فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا پاکدل، محسن شمس، سهیلا رضایی، علی موسوی زاده، نرگس روستایی، محمدمهدی بانشی* صفحات 193-214
    زمینه و هدف

    افزایش سطح آگاهی بهداشتی کارکنان تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی تاثیر مستقیمی را در ارتقای سطح بهداشت عمومی جامعه دارد. سیستم آموزشی آموزشگاه های بهداشت اصناف نیز مانند سایر نظام های آموزشی، در برگیرنده درون داد، فرایند و برون داد آموزش هستند. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی این عناصر نظام آموزشی آموزشگاه های بهداشت اصناف شهر شیراز است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی به ارزیابی درون داد، فرایند و برون داد آموزشی 7 آموزشگاه بهداشت فعال در شهر شیراز پرداخته شد. عوامل موثر در درون داد آموزشگاه ها به کمک چک لیست بازرسی آموزشگاه های بهداشت، فرایند آموزش با استفاده از فرم رضایت سنجی و برون داد آموزشی به کمک چک لیست بازرسی اماکن آیین نامه ماده 13 ارزیابی شد. عملکرد بهداشتی تعداد 160 واحد صنفی دارای گواهینامه بهداشت و 160 واحد صنفی فاقد گواهینامه، به عنوان معیار اثربخشی، بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  IBM SPSS21و به کمک ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون های آماری ناپارامتری من-ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته های ارزیابی درون داد آموزش، همبستگی قوی و ارتباط معنی داری را بین امتیاز کل ارزیابی آموزشگاه ها و "نحوه نظارت" (0/96)، "مدیر آموزشگاه" (0/941) نشان داد. همچنین در ارزیابی فرایند نیز "محیط آموزشی" و "کلیات برنامه های آموزشی" با ضریب همبستگی 0/99 و 0/84، بیشترین ارتباط را با نمره کل ارزیابی فرایند داشتند. در تمام زمینه های بهداشتی مورد بررسی، تفاوت معنی داری (0/001= p) بین میانگین نمره کسب شده توسط اصناف دارا و فاقد گواهینامه وجود داشت. میانگین نمره کسب شده توسط اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی دارای گواهینامه به ترتیب برابر با 91/81 و 70/71 بود.

    نتیجه گیری:

     آموزش بهداشت تاثیر زیادی در عملکرد بهداشتی افراد دارد. برخی عناصر تاثیر بیشتری را بر روی رسیدن به برون داد آموزشی مطلوب دارند. برای مثال، تجدیدنظر و به روزرسانی محتوای آموزش و تدوین برنامه آموزشی متناسب با تمامی گروه های آموزش گیرنده می تواند عملکرد برون داد فرایند آموزش را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزشگاه اصناف، بهداشت محیط، بهداشت صنوف، بازرسی بهداشتی
  • هنگامه ترویجی، سکینه شکوهیان، غلامرضا موسوی، محسن حیدری* صفحات 215-228
    زمینه و هدف

    در برخی روستاهای استان مازندران امکان آلودگی آب آشامیدنی به انواع آلاینده ها بخصوص فلزات سنگین به دلیل عمق کم منابع تامین آب آشامیدنی و نزدیکی این منابع به زمین های کشاورزی وجود دارد. بنابراین، اهداف این مطالعه سنجش سطح آلودگی آب مصرفی در برخی روستاهای استان مازندران به فلزات سنگین و ارزیابی ریسک های بهداشتی منتسب به آن بودند.

    روش بررسی

    محتوای فلزات آب آشامیدنی در 30 روستای با منبع آب مجزا در استان مازندران سنجش گردید. با توجه به غلظت و سمیت فلزات و مسیر مواجهه از طریق آشامیدن آب، ریسک های سرطانزایی و غیرسرطانزایی با استفاده از روش مبتنی بر شبیه سازی مونت کارلو ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     مقادیر غلظت آرسنیک، کادمیوم، کروم، نیکل و سرب در آب به ترتیب برابر µg/L 4/26-1/0>،µg/L  0/05>، µg/L 3/74-0/15>، µg/L 10/89-0/3> و µg/L 4/68-0/8> بودند. مقادیر شاخص خطر (HI) برای ریسک غیرسرطانزایی در اثر مواجهه با فلزات از طریق آشامیدن آب در گروه های سنی مختلف در رنج 4-10×3/04 تا 4-10×9/94 بودند. مقادیر ریسک سرطانزایی تجمعی مازاد در طول عمر (ELCRT) برای آرسنیک و کروم به ترتیب برابر 8-10×9/72 و 8-10×6/13 بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه نشان داد که خوشبختانه غلظت فلزات در آب آشامیدنی منطقه مورد مطالعه بسیار کمتر از استانداردهای ملی بود و ریسک بهداشتی ناشی از آنها ناچیز بود. بنابراین، آب آشامیدنی در روستاهای مورد مطالعه از نقطه نظر آلودگی به فلزات کیفیت قابل قبولی دارد. با این حال، به دلیل وجود شالیزارهای برنج در برخی روستاهای استان مازندران، پایش مستمر سطح آلودگی منابع آب آشامیدنی در این مناطق ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، فلزات سنگین، ریسک بهداشتی، روستاهای مازندران
  • پریسا محمدحسینی* صفحات 229-244
    زمینه و هدف

    با توجه به اثرات منفی زباله های شهری، نیاز به مدیریت صحیح و انتخاب راهکارهای مناسب جهت به حداقل رساندن این اثرات به شدت احساس می گردد. از جمله روش های بازیابی و بازیافت پسماندها می توان به تهیه کمپوست از مواد آلی اشاره کرد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثرات محیط زیستی دو گزینه اجرا و عدم اجرای پروژه کارخانه کمپوست شهر کرج است.

    روش بررسی

    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و با استفاده از ماتریس ارزیابی اثرات سریع مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی و مصاحبه با کارشناسان انجام شد. دو گزینه اجرا و عدم اجرای فعالیت کارخانه کمپوست بررسی و سپس با استفاده از مدل پایداری، میزان پایداری گزینه ها بررسی شد.

