فهرست مطالب

معارف اهل بیت (ع) - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

نشریه معارف اهل بیت (ع)
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول محمدجعفری* صفحات 9-36

    آیات کلامی قرآن از مفاهیم عمیق و دقیقی برخوردار می باشند، از این روی بیش از دیگر آیات به فهم ناسازوار و گاه تفسیرها و تاویل های ناصواب دچار شده اند و پیامدهایی چون عرضه عقاید باطل و در نتیجه شکل گیری و تکثر جریان های فکری و کلامی را به دنبال داشته اند؛ اهل بیت (ع) که وظیفه سترگ پاسداری و تبیین آیین و مکتب را عهده دار می باشند، ضمن تفسیر آیات مختلف قرآن، به تفسیر و تاویل صحیح آیات کلامی مورد استناد فرقه ها پرداخته اند، و در این راستا از روش های تفسیری متنوعی در مواجهه با اندیشه ها و تفاسیر جریان های فکری و کلامی بهره گرفتند، از این روی تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیل در پی این پاسخ به این سوال برآمده است که روش های تفسیری امامان شیعه در مواجهه با جریان های کلامی عصر حضور ائمه (ع) چگونه است؟ مهمترین آن روش ها عبارتند بودند از: تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر قرآن با سنت پیامبر (ص)، تفسیر قرآن با شان نزول، تفسیر قرآن با عقل، تفسیر از رهگذر تاویل، تفسیر قرآن با بهره گیری از لغت و تفسیر قرآن با بهره گیری از قواعد ادبی. این قبیل تلاش های قرآنی آن پاسداران دین اولا؛ بیان گر جایگاه والای تفسیری ایشان نسبت به اندیشمندان معاصر خود می باشد و ثانیا؛ نقش بسزای آنان را در فهم روش مند آیات قرآن مبرهن ساخته تا پویندگان معارف قرآنی را بر شیوه های دریافت حقایق آن رهنمون سازد.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، روش های تفسیری، آیات کلامی، فرق اسلامی
  • کاظم استادی* صفحات 37-82
    طبق منابع موجود و در طول قرون گذشته، مناقشات متعددی در منابع شیعی مخصوصا منابع متاخر، پیرامون هویت تاریخی و شخصیت سلیم بن قیس، و نیز صحت و اعتبار این کتاب وجود داشته است. از سوی دیگر، هر اثر روایی و حدیثی را می توان از جنبه های متعددی مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار داد؛ یکی از این جنبه ها بررسی اسناد احادیث یا اسناد کلی یک کتاب روایی است. از آنجایی که روایات منسوب به سلیم دو گونه هستند؛ یک، احادیث اندک و غالبا کوتاه موجود در برخی منابع نخستین، و نیز احادیث 70 گانه و غالبا بلند کتاب های کنونی منسوب به سلیم؛ بنابراین لازم است اسناد هر کدام از این نوع روایات، جداگانه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرند. در پژوهش پیش رو، ضمن گزارش اسناد نسخه های خطی کتاب های منسوب به سلیم، به تحلیل و اصالت سنجی این اسناد و برخی راویان آنها پرداخته شده است. در نتیجه مشخص گشت که، اسناد موجود در نسخه های خطی منسوب به سلیم، دو دسته قدیمی و نونویس هستند؛ و هر دو دسته آنها، جدای از وضعیت ارسال طویل، به دلایل متعددی همچون: «افتادگی راویان، اضطراب در اسناد و طبقه راویان، مشکلات رجالی راویان و حتی جعل سند» مخدوش و نامعتبر می باشند.
    کلیدواژگان: اسناد کتاب سلیم، اعتبارسنجی حدیث، شیخ طوسی، معمر بن راشد، عمر بن اذینه
  • جواد رنجبر*، زینب منصوری رضی صفحات 83-117
    سبک شناسی یکی از مهمترین پدیده های ادبی است که در میان پژوهش های مربوط به دانش زبان شناسی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. این پژوهش با با روش توصیفی _ تحلیلی ضمن تبیین مهمترین عناصر و مولفه های سبکی زیارت جامعه کبیره، میزان انسجام و همآیی این عناصر در سطوح آوایی و بلاغی مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد.نتایج بدست آمده نشان می دهد عناصری که موسیقی درونی و بیرونی متن زیارت جامعه کبیره را تشکیل می دهد، از بسامد بسیار بالایی برخوردار است. نظام و ساختار منسجم موسیقایی همه جانبه ای اعم از نوع چینش حروف وکلمات، نظام فواصل عبارات و هماهنگی بین صامت ها و مصوت های کوتاه و بلند به نحوی است که موسیقی حاصل از نوع و صفات حروف و پیوند منسجم آنها بر اساس معنا و مفهوم مورد نظر گوینده به تصویر در آمده است. در لایه ی آوایی بخش معجمی غلبه با واژگان حسی است تا انتزاعی. موسیقی در زیارت جامعه کبیره به گونه ای زیبا با معنا گره خورده و در تاثیر گزاری معنی بر مخاطب نقش ویژه ای را ایفا می کند. گوینده با استفاده از کارکرد بیشتر ساختار سجع، به زیارت آوا و موسیقی دلنشین و زیبایی خاصی بخشیده است. از دیگر نتایج حاصله از این پژوهش، می توان به بسامد بالای هنر عنصر تشبیه در تصویرگری عبارات متن زیارت اشاره نمود، که تشبیه بلیغ پر بسامد ترین و بالا ترین عنصر تصویرگری در این زیارت است.
    کلیدواژگان: زیارت جامعه کبیره، سبک شناسی آوایی، سبک شناسی بلاغی
  • عیسی ملاشاهی زارع* صفحات 119-139

