فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، بهار 1401)

نشریه مطالعات بین المللی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فیروزه رادفر*، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 7-21
    کردارگرایی، یکی از جدیدترین نظریه های روابط بین الملل است. این نظریه، حاصل ورود چرخش کرداری در رشته ی روابط بین الملل، در دهه ی نخست قرن بیست و یکم می باشد. در باره ی ماهیت و هویت کردارگرایی در روابط بین الملل اختلاف نظر است. برخی آن را نسخه ی تحول و تکامل یافته ی سازه انگاری دانسته و آن را نوسازه انگاری می خوانند؛ بعضی دیگر، کردارگرایی را نظریه ای متفاوت و متمایز از سازه انگاری می دانند. در این مقاله استدلال می شود که کردارگرایی یک نظریه ی مستقل از سازه انگاری است؛ به گونه ای که با تلقی کردارهای بین المللی به عنوان واحد تحلیل و متغیر مستقل، به تبیین تجربی و عملی روابط بین الملل می پردازد. در واقع، روابط بین الملل برحسب کردارهای روزمره ای که کنش ورزان بین المللی به طور روزانه انجام می دهند تعریف و تحلیل می گردد. هدف این مقاله، تقریر، تبیین و نقد نظریه ی کردارگرایی روابط بین الملل است. برای تامین این هدف، نخست، چرخش کرداری در روابط بین الملل مرور می شود. سپس، رهیافت های نظری مختلف و انواع کردارگرایی توضیح داده می شود. سومین بخش، به بررسی اصول و مفروضه ها و تعهدات نظری کردارگرایی می پردازد. گفتار چهارم، به بحث چگونگی تحلیل روابط بین الملل، در قالب چند مطالعه ی موردی، از منظر کردارگرایی اختصاص دارد. در آخرین قسمت، نظریه ی کردارگرایی روابط بین الملل نقد و ارزیابی می گردد. سرانجام، نتیجه مباحث ارایه می گردد. کلید واژه ها: کنش، کردار، چرخش کرداری، کردارنگاری، عادت واره، رابطه گرایی، اجتماع کرداری، عمل-گرایی.
    کلیدواژگان: کردار، چرخش کرداری، کردارنگاری، عادت واره، رابطه گرایی، اجتماع کرداری، عمل گرایی
  • مهدی زیبائی* صفحات 23-42
    پس از خودسوزی محمد بوعزیزی در تونس در سال 2010 ، موجی از ناآرامی ها جهان عرب را فرا گرفت که در نهایت منجر به بروز انقلاب در تونس و مصر، سرنگونی حکومت در یمن و لیبی و جنگ داخلی در سوریه شد. اگرچه برای ناآرامی های مذکور دلایل عدیده ای چون وابستگی دولت ها به قدرت های خارجی، ددولت های استبدادی، سرکوب مخالفین به طور عام و جریان های اسلام گرا به طور خاص، قدرت فرد-محور و... را ذکر کرده اند اما فرسایش قرارداد اجتماعی عمده ترین دلیل بروز این اعتراضات بود. علیرغم گذشت بیش از یک دهه از این ناآرامی ها، جهان عرب هنوز نتوانسته به یک سازکار مناسب برای تعریف الگوی جدیدی از قرارداد اجتماعی برسد؛ به طوری که این ناتوانی، امنیت وجودی دولت های عرب را در خاورمیانه به طور جدی تحت-الشعاع قرار داده است. حال سوال اصلی این است که چرا دولت های عرب قادر به دستیابی به یک راه حل نهایی در تعیین الگوی بهینه ارتباط بین دولت و جامعه به عنوان قرارداد اجتماعی جدید نیستند؟ در این ارتباط، به نظر می رسد فقدان کانال های گفتگو بین دولت و جامعه، عدم امکان تغییر جایگاه اجتماعی شهروندان، اعمال سیاست های محرویت زا، وجود نهادهای دموکراتیک فاقد مشروعیت، جایگاه اجتماعی زنان و... از موانع اصلی ظهور یک قرارداد اجتماعی جدید هستند. با توجه به وضعیت بحرانی این دولت ها، از این نظر که مولفه های عادی حوزه سیاست به واسطه ناکارآمدی دولت ها به دغدغه های امنیت اجتماعی-اقتصادی بدل شده اند، در این مقاله قصد بر آن است در چارچوب مکتب کپنهاگ به بررسی مولفه هایی بپردازیم که زمینه امنیتی شدن جوامع در جهان عرب را رقم زده اند.
    کلیدواژگان: ناآرامی های عربی، قرارداد اجتماعی، جهان عرب، حکمرانی، امنیت
  • آرش سعیدی راد*، مجتبی اسماعیلی، علی محمد الله اکبری بنده قرائی صفحات 43-64
    منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) از سال 2011 تا کنون (2021) به طرز باور نکردنی با مشکلات فراتر از درگیری، تنش، چالش و رقابت رو به رو است و تحلیل های متعددی از این بزنگاه یا چرخه رذیلت منتشر شده است؛ اما هیچ کدام از آن ها به طور همزمان به چالش های پیش آمده از دو موج بیداری و کرونا ویروس که نقش غیرقابل انکاری در بحران ها را داشته اند، مورد بررسی قرار گرفته نشده است. بر همین اساس پژوهش کنونی به دنبال بررسی این مسیله است: کشورهای که درگیر دو موج بیداری و کرونا ویروس شده اند، چگونه در مسیر دولت های در مانده، ضعیف و ورشکسته باقی مانده اند و چه مسیری را طی خواهند کرد؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی می باشد. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد، بسیاری از کشورهای منطقه که درگیر دو موج بیداری و کرونا ویروس شده اند به دلیل برطرف نکردن معضلات داخلی در حوزه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظامی همچنان در مسیر دولت ضعیف، درمانده و ورشکسته قرار دارند. چرا که آن ها در حوزه اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی و... نتوانسته اند پیشرفت کافی داشته باشند و همچنان فساد و ناکارآمدی در آن ها مشهود است که احتمالا تا دهه یا دهه های آینده شاهد اثرات منفی به صورت کم و بیش در آن ها خواهیم بود.