    یافته ها:

     براساس نتایج به دست آمده اجرای پروژه، با کسب امتیاز بیشتر (0/181) به لحاظ پایداری و برخورداری از کمترین اثرات مخرب محیط زیستی و عدم اجرای پروژه با کسب امتیاز کمتر (0/155-) به لحاظ پایداری و دارای اثرات مخرب محیط زیستی بیشتر تعیین گردید.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های پژوهش، نتایج حاصل از ماتریس ارزیابی اثرات سریع و مدل پایداری در تایید برتری اجرای کارخانه کمپوست نسبت به عدم اجرای آن همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، کارخانه کمپوست، ماتریس ارزیابی، مدل پایداری
  • پگاه قشلاقی، احسان کامرانی*، ابوالفضل ناجی، مسلم دلیری صفحات 245-260
    زمینه و هدف

    امروزه احداث آب شیرین کن ها در سواحل در حال گسترش است، با این حال اطلاعات محدودی درباره اثرات ناشی از تخلیه پساب آنها بر سلامت اکوسیستم دریایی موجود است. از این رو پژوهش حاضر به هدف بررسی تاثیر پساب رهاسازی شده این تاسیسات در اکوسیستم ساحلی خلیج فارس بر بازماندگی و تعادل یونی گونه خرچنگ شناگر آبی (P.segnis) تحت شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    پساب دو نوع آب شیرین کن فعال در استان هرمزگان با فناوری های اسمز معکوس (RO) و حرارتی (MED) جمع آوری شد. سپس تعداد 75 عدد خرچنگ (P.segnis) با میانگین (±SD) عرض کاراپاس  cm2/18±9/71 و وزن کل g 1/04±61/22 از سواحل بندرعباس زنده گیری به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونه ها در 5 تیمار (با 3 تکرار) کاملا تصادفی تیماربندی و به مدت 60 روز تحت آزمایش قرار گرفتند. مرگ و میر نمونه ها ثبت و در پایان از همولنف نمونه ها جهت اندازه گیری الکترولیت های بدن (سدیم، کلسیم، منیزیم و پتاسیم) نمونه برداری شد.

    یافته ها: 

    میزان بقا خرچنگ ها در تیمارهای پساب نسبت به تیمار شاهد (86 درصد) کاهش یافت که این کاهش در تیمارهای RO 100 درصد وMED  100 درصد به ترتیب با مقادیر 46/7 درصد و 40 درصد بسیار محسوس بود (0/01>p). همچنین سطح الکترولیت های مورد بررسی نسبت به تیمار شاهد یک روند افزایشی را نشان داد که این افزایش در تیمارهایRO 100 درصد وMED  100 درصد شدیدتر بود (0/01>p).

    نتیجه گیری:

     آزمایش حاضر نشان داد که تخلیه پساب آب شیرین کن ها باعث بروز تغییرات فیزیولوژیک در موجودات آبزی می شود که در محیط طبیعی با هم افزایی سایر استرس های اکولوژیک می تواند به مراتب اثرات شدیدتری داشته باشد. بنابراین ضرورت دارد که مدیران اجرایی برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی پساب واحدهای آب شیرین کن تدبیری بیاندیشند، چرا که پیشگیری بهتر از درمان است.

    کلیدواژگان: پساب آب شیرین کن ها، سلامت اکوسیستم، خرچنگ شناگر آبی (P. segnis)، الکترولیت ها، خلیج فارس
  • نوید احمدی، مژگان احمدی ندوشن*، محمدهادی ابوالحسنی، سید عباس حسینی صفحات 261-274
    زمینه و هدف

    وجود هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ایی (PAHs) در محیط زیست مشکل ایجاد می کنند زیرا وجود آنها اثرات مخربی بر انسان و حیوانات دارد. به طور کلی برای حذف آلاینده های نفت خام از آب، روش های مختلف تصفیه فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی در سراسر جهان به کار گرفته شده است. روش تصفیه بیولوژیکی با استفاده از باکتری ها، قارچ ها و جلبک ها اخیرا به دلیل کارایی و هزینه کمتر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. جلبک Chlamydomonas reinhardtii دارای ویژگی هایی مانند نرخ تکثیر بالا، قابلیت کشت در اکوسیستم های مختلف آبی است. در این مطالعه، به بررسی پاکسازی زیستی برخی هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ایی با استفاده از این جلبک پرداخته شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، در مجموع 12 نمونه پساب ساختگی نفتی در غلظت های 2/5، 7/5 وg/L  12/5 که با عنوان های 1C، 2 Cو3C نام گذاری شده اند تهیه شده است، برای اندازه گیری و تعیین محتوای ترکیبات PAHs در نمونه ها از روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) استفاده شد. مقادیر اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی BOD))، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، کربن آلی کل (TOC)  و همچنین مقادیر کلروفیل آ و مقدار زیست توده به علاوه مقادیر نیترات و نیتریت نیز اندازه گیری شد. پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزارSAS 9/1  انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر آن است در مقایسه ترکیبات هیدروکربنی 3 ترکیب فنانترن، فلورن و آنتراسن با 100 درصد در تمامی غلظت ها در روز چهاردهم و ترکیب نفتالن به ترتیب با 97/8 درصد در غلظت g/L 2/5 و 93 درصد در غلظت اولیه g/L 7/5 و 92/7 درصد در غلظت اولیه  g/L12/5 از نفت خام توسط جلبک کلامیدوموناس حذف شدند (0/05<p). در میان مواد مغذی در بین ترکیبات NO-3،NO-2  بیشترین میزان حذف در طول دوره برای ترکیب نیتریت در تیمار با غلظت g/L 2/5 از نفت خام)1(C مشاهده شد (0/05<p). بیشترین میزان زیست توده در تیمار)3(C گزارش شد (0/05<p). علاوه بر این، بیشترین میزان کاهش مقادیر BOD، با 47/4 درصد به تیمار 3C، همچنین با میزان 84 و 94 درصد برای COD و TOC به تیمار 1C تعلق داشته است (0/01<p).

