula and selected by available sampling method. Questionnaires of Crucial Relationships (1990), Zuckerman Emotion Seekers (1978), Zimet`s Social Support (1988), and Argyle Happiness (1987) were used as research tools. Multiple regression analysis was used to analyze the data. The results showed that among the components of excitement, adventure components with significance level = 0.001, experimentation with significance level = 0.015, diversity seeking with significance level = 0.001 and avoidance of inhibition with significance level Management = 0.001, social support with family components with significance level = 0.001 and important people with significance level = 0.001 and happiness with self-esteem component with significance level = 0.001 They can predict the desire to establish a relationship. According to the research findings, it can be concluded that excitement and happiness have a positive and significant relationship with the desire to establish a relationship and the family component of the social support variable is inversely related. As a result, the more excitement and happiness you have, the more you want to start a relationship, and the less support you have for your family, the more you want to start a relationship.

    Keywords: emotion seeking, female students, happiness, relationship craving, social support
  • Seyed mohammadjavad Mousani Nia, Mostafa Asheghi *, Abdulzahra Naami Pages 215-225

    The purpose of this study was to investigate the relationship between ethical leadership, organizational identification and workplace spirituality with unethical pro-organizational behavior mediated by job satisfaction. The present study was a correlational study. The population of the present study included all the staff of Shahid Chamran University of Ahvaz, from which 133 people were selected by stratified random sampling as a sample of the present study. The data collection instruments were Ethical Leadership Questionnaire, Brown et al. (2005), organizational identification Questionnaire, Mael & Ashforth (1992), workplace spirituality Questionnaire Milliman et al. (2003), unethical pro-organizational behavior Questionnaire Umphress et al. (2010), and Job Satisfaction Questionnaire Barry Fieldworth (1951). Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) in SPSS version 23 and AMOS 23 software programs. Structural SEM confirmed the proposed model’s fitness. The results indicated a direct and indirect relationship of ethical leadership, organizational identification, and workplace spirituality through job satisfaction on unethical pro-organizational behavior.

    Keywords: Ethical Leadership, organizational identification, workplace spirituality, unethical pro-organizational behavior, Job satisfaction
  • Hadi Keramati, Reza Jafariharandi *, Mohammad Setayeshiazhari, Zahra Torkzade Pages 226-238
    The aim of this study was to do a meta-analysis on interventions conducted on procrastination to determine the most effectiveness intervention for procrastination. This meta-analysis conducted on 17 studies and calculated 17 effect sizes. These studies were published in journals and database of Jahad Daneshgahi, Markaz Tahghighat cumputeri, Majalat Iran. Comprehensive meta analysis (CMA V2) were administrated to doing meta-analysis. The result showed that ACT and instruction of cognition and meta-cognition skills have most effectiveness to reduce procrastination. According to results researchers recommend the use of Acceptance and Commitment Therapy )ACT( and cognition and meta-cognition skills to overcoming procrastination.
    Keywords: meta-analysis, procrastination treatment, procrastination Intervention, effect size
  • Alireza Rajabipoor *, Hossein Arjmandi, Niloofar Afsharzadeh Pages 239-250

    This research explains the impact of the dimensions of positive psychological capital on organizational citizenship behaviors and the role of mediation in the psychological contract. This study was an applied research method and was, also, considered as Correlational research. The statistical population of this study was the administrative staff of all districts of Shahid Faghihi Hospital in Shiraz in the year 1397, which is considered 300 as the number of sample size. A simple random sampling method was, also, used. The measurement tools of the present study are the Organizational Citizenship Behavior Questionnaires of Podsakoff (1990), Patrick's Psychological Contract (2008), and Nguyen's Positive Psychological Capital (2012). Data were analyzed using SPSS 23 and AMOS 20 software. The findings indicate that the relationship between the variables of positive psychological capital dimensions, organizational citizenship behavior, and psychological contract has been confirmed. It was also concluded that the dimensions of positive psychological capital lead to increased commitment and responsibility in the psychological contract, which in turn increases the level of organizational citizenship behavior. Finally, it indicates that there is a significant (P<0.05) relationship between the dimensions of positive psychological capital on organizational citizenship behavior and psychological contract mediation.

    Keywords: Positive psychological capital, Organizational Citizenship Behavior, psychological contract