فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حدیثی - کلامی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کاظم استادی* صفحات 1-20
    از دیرباز، مجادلاتی درباره وجود شخصیت سلیم و نیز صحت و اعتبار احادیث تاریخی کلامی «کتاب سلیم بن قیس» در منابع اسلامی و مخصوصا شیعی، وجود داشته است. موافقان اعتبار کتاب سلیم، غالبا بدون توجه به مشکلات محتوایی این کتاب، و نیز وضعیت نسخه های خطی متفاوت و بسیار مشوش کتاب سلیم، اصرار دارند تا با تمسک به نظرات تاییدی دانشمندان و علماء پیشین، نسبت به اعتبار این کتاب اقدام، یا وضعیت اعتبار آن را تصحیح یا پررنگ نمایند. در این میان، نظر محمد بن ابراهیم نعمانی، عالم یا کاتب شیعه در قرن چهارم هجری، به دلایل متعددی در این مساله، بسیار حایز اهمیت است. شش روایت از شخص سلیم و نیز یک جمله تاییدی درباره سلیم و کتاب او در کتاب کنونی الغیبه وجود دارد. اکنون لازم است، بررسی و تامل شود که وضعیت اصالت جمله تاییدی نعمانی در الغیبه، چگونه است؟ در پژوهش حاضر، مشخص شد که طبق قراین و دلایلی، نوشته تاییدی پیرامون سلیم و کتاب وی، سهوا یا عمدا به باب چهارم کتاب نعمانی، افزوده شده، و این نوشته تاییدی درباره سلیم، جعلی است.
    کلیدواژگان: کتاب سلیم، سلیم بن قیس، محمد نعمانی، کتاب الغیبه
  • مهدی بیات مختاری*، سید علی سراج صفحات 21-37

    نقوش انگشترها، بازتاب دهنده باورها و بازتولید ارزش ها و اصول دینی است که به تناسب ناهمگونی شرایط در نهادینگی ارزش های اجتماعی و فرهنگی استفاده می شد. به دلیل اینکه در جوامع اسلامی از نگین انگشتری، به عنوان مهر در مکتوبات و فرمان ها استفاده می شد، شعایر دینی به این شکل ترویج می یافت و به نوعی صیانت از ارزش ها و اصول نهادینه می شد. نگاشته های انگشتر برخی از انبیا و امامان معصوم (ع) گزارش شده اند. برخی از ایشان، انگشترهایی متفاوت و با نقوش گوناگون داشته اند که به تناسب مقتضیات زمانی و مکانی، به دست می کرده اند. انگشترهای امام رضا (ع) به جملات توحیدی «ماشاءالله»، «لا قوه إلا بالله» و «حسبی الله» منقوش بوده اند. در پژوهش حاضر ابتدا به تبیین محتوایی و چرایی انتخاب این سه جمله پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد: امام رضا (ع) با انتخاب نقوش توحیدی مذکور، در راستای مبارزه با خلفای عباسی و فرق معتزله، اهل الحدیث، زیدیه، واقفیان و غالیان و رفع آسیب ها و خسارات آنان تلاش کرده است. رمزگشایی از آن نقوش بیانگر این است که موفقیت در کنار برنامه ریزی و تلاش، تنها با استعانت از خدای فعال مایشا و توکل بر او حاصل می شود؛ زیرا قدرت و اراده اش نامتناهی است و همه ذوات و قدرت ها از او و مقهور اویند.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، انگشتر، نقوش توحیدی، خلفای عباسی، فرق اسلامی
  • علی احمد ناصح، رضا جمالی، رضا نجفی* صفحات 38-50

    شناخت عرش الهی از مهم ترین مسایل کلامی است که احادیث فراوانی در تبیین آن رسیده است. یکی از معتبرترین احادیث را ابو قره محدث از امام رضا (ع) روایت نموده است برخی از دانشمندان، عرش را صرفا مادی و جسمانی دانسته، استوای الهی بر عرش را مانند نشستن بر تخت پادشاهی می دانند؛ در حالی که برخی دیگر عرش را فرامادی و از عالم مجردات معرفی نموده اند. مقاله حاضر با استناد به منابع مکتوب و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. مساله این پژوهش تحلیل کلامی روایت ابو قره از امام هشتم (ع) است، تا مفهوم عرش با بررسی و دقت در روایات اهل بیت (ع) و با تاکید بر کلام امام رضا (ع) بررسی شده، حقیقت آن تبیین گردد؛ چرا که در شناخت ربانیت الهی موثر است. نتیجه بررسی کلامی حدیث مذکور نشان می دهد که عرش الهی جسم نیست و حقیقتی مستقل و از جنس حقایق غیبی و در مرتبه عوالم مجردات دارد. مراد از حقیقت عرش، جایگاه تدبیر و مدیریت و ربوبیت الهی، و مقامی است .