    نتیجه گیری:

     نتایج به خوبی نشان داد کشت جلبک کلامیدوموناس در پساب نفتی از نظر پتانسیل حذف مواد مغذی، ترکیبات هیدروکربنی، بهبود کیفیت آب و تولید زیست توده مناسب می تواند گزینه قابل قبولی جهت بهره برداری در فرایند تصفیه بیولوژیکی محیط های آلوده آبی باشد.

    کلیدواژگان: هیدروکربن نفتی حلقوی، کشت جلبک، کلامیدوموناس راینهارتی، پاکسازی زیستی
  • سید رضا کریمی، نبی الله منصوری*، لعبت تقوی، مظاهر معین الدینی صفحات 275-288
    زمینه و هدف

    شهر تهران به دلیل استقرار انواع منابع فلزات سنگین، همواره در معرض پیامدهای نامطلوب قرار دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر شناسایی انواع فلزات سنگین موجود در ذرات معلق هوا و منشایابی فلزات سنگین در منطقه 21 تهران است.

    روش بررسی

    طبق استاندارد EPA 5 ایستگاه از منطقه 21 تهران جهت نمونه برداری انتخاب شد. با روش 4096ASTM  و با استفاده از پمپ نمونه برداری حجم بالا 50 نمونه از کل ذرات معلق هوا برداشت شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شده و سنجش غلظت فلزات سنگین با دستگاه ICP-OES انجام شد. برای شناسایی منابع فلزات سنگین از مدل منشایابی UNMIX استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین غلظت فلزات سنگین در سال 1400 به ترتیب روند کاهشی شامل Li<ti<w<pb<sr<mg<fe<zn<cr<al< span=""></ti<w<pb<sr<mg<fe<zn<cr<al<> است. نتایج مدل تعیین سهم نشان می دهد که سه منبع اصلی در توزیع فلزات سنگین هوا در منطقه 21 نقش داشته که با توجه به غلظت فلزات سنگین هوا در پایگاه اطلاعات SPECIATE نقش منابع وسایل نقلیه سبک 47 درصد، ذرات رسوب شده در خیابان 34 درصد و فرودگاه 18 درصد تعیین شد.

    نتیجه گیری: 

    منبع وسایل نقلیه سبک بیشترین سهم انتشار و عنصر آلومینیوم بیشترین غلظت را در بین فلزات سنگین منطقه 21 دارد. بنابراین مدل منشایابی UNMIX می تواند عناصر شاخص و منابع اولویت دار را جهت کنترل آلاینده ها به درستی تعیین نماید.

    کلیدواژگان: مدل تعیین سهم، UNMIX، منشایابی، ذرات معلق، فلزات سنگین
  • محسن انصاری، مهدی فرزادکیا* صفحات 289-306
    زمینه و هدف

    غلظت بالای هیدروکربن های نفتی همراه با برخی پارامترهای دیگر نظیر آروماتیک ها، پارافین ها، نفتن ها، فلزات سنگین، باعث شده است تا لجن های نفتی توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا در لیست مواد خطرناک با منبع مشخص قرار گیرد. لذا هدف از این پژوهش، جداسازی کنسرسیوم میکروبی از خاک آلوده به نفت و بررسی شاخص های تجزیه پذیری زیستی لجن نفتی است.

    روش بررسی

    رطوبت، pH، کربن آلی کل، نیتروژن کل، فسفر کل، آنالیز عنصری و میزان و نوع TPH نمونه لجن نفتی شناسایی شدند. کنسرسیوم میکروبی از خاک آلوده نفتی اطراف پالایشگاه نفت و کود مرغی، مورد جداسازی قرار گرفت. درنهایت شاخص های تجزیه پذیری زیستی لجن نفتی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد، میزان کربن آلی و نیتروژن در نمونه های لجن نفتی به ترتیب 32/65 درصد و 0/21 درصد بود. همچنین، عناصر آهن، کلسیم و پتاسیم به ترتیب با 5862، 2921 و mg/kg 524، بیشترین جزء عنصری را در لجن نفتی تشکیل دادند. براساس آنالیز SARA، بیشترین ترکیبات TPH در نمونه های لجن نفتی شامل ترکیبات اشباع، آروماتیک ها، رزین ها و آسفالتن ها با میزان درصد به ترتیب 70/45 درصد، 15/2 درصد، 10/9 درصد و 3/45 درصد بودند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج شاخص های تجزیه پذیری زیستی لجن نفتی، می توان نتیجه گیری کرد که کنسرسیوم جداسازی شده می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای تصفیه لجن نفتی کف مخازن نگهداری نفت خام پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: لجن نفتی، خاک، میکروارگانیزم، تجزیه زیستی
  • ناهید رشتچی، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی، امیررضا گودرزی، بهاره لرستانی صفحات 307-320
    زمینه و هدف

    آموکسی سیلین یک آنتی بیوتیک تجاری رایج است که به دلیل مقاومت بالا در برابر باکتری ها و طیف گسترده ای از میکروارگانیسم ها استفاده می شود و حضور باقیمانده آن در فاضلاب صنایع دارویی و پساب بیمارستانی با ایجاد بوی نامطبوع، اختلالات پوستی و مقاومت میکروبی در موجودات بیماری زا، می تواند منجر به مرگ میکروارگانیسم های موثر در تصفیه فاضلاب شود. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی کارایی حذف فوتوکاتالیستی آموکسی سیلین توسط نانوکامپوزیت گرافن اکساید مغناطیسی عامل دار شده با دی اکسید سریم از محلول آبی انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی، نانوکامپوزیت گرافن اکساید مغناطیسی عامل دار شده با دی اکسید سریم سنتز و به عنوان فوتوکاتالیست برای حذف آموکسی سیلین استفاده شد. خصوصیات ظاهری نانوکامپوزیت با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، دستگاه پراش پرتو ایکس (XRD)، آنالیز طیف سنجی تفکیک انرژی (EDX)، طیف سنجی مادون قرمز فوریه (FTIR) و آنالیز خاصیت مغناطیسی (VSM) بررسی شد. همچنین، اثر متغیرهای pH (3-11)، دوز فوتوکاتالیست (g0/04-0/006)، زمان تماس (min0-150) و دما (°C 25-55) بر کارایی حذف آموکسی سیلین بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشینه کارایی حذف آموکسی سیلین در pH برابر با 10، دوز فوتوکاتالیست برابر با g 0/02، زمان تماس برابر با min 90 و دمای واکنش برابر با °C 25 حاصل شد.

