فهرست مطالب

نشریه آماد و فناوری دفاعی
پیاپی 13 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دانیال امینی*، افشین یوسف گمرکچی، احسان علی پوری صفحات 11-37

    در این پژوهش با در نظر گرفتن متغیرهای اقتصادی و فنی، بهینه سازی سطح زیر کشت به تفکیک شهرستان در غرب استان اصفهان انجام گرفت. با توجه به خشک سالی های فراوان، معمولا امکان افزایش تخصیص آب وجود ندارد و بنابراین عامل محدودکننده حجم آب می باشد. به همین خاطر است که عوامل دیگر ازجمله زمین های زراعی، نیروی کارگر و نهاده های دیگر عامل محدودکننده جدی تلقی نمی شوند. با توجه به این محدودیت ها، یک مدل برای بهینه سازی گیاهان زراعی ایجاد شد تا مدیریت کنونی را بهبود بخشد. برای این کار در هر منطقه (شهرستان)، متغیر تصمیم به صورت سطح زیر کشت محصولات زراعی و ضریب کم آبیاری آن ها تعریف شد. هدف نیز به صورت افزایش سود خالص کشاورزی در نظر گرفته شد تا درآمد کشاورزان بیشینه شود. بنابراین ده شهرستان استان اصفهان که در غرب قرار داشتند، موردبررسی قرار گرفتند. در بسیاری از موارد کاهش سطح زیر کشت دانه ها همچون گندم و جو را شاهد بودیم. به طورکلی محصولاتی مثل گندم با وجود اهمیت راهبردی، به دلیل این که به قیمت تضمینی نسبتا پایینی خریداری می شوند، توان رقابت کمتری با محصولاتی رادارند که قیمت آن ها در بازار آزاد تعیین می گردد. نتایج این تحقیق برای تصمیم گیران مفید خواهد بود. همچنین نتایج نشان می دهد که تولید یونجه آبی و جو آبی در نجف آباد با سود خالص 7/4 و 9/0 میلیون تومان بر هکتار، تولید چغندر قند در فریدن با سود خالص 3/8 میلیون تومان بر هکتار، و تولید نخود آبی در گلپایگان با سود 1/2 میلیون تومان بر هکتار نسبت به شهرستان های دیگر صرفه اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، تخصیص آب، محصولات زراعی، استان اصفهان، تنش آبی، متغیرهای تصادفی
  • وحید جزی*، شهاب بیشه سری، مجید طغیانی صفحات 39-64

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات عمل آوری زیستی بر ترکیب شیمیایی کنجاله کنجد و همچنین جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کنجد عمل آوری شده با کنجاله سویا بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار انجام شد. در این مطالعه، تعداد 250 قطعه مرغ تخم گذار های-لاین W-36 در قالب طرح کاملا تصادفی به 5 تیمار آزمایشی با 5 تکرار و در هر تکرار 10 قطعه مرغ اختصاص داده شد. نتایج نشان داد که عمل آوری زیستی کنجاله کنجد سبب کاهش میزان اسید فایتیک و فیبر خام و افزایش سطح پروتیین خام و جمعیت باکتری های مولد اسیدلاکتیک شد (05/0>P). درصد تولید تخم مرغ و توده تخم مرغ در مرغ های تخم گذار تغذیه شده با جیره شاهد و جیره های حاوی سطوح 25 و 50 درصد کنجاله کنجد عمل آوری شده به طور معنی داری بیشتر ولی ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با سایر گروه ها کمتر بود (05/0>P). جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کنجد عمل آوری شده با کنجاله سویا موجب بهبود مقاومت و ضخامت پوسته تخم مرغ شد (05/0>P). بنابراین، با توجه به اثرات مثبت کنجاله کنجد عمل آوری شده بر عملکرد و صفات کیفی پوسته تخم مرغ های تخم گذار می توان از این منبع پروتیینی فراسودمند به عنوان جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا در برنامه تغذیه ای مرغ های تخم گذار بهره برد.