    کلیدواژگان: منا، بیداری، کرونا ویروس، درماندگی، ورشکستگی
  • علی عبدلی، الهام حسینخانی* صفحات 65-82
    امنیت ملی هر کشوری از مجوعه تحولات داخلی و پیرامونی خود حادث می شود. کشور ها برای بالا بردن امنیت ملی خود در پیمان های اقتصادی ، امنیتی و... عضو می شوند، پیمان شانگهای یکی از پیمان های منطقه ای است که ایران در سال 2021 به عضویت دایم آن درآمد. بنابراین سوال اصلی پژوهش فوق این است که عضویت دایم ایران در پیمان شانگهای چه تاثیری بر امنیت ملی ج.ا.ا خواهد داشت؟ در این راستا برای دستیابی به اهداف پژوهش از گزاره های نظری واقع گرایی تدافعی بهره گرفته شده است. پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز نیز به روش اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال فشارهای حداکثری امریکا بر اساس نشانه هایی از مقاومت و تداوم در الگوی رفتار استراتژیک منطقه ای، در این حوزه از راهبرد موازنه گری سخت و اتحادوایتلاف به عنوان سازوکار اصلی مقابله با فشارهای راهبردی و حدکثری امریکا بهره گرفته است. بنابراین حضور فعال ایران در پیمان شانگهای می تواند به طور تدریجی در ارتقاء امنیت ملی این کشور تاثیر بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیمان شانگهای، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، قدرت، سیاست خارجی
  • پوریا ابراهیم زاده، محسن سیرغانی* صفحات 83-104
    ذیل بند 4 از ماده 2 منشور ملل متحد، تهدید به توسل به زور در روابط بین المللی منع گردیده است. مقرره اخیر در درجه اول دلالت به تهدیدات نظامی غیرقانونی دارد لیکن منشور هیچ اشاره ای به خصوصیات این نوع از تهدیدات نکرده است. از طرفی نظر به وجود واژگانی همچون دفاع پیش دستانه که احساس یک تهدید نظامی قریب الوقوع را جواز توسل به زور می داند، آشنایی با شاخص های موثر در تشخیص تهدید نظامی قریب الوقوع ضروری به نظر می رسد. پرسش اصلی تحقیق حاضر آن است که یک تهدید نظامی غیرقانونی دارای چه ویژگی هایی است و چگونه می توان یک تهدید نظامی قریب الوقوع را از یک تهدید نظامی منفعلانه تفکیک کرد؟ در این تحقیق نویسندگان از روش توصیفی-تحلیلی استفاده نمودند تا به پرسش فوق پاسخ معقولی ارایه دهند. یافته های تحقیق با تاکید بر شش شاخص مجاورت، زمان مورد نیاز جهت عملیاتی شدن تهدید، هویت کارگزار تهدید، دامنه و زمینه تهدید، هدف تهدید و سطح روابط بین المللی به پرسش فوق پاسخ داده است. در نهایت نویسندگان با استناد به برخی از اسناد و معاهدات بین المللی به راهکارهای قانونی مقابله با تهدیدات نظامی غیرقانونی از منظر حقوق بین الملل پرداختند.
    کلیدواژگان: تهدید، تهدیدگر، تهدید نظامی، تهدید قریب الوقوع، حقوق بین الملل
  • علی بابایی مهر* صفحات 105-120
    جنگل ها به عنوان ریه تنفسی زمین نقش پررنگی را درتامین حق حیات بشرایفا می کنند و در پیوند ناگسستنی با  دیگرحقوق بنیادین بشر می باشند، جنگل ها به عنوان یکی از عناصر مهم محیط زیست طبیعی، تکمیل کننده زنجیزه حق بر داشتن محیط زیست سالم بشر می باشند و به علت ویژگی های منحصر به فردی که دارند نقش تعیین کننده ای در پیروزی و یا شکست کشورهای متخاصم در جنگ ها دارند و به این جهت طرفین متخاصم از جنگل به عنوان تامین اهداف خصمانه استفاده می کنند، لذا باید با تمام توان و بکارگیری همه ظرفیت ها و قابلیت های موجود نسبت حفظ آن اقدام نمود. این مقاله در صدد است تا با واکاوی اسناد مختلف بین المللی مخصوصا  در مورد چگونگی ارتقای روند حفاظت از منابع زیست محیطی جنگل با استفاده از توانمندی نهادهای بین المللی برای شکل گیری عزم جهانی  به این پرسش اساسی پاسخ دهد که چگونه می توان زمینه حفاظت از محیط زیست جنگل را در زمان مخاصمات مصلحانه فراهم نمود؟ مقاله با روش توصیفی و تحلیلی، با هدف حفاظت از جنگل ها نگاشته شده است. نتایج کلی آن نشان می دهد هر روز بر دامنه جنگ ها افزوده می شود و به همین میزان یکی از منابع زیست محیطی که در خطر واقعی تخریب و انهدام هستند و از دامنه آنها کاسته می شود جنگل ها هستند، بنابراین باید با ایجاد ساختار مناسب همراه با الزامات قانونی برای تضمین این نعمت خدادادی که به عنوان مقدمه بهره مندی ازحق حیات بشر لحاظ می شود، اقداماتی هماهنگ در پیش گیرند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، جنگل، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشر
  • فاطمه نژادی فر، مهدی ذاکریان*، پرویز احدی صفحات 121-137
