فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 37 (بهار 1401)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن اسماعیل زاده باوانی*، پرویز احمدزاده هوچ، عاطفه رحمانی صفحات 1-24

    تحلیل گفتمان انتقادی شاخه ای جدید از دانش بشری است که گفتمان را بر اساس روش ها و چارچوب های مشخص تعریف می کند. این الگو، به تجزیه و تحلیل زبان با هدف آشکارسازی روابط قدرت پنهان و فرآیند های ایدیولوژیکی در زبان شناسی می پردازد. یکی از نظریه های اساسی در زمینه تحلیل گفتمان انتقادی نظریه روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) که مخفف عبارت لاتین (Practical Discourse Analysis Method) است و در تحلیل گفتمان متون دینی در پنج فضای گفتمانی، ساختاری، معنایی، ارتباطی و فراگفتمانی انجام می گیرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، به خوانش مناسبت های حکومتی در گفتمان امام علی (ع) با روش عملیاتی تحلیل گفتمان انتقادی (پدام) پرداخت. برآیند پژوهش نشان داد که گفتمان امام علی (ع) تحت تاثیر فضای سیاسی و روانی بیرون از گفتمان بود و زبان گفتمان امام (ع) زبانی گیرا با بار معنایی خاصی بود که ایدیولوژی مکتبی امام را القا کرد. این گفتمان از ارتباط های درون گفتمانی غافل نبوده و رگه هایی از این ارتباط درون متنی در گفتمان امام قابل مشاهده بود.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مناسبات حکومتی، پدام، فرایندسازی معنا
  • حامد صدقی، سید عدنان اشکوری، سعدالله همایونی، زهرا مهدوی مهر* صفحات 25-47

    ساخت اطلاع و نشانداری از جمله مباحثی است که زبان شناسان نقش گرا و به تبعیت از آنان نظریه پردازان ترجمه به آن پرداخته اند. هرگونه جابجایی در عناصر جمله کاربردی متفاوت را برجمله تحمیل می کند. موارد نشان دار در هر زبان، هرچند نسبت به همتایان بی نشان خود از تواتر کمتری برخوردارند اما به لحاظ صوری پیچیده تر و از بار معنایی بیشتری برخوردارند. تغییر ساختار متعارف زبان و ایجاد اسلوبی نشاندار، ممکن است فرآیند ترجمه را با مشکل مواجه کند و نیازمند دقت بیشتر مترجم و شناخت کامل ساختار دو زبان مقصد و مبدا است. زیرا ممکن است دو گزاره به لحاظ ظاهری معنای یکسانی داشته اما به لحاظ ارتباطی و کلامی معانی متفاوتی داشته باشند. درک این موضوع خصوصا در ترجمه متون دینی از اهمیت بسزایی برخوردار است و مترجم باید با ایجاد تغییر و تعدیل های صرفی و نحوی، متنی را تولید کند که به لحاظ ساخت اطلاع دارای حداکثر میزان برابری با متن اصلی باشد. پژوهش حاضر بر اساس روش تحلیل محتوا  و با تکیه بر نظریه لمبرکت، ترجمه گرمارودی از خطبه شقشقیه را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مترجم در اکثر موارد، همان ترتیب چینش واژگان در عربی را ملاک ترجمه قرار داده و اغلب موارد نشاندار را به صورت بی نشان در فارسی ترجمه کرده است. هرچند این موضوع به روانی ترجمه وی لطمه نزده است اما بدون شک، به انتقال دقیق بخشی از معانی ارتباطی کلام آسیب وارد نموده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ترجمه موسوی گرمارودی، ساخت اطلاعی نشان دار، مبتدا، کانون
  • سمانه عزیزی علویجه*، سید محمدمهدی جعفری صفحات 49-71
    این پژوهش، بر اساس روش تاریخ گذاری، چگونگی پیدایش و سیر تطور اصطلاح «اقالیم سبعه» در میان روایات و دیگر منابع کهن را با دو رویکرد منبع و متن، مورد بررسی قرار داده و در باب خاستگاه تاریخی آن، نظر متفاوتی نسبت به دیدگاه احمد پاکتچی دارد. با توجه به منفرد بودن حدیث، رویکرد اسنادی کمک شایانی در حل مساله به ما نکرده و با تاکید بیشتر بر رویکرد متن محور، به بررسی منابعی که به موضوع هفت اقلیم به دو نحو عمومی و تخصصی علم جغرافیا پرداخته بودند، پرداخته شد. اساسا دو منشا و سرچشم اصلی برای تقسیم زمین به هفت بخش وجود دارد: اول هفت کشور پارسی که ترجمه آن به عربی با اصطلاح سبعه الاقالیم رواج یافت و دوم هفت کلیمای یونانی که اواخر قرن دوم و اوایل قرن سه هجری به عربی ترجمه شد و به متون اسلامی راه یافت. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد، اصطلاح اقالیم سبعه سال ها پیش از ترجمه آثار بطلمیوس و دیگر حکمای یونانی، به واسطه ارتباطات فرهنگی-سیاسی- تجاری ایران و اسلام، از طریق کوفه-مرکز حکومت امام علی (ع)- و در لابلای نگاشته هایی همچون زیج های پارسی، و خصوصا آشنایی افرادی مثل ابن مقفع به زبان عربی، از مشرق زمین وارد فرهنگ عامه مسلمانان شده است و برای مخاطب کلام امیرالمومنین (ع) به نوعی تلقی و گفتمان فارسی را به ذهن متبادر می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ گذاری، اقالیم سبعه، هفت اقلیم، خطبه 224، نهج البلاغه
  • قدرت الله نیازی* صفحات 73-93