    کلیدواژگان: اسید فایتیک، تخم مرغ، عمل آوری زیستی، کنجاله کنجد، مرغ های تخم گذار
  • ایمان سلطانی*، عارف بالی لاشک، پوریا اوجاقلو صفحات 65-84

    در عصر حاضر تغییر رویکرد دفاعی از تهدید محور به قابلیت محور از طریق ایجاد آمادگی های بنیادی و استحکام ساخت درونی در قدرت دفاعی امری ضروری است. استحکام ساخت درونی در قدرت دفاعی به واسطه سند چشم انداز محقق می شود. سند چشم انداز یکی از شاخصه های اصلی ارزیابی روند حرکتی جمهوری اسلامی ایران به سمت آرمان های انقلاب می باشد. در افق سند چشم انداز ایران کشوری امن، مستقل و مقتدر با سامان دفاعی مبتنی بر بازدارندگی همه جانبه و پیوستگی مردم و حکومت است. نیروی دریایی به عنوان یکی از ارکان اصلی سامان دفاعی نقش اساسی در ایجاد امنیت، استقلال و اقتدار دارد. تاکید و هدف گذاری مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص نیروی دریایی، تحقق نیروی دریایی راهبردی است. نیروی دریایی راهبردی به واسطه حضور فعال در آب های آبی بیشترین بازدارندگی را در مقابل دشمنان ایجاد می نماید. اصلی ترین تجهیز نیروی دریایی راهبردی، شناورهای رزمی و اصلی ترین سامانه شناورهای رزمی، سامانه رانش است. همچنین در معماری دفاعی-امنیتی جهت رفع و دفع تسلط خارجی و یا جلوگیری از نفوذ آن، رویکرد پدافند غیرعامل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازاین رو در این مقاله، سامانه رانش شناورهای رزمی از منظر پدافند غیرعامل بررسی می شود.

    کلیدواژگان: سامانه رانش، نیروی دریایی، پدافند غیرعامل
  • علیرضا سعیدی*، احسان علی پوری صفحات 85-119

    بررسی پتانسیل انرژی باد در مقیاس بزرگ و با استفاده از داده های پایگاه داده (ecmwf) نشان داد که پتانسیل انرژی باد در شرق کشور نسبت به دیگر مناطق ایران به طور قابل ملاحظه ای بیشتر است. همچنین واکاوی داده های 23 دکل بادسنجی در شرق ایران نشان داد که عمده مناطق شرق ایران از پتانسیل بالایی به منظور بهره برداری از انرژی بادی برخوردارند. تحلیل داده های دوباره آنالیز و تصاویر ماهواره ای ناسا نشان داد که تنها منطقه ای در شرق کشور که غلظت ذرات گرد و غبار در آن بالا می باشد, منطقه سیستان است که در مطالعات به منظور احداث مزارع بادی باید به این نکته توجه شود. درنهایت با شناسایی نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و تهدیدها و فرصت ها (عوامل خارجی) و با استفاده از روش تحلیل سوات به تدوین مناسب ترین راهبردها در زمینه بهره برداری از باد 120 روزه به منظور تولید الکتریسیته پرداخته شده است. با توجه به پتانسیل بسیار عظیمی که برای تولید برق بادی در شرق کشور وجود دارد، برق تولیدی در شرق کشور نه تنها می تواند بسیاری از نیازهای داخلی را تامین کند بلکه حتی می توان به صادرات برق، در حجم بسیار گسترده و با قیمت تمام شده بسیار ارزان و قابل رقابت با سایر انرژی ها هم فکر کرد و بستر مناسبی را برای توسعه اقتصادی مناطق محروم شرق کشور ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: بادهای 120 روزه، پتانسیل انرژی بادی، شرق کشور، راهبرد تولید الکتریسیته، تقاضای انرژی
  • امیرکیان حسن زاده* صفحات 121-148