    نتیجه گیری

    نانوکامپوزیت گرافن اکساید مغناطیسی عامل دار شده با دی اکسید سریم می تواند به عنوان یک فوتوکاتالیست موثر و در دسترس برای حذف آموکسی سیلین از پساب های صنعتی تحت نور UV مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط، آموکسی سیلین، دی اکسید سریم، فوتوکاتالیست، گرافن اکساید
  • مجتبی بهداروند*، فرهاد نژادکورکی صفحات 321-330
    زمینه و هدف

    افزایش تعداد مشترکان تلفن همراه سبب افزایش تعداد آنتن های BTS و افزایش نگرانی های مردم درخصوص تاثیر تابش های آنتن های BTS بر سلامتی شده است. بنابراین هدف از این پژوهش سنجش آلودگی امواج الکترومغناطیسی آنتن های BTS در شهر گتوند و مقایسه انتشار امواج الکترومغناطیسی در دو منطقه تجاری و مسکونی با یکدیگر است.

    روش بررسی

    در این مطالعه از روش نمونه برداری سیستماتیک جهت اندازه گیری چگالی توان آنتن های BTS استفاده شد و با استفاده از TES-593، 70 نمونه از سطح شهر گتوند برداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 23 و آزمون های آماری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین میزان چگالی توان امواج الکترومغناطیس در حدود 0/05 درصد میزان استاندارد مواجهه عمومی و 0/01 درصد میزان استاندارد مواجهه شغلی است (0/001>p). همچنین شدت چگالی توان در منطقه تجاری mw/m2 1455/83 و در منطقه مسکونی mw/m2 432/61 است که اختلاف معنی داری بین آنها وجود دارد (0/001>p) و شدت چگالی توان در منطقه تجاری از منطقه مسکونی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    شدت چگالی توان آنتن های BTS شهر گتوند از استاندارد مواجهه شغلی و عمومی ICNIRP پیروی می کند. همچنین شدت چگالی توان منطقه تجاری که محیط بازتر و دارای موانع کمتری نسبت به منطقه مسکونی است، بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: آنتن های BTS، چگالی توان، امواج الکترومغناطیسی
  • زهره اکبری جونوش، عباس رضایی*، علی غفاری نژاد صفحات 331-344
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارایه سیستم الکتروکاتالیستی موثر بر پایه کاتد Ni-Fe/Fe3O4 جهت کاهش نیترات و گندزدایی آب آلوده به طور همزمان انجام شده است.

    روش بررسی

    در ابتدا الکترود Ni-Fe به وسیله فرایند رسوب الکتروشیمیایی سنتز و سپس خصوصیات فیزیکی آن توسط آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی انتشار میدان (FESEM)، پراش اشعه ایکس (XRD)، آنالیز (Brunauer-Emmett-Teller) BET و طیف سنجی فوتوالکترون اشعه ایکس (XPS) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش گندزدایی و احیای نیترات به صورت همزمان تحت شرایط: mg 15 نانو ذرات Fe3O4، pH برابر با 6/5، NaCl برابر با mM 10، mg/L 50 نیترات، CFU/mL 105 باکتری اشرشیاکلی و دانسیته جریان mA/cm2 4 انجام گرفت.

    یافته ها:

     براساس نتایج بدست آمده در شرایط عدم حضور نیترات، 100 درصد باکتری های اشرشیاکلی بعد از min 12 گندزدایی شدند. در حضور نیترات، زمان گندزدایی کامل افزایش یافت و به  min120 رسید. در شرایط عدم حضور باکتری، 83 درصد نیترات در min 240 حذف گردید که در حضور باکتری راندمان احیای نیترات اندکی افزایش و به 88 درصد رسید. نیترات احیا شده در حالت اول منجر به تولید مقادیر ناچیز نیتریت با غلظت mg/L 0/22 و  mg/L 3/6 آمونیوم شد که در حضور باکتری مقادیر نیتریت و آمونیوم تولیدی به ترتیب به mg/L 0/42 و mg/L 7/3 افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دهنده توانایی بسیار مناسب الکترود Ni-Fe/Fe3O4 در کاهش الکتروکاتالیستی نیترات و گندزدایی آب آلوده به صورت مجزا و همزمان با راندمان بالا و انتخاب پذیری بالا نسبت به نیتروژن است.