    زندگی و سیره مردان بزرگ الهی، محل تجلی دانش، باورها و کمالات آنان است. بر این اساس، قرآن مسلمانان را به مطالعه قصص و زندگانی انبیا دعوت نموده است و رسول خدا را که انسان کامل و سرآمد انبیا و پیشوای انسان های وارسته می باشد به عنوان اسوه معرفی کرده و از مردم خواسته  که از سیره نورانی او پیروی کنند. آشنایی با مواضع اعتقادی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی پیامبر برای بنای تمدن نوین اسلامی اجتناب ناپذیر است. امام علی (ع) در نهج البلاغه به مناسبت های مختلف به شرایط فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه جهانی به ویژه عرب جاهلی در عصر بعثت اشاره فرموده و تاثیر اسلام در ایجاد تحول همه جانبه در عالم مخصوصا در شبه جزیره عربستان را گوشزد نموده است. پژوهش حاضر در صدد است نقش پیامبر در تحولات همه جانبه صدر اسلام و ضرورت استفاده از سیره آن حضرت در زندگی انسان معاصر را توضیح دهد. لذا با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی، فرازهایی از تاریخ زندگی و سیره پیامبر اکرم را از زبان امیرالمومنین در نهج البلاغه مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسید که جامعه اسلامی برای رسیدن به سعادت، رفاه، آسایش، اقتدار و تمدن نوین اسلامی، باید ساده زیستی، حسن خلق، حسن تدبیر، عدالت محوری، قانون مداری، قناعت و اعتماد به خدا در زندگی پیامبر را چراغ راه زندگی خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، سیره نبوی، بعثت پیامبر، اخلاق پیامبر، دستاوردهای بعثت، اصحاب پیامبر
  • حسین معین ابادی بیدگلی*، سمیه پوراحسان صفحات 95-114
    هدف از این مقاله ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس احساس امنیت روانی-سیاسی با توجه به کتاب نهج البلاغه بود. بدین منظور ابتدا با روش کیفی تحلیل مضمون کتاب نهج البلاغه، مولفه های مرتبط با حوزه های روانی و سیاسی امنیت استخراج شد و سپس گویه های مرتبط با این مولفه ها جهت ساخت مقیاس نوشته و روایی صوری و محتوایی آن با نظر کارشناسان تایید شد. بعد از اصلاح گویه ها، کل مقیاس بر روی نمونه ای از جامعه دانشجویان به تعداد 400 نفر دانشجو اجرا شد و ویژگی های روانسنجی مقیاس بررسی شدند. یافته ها نشان داد که میزان پایایی مقیاس با روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ به ترتیب 0.85 و 0.96 است و نتایج تحلیل عاملی نشان دهنده ساختار دوعاملی مرتبه اول است. در کل نتایج عاملی اکتشافی و تاییدی هر دو نشان دهنده وجود دو عامل بارز امنیت سیاسی و امنیت روانی هستند. در نهایت می توان نتیجه گرفت که این مقیاس با تاکید بر کتاب نهج البلاغه، یک مقیاس اسلامی معتبر و روا جهت  استفاده در اندازه گیری میزان احساس فرد نسبت به امنیت سیاسی و روانی در تحقیقات و پژوهش های مختلف است.
    کلیدواژگان: ساخت، ویژگی های روانسنجی، مقیاس امنیت روانی- سیاسی، نهج البلاغه
  • صدیقه زودرنج*، شیرین اربطی مقدم صفحات 115-139

    تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد نوین و گرایش بین رشته ای علاوه بر ساختار و صورت متن، کارکردهای اجتماعی متن را نیز بررسی می کند و با نگاهی انتقادی، روابط پنهان قدرت و فرایندهای سیاسی، فرهنگی و ایدیولوژیک موجود در متن را از طریق بلاغت، نحو و بافت موقعیتی و بینامتنی بررسی نموده و تقابل های گفتمانی را ترسیم می کند. خطبه شقشقیه با توجه به دارا بودن نکات مهم تاریخی در مورد خلافت و بیعت، یک گفتمان انتقادی جالب توجه به شمار می رود. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و براساس الگوی گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف، به گفتمان کاوی خطبه شقشقیه در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین می پردازد تا به چگونگی نقد عملکرد خلفا توسط علی (ع) و روش انتقاد آن حضرت از انحرافات و مصایب جامعه اسلامی پس از رسول خدا و نیز به چگونگی ترسیم بیعت عمومی مردم با امام، در قالب نظریه یادشده، پی ببرد و رابطه قدرت و ایدیولوژی در گفتمان یادشده را آشکار نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد در سطح توصیف، امام با استفاده از همنشینی واژگان متضاد و مترادف، صنایع بیانی، کنش های گفتاری، جملات خبری موکد، جملات کوتاه و پیوندهای واژگانی، سعی در نشان دادن تقابل میان گفتمان عدالت خواه علوی با گفتمان رقیب دارد؛ چنان که در سطح تفسیر نیز با کاربست مستقیم و غیرمستقیم آیات قرآن، سعی در تشریح علم و آگاهی خویش، بی علاقگی خود به خلافت ناعادلانه و بیان صفات رذیله ناکثین، قاسطین و مارقین دارد. در سطح تبیین نیز علی (ع) با تبیین مسایل تاریخی خلافت، تلاش می کند ضمن جلوگیری از به قدرت رسیدن مجدد ایدیولوژی انحرافی، زمینه بازتولید گفتمان اصیل اسلامی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه شقشقیه، تحلیل گفتمان انتقادی
  • اعظم حسین پور اصل* صفحات 141-163

    شیعه امامیه معتقد به وجوب وجود امام در همه زمان هاست و نص آشکار را در کنار عصمت برای همه امامان واجب می داند و بر اساس این دیدگاه نص یکی از دلایل اثبات امامت است و امامت بدون معجزه اثبات نمی شود، مگر با وجود نص و توقیف رسول (ص) بر شخص آن امام. در کتاب های قفاری و بر اساس مستندات وی - که آنها را برگرفته از منابع معتبر شیعی می داند-، این دیدگاه شیعه به شکل های مختلف انکار شده است و ازجمله دلایل وی تعدادی از گفته ها و نوشته های علی (ع) در نهج البلاغه است. پژوهش حاضر بر پایه سیاق کلام در نهج البلاغه و به روش تحلیلی-توصیفی و با بررسی تاریخی-سندی مستندات قفاری، درصدد برآمد تا میزان اعتبار نوشته های وی را در موضوع نص مورد بررسی قرار داده و آنها را تحلیل کند. با توجه به بررسی های به عمل آمده، قفاری همچون دیگر پیشینیان خود و با توجه به نوشته های آنها، تقطیع و گزینش قسمتی از کلام حضرت را در جهت اهداف خود اصل قرار داده و بدون توجه به سیاق و صدور کلام دیدگاه خود را بیان داشته است. همچنان که نتیجه تحلیل دیدگاه مخاطبان حضرت، برخلاف گفته های وی است.