    رشد جمعیت و توسعه جوامع بشری منجر به تقاضای مصرف بیشتر آب شده است و با توجه به ثابت بودن تقریبی منابع تامین آب، باید با مدیریتی صحیح، عرضه و تقاضا را در تعادل نگه داشت. این امر حفاظت منابع آبی در مقابل آلاینده ها را امری ضروری می نماید. تمرکز جمعیت در نواحی ساحلی و بالطبع رشد فعالیت ها سبب افزایش میزان برداشت از آب زیرزمینی شده است. این افزایش برداشت، سبب حرکت آب شور دریا به سمت آبخوان گردیده و این امر شوری بیشتر این منابع را به دنبال داشته است. شوری زیاد (بیشتر از 2 تا 3 درصد) استفاده از آب را برای شرب غیرممکن می سازد و به ناچار باید با فرآیندهایی نظیر تصفیه یا اختلاط با آب شیرین و یا تغذیه مصنوعی بر این مشکل فایق آمد. بنابراین حفاظت منابع آب زیرزمینی یک موضوع اساسی در شرایط افزایش تقاضا و کاهش این منابع می باشد. با توجه به اهمیت آب شیرین در این تحقیق به بررسی نفوذ شوری در آبخوان آزاد ساحل مکران و استفاده از تغذیه مصنوعی برای نشان دادن تغییرات حاصل از نفوذ آب شیرین در پسرفت یا پیشرفت گوه شوری[1] استفاده شده. با توجه به اهمیت آب شیرین در این تحقیق به بررسی نفوذ شوری در بخشی از آبخوان آزاد سواحل مکران و استفاده از تغذیه مصنوعی برای نشان دادن تغییرات حاصل از نفوذ آب داخل آبخوان در پسرفت یا پیشرفت گوه شوری استفاده شده که درنهایت مشاهدهگردید با توجه به پایین بودن میزان بارش و عدم وجود روا ناب های دایمی روش تغذیه مصنوعی برای مدیریت آبخوان کارآمد نبود و تاثیر کوتاه مدت در پس روی آب شور را دارد. 

    کلیدواژگان: مرز مشترک، نفوذ شوری، ناحیه انتقالی، ناحیه اختلاطی، هد آبخوان
  • سید مصطفی هاشمی*، حمیدرضا نصرتی صفحات 149-174

    توسعه و امنیت، در آمایش مناطق مرزی لازم و ملزوم به شمار می روند. توسعه مناطق مرزی محقق نمی شود مگر آنکه امنیت به عنوان مقوله اصلی در آن منطقه تامین شود و بدون توسعه مناطق مرزی نیز نمی توان امنیت را در مناطق مرزی محقق ساخت. مقاله حاضر، ضمن تبیین مفهوم آمایش مناطق مرزی، ماهیت و کارکرد مرزها، به مفهوم مرز و نگرش های حاکم در رابطه با توسعه و امنیت مناطق مرزی پرداخته است و به توسعه و امنیت در شهرستان مرزی بانه و فرصت ها و چالش های عمده امنیت و توسعه در این منطقه مرزی اشاره دارد. در پاسخ به سوال پژوهش مشخص گردید که تاکنون موانع زیادی مانع توسعه یافتگی شهرستان بانه شده است. باوجوداین فقدان امنیت عامل اساسی در توسعه نیافتگی بانه می باشد به طوری که نبود رونق و توسعه در مناطق مرزی به خودی خود احساس هویت، مالکیت را از مرزنشینان سلب می کند و اسباب مهاجرت آن ها به مناطق دیگر را فراهم می آورد. از طرفی مهاجرت و خالی شدن سکونتگاه های نواحی مرزی کشور از سکنه به طور بالقوه عاملی برای تهدید تمامیت ارضی و امنیت محسوب می شود. تثبیت جمعیت در مناطق مرزی و به وجود آوردن احساس مالکیت بر توسعه محلی و رونق منطقه ای، مهم ترین اصلی است که علی رغم اینکه مرزنشینان را در لب مرزهای کشور، تشویق به حفظ و حراست از داشته های خود می کنند، تمایل به برقراری توسعه از درون همراه با حس مشارکت برانگیخته را چندین برابر می کند. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، مناطق مرزی، توسعه، امنیت، شهرستان بانه