    بی شک یکی از منابع وسرچشمه های حقوق بشر، اعلامیه جهانی حقوق بشر است. ارزیابی جهان شمولی اعلامیه، نقش بسزایی در این بحث دارد. ضمن بررسی مباحثی همچون جهان شمولی حقوق بشر نسبت به مطالعه دیدگاه کشورهای ایران و عربستان نسبت به جهان شمولی حقوق بشرتاثیرات فرهنگ ومذهب وآداب این کشورهای اسلامی نسبت به پذیرش یاعدم پذیرش جهان شمولی حقوق بشراست.سوالی که این پژوهش درپی پاسخ به آنست بدین گونه است که حقوق بشراز نگاه دو قطب دنیای اسلام عربستان وایران دارای چه جایگاهی است؟ دراین پژوهش روش ازنوع توصیفی-تحلیلی می باشد و ابزارگرداوری داده ها از نوع اسنادی وکتابخانه ای استفاده شده است.ما دراین مقاله به رابطه بین جامعه مدنی وسازمان های حقوق بشری پرداختیم ویک رابطه علت و معلولی برای آن درنظرگرفتیم که جامعه مدنی علت کارایی سازمانهای حقوق بشری است وعلت عدم رشدحقوق بشرواحترام واجرایی شدن آن وتبدیل شدن آن به یک نهاد موثردرکشور راعدم حضور جامعه مدنی می دانیم. به عنوان عامل و بستری برای رشد حقوق بشر و سازوکارهای مربوط به آن، ما این مسیله رادرخاورمیانه ودردوکشورایران و عربستان سعودی که هرکدام دارای سازوکارهای سیاسی متفاوت اما در ماهیت یکسان هستند بررسی کردیم. مسیله نقض حقوق بشر وعدم رشد جامعه مدنی درتمامی کشورهای خاورمیانه با ضعف و عدم آن مواجهه است. به هر حال عربستان خشت حاکمیت قانون را در ساخت نظام حقوق خود ندارد و همین ویژگی باعث شده این کشوررا به عنوان یک پدیده موردی و انگشت نما در جهان نو می شناساندواز طرفی ایران به دلیل تفسیر متفاوت از مبنای حقوق بشری با اعلامیه جهانی زمینه چالش ها فراوان را ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، عربستان سعودی، جهان شمولی، ساخت قدرت، جمهوری اسلامی ایران
  • علی احمدی، افشین زرگر*، علی آدمی صفحات 137-159
    قرن بیست و یکم، با یک تحول بنیادین بر پایه علوم و فناوری مصادف گردیده است. رشد شتابان علم، پرده از چهره نوع نوینی از فناوری برداشت که از آن به عنوان فناوری های نوظهور یاد می شود. مهمترین تفاوت این فناوری با نوع ماقبل خود این است که فناوری های نوظهور دایما در حال برشدن بوده و وابستگی اجتناب ناپذیری با فناوری های پیشین دارند. از مهمترین مصادیق فناوری های نوظهور هوش مصنوعی، چاپ سه بعدی و فناوری فضایی است که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. از آنجایی که دولت ها همواره به دنبال کسب و ارتقای قدرت و امنیت ملی خود بوده اند و در این مسیر با دیگر کنش گران در رقابت پایان ناپذیری قرار گرفته اند، این مقاله با روش توصیفی تبیینی، با تبیین فرصت ها و تهدیدهای ناشی از پیشرفت فناوری های نوظهور، در پی پاسخ به این پرسش است که فناوری های نوین چه جایگاهی در امنیت و قدرت ملی کشورها دارد و در این زمینه چه تهدیدها و فرصت هایی پیش رو است؟ با توجه به اینکه عوامل متعددی در کسب و ارتقای امنیت و قدرت ملی موثر بوده، هدف این است که تاثیر فناوری های نوظهور بر امنیت و قدرت ملی کشورها بررسی شود که نتیجه کلی مقاله نشان می دهد فناوری نوظهور به عنوان یک ابزار نوین در اختیار کنش گران همانند تمامی قابلیت های دیگر در اختیار بازیگران نظام بین الملل دارای تهدیدها و فرصت هایی است که کارگزاران سپهر بین الملل می بایست بر اساس نیاز و با بهره مندی از ظرفیت های موجود، تمامی تهدیدها را به فرصت تبدیل نموده و در راستای منافع ملی خود به کار گیرند.
    کلیدواژگان: فناوری، فناوری های نوظهور، امنیت ملی، قدرت ملی
  • مهدیه هداوند، فرید ازادبخت*، هنگامه غضنفری صفحات 161-177
    سازمان بین المللی دریانوردی آیمو به عنوان سازمان صلاحیت دار در موضوعات گوناگون دریایی شناخته می شود. یکی از موضوعات، مسیله مسیولیت مدنی ناشی از آلودگی دریاست،اهمیت این مساله در شناسایی و عملی نمودن روند جبران خسارت وارده بر اشخاص و محیط زیست دریایی می باشد. بر همین مبنا، این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی عملکرد آیمو به عنوان سازمان صلاحیت دار در باب مسیله مسیولیت مدنی ناشی از آلودگی نفتی دریا پرداخته است.و در صدد پاسخگویی به این سوال می باشد که سطح مسیولیت کشتی های حامل موادنفتی و نحوه جبران خسارت های وارده به چه صورت می باشد؟ پس از بروز یک حادثه دریایی منجر به آلودگی نفتی ، سطح مسیولیت مالک کشتی ها ونحوه جبران خسارت های وارده مطرح می شود با تصویب کنوانسیون بین المللی مسیولیت مدنی خسارات ناشی از آلودگی های نفتی ، مسیولیت محض برای مالک کشتی نفت کش شناسایی کرده اند.آیمونظام حقوقی منحصر به فرد و کاملی را در باب مسیولیت ناشی از آلودگی نفتی دریایی به وجود آورده . بنابراین هدف اصلی این مقاله،شناسایی و نحوه اعمال کنوانسیونها، قلمرو، ویژگیها و تحلیل کارکردهای نظام حقوقی آنهاست.ابتدابه بررسی اصول کلی حاکم بر آنها پرداخته می شود و سپس با تحلیل هر یک از آنها، ویژگیها و کارکرد و کاستی کنوانسیونهای مرتبط بیان می شود.کلیدواژگان: آلودگی دریا، سازمان بین المللی دریانوردی، کنوانسیون، مسیولیت، نفت .
    کلیدواژگان: آلودگی دریا، سازمان بین المللی دریانوردی، کنوانسیون، مسئولیت، نفت
  • رامسین بیت جم، محمدعلی خسروی*، رضا جلالی، دیدخت صادقی حقیقی صفحات 179-200

