فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1401)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد مسعودی نیا* صفحات 1-22

    زمینه و هدف :

    بررسی جرایم اقتصادی از جهات مختلف از جمله تاثیر بر نظم عمومی از اهمت بالایی برخوردار است. در این مقاله تلاش شده به بررسی این امر مهم از رویکرد فقهی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    نظم عمومی در منابع فقهی از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس فعالیت های اقتصادی که برهم زننده و مخل نظم عمومی است جرم تلقی می شود. احتکار، جرم اخلال در نظم اقتصادی و رشوه از جمله جرایمی است که بر نظم عمومی تاثیر منفی داشته و لذا مجازات هایی از قبیل جریمه مالی، حبس و حتی اعدام را به دنبال دارد.

    نتیجه گیری

    تحت تاثیر اهمیت نظم عمومی در فقه، فعالیت های اقتصادی مخل نظم عمومی جرم انگاری شده است اما سیاست کیفری در این خصوص با نارسایی ها و انتقاداتی رویه روست. فقدان ضمانت اجرای موثر، عدم قطعیت کیفرها، رویکرد امنیتی به مجازات ها و عدم توجه به اصلاح و باز اجتماعی کردن مجرمین از مهمترین انتقادت وارده به سیاست کیفری در خصوص جرایم اقتصادی مخل نظم عمومی است. بر همین اساس توجه قانوگذار به رفع نارسایی های مورد اشاره ضروری است.

    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، نظم عمومی، احتکار، جرم اخلال در نظم اقتصادی، اختلاس و رشوه
  • ایلناز علی نژاد* صفحات 23-43

    زمینه و هدف :

    تحریم های اقتصادی از مسایل و چالش های اساسی فراروی ایران است که بر ابعاد مختلف زیست جامعه تاثیرات منفی بر جای گذاشته و مقابله با پیامدهای آن از موضوعات اساسی و مهمی است که نیازمند تحقیق و بررسی است. در این مقاله تلاش شده به بررسی سازوکارهای فقهی حقوقی مقابله با تحریم های اقتصادی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکیست در منابع فقهی رویکرد ویژه ای در خصوص مقابله با تحریم اقتصادی به چشم نمی خورد و به منظور شناخت دیدگاه های فقهی در این خصوص لازم است از اصول کلی اقتصادی مورد تاکید فقه که بر اقتصاد سالم دلالت دارد بهره گرفت. از این منظر، مقابله با احتکار، رشوه و فساد اقتصادی از مهم ترین سازوکارهایی است که به عنوان مولفه های اقتصاد سالم، در ایجاد بستر و سازوکارهای مقابله با تحریم های اقتصادی تاثیرگذار است. از منظر حقوقی نیز مبارزه با اخلال در نظم اقتصادی و پولشویی، نظارت بر فعالیت های مالی و اقتصادی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز باعث ایجاد اقتصاد سالم و رونق تولید شده و لذا در مقابله با تحریم های اقتصادی نقشی مهمی دارد، زیرا هدف تحریم ها از بین برد تولید است.

    نتیجه گیری

    راهکارهای مورداشاره موردتوجه قانون گذار قرارگرفته است اما لازم است نواقص قانونی موجود رفع و نظارت بر فعالیت های مالی و اقتصادی در راستای کمک به تولید بیش ازپیش موردتوجه قرار گیرد

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، فساد اقتصادی، اخلال در نظم اقتصادی، احتکار
  • محمدرضا زنده دل برون، مصطفی تقی زاده انصاری*، منصور امینی، نجاد علی الماسی صفحات 45-65

    زمینه و هدف:

     ارسال امواج مغناطیسی و تاثیر آن بر سلامت مردم از موضوعات مهم مرتبط با حق بر سلامت شهروندان بوده است. در این مقاله تلاش شده مسیولیت دولت در ارسال امواج الکترومغناطیسی با رویکرد قواعد فقهی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    منع ورود ضرر و زیان به دیگران از منظر فقهی مورد تاکید است. قاعده مشهور لاضرر و لاضرار فی الاسلام و اتلاف از جمله مستندات متقن فقهی منع ضرر به دیگران است. بر این اساس ارسال امواج الکترومغناطیسی از منظر فقهی و حقوقی فقهی مسیولیت دارد و دولت در این خصوص ضامن است.

