فهرست مطالب

روانشناسی - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1401)

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جمیله خدادادی، احمد عابدی، مختار ملک پور، امیر قمرانی صفحات 212-221

    با توجه به اهمیت پرورش هوش، سنین حساس رشد، خاصیت انعطاف‌‌پذیری مغز و تغییر رویکردهای هوشی هدف از این پژوهش تدوین بسته آموزشی رفتار والدینی بر اساس تجارب زیسته والدین دارای فرزند پیش‌‌دبستانی تیزهوش بود. با کمک مقیاس هوشی تهران- استنفورد بینه هوش کودکان زیادی (46 نفر از 497 کودک) در طی دو سال سنجیده و در نهایت 20 کودک تیزهوش با بهره هوشی بالای 130 انتخاب شدند. با خانواده‌‌های این کودکان مصاحبه شد، مصاحبه‌‌ها ضبط شده و با کمک روش کلایزی تحلیل شدند و مضامین اصلی و فرعی پرورش هوش مشخص شد. سپس با مطالعه منابع متعدد و نتایج حاصل از پژوهش، بسته فرزندپروری برای داشتن فرزند تیزهوش آماده و جهت بررسی روایی محتوایی، صوری و روایی محتوایی کمی در اختیار 7 متخصص حوزه هوش و کودک قرار گرفت. نتایج پایانی دلالت بر 13 مضمون اصلی و 32 مضمون فرعی همراه با شواهد و مثال را داشت و 13 جلسه برای بسته آموزش رفتار والدین طراحی و تایید شد. با توجه به تایید این بسته توسط متخصصان، محتوای تهیه شده می‌‌تواند راهنمای جامعی برای تربیت هوشی فرزندان برای والدین دارای فرزند زیر شش سال باشد. امیدواریم که این نتایج ارمغان خوبی برای آینده فرزندان ایران باشد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، رفتار والدین، تجربه زیسته
  • سید جواد سیفی قوزلو، اسماعیل صدری دمیرچی، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی صفحات 222-231

    یکی از نیازهای اساسی پژوهشگران برای انجام مطالعات و مداخلات لازم، در دست داشتن ابزاری معتبر و مناسب در آن زمینه است. پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه مشکلات ازدواج در زنان متقاضی طلاق با سابقه ازدواج زودهنگام انجام شده است. روش تحقیق حاضر از نوع طرح اکتشافی- تاییدی بوده و از دو مرحله تشکیل شده است. مرحله اول روش کیفی بوده و از روش اکتشافی برای ساخت ابزار استفاده شده است. بدین منظور ضمن مصاحبه با 15 نفر از زنان متقاضی طلاق به شیوه مصاحبه با گروه‌‌های کانونی تا حد اشباع نظری داده ‌‌ها، فرم اولیه پرسشنامه تنظیم شد. در مرحله دوم پژوهش، با استفاده از روش کمی، روایی و اعتبار ابزار مورد نظر بررسی شد. به این منظور 160 نفر به صورت نمونه‌‌‌‌گیری در دسترس از بین زنان متقاضی طلاق با سابقه ازدواج زودهنگام در شهر اردبیل در سال 1399 انتخاب شدند و پرسشنامه مشکلات روانشناختی- زناشویی ازدواج (1399) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و شاخص رضایت زناشویی هادسون (1992) را تکمیل کردند. داده‌‌ها به کمک روش‌‌های آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم‌‌افزاهای SPSS و AMOSتحلیل شد. یافته‌‌ها نشان داد که پرسشنامه مشکلات روانشناختی- زناشویی ازدواج حاوی 28 سوال و 7 بعد تایید شده شامل: اضطراب، افسردگی، سردرگمی، عدم امنیت و بدبینی، دلتنگی و فقدان، عدم درک متقابل و تعارض زناشویی هستند. محاسبه اعتبار و روایی پرسشنامه نشان داد که این پرسشنامه اعتبار و روایی بالایی دارد. از این رو می‌‌توان از آن در حیطه‌‌های تحقیق و ارزیابی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زنان، ازدواج زودهنگام، طلاق، روایی، اعتبار، روش ترکیبی
  • سمیرا رستمی، بهرام جوکار، مسعود حسینچاری، محبوبه فولادچنگ، ناصر رشیدی صفحات 232-241

    خودبخششی اصیل واکنشی سازگارانه در مواجهه با خودی است که دچار خطای ‌‌اخلاقی شده است. دشواری‌‌های روانشناختی در تجربه خودبخششی عمده دلیل علاقه‌‌مندی پژوهشگران به این حوزه است. در این پژوهش تجربه خودبخششی دانشجویان با رویکرد تحلیل ‌‌روایت ‌‌مضمونی مورد کندوکاو قرار گرفت. شرکت‌‌کنندگان پژوهش 6 نفر از دانشجویان بودند که تجربه خودبخششی داشتند. جهت گردآوری داده‌ها از مصاحبه ‌‌روایتی استفاده شد. در نتیجه تجزیه و تحلیل روایت‌‌ها بر پایه ادبیات پژوهش سه مضمون اصلی خودبخششی ‌‌نگهدارنده، خودبخششی ‌‌تبدیلی و شبه‌‌ خودبخششی استخراج شد. در میان اکثر مشارکت‌‌کنندگان تجربه خودبخششی از نوع نگهدارنده بود. یافته های این پژوهش می‌تواند ابعاد گسترده تری از جنبه های شناختی و عاطفی نحوه برخورد افراد با چالش های زندگی را روشن سازد. هیجان های منفی مختلفی که افراد در مقابله با مشکلات زندگی تجربه می‌کنند از پایه های اساسی بروز اختلال‏های خلقی و اضطرابی در آینده می‌شود. شناخت دقیق تر و بیشتر چگونگی مواجهه با این هیجانات و بخشش خود مسیر درمان این اختلال‏ها را تسهیل و تسریع خواهد کرد.

    کلیدواژگان: خودبخششی نگهدارنده، خودبخششی تبدیلی، شبه خودبخششی، تحلیل روایت
  • سوسن علیزاده فرد، مریم زالی زاده، احمد علیپور صفحات 242-251

    اختلال خوردن یک بیماری پیچیده روانپزشکی مزمن و ناتوان‌‌کننده است. در دهه ‏های اخیر، مدل شناختی اختلال‌‌های خوردن پیشتاز نظریه‏پردازی، تحقیق و درمان بوده است. در تحقیقات جدید دو مدل نظری متمایز برای پردازش و ارزیابی ‏های آشکار و ضمنی اطلاعات استفاده می ‏کنند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تداعی ‏های ضمنی و آشکار مربوط به افسردگی، اضطراب و نگرش به غذا در افراد مبتلا به اختلال خوردن و افراد سالم بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به اختلال خوردن شهر تهران بود که در شش ماهه اول سال 1399 به مراکز درمانی و مشاوره مراجعه کرده بودند. روش نمونه ‏گیری به صورت خوشه در دسترس و هدفمند انجام شد. حجم نمونه 300 نفر بود که با پرسشنامه‏ های SCL-90، سیاهه اختلال خوردن اهواز (شریفی فرد،1377)، مقیاس نگرش به غذا (تیچمن و همکاران، 2003) و تکلیف مبتنی بر رایانه آزمون تداعی ضمنی (گرینوالد و همکاران، 1998) آزمون شدند. داده‏ها با استفاده از تحلیل واریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحلیل نشان داد که در تداعی آشکار و ضمنی افسردگی، در تداعی ضمنی اضطراب و در تداعی آشکار نگرش به تغذیه بین افراد مبتلا به اختلال خوردن و افراد سالم تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز مشخص کرد که تنها تداعی و ضمنی آشکار افسردگی و تداعی ضمنی اضطراب می‏ توانند به شکل معنادار اختلال خوردن را پیش ‏بینی نمایند. این نتایج تایید کننده نقش تداعی ‏‏های ضمنی و آشکار در عرصه بالینی است؛ همچنین در شناخت بهتر اختلال خوردن کمک می‏کند تا در تدوین برنامه‏ های آموزشی و مداخله ‏های روانشناختی مورد ملاحظه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، اضطراب، افسردگی، نگرش به تغذیه، تداعی ضمنی، تداعی آشکار
  • معصومه معصومی، مجید ضرغام حاجبی، محمد ربیعی، محمدحسین ضرغامی صفحات 252-260

    هدف پژوهش حاضر تحلیل شبکه‌ای حوزه‌بندی یانگ در مورد طرحواره‌های ناسازگار اولیه بود. روش نمونه‌‌گیری، غیرتصادفی با تغییرات بیشینه، حجم نمونه 849 نفر و ابزار پژوهش فرم کوتاه (90 سوالی) پرسشنامه طرحواره‌های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-L3) بود. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل شبکه، نرم‌‌افزار R و بسته Qgragh استفاده شد. نتایج نشان داد، طبق شکل شبکه‌ ترسیمی، فقط طرحواره‌های یک حوزه (بریدگی و طرد) مطابق با حوزه‌بندی یانگ بوده و در 4 حوزه خودگردانی و عملکرد مختل، محدودیت‌های مختل، دیگر جهت‌‌مندی و گوش به زنگی زیاد/ بازداری، تفاوت وجود دارد. اهمیت این یافته‌ها از یک سو در حوزه‌ بالینی و رویکرد طرحواره درمانی و از سوی دیگر در حوزه‌ روان‌‌سنجی و بومی‌‌سازی ابزارهای تشخیصی می‌باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تحلیل شبکه ای، نقد پژوهشی
  • نیلوفر نقاش، افروز افشاری، بتول احدی صفحات 261-271

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش خودحمایتی بر مهارت‌‌های ارتباطی نوجوانان مبتلا به سرطان با عارضه‌ ریزش مو انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی تک آزمودنی همراه با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری دو هفته و یک‌ ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی نوجوانان 15-12 سال مبتلا به ریزش موی ناشی از شیمی‌درمانی/ رادیوتراپی شهر تهران در سال 1400 تشکیل دادند و گروه نمونه شامل 4 نوجوان مبتلا به ریزش موی ناشی از شیمی‌درمانی/ رادیوتراپی بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس و با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود، انتخاب شدند. برنامه مداخله‌ آموزش خودحمایتی طی 5 جلسه اجرا شد و افراد نمونه در دو مرحله خط پایه A)) و مرحله آزمایشی B)) به پرسشنامه‌ مهارت‌‌های ارتباطی (عطارها، 1386) پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS استفاده شد و نتایج آزمون t نشان داد که آموزش خودحمایتی اثر ماندگاری بر ارتباط موثر و مولفه‌های آنها برای نوجوانان مبتلا به ریزش موی ناشی از شیمی‌درمانی/ رادیوتراپی دارد. از این ‌رو می‌توان نتیجه گرفت که آموزش خودحمایتی به دلیل آموزش خودآگاهی، مهارت‌‌های ارتباطی و رهبری می‌تواند منجر به ارتقای ارتباط موثر نوجوانان مبتلا به ریزش موی ناشی از شیمی‌درمانی/ رادیوتراپی شود.

    کلیدواژگان: خود حمایتی، ارتباط موثر، سرطان با عارضه ی ریزش مو، نوجوانان
  • مینا طهمورث، سمیه سادات ساداتی فیروزآبادی صفحات 272-280

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه توالی واجی لیندامود بر کارکرد اجرایی دانش‌آموزان با اختلال خواندن انجام شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی بود. تعداد 30 نفر از دانش‌آموزان مبتلا به اختلال خواندن که در سال تحصیلی 1399-1400 به مرکز اختلال‏های یادگیری شهر لارستان مراجعه کرده بودند، به شیوه نمونه‌‌گیری در دسترس انتخاب و به‌‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه درجه‌‌بندی رفتاری کارکرد اجرایی (بریف) به عنوان پیش‌‌آزمون هر دو گروه و برنامه توالی واجی لیندامود به مدت 16 جلسه مداخله فشرده به گروه آزمایش ارایه گردید. بلافاصله پس از اتمام آموزش، هر دو گروه در پس‌‌آزمون و پس از یک ماه در آموزش پیگیری شرکت کردند. جهت تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس با تکرار سنجش استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در کارکرد اجرایی بین دو گروه وجود دارد. بدین صورت که گروه آزمایش در پس‌‌آزمون و پیگیری عملکرد بهتری داشته است. به‌طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که برنامه توالی واجی لیندامود منجر به بهبود کارکرد اجرایی در دانش‌آموزان با اختلال خواندن شده است. به این صورت که استفاده از برنامه تجسم و کلام‌‌سازی در برنامه توالی واجی لیندامود، منجر به بهبود مهارت‌های شناختی در کارکرد اجرایی شده است.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، برنامه توالی واجی لیندامود، کارکرد اجرایی
  • محمد مهدوی میدانی، مهناز شاهقلیان، حمید خانی پور صفحات 281-290

    از زمان همه‌‌گیری کرونا، مطالعات مختلفی به بررسی اثرات روانشناختی و جسمانی این بیماری پرداخته‌‌اند و عوامل متعددی را در بروز، افزایش و کاهش پریشانی روانشناختی حاصل از این اپیدمی‌‌ دخیل دانسته‌‌اند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه طرحواره‌‌‌‌های مقابله با استرس، فضایل در عمل و تاب‌‌‌‌آوری با پریشانی روانشناختی در دوره همه‌‌‌‌گیری کرونا انجام شد. تعداد 200 دانشجو (137 زن و 63 مرد) بین سنین 20 تا40 سال به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به سیاهه‌‌‌‌های طرحواره‌‌‌‌های مقابله با استرس (CSI-R)، فضایل در عمل (VIA)، تاب‌‌آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC) و پریشانی روانشناختی کسلر (K-10) به‌‌صورت آنلاین پاسخ دادند. یافته‌‌ها نشان داد که نقش میانجی تاب‌‌‌‌آوری در رابطه بین طرحواره‌‌های مقابله با استرس و پریشانی روانشناختی معنادار می‌‌باشد. همچنین ارتباط طرحواره‌‌‌‌های مقابله با استرس با فضایل در عمل معنادار بود. ارتباط معناداری میان فضایل در عمل با پریشانی روانشناختی به‌‌دست نیامد. نتیجه پژوهش حاضر حاکی از آن است که در دوره‌‌های فشار و بحران مانند دوره همه‌‌گیری کرونا، در کاهش میزان پریشانی روانشناختی افراد، برنامه‌‌های مبتنی بر ارتقای تاب‌‌آوری بر برنامه‌‌های تغییر طرحواره‌‌های مقابله با استرس و برنامه‌‌های ارتقای فضایل مثبت ارجحیت دارند.

    کلیدواژگان: طرحواره های مقابله با استرس، فضایل در عمل، تاب آوری، پریشانی روانشناختی، همه گیری کرونا
  • مریم سازگار، مولود کیخسروانی، عفت مرقاتی خویی، حمیدرضا توحیدی نیک صفحات 291-298

    پریشانی جنسی یکی از عوامل مخرب روابط زناشویی است بنابراین، اگر مداخلات مناسب به‌‌کار برده شود، این مشکل جنسی قابل ‌پیشگیری است. هدف از پژوهش تعیین اثربخشی بسته بومی غنی‌سازی روابط زناشویی بر پریشانی جنسی زنان شاغل شهر شیراز بود. روش پژوهش کارآزمایی بالینی با طرح پیش‌‌آزمون و پس‌‌آزمون و پیگیری 8 و 12 هفته‌‌ای همراه با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان متاهل و شاغل در چند ارگان دولتی شهر شیراز در سال 1400 تشکیل داد که 120 نفر از زنان دارای پریشانی جنسی به‌‌صورت روش نمونه‌‌گیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل قرارگرفتند که در نهایت 79 نفر نمونه نهایی را تشکیل داد و 40 نفر در گروه آزمایش و 39 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. تمامی این زنان متقاضی شرکت در جلسات آموزشی غنی‌سازی روابط زوجین (4 جلسه دو ساعته) بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس پریشانی جنسی (دراگاتیس و همکاران، 2008) برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه‌ و تحلیل اطلاعات آماری به‌وسیله نرم‌افزار SPSS-22 در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گردید. یافته‌‌ها نشان داد تفاوت معنادار بین نمرات پریشانی جنسی در مراحل پژوهش وجود دارد و بسته بومی غنی‌‌سازی روابط زناشویی موجب بهبود کیفیت ارتباطات جنسی زوجین و کاهش پریشانی جنسی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است. بنابراین بسته بومی غنی‌‌سازی روابط زناشویی نقش بسزایی در ارتقای روابط جنسی زنان داشته است.

    کلیدواژگان: غنی سازی روابط زناشویی، پریشانی جنسی، زنان شاغل
  • سجاد طاهرزاده قهفرخی، علی حسن عزیزپوریان، زینب شاکه نیا صفحات 299-308

    تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطه حساسیت اضطرابی و باورهای فراشناختی با اضطراب امتحان در بین دانشجویان باختر شهر ایلام انجام شد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‌‌ آماری پژوهش حاضر دانشجویان مشغول به تحصیل موسسه آموزش عالی باختر در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 750 نفر است. تعداد نمونه این پژوهش بر اساس نرم‌‌افزار جی پاور، 256 نفر بود که به روش نمونه‌‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌‌آوری داده‌‌ها از پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-30) (ولز و کارترایت، 2004)، شاخص حساسیت اضطرابی- تجدیدنظرشده (ASI-R)، (تیلور و کاکس 1998)، و سیاهه اضطراب امتحان (اسپیلبرگر،1980) استفاده شد. جهت تحلیل داده‌‌ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. یافته‌‌های پژوهش نشان داد که بین تمام مولفه‌‌های باورهای فراشناختی شامل باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل‌‌ناپذیری و خطر، اطمینان‌‌ شناختی ضعیف، نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی ضعیف با اضطراب امتحان رابطه مثبت و معنا‌‌داری وجود دارد. همچنین بین حساسیت اضطرابی و اضطراب امتحان در بین دانشجویان دانشگاه باختر ایلام رابطه معناداری وجود دارد (57/0r=). همچنین یافته‌‌ها نشان داد که معادله رگرسیون معنادار است و حساسیت اضطرابی و کنترل‌‌ناپذیری و خطر با هم 42درصد اضطراب امتحان را پیش‌‌بینی می‌‌‌‌‌‌کنند. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که حساسیت اضطرابی و باورهای فراشناختی از متغیرهای مهم در اضطراب امتحان دانشجویان هستند و با افزایش حساسیت اضطرابی و کنترل ناپذیری و خطر، میزان اضطراب امتحان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، باورهای فراشناختی، اضطراب امتحان
|
  • jamileh khodadadi, Ahmad Abedi, mokhtar malekpor, amir ghamarani Pages 212-221

    Considering the importance of intelligence training, sensitive developmental ages, flexibility of the brain and changing intelligence approaches, The purpose of this study was to develop an educational Package of parental behavior based on the lived experiences of parents with gifted preschool children. Method During 2 years and with the help of Tehran-Stanford IQ scale, the intelligence of many children(46 of 497 children) was measured and finally 20 gifted children with IQ above 130 were selected. The families of these children were interviewed, Interviews were recorded and analyzed by using the Kolaizzi method and the main and sub-themes to have a smart child, were identified. Then, by studying various sources and the results of the research, the parenting package was prepared and Presented to seven IQ and child specialists to evaluate the content, formal validity and content validity ratio. The final results indicated 13 main themes and 32 sub-themes with evidence and examples and 13 sessions were designed and approved for Parental Behavior Training Package. According to the approval of this package by experts, the prepared content can be a comprehensive guide for raising the intelligence of children for parents with children under six years old. We hope that these results will be a good gift for the future of the children of Iran.

    Keywords: educational package, Parental behavior, lived experience
  • seyed javad seifi Ghozlu, Esmaeil Sadri Damirchi, ALI rezaei sharif, Ali Sheykholeslami Pages 222-231

    The aim of this study was to construct and validate a questionnaire on marriage problems in women who field for a divorce with a history of early marriage. The present research method is an exploratory-confirmatory design and consists of two stages. The first step is the qualitative method and the exploratory method is used to make the tool. For this purpose, while interviewing 15 women applicants for divorce in the form of interviews with focus groups to the theoretical extent of data saturation, the initial form of the questionnaire was prepared. In the second stage of the research, using a quantitative method, the validity and reliability of the Questionnaire were investigated. For this purpose, 160 people were selected by available sampling from among women who field for a divorce with a history of early marriage in Ardabil in 1399, and completed the psychological-marital problems questionnaire and the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) and the Hudson Marital Satisfaction Questionnaire (1992). Data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods using SPSS and AMOS software. The results showed that the psychological-marital problems questionnaire contained 28 questions and 7 approved dimensions, which are: Anxiety, depression, confusion, insecurity and pessimism, nostalgia and loss, lack of mutual understanding and marital conflict. Calculation of validity and reliability of the questionnaire showed that this Questionnaire has high validity and reliability. Therefore, it can be used in research and evaluation.

    Keywords: Women, Early Marriage, Divorce, Validity, Reliability, Mixed-Method
  • samira rostami, bahram Jowkar, Massoud Hosseinchari, Mahboubeh Fouladchang, Naser Rashidi Pages 232-241

    Genuine self-forgiveness, as an adaptive response to a self who is faced and traumatized with moral misconduct. It consists of the reorganization of feelings, thoughts, and behaviors. Researchers are interested in studying the psychological difficulties experienced during self-forgiveness. In this study, students' self-forgiveness experiences were explored through thematic narrative analysis. The study participants were 6 students who had experienced self-forgiveness. Narrative interviews were used to collect data. By analyzing the interviews based on the theoretical foundations and research literature, three main themes of preservative self-forgiveness, transformative self-forgiveness, and pseudo-self-forgiveness were extracted. Most participants experienced preservative self-forgiveness. The results of this study can elucidate extensive dimensions of cognitive and emotional aspects of people’s coping with life’s challenges. The various negative emotions that people experience in face of life problems will create the foundations for anxiety and mood disorders in the future. A deeper understanding of how to confront these emotions and self-forgiveness, will facilitate therapy.

    Keywords: preservative self-forgiveness, transformative self-forgiveness, pseudo-self-forgiveness, narrative analysis
  • susan alizadeh fard, maryam zalizadeh Pages 242-251

    Eating disorder is a complex psychiatric illness that is chronic and debilitating. In recent decades, the cognitive model of eating disorders has been at the forefront of theorizing, research, and treatment. New research uses two distinct theoretical models for explicit and implicit information processing and evaluation. The aim of the present study was to compare the implicit and explicit associations of depression, anxiety and food attitudes in people with eating disorders and healthy people. The method of study is descriptive and correlational. The statistical population includes people with eating disorders in Tehran who have referred to medical and counseling centers in the first six months of 1399. The sampling method was cluster accessible and purposeful. The sample size was 300 people who were examined with SCL-90 questionnaires, Ahvaz Eating Disorder Inventory (Sharififard, 1998), Food Attitude Scale (Teachman et al., 2003) and computer-based task of implicit association test (Greenwald et al., 1998). Data were analyzed by using analysis of variance, which showed there is a significant difference between people with eating disorders and healthy people in explicit and implicit association of depression, in implicit association of anxiety, and in explicit association of eating attitudes. The results of regression analysis also showed that only explicit and implicit association of depression, and implicit association of anxiety can significantly predict eating disorder. These results confirm the role of implicit and explicit associations in the clinical field; and helps to better understand eating disorder, to be considered in the development of educational programs and psychological interventions.

    Keywords: eating disorder, anxiety, depression, food attitude, implicit associations, explicit associations
  • masoumeh masoumi, Majid ZarghamHajebi, Mohammad Rabi'ei Pages 252-260

    The aim of the present study was Network Analysis of Young's Early Maladaptive Schemas. sampling method was non-random with maximum variation, the sample size was 849 people and research tool was Young's Early Maladaptive Schemas Questionnaire (YSQ-L3). Network analysis, R software and Qgragh package were used for data analysis. The results showed that according to the shape of the drawing network, only the schemas of one domain (disconnection and Rejection) correspond to Young's domain and There are differences in the other 4 domains (Impaired Autonomy and Performance, Impaired limits, Other- directedness and Over vigilance/Inhibition). The importance of these findings is on the one hand in the field of clinical and schema therapy approach and on the other hand in the field of psychometrics and localization of diagnostic tools.

    Keywords: Network Analysis, Early Maladaptive Schemas, Research Critique
  • niloofar naghash, Afrooz Afshari, batool ahadi Pages 261-271

    The aim of this study was determining the efficacy of self-advocacy training on communication skills of adolescents with chemotherapy/ radiotherapy induced alopecia. The method of present study was quasi experimental single-subject with pre-test, post-test and two-week and one-month follow-ups. The statistical population of the study consisted of all adolescents aged 12-15 years with chemotherapy/ radiotherapy alopecia in Tehran in 1400. The sample group consisted of 4 adolescents with chemotherapy/ radiotherapy alopecia, who were selected by available sampling method and taking into account the inclusion criteria. The self-advocacy training intervention program was implemented in 5 sessions and the participants responded to the communication skills questionnaire (Attarha, 2007) in two stages, the baseline (A) and the experimental stage (B). SPSS and T test were used for data analysis, and t-test results illustrated the significant effect of self-advocacy training on communication skills and its subscales in adolescents with alopecia due to chemotherapy/ radiotherapy. Therefore, it can be concluded that self-advocacy training due to self-awareness, communication skills and leadership training can lead to the promotion of communication skills of adolescents with alopecia due to chemotherapy/ radiotherapy.

    Keywords: adolescents, alopecia, cancer, effective communication, self-advocacy
  • Mina Tahmoures, somayeh sadat sadati firoozabadi Pages 272-280

    The purpose of the current research was Evaluation of effectiveness of Lindamood phonological sequence program on Executive function of students with Dyslexia. The method of research was experimental. In order to conduct this research Thirty students with reading disorders who referred to the Learning Disabilities Center of Larsson in the academic year 1399-1400 were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The Executive Functional Behavior Rating Questionnaire (BRIEF) was presented to the experimental group as a pre-test for both groups and the Linda mood phonological sequence program for 16 sessions of intensive intervention. Immediately after the training, both groups participated in the post-test and after one month in the follow-up training analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. Overall, the results of the present study show that the Lindamood phonological sequence program has improved executive function in students with dyslexia. The findings also showed that using of visualizing and verbalizing program in Lindamood phonological sequence program improves cognitive skills in executive function.

    Keywords: Dyslexia, Linda Mood Phonological Sequence Program, Executive Function
  • mohammad mahdavi meydani, Mahnaz Shahgholian, Hamid Khanipour Pages 281-290

    Since the corona epidemic, various studies have examined the psychological and physical effects of this disease and have considered several factors involved in the occurrence, increase and decrease of psychological distress resulting from this epidemic. The aim of this study was to investigate the relationship between coping schemes with stress, virtues in action and resilience with psychological distress during the corona epidemic. 200 students (137 women and 63 men) between the ages of 20-40 were randomly selected and responded online to questionnaires of the Coping Schemas with Stress (CSI-R), Virtues in Action (VIA), Connor and Davidson's Resilience (CD-RISC) and Kessler's psychological distress (K-10). Findings showed that the mediating role of resilience in the relationship between coping schemes with stress and psychological distress is significant. Relationships between coping schemas with stress with virtues in action were also significant. The relationship between virtues in action with psychological distress was not significant. The results of the study indicate that in periods of stress and crisis, such as the Corona epidemic, programs based on promoting resilience is preferred in reducing the level of psychological distress than Programs to change coping schemas with stress and programs to promote positive virtues.

    Keywords: Coping Schemas with Stress, Virtues in Action, Resilience, Psychological Distress, Corona Epidemic
  • maryam sazgar, moloud keykhosravani, effat merghati khoei Pages 291-298

    Sexual distress is a destructive factor in marital relationships, so if the right interventions are used, this sexual problem can be prevented. The purpose of this study is the effectiveness of the indigenous package of enriching marital relations on sexual distress of working women in Shiraz, 2020-2021. The research method was clinical trial with pre-test and post-test design and 8 and 12 week follow-up with two experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all married women working in several government agencies in Shiraz in 2020. 120 women with sexual dysfunction were selected by purposive sampling method and were divided into experimental and control groups, which resulted in 79 final samples. 40 people were in the experimental group and 39 people were in the control group. All of these women applied to participate in training sessions to enrich couple relationships (4 sessions of 2 hours) which were purposefully selected and randomly divided into two groups. In this study, a sexual distress questionnaire (Dragatis, et al., 2008) was used to collect information. Analysis of statistical data was performed by SPSS22 software at both descriptive and inferential levels. The results showed that there is a significant difference between the scores of sexual distress in the research stages and the native package of enrichment of marital relationships has improved the quality of sexual intercourse and reduced sexual distress in the experimental group compared to the control group (p> 0. 001). Therefore, the indigenous package of enriching marital relations has played a significant role in promoting women's sexual relations.

    Keywords: Enrichment of marital relations, sexual distress, working women
  • sajad taherzade, alihasan azizpourian, zeynab shakehnia Pages 299-308

    The aim of this study was to investigate the relationship between Anxiety sensitivity and Metacognitive beliefs with Test Anxiety among students of Ilam Bakhtar University. The research method in this study is descriptive of correlation. The statistical population of this study includes all students of Ilam Bakhtar University that are studying in (1399-1400). Their number is (750). The sample of this study is 256 based on G Power. Students were selected available sampling method. To collect the data, Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30), (Wells & Cartwright-hatton, 2004), Anxiety sensitivity Questionnaire (ASI-R), (Taylor and Cox, 1998) and Test Anxiety Questionnaire (Spilberger, 1980) were used. Pearson correlation coefficient and multivariate regression were used to analyze the data. Findings showed that there is a significant positive relationship between all components of metacognitive beliefs inclouding worry, concerns about uncontrollability and danger,cognitive confidence, need to control thoughts, cognitive self-awareness with test anxiety. Also, There is a significant relationship between anxiety sensitivity and test anxiety in students of Ilam Bakhtar University (r=0.57). Also, the average of regression is significant and the metacognitive beliefs and anxiety sensitivity together can predict 42% of test anxiety. Therefore, it can be conclude that metacognitive beliefs and anxiety sensitivity are important variables in students' test anxiety and the amount of test anxiety increases with increasing anxiety sensitivity and uncontrollability and danger.

    Keywords: Anxiety Sensitivity, Metacognitive Beliefs, Test Anxiety