    استراتژی هنجارسازی ایالات متحده آمریکا در پرتو نظریه سازه انگاری و استراتژی فرهنگی در ورود به جنگ عراق (سال 2003) تاثیراتی بر ظهور و گسترش تروریسم و افراط گرایی اسلامی در منطقه غرب آسیا داشته است. بر همین اساس پژوهش کنونی به دنبال بررسی این مسیله است که آیا استراتژی هنجارسازی ایالات متحده آمریکا بر مبنای دیدگاه نومحافظه کاران دوران دولت بوش پدر و پسر به ویژه در جریان جنگ برعلیه عراق و به زیر کشیده شدن صدام حسین و تغییر نظام سیاسی در عراق که هم راستا با استراتژی فرهنگی مبتنی بر سازه انگاری مورد حمایت نومحافظه کاران آمریکایی می بود، قرین موفقیت گردیده است یا خیر؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی می باشد. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد به کارگیری استراتژی فرهنگی ایالات متحده آمریکا منجر به خسارات جبران ناپذیر در ساختار سیاسی امنیتی منطقه و متعاقب آن ظهور نوع جدیدی از افراط گرایی و تروریسم مبتنی بر تفرقه قومی و مذهبی گردید که تا به امروز و در دوران پسامنازعه در عراق و سایر نقاط منطقه آسیای غربی همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: هنجارسازی، سازه انگاری، استراتژی فرهنگی، آسیای غربی، ایالات متحده آمریکا، عراق
  • مژگان موسوی نقلی، امیرمحمد حاجی یوسفی*، سید مسعود موسوی شفایی صفحات 201-226

