فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 23 (بهار 1401)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 23 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داوود منظور، شهبد صیقلانی* صفحات 9-35

    جهت و میزان رابطه بین مخارج نظامی و رشد اقتصادی به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصاد کلان موضوعی است که سال های طولانی مورد بحث اقتصاددانان بوده است. بررسی این رابطه با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشورهای مختلف دارای پیچیدگی هایی است که باعث شده است پاسخ روشن و واضحی برای این رابطه در بین کشورهای مختلف و در زمان های مختلف وجود نداشته باشد. با این حال بررسی این موضوع برای اقتصاد ایران نیازمند آزمایش تجربی است. در تحقیق حاضر با تکیه بر رویکرد الگوسازی تعادل عمومی پویای تصادفی و تفکیک آثار تخصیصی مخارج نظامی بر بخش های مختلف اقتصادی مانند خانوار، بنگاه و دولت، سعی شده تا چگونگی اثرگذاری مخارج نظامی بر متغیرهای اقتصاد کلان ایران مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق از روش تخمین بیزین برای مقداردهی پارامترها استفاده شده است. داده های قابل مشاهده برای کالیبراسیون و تخمین پارامترها شامل داده های فصلی تولید ناخالص داخلی، مصرف و مخارج نظامی سال های 1367 تا 1399 بانک مرکزی و موسسه بین المللی صلح استکهلم است. نتایج بدست آمده از خروجی شبیه سازی متغیرها در الگو حاکی از اثرگذاری مثبت مخارج نظامی بر رشد تولید و مصرف است. درواقع زمانی که امنیت ملی به عنوان خروجی مخارج نظامی و یک کالای عمومی در الگوسازی اقتصادی لحاظ گردد، خانوار و بنگاه ها به عنوان دو بخش اصلی الگوی تعادل عمومی از منافع ناشی از آن بهره برده و وجود امنیت ملی توسعه دهنده فعالیت های اقتصادی تلقی می گردد. لازم به ذکر است بر اساس خروجی تجزیه واریانس الگو، تکانه های بهره وری و تکنولوژیکی مهم ترین عامل در ایجاد تغییرات پایدار در تولید و سایر متغیرهای حقیقی اقتصاد کلان هستند.

    کلیدواژگان: تعادل عمومی، مخارج نظامی، رشد اقتصادی، امنیت ملی، ایران
  • حسین تک روستا* صفحات 37-52
    امروزه صندوق های بازنشستگی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های نظام تامین اجتماعی و از مهم ترین نهادهای اجتماعی و اقتصادی کشورها محسوب شده و عملکرد سرمایه گذاری آنها در حل بحران مالی این صندوق ها و افزایش رفاه اجتماعی بسیار حیاتی است. هدف این پژوهش، دست یابی به مولفه های تاثیرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح است. برای دست یابی به این هدف، با استفاده از ابزار پرسشنامه، نظرات خبرگان علمی و اجرایی شامل اعضای هیات مدیره شرکت های زیرمجموعه صندوق های بازنشستگی کشور و برخی از اساتید صاحب نظر در حوزه سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی برای سنجش اعتبار ابزارها استفاده شد و به منظور ارزیابی پایایی پرسشنامه و ابعاد آن، مقدار آلفای کرونباخ محاسبه گردید. بر اساس نتایج این تحقیق، پنج مولفه شامل عوامل مدیریتی، عوامل ساختاری، قوانین و مقررات، وضعیت بازار مالی، و عوامل اجتماعی و اقتصادی بر تصمیمات سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح تاثیرگذار بوده و عوامل ساختاری، تاثیر بیشتری نسبت به سایر مولفه ها دارد.
    کلیدواژگان: صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، تصمیمات سرمایه گذاری، مدیریت سرمایه گذاری
  • مهدی ریاضی، رضا بحرینی* صفحات 53-79

    امروزه اهمیت کسب و کارهای کوچک و متوسط تولیدی بیش از پیش برجسته شده است، چرا که این کسب و کارها سهم بسزایی در تولید ناخالص کشورها ایفا نموده و به نحوی موتور محرکه اقتصاد محسوب می شوند. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که یکی از عمده ترین عواملی که می تواند در راه اندازی و تداوم عملکرد مطلوب کسب و کارهای کوچک و متوسط نقش ویژه ای ایفا کند، توسعه و بهبود محیط کسب و کار است. از این رو هدف این پژوهش شناسایی تاثیر بهبود شاخص های محیط کسب و کار بر راه اندازی کسب و کارهای کوچک و متوسط می باشد. با توجه به این موضوع، در این پژوهش در بخش کیفی از ابزار مصاحبه و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها بهره برده شده است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از کدگذاری و در بخش کمی از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار Smart Pls استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که شروع کسب و کار، اخذ مجوزهای کسب و کار، دسترسی به برق، اخذ اعتبار، حمایت از سرمایه گذاران خرد، پرداخت مالیات، تجارت فرامرزی، اجرای قراردادها، امنیت سرمایه گذاری، سطح فساد، دسترسی به اطلاعات، رقابت پذیری، تحریم، تعاملات بین المللی، سرمایه خارجی، تورم، مداخلات دولت، هماهنگی بین سازمان ها و خروج نخبگان تاثیر معناداری بر راه اندازی کسب و کارهای کوچک و متوسط داشته اند. این تحلیل نتوانست تاثیر بین شاخص های ثبت مالکیت، ورشکستگی و فضای مجازی بر راه اندازی بنگاه های کوچک و متوسط را تایید نماید.

    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، محیط کسب و کار، شاخص های شروع کسب و کار
  • موسی حسین زاده بیزکی، غلامرضا زمردیان*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 81-100
    موضوع ریسک سیستمیک به عنوان یک ریسک سطح کلان که می تواند پایداری کل یک سیستم مالی را تحت تاثیر قرار دهد، بسیار حایز اهمیت است. از این رو تحقیق حاضر به بررسی عوامل خارج از بانک که موجب وقوع اثر دومینویی سرایت ورشکستگی (وقوع ریسک سیستمیک) در نظام بانکی می شود می پردازد. به منظور بررسی اثر پذیری ریسک فراگیر بحران مالی در نظام بانکی کشور از عوامل خارجی، با بکارگیری مدلهای چند متغیره تعمیم یافته خود رگرسیونی شرطی ناهمسان  واریانس (MGARCH) و با رویکردDCC  و BEKK، داده های مربوط به سالهای90 الی 97 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا مشخص گردد آیا رابطه ای بین سرایت پذیری (وقوع ریسک سیستمیک) ما بین بازار ارز، بازار جهانی طلا، بازار جهانی نفت، بازار بورس اوراق بهادار و ریسک های سیستماتیک بانک وجود دارد یا خیر؟
    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که ضریب متغیر بازدهی بازار جهانی نفت و بازار طلا معنی دار می باشد بطوریکه شوک هایی که به بازار جهانی نفت و بازار طلا وارد می شود به ترتیب بازدهی این متغیرها را 4 و 13 درصد تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین بیشترین شرایط نااطمینانی در سالهای مورد بررسی به ترتیب مربوط به بازار سهام، بازار طلا، بازار های ارز و بازار جهانی نفت می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد یک شوک وارده در بازار جهانی نفت و بازار سهام، ریسک سیستمیک بانکها را 25 و 16 درصد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ریسک سیستمیک، نظام بانکی، اثر دومینویی، بحران مالی، سیستم مالی
  • حسین احمدزاده شهرودی*، هادی جمشیدیان، محمد شاه محمدی صفحات 101-117
    پیشرفت در همه عرصه ها به خصوص زمینه اقتصادی، به عنوان یک هدف والا مورد توجه همه جوامع بوده است و هر ملت، براساس مبانی فکری خود، الگوی پیشرفت خاصی را ارایه داده است. پیشرفت برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایرانی نیز دغدغه بزرگی محسوب می شود و از آنجایی که ماهیت حکومت براساس مردم سالاری دینی بوده، لذا این نیاز در کشور احساس شد که الگوی پیشرفت کشور تبیین شود. ازطرفی در راستای دست یابی به اهداف اقتصادی مدون در برنامه ششم توسعه و با توجه به تحریم های ظالمانه غرب، مقام معظم رهبری با دوراندیشی و آینده نگری، سند جامع اقتصاد مقاومتی را ارایه کردند. این مقاله به دنبال این است که با تعریف دقیق از اقتصاد مقاومتی و الگوی اسلام ایرانی پیشرفت به تبیین آن بپردازد. درواقع در ابتدا مفهوم اقتصاد مقاومتی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مورد بررسی قرار گرفت و سپس با بهره گیری از نظرات نخبگان این حوزه و با بهره گیری از روش نظریه پردازی داده بنیاد، به تببین نقش و جایگاه اقتصاد مقاومتی در پیشبرد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، در صورت استفاده از مبانی و مفاهیم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در برنامه ریزی های کشور، شاهد حرکت رو به جلو  خواهیم بود به بیان دیگر تمامی ارزش ها و مولفه هایی که لازمه رشد و پیشرفت یک ملت در تمامی ابعاد نظیر توسعه اقتصادی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دیده شده است.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اقتصاد مقاومتی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • سید عباس کاظمی، حسین جلیلی بوالحسنی* صفحات 119-141

    در دهه های اخیر کشورهای مختلف با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه خود بحث هدفمندسازی یارانه ها را در دستور کار قرار داده اند. با توجه به تحقیقات صورت گرفته، بحث هدفمندی یارانه ها اهداف مختلفی از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و... را دنبال می کند. در این بین راهکارهای مختلفی برای هدفمندکردن یارانه ها مطرح می شود، که برخی از این طرح ها موفقیت آمیز بوده و برخی با شکست روبرو بوده است. در این راستا به منظور پیاده سازی موفق طرح هدفمندی یارانه ها در کشور، پژوهش حاضر به دنبال یافتن مدلی برای ارزیابی طرح های مختلف هدفمندی بوده است. برای این منظور برای طراحی مدل اولیه با ده نفر از خبرگان مصاحبه گردید و نتایج حاصل با رویکرد تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. با شکل گیری مدل حاصل از تحلیل مضمون، ابعاد اصلی، مولفه های مربوط به هر بعد و شاخص های تشکیل دهنده هر مولفه شناسایی شد و بر اساس آنها فهرستی از عوامل و شاخص های اولیه تنظیم گردید. در مدل اولیه حاصل از تحلیل مضمون، در مجموع دو بعد، شش مولفه و 51  شاخص شناسایی گردید. در مجموع، دو بعد اصلی تاثیر گذار بر ارزیابی مدل های مختلف هدفمندی یارانه ها مبتنی بر رویکرد اقتصاد مقاومتی، شناسایی شد که این ابعاد عبارتند از فرآیند اجرای طرح هدفمندی و نتایج طرح هدفمندی می باشد. فرآیند اجرای طرح هدفمندی خود شامل سه مولفه برنامه ریزی، آگاه سازی و سازوکار کنترل است و بعد نتایج طرح های هدفمندی نیز شامل سه مولفه، اقتصادی و اجتماعی، حکمرانی و زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: یارانه، هدفمندی، روش تحلیل مضمون
|
  • Davod Manzoor, Shahbod Seighalani * Pages 9-35

    The question of the direction and extent of the relationship between military spending and economic growth has perhaps been one of the most contentious macroeconomic issues discussed by economists during the past decades. Thus far, numerous studies have been conducted in different countries around the world on this subject that have produced varied and often contradicting answers to this question. This article, by employing a Stochastic Dynamic General Equilibrium modeling approach, isolates the effects of military expenditure on various economic sectors, including households, enterprises, and the government, to examine how military expenditure affects macroeconomic variables in Iran. In so doing, the methodology of this paper utilizes the Bayesian estimation method to determine the structural parameters of the model. For this purpose, seasonal time series data on GDP, Consumption and Military spending for the 1988 to 2020 period were obtained from the Central Bank of Iran and SIPRI. The results obtained from the simulation output of the variables in the model indicate the positive effect of military spending on production and consumption growth. Considering the status of national security as a public good, in conjunction with the effect of military spending on output in economic models, households, and enterprises as the two key sectors in general equilibrium model benefit greatly from the enhancement of national security and its associated industries. It should be noted that even though the effect military spending on output has been positive, based on the output of analysis of the variance of the model, productivity and technological shocks are the most significant factors in creating sustainable changes in production and other real macroeconomic variables.

    Keywords: General equilibrium model, Military spending, Economic Growth, national security, Iran
  • Hossein Takroosta * Pages 37-52
    Considering the critical role of pension funds in safeguarding social security, as well as their standing as one of the most important social and economic institutions within economies, the investment performance of these institutions is vital for overcoming the financial crisis plaguing some of these funds currently, and thus, enhancing social welfare. This paper investigates the factors influencing the investment decisions of the Iranian Armed Forces Pension Fund. For this purpose, this paper first gathered the opinions of academic and executive experts, including board members of the subsidiary companies of the Iranian pension funds and academics working on pension funds’ investments through conducting a questionnaire. Thereafter, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was used to test the validity of the instruments, and Cronbach's alpha was calculated to assess the reliability of the questionnaire and its dimensions. The results obtained point towards the critical role of five key factors including managerial, structural, laws and regulations, financial market conditions, as well as social and economic factors influencing the investment decisions of the Armed Forces Pension Funds. Furthermore, the paper finds that structural factors have more impact than other components understudy.
    Keywords: Armed Forces Pension Fund, Investment decisions, Investment management
  • Mahdi Riazi, Reza Bahraini * Pages 53-79

    In current economic environment small and medium-sized manufacturing businesses - due to the significant role these businesses play as the driving force behind GDP - have assumed greater importance. Current studies indicate that improving business environment is a crucial factor behind incentivizing the establishment and development of new businesses, as well as, facilitating the optimal performance of such businesses. This paper seeks to identify the effects of improving business environment indicators on starting small and medium-sized businesses in order to provide solutions for eliminating barriers to production. By utilizing survey methods and a questionnaire, the paper seeks to evaluate the extent and manner of the impact of identified factors on the establishment of small and medium businesses. The subjects and the statistical population of this study in qualitative sections includes academics in the fields of management, economics, and business, as well as industry experts, including senior managers of small and medium businesses. For analyzing the data gathered, the paper relies on coding methods for the qualitative component of the study, and structural equation modeling method with a partial least squares approach (with the help of Smart PLS software) for the quantitative component of this study. Based on this analysis, the paper ends with providing some practical solutions to ease the establishment and improving the performance of small and medium enterprises.

    Keywords: SMEs, business environment, business start-up indicators
  • Mosa Hosseinzadeh Bizaki, Gholamreza Zomorodian *, Hossein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani Pages 81-100
    The issue of Systemic risk, as a macro-level phenomenon that can affect the stability of financial systems has received much attention in recent years. This evident in the fact that the concept of systemic risk has emerged as a synonym for financial vulnerability or fragility. Such risks typically arise from instability in financial institutions and can be transmitted to the entire financial system. The objective of the current study is to identify the factors that cause systemic risk in banking systems. The statistical population of this study is all banks listed on the Tehran Stock Exchange between the years 1390 to the end of 1397. In total, 13 banks active during this period were included in the present study. To determine whether there is a relationship between systemic risk in the Iranian banking sector with the currency market, the global gold market, the global oil market and the stock market, the paper starts with identifying and extracting time series data concerning the factors that cause shocks to the stock value of banks and modeling them through a Vector Auto Regressive model. Subsequently, based on the residuals of the VAR model, a multivariate MGARCH model was calculated. Finally, the domino effect of systemic risk among banks was tested using the significance coefficients of the Vector Auto Regressive model. Based on the results obtained in this study, systemic risk varies across the banking sector. Moreover, the paper finds that crises or disruptions in some banks could have a more destructive effect on the entire financial system and even a country's economy, than other banks.
    Keywords: Systemic risk, Banking System, financial crisis, financial system, Domino effect
  • Hossein Ahmaadzadeh Shahroudi *, Hadi Jamshidian, Mohammad Shahmohammadi Pages 101-117
    Economic progress has long been considered a main goal by all societies, and each nation based on its own intellectual trajectory has developed its own a specific model of progress. The same holds for the Islamic Republic of Iran, which as a theocracy has felt the need realize its own model of progress in the country. On the other hand, to achieve the economic goals set out in the Sixth Development Plan amidst the disruptive sanctions of the West, the leadership of the country has devised a comprehensive plan for realizing a resistive economy. This article seeks to elucidate this plan through presenting a precise definition of a resistive economy and the model of Iranian Islamic progress. First, the concept of resistance economics and the Iranian Islamic model of progress were studied, and thereafter, by drawing on the views of the experts in this field and based on data centered theorizing methods, the potential role of resistance economics in advancing the Iranian Islamic model of progress was explicated. Findings indicate that implementing the principles and concepts of the Iranian Islamic model of progress will ensure of a path towards progress that inheres all the necessary values and components for the development of the country in all dimensions, including economic development.
    Keywords: Iranian Islamic model of progress, Resistance Economy, Data Foundation Theory
  • Seyed Abbas Kazemi, Hossein Jalili Bolhassani * Pages 119-141

    The objective of the present study was to present a model for evaluating various subsidy targeting schemes. For this purpose, ten experts in this field were interviewed and the results were analyzed using content analysis approach. Thereafter, based on the model obtained from content analysis, the main components related to each dimension and the constituent indicators of each component were identified and a list of initial factors and indicators were compiled. In the initial model obtained from the content analysis, a total of two dimensions, six components and 51 indicators were identified. In the end, based on resistance economics approach, two main dimensions that affect the evaluation of different models of targeted subsidies were identified as; (a) the process of implementing the targeted plan and (b) the results of the targeted plan. The process of implementing its targeted plan includes three components: planning, awareness, and control mechanisms. The results of targeted projects also include three components: economic and social, governance and environmental components.

    Keywords: subsidy, Subsidy targeting, Thematic Analysis