فهرست مطالب

مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1401)

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خدابخش احمدی نوده*، داود نوده ئی صفحات 1-30
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه و تحلیل محتوای دیدگاه مقام معظم رهبری در امر ازدواج و خانواده انجام شده است. به این امید که بتواند در شناخت خانواده در الگوی اسلامی ایرانی و ارتقای استحکام آنها و در نیل به یک نظریه بومی یاری رسان باشد.
    روش
    پژوهش یک مطالعه کیفی است و در آن از دو روش "تحلیل محتوا" و "نظریه داده بنیاد (گراند تیوری)" استفاده شد. واحد پژوهش شامل مستندات موجود آرشیوی شامل نوشته ها و آثار مکتوب فرمایشات و بیانات و اوامر ارایه شده از سوی مقام معظم رهبری در زمینه خانواده می باشد.
    یافته ها
    مطابق نتایج، دیدگاه های مقام معظم رهبری در حوزه خانواده در محورهای ازدواج و تشکیل خانواده، ساختار و عملکرد خانواده، آسیب شناسی خانواده، بهداشت و سلامت خانواده، تربیت فرزند و خانواده و نظام آمده است.
    نتیجه گیری
    امید است دیدگاه مقام معظم رهبری به عنوان یک مدل با الگوی اسلامی ایرانی مورد مطالعه و بهره برداری توسط متخصصان مشاوره و روان درمانی و پژوهشگران خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، خانواده، ازدواج، نظریه پردازی
  • سید محمد حسینی* صفحات 31-41
    هدف
    با توجه به اینکه در نظام حقوقی اسلام، مرد و زن در مقابل هم قصاص می شوند، هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش است که تغیر جنسیت جانی و یا مجنی علیه چه تاثیری در قصاص و میزان دیه دارد؟
    روش
    روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و واکاوی ادله فقهای امامیه می باشد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که در مسیله دیه، تغییر جنسیت در دیه ای که پیش از تغییر جنسیت بر عهده شخص است، تفاوتی پدید نمی آورد اما دیه پس از تغییر جنسیت با ملاک جنسیت جدید محاسبه می شود. در بحث قصاص نیز چنانچه قبل از تغییر جنسیت، زن، مرتکب جنایتی شود که به سبب آن باید قصاص گردد، تغییر جنسیت، درحکم قصاص وی تاثیری نخواهد گذاشت. اما اگر مرتکب جنایت مرد باشد، چنانچه ولی دم مقتول بخواهد وی را قصاص کند، باید تفاوت دیه را بپردازد و پس از آن، قاتل قصاص می شود، حال اگر قصاص به تاخیر بیفتد و مرد قاتل، به زن، تغییر جنسیت دهد.
    نتیجه گیری
    دو احتمال در نحوه قصاص وجود دارد؛ بنابر احتمال درست، پس از تغییر جنسیت، جنس قاتل که موضوع حکم بوده عوض شده است، بنابراین شکل اجرای حکم نیز متناسب با آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت زوجین، جرایم عمد، جرایم غیر عمد، قصاص، دیات
  • لیلا ذوقی*، محبوبه فتح الله زاده، میلاد سلگی صفحات 42-57
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تجربه زیسته سبک زندگی ایرانی-اسلامی بر جو عاطفی خانواده از دیدگاه زنان متاهل جوان انجام شد.

    روش

    مطالعه ی حاضر با روش پژوهش کیفی و راهبرد پدیدارشناسی انجام گرفته است. جامعه موردمطالعه ، زنان متاهل جوان 22 تا 35 ساله دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و از طریق مصاحبه عمیق تا حد اشباع نظری به تعداد 15 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه با روش کلایزی تحلیل شدند و مضامین اصلی جو عاطفی خانواده استخراج شد، لازم به ذکر است برای اعتبار یابی داده ها از روش سه سوسازی) مصاحبه با خانم ها، متخصصین و تحلیل متون) استفاده شد، به این ترتیب جو عاطفی خانواده در 4 مفهوم مشترک(نوع روابط، فرزندپروری، صمیمیت زناشویی، کیفیت زندگی کاری) کد گذاری شد که هرکدام دارای مضامین فرعی نیز می باشند.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی ایرانی-اسلامی  بر ابعاد مختلف زندگی ازجمله جو عاطفی خانواده ها تاثیرگذار است و اعضای خانواده را در مقابل مشکلات زندگی قوی تر می کند و موجب یک زندگی شاداب تر می گردد.