    نتیجه گیری

    علی رغم مستندات فقهی و حقوقی در مسیولیت دولت در ارسال امواج الکترومغناطیسی، اثبات ضرر، احراز رابطه سببیت به خصوص در شرایط تعدد و اجتماع اسباب سبب شده است بحث مسیولیت دولت در این خصوص با دشواری مواجه بوده و جبران خسارت از سوی دولت دشوار و شاید غیرممکن به نظر برسد

    کلیدواژگان: مسئولیت دولت، امواج الکترومغناطیسی، قاعده لاضرر، قاعده اتلاف، رابطه سببیت
  • منصوره فصیح رامندی* صفحات 67-83
    زمینه و هدف

    بر اساس معیارهای فقهی و حقوقی ، معاملات فضولی اوراق بهادار با سایر معاملات وجوه تمایز بسیاری دارند. رابطه کارگزار با مشتری تحت هر عنوانی که تحلیل شود، ذات آن رابطه، نمایندگی خواهد بود و کارگزار باید در حیطه اختیارات داده شده عمل کند، خروج از حیطه اختیارات سبب وقوع معاملات فضولی اوراق بهادار خواهد شد.

    مواد و روش ها :

     این پژوهش از نوع نظری با روش توصیفی و تحلیلی است و گردآوری اطلاعات آن با شیوه کتابخانه ای اسنادی صورت پذیرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت محتوا، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     از آنجا که منشا فقهی معامله فضولی نه تنها روایات و احادیث بلکه توجه به اقتضایات تجاری معامله است. با توجه به تفاوت معاملات اوراق بهادار با معاملات سنتی، مبنای صحت این گونه معاملات منبعث از امارات موجود خواهد بود.

    نتیجه

    در خصوص صحت معامله فضولی اوراق بهادار، در معامله های فضولی، نمی توان یک ضابطه کلی صادر کرد که در همه موارد قابل پذیرش باشد. بلکه در هر مورد با توجه به اماراتی که با معاملات سایر اموال متفاوت است، باید ضابطه موردی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: معامله فضولی، اجازه، رد، تنفیذ، اوراق بهادار
  • مهرنگ شرج شریفی، مهدی شعبان نیا منصور*، محمدجواد رضائی زاده صفحات 85-100

    زمینه و هدف:

     کمیسیون ماده صد قانون شهرداری از مهم ترین مراجع اختصاصی اداری است که آراء آن آثار و پیامدهای مالی مهمی به دنبال دارد. بحث دادرسی در کمیسیون مذکور از موضوعات مهمی است که تلاش شده در این مقاله بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    دادرسی منصفانه در کمیسیون ماده صد قانون شهرداری از برخی جهات رعایت نمی شود. عدم استقلال و بی طرفی اعضاء کمیسیون ماده صد از حمله موارد عدم رعایت دادرسی منصفانه در کمیسیون مورداشاره است. همچنین رسیدگی علنی به عنوان یک تضمین اساسی برای عادلانه بودن، ابزاری حمایتی برای اعتماد عمومی و نظام قضایی است که در کمیسیون ماده صد رعایت نمی شود. علاوه بر این، عدم امکان حضور طرف دعوی و فقدان قواعد مشخص آیین دادرسی و رعایت تشریفات مربوط به آن با حقوق طرفین دعوی منافات داشته و مخالف اصول دادرسی منصفانه است.