    کلیدواژگان: شبهات در نهج البلاغه، قفاری، نص علوی، امامت در نهج البلاغه، امام علی(ع)
|
  • Hasan Esmailzadeh Bavani *, Parviz Ahmadzade Hoch, Atefeh Rahmani Pages 1-24

    Critical discourse analysis as a novel branch of human knowledge defines discourse based on specific methods and frameworks. This model analyzes language aiming at revealing hidden power relations and ideological processes in linguistics. One of the basic theories in the field of critical discourse analysis is the theory of practical discourse analysis method which is carried out in the discourse analysis of religious texts in five discursive, structural, semantic, communicative and meta-discourse spheres. The present research employed descriptive-analytical methodology to study governance ties in the speech of Imam Ali (PBUH) through enlisting Practical Critical Discourse Analysis Method. The result of the research revealed that the speech of Imam Ali (PBUH) was charged by an extra-discursive, political and psychological atmosphere. Also, Imam's speech was imbued with aappealing diction and a special semantic characteristic that inspired the school ideology of the Imam. This discourse was of course not oblivious to intra-discourse connections, and traces of this intra-textual connection could be detected in Imam's speech

    Keywords: Nahj al-Balagha, Governance Ties, PADAM, Semantic Processing
  • Hamed Sedghi, Seyed Adnan Eshkevari, Saadollah Homayooni, Zahra Mahdavimehr * Pages 25-47

    The marked informatin structure is one of the topics addressed by role-oriented linguists and, consequently, translation theorists. Any change in sentence elements imposes a different application. Although marked items in any language are less frequent than their unmarked counterparts, they are formally more complex and have a greater semantic load. Changing the normal structure of the language and creating a labeled style may complicate the translation process and require more accuracy of the translator and complete cognition of the structure of the target and source languages. Beacause two propositions may have the same meaning in appearance but have different meanings in terms of communication and verbal. Understanding this issue is very important especially in translating sacred texts, and the translator must produce a text that has the maximum parity with the original text in terms of informatin structure by making morphological and syntactic changes and adjustments. The present study, based on the method of content analysis and relying on Lambreckt's theory, has examined and analyzed Garmaroodi's translation of Shaqshaqieh's sermon.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Mousavi Garmaroodi`s translation, Marked information structure, topic, focus
  • Samane Azizi Alavijeh *, Seyed Mohammad Mahdi Jafari Pages 49-71
    This research, based on the method of Dating, examines the origin and evolution of the term "seven climates" among narrations and other ancient sources with two approaches of source and text, and a different view of the historical origin of the view of Dr Pakatchi. It has an envelope. Due to the uniqueness of the hadith, the documentary approach did not help us much in solving the problem, and with more emphasis on the text-based approach, we examined the sources that dealt with the subject of climate week in both general and specialized ways of geography. There are basically two main sources for dividing the land into seven parts: the first seven Persian countries whose translation into Arabic became popular with the term Sab'a al-Aqalim and the second seven Greek climates which were translated into Arabic in the late second and early third centuries AH and Islamic texts found their way. There is evidence to suggest that the term climates of the seven years before the translation of the works of Ptolemy and other Greek scholars, due to cultural-political-commercial relations between Iran and Islam, through Kufa - Imam Ali (AS) Government center-and in writings such as Persian zijs, and especially the familiarity of people like Ibn Muqaffa with the Arabic language, have entered the popular culture of Muslims from the East and bring to mind the Persian discourse for the audience of the words of the Amir al-Mu'minin (AS).
    Keywords: Nahj al-Balagha, Dating, Chronology, Seven Climates
  • Ghodratollh Niazi * Pages 73-93

    The Great men life is the manifestation of their beliefs and perfection. Quran has introduced prophet as a role -model and asked people to follow him. Familiarity with the religious, educational, political, social, economic and military positions of the Prophet is inevitable for building a new Islamic civilization.  Imam Ali has indicted to cultural, political and social situations in prophetic mission era. He, also has signified the influence of Islam which led to full-scale revolution in the world and the Arabian Peninsula in particular. This study has analyzed summits of the Prophet's life with regard to Nahjolbalaghe based on analytical and descriptive methods. Furthermore, it came into conclusion that Islamic society should be inspired by prophet’s life to reach happiness, welfare and power.

    Keywords: Nahj al-Balaghe, Prophetic life style, Prophetic Mission, Achievements
  • Hossein Moeini Abadi Bidgoli *, Somayeh Pourehsan Pages 95-114
    Nahj al-Balagha is one of the important moral books from the perspective of Shiites in Islam. The present study focused on the construction and psychometric validation of the psycho-political feeling security scale based on Nahj al-Balagha. Accordingly, the qualitative method of content analysis of Nahj al-Balagha was primarily employed to extract the components related to the psychological and political areas of security. After determining the items associated with these components, the experts approved their face and content validities to construct the scale.  The whole scale was implemented on a sample of 400 university students after item correction to validate its psychometric properties. According to the results, the scale had reliabilities of 0.85 and 0.96 with the retest method and Cronbach's alpha, respectively. Besides, the results of the factor analysis showed the first-order two-factor structure. Overall, the results of both exploratory and confirmatory factors indicated two explicit factors of political and psychological security. Ultimately, it can be concluded that this scale, with emphasis on Nahj al-Balagha, is a valid Islamic scale to measure the individual's feelings about political and psychological security in various studies.
    Keywords: Construction, psychometric properties, psycho-political security scale, Nahj al-Balagha
  • Sedigheh Zoodranj *, Shirin Arbati Moghadam Pages 115-139

    Critical discourse analysis is an interdisciplinary branch of linguistics which emphasizes the reproduction of social and political power through texts and dialogues, and that studies language for social scientific purposes regarding ideology, power, history, and society on the level of text. Since the critical method considers power relations, it tends to be associated with a kind of social transformation instruction that results from discourse and worldview, and it investigates the hidden power relations and political, cultural, and ideological processes in the text with a critical view through rhetoric, syntax, situational and intertextual and context, and demonstrates discourse contrasts. Shaqshaqiya Sermon is considered an interesting critical discourse considering its important historical points on caliphate and Bay'ah (allegiance). The present research addresses the discourse analysis of Shaqshaqiya Sermon on three levels of description, interpretation and explanation with a descriptive-analytical approach and based on Norman Fairclough's critical discourse model in order to discover how Ali (AS) criticized the performance of the caliphs and the way he criticized the deviations and sufferings of the Islamic society after  the demise of the Messenger of God and also how to demonstrate the public allegiance of the people to the Imam in the form of the aforementioned theory and to reveal the relationship between power and ideology in the mentioned discourse. The research results suggest that on the level of description, using the collocation of opposite and synonymous words, figures of speech, speech acts, emphatic declarative sentences, short sentences, and lexical links, the Imam tries to show the contrast between the justice-seeking Alavi discourse and the rival discourse. As on the level of interpretation, by direct and indirect application of the Quranic verses, he tries to explain his knowledge and awareness and his disinterest in the unjust caliphate, and express the vile traits of violators (Nakethin), deviators (Ghasetin), and apostates (Mareghin). On the level of explanation, in addition to preventing the deviant ideology from coming to power again, Ali (AS) tries to provide the ground for the reproduction of authentic Islamic discourse by explaining the historical issues of the caliphate.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Shaqshaqiya Sermon, Critical Discourse Analysis
  • Azam Hosseinpourasl * Pages 141-163

    Shia Imamia believes in the necessity of the existence of an imam in all times and considers the clear text to be obligatory for all imams, along with infallibility and according to this view, the text is one of the reasons for proving the imamate, and the imamate is not proven without a miracle, unless there is a text and the arrest of the Messenger (PBUH) on the person of that Imam. In Ghefari's books and based on his documents - which he considers to be taken from authentic Shia sources -, this Shia point of view has been denied in various ways, and among his reasons are a number of the sayings and writings of Ali (a.s.) in Nahj. It is al-Balagha.

    Keywords: Doubts in Nahj al-Balagha, Qefari, Alavi text, Imamat in Nahj al-Balagha, Imam Ali (A.S.)