    کلیدواژگان: تجربه ی زیسته، سبک زندگی ایرانی-اسلامی، خانواده، زنان متاهل
  • سمانه السادات طباطبایی*، الهه سرفرازی صفحات 58-72
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت تاب آوری اسلامی بر نگرش والدینی و احساس گناه مادران دارای فرزند نابینا بود.
    روش
    پژوهش از نوع کار آزمایی بالینی به روش پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل مادران کودکان نابینا در اردیبهشت ماه سال 1401 است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 32 مادر در فراخوان در فضای مجازی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش شدند. برای گرداوری اطلاعات از پرسشنامه نگرش والدین نسبت به فرزند دارای نیازهای ویژه شان گوندر (2002) و پرسشنامه احساس گناه ایزنک (2007) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین عملکرد گروه های کنترل و آزمایش در بهبود نگرش والدینی و کاهش احساس گناه در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (p<0.05). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش تاب آوری اسلامی باعث بهبود خرده مقیاسهای نگرش والدینی (پذیرش و محبت، شرم زدگی، ناکامی، ناامیدی و حمایت افراطی) در مادران دارای فرزند نابینا شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مادران بر اساس تاب آوری اسلامی بر بهبود نگرش آنها نسبت به فرزندشان و کاهش احساس گناه آنها تاثیر داشته است؛ بنابراین می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر و مبتنی بر فرهنگ و مذهب جامعه به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: احساس گناه، تاب آوری اسلامی، نگرش والدینی، مادران دارای فرزند نابینا
  • نازنین نخعی، فرشید خسروپور*، حمید مولایی زرندی صفحات 73-85
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ولع مصرف و تنظیم هیجان در زنان دارای سوء مصرف مواد مخدر شهر کرمان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان وابسته به مواد مخدر که از دی ماه تا اسفند ماه سال 1397به کلینیکهای ترک اعتیاد سپید و مهر شهر کرمان مراجعه کرده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه [آزمایش 15 نفر و کنترل 15 نفر] قرار گرفتند. گروه آزمایشی در 8 جلسه 60 دقیقه ای هفته ای یک جلسه، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند ولی در مورد گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. پرسشنامه های ولع مصرف مواد مزینسکیس و همکاران (1995) و تنظیم هیجانی شات و همکاران (1998) قبل و بعد از اجرای مداخله اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف استاندارد نمرات پیش آزمون متغیر ولع مصرف در گروه آزمایش به ترتیب (5/33 و 91/13) و در گروه کنترل (9/20 و 33/29)، در پس آزمون برای گروه آزمایش (6/19 و 36/73) و برای گروه کنترل (8/29 و 32/13)، میانگین و انحراف استاندارد نمرات پیش آزمون متغیر تنظیم هیجانی در گروه آزمایش به ترتیب (11/99 و 06/86) و در گروه کنترل (11/99 و 86/13)، در پس آزمون برای گروه آزمایش (12/66 و 67/20) و برای گروه کنترل (11/97 و 54/73) به دست آمد. بین ولع مصرف و تنظیم هیجانی پس از ارایه مداخله آموزشی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی دار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بنا بر نتایج پژوهش حاضر، می توان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به عنوان روش درمانی کارآمد در کاهش ولع مصرف و تنظیم هیجان در زنان دارای سوء مصرف مواد پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ولع مصرف، تنظیم هیجان، زنان، سوء مصرف مواد
  • نوید نوری، رضا گلپور* صفحات 86-95
    هدف
    تنظیم شناختی هیجان در مناسبات اجتماعی نقش مهمی دارد و می تواند سلامت اجتماعی جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین شیوه های مقابله ای و سلامت اجتماعی در مادران کودکان با نیازهای ویژه بود.
    روش