    کلیدواژگان: احیای الکتروکاتالیستی نیترات، گندزدایی، اشرشیاکلی، فوم نیکل، نانو ذرات مگنتیک
  • الهام اسراری*، هدیه دیهیم صفحات 345-360
    زمینه و هدف

    استفاده از فتولیز فرابنفش در حذف آلودگی میکروبی می تواند استفاده از منابع آب فاضلابی را توسعه بخشد. در این پژوهش کارایی پرتو UVC-LED در حذف باکتری اشرشیا کلای در حالت تابش ناپیوسته در مقایسه با حالت تابش پیوسته مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    به منظور انجام این تحقیق، از 4 عدد UVC-LED با طول موج کوتاه MW 12 برای تولید پرتو فرابنفش استفاده شد. LED امواجی با طول موج nm 280-260 ایجاد می کنند. فاصله قرارگیریLED  نسبت به صفحات، در حدودcm  0/5،  cm1 و  cm2 در نظر گرفته شد. به منظور بررسی اثر تابش ناپیوسته بر عملکرد UVC-LED، از فرکانسHz  2 وHz  1 استفاده شد. در این حالت در هر ثانیه منبع تغذیه به ترتیب 2 و 1 بار وصل می شود. متغیرهای زمان تابش (t) بر حسب s، فاصله تابش (d) بر حسب cm و فرکانس تابش (f) برحسب Hz جهت ارزیابی استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در حالت تابش ناپیوسته، با افزایش زمان تابش، اثرگذاری افزایش یافته و عملا در زمان های بالای s 280 هیچ باکتری در نمونه ها باقی نماند. در فواصل تابش  cm1،  cm0/5، صفر و همچنین زمان تابش  s20، عملکرد روش تابش ناپیوسته نسبت به تابش پیوسته در حذف باکتری ضعیف تر بود. بعد از زمان تابش  s280 در فاصله  cm2، میزان حذف باکتری در تابش ناپیوسته با میزان حذف باکتری در تابش پیوسته برابر لگاریتم حذف 6 یا 99/9999 درصد می شود.

    نتیجه گیری: 

    کارایی تابش ناپیوسته در مقایسه با تابش پیوسته از قدرت عملکردی خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: باکتری فاضلابی، پرتو فرابنفش، دیود نورگسیل، تابش ناپیوسته، تابش پیوسته
  • مهدی هادی، مریم هاشم خانی، الناز ایروانی* صفحات 361-378
    زمینه و هدف

    روش علم سنجی به محققان کمک می کند تا خلاءهای موجود در مطالعات و فراوانی مطالعات در یک زمینه خاص دانشی را شناسایی و بررسی نمایند. هدف از این مطالعه تحلیل روند تحقیقات علمی در حوزه تغییر اقلیم از طریق بررسی مستندات علمی مرتبط در ایران است.

    روش بررسی

    تمام مقالات مربوط به ایران در حوزه تغییر اقلیم با استفاده از کلیدواژه های "climate change"، "global warming"، "global change"، "climate variability"، greenhouse gas"" در پایگاه های استنادی Scopus از سال 1991 تا 9 دسامبر 2019 جستجو شد. داده های تحقیق با استفاده از روش های علم سنجی در نرم افزار R استخراج و مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    کل مستندات جستجو شده برابر با 2253 مستند تعیین شد. روند تولید مقالات در حوزه تغییر اقلیم در ایران یک روند افزایشی نمایی است. همکاری ایران با سایر کشورها در حوزه مطالعات تغییر اقلیم قابل توجه بوده به نحوی که در حدود 25 درصد از مستندات علمی به صورت مشترک با سایر کشورها تولید شده است. تحلیل واژه ها حاکی از فراوانی بیشتر واژه های کلیدی ""downscaling، "energy"، ""global warming، "uncertainty" است. با این حال علیرغم اهمیت مباحثی چون سازگاری (adaptation) و آسیب پذیری (vulnerability) در ارتباط با تغییر اقلیم در ایران، فراوانی مطالعات در این زمینه اندک است.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج این مطالعه و با توجه به اهمیت تغییر اقلیم و اثرات آن در کشور، همچنین با توجه به اهمیت گازهای گلخانه ای منجمله CO2 در تغییر اقلیم و رتبه هشتم ایران در انتشار این گازها، پیشنهاد می شود در مطالعات آینده توجه به مباحثی چون "آسیب پذیری"، "سازگاری"، تحلیل "روند تولید گازهای گلخانه ای"، "مدیریت مصرف انرژی" و بررسی استفاده از "انرژی های تجدیدپذیر" بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایران، تحلیل علم سنجی، تغییر اقلیم
|
  • Alireza Pakdel, Mohsen Shams, Soheila Rezaei, Ali Mousavizadeh, Narges Roustaei, MohammadMehdi Baneshi* Pages 193-214
    Background and Objective

    Increasing the level of health awareness of food preparation and distribution staff can have a direct impact on improving the level of public health in the community. Education can change people's knowledge, attitudes, and practices. Health education courses that provide integrated education as well as to other education systems, include educational inputs, processes, and outputs. The objective of this research is to evaluate these elements of the educational system of health education courses in Shiraz.

    Materials and Methods

    The current study evaluated the educational input, process, and output of 7 current health education institutions in Shiraz. Factors that influence the input of educational courses were evaluated using an inspection checklist of health education courses, the educational process was measured employing a satisfaction survey, and the educational output was assessed through a checklist of inspection of Article 13 of the Regulations. The health performance of 160 guild health certified units and 160 uncertified education units was analyzed as a criterion for effectiveness. Data were analyzed using the IBM SPSS21 software. Data related to the assessment of the input and educational process were analyzed using the Spearman correlation coefficient. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis non-parametric statistical tests were also used for cross-group comparisons of output evaluation data.

    Results

    The findings of the educational input evaluation showed a strong correlation and a significant relationship between the overall evaluation score of the educational courses and the "observation" (0.96) "educational course principal" (0.94). Also, in the process evaluation, the "educational environment" and "general educational programs" with correlation coefficients of 0.99 and 0.84 had the most correlation with the overall process evaluation score. In all the health fields studied, there was a significant difference (p = 0.001) between the average score obtained for educational courses with and without certificates. There was a significant difference (p <0.0001) between the mean score obtained by public health with and without health certification. The average score obtained by the certified public and non-public places was 91.81 and 70.71, respectively.

    Conclusion

    Health education can have a major impact on people's health performance. Some of the elements that make up the educational output have a greater impact on achieving the desired educational output. For example, the revision and updating of the educational content and the development of the educational program according to all groups of learners can improve the performance of the learning process and the satisfaction of learners.