    از مهمترین خواسته های اسلام برای بشریت، وجود زندگی مسالمت آمیز و نفی خشونت و خونریزی است. امام علی (ع) به عنوان مهمترین شخصیت اسلامی، با توجه به نقشی که در جنگهای زمان رسول اکرم (ص) داشت و در اکثر آنها مهمترین عامل پیروزی سپاه اسلام و شکست دشمن بود و مسائلی که در زمان خلفاء پیش آمد و نیز جنگهای زمان خلافتشان، با این حال، مسالمت در نگاه ایشان چه جایگاهی داشت و رویکرد مسالمت آمیز حضرت چگونه توجیه می شود؟ کما اینکه عده ای از جمله بنی امیه و مخصوصا معاویه و طرفدارانش، حضرت را متهم به جنگ طلبی و آشوبگری می کردند. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، نگاه و عملکرد مسالمت آمیز حضرت علی (ع) بر مبنای کلام ایشان با تکیه بر نهج البلاغه و منابع تاریخی بررسی و تبیین می گردد. از جمله نتایج این تحقیق دستیابی به عملکرد مشفقانه و نگاه مسالمت اندیش حضرت در زمان حیات رسول اکرم و بعد از وفات ایشان در تعامل با خلفاء و نیز در مدت حاکمیتشان، بر مبنای کتب تاریخی و نهج البلاغه است.

    کلیدواژگان: سیره امام علی(ع)، مسالمت اندیشی، رویکرد مسالمت آمیز، نهج البلاغه، جنگ
  • محمد شیروانی* صفحات 141-163

    حضرت سیدالشهدا ع در عاشورا و کربلا که یک بازه و هنگامه مهم در تاریخ بشریت شد، قرائتی از مرگ و بلا و دنیا نه تنها در بیان بلکه تومان با عمل و احساس ارائه نمودند که در سبک زندگی متعادلانه انسان بر وجه کلی فارغ از هر ملیت و دینی می تواند مفید به فایده باشد. توجه و تاسی از رویکرد و گفتمان عارفانه و خردمندانه حضرت حسین ع بر پدیده و رویداد فراغت از هویت جسمانی (مرگ)، احساس انسان را از مواجه خشیت گرایانه و حزن گرایانه نسبت به مرگ، به قضاوت مشتاقانه و پذیرش گرایانه سوق خواهد داد. از آنجایی که تاب آوری انسان بسته بر نحوه ادراکات انسان در حوزه مواجه با وقایع ضروری چون مرگ است، حکایتی خردمندانه از وقایع، می تواند مواجه خرسندانه را عهده دار شود. عمان سامانی در کتاب گنجینه الاسرار توانسته، با ابزار هنر و زبان نظم این مهم را به زیبایی به تصویر و ترسیم و تصور بکشاند. در این نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی و همچنین ابزار کتابخانه ی بینش متعادلانه حضرت سیدالشهدا ع با توجه بر بیانات بلندشان خصوصا در واقعه کربلا با تاکید بر ابیات صاحب کتاب گنجینه الاسرار مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: امام حسین ع، سبک زندگی، گنجینه الاسرار و عمان سامانی، مرگ، قرائت عارفانه
  • علی عباس نیا* صفحات 165-190

    شخصیت امام حسین (ع)، نهضت و قیام ایشان از جمله مباحثی هستند که اندیشمندان مسلمان و همچنین خاورشناسان و اسلام شناسان غربی بدان توجه نموده و تحلیل های مختلفی ارائه داده اند . در این میان یکی از زمینه هایی که بیشتر مورد توجه قرار گرفته و نظرات مختلف و تحلیل های گوناگونی پیرامون آن ارائه شده، بحث علل و انگیزه های نهضت حسینی (ع) است که آرای مختلفی نیز از اندیشمندان مسلمان و غیر مسلمان در این باب ارائه شده است . نوشتار حاضر با هدف معرفی و شناخت و نقد آرای مستشرقان در باب علل و انگیزه های قیام امام حسین (ع) و نهضت حسینی (ع) در صدد پاسخ به این سوال است که با توجه به تحلیل های گوناگون اندیشمندان غیر مسلمان در این زمینه، تا چه حد این تحلیل ها موافق با دیگاه شیعه است . لذا این مقاله با روش توصیفی تحلیلی تلاش دارد نشان دهد، مستشرقان شناخته شده ای که در این باره اظهار نظر کرده اند، چه تصویری از علل و انگیزه های قیام امام حسین (ع) و نهضت حسینی را به خوانندگان خود ارائه داده اند. یافته های  به دست آمده از این پژوهش ، نشان دهنده این است که مستشرقان سه هدف و انگیزه برای قیام امام حسین (ع) بیان نموده اند :1) سلطنت و ریاست طلبی، 2) دعوت کوفیان، 3) انتقام و خونخواهی مسلم بن عقیل که نتایج حاصل از مطالعات مستشرقان در برخی از موارد با آن چه در واقعیت امر وجود دارد و فلسفه ای که خود امام بیان نموده اند، متفاوت است و آنها در حقیقت، نتوانسته اند تصویری درست از علل و انگیزه های قیام امام حسین (ع) را با توجه به واقعیت مطلب و با توجه به دیدگاه شیعه  معرفی کنند .

    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، نهضت حسینی، هالم، بروکلمان، بویرناس، ماسه، سایکس
|
  • Rasul mohammad-jafari * Pages 9-36

    The theological verses of the Quran have deep and precise meanings; therefore, more than other verses, they have been misunderstood and sometimes misinterpreted, and they have had consequences such as the supply of false ideas and as a result the formation and increase of intellectual and theological currents. Ahl al-Bayt (as) who have the great responsibility of protecting the religion and explaining the school, while interpreting various verses of the Qur'an, they have provided the correct interpretation and esoteric interpretation of the theological verses cited by the sects; and in this regard, they used various interpretation methods in facing the thoughts and interpretations of intellectual and theological currents; based on this, the research with descriptive and analytical method has come out in search of an answer to the question that what were the interpretive methods of Shia imams (pbuh) in facing the theological currents of their era? The most important of those methods were: interpretation of the Qur'an according to the Qur'an, interpretation of the Qur'an with the Sunnah of the Prophet (pbuh), interpretation of the Qur'an with the cause of revelation, interpretation of the Qur'an with reason, interpretation through esoteric interpretation, interpretation of the Qur'an using words, and interpretation of the Qur'an using literary rules. Such Qur'anic efforts of those guardians of religion also show their high interpretive status compared to their contemporary scholars, and it also reveals their great role in the methodical understanding of the Qur'anic verses in order to guide the followers of the Qur'anic knowledge on the methods of receiving its truths.

    Keywords: Ahl al-Bayt (as), Interpretation Methods, Theological Verses, Islamic Sects
  • Kazem Ostadi * Pages 37-82
    According to the current sources, there are many controversies in the Shia sources, especially in the later sources, regarding the historical identity and personality of Sulaim ibn Qais, as well as the authenticity and validity of the work attributed to him. This is despite the fact that every narrative and hadith work can be evaluated and analyzed from several aspects; one of these aspects is the examination of hadith documents or general documents of a narrative book. Since the hadiths attributed to Sulaim are of two types: one is the few and often short hadiths found in some early sources and the other is the seventy and often long hadiths of recent books attributed to Sulaim; therefore, it is necessary to examine and analyze the documents of each of these types of narratives separately. In the upcoming research, while reporting the documents of the manuscripts of the books attributed to Sulaim, the authenticity of these documents and some of their narrators have been discussed and investigated. During this research, it was found that the manuscripts attributed to Sulaim can be divided into two categories, old and new; and both categories, apart from the long cut in document situation, are distorted and invalid due to several reasons such as "the lack of the narrators, uncertainty in the documents and in the class of the narrators, the rijālī problems of the narrators and even the forgery of the document".
    Keywords: Documents of Sulaim's Book, Evaluating the Authenticity of Hadith, Sheikh Tusi, Ibn Shahr Ashub, Muammar ibn Rāshid, Omar ibn Udhainah
  • Javad Ranjbar *, Zeynab Mansouri Razi Pages 83-117
    Stylistics is one of the most important literary phenomena that has a special place among linguistic researches. This critical method seeks to examine the differences between different types of texts and recognize the stylistic characteristics of a person or a group or a literary period. In this research, which has been carried out with a descriptive-analytical method, while explaining the most important elements and stylistic components of Ziyārat Jāmiʿeh Kabīreh, the degree of coherence and convergence of these elements has been analyzed and evaluated at the phonetic and rhetorical levels. The obtained results show that the elements that make up the inner and outer music of the text of Ziyārat Jāmiʿeh Kabīreh have a very high frequency. The comprehensive musical system and structure, including the type of arrangement of letters and words, the system of the spacing of phrases and the harmony between consonants and short and long vowels in such a way that the music is the result of the type and attributes of the letters; and their coherent connection based on the meaning and concept of the case of speaker's opinion is shown. In the phonetic layer, the predominance is with sensory rather than abstract words. Music in Ziyārat Jāmiʿeh Kabīreh is beautifully linked with meaning and plays a special role in influencing the meaning on the audience. The speaker has given a pleasant and beautiful sound and music to Ziyārat by using more of the structure of the sajʿ. Among other results obtained from this research, we can point out the high frequency of similes in the depiction of phrases in Ziyārat text, which is the most frequent and highest depiction element in this Ziyārat.
    Keywords: Ziyārat Jāmiʿeh Kabīreh, Phonetic stylistics, Rhetorical Stylistics, Rhyme
  • Isa Mollashahi Zare * Pages 119-139

    One of the most important demands of Islam for humanity is to live a peaceful life and reject violence and bloodshed. Imam Ali (as) as the most important Islamic personality, considering the role he had in the wars of the time of the Holy Prophet (pbuh) and in most of them, it was the most important factor in the victory of the Islamic army and the defeat of the enemy, and also the issues that arose during the time of the Caliphs, and also the wars during his caliphate, however, what was the place of peace in his eyes and how is the peaceful approach of that Imam justified? As some people, including Bani ʾUmayyah and especially Muʿāwiyah and his followers, accused that Imam of bellicosity and sedition. In this research, with a descriptive and analytical method, the peaceful outlook and actions of Imam Ali (as) have been examined and explained based on his words, relying on Nahj al-Balāghah and historical sources. Among the results of this research is the achievement of the compassionate performance and peaceful outlook of Imam Ali (as) during the lifetime of the Holy Prophet (pbuh) and after his death in interaction with the caliphs and also during his rule, based on historical books and Nahj al-Balāghah.

    Keywords: Imam Ali’s (as) Lifestyle, peaceful approach, Nahj al-Balāghah, war
  • Mohammad Shirvani * Pages 141-163

    In ʿĀshūrā and Karbalá, which is an important time in the history of mankind, Ḥaḍrat Seyyed al-Shuhadá (as) presented a reading of death and calamity and the world not only in expression but also with action and feeling, which can be useful in the balanced lifestyle of human being in general, regardless of any nationality and religion. Paying attention and following the example of the mystic and wise discourse of Imam Hossein (as) on the phenomenon and event of freedom from physical identity (death) will lead the human feeling from facing fear and anxiety towards death to enthusiastic and accepting judgment. Since human resilience and tolerance depends on the way of human perceptions in the field of facing necessary events such as death, a wise story of the events can be responsible for a happy encounter. In the book Ganjīneh Asrār, Oman Samani has been able to portray this importance beautifully with the tools of art and the language of poetry. In this article, with a descriptive and analytical method as well as library tools, the balanced vision of Ḥaḍrat Seyyed al-Shuhadá (as) will be analyzed with regard to his long statements, especially in the event of Karbalá, with an emphasis on the verses of the author of the book Ganjīneh Asrār. Among the findings of this research will be the empowerment of human's eager encounter with the phenomenon of death, by highlighting the mystical approach, the approach that Ḥaḍrat Seyyed al-Shuhadá (as) achieved with the arrangement of his vision.

    Keywords: Imam Hossein (AS), Lifestyle, Ganjīneh Asrār, Samani Oman, Death, Mystical Reading
  • Ali Abbas Nia * Pages 165-190

    The personality of Imam Hossein (as), his movement and uprising are among the topics that Muslim scholars, as well as Orientalists and Western Islamologists, have paid attention to and presented various analyses. One of the fields that has received a lot of attention and various opinions and analyzes have been presented around it is the discussion of the causes and motivations of the Hosseini (as) movement, and different opinions have been presented by Muslim and non-Muslim thinkers in this regard. The purpose of this article is to introduce, recognize and criticize the opinions of Orientalists regarding the causes and motivations of the uprising of Imam Hossein (as) and the Hosseini movement (as) and aims to answer the question that according to the various analyzes of non-Muslim scholars in this field, to what extent do these analyzes agree with the Shi'a view? Therefore, this article, using a descriptive-analytical method, tries to express what image the most important Orientalists who have commented in this field have presented to their readers about the causes and motivations of the uprising of Imam Hossein (as) and the Hossein (as) movement. The findings obtained from this research indicate that the Orientalists have stated three goals and motivations for the uprising of Imam Hossein (as): A. Monarchy and presidential ambitions. B. Invitation of the Kufians. C. Revenge and bloodlust of Muslim ibn Aqeel. In some cases, the results obtained from the studies of Orientalists are different from what exists in reality and the philosophy expressed by the Imam Hossein (as) himself; and in fact, they have not been able to present a correct picture of the causes and motivations of Imam Hossain's (as) uprising, both according to the reality of the matter and according to the Shiite point of view.

    Keywords: Imam Hossein (AS), Hosseini (as) Movement, Halam, Brockelmann, Boyer-Nass, Masse, Sykes