    پژوهش  حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این تحقیق تمام مادران دارای کودک با نیازهای ویژه شهرستان نوشهر بود. حجم نمونه 148 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه شیوه ای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1988)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گراس و جان (2003) و پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (2004) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی و تحلیل مسیر با نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و Amos نسخه 23 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تنظیم شناختی هیجان در ارتباط بین شیوه های مقابله ای و سلامت اجتماعی، نقش واسطه ای دارد (01/0 >p).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد، تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین شیوه های مقابله ای و سلامت اجتماعی نقش واسطه ای دارد.
    کلیدواژگان: شیوه های مقابله ای، سلامت اجتماعی، تنظیم شناختی هیجان، مادران دارای کوکان با نیازهای ویژه
|
  • Khodabakhsh Ahmadi *, Davoud Nodehi Pages 1-30
    Aim
    The present study was conducted with the aim of studying and analyzing the content of Ayatollah Khamenei's viewpoint regarding marriage and family. In the hope that it can be helpful in recognizing the family in the Iranian Islamic model and improving their strength and in achieving a native theory.
    Method
    The research is a qualitative study and in it two methods "Content Analysis" and "Grand Theory" were used. The research unit includes existing archival viewpoint, including writings and written works, orders, statements and orders presented by Ayatollah Khamenei in the field of family.
    Results
    According to the results, the views of Ayatollah Khamenei in the field of family are in the axes of marriage and family formation, family structure and function, family pathology, family health, child education, family and system.
    Conclusion
    It is hoped that Ayatollah Khamenei's view as a model with the Iranian Islamic model will be studied and exploited by counseling and psychotherapy specialists and family researchers.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Family, marriage, Theorizing
  • Sayyed Mohammad Hoseini * Pages 31-41
    Aim
    Since in the Islamic legal system, men and women are retaliated against each other, the main purpose of the present study is to answer the question: what effect does a change in the gender of the criminal or the victim have on Qisas and the amount of diyā?
    Method
     This research applies the descriptive-analytical method and analyzes the arguments of Imamiyyah jurists.  
    Findings
    The findings of this study indicated that in the issue of diyā, gender change does not make any difference in the diyā that was determined as the responsibility of the person before this, but diyā after gender change is calculated according to the new gender. Regarding Qisas, if a woman commits a crime that requires retribution before changing her gender, gender change does not affect her Qisas.  But if the perpetrator of the crime is a man and next of kin of the slain person asks for his Qisas, he must pay the difference in diyā, and after that the sentence of the murderer will be executed. If there is a delay in the execution of the sentence of Qisas and the gender of the killer is changed to a woman, then there are two possibilities for Qisas.
    Conclusion
    According to the correct probability, after the gender change, the murderer's sentence, which was proportional to his gender, will be proportional to his new gender.
    Keywords: gender change of couples, intentional crimes, non-intentional crimes, Qisas, diyāt
  • Leila Zoghi *, Mahboubeh Fatholahzadeh, Milad Solgi Pages 42-57
    Aim