    امروزه فن آوری، علاوه بر تسهیل امور در حوزه های مختلف، نقشی اخلال گرانه نیز یافته است. اختلال فن آورانه، ناظر بر این کارکرد فن آوری است که با تغییر قواعد بازی و مولفه های حاکم بر منطق عملکرد، طیف وسیعی از مسایل بین المللی (از امنیت بین المللی تا حکمرانی جهانی و سیاست خارجی) دستخوش دگرگونی می شوند. این تغییرات به نوبه خود، موقعیت کشورها را به نسبت انطباق یا عدم انطباق با شبکه های ارزش و عملکرد جدید، متاثر می کند. ژیواکونومی نیز به عنوان بستری مهم در عرصه رقابت های نوظهور، مشمول اختلال فن آورانه شده، که به سهم خود، زمینه را برای جابجایی جایگاه کشورها در عرصه بین المللی فراهم می کند. در همین راستا، پرسش اصلی مقاله عبارت است از اینکه اختلال فن آورانه چگونه موقعیت کشورها را در حوزه ژیواکونومیک متاثر می کند و به جابه جایی جایگاه آن ها در عرصه بین المللی منجر می شود؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای در پی تبیین مسیله موردنظر است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اختلال فن آورانه بر مولفه های فضا و قدرت -عناصر تشکیل دهنده ژیواکونومی- و ارزیابی جایگاه ژیواکونومیک ایران به عنوان مطالعه موردی، از رهگذر چارچوب موردنظر است. نتیجه کلی پژوهش نشان می دهد که فن آوری از یک سو با شکل دادن به چرخش فضایی، موجب شبکه ای شدن فضای عملیاتی کشورها و حاکمیت جریان ها شده، و عاملیت مستقل کنشگران در حوزه ژیواکونومی را با تردید مواجه کرده است؛ از سوی دیگر، فن آوری با کمک به فرآیند اعمال قدرت در فضای شبکه ای، به عنوان تنظیم کننده و جهت دهنده به جریان های راهبردی بدیل، این امکان را مهیا می سازد که جایگاه کشورها در متن قرارگرفته یا به حاشیه رانده شود.