    نتیجه گیری

    لازم است، قوانین و مقررات رسیدگی در کمیسیون ماده صد تغییر و اصول آیین دادرسی مستقلی برای رسیدگی به تخلفات در این کمیسیون مدنظر قرار گیرد. در جهت استقلال قضات می بایست راهکارهایی اندیشیده شود تا وابستگی مالی و استخدامی قضات رسیدگی کننده به شهرداری ها به حداقل ممکن برسد. رسیدگی های به صورت علنی و حضوری صورت گیرد تا اصحاب دعوی دارای حق دفاع منصفانه باشند و از تضییع حقوق اشخاص جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: دادرسی منصفانه، کمیسیون ماده صد شهرداری، علنی بودن دادرسی، بی طرفی، تجدیدنظرخواهی
  • عبدالرضا فرهادیان* صفحات 101-116

    زمینه و هدف:

     در حوزه علوم پزشکی در سال های اخیر، پیشرفت های شگرفی حاصل شده است. یکی از پیشرفت های مزبور مسیله پیوند اعضای حیوان به انسان می باشد. هدف از پژوهش حاضر این است که در موارد پیوند عضو حیوانی به انسان، چنانچه پس از پیوند، آسیبی به عضو مزبور وارد شود، آیا امکان مطالبه دیه وجود دارد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر، نشان می دهد که در فضای فقه، دو رویکرد عنوان محوری و رویکرد مقاصدی (یا همان نتیجه محوری) مطرح می باشد. با بررسی قانون مجازات اسلامی، متوجه خواهیم شد که قانون گذار رویکرد فقهای متاخر یعنی رویکرد مقاصدی را مورد پذیرش قرار داده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    رویکرد مقاصدی در فقه با توسل به اصول مبنایی مانند اصل صحت و همچنین متغیر کارایی، و نیز با در نظر گرفتن ضرورت های موجود در فضای جامعه، جواز دریافت دیه در موارد آسیب به عضو حیوانی پیوندزده شده به انسان را صادر می کند. قانون مجازات اسلامی نیز در پرتو همین امر، به نحوی طراحی نشده است که ممنوعیتی برای حکم مزبور ایجاد کند؛ بلکه به صورت ضمنی این حکم را مورد تایید قرار داده است.

    کلیدواژگان: حقوق پزشکی، پیوند عضو، فقه مقاصدی، دیه
  • یعقوب علیزاده* صفحات 117-129

    زمینه و هدف:

     جزای نقدی ازجمله مجازات هایی است که تحت تاثیر ناکارآمدی و هزینه زا بودن مجازات حبس به عنوان یک نوع از مجازات های جایگزین بیش ازپیش موردتوجه قرارگرفته است. در این مقاله تلاش شده به بررسی مجازات جزای نقدی از منظر فقه اقتصادی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که مجازات جزای نقدی دارای ابعاد اقتصادی مهمی از منظر تحلیل اقتصادی حقوق است. جزای نقدی نه تنها هزینه مجازات حبس و نگهداری زندانیان را برای دولت به همراه ندارد که می تواند منبع تامین درآمد برای دولت نیز باشد. از طرفی جنبه بازدارندگی و ارعاب داشته و لذا با پیشگیری از تکرار جرم، هزینه تعقیب و محاکمه و رسیدگی را بر قوه قضاییه تحمل نمی کند.

    نتیجه گیری

    با چنین ابعاد اقتصادی مهمی، به عنوان نتیجه بحث می توان گفت که در قالب تفسیر موسع از تعزیر از منظر فقهی امکان گسترش مجازات جزای نقدی، به ویژه در خصوص جرایم ارتکابی با انگیزه مالی وجود داشته و لازم است قانون گذار بیش از پیش به استفاده از مجازات جزای نقدی روی آورد.