    This research was conducted with the aim of exploring the effect of Iranian-Islamic lifestyle experience on the emotional atmosphere of the family from the perspective of young married women.

    Method

    This qualitative research was done based on the phenomenological approach. The statistical population of the research contained young married women aged 22 to 35 who were students of the Islamic Azad University, Science and Research branch, who were selected using purposive sampling and were interviewed through in-depth interviews to the point of theoretical saturation in the number of 15 people. The data was analyzed using the Colaizzi's method.

    Findings

    The findings of this study were analyzed with the  Colaizzi's  method and the main themes of the emotional atmosphere of the family were extracted. It should be noted that the three-way method (interviews with women, experts and text analysis) was used to validate the data. Family emotionality was coded in 4 common concepts (type of relationships, parenting, marital intimacy, quality of work life), each of which has sub-themes.

    Conclusion

    The Iranian-Islamic lifestyle has an impact on various dimensions of life, including the emotional atmosphere of families; it makes family members stronger in coping with life's problems and leads them to a happier life.

    Keywords: : lived experience, Islamic lifestyle, Family, married women
  • Samaneh SARFARAZI *, ELAHE SARFARAZI Pages 58-72
    Aim
    The aim of this study was to determine the effectiveness of Islamic resilience skills training on parental attitudes and guilt of mothers with blind children.
    Method
    The research method is clinical trial by pretest-posttest method with a control group and the statistical population includes mothers of blind children in 2021. Using purposive sampling method, 32 mothers were selected in cyberspace and randomly selected in two groups of control and Experiments were performed. Attitudes of Parents with Special Needs Child towards Their Children Scale’s Govender (2002) and Guilt Questionnaire’s Eisenhower (2007) were used to collect information. The obtained data were analyzed using multivariate analysis of covariance using SPSS software version 24.
    Results
    Findings showed that there was a significant difference between the performance of control and experimental groups in improving parental attitude and reducing guilt in the post-test stage (p <0.05). Also, the results of covariance analysis showed that Islamic resilience training has improved the subscales of parental attitudes (acceptance and affection, shame, failure, despair and extreme support) in mothers with blind children.
    Conclusion
    Based on the research findings, it can be concluded that educating mothers based on Islamic resilience has had an effect on improving their attitude towards their children and reducing their guilt; Therefore, it can be used as an effective intervention method based on the culture and religion of the community.
    Keywords: guilt, Islamic resilience, Parental attitude, Mothers with blind children
  • Nazanin Nakhaei, Farshid Khosropour *, Hamid Molaei Zarandi Pages 73-85
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Islamic resilience skills training on parental attitudes and guilt of mothers with blind children.

    Method

    The research method is clinical trial by pretest-posttest method with a control group and the statistical population includes mothers of blind children in 2021. Using purposive sampling method, 32 mothers were selected in cyberspace and randomly selected in two groups of control and Experiments were performed. Attitudes of Parents with Special Needs Child towards Their Children Scale’s Govender (2002) and Guilt Questionnaire’s Eisenhower (2007) were used to collect information. The obtained data were analyzed using multivariate analysis of covariance using SPSS software version 24.

    Results

    Findings showed that there was a significant difference between the performance of control and experimental groups in improving parental attitude and reducing guilt in the post-test stage (p <0.05). Also, the results of covariance analysis showed that Islamic resilience training has improved the subscales of parental attitudes (acceptance and affection, shame, failure, despair and extreme support) in mothers with blind children.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that educating mothers based on Islamic resilience has had an effect on improving their attitude towards their children and reducing their guilt; Therefore, it can be used as an effective intervention method based on the culture and religion of the community.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Craving, emotion regulation, Women, drug abuse
  • Navid Noori, Reza Golpoor * Pages 86-95
    Aim
    Cognitive regulation of emotion plays an important role in social relationships and can affect the social health of society. The aim of the present study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between coping methods and social health in mothers of children with special needs.
    Method
    The present research was applied in terms of purpose and correlational in terms of descriptive method, and the statistical population of this research was all mothers with children with special needs in Nowshahr city. The sample size was 148 people who were selected by simple random sampling based on Morgan's table. In order to collect research data, Lazarus and Folkman (1988) Coping Style Questionnaire, Gross and John (2003) Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Keyes Social Health Questionnaire (2004) were used. In order to analyze the data, mean, standard deviation, correlation coefficient and path analysis were used with SPSS version 24 and Amos version 23 software.
    Findings
    The results showed that the cognitive regulation of emotion has a mediating role in the relationship between coping methods and social health (p<0.01).
    Conclusion
    It can be concluded that the cognitive regulation of emotion plays a mediating role in the relationship between coping methods and social health.
    Keywords: coping methods, social health, cognitive regulation of emotions, mothers of babies with special needs