    کلیدواژگان: اختلال فن آورانه، ژئواکونومی، چرخش فضایی، شبکه، جریان ها، ایران
  • زهرا مرادی، بهاره حیدری*، محمدیار ارشدی صفحات 227-249
    رژیم های بین المللی حقوق مالکیت فکری نقشی محوری و تاثیرگذار در مدیریت و کنترل تغییرات آب وهوایی دارند. در این میان، مسیولیت کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه در تغییرات اقلیمی معطوف به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و تاثیرات منفی گرمایش زمین از اهمیت و اولویت چشمگیری برخوردار است. در مذاکرات بین المللی، اختلاف نظر عمده حول محور نقش و تاثیر حقوق مالکیت فکری و به بیان دقیق تر حق اختراع در توسعه و انتشار فناوری های سازگار با محیط زیست و کاهش تاثیرات منفی در گرمایش زمین است. حقوق مالکیت فکری مشوق نوآوری های سبز و پیش شرط موثری در توسعه و انتقال فناوری در کشورهای توسعه یافته است، در حالی که کشورهای در حال توسعه حقوق مالکیت فکری و رفتار انحصارطلبانه مالکان آن را به عنوان مانع اصلی دریافت فناوری های سبز می دانند. در این ارتباط، پرسش اصلی مقاله حاضر آن است که رژیم های بین المللی حقوق مالکیت فکری موثر در کاهش تغییرات آب وهوایی در چه وضعیت و جایگاهی قرار دارند؟ این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته و گردآوری اطلاعات آن به روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع معتبراینترنتی است. یافته های مقاله حاکی از آن است که سیستم مالکیت فکری به واسطه نفوذ روزافزون در سطح رژیم های بین المللی دارای ظرفیت بالقوه ای در زمینه ارایه نتایج مثبت و تقاضای منافع عمومی برای یافتن راه حل برای کاهش تغییرات آب وهوایی موضوع گفتگوها و همکاری های مستمر و گسترده دیپلماتیک در مجامع بین المللی و در سطح عملی در رابطه با شرکت های خصوصی است.
    کلیدواژگان: رژیم های حقوقی بین المللی، مالکیت فکری، تغییرات آب و هوایی، انتقال تکنولوژی، فناوری سازگار با محیط زیست
  • محمدرضا کرمی فرد، مجید بزرگمهری*، حاکم قاسمی، غلامعلی رجائی، فرهاد درویشی سه تلانی صفحات 251-276

    نوآوری در روش ها و ابزارهای تبلیغاتی مناسب با شرایط عصر دیجیتال و هوش مصنوعی از مولفه های مهم اثرگذار در شناخت ماهیت مفهوم تبلیغات در جنگ های آینده خواهد بود. شناخت سیاستگذاران تبلیغات جنگ از ظرایف و پیچیدگی های امر تبلیغات به ویژه در زمان های بحران مانند جنگ نقش بسیار بالایی در تدوین و انتخاب سیاست ها خواهد داشت. پرسش محوری ما از نحوه و چگونگی تبیین مدل فرایندی سیاستگذاری تبلیغی در دوران جنگ در راستای بسترسازی، کارآمدی و اثربخشی فعالیت های تبلیغاتی و جلوگیری از پراکنده کاری ها و تشتت در اجراء و تحمیل هزینه های غیر ضرور بر کشور با تاکید و نگاه به آینده است. هدف اصلی تحقیق دستیابی به مدل فرایندی سیاستگذاری تبلیغاتی در جمهوری اسلامی ایران در صورت بروز شرایط جنگی است و می کوشد کارآمدی و اثربخشی فعالیتهای تبلیغی دستگاه ها و نهادهای متولی تبلیغات در کشور را ترسیم سازد و به شناسایی و معرفی عوامل پیشبرنده و بازدارنده تاثیرگذار در شرایط جنگ های احتمالی آینده اقدام ورزد. فرضیه تحقیق با پیشنهاد مدل سیاستگذاری «چند جریان»، بر ضرورت تاسیس یک سازمان تخصصی جهت برنامه ریزی تبلیغات جنگی در جنگ های مدرن آینده تاکید دارد. روش تحقیق متکی بر مدل تحلیل محتوا و بر پایه آن، ارزیابی متون و اسناد مرتبط و تحلیل محتوایی آنهاست. نتیجه نهایی تحقیق، اعلام ضرورت تاسیس یک سازمان تخصصی برای برنامه ریزی تبلیغات جنگی در جنگ های مدرن آینده است.

    کلیدواژگان: تبلیغات، جنگ، جنگ نرم، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی
  • مجید عباسی (اشلقی)*، حامد عظیمی صفحات 277-308

    پس از پایان جنگ جهانی دوم، قالب تغییرات، جهان را به سمت گسترش همکاری ها، سوق داد. منشور ملل متحد ضمن تعیین راهکارهای مختلف برای ایجاد صلح، اشاره گسترده ای به واژه حقوق بشر کرد و آن را تبدیل به گفتمانی نمود، که در جامعه جهانی، رعایت آن می تواند به عنوان عامل مهمی در مقبولیت عمومی یک کشور تلقی شده و تا بدان جا اهمیت یافت که تمامی سازوکارهای بین المللی می بایست مطابق آن باشد. در این بین چارچوبه تحریم ها در قوانین سازمان ملل مشخص شده و منشور ملل متحد به صراحت تحریم هایی را که موجب نقض حقوق بشر می شود، نقض می کند. در حالیکه بر خلاف این موضوع، آمریکا با ایجاد تحریم های یک جانبه علیه ایران، موجب بسته شدن راه های سیاسی و اقتصادی، خرید دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی شده است. هدف مقاله آن است که به نقش تحریم های آمریکا در نقض سلامتی مردم ایران بپردازد. این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی به دنبال دستیابی به این پرسش است که تحریم های آمریکا در حوزه دارویی و تجهیزات پزشکی چه پیامدهایی بر سلامت مردم ایران داشته است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که، هر چند بر روی کاغذ، اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی جزو اقلام بشردوستانه بوده و نمی بایست در ردیف تحریم ها قرار گیرند اما آمریکا با اتخاذ تحریم های یک جانبه موجبات تحریم دارو و تجهیزات پزشکی را فراهم کرده و از این طریق به نقض حقوق بین الملل و قواعد حقوق بشری مبادرت نموده و بدین شکل موجب تضییع حق بر سلامت مردم ایران شده است.

    کلیدواژگان: تحریم، ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، حقوق بشر، حق بر سلامت، دارو، تجهیزات پزشکی
|
  • Firoozeh Radfar *, Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi Pages 7-21
    Practice theory (PT) is one of the latest theories of International Relations (IR). This theory is the outcome of the practice turn in social theory in the first decade of the 21st century. There are controversies among scholars on the nature and identity of this theory. Some consider it as a new and developed version of constructivism or neo-constructivism. Others, on the contrary, regard it as a separate theory from constructivism. Likewise, this article, argues that PT is different from constructivism in such a way that it considers international practices as the unit of analysis and independent variable to empirically and practically explain “ir”. In fact, “ir” are defined and analyzed according to regular practices of international activists on a daily basis. The aim of this study is to articulate, explain, and critique PT in the Iranian IR community. To obtain this goal, first, the practice turn in IR is explained. Then different approaches and typologies of PT are clarified. The third section examines the principles, hypotheses, and theoretical commitments of PT. The fourth part deals with how ir are analyzed via PT referring to some case studies. Next, PT is critically evaluated. Finally, the findings of the study are presented.Keywords: Action, Practice, Practice Turn, Praxiography, Habitus, Relationalism, Practice Communities, Practice Theory.
    Keywords: Practice, Practice Turn, Praxiography, Habitus, Relationalism, Practice Communities, practice theory
  • Mehdi Zibaei * Pages 23-42
    After the self-immolation of Mohamed Bouazizi in Tunisia in 2010, a wave of unrest swept the Arab world, which eventually led to revolutions in Tunisia and Egypt, the overthrow of the government in Yemen and Libya, and the outbreak of the civil war in Syria. While many reasons were offered for these unrests, such as the dependence of governments on foreign powers, the existence of authoritarian governments, suppression of opponents in general and Islamist movements in particular, individual-centered power, etc., the main reason shall be considered the erosion of the social contract. However, after more than a decade, the Arab world has not yet been able to find a suitable mechanism to define a new model of social contract. Now the main question is why Arab governments are not able to reach a final solution in determining the optimal pattern of communication between the government and the society as a new social contract. It seems that lack of dialogue channels between the government and the society, the impossibility of changing the social status of citizens, the implementation of poverty-generating policies, the existence of illegitimate democratic institutions, the social status of women, etc. are among the main obstacle in this regard. Considering the critical situation of these governments, in that normal political factors have turned into socio-economic security concerns due to the inefficiency of the governments, this study intended to investigate factors that have led the Arab world into a security crisis in the framework of the Copenhagen School of Security.
    Keywords: Arab Uprisings, social contract, Arab World, Governance, Security
  • Arash Saeedi Rad *, Mojtaba Esmaili, Alimohammad Allakbaribanghoraey Pages 43-64
    The Middle East and North Africa (MENA) region has been bombarded with challenges beyond conflict, tension, and competition since 2011 up until now (2021). Even though this critical moment, or rather vicious cycle, has been analysed extensively, none of the studies have addressed the simultaneous challenges posed by "awakening" and the "COVID-19" pandemic, which have played a critical role in the regional crises. Therefore, this study sought to examine how the countries affected by these two waves have remained in the path of the weak, bankrupt, and failed states, and what lies ahead of them. This was a descriptive-analytical research study and the data was collected through secondary research, involving a review of library, documentary, and online sources. The research findings indicate that many of the MENA countries affected by the two waves of awakening and COVID-19 are still continuing on the path of weak, bankrupt, and failed states due to their failure to resolve internal challenges in the economic, social, cultural, political, and military sectors. These countries have fallen behind in terms of economic, health, and social developments and are weighed down by corruption and inefficiency, which means the adverse effects of these conditions will likely continue to exist in the coming decade or decades.
    Keywords: MENA, Arab Spring, COVID-19, Failed State, Bankruptcy
  • Ali Abdoli, Elham Hossein Khani * Pages 65-82
    The national security of a country is the result of both domestic and international developments in that country. Governments join economic, security, and other treaties to improve their national security. One of the regional treaties that Iran has joined as a permanent member is the Shanghai Cooperation Organization (SCO). Thus, the question to be addressed is: What effects does the Islamic Republic of Iran's permanent membership in the SCO have on its national security? In this regard, we have employed defensive realism prepositions to cover the study's objectives. This study uses a descriptive-analytical method, with data collected through a documentary and desk research approach. The findings reveal that the Islamic Republic of Iran's policy toward the United States' maximum pressure is centered on resistance, as well as continuing its strategic regional actions, which rely on a hard balancing approach and coalition with neighboring countries. Consequently, Iran's strong presence in the SCO may eventually improve its national security.
    Keywords: Shanghai cooperation organization, National Security, Islamic Republic of Iran, Power, Foreign Policy
  • Pouria Ebrahimzadeh, Mohsen Sirghani * Pages 83-104
    According to Paragraph 4 of Article 2 of the Charter of the United Nations, it is forbidden to threaten to use force in international relations. This regulation refers first to the illegal military threats; however, the Charter mentions nothing about the characteristics of such threats. Since there are certain terms such as Preemptive defense that justifies the use of force due to the possibility of an imminent military threat, it is apparently essential to identify the indices affecting the detection of imminent military threats. This study aims to determine the characteristics of an illegal military threat. In fact, how can an imminent military threat be differentiated from a passive military threat? A descriptive analytical approach was adopted in this study to give a reasonable answer to this question. The answer was provided through the research findings emphasizing six indices: proximity, the time required to operationalize a threat, a threatening entity’s identity, the domain and area of a threat, the target of a threat, and the level of international relations. Reviewing some international documents and agreements, the authors finally proposed legal strategies for dealing with illegal military threats within the framework of international law.
    Keywords: threat, threatening entity, imminent threat, International Law
  • Ali Babayeemehr * Pages 105-120
    Forests, as the respiratory lung of the earth, play a significant role in the realization of the right to life, and are inextricably linked with other fundamental rights of mankind; forests, as one of the important elements of the natural environment, complete the right to a healthy human environment. And because of their unique characteristics, they have a decisive role in the victory or failure of hostile countries in the wars, and as a result, hostile parties use the forest as providing hostile aims, so they must be fully utilized and utilized. All existing capacities and capabilities are in keeping with it. Every day, the size of the wars increases, and equally one of the environmental resources that are at the true risk of destruction and falling from their scope are forests, so it must be created by building a proper structure with legal requirements to guarantee this God-given blessing Which is considered as an introduction to the enjoyment of human rights, takes coordinated action. This paper seeks to answer the question of how to protect the environment by exploring different international documents, in particular on how to promote the conservation of forest ecosystem resources using the ability of international institutions to formulate a global resolve. Provide the forest environment at a time of volatile conflicts?
    Keywords: Environment, Forest, Armed Conflict, Human rights
  • Fatemeh Nezhadifar, Mehdi Zakerian *, Parviz Ahadi Pages 121-137
    Certainly, the Universal Declaration of Human Rights is one of the resources forhuman rights. Assessing the universality of the declaration is crucially important in this regard. It is concerned with investigating topics such as the universality of human rights in regard to studying the viewpoints of Iran and Saudi Arabia aboutthe universality of human rights, as well as the effects of culture, religion, and traditions in the Muslim countries in respect to accepting or not accepting the universality of human rights. The question that this study is seeking to answer is what is the position of human rights from the viewpoints of two centers of the world of Islam, i.e., Saudi Arabia and Iran? This is a descriptive-analytical study. The data were collected through the documentary method and library research. This article is concerned with the relationship between civil society and human rights organizations. A cause-and-effect relationship was considered in which civil society is the factor causing the efficiency of human rights organizations. In addition, the absence of civil society is the cause leading to the absence of human rights, and a lack of respect for this phenomenon, and prevents it from being executed and transformed into an effective institution in a country. As a factor and a platform for the development of human rights and the mechanisms related to it, this issue was investigated in the Middle East, i.e., in Iran and Saudi Arabia, each of which follows a different mechanism but of the same nature. The problem of human rights violations and failure to develop civil society is overlooked in all countries in the Middle East. However, Saudi Arabia lacks law governance in its legal system's structure. Due to this characteristic, Saudi Arabia is a case phenomenon and notorious in the new world. On the other hand, Iran has posed numerous challenges in this regard on account of its different interpretation of the foundation of human rights from the Universal Declaration.
    Keywords: Human rights, Saudi Arabia, universality, Power structure, Islamic Republic of Iran
  • Ali Ahmadi, Afshin Zargar *, Ali Adami Pages 137-159
    Science and technology have undergone significant transformations in the 21st century. The rapid growth of science in this century has given rise to a new type of technology known as emerging technology, which is constantly evolving and is closely linked to previous technologies. This study focused on three instances of emerging technologies, i.e., artificial intelligence (AI), 3D printing, and space technology. Governments have always been in endless competition with other actors to enhance their power and national security. Hence, the descriptive-explanatory method was used in this study to discuss the opportunities and threats of emerging technologies and find an answer to the following question: how do emerging technologies play a role in the security and national power of countries, and what are the threats and opportunities in this field? Since several factors can affect the process of gaining and promoting national security and power, the main objective of this study was to determine the effects of emerging technologies on the countries’ national security and power. The findings showed that emerging technologies, similar to other tools available to the international system actors, can bring their own opportunities and threats. Therefore, all the international system actors need to take advantage of existing capacities to turn all threats into opportunities and use them to the benefit of their national interests.
    Keywords: technology, Emerging Technologies, National Security, National Power
  • Mahdieh Hadavand, Farid Azadbakht *, Hengameh Ghazanfari Pages 161-177
    The International Maritime Organization (IMO) is considered a specialized agency responsible for regulating various maritime issues, including civil liability for offshore oil pollution. The important point in this regard is to identify and operationalize the process of compensation for damage to people and the marine environment. This descriptive-analytical study hence aims to evaluate the performance of IMO in terms of civil liability for offshore oil pollution. This study also discusses the liabilities of ships carrying oil products and how they compensate for possible damage and loss. The first issue raised after any marine accident causing oil pollution is the liabilities of the shipowner and how they should compensate for the damage and losses. According to the International Convention on Civil Liability for Oil Pollution Damage (CLC), the owners of oil tankers are responsible for adequate compensation for damage and losses caused by oil pollution. In fact, IMO has developed a unique and complete legal system for civil liability for offshore oil pollution. The main objective of this study is to evaluate the scope, characteristics, and legal functions of international conventions in this regard. In fact, the general principles of these conventions are evaluated that and then their features, functions, weaknesses, and strengths will be described.
    Keywords: marine pollution, International Maritime Organization, Convention, Liability, Oil
  • Ramsin Beit Jam, MohammadAli Khosravi *, Reza Jalali, Daydokht Sadeghi Haghighi Pages 179-200

    For constructivists, strategic culture is the product of norms and culture-bearing units such as norm entrepreneurs. They believe that the United States invaded Iraq to replace the dominant strategic cultural norms under the logic of the Cold War with a new approach, i.e., democratic regime change through preventive war. However, during the Iraq War, the proposed paradigm, advocated by neoconservative norm entrepreneurs and traditional conservatives in the Bush administration, could not take the place of the Cold War-era strategy for multilateral containment. This norm was a part of a larger revolutionary strategy that advocated the policy of preventive war and the hegemonic paradigm, promoting the US hegemon of democracy through force. The US sought to spread this new view by piloting it in Iraq in order to prove the viability and effectiveness of preventive war. New international groupings such as “coalitions of the willing” and the national security strategy of 2002 provided the documents legitimating these new policies. However, the publishing of these documents encountered strong opposition at domestic and international levels. Therefore, the American strategic culture and national security policy briefly worked with the proposed opposing neoconservative paradigm, but presently they are returning to a version of the Cold War normative paradigm. In constructivist view, the Iraq War not only was not able to show the validity of a new vision of American strategic culture, but also undercut the paradigm it was supposed to underpin.

    Keywords: constructivism, strategic culture, the United States, Iraq
  • Mozhgan Mousavi Nogholi, AmirMohammad Haji-Yousefi *, Seyed Masoud Mousavi Shafaee Pages 201-226

    This study discusses the issue that although technology facilitates affairs in various aspects of human life, it has also assumed a disruptive role. Technological disruption refers to a function of technology indicating that changes in the rules of the game and the components governing the logic of action transform a wide range of international issues (from international security to global governance and foreign policy). These changes, affect the position of countries in relation to adaptation or non-adaptation to new value and performance networks. Accordingly, geoeconomics, as an important platform for emerging competitions for power, has also been subject to technological disruption. This article hence aims to find out how technological disruption can affect the geoeconomic status of countries as well as their position in the international arena. This research was a descriptive-analytical study using the documentary method. The research hypothesis indicates that technological development from the late 20th century has established networking of the operating spaces and governance of currents between countries by shaping the spatial rotation and, as a result, has disrupted and put in doubt the independent agency of geoeconomic actors. On the other hand, by facilitating the exertion of power and authority as the regulator and director of the strategic currents, technology highlights the position of some countries and marginalizes others. This study aims to evaluate in detail the dimensions of Iran’s geoeconomic status, as the study case, based on the intended framework.

    Keywords: Technological Disruption, Geoeconomics, Spatial turn, network, flows, Iran
  • Zahra Moradi, Bahareh Heydari *, Mohammadyar Arshadi Pages 227-249
    International intellectual property (IP) regimes play a critical role in climate change management and control. Meanwhile, both developed and developing countries share a high level of responsibility for reducing greenhouse gas emissions and the negative effects of global warming. The main point of contention in international negotiations is the role and impact of IP, specifically patents, in the development and expansion of environmentally friendly technologies and the reduction of negative effects on global warming. In developed countries, IP encourages green innovations and is an effective prerequisite in the development and transfer of technology; however, in developing countries, IP and the monopolistic behavior of its owners is a huge impediment to receiving green technologies. In this regard, the study's main question was: "What is the position of international IP regimes that play a key role in climate change?” This descriptive-analytical study used a desk study and data from reputable online sources to compile its findings. The findings indicated that IP systems have the potential to provide positive results and demand for the public good due to increased influence at international regimes, which is the subject of ongoing and extensive diplomatic negotiations and cooperation in international meetings, as well as on a practical level in the context of private companies.
    Keywords: International Legal Regimes, Intellectual Property, climate change, Technology Transfer, Environmentally Friendly Technology
  • MohammadReza Karami Fard, Majid Bozorgmehri *, Hakem Ghassemi, GolamAli Rajaei, Farhad Darvishi Setalani Pages 251-276

    Innovation in advertising methods and tools proportionate to the artificial intelligence and digital age is among the most effective components in understanding the nature of advertising in the wars to come. The knowledge of war advertisement policymakers regarding delicacies and complexities of advertisement, especially in times of crisis such as war, is crucially important in developing and choosing policies. Our main question is how to develop a process model (multiple movements) of advertisement policy during the war such that the advertisement activities could lay the foundation, be efficient and effective, plus prevent scattered work and dispersion in execution, as well as imposing unnecessary expenses upon the country with emphasis and view of the future. This research seeks to obtain a process model (multi-flow) of advertisement policy in the Islamic Republic of Iran in case of war. It aims at illustrating the efficiency and effectiveness of the advertisement activities of the organizations and institutions in charge of advertising in the county and identifying and introducing the influential promoting and hampering factors in case of future probable wars. Research assumption proposes the policy model of multiple movements and points out the necessity of establishing a specialized organization to plan war advertisements in the future modern wars. This study is carried out based on a content analysis study model that assesses the related contexts and documents and analyzes their content. This study concluded that it is necessary to establish a specialized organization to plan war advertisements for future modern wars.

    Keywords: Propaganda, War, Soft War, Artificial Intelligence, virtual reality
  • Majid Abbasi *, Hamed Azimi Pages 277-308

    Since the end of World War II, global developments have driven the world to expand collaborations. In addition to providing various solutions to peace, the Charter of the United Nations has made an extensive reference to the “human rights” and transformed this term into a discourse, the global compliance with which can be considered an important factor in the public acceptance of a country. This term has gained so much importance that all international mechanisms should be developed accordingly. In this regard, specific frameworks have been defined for sanctions in the UN laws, and the Charter of the United Nations will explicitly revoke the sanctions that violate the human rights. Conversely, the US has deprived Iran of both political and economic relations and obstructed its right to purchase drugs and medical equipment by imposing unilateral sanctions against this country. This paper aims to analyze the effects of the US sanctions on the violation of Iranian people’s right to health. For this purpose, a descriptive-analytical approach is employed to determine what impacts the US sanctions have had on Iranian people’s health in pharmaceutical and medical areas. Although drugs and medical equipment are officially considered humanitarian items and should not be sanctioned, the research findings indicate that the US has imposed unilateral sanctions on these items. Hence, it has violated the international laws and human rights, thereby adversely affecting Iranian people’s right to health.

    Keywords: Sanctions, USA, Islamic Republic of Iran, Human rights, the Right to Health, Medications, Medical Equipment