    کلیدواژگان: ابو قره، تدبیر عالم، عرش، علم الهی
  • علی حسن بیگی* صفحات 51-64

    فهم روشمند حدیث همواره مورد توجه عالمان مسلمان بوده است.حدیث به دلیل اهمیت آن در منظومه فکری مسلمانان، همواره مورد دقت و تامل می باشد.فهم حدیث از مرحله فهم معنای متن شروع و با طی مرحله فهم مقصود گوینده ختم می شود.آسیب های فهم حدیث مانع دستیابی به مقصود گوینده است. از سوی دیگر باورهای کلامی نقش مهمی در حوزه حدیث از قبیل حدیث گذاری، فهم متن و نقد حدیث ، دخل و تصرف در متن حدیث ایفا می کند.یکی از آسیب های فهم حدیث دخل و تصرف در حدیث است.عدالت صحابه یکی از مهم ترین باورهای کلامی است که بر حدیث اثر گذار می باشد. این نوشتار به دخل و تصرف بر پایه عدالت صحابه اختصاص یافته است. با بررسی که صورت گرفت تاکنون نوشته ای در این باره یافت نشد.نگارنده با بکار بستن روش توصیفی - تحلیلی به نتایج ذیل از قبیل:ابهام نویسی،عدم تصریح، نقل حدیث با حذف قراین،تقطیع حدیث و حذف حدیث، دست یافت.

    کلیدواژگان: متن حدیث، باورهای کلامی، دخل و تصرف، عدالت صحابه
  • سید مجید نبوی* صفحات 65-80

    برقعی (1287 -1372) یکی از روحانیون و از جمله قرآنیون است که به نقد شیعه و عقاید شیعی به صورت افراطی می پردازد.برقعی امامت و مباحث علم غیب اهل بیت (ع) را قبول ندارد. در این نگارش به صحت و سقم آراء برقعی در مسیله علم غیب و علم اهل بیت (ع) پرداخته می شود. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله کتابخانه ای و روش تحقیق در آن توصیفی_تحلیلی است.نتیجه به دست آمده این است که دیدگاه های برقعی مبنی بر علم غیب اهل بیت (ع) صحیح نمی باشد او به برخی آیات و روایات نافی علم غیب اشاره می کند اما آیات و روایات اثبات کننده علم غیب را نادیده می گیرد. او قدمای شیعه را منکر علم غیب می داند درحالیکه از همان قدما روایتهایی دال بر علم غیب اهل بیت (ع) نقل شده است. او موهبتی و موروثی و الهی بودن علم اهل بیت (ع) را انکار می کند درحالیکه مفسران و روایات موید آن هستند. او به دلیل عمومی نبودن علم غیب اهل بیت (ع) به انکار علم غیب آنان می پردازد درحالیکه نمونه های فراوانی دال بر عمومی بودن و در ملا عام بودن علم غیب اهل بیت (ع) وجود دارد. در نهایت سخنان برقعی درباره علم غیب انبیاء و علم غیب اهل بیت (ع) صحیح نمی باشد.

    کلیدواژگان: برقعی، علم امام، علم غیب، قرآنیون
  • علیرضا خاتم شیشه بر*، مهدی مهدوی اعلا، علی احمد ناصح صفحات 81-94

    یکی از بنیادی ترین مباحثی که از دیرباز مورد نزاع الهی دانان اسلامی بوده مساله ولایت امیرالمومنین در جانشینی پیامبر  می باشد. اهل سنت از امت اسلامی بویژه قرطبی از دانشمندان بزرگ عامه با نقاش در مستندات مبنی بر زعامت امام علی و خصوصا تشکیک در حدیث منزلت، بر رویکرد اثبات ناپذیری امامت امیرالمومین تاکید می کنند. نوشتار پیش روی با رویکرد اسنادی و تحلیلی و اتکاء به مباحث عقلی و نقلی و سود جستن از قاعده الزام می کوشد مدعیات اهل عامه و قرطبی در باب خدشه پذیری حدیث منزلت بر ولایت امیرالمومنین را در سطحی وسیع مورد بازنگری قرار دهد. یافته های پژوهش حاکی از این ست که مبتنی بر پایش حدیث منزلت از شبهات، مقوله خلافت و جانشینی امام علی از پیامبر مطلقا هم در زمان حیات پیامبر و هم پس از حیات ایشان به اثبات می رسد. به نحوی که نخستین حیطه از پایش یعنی استناد به تصدیقات بزرگان عامه و از منابع معتبر ایشان حاکی از اتقان حدیث منزلت بر امامت فراگیر امیرالمومنین است. دومین حیطه از پایش نیز کاوش های سندی و دلالی دقیق از منابع و رجالیان معتبر عامه حاکی از خدشه ناپذیری حدیث منزلت بر ولایت فراشمول امیرالمومین است. سومین حیطه از پایش یعنی دفع تشکیکات سندی و دلالی قرطبی به صورت گسترده نشان از استحکام حدیث منزلت بر ولایت عامه امیرالمومنین است.

    کلیدواژگان: امامت، امیرالمومنین، حدیث منزلت، قرطبی، تنزیل، شبهات
|
  • Kazem Ostadi * Pages 1-20
    For a long time, there has been controversy over whether Kitab Salim ibn Qays was a real person and over the authenticity of his historical-theological hadiths in Islamic and especially Shiite sources. Proponents of the authenticity of Salim’s book have attempted to verify the authenticity of the book by relying on the affirmative opinions of previous thinkers, often regardless of the problems in the content of the book as well as the diverse and confusing manuscripts of the book. Yet, Muhammad ibn Ibrahim Nu'mani’s opinion, a Shiite scholar or transcriber in the fourth century AH, is very important in this regard for several reasons. There are six narrations about Salim, as well as a confirmative sentence about him and his book in Al-Ghaybah’s book. It is necessary to examine the originality of Nu'mani's affirmative sentence in al-Ghaybah’s book. The present study shows that according to the evidence, the affirmative text about Salim and his book—whether added to the fourth chapter of Nomani's book inadvertently or otherwise—is fictitious.
    Keywords: Kitab Salim, Salim bin Qais, Mohammad Nomani, Kitab al-Ghayba
  • Mehdi Bayat Mokhtari *, Seyyed Ali Seraj Pages 21-37

    Ring motifs reflect the beliefs and reproduce the religious values ​​and principles that are used with respect to the diversity of the situations in the institutionalization of social and cultural values. Because ring jewel was used as a seal in writings and commandments in Islamic societies, it promoted religious rites and played a part in preserving the values ​​and institutional principles. There have been reports on ring inscriptions of some prophets and imams, some of whom had different rings with different designs worn according to the requirements of time and place. Imam Reza’s (AS) rings were engraved with monotheistic sentences, including "May God bless", "There is no power except with God" and "God suffices". The preset study discusses the content and the rational for choosing these sentences. The findings show that by choosing the above-mentioned monotheistic motifs, Imam Reza (AS) tried to fight against the Abbasid caliphs, the Mu'tazilites, the Ahl al-Hadith, Zaidiyya, Waqfis, and Ghalians and to eliminate the damages they caused. The decoding of theses motifs show that the motifs imply success can only be achieved with the help of God and trust in him along with planning and effort because his power and will are infinite, and all essence and power come from him and subdue him.

    Keywords: Imam Reza (AS), Ring, monotheistic designs, Abbasid Caliphs, Islamic sect
  • Ali Ahmad Naseh, Reza Jamali, Reza Najafi * Pages 38-50

    Understanding the Divine Throne is one of the most important theological issues explained in many of hadiths. One of the most reliable of these hadiths has been narrated by Abu Qarah al-Muhaddith from Imam Reza (AS). Some thinkers have introduced the Devine Throne as transcendental and believe it belongs to the world of abstractions, yet others have regarded it worldly. The present article is based on text analysis and descriptive-analytical method. The study addresses the theological analysis of Abu Qara's narration of the eighth Imam (AS) in order to explain the meaning of the Throne by carefully examining the narrations by the Ahl al-Bayt (AS) with a focus on Imam Reza’s (AS) words as they are effective in explaining the divinity. The result of the study of the above hadith shows that the Divine Throne is not an object and has an independent truth, one that belongs to unseen truths and the world of abstractions. What is meant by the truth of the Throne is divine providence, management, lordship, and authority..

    Keywords: Abu Qara, the plan of the world, the throne, the divine knowledge
  • Ali Hasan Beigi * Pages 51-64

    The methodical understanding of a hadith has always been noted by Muslim scholars. Because of its importance in the Muslim thought system, the hadith has always been subject to careful consideration. Understanding of a hadith begins with understanding the meaning of the text and ends in achieving what is implied. The difficulties in understanding a hadith pose an obstacle in achieving the speaker's intention. Theological beliefs play an important role in dealing with a hadith, including extraction, understanding, and criticizing the hadith, and carrying out alterations in its text. One of the damages to understanding a hadith is alterations made to it, a significant form of which is The Companions’ justice. This article addresses this issue, which has not been dealt with in the literature. By using the descriptive-analytical method, the study found the following influential elements in this respect: ambiguity, lack of clarification, narration of the hadith with the removal of the evidence, abridging the hadith and elimination of the hadith.

    Keywords: Hadith text, theological beliefs, alteration, The Companions’ justice
  • Seyyed Majid Nabavi * Pages 65-80

    Burqae (1993-1908) is a clergies and one of the Quranists roundly criticizing Shia and Shia beliefs. Burqae does not belives in (Shia) Imamate, Al-Ghaib discussions, and the knowledge of Ahl al-Bayt (AS). This study is a descriptive-analytical one and follows library research. The results show that Burqa's views about the Al-Ghaib of Ahl al-Bayt are far from correct. He refers to some verses and narrations that negate Al-Ghaib but ignores the verses and traditions that prove it. He posits that the old thinkers of Shia deny Al-Ghaib, yet there are narrations from the very thinkers indicating Al-Ghaib of the Ahl al-Bayt. He denies that the knowledge of Ahl al-Bayt is gifted, inherited, and divine, while commentators and traditions confirm it. He denies the Al-Ghaib of the Ahl al-Bayt based to the fact that is not public while there are many examples indicating that it is common and public. Finally, it is concluded that Burqae's opinion about the prophet’s and Ahl al-Bay’s Al-Ghaib is not correct.

    Keywords: Burqae, Imam's knowledge, Al-Ghaib, Quranists
  • AliReza Khatam Shisheh Bar *, Mahdi Mahdavi Aela, Ali Ahmad Naseh Pages 81-94

    One of the most fundamental issues that has long been disputed by Islamic theologians is the guardianship of Amirul Momineen in succession to the Prophet (PBUH). The Sunnis of the Islamic Ummah, especially Qortubi, a great popular scholar, emphasizes the unprovable Imamate of Amir al-Mu'min in documents on the guardianship of Imam Ali and especially doubts raised against the Hadith of Position. Following a documentary and analytical approach, relying on rational and narrative debates, and using the necessity rule, the present article attempts to deeply examine the claims by Ahl al-Jamah and Qurtubi regarding the fallibility of The Hadith of Position regarding the guardianship of the Amir al-Mu'minin. The findings indicate that based on resolution of doubts regarding the Hadith of Position, the caliphate and the succession of Imam Ali are absolutely proven both during the Prophet's life and thereafter. The first step in the resolution of doubts was referring to the confirmations by popular elders and using their reliable sources, which indicated authenticity of The Hadith of Position for the imamate of Amir al-Mu'minin. The second step was a detailed study of the documents presented by reliable public sources and figures, which indicated infallibility of the hadith, thus, showing the all-inclusive guardianship of Amir al-Mu'min. The third step was rejecting Qurtubi's documentary doubts, which showed the strength of The Hadith of Position on guardianship of Amir al-Mu'minin over the public.

    Keywords: Imamate, Amir al-Mominin, The Hadith of Position, Qurtubi, Tanzil, doubts