    Keywords: Education, Guild school, Environmental health, Guild health, Health inspection
  • Hengameh Tarviji, Sakineh Shekoohiyan, Gholamreza Moussavi, Mohsen Heidari* Pages 215-228
    Background and Objective

    In some villages of Mazandaran, drinking water may be polluted with various pollutants, especially heavy metals (HMs), due to the shallow depth of drinking water sources and the proximity of these sources to farmlands. Therefore, this study aimed to measure the HM pollution level of drinking water in some villages of Mazandaran province and to assess the attributed health risks.

    Materials and Methods

    HMs content of drinking water in 30 villages with separate water sources in Mazandaran province was measured. Concerning the HMs concentration and toxicity, and exposure route through water drinking, carcinogenic and non-carcinogenic risks were assessed using a Monte-Carlo simulation-based method.

    Results

    The concentration values of arsenic, cadmium, chromium, nickel and lead in water were <1/0-4.26, < 0.05, <0.15-3.74, <0.3-10.89, and <0.8-4.68 µg/L, respectively. The hazard index (HI) values for non-carcinogenic risk due to the exposure to HMs through drinking of water in various age groups ranged from 3.04E-04 to 9.94E-04. Values of cumulative excess lifetime cancer risk (ELCRT) for As and Cr were 9.72E-08 and 6.13E-08, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that, fortunately, the concentration of metals in drinking water in the studied area was much lower than the national standards and the attributed health risk. Therefore, the drinking water sources in the studied villages had acceptable quality. However, due to the existence of rice paddies in some villages of Mazandaran province, continuous monitoring of pollution levels in the drinking water sources of these areas is essential.

    Keywords: Drinking water, Heavy metals, Health risk, Mazandaran villages
  • Parisa Mohammad Hosseini* Pages 229-244
    Background and Objective

    Due to the negative effects of municipal waste, the need for proper management and selection of appropriate solutions to minimize these effects is strongly felt. One of the methods of recycling waste is preparing compost from organic materials. The purpose of this study is to evaluate the environmental impacts of the two options of implementation and non-implementation of the Karaj compost plant project.

    Materials and Methods

    Based on the obtained results, the project implementation was determined by gaining more points (0.181) in terms of sustainability and having the least destructive environmental effects, and the project was not implemented by gaining more points (-0.155) in terms of sustainability and having more environmentally destructive effects.

    Results

    Based on the obtained results, the first option (project implementation) was determined as the best option by gaining more points (0.181) in terms of sustainability and having the least destructive environmental Impacts and the second option (non-implementation of the project) was determined with a lower score (-0.155) in terms of sustainability and more environmental damage than the first option.

    Conclusion

    According to the research findings, the results of the rapid impact assessment matrix and sustainability model are consistent in confirming the superiority of compost plant performance over non-implementation.

    Keywords: Environmental impact assessment, Compost plant, Evaluation matrix, Sustainability model
  • Pegah Gheshlaghi, Ehsan Kamrani*, Abolfazl Naji, Moslem Daliri Pages 245-260
    Background and Objective

    Nowadays, the demand for seawater desalination plants (SDPs) has risen worldwide. However, there is a lack of knowledge on the effects of discharging the SDPs brines into the Persian Gulf marine environment and its aquatics health. Therefore, this research was performed to examine the effects of SDPs brines discharged from this facility in the ecosystem of the Persian Gulf on survival and electrolytes in the Blue swimmer crab, Portunus segnis (Forskal,1775) under laboratory conditions.

    Materials and Methods

    Brines of two types of active SDPs in Hormozgan were collected; then,75 crabs of (P.segnis), with mean (±SD) carapace width of 9.71±2.18 cm and total weight of 61.22±1.04 g, were collected and transported to the laboratory from the Bandar Abbas coast. As a completely randomized design, the samples were tested in 5 treatments (with three repetitions). Mortality was recorded, and at the end of the experimental period (60 days),the level of some electrolytes of the hemolymph (sodium, calcium, magnesium, and potassium) was measured.

    Results

    Crabs' survival percentage in treatments containing SDPs effluent decreased compared to control (86%), which was more evident in RO 100% and MED 100% treatments with 46.7% and 40%, respectively (p <0.01). The examined electrolyte levels in treatments containing SDPs brine increased compared to control, which were more significant for RO 100% and MED 100% treatments (p <0.01).

    Conclusion

    This study showed that the SDPs brines would have physiological consequences on aquatic organisms. In nature, the synergy of SDPs effluents with other sources of ecological stress will have severe impacts. Therefore, the necessary regulations and actions should be taken to minimize the environmental effects of SDPs.

    Keywords: Brine desalination plants, Ecosystem health, Blue swimming crab (P. segnis), Electrolytes, Persian Gulf
  • Navid Ahmadi, Mozhgan Ahmadi Nodushan*, MohammadHadi Abolhasani, Seyed Abbas Hosseini Pages 261-274
    Background and Objective

    The presence of PAHs in the environment can cause a problem as their presence has a deleterious effect on humans and animals. They also have the ability to cause tumors in humans and animals. Generally, to remove crude oil pollutants from seawater, various physicochemical and biological treatment methods have been applied worldwide. A biological treatment method using bacteria, fungi, and algae has recently gained a lot of attention due to its efficiency and lower cost. Chlamydomonas reinhardtii, microalgae have features such as a high proliferation rate, and cultivability in various water ecosystems.

    Materials and Methods

    In the present study, a total of 12 samples of synthetic oil wastewater were prepared at 2.5 g/L, 7.5 g/L, and 12.5 g/L that were called C1, C2 and C3.The gas chromatography/mass spectrometry (GC–MS) method was used for the determination of PAHs compounds in the samples. Furthermore, water samples were further analyzed for the amounts of biological oxygen demand (BOD), Chemical oxygen demand (COD), and total organic carbon (TOC). Chlorophyll A, biomass, amounts of nitrate, and nitrite ​​were also measured. Statistical analysis was performed using SAS 9/8 software.

    Results

    Results indicated that the removal rates from crude oil by C.reinhardtii microalgae were 100% on the 14th day for the three compounds of phenanthrene, fluorine, and anthracene at all concentrations, and 97.8%, 93%, and 92.7% for naphthalene compound at concentrations of 2.5 g in 1L, 7.5 g in 1L, and 12.5 g in 1 L, respectively (p<0.05). In terms of nutrients (NO-2 and NO-3), the highest amount of nitrate removal was observed at a concentration of 2.5 g/L from crude oil (C1) (p<0.05). The highest biomass was observed in the C3 treatment (p<0.05). Moreover, the greatest decline in BOD was observed in treatment C3 at 47.4%, while the greatest COD and TOC decline were observed in C1 treatment with the value of 84% and 94%, respectively (p<0.01).

    Conclusion

    The results showed that the cultivation of C.reinhardtii in crude oil in terms of nutrient removal potential, hydrocarbon composition, improving water quality and production of suitable biomass can be an acceptable option for exploitation in the biological treatment process.

    Keywords: Polycyclic aromatic hydrocarbons, Algal culture, Chlamydomonas reinhardtii, Bioremediation
  • Seyyed Reza Karimi, Nabiollah Mansouri*, Lobat Taghavi, Mazaher Moeinaddini Pages 275-288
    Background and Objective

    The city of Tehran is always exposed to adverse consequences due to the establishment of various sources of heavy metals. Therefore, the purpose of this study is to identify the types of heavy metals in airborne particles and the origin of heavy metals in the 21st district of Tehran.

    Materials and Methods

    According to the EPA standard, 5 stations from District 21 of Tehran were selected for sampling. Using the ASTM D4096 method and using a high volume sampling pump, 50 samples of total airborne particles were collected. The samples were transferred to the laboratory and the concentration of heavy metals was measured by ICP-OES. The UNMIX source model was used to identify heavy metal sources.

    Results

    The average concentration of heavy metals in 1400 is a decreasing trend including Li according to the concentration of heavy metals in the air in the SPECIATE database, the role of light vehicle sources was 47 percent 34 percent on the street and 18 percent at the airport.

    Conclusion

    The source of light vehicles exhibited the highest share of emissions and the element aluminum showed the highest concentration among heavy metals in Region 21. Therefore, the UNMIX source model can correctly identify index elements and priority sources for contaminant control.

    Keywords: Contribution model, UNMIX, Origin, Particulate matter, Heavy metals
  • Mohsen Ansari, Mehdi Farzadkia* Pages 289-306
    Background and Objective

    The high concentration of petroleum hydrocarbons, along with some other parameters such as aromatics, paraffin, naphthene, and heavy metals, has led to the sludge of oil sludge listed as hazardous materials with a specific source by the US Environmental Protection Agency. Therefore, the purpose of this study is to investigate the potential of oil-contaminated soil in changing the biodegradability indices of oil sludge.

    Materials and Methods

    Moisture, pH, total organic carbon, total nitrogen, total phosphorus, elemental analysis, and amount and type of TPH of oil sludge samples were identified. The microbial consortium was isolated from contaminated oil soil around the oil refinery and poultry manure. Finally, biodegradability indices of oil sludge were examined.

    Results

    The results showed that the amount of organic carbon and nitrogen in oil sludge samples were 32.65 and 0.21%, respectively. Also, iron, calcium, and potassium with 5862, 2921, and 524 mg/kg, respectively, were the most elemental components in petroleum sludge. According to the SARA analysis, the highest TPH compounds in oil sludge samples included saturated compounds, aromatics, resins, and asphaltene with 70.45%, 15.2%, 10.9%, and 3.45%, respectively.

    Conclusion

    According to the results of biodegradability indicators of oil sludge, it can be concluded that the isolated consortium can be proposed as a suitable tool for the treatment of petroleum sludge at the bottom of crude oil storage tanks.

    Keywords: Petroleum sludge, Soil, Microorganism, Biodegradation
  • Nahid Rashtchi, Soheil Sobhanardakani*, Mehrdad Cheraghi, Amirreza Goodarzi, Bahareh Lorestani Pages 307-320
    Background and Objective

    Amoxicillin (AMX) is one of the commonly used commercial antibiotics due to its high resistance to bacteria and its large spectrum against a wide variety of microorganisms, which it´s existence in the wastewater from pharmaceutical industries and hospital effluents causes unpleasant odor, skin disorder, and microbial resistance among pathogen organisms, and it can lead to the death of microorganisms which are effective in wastewater treatment. Therefore, this study was conducted to investigate of removal efficacy of AMX from aqueous solutions using GO@Fe3O4@CeO2.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, GO@Fe3O4@CeO2 was synthesized and then used as a photocatalyst for the removal of AMX from aqueous solution. GO@Fe3O4@CeO2 was characterized using X-Ray Diffraction (XRD), Scanning Electronic Microscopy (SEM), SEM-EDX elemental analysis, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and vibrating sample magnetometry (VSM) methods. Additionally, the influence of variables including pH (3-11), amount of photocatalyst (0.006-0.04 g), contact time (0-150 min), and temperature (25-55 °C) was assessed on the efficacy of AMX removal. 

    Results

    The results indicated that removal efficiency increased up to 90 min contact time, 0.02 g of photocatalyst, and at the temperature of 25 °C. The optimum pH for AMX removal was 10.

    Conclusion

    GO@Fe3O4@CeO2 could be an effective and available photocatalyst for the removal of AMX from industrial wastewater under UV light.

    Keywords: Environmental pollution, Amoxicillin, Cerium dioxide, Photocatalyst, Graphene oxide
  • Mojtaba Behdarvand*, Farhad Nejadkoorki Pages 321-330
    Background and Objective

    The rise in the number of mobile phone subscribers has led to an increase in the number of BTS antennas and raised public concerns about the impact of radiation from these antennas on the health of a community. Therefore, the purpose of this study is to measure the pollution from electromagnetic waves of BTS antennas in Gotvand and to compare the emission of electromagnetic waves in commercial and residential areas.

    Materials and Methods

    In this study, a systematic sampling method was used to measure the power density of BTS antennas. Using a TES-593 device, 70 samples were taken from Gotvand. Data were analyzed by SPSS version 23 and statistical tests.

    Results

    The results showed that the most power density of electromagnetic waves is about 0.05% of the standard amount of general exposure and 0.01% of the standard amount of occupational exposure (p<0/001). Also, the power density in the commercial area is 1455.83 mw/m2 and in the residential area, it is 432.61 mw/m2, which has a significant difference between them (p<0.001), and the power density in the commercial area is higher than the residential area.

    Conclusion

    The power density of BTS antennas in Gotvand follows ICNIRP guidelines for occupational and general exposure. Also, the power density of the commercial area is higher due to being located in a more open space with fewer obstacles than the residential area.

    Keywords: BTS antennas, Power density, Electromagnetic waves
  • Zohreh Akbari Jonoush, Abbas Rezaee*, Ali Ghaffarinejad Pages 331-344
    Background and Objective

    This study aimed to provide an effective electro-catalytic system for the simultaneous reduction of nitrate and disinfection of contaminated water by the electro-catalytic performance of Ni-Fe/Fe3O4 cathode.

    Materials and Methods

    At first, the Ni-Fe electrode was synthesized by the electro-deposition process. Then its physical properties were analyzed by scanning electron microscopy (FESEM), X-ray diffraction (XRD), Brunauer-Emmett-Teller (BET) analysis, and photoelectron X-ray spectroscopy (XPS). Simultaneous disinfection and reduction of nitrate were performed under the following conditions: 15 mg Fe3O4 nanoparticles, pH 6.5, NaCl 10 mM, 50 mg/L nitrate, 105 CFU/mL and current density 4 mA/cm2.

    Results

    According to the results obtained in the absence of nitrate, 100 % of Escherichia coli bacteria were disinfected after 12 minutes. In the presence of nitrate, the time of complete disinfection increased to 120 minutes. In the absence of bacteria, 83% of nitrate was removed in 240 minutes, and in the presence of bacteria, the nitrate reduction efficiency increased slightly to 88%. In the nitrate reduction process, nitrite (0.22 mg/L) and ammonium (3.6 mg/L) were produced. In the presence of bacteria, the amounts of nitrite and ammonium produced increased to 0.42 mg/L and 7.3 mg/L.

    Conclusion

    The results show the outstanding ability of Ni-Fe/Fe3O4 electrode in electro-catalytic reduction of nitrate and disinfection of contaminated water separately and simultaneously with high efficiency and high selectivity to nitrogen.

    Keywords: Electro-catalytic nitrate reduction, Disinfection, E. Coli, Nickel foam, Magnetic nanoparticles
  • Elham Asrari*, Hedieh Deyhim Pages 345-360
    Background and Objective

    The application of ultraviolet photolysis in the removal of microbial contamination can develop the use of wastewater sources. In this research, the efficiency of UVC-LED for removing Escherichia coli was evaluated in pulsed radiation mode with continuous radiation.

    Materials and Methods

    In order to conduct this research, 4 UVC-LEDs with a short wavelength of 12 MW were used to produce ultraviolet rays. LEDs create waves with a wavelength of 260-280 nm. The distance between the LED and the plates was considered to be about 0.5 cm, 1 cm, and 2 cm. In order to investigate the effect of discontinuous radiation on UVC-LED performance, 2 Hz and 1 Hz frequency were used. In this case, the power source is connected 2 times and 1 time respectively in every second. The variables of radiation time (t) in seconds, radiation distance (d) in centimeters, and radiation frequency (f) in Hz were used for valuation.

    Results

    The results showed that in discontinuous irradiation, although the effectiveness increases with the increase of irradiation time, and practically at times higher than 280 seconds, bacteria do not remain in the samples, but the performance of discontinuous irradiation compared to continuous irradiation in removing bacteria at irradiation intervals of 1 cm, 0.5 cm and time 20 s has only achieved logarithm 4 or in other words 99.99% removal, which is considered the weakest performance of continuous radiation. Also, in the discontinuous radiation mode, after 280 s time and 2 cm distance, the radiation performance towards the complete removal of bacteria is equal to the logarithm of 6 or 99.999%, which is equal to the amount of bacteria removal in continuous radiation.

    Conclusion

    The efficiency of pulsed radiation was greater as compared to continuous radiation.

    Keywords: Sewage bacteria, Ultraviolet, Nordsill diode, Pulsed radiation, Continuous radiation
  • Mahdi Hadi, Maryam Hashemkhani, Elnaz Iravani* Pages 361-378
    Background and Objective

    Researchers investigate and identify the gaps and frequency of studies related to specific knowledge by using scientometrics. The purpose of this study was to analyze the trend of scientific research in the field of climate change in Iran.

    Materials and Methods

    All articles affiliated with Iran in the field of climate change have been cited in Scopus databases from 1991 to December 9, 2019, and were retrieved by using keywords like "climate change", "global warming", "global change", "climate variability", "greenhouse gas". The data were analyzed using R software.

    Results

    The total number of documents was 2253. The trend of document production in the field of climate change in Iran follows an increasing exponential trend. Iran's collaboration with other countries in the field of climate change studies was significant so around 25% of scientific productions have been produced jointly with other countries. Keywords analysis showed a greater frequency for keywords including “downscaling”, “energy”, “global warming” and “uncertainty”. However, despite the importance of issues such as “adaptation” and “vulnerability” concerning climate change in Iran, the frequency of these keywords in climate change studies in Iran is low.

    Conclusion

    Based on the results of this study and considering the importance of climate change and its effects on the country, also the importance of greenhouse gases including CO2, and the rank of Iran as the eighth country in the emission of these gases, it is recommended to pay more attention to issues such as “vulnerability”, “adaptability”, analysis of “greenhouse gases production”, “management of energy consumption” and the use of “renewable energies” in future studies.

    Keywords: Iran, Scientometrics analysis, Climate change