    کلیدواژگان: جزای نقدی، فقه اقتصادی، مجازات حبس، اقتصاد حقوق
  • امیرحسین مهدیان، اکبر فلاح*، علی فقیهی صفحات 131-148

    زمینه و هدف:

     بحث تصرف مالی شرکت های سهامی خاص از موضوعات مهمی است که در این مقاله تلاش شده به بررسی آن پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    صلاحیت و اختیارات مدیران شرکت های سهامی خاص که یکی از ارکان شرکت های سهامی محسوب می شوند بر اساس قانون و اساسنامه شرکت مشخص می شود. اختیارات مدیران محدود به عواملی همچون موضوع و اساسنامه شرکت، اختیارات مجامع عمومی و قوانین و مقررات تجاری است. ید مدیران شرکت های سهامی خاص، ید امانی است و مدیران موظف هستند از این موقعیت فقط در جهت منافع سهام داران استفاده کنند به نحوی که منافع شرکت به بهترین وجه ممکن تامین گردد. لذا در قانون تجارت برای هرگونه سوءاستفاده و تقلب، محدودیت هایی در معاملات مدیران با شرکت وضع شده است. محدودیت مدیران در موضوعات مشمول در صلاحیت خاص مجامع عمومی، عدم اعتبار اعمال حقوقی مدیران خارج از موضوع شرکت، منع اخذ تسهیلات از شرکت و ممنوعیت معاملات رقابت آمیز آنها با شرکت در راستای منع تصرفات مالی شرکت از سوی مدیران پیش بینی شده است.

    نتیجه گیری

    تصرف غیرقانونی اموال شرکت از سوی مدیران شرکت های سهامی خاص، تخطی از حدود اختیارات و تکالیف تعیین شده بوده و حسب مورد دارای مسیولیت مدنی و کیفری مانند خیانت در امانت است.

    کلیدواژگان: تصرفات مالی، مدیران، شرکت سهامی خاص، فقه، حقوق ایران، ضمان
  • علی اکبر طاهری، علی چهکندی نژاد*، سید محمد رضوی صفحات 149-167

    زمینه و هدف:

     اجرت المثل زوجه در قوانین موضوعه کشور با هدف حمایت مالی از زوجه وضع شده و عامل آن ضمان عمل زوجه است. پژوهش حاضر درصدد پرداختن به اجرت المثل زوجه و نقد تبصره الحاقی ماده 336 ق.م است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است.

    یافته ها

    تبصره الحاقی ماده 336 ق.م با هدف حمایت از حقوق زوجه است. مقید نمودن پرداخت اجرت المثل به بندهای متعدد و غیر ضرور، تعارض صریح برخی بندهای تبصره ازجمله، قصد عدم تبرع و دستور زوج با اصل ماده و عدم تفکیک دقیق تکالیف واجب و غیر واجب زوجه در ایام زوجیت از سوی مقنن از جمله انتقادات وارده بر این ماده هستند.ملاحظات اخلاقی: در پژوهش حاضر از منابع دست اول، ضمن رعایت اصول اخلاقی از جمله امانتداری بهره برده شد.

    نتیجه گیری

    مطالبه حق اجرت المثل بر اساس اصل ماده 336 ق.م برای زوجه در صورت تحقق شرایط استیفا به نحو مطلوب تری میسر است و نیازی به مطرح شدن بندهای غیرضرور در قالب تبصره وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اجرت المثل، زوجه، تبصره الحاقی، ماده 336 ق.م
  • امرالله احمدی نیا، سید عباس جزائری*، نادر پورارشد صفحات 169-195

    زمینه و هدف:

     سردفتران اسناد رسمی از جایگاه بالایی در نظام حقوقی و ثبتی ایران برخوردار بوده و بخش مهمی از عمل حاکمیتی ثبت، از طریق آنها صورت می پذیرد. انتظار و توقع از سردفتران اسناد رسمی این است که نه تنها مرتکب تخلف و جرمی نشوند، بلکه سازمان ثبت اسناد و املاک را در پیشگیری از جرایم ثبتی کمک و یاری کنند، لیکن در مواردی این توقع برآروده نشده و جرایمی از سوی سردفتران اسناد رسمی ارتکاب می یابد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    در ارتباط با عنصر روانی جرایم ارتکابی سردفتران اسناد رسمی، در بیشتر موارد این جرایم از نوع جرایم عمدی تلقی می شود و اثبات عمد سردفتر اسناد رسمی برای تحقق جرم توسط مقام تعقیب ضروری است. این موضوع با جایگاه و اهمیت سردفتر اسناد رسمی مطابقت ندارد و بهتر بود که در جرایم ثبتی در حکم جعل، تقصیر شدید سردفتر هم به عنوان عنصر روانی جرم شناخت شود. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در برخی از جرایم ثبتی، از قبیل امتناع سردفتر از تحویل مدارک و مستندات در موارد لزوم، قانون گذار بدون توجه به عنصر عمدی، این رفتار را جرم انگاری کرده است که در این موارد خطای جزایی و تقصیر هم به عنوان عنصر روانی شناخته می شود.

    کلیدواژگان: جرایم ثبتی، عنصر روانی، سردفتران اسناد رسمی، عمد
  • حسین نیاستی، جواد نیک نژاد*، محمد عالم زاده صفحات 197-219

    زمینه و هدف:

     اقتصاد حقوق از موضوعات میان رشته ای است که از منظر فقهی چندان مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله تلاش شده به انسان اقتصادی از منظر اقتصاد حقوق و فقه و تاثیر اقتصاد بر حقوق با رویکرد فقهی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    نوع پژوهش حاضر نظری و روش تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است که با مراجعه به کتب و مقالات به بررسی موضوع پرداخته شده است.

    یافته ها

    ترجیح منافع شخصی و عقلانیت مهم ترین مولفه های انسان اقتصادی در اقتصاد حقوق است که در فقه علاوه بر ابعاد مادی مورداشاره، بر ابعاد معنوی انسان اقتصادی نیز تاکید شده است. درواقع در فقه انسان دو ساحت مادی و معنوی دارد که بر ابعاد حقوقی رفتار فرد تاثیرگذار است.ملاحظات اخلاقی: در مراحل مختلف نگارش مقاله، اصول اخلاقی و علمی رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    یکی از مهم ترین دستاوردهای تحلیل اقتصادی حقوق، تمرکز بر کاهش هزینه ها در پرتو مولفه های انسان اقتصادی است. تاکید بر عقلایی و اقتصادی شدن هزینه های دادرسی، تمایل به مجازات‎های جایگزین حبس به عنوان سازوکار کم هزینه و کارآمدتر، و توجه به هزینه های بالای جرم از مصادیق تاثیر اقتصاد بر حقوق است که می توان در فقه نیز به دلایلی مبتنی بر صحت آن دست یافت.

    کلیدواژگان: اقتصاد حقوق، انسان اقتصادی، کارآمدی، مجازات‎های جایگزین حبس، هزینه دادرسی
  • رحمن غریبی، مجید وزیری*، جمشید معصومی صفحات 221-243

    زمینه و هدف:

     حمایت از حقوق مالکیت فکری از عوامل مهم رشد و توسعه علم و فناوری در جامعه است. در این مقاله تلاش شده به بررسی سازوکارهای حمایت کیفری از حقوق مالکیت فکری در حقوق ایران و مصر پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد هم در حقوق ایران و هم در حقوق مصر مالکیت فکری مورد حمایت کیفری قرارگرفته است. البته در حقوق ایران در خصوص برخی مصادیق مالکیت صنعتی مانند اسرار تجاری نارسایی هایی در زمینه تقنین وجود دارد. به منظور حمایت از مالکیت فکری در حقوق ایران، مجازات هایی چون جبران خسارت، جزای نقدی، شلاق و حبس برای نقض حقوق مالکیت فکری تعