فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 22 (زمستان 1400)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 22 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر ادبی فیروزجائی، یاشار دیندار کله سر* صفحات 9-28

    سرمایه گذاری صندوق های تامین اجتماعی به دلیل این که در چارچوب ریسک و بازده تعریف می شود عاری از ریسک نیست؛ به گونه ای که اگر این سرمایه گذاری فارغ از مفاهیم مبتنی بر دوراندیشی باشد به طور مناسب تحقق نیافته و می تواند منجر به نرخ های بازده منفی و ضایع نمودن سرمایه مورد استفاده گردد. همچنین این مسیله باعث نگرانی های اساسی برای صندوق ها و اعضای آنها که امنیت اقتصادی و آرامش خاطرشان در دوران سالمندی و بازنشستگی وابسته به عملکرد درست صندوق ها و ایفای صحیح تعهداتشان می باشد، می گردد. ازاین رو پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر بر سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح در بازار مالی کشور می باشد و به دلیل حساسیت دسترسی به اطلاعات در حوزه نظامی، عوامل موثر بر سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی در بازار مالی کشور، به شیوه تحلیل محتوا استخراج و در گروه کانونی متشکل از10 نفر از خبرگانی که حداقل پنج سال تجربه مالی و سرمایه گذاری در بازار مالی کشور را داشته اند، مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد که سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح متاثر از 30 عامل اصلی شناسایی شده می باشد که در پنج دسته کلی عوامل مرتبط با ساختار صندوق، عوامل مرتبط با مدیریت صندوق، عوامل کلان، قوانین و مقررات و نهایتا عوامل مرتبط با بازار مالی کشور دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: صندوق بازنشستگی، بازار مالی، سرمایه گذاری، گروه کانونی
  • وحید خاشعی ورنامخواستی، عباس واعظی* صفحات 29-52
    بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی، توان دفاعی کشور نیز در کنار سایر حوزه ها بایستی با تکیه بر توان داخلی توسعه یابد. در این راستا بهره گیری از اقتصاد دانش بنیان و در راس آن شرکت های دانش بنیان و نیروی انسانی خبره بسیار حایز اهمیت می باشد. در پژوهش حاضر، تاثیر اقتصاد دانش بنیان بر اقتصاد دفاعی درون زا با نقش میانجی توسعه منابع انسانی در شرکت های دانش بنیان دفاعی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی_پیمایشی است. بر مبنای روش نمونه گیری تصادفی 102 نفر مورد آزمون قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss و Smart Pls استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که اقتصاد دانش بنیان هم به صورت مستقیم و هم با میانجی گری توسعه منابع انسانی تاثیر مثبت و معناداری بر اقتصاد دفاعی درون زا دارد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد که داده های گردآوری شده با مدل مفهومی پژوهش حاضر نیز برازش مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد دفاعی درون زا، توسعه منابع انسانی، شرکت های دانش بنیان
  • محمدعلی مطلبی کربکندی، علی زارع زردینی* صفحات 53-81

    پژوهش حاضر با هدف «ارایه راهکارهای توسعه اقتصاد دریامحور در راستای نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی» به انجام رسیده و کوشیده است تا با توجه به قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران، تجارب کشورهای منتخب و نظرات خبرگان، راهکارهای توسعه اقتصاد دریامحور در دو بخش توسعه تجارت دریایی و توسعه صنایع دریایی ارایه گردد. در این راستا، اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و پیمایشی جمع آوری گردیده و جامعه آماری را صاحبنظران شاغل در سازمان های مربوطه تشکیل شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش داده بنیاد و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و راهکارهای توسعه اقتصاد دریامحور در شش زیربخش حمل ونقل دریایی، بنادر، صنایع کشتی سازی، شیلات، گردشگری دریایی و صنایع فراساحل شناسایی و به ترتیب اولویت ارایه شده است.نتایج نشان داده است که مهم ترین راهکارهای کلی توسعه اقتصاد دریامحور عبارتند از: 1) ارایه آموزش های مرتبط با فعالیت های دریایی در مقاطع تحصیلی مختلف به دانش آموزان و دانشجویان؛ 2) ایجاد یک مدیریت متمرکز در دولت جهت سیاست گذاری متمرکز برای بخش های مختلف دریایی؛ 3) افزایش تعامل با کشورهای منطقه جهت استفاده از ظرفیت های آنان در بخش های مختلف مرتبط با دریا؛ 4) ایجاد و توسعه فعالیت های انجمن های علمی-تخصصی مرتبط با حوزه دریا؛ 5) تقویت ارتباط مستمر صنایع دریایی با دانشگاه ها جهت انتقال نیازمندی های تحقیقاتی و آموزش صنعت به دانشگاه ها. همچنین، راهکارهای توسعه تجارت دریایی و توسعه صنایع دریایی در قالب زیربخش های مربوطه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد دریامحور، اقتصاد مقاومتی، صنایع دریایی، تجارت دریایی
  • سید محمد میرمحمدی شکتائی، مهدی نیک روش* صفحات 83-109
    شناسایی و اولویت بندی نیازهای اطلاعاتی حسابداری، احتمال بکارگیری یک سیستم اطلاعاتی نامناسب را کاهش داده و به بهبود عملکرد و جلوگیری از مخاطراتی مانند زیان های مالی، اتلاف وقت و برطرف نشدن نیازها منجر می گردد. با این حال، تاکنون پژوهشی جامع پیرامون نیازهای اطلاعاتی حسابداری سازمان های نیروهای مسلح، به عنوان بخشی بزرگ از سازمان های فعال در بخش عمومی کشور، صورت نگرفته است. بر همین اساس، پژوهش حاضر به شناسایی و اولویت بندی نیازهای اطلاعاتی حسابداری این سازمان ها می پردازد. به این منظور، ابتدا ادبیات پژوهش مرور شده و سپس مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 10 خبره صورت پذیرفت که به روش تحلیل تم تجزیه و تحلیل گردیدند. در مرحله بعد، نتایج حاصل از از مرور ادبیات و مصاحبه ها در قالب یک پژوهش پیمایشی و با طراحی یک پرسشنامه و مشارکت 91 پاسخ دهنده مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که سازمان های نیروهای مسلح (شامل سازمان های انتفاعی و غیرانتفاعی) دارای پنج نیاز اطلاعاتی حسابداری با اهمیت هستند. در انتها، این نیازها به روش آنتروپی شانون اولویت بندی گردید. تحلیل های این مرحله نشان می دهد که در سازمان های غیرانتفاعی و انتفاعی به ترتیب «تسهیل ارزیابی عملکرد» و «کمک به پاسخ گویی به ذینفعان» دارای بیشترین اولویت و «ایفای نقش در بودجه بندی» و «کنترل بودجه ای و نقش موثر در ارتقا و بهبود کنترل های داخلی» دارای کمترین اولویت هستند. این یافته ها در طراحی، ارزیابی، انتخاب و بکارگیری سیستم های اطلاعاتی حسابداری در سازمان های نیروهای مسلح و عرضه کنندگان سیستم های اطلاعاتی به آنان کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، سازمان های نیروهای مسلح، سیستم های اطلاعاتی حسابداری
  • محمدصابر شاهنوش فروشانی، محمدرضا رجب زاده* صفحات 111-132

    بررسی مشوق های مالیاتی در کشورهای منتخب اقتصادی حاکی از اجرای بسیاری از قوانین تشویقی مالیاتی بر اساس متغیرهای تاثیرگذار در توسعه تولید و اقتصاد کشورها است. این در حالی است که بسیاری از قوانین مشوق های مالیاتی در ایران عموما معافیت کامل و بلندمدت است. آنچه انگیزه تولید و کارایی بالاتر را در اقتصاد کشور فراهم می آورد ایجاد ارتباط بین مقدار و زمان مشوق های مالیاتی با پارامترهای تولیدی و توسعه اقتصادی با الگوبرداری از کشورهای موفق اقتصادی است.هدف مطالعه حاضر آسیب شناسی معافیت ها و مشوق های مالیاتی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد مانع زدایی و پشتیبانی از تولید می باشد که در این راستا، در گام اول با مطالعات تطبیقی مشوق های مالیاتی ایران و کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه سریع اقتصادی پرداخته و درگام بعدی با استفاده از پرسشنامه، میزان موافقت خبرگان را در راستای تغییر و حذف برخی قوانین موجود و اجرای برخی قوانین جدید با توجه به مطالعات تطبیقی به روش تکنیک دلفی فازی سنجیده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد تغییر معافیت های مالیاتی درآمد فعالیت های تولیدی و معدنی به مشوق مالیاتی، حذف معافیت مالیاتی خدمات معاملات و تسویه اوراق بهادار و کالا در بورس ها و بازارهای خارج از بورس و املاک مسکونی و همچنین اجرای اعتبارات و مشوق های مالیاتی صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات و اعتبار مالیات خارجی بیشترین میزان موافقت خبرگان را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: مالیات، مشوق مالیاتی، معافیت مالیاتی، تولید
  • سید عباس کاظمی، حسین جلیلی بوالحسنی* صفحات 133-153

    یکی از جنجال برانگیزترین سیاست های اقتصادی در سال های پس از جنگ دوم جهانی و به ویژه از دهه 1970میلادی به بعد پرداخت یارانه و ابعاد اقتصادی و امنیتی ناشی از آن بوده است. یارانه ها باید هدفمند باشند تا علاوه بر بهره مندی مستقیم و غیرمستقیم اقشار مختلف و حمایت اصولی از بخش مربوطه، از هدر رفتن منابع و سرمایه های ملی و ایجاد نارضایتی اجتماعی جلوگیری کرده و موجبات توسعه پایدار کشور را فراهم سازد. هدف این پژوهش محاسبه حجم یارانه های آشکار و پنهان کشور در سال 1399 می باشد که در این پژوهش برای محاسبه حجم یارانه بودجه ای از محل جدول تبصره 14 بودجه؛ حجم یارانه پنهان از طریق اختلاف قیمت صادراتی و قیمت فروش داخلی فرآورده های نفتی به علاوه اختلاف قیمت تمام شده برق و آب با قیمت فروش داخلی؛ حجم یارانه کالاهای اساسی از طریق اختلاف نرخ ارز تخصیص یافته و میانگین نرخ ارز در سال 99 ضرب در حجم واردات، حجم یارانه فرابودجه ای به صورت پیش بینی سازمان برنامه و بودجه و برای تخمین معافیت های مالیاتی از گزارش سازمان امور مالیاتی استفاده شده است. مطابق نتایج پژوهش، میزان حجم یارانه های آشکار در کشور 242 هزار میلیارد تومان می باشد. به علاوه، مجموع یارانه های پنهان معادل 1930هزار میلیارد تومان برآورد شده است. در مجموع 2172 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان، بودجه ای و فرابودجه ای در این گزارش برای کشور احصا شده که حدود 4 برابر بودجه دولت در سال 1399 است.

    کلیدواژگان: یارانه پنهان، یارانه آشکار، یارانه بودجه ای، یارانه فرابودجه ای
|
  • Bagher Adabi Firouzjaei, Yashar Dindar Kaleh Sar * Pages 9-28

    The return on social security funds investments _ like any other type of investment _ is subject to the factors that govern risk and return. Therefore, if investments are made without taking proper precautions and foresight, it could result in negative returns, and thereby, the wastage of capital. Such errors can jeopardize the economic wellbeing and financial security of investors, who will be dependent on the proper functioning of the fund to fulfill their obligations after retirement. Therefore, the objective of the present study is to identify the factors affecting the investments of the Armed Forces’ Pension Fund in the Iranian financial market. Due to the sensitivities associated with access to information in this area, the paper relies on content analysis method and a focus group consisting of 10 experts (each of whom have had at least five years of investment experience in the Iranian financial market) to gather its data.The paper identifies 30 main factors affecting investments, which were subsequently classified into five general categories: (1) the factors related to the structure of the fund, factors related to fund management, macro factors, regulations, and finally factors related to the country's financial market.

    Keywords: Pension Funds, Financial market, investment, Focus group
  • Vahid Khashei Varnamkhasti, Abbas Vaezi * Pages 29-52
    According to the policies of Resistance Economy, Iran’s defensive capacities (among others) are to be developed based on domestic capabilities. In this regard, the development of knowledge-based companies and expert human capital, or the knowledge-based economic sector more generally, could play a crucial role. The present study assesses the impact of the knowledge-based economic sector on developing an endogenous defense economy through studying their role in developing human resources for knowledge-based defense companies. This paper can be categorized as applied research, and in terms of data collection method, as a descriptive survey. First, 102 people were tested based on a random sampling method. Thereafter, Spss and Smart Pls software were utilized to analyze the gathered data. In terms of validity, the present study passed both face and content validity tests, and furthermore, its reliability was established through the Cronbach's alpha method with a score of 0.937. The results indicate that the knowledge-based economic sector, both directly and indirectly, through development of human resources, has a positive and significant effect on the development of an endogenous defense sector. Furthermore, the results of structural equation modeling show that the collected data appropriately match the conceptual model of the present study.
    Keywords: knowledge-based economics, endogenous defense economics, Human Resource Development, Knowledge-Based Companies
  • MohammadAli Motallebi Korbekandi, Ali Zare Zardeyni * Pages 53-81

    The objective of the present study was to present solutions for the development of the Iranian maritime economy in line with the goals of resistance economics. For this purpose, the paper considers the present strengths, weaknesses, opportunities and threats to the Islamic Republic of Iran, experiences of select countries, as well as expert opinions on the matter. The data for this study was collected via library and survey methods, and the statistical community consisted of experts working in relevant organizations. The collected data were subsequently analyzed using the data-based method and Friedman test. Based on this analysis, the paper identifies the strategies for the development of maritime economy (in order of priority) in six sub-sectors: maritime transport, ports, shipbuilding, fisheries, maritime tourism, and offshore industries. The results indicate that the most significant general strategies for the development of a maritime economy consist of: 1) providing maritime related training at various levels to students, 2) establishing a centralized governmental body for the implementation of policies in various maritime sectors, 3) increasing interaction with regional countries in order gain benefits from their capacities in various maritime sectors, 4) establishing and developing scientific-professional associations related to the maritime industry, 5) Strengthening the tie between maritime industries and universities in order to overcome the research and educational needs of the industry. The paper ends with a presentation of strategies for the development of maritime trade and industry under the relevant subsections.

    Keywords: Maritime economics, Resistance Economics, maritime industry, maritime trade
  • Seyed Mohamad Mirmohamadi Shektae, Mehdi Nikravesh * Pages 83-109
    The Identification and ranking of the informational requirements of an accounting organization provides the first step towards decreasing the probability of acting on irrelevant or erroneous information, and thus, improving the performance and avoiding risks such as financial loss or time-wastage. Despite the importance of this matter, thus far there has been no comprehensive study of the informational requirements of the Iranian armed forces’ accounting organizations which form a significant subset of the Iranian public sector. As such, the aim of this study is to identify and rank the informational requirements of such organizations. For this purpose, modus operandi of this study consisted of reviewing the relevant literature on the matter and conducting interviews with 10 experts in this field. After analyzing the data via thematic analysis method, a survey was developed and subsequently filled by 91 respondents. The statistical findings point towards the importance of five accounting information requirements for both for-profit and not-for-profit organizations. Finally, the findings were ranked via the Shannon entropy method. "Facilitating the performance evaluations", "improving accountability towards stakeholders" have the highest priority, whilst "the role of accounting system in budgeting" and "implementing and improving internal controls have the lowest priority, respectively. These findings could be utilized by relevant organizations and information systems suppliers, for the design, evaluation, selection, and implementation accounting information systems.
    Keywords: information needs, Military Organizations, accounting information systems
  • MohammadSaber Shahnoush Foroushani, Mohammadreza Rajabzadeh * Pages 111-132

    A study of tax incentives laws in more successful economies reveals that such laws are usually enacted based on the development requirements and economic variable of each economy. Yet, the innumerable tax incentives laws enacted in Iran, generally consist of long-term exemptions without any consideration of the relevant variables involved. By drawing on examples from select countries, the objective of the present study is to examine the linkages between the amount and time duration of tax incentives with production parameters and economic development. Accordingly, the paper proposes the enactment of three changes: first, changing some the current long-term and full exemptions into variable tax incentives based on production development and efficiency parameters; second, eliminating some of the current tax exemptions based on production and efficiency development parameters; and thirdly, implementing new tax breaks in line with achieving the goal of supporting production.The present study of the “exemptions and tax incentives present in the Iranian economy” has been conducted with a view towards removing barriers to production and supporting production, as a comparative study, and based on conducting questionnaires and utilizing the Fuzzy Delphi Technique. The paper finds that the experts are mostly in agreement that changing the present income tax exemption of production and mining sector into tax incentives, eliminating tax exemptions for trading services and settlement of securities and commodities in stock exchanges and markets and residential real estate, as well as implementing tax credits and incentives of the Real Estate Investment Fund and Credit Foreign taxation are the most crucial reforms needed for reforming the Iranian tax system.

    Keywords: Tax, exemption, incentive, production
  • Seyed Abbas Kazemi, Hossein Jalili Bolhassani * Pages 133-153

    One of the most controversial economic policies in the years after the Second World War, and especially since the 1970s, has been the payment of subsidies and their consequences. Subsidies should be targeted in order to prevent the waste of national resources and capital in addition to the direct and indirect benefits of different groups and the principled support of the relevant sector, and to provide the conditions for the sustainable development of the country. The purpose of this study was to calculate the volume of subsidies in the country in 1399. Subsidies have different classifications. In this study, subsidies were calculated separately from budget subsidies, extra-budgetary and hidden, and their volume was calculated. Budget subsidies refer to the subsidies in the budget table, extra-budgetary subsidies are government duties that are not reflected in the budget laws, and hidden subsidies are included in the difference between the domestic and export prices of products. According to the research results, the total of obvious subsidies reaches 242 thousand billion tomans. In addition, the total of hidden subsidies is estimated at 1930 thousand billion tomans. A total of 2172 thousand billion tomans of hidden subsidies, budgets and extra-budgets are included in this report, which is about 4 times the government budget in 1399.

    Keywords: Hidden subsidy, obvious subsidy, budgetary subsidy, extra-budgetary subsidy