فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 10 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی عمارلو، محمدعلی خیراللهی*، اکبر فلاح صفحات 1-18

    زمینه و هدف:

     پیش فروش، یکی از اقسام معاملات رایج در بازار، به ویژه بورس کالا است. بر اساس فقه اسلامی پیش فروش دارای احکامی است که ازجمله آن، عدم جواز فروش مبیع قبل سررسید است که از این مسایل مهم و اختلافی بین فقها است. با توجه به پیش بینی این قرارداد، به عنوان یکی از سازوکارهای معاملات بورس های کالا، این سوال مطرح می شود که آیا فروش کالا قبل از سررسید در بازار سنتی، به ویژه بورس صحیح است؟

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    یکی از احکام قرارداد پیش فروش، فروش مبیع قبل از سررسید در بازار ثانویه است که مورد اختلاف آرا، بین فقها است. برخی از فقها برای ممنوعیت عدم جواز، به دلایلی استناد کرده اند که عبارت از اجماع، روایت و... است و همچنین راه کارهای جواز فروش آن ازجمله، در قالب صلح، وکالت، حواله و... است که مورد بررسی و تبیین قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    فروش مبیع قبل از سررسید بر اساس فقه و حقوق اسلامی، جایز است زیرا با انعقاد عقد همان طور که فروشنده مالک ثمن (پول) است و در آن تصرف می کند در مقابل خریدار مالک کالای سلفی می شود و این ملک طلق او است.

    کلیدواژگان: پیش فروش، بیع سلف، مبیع، بورس کالا
  • رویا نصیری اردلی، بهروز نوروزی* صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    معمولا قرارداد به عنوان اصلی ترین و مهم ترین منبع ایجاد تعهد، تلقی می گردد که تعهداتی را در ارتباطات بین دو طرف به وجود خواهد آورد. در این خصوص، از مهم ترین اصولی که از دیدگاه اخلاقی-حقوقی ارایه می گردد، همانا ضرورت پایبندی به تعهدات می باشد. اما در برخی مواقع یکی از طرفین با وجود شرایط فسخ، قرارداد را فسخ نموده و این امر می تواند بر معاملات قبل از فسخ نیز امکان دارد تاثیر داشته باشد.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها: 

    یافته این مطالعه حاکی از آن است که فسخ معامله مبنا بر معاملات سابق بر فسخ در خیارات قانونی و قراردادی دارای تاثیر خاصی بوده که منجر به صدور آراء متناقض در این زمینه گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    طبق رای وحدت رویه 810 چنانچه در ضمن عقد بیع شرط شود، در صورت عدم پرداخت اقساط ثمن در مواعد تعیین شده، فروشنده حق فسخ و استرداد مبیع را دارد، با تحقق شرط و اعمال حق فسخ ولو اینکه خریدار مبیع را به شخصی فروخته باشد، مبیع باید به بایع مسترد شود. عدم اطلاع خریدار بعدی از شرط مذکور با توجه به درج آن در متن قرارداد، به اقتضای رفتار متعارف اشخاص و حق تقدم مالک، موجب بی اثر شدن شرط و زوال حق مالک اولیه نسبت به عین مال نخواهد بود.

    کلیدواژگان: عقد، معامله، فسخ، رای وحدت رویه 810
  • فهیمه علایی، عابدین مومنی*، محمدعلی خیرالهی صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    با توجه به حقوق خانواده در نظام حقوقی ایران، می توان مشاهده کرد که قانونگذار برای زوجین حقوق و تکالیفی را بصورت متقابل در نظر گرفته است. این حقوق و تکالیف، الزامات حداقلی است و تحکیم نهاد خانواده صرفا متوقف بر رعایت آن نمی باشد.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها:

     حقوق و تکالیف متقابل زوجین به دو دسته حقوق مالی و غیر مالی تقسیم می شود.

    نتیجه گیری: 

    مهمترین حقی مالی که زوج در قبال زوجه بر عهده دارد لزوم پرداخت نفقه است. از مهمترین حقوق غیر مالی نیز حق تعیین مسکن و عدم استقلال زوجه در برخی حقوق متعارف است. در مقابل، لزوم تمکین زوجه از مهمترین حقوق زوج است که باید مورد رعایت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خانواده، زوج، زوجه، حق
  • فرزانه شفیع زاده*، مریم السادات محقق داماد صفحات 49-65

    زمینه و هدف:

     در نظام حقوقی ایران اعم از قانون و دکترین حقوق، تعاریف متعدد و در برخی موارد تکراری از خانواده بیان شده است که غالبا به دلیل نگاه تک بعدی از جامعیت لازم برخوردار نمی باشند؛ به علاوه آنکه مسلما تعریف خانواده در عصر حاضر به دلیل تحولات ناشی از جهانی شدن نسبت به گذشته متفاوت است، ولی در تعاریف موجود مورد توجه قرار نگرفته است؛ این درحالی است که در وضع قوانین و مقررات و تدوین سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مربوط به خانواده و حتی غیر از آن، دریافت درست و جامع از مفهوم خانواده در نظام حقوقی ایران متناسب با عصر حاضر، نقش بنیادین دارد. از این رو هدف پژوهش حاضر آن است که ضمن بیان و نقد تعاریف موجود از خانواده در قوانین و مقررات و دکترین حقوق، به بازخوانی تعریف خانواده بپزدازد.

    مواد و روش ها

    روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که با شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به متون فقهی، حقوقی و جامعه شناسی به صورت مطالعات میان رشته ای انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش این مقاله ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته ها

    ازآنجا که خانواده نهادی عرفی است، بهترین راه برای ارایه تعریفی از خانواده در نظام حقوقی ایران، مراجعه به عرف کنونی جامعه ایران و توجه توامان به تعالیم اسلام و نیز تحولات ناشی از مدرنیته و جهانی شدن و تطبیق آن ها با یکدیگر است. زیرا در عصر کنونی، جامعه ایران علاوه بر تعالیم و آموزه های اسلامی به طور همزمان تحت تاثیر مدرنیزاسیون و جهانی شدن می باشد و نمی توان هیچ یک را به تنهایی مد نظر قرار داد.

    نتیجه گیری

    خانواده نهادی متشکل از زن و مرد دارای زوجیت مشروع (لفظی یا کتبی) با یکدیگر و احیانا فرزند(ان) آن هاست که در عصر کنونی مهمترین ویژگی در رابطه آن ها همبستگی است؛ بدین معناکه براساس این ویژگی، آنچه در خانواده اهمیت دارد، رابطه عاطفی میان اعضای آن است نه فقط ریاست مرد و رهبری او، همچنین ارتباط اعضای خانواده تنها مبتنی بر مناسبات خونی نیست؛ بلکه اعضاء از طریق رضاع، فرزندخواندگی، فرزندی ناشی از تلقیح مصنوعی و رحم اجاره ای نیز با هم دارای ارتباط هستند، به علاوه برخلاف گذشته، اشتراک مکانی به دلیل گسترش ارتباطات تنها یکی از ابزارهای حداقلی برای ایجاد همبستگی محسوب می شود نه همه آن.

    کلیدواژگان: خانواده، نظام حقوقی ایران، عرف، آموزه های اسلامی، جهانی شدن
  • هادی ملک* صفحات 67-83

    زمینه و هدف :

    توسعه تکنولوژی و فناوری بلاکچین در سال های اخیر تاثیر به سزایی در زندگی انسان ایفا کرده است و حتی عده ای بر این باورند که انقلاب صنعتی چهارم آغاز شده است. قراردادهای هوشمند تحت نظارت هوش مصنوعی در بستر بلاکچین منعقد می شوند ، عوض قراردادی که در آنها دارایی های مجازی یا ارزهای رمزنگاری شده دیجیتال می باشد. این قراردادها با بهره گیری از ویژگی های منحصر به فرد خود هم چون امنیت ، ثبات و خود اجرایی ظرفیت های جدیدی را در حوزه معاملاتی برای انسان به وجود آورده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    پیشرفت فن آوری دوره گذار از مفاهیم سنتی و ورود مفاهیم مدرن و جدید را در ساحت حقوق پدید آورده است این در حالی است که سرعت و پیچیدگی فناوری، چالش هایی را در نظام حقوق قراردادها به همراه داشته است، از جمله این چالش ها پاسخگویی و انطباق مبانی موجود با مفاهیم جدید در عرصه حقوق قراردادها است. این پژوهش به بررسی حقوقی نقش بلاکچین در قراردادهای هوشمند حوزه مالکیت فکری می پردازد و با تدقیق در خصیصه های این قرارداد امکان بهره گیری از آنها را در حوزه قراردادی و در جهت حمایت و حفاظت حداکثری از مالکیت های فکری مشخص می کند.

    نتیجه گیری

    از جمله تاثیرات سودمند این فناوری بر مالکیت های فکری افزایش سرعت، کاهش هزینه های ثبت، حفظ سوابق حقوق فکری، رهگیری و مدیریت مالکیت های فکری می باشد. اما این فناوری نیز همانند هر فناوری نوظهور دیگر جهت پیاده سازی در نظام حقوقی در ابتدا نیازمند تغییر در زیرساخت ها و تدوین قوانین و مقررات لازم است.

    کلیدواژگان: بلاکچین، قرارداد هوشمند، مالکیت فکری، حقوق
  • محمدباقر شیردل، علی فقیهی، علی اکبر ایزدی فرد* صفحات 85-91
    زمینه و هدف

    وکالت عقدی جایز است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید. وکالت دهنده را موکل، و وکالت گیرنده را وکیل می نامند. عقد وکالت دارای اوصاف و شرایطی است. فقه اسلام و به تبع آن حقوق مدنی، شرایطی را برای متعاقدین عقد وکالت قایل شده است. متعاقدین باید کامل باشند یعنی اینکه بالغ و عاقل باشند.

    مواد و روش ها:

     روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در نگارش این مقاله ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته ها: 

    در این نوشتار به بررسی وکالت شخص صغیر و نیز قبول وکالت توسط شخص صغیر به ولایت ولی پرداخته شده است و نظرات مختلف فقها در خصوص قبول آن بحث شده است.

    نتیجه گیری: 

    قبول وکالت از طرف صغیر غیر ممیز صحیح نیست.

    کلیدواژگان: وکالت، صغیر، فقه
  • حلیمه باباجانیان بیشه، علی اکبر ایزدی فرد، علی فقیهی* صفحات 93-100
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی حق سکونت زن است.

    مواد و روش ها: 

    روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است. روش تحقیق به لحاظ اهمیت از نوع تحقیقات بنیادی شمرده می شود. اطلاعات و مواد اولیه تحقیق بنیادی به صورت نظری و به شیوه کتابخانه ای گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل عقلانی قرار گرفته و نتیجه گیری شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش این مقاله ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته ها:

     اگر زن در ضمن عقد نکاح شرطی برای (حق سکونت) با مرد نگذارد، در اینجا طبیعتا زن باید تابع مرد باشد؛ ولیکن وقتی که وارد زندگی مشترک می شود، زوج هم برای سکنی محلی را تعیین می کند که باب طبع زن و مکان مناسبی برای زندگی نمی باشد خواه از لحاظ محیطی باشد یا غیره، در چنین شرایطی اگرچه بر اساس احکام اولیه زن تابع مرد است اما در مواردی این حکم قید خورده و اختیار سکونت با زن می شود.

    نتیجه گیری: 

    اگر زن در ضمن عقد نکاح حق سکونت را برای خود شرط کند یا اضطراری از این حیث برای زن وجود داشته باشد، حق انتخاب مسکن را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حق تعیین مسکن، همسر، حقوق
|
  • Morteza Ammarloo, MohammadAli Kheirollahi*, Akbar Fallah Pages 1-18
    Background and Aim

    Pre-sale is one of the most common transactions in the market, especially the commodity exchange. According to Islamic jurisprudence, pre-sale has rulings, including the lack of license to sell goods before the maturity, which is one of these important issues and a disagreement among jurists. Considering the acceptance of this contract, as one of the mechanisms of commodity exchange transactions, the question arises whether the sale of goods before the maturity in the traditional market, especially the stock exchange is correct?

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed.

    Findings

    One of the rulings of the pre-sale contract is the sale of goods before the maturity in the secondary market, which is disputed by jurists. Some jurists have invoked the prohibition of non-licensing for reasons such as consensus, narrative, etc. And also its sales license solutions, including, in the form of lawyers, transfers, etc. It was investigated and explained.

    Conclusion

    It is permissible to sell the goods before the maturity according to Islamic jurisprudence and law, because by concluding the contract, as the seller owns the money and seizes it, in return, the buyer becomes the owner of the goods.

    Keywords: Pre-sale, Futures Sale, Goods, Commodity Exchange
  • Roya Nasiri Ardali, Behroz Norozi* Pages 19-30
    Background and Aim

    The contract is usually considered to be the main and most important source of commitment. It creates a series of obligations between the two parties. In this regard, the most important principles that are presented from a moral-legal point of view are the need to adhere to obligations. However, in some cases, one of the parties terminates the contract due to the availability of conditions for termination, and this may also affect the transactions before termination.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations:

     All ethical considerations have been observed.

    Findings

    The results indicate that the termination of the transaction based on the subsequent transactions has a special effect on the legal and contractual options, which has led to the issuance of conflicting votes in this regard.

    Conclusion

    In the verdict No 810 if it is stipulated in the contract of sale, if the price is not paid in due time, the seller has the right to terminate and return the sale, if the condition is met. And the exercise of the right of termination, even if the buyer has sold the seller to a person, the seller must be returned to the seller. Failure of the subsequent buyer to be informed of the said condition, according to its inclusion in the text of the contract, due to the normal behavior of individuals and the right of priority of the owner, will not invalidate the condition and the original owner's right to the same property.

    Keywords: Contract, Transaction, Termination, Decision No 810
  • Abedin Momeni*, MohammadAli Kheirollahi Pages 31-46
    Background and Aim

    Considering the family rights in Iran’s legal system, it can be seen that the legislator has considered rights and obligations for couples reciprocally. These rights and obligations are minimal requirements, and strengthening the family institution is not merely due to its observance.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed.

    Findings

    The couples' mutual rights and obligations are divided into two categories: financial and non-financial rights.

    Conclusion

    The most important financial right that the couple is responsible for the wife is the necessity of paying alimony. One of the most important non-financial rights is the right to determine housing and the lack of independence of the wife in some conventional rights. On the contrary, the necessity of deference to the wife is one of the most important rights of the couple that must be respected.

    Keywords: Family, Couple, Wife, Right
  • Maryam Ossadat Mohaghegh Damad Pages 49-65
    Background and Aim

    In the Iranian legal system, including the law and the doctrine of law, there are many definitions and in some cases duplicates of the family that are often not comprehensive due to the one-dimensional view; In addition, the definition of the family in the present age is certainly different from the past due to the changes caused by globalization, but it has not been considered in the existing definitions; This is while in establishing laws and regulations and formulating policies and plans related to the family and even other than that, a correct and comprehensive understanding of the concept of family in the Iranian legal system appropriate to the present age, has a fundamental role. Therefore, the purpose of this study is to re-read the definition of family while expressing and criticizing the existing definitions of family in laws, regulations and doctrine of law.

    Materials and Methods

    The method of this research is descriptive-analytical which has been done by library method and by referring to jurisprudential, legal and sociological texts in the form of interdisciplinary studies.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations have been observed in writing this article.

    Findings

    Since the family is a customary institution, the best way to provide a definition of the family in the Iranian legal system is to refer to the current custom of Iranian society and pay simultaneous attention to the teachings of Islam as well as developments resulting from modernity and globalization. Because in the current era, Iranian society, in addition to Islamic teachings, is simultaneously influenced by modernization and globalization, and none of them can be considered alone.

    Conclusion

    An institutional family consisting of a man and a woman having a legitimate marriage (verbally or in writing) with each other and possibly their child (s), whose most important feature in the present age is solidarity; In other words, according to this feature, what is important in the family is the emotional relationship between its members, not only the man's presidency and leadership, but also the relationship of family members is not only based on blood relations; Members also communicate through breastfeeding, adoption, artificial insemination, and surrogacy. In addition, unlike in the past, spatial sharing is only one minimal tool for solidarity due to the expansion of communication, not all of it.

    Keywords: Family, Iranian Legal System, Custom, Islamic Teachings, Globalization
  • Hadi Malek* Pages 67-83
    Background and Aim

    The development of blockchain technology has had a significant impact on human life in recent years, and some even believe that the fourth industrial revolution has begun. Smart contracts are concluded under the supervision of artificial intelligence on the blockchain platform, the exchange of a contract in them is virtual assets or digital cryptocurrencies. By taking advantage of their unique features such as security, stability and self-execution, these contracts have created new capacities for humans in the field of transactions.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed.

    Findings

    The progress of technology has created a period of transition from traditional concepts and the entry of modern and new concepts in the field of law, while the speed and complexity of technology has brought challenges in the legal system of contracts; among these challenges is accountability and compliance of the basics. Available with new concepts in the field of contract law, this research examines the legal role of blockchain in smart contracts in the field of intellectual property and by scrutinizing the characteristics of this contract, it determines the possibility of using them in the contractual field and in order to support and protect intellectual property.

    Conclusion

    Among the beneficial effects of this technology on intellectual property are increasing speed, reducing registration costs, maintaining intellectual property records, tracking and managing intellectual property. But this technology, like any other emerging technology, in order to be implemented in the legal system, first requires changes in the infrastructure and the development of laws and regulations.

    Keywords: Blockchain, Smart Contract, Intellectual Property, Law
  • MohammadBagher Shirdel, Ali Faghihi, AliAkbar Izadi Fard* Pages 85-91
    Background and Aim

    Advocacy is a contract whereby one of the parties makes the other party his vice-president for doing something. Advocacy has some conditions. Islamic jurisprudence and, consequently, Civil Law, have created conditions for the contract of attorney. The adjudications must be perfect, i.e. mature and sane.

    Materials and Methods

    The method of this research is descriptive-analytical one.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations have been observed in writing this article.

    Findings

    In this article, the possibility of lawyering the minor and accepting the advocacy by the minor person has been investigated and various opinions of jurists about accepting it have been discussed.

    Conclusion

    Lawyering the minor and accepting the advocacy by the minor person is against the law and jurisprudence.

    Keywords: Advicacy, Minor, Jurisprudenc
  • Halimeh Babajanian Bishe, AliAkbar Izadi Fard, Ali Faghihi* Pages 93-100
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the right of residence of wife.

    Materials and Methods

    The method of this research is descriptive-analytical one. The information and materials of the research have been theoretically collected in a library method and have been rationally analyzed and concluded.

    Ethical Considerations: 

    Ethical considerations have been observed in writing this article.

    Findings

    If the wife does not make a condition for (Right of Residence) with the husband during marriage, then the wife must follow the husband here, but when the husband determines a place for inhabitation that is not suitable for wife, she may determine the residence.

    Conclusion

    If the wife put conditions like the right of residence for herself during the marriage contract, or if there is a necessity for the woman, she will have the right to choose a dwelling.

    Keywords: Right of Residence, Wife, Law