فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حدیثی - کلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیوان احسانی* صفحات 1-17

    از عوامل برداشت ناصواب از قرآن و بطور اعم باورهای اعتقادی، تفسیر به رای می باشد. علاوه برآیات متعدد قرآن، در احادیث مروی از پیامبر اکرم (ص) و نیز ایمه اطهار (ع) بارها از آن تحذیر شده و مرتکب آن حتی در مورد یک آیه به آتش دوزخ و کفر تهدید شده است. اصل حرمت تفسیر به رای اجماعی است و هیچیک از مذاهب و فرق اسلامی در آن تردید ندارند. اما همانطور که در تاریخ تفسیر و برداشت های قرآنی، مصادیق و نمونه های بسیاری از تفسیر به رای موجب انحرافات عقیدتی و حتی درگیری های مذهبی و فرقه ای شد، در تبیین خود مفهوم و مراد از تفسیر به رای و شاخصه ها و مصادیق آن نیز اختلاف نظر وجود داشته است. لزوم پرهیز از انحراف برداشت های اعتقادی و کلامی، اهمیت و ضرورت این تحقیق را بیش از پیش نمایان می سازد. این نوشتار پس از نقل برخی از روایات مربوطه به واکاوی، تحلیل و تطبیق دیدگاه های برخی از صاحبنظران پرداخته و علیرغم اختلاف نظرها به مشترکاتی در این زمینه دست یافته است.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر به رای، روایات، مفسران، باورهای کلامی
  • عزت الله مولایی نیا*، علی بدری صفحات 18-35

    نوشتار پیش روبا عنوان «روایات عالم برزخ در منابع حدیثی فریقین و تاثیر آن بر شکل گیری اعتقاد به حیات برزخی»در صدد پژوهش وپاسخ به این سوال است که برزخ در روایات فریقین چگونه است وموارد اشتراک وافتراق کدام است و این احادیث چه تاثیری در شکل گیری اعتقاد به برزخ در فریقین دارد. روش این پژوهش کتابخانه ای است که اهم مباحث حیات برزخی را به صورت تطبیقی بررسی کرده وتصویر واضحی از آن را در روایات فرقین ارایه داده وبه این نتیجه رسیده؛ که اصل وجود برزخ در روایات فریقین مورد تاکید بوده واصل اولی دربرزخ ظلمت بوده وبرسوال قبر (برزخ) تاکید بسیار شده اما درموارد سوال ها اختلاف است. همچنین در روایات شیعه دودسته روایت درخصوص سوال دربرزخ وجود داردکه در تعارض بوده و وجوهی برای جمع میان آنها ذکر شده است. بدن مثالی در روایات شیعه واستقرار روح مومن داخل چینه دان پرندگان دربهشت از جمله موارد افتراق است. درخصوص مکان برزخ نیز در روایات فریقین اختلافاتی مشاهده می شود. زندگی سخت،عذاب قبر وخواب راحت از جمله مشترکات روایات فریقین درخصوص برزخ است. در روایات فریقین از اعاده روح به جسد در قبر وبرزخ سخن به میان آمده که به دلیل دخیل بودن یا اضافات راوی،قابل قبول نیست. باید افزود موارد مشترک روایات برزخ در منابع روایی فریقین در شکل گیری اعتقاد به حیات برزخی نیز شکل به سزایی داشته است.

    کلیدواژگان: برزخ، قبر احادیث فریقین شیعه، عامه
  • هادی اسلامی*، عبدالهادی مسعودی صفحات 36-48

    کتاب «الاخبار الدخیله» یکی از آثار رزشمند علامه محمدتقی شوشتری (متوفای 1374 ش) رجالی معاصر است. ایشان این کتاب را در مورد احادیث جعلی (موضوعه) و تحریف شده نوشته است. در این مقاله یکی از روایاتی را که ایشان در کتاب اخبار الدخیله با عنوان روایت «قامت آدم علیه السلام» جعلی دانسته اند، مورد ارزیابی قرار گرفته است. تحقیق حاضر که با روش و رویکردی توصیفی- تحلیلی به بررسی اعتبار سنجی سندی و دلالی روایت فوق پرداخته بیانگر این است که اشکالات و نقد مرحوم شوشتری بر روایت وارد است و روایت فوق از لحاظ سند دچار ضعف و از لحاظ متن غیر قابل دفاع می باشد. گرچه برخی با هدف دفاع از حدیث، سعی نموده اند اشکالات شوشتری را پاسخ داده و رد نمایند، اما بررسی روایت بر اساس ضوابط صحیح نقدحدیث، نشان می دهد پاسخ ایشان قابل قبول نیست. حدیث مذکور در تعارض با آیات قرآن، روایات معتبر، یافته ها و شواهد علمی است و با باورهای کلامی شیعه سازگاری ندارد.

    کلیدواژگان: حضرت آدم (ع)، قامت، اسرائیلیات، اخبار الدخیله
  • فاطمه دست رنج*، فرهاد امرایی صفحات 49-63

    با توجه به آیات قرآن کریم و روایات فراوان یکی از اصلی و مهم ترین آموزه های دینی، مساله برقراری ارتباط انسان با خداوند متعال می باشد که از آن تحت عنوان دعا، تعبیر می شود. و در این بین، ادعیه معتبر و ماثور از معصومین (ع) به دلیل دارا بودن متون و مفاهیم بلند معرفتی از نقش و اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.اما با دقت نظر در اسناد و محتوای درونی برخی از این ادعیه منتسب، روشن می شود که بعضی از آن ها، جدا از ناسازگاری با باورهای مسلم کلامی شیعه، با معیارهای صحت سنجی ادعیه، آن هم صرفا با پشتوانه ی قواعدی مانند: شهرت، یا تسامح در ادله سنن و... به معصومین (ع) نسبت داده شده اند. از جمله ی این ادعیه، دعای مشهور صنمی قریش منتسب به امیرالمومنین (ع) می باشد که از جهت سندی و متنی دارای اشکالات متعددی است. از این رو نگارنده در نوشتار پیش رو تلاش نموده است با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی با ذکر این ویژگی که تا کنون مقاله یا پژوهش جامع و قابل توجهی در این زمینه انجام نشده است به اعتبار سنجی سندی و محتوای این دعا براساس باورهای کلامی بپردازد، که در خلال این پژوهش مشخص شده است دعای مذکور، علاوه بر عدم اعتبار سندی، از جهت متنی و محتوای با چالش های گوناگونی که با باورهای مسلم کلامی از قبیل:مخالفت با قرآن، علم امام (ع)، ناهمگونی های ادبی، مخالفت با روایات و... در تعارض می باشد. بنابراین، انتساب این دعا به امیر المومنین (ع) به دلایل مذکور، فاقد اعتبار علمی و مبانی صحت سنجی است.

    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، صنمی قریش، دعا، باورهای کلامی، امیرالمومنین(ع)
  • سید مهدی مرتضوی، امیرحسین رفیع زاده اخویان* صفحات 64-80

    حدیث در دین مبین اسلام دارای جایگاه والایی است و نقش مهمی در ارایه مفاهیم دین دارد. بسیاری از آموزه های دین اسلام از احادیث و روایات گرفته شده است تا آنجا که می توان ادعا کرد روایات در ردیف دوم از منابع دین پس از قرآن است. عدم درک مقصود و فهم ناقص از روایات در حکم نبود آنهاست. پیامبر و اهل بیت مطهر ایشان بر فهم درست از روایات تاکید داشته و این خود ضرورت علم فقه الحدیث را روشن می سازد چه آنکه فهم و تفسیر نادرست فرمایشات معصومین در طول تاریخ منجر به پیدایش فرقه ها و نحله های منحرف شده است.از این رو اندیشه وران و حدیث پژوهان مسلمان از همان آغاز صدور حدیث، دغدغه مهمی در کشف و شناسایی مراد و مقصود معصوم داشته اند. درک صحیح و معتبر از روایات نیازمند منابع معتبری است که بی توجهی به آنها سبب عدم فهم و یا برداشت اشتباه از احادیث خواهد شد. محدثان و علما در طول تاریخ همواره از قرآن به عنوان اصلی ترین منبع دین شناسی و باورهای کلامی با عناوینی چون مسلمات دینی و مذهبی و ضروریات مذهب در فهم و درک روایات بهره برده اند.نتیجه این پژوهش حاکی از آن است  که با استفاده از قرآن می توان بسیاری از روایات نادرست ،مرجحات احادیث و احتمالات موجود در معانی احادیث را تشخیص داد و با استناد به باورهای کلامی به وجه دیگری از معانی روایات دست یافت.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، کلام، فقه الحدیث
  • روح الله اکبری*، محمدعلی صالحی صفحات 81-97

    مراتب محبان اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و حدود و ثغور محبت به آنان در نجات ابدی انسان ها همواره مورد بحث و گفتگوی جدی میان طرفداران و مخالفان اهل بیت علیهم السلام بوده است. عده ای در میزان محبت به اهل بیت علیهم السلام بدون رعایت ضوابط و الزامات دوستی  و با تقطیع برخی از احادیث در دام افراط گرایی افتاده و با سوء برداشت از احادیث تقطیع شده به اباحه گری در اعمال دینی دست یازیده اند.از جمله این گروه ، غالیان در دین هستند. که با تقطیع نادرست و نامناسب و با کج فهمی خود از حدیث « اذا عرفت فاعمل ما شیت » موجبات ایجاد اندیشه و باور سهل انگارانه از ضروریات دین ، برای خود و پیروان سست عنصرخودشان شدند. لذا این جستار در پی آن است که با روش تحلیلی - توصیفی حدود محبت اهل بیت عصمت و طهارت را در نجات ابدی با رویکرد به حدیث مذکور تبیین کرده تا ضمن بیان جایگاه اهل بیت علیهم السلام ، دیدگاه مورد قبول قرآنی و روایی را در خصوص ضوابط و معیارهای محبان واقعی و شرایط شمول شفاعت آن بزرگواران در سایه محبت شان ارایه نماید

    کلیدواژگان: ضرورت محبت اهل بیت (ع)، مراتب محبان اهل بیت (ع)، اهل بیت (ع) و غالیان، تقطیع حدیث
|
  • Keyvan Ehsani * Pages 1-17

    One of the factors of incorrect understanding of the Quran and religious beliefs in general is subjective interpretation, which has been warned against in numerous verses of the Qur'an, and in the hadiths of the Holy Prophet (PBUH) and the Imams (PBUH).  and such interpreter has been threatened to undergo hellfire and disbelief even in a verse. The principle of sanctity of subjective interpretation is commonly respected, and none of the Islamic sects have doubts about it. However, as in the history of Quranic interpretations, many subjective interpretations have caused ideological deviations and even religious and sectarian conflicts, there are divided views on the concept and meaning of subjective interpretation and its indicators and examples. The need to avoid deviation in religious and theological perceptions underscores the importance and necessity of this study. haveing quoted some of the relevant narrations, the article analyzed, compared and reconciled the views of some experts and found some common points and despite the differences of opinion in this field.

    Keywords: Qur'an, Subjective interpretation, hadiths, Commentators, theological beliefs
  • Ezatullah Maulai Nia *, Ali Badri Pages 18-35

    The present article aims to study and answer the question of what the Barzakh is like in the hadiths of the Fariqin (Shia and Sunni) and what their commonalities and differences are. The study followed library research and analyzed the most important topics of life in Barzakh in a comparative manner and presented a clear picture of it in different traditions. The analysis shows that existence of Barzakh has been emphasized in the narrations of Fariqin, with darkness as the main principle and with an emphasis on the grave. Yetm there are many differences on the questions asked from the deceased. Also, in the Shia narrations, there are two types of narrations regarding the question of Barzakh, which contradict, and there are some areas to reconciliate them. An imaginal body in Shia narrations and the placement of the believer's soul inside bird nests in the heaven are among the cases of difference. Regarding the location of Barzakh, there are differences in the narrations of Fariqin. A hard life, the torment of the grave, and a comfortable sleep are among the commonalities of the Fariqin narratives about Barzakh. In the hadiths of Fariqin, there is a mention of the return of the soul to the body in the grave and Barzakh, yet, the narration is not acceptable due to the narrator's additions. It should be added that the common areas in the narratives of the Barzakh in the narrative sources of Fariqin have had a significant role in the formation of the belief in the life of the Barzakh.

    Keywords: Barzakh, Grave Hadiths of Shia, Sunni, the Public
  • Hadi Eslami *, Abdolhadi Masoudi Pages 36-48

    The book "Al-Akhbar al-dakhila" is one of the great works by Allameh Mohammad Taqi Shushtri, a contemporary scholar. He wrote this book about fake and distorted hadiths. This article studies one of the narrations that he considered to be fake in his book: The Height of Adam (peace be upon him). The present research, which examines the documentary validation and citation of the above narrative with a descriptive-analytical approach, shows that the late Shoushtari's criticisms of the narrative are valid, and the above narrative is weak in terms of its document and indefensible in terms of content. Although some have tried to answer and refute Shushtri's problems with the aim of defending the hadith, but the examination of the narration based on criteria of hadith criticism shows that such claims are not acceptable. The mentioned hadith is incompatible with the Quranic verses, authentic narrations, scientific findings and evidence and Shia theological beliefs.

    Keywords: Hazrat Adam (pbuh), Height, Israelite, Al-Akhbar al-dakhila
  • Fatemeh Dastranj *, Farhad Amraii Pages 49-63

    According to the verses of the Holy Quran and numerous traditions, one of the main and most important religious teachings is establishing a relationship between man and God, which is interpreted as prayer. In this respect, authentic and proverbial supplications of the Imams (pbuh) serve a significant role for containing texts and high epistemic concepts. Yet, some of them, apart from their incompatibility with theological beliefs of Shia Muslims, have been attributed to Imams only based on such rules as prevalence, or acceptance by applying tolerance principle. Among these supplications is the famous Sanami Quraish's supplication attributed to Amirul Momineen (AS), which has many problems in terms of documentation and content. Given that no study has yet addressed this issue, the authors have attempted to study the documentation and the content of this prayer based on theological beliefs. The study indicates that the said prayer, in addition to lack of documentary validity, reveals various contradictions in terms of its text and content with respect to theological Muslim beliefs such as the Qur'an, knowledge of Imam (AS), and inconsistency with narrations as well as literary inconsistencies. Therefore, attribution of this supplication to Amir al-Momineen (AS) lacks scientific validity and the authentication basics.

    Keywords: Validation, Sanmi Quraish, prayer, theological beliefs, Amirul Momineen (AS)
  • Sayed Mahdi Mortazavi, AmirHossein Rafizadeh Akhavian * Pages 64-80

    Hadith has a high position in the religion of Islam and plays an important role in presenting the concepts of the religion. Many of the teachings of Islam are taken from hadiths, so much that it can be claimed that hadiths are the second source of religion after the Qur'an. Failure to understand the meaning and incomplete understanding of hadiths is tantamount to their absence. The Prophet and his Ahl al-Bayt stressed on the correct understanding of hadiths, and this in itself clarifies the necessity of the science of hadith jurisprudence, because the wrong understanding and interpretation of the sayings of Imams throughout history has led to the emergence of sects and deviant practices. Thus, hadith Muslim scholars have had an important concern in discovering and identifying the meaning and purpose of the Masum since the very beginning of the issuance of hadith. A correct and authentic understanding of hadiths requires reliable sources neglecting which will cause a lack of understanding or a wrong understanding of hadiths. In the understanding of traditions, hadith experts and scholars have always used the Qur'an as the main source of theology and theological beliefs throughout history under such titles as religious certainties and the essentials of religion. The results of this research indicate that it is possible to recognize many false narrations,  hadith priorities, and possible meanings of hadiths by using the Qur'an, and achieve other aspects of the meanings of hadiths by referring to theological beliefs.

    Keywords: Quran, Hadith, science of discourse, Hadith jurisprudence
  • Rohollah Akbari, MohammadAli salehi Pages 81-97

    The levels of the lovers of Ahl al-Bayt's (a.s.) and the limits and limitations of their love in the eternal salvation of mankind have always been the subject of serious discussion and debate among the supporters and opponents of Ahl al-Bayt (a.s.). Some people have fallen into the trap of extremism due to love for the Ahl al-Bayt (a.s.) without observing the rules and requirements of friendship, and by partial narration of some hadiths, and by misinterpreting the partial hadiths, so they have committed obscenity in religious practices. Among this group are ghulātare, who, by their incorrect interpretation and misunderstanding of the hadith of "If you know, do what you do," caused the creation of negligent thinking and belief about the essentials of religion, both for themselves and their weak followers. Therefore, this paper seeks to explain the limits of the Ahl al-Bayt's in eternal salvation through an analytical-descriptive method, in order to express the position of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) and the accepted Qur'anic and narrational points of view regarding the rules being a real lover and the conditions of benefiting the intercession of the noble ones in the shadow of their love.

    Keywords: The necessity of loving the Ahl al-Bayt (AS), Ranks of lovers of Ahlul Bayt (AS), Ahl al-Bayt (AS), ghulāt, partial narration of hadith