فهرست مطالب

معارف اهل بیت (ع) - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه معارف اهل بیت (ع)
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله به رقم* صفحات 9-35

    صاحب بن عباد (326-385 ق.) وزیر ایرانی، ادیب و سراینده شیعی، قصاید فراوانی در مدح و رثای اهل بیت (ع) سروده است. جان مایه این ایمان، عشق و ارادت در قصیده سینیه او در مدح امام رضا (ع) به خوبی نمودار است که در 27 بیت در بحر منسرح سروده است. این پژوهش می کوشد به روش توصیفی تحلیلی و رویکرد سبک شناختی، این قصیده را از میان مولفه های تحلیل سبک شناختی در سه حوزه معنایی، آوایی و ادبی ارزیابی کند و شیوه های آفرینش های هنری مبتنی بر افزونه های برون زبانی را که با خروج از حالت هنجار زبان و خلق تصاویر بدیع محقق شده، مورد واکاوی و نقد قرار دهد. پژوهش انجام شده بیانگر آن است که صاحب بن عباد به جای اینکه شعر و فضای آن را با ایقاع حاصل از پیوست کلمات محدود کند، در حد توان، عناصر فرازبانی شامل باورهای ذهنی، اعتقادات دینی و هماهنگی فضای عاطفی شعر را با عناصر درون زبانی مانند عناصر خیال و برون زبانی مانند وزن و تفعیله های عروضی بحر منسرح در آمیخته است تا ممدوح را در لباس معشوق جلوه گر کند و ایشان را با زیبایی هرچه تمام تر در حد یک معشوق جاودانی بالا ببرد و تا حدودی در این کار موفق عمل کرده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، مدح، موسیقی، قصیده سینیه، امام رضا(ع)، صاحب بن عباد
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحات 37-55

    یکی از آموزه های اهل بیت (ع) در بیان معارف قرآن کریم، گشودن دریچه ای نو و هماهنگ با زمان به نام تاویل است. آیات قرآن افزون بر آنچه از ظاهر آن ها استفاده می شود، دارای تاویل اند و بهترین راه دست یافتن به تاویل قرآن از طریق اهل بیت (ع) است، زیرا طبق حدیث ثقلین، اهل بیت (ع) به عنوان همتای قرآن به شمار می روند. در بسیاری از روایات اهل بیت (ع) به تاویل آیات قرآن پرداخته شده، اما در تفاسیر روایی، روایات تاویلی از روایات تفسیری تفکیک نشده است؛ بنابراین جداسازی روایات تاویلی از روایات تفسیری و تعیین نوع تاویل آن ها اهمیت و ضرورت می یابد. این پژوهش در پی یافتن پاسخ این سوال است که در روایات تاویلی سوره انعام چه نوع تاویلاتی درباره امیر مومنان (ع) شده است؟ در این زمینه، بر اساس معنای اصطلاحی تاویل قرآن در آیات و روایات، روایات تاویلی مرتبط با امام علی (ع) از بین روایات تفسیری سوره انعام استخراج و به روش توصیفی تحلیلی مشخص شد که چهار نوع تاویل در این روایات درباره آن حضرت وجود دارد که عبارت است از: معنای باطنی آیه، مصداق باطنی آیه، مصداق اطلاق یا عموم آیه و تحقق مفاد آیه.

    کلیدواژگان: تاویل قرآن، روایت تاویلی، علی(ع)، سوره انعام
  • اصغر طهماسبی بلداجی، روناک امامی* صفحات 57-75

    سنت نبوی یکی از منابع دین و اشتراکات فریقین در اصول و فروع است. اهمیت این مهم از آنجا مشخص می شود که نقطه اشتراک تمامی مسلمانان با هر مذهبی، سنت قطعی پیامبر (ص) است. بر همین اساس، استناد به این سنت در تقویت اشتراکات و تقلیل اختلافات حایز اهمیت است. امام رضا (ع) در دوران امامت خود با توجه به شرایط موجود با استناد به احادیث نبوی به تبیین جایگاه و مقام اهل بیت (ع) پرداختند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به بررسی جایگاه اهل بیت (ع) در منقولات امام رضا (ع) از پیامبر اکرم (ص) با تکیه بر منابع اهل سنت می پردازد و مصادیق متعدد این تبیین را مورد مداقه قرار می دهد. درنتیجه، امام رضا (ع) در شرایط گوناگون، جایگاه اهل بیت (ع) در سنت نبوی را در محور های متعددی همچون معرفی موردی مقام و منزلت برخی اهل بیت (ع)، تبیین جایگاه امام علی (ع) و ولایت ایشان، جایگاه ولایت اهل بیت (ع)، جایگاه محبت و مودت به اهل بیت (ع)، لزوم پیروی از اهل بیت (ع) و اجتناب از دشمنی با آن ها، برای مردم تبیین کرده اند که غایت این امر، افزایش محبت و مودت مسلمانان به اهل بیت (ع) بوده است.

    کلیدواژگان: احادیث نبوی، سنت نبوی، امام رضا(ع)، اهل بیت(ع)، اهل سنت
  • سید ابراهیم مرتضوی*، زهره زارعی صفحات 77-96

    تربیت غیرمستقیم، گونه ای از تربیت است که با هدف پایایی و پویایی آموزه های دینی در وجود متربی (فرزندان)، گزاره ها را به بخش ناخودآگاه ذهن و ضمیر ناخودآگاه او که مورد تایید قرآن نیز است، منتقل می کند و ثمره آن، پرورش انسانی پویا و علاقه مند به دین است. این پژوهش با مد نظر قرار دادن مسیله «دگرسانی، روزآمدسازی و چندپایانی» در تربیت و به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از قرآن کریم و منابع ماثور فریقین، نقش تربیت غیرمستقیم را در سوق دادن متربی به نماز واکاوی کرده و به این نتیجه رسیده است که خداوند متعال و پیشوایان اسلام برای انتقال و ملکه سازی آموزه های دینی که نماز نیز یکی از آن هاست، علاوه بر اینکه با گفتار صریح و مستقیم، به متربی امر یا سفارش می کردند، از روش غیرمستقیم نیز که متکی بر رفتار، روش های غیرگفتاری و هنر است، بهره می بردند. الگوبرداری از این سیره، اهمیت به کارگیری روش غیرمستقیم در خانواده را برای سوق دادن فرزندان به نماز نشان می دهد. این هدف با راهکارهای مختلفی مانند استفاده از تمثیل و تشبیه، بی اعتنایی و کم توجهی، تکریم شخصیت، غرق کردن متربی در محبت، تحمیل نکردن گزاره، تغییر چهره، نمایش و رسانه، تصویرسازی، هدیه دادن، توجه به ابعاد رفتاری، بهره گیری از شعر، قصه پردازی و... قابل تحقق است.

    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، روش های تربیت، آموزش نماز، آموزش عبادت
  • مرضیه علی پور، زهرا شاقلانی پور* صفحات 97-127

    ازجمله عوامل موثر در گسترش تشیع در ایران قبل از صفویه، می توان به سرودن اشعار دینی از قرن هفتم قمری به بعد اشاره کرد به خصوص قرن نهم که دوره شکفتگی شعر مذهبی است. در این دوره، شعر فارسی از جهت کمیت و تا حدی کیفیت، ترقی زیادی کرد و شاهزادگان تیموری مروج شاعران شدند. شیعیان هم از این فرصت نهایت بهره را بردند و از مجموع اشعار در مناقب و مراثی اهل بیت (ع)، دیوان های مستقلی پدید آمد. یکی از شاعران این دوره نظام الدین استرآبادی است. نظام الدین اشعار بسیاری را در قالبهای مختلف سروده که بیشتر آن ها در ستایش امیرالمومنین علی (ع) و خاندان آن حضرت است. در زمان «شاه اسماعیل صفوی» وی مثنوی حماسی دینی «آثار المظفر» را سرود که موضوع آن زندگی پیامبر (ص) و مبارزات ایشان است. هدف این پژوهش، بررسی مقام و جایگاه امام علی (ع) در نگاره های نسخه مصور «آثار المظفر» در موزه چستربیتی دوبلین است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی با رویکرد تطبیقی بوده و اطلاعات از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته ها نشان می دهد که این نسخه وقایع مهم اسلام را که به نوعی بیانگر حقانیت امام علی (ع) و دلاوری های ایشان است، بر مبنای باورها و روایات شیعی به تصویر کشیده و در هر یک از آن ها بنا بر مضمون مد نظر، مولفه های بصری قابل تاملی به کار رفته است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، شعر شیعی، نظام الدین استرآبادی، آثار المظفر، نگاره های شیعی
  • سعید توفیق، وجیهه میری*، سید جواد عابدی شهری صفحات 129-150

    بعد از واقعه کربلا، امام علی بن الحسین (ع) تحت نظر و هدف سوء ظن امویان بود. از این رو، در نگاه اول به نظر می رسد امام با التزام به اصل تقیه، از مبارزه با طاغوت به کلی دست کشیده باشد، اما با دقت نظر در سیره ایشان روشن می شود که نه تنها آن حضرت در اوضاع تهدید و سرکوب، از مبارزه با حاکمیت متغلب امویان دست برنداشت، بلکه باید از ایشان به عنوان «باعث الإسلام من جدید» نام برد. بر این اساس، دو پرسش بایسته تامل است: امام سجاد (ع) پس از بازگشت از اسارت و اقامت در مدینه، از چه روشی برای مبارزه علیه امویان سود جست؟امام سجاد (ع) در پی طرح و احیای کدام مفاهیم دینی و سیاسی بوده است؟ یافته های این مقاله بر اساس شیوه توصیفی تحلیلی حاکی است که امام پس از پایان اسارت و اقامت در مدینه برای مبارزه ضد امویان، در پوشش تقیه، روش دعا و شعر را برگزید و کوشید مسایل دینی و سیاسی خاصی همچون معادگرایی، امامت و رسالت امام، منزلت امام، غصب خلافت، ابلاغ پیام کربلا و اضطرار خویش را طرح و بازتولید کند. امام کوشید از رهگذر مبارزه منفی، یعنی بیدار کردن مردم و اهتمام بر رسوایی باطل، حقیقت را نمایان سازد.

    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، مبارزه سیاسی، دعا، شعر، مفاهیم دینی سیاسی
  • حامد توانا* صفحات 151-174
    یکی از ویژگی های مهم فرهنگ، انتقال است. فرهنگ همیشه از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود و در این میان ممکن است به تغییر و تحولاتی هم دچار شود. پرسش از عوامل انتقال فرهنگ می تواند متعدد باشد، اما آیا انتقال فرهنگ از طریق وراثت هم امکان پذیر است؟ این پرسش مهمی است که برخی محققان فرهنگ در جست وجوی پاسخ و ابعاد مختلف آن هستند. از گذشته های دور تاثیر وراثت در انتقال صفات و اخلاق مورد توجه انسان ها به خصوص ادیان و مذاهب بوده است. این تحقیق به روش تحلیل اسنادی و محتوای کیفی انجام گرفته است. در بخش اول، رابطه وراثت و محیط از نگاه علم ژنتیک و در بخش دوم دیدگاه آیات قرآن، روایات اسلامی و دانشمندان مسلمان در این زمینه بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد از نگاه علم ژنتیک و آموزه های اسلامی وراثت و محیط رابطه متقابل دارد و در انتقال اوصاف کمی و کیفی به نسل های بعدی موثر است. برخی آموزه های اسلامی به طور خاص بر تاثیر بلندمدت محیط بر ژنتیک متمرکز شده است. همین اندازه از تایید تاثیر متقابل وراثت و فرهنگ در انتقال صفات کافی است که ژنتیک انسانی را به نوعی خزانه فرهنگ بشری بدانیم و برای آن در انتقال فرهنگ جایگاه ویژه ای قایل شویم. امکان انتقال فرهنگ از طریق ژنتیک می تواند برای مدیران فرهنگی توصیه های مفید و کاربردی داشته باشد.
    کلیدواژگان: وراثت، فرهنگ، قرآن، روایات، آموزه های اسلامی
|
  • Nematallah Behragham * Pages 9-35

    Sahib ibn Ibad (326-385 AH), Iranian minister, Shiite writer and poet, has written many poems in praise of the Ahl al-Bayt (as). The basis of this faith, love and devotion in his Sīnīyeh ode in praise of Imam Riḍá (as) is well illustrated, which is composed in 27 verses in baḥr munsariḥ. This research tries to evaluate this poem from the components of stylistic analysis in three areas of semantics, phonetics and literature through descriptive-analytical method and stylistic approach. It also seeks to explore and critique the methods of artistic creation based on extralinguistic extensions that have been achieved by moving beyond the norm of language and creating original images. The research shows that Sahib ibn Ibad, instead of limiting the poem and its space to the rhyme resulting from the attachment of words, to the best of his ability, he combines the multilingual elements, including mental and religious beliefs, and the harmony of the emotional atmosphere of the poem with intralingual elements such as imaginary and extralinguistic elements such as the prosodic weights of baḥr munsariḥ in order to make that praised one appear in the clothes of the beloved, and to elevate it with the utmost beauty to the level of an eternal beloved, and he has been somewhat successful in this work.

    Keywords: stylistics, Praise, Music, Ode of Sīnīyeh, Imam Riḍá (as), Sahib ibn Ibad
  • MohammadHadi Ghahari Kermani * Pages 37-55

    One of the teachings of the Ahl al-Bayt (as) in expressing the teachings of the Holy Quran is to open a new window in harmony with time called Taʾwīl. Quranic verses have taʾwīl (esoteric interpretation) in addition to what is used in their appearance. And the best way to achieve the taʾwīl of the Qur'an is through the Ahl al-Bayt (as), because according to the hadith of Thaqalayn, the Ahl al-Bayt (as) are considered as the counterpart of the Qur'an. In many narrations of the Ahl al-Bayt (as), the verses of the Qur'an have been interpreted in accordance with taʾwīl, but in the narrative interpretations, the interpretive narrations have not been separated from the taʾwīl; therefore, separating esoteric narrations from interpretive narrations and determining the type of their taʾwīl becomes important and necessary. This research seeks to find the answer to the question of what type of taʾwīl have been made about the Amīr al-Muminīn (as) in the esoteric narrations of Surah Anʿām? In this regard, based on the idiomatic meaning of taʾwīl of the Qur'an in verses and narrations, esoteric narrations related to Imam Ali (as) were extracted from the interpretive narrations of Surah Anʿām; and by descriptive-analytical method, it was found that there are four types of taʾwīl in these narrations about that Imam, which are: the esoteric meaning of the verse, the esoteric example of the verse, the example or generality of the verse and the fulfillment of the contents of the verse.

    Keywords: Taʾwīl of the Qur'an, Esoteric Narration, Imam Ali (AS), Surah Anʿām
  • Asghar Tahmasebi Beldaji, Ronak Emami * Pages 57-75

    The prophetic tradition is one of the sources of religion and the commonalities of the sects in the principles and sub-principles. The importance of this is clear from the fact that the common denominator of all Muslims of any religion is the definite tradition of the Prophet (pbuh). Accordingly, invoking this tradition is important in strengthening commonalities and reducing differences. Imam Riḍá (as) during his Imamate, according to the existing conditions, based on the prophetic hadiths, explained the position of the Ahl al-Bayt (as). This descriptive-analytical study examines the position of Ahl al-Bayt (as) in Imam Riḍá’s quotations from the Holy Prophet (pbuh) based on Sunni sources and examines several examples of this explanation. As a result, Imam Riḍá (as) in various circumstances has explained to the people the position of Ahl al-Bayt (as) in the Prophetic tradition (as) in various areas such as the case introduction of the status and dignity of some Ahl al-Bayt (as), explaining the position of Imam Ali (as) and his wilāyah, the position of the Ahl al-Bayt (as), the position of love and affection for the Ahl al-Bayt (as), the necessity of following and obeying the Ahl al-Bayt (as) and avoiding their enmity, that the purpose of this matter has been the increase of Muslims’ love and affection for the Ahl al-Bayt (as).

    Keywords: Prophetic Hadiths, Prophetic Tradition, Imam Riḍá (as), Ahl al-Bayt (AS), Sunni
  • Ebrahim Mortazavi *, Zohre Zarei Pages 77-96

    Indirect education is a type of education that, with the aim of reliability and dynamism of religious teachings in the existence of the trainee (children), transfers the propositions to the subconscious part of his mind, which is also approved by the Qur’an and the result is the cultivation of a dynamic and interested person in religion. This study, by considering the issue of “alteration, modernization and multiplicity” in education and by descriptive-analytical method and by using the Holy Qur’an and effective sources of the two sects, has investigated the role of indirect education in leading the trainee to the prayer. And it has been concluded that Allah Almighty and the leaders of Islam, in order to transmit and stabilize the religious teachings, one of which is the prayer, have used in addition to direct or indirect speech, ordered or instructed the trainee, also in an indirect way that relies on behavior, non-verbal methods and art. Following the example of this tradition shows the importance of using indirect methods in the family to lead children to prayer. This goal is achieved through various strategies such as the use of allegory and metaphor, indifference and inattention, respect for personality, loving behavior with the trainee, not imposing propositions, changing faces, plays and media, illustration, giving gifts, paying attention to behavioral dimensions, use of poetry, storytelling, etc.

    Keywords: Islamic education, Education Methods, Prayer Training, Worship Training
  • Marzie Alipoor, Zahra Shaghelanipoor * Pages 97-127

    Among the effective factors in the spread of Shiism in pre-Safavid Iran, we can mention the composition of religious poetry from the seventh century AH onwards, especially the ninth century, which is the period of the flourishing of religious poetry. During this period, Persian poetry flourished in terms of quantity and to some extent quality, and the Timurid princes became the promoters of poetry and the enthusiasm of poets. Shiites also took full advantage of this opportunity and independent poetry books emerged from the collection of poems on the virtues and mourning of the Ahl al-Bayt (as). One of the poets of this period is Niẓāmuddin Astarābādi. Niẓāmuddin composed many poems in various formats, most of which are in praise of Amīr al-Mu’minīn Ali (as) and his family. During the reign of “Shāh Ismail Safavid”, he composed the Masnavi of the religious epic Āthār al-Muẓaffar (Muẓaffar’s works) which deals with the life of the Prophet (pbuh) and his struggles. The purpose of this study is to investigate the position of Imam Ali (as) in the drawings of the visual copy of Āthār al-Muẓaffar in the Chester Beatty Museum in Dublin. The research method is descriptive-analytical with a comparative approach and information is collected from library sources. The findings show that this version depicts the important events of Islam, which in a way expresses the legitimacy of Imam Ali (as) and his heroism, based on Shiite beliefs and narrations, and in each of them, according to the intended theme, there are visual components to be considered.

    Keywords: Imam Ali (AS), Shiite poetry, Niẓāmuddin Astarābādi, Āthār al-Muẓaffar, Shiite Drawings
  • Saeed Tofigh, Vajiheh Miri *, Seyed Javad Abedi Shahri Pages 129-150

    After the Karbala incident, Imam Ali ibn al-Husayn (as) was under the control and target of the Umayyads. Hence, at first glance, it seems that the Imam, by adhering to the principle of taqīya, has completely abandoned the fight against the wicked, but a careful look at his biography makes it clear that not only did he not give up the fight against the fraudulent rule of the Umayyads in situations of threat and repression, but he should also be called “The Revival of Islam”. Accordingly, two questions need to be considered: 1. After returning from captivity and staying in Medina, Imam Sajjād (as) used what method to fight against the Umayyads? 2. Imam Sajjād (as) sought to design and revive which religious and political concepts?The findings of this article are based on a descriptive-analytical method that the Imam, after returning from captivity and staying in Medina to fight against the Umayyads, chose the method of prayer and poetry under the guise of taqīya, and he tried to design and reproduce certain religious and political issues such as resurrectionism, Imamate and mission of the Imam, the status of the Imam, the usurpation of the Caliphate, the message of Karbala and his urgency. Imam tried to reveal the truth through struggle, that is, awakening the people and striving for false disgrace.

    Keywords: Imam Sajjād (as), political struggle, Prayer, poetry, Religious Political Concepts
  • Hamed Tavana * Pages 151-174
    One of the important features of the culture is transmission. Culture is always passed down from generation to generation, and in the meantime it may change. The question of cultural transmission factors can include several factors, but is cultural transmission through inheritance also possible? This is an important question that some cultural researchers are looking for answers and its various dimensions. From ancient times, the effect of inheritance on the transmission of traits and morals has been considered by human beings, especially religions and sects. This research has been done by the method of documentary analysis and qualitative content analysis. In the first part, the relationship between heredity and environment from the perspective of genetics and in the second part, the views of Quranic verses, Islamic traditions and Muslim scholars in this field are examined. The results of this study show that from the perspective of genetics and Islamic teachings, heredity and Environment are interrelated and are effective in transmitting quantitative and qualitative characteristics to future generations. Some Islamic teachings have specifically focused on the long-term impact of the environment on genetics. The same amount of acknowledgment of the interaction of heredity and culture in the transmission of traits is enough to consider human genetics as a kind of treasure trove of human culture and to give it a special place in the transmission of culture. The possibility of transmitting culture through genetics can be useful and practical advice for cultural managers.
    Keywords: inheritance, culture, Qur’an, Narrations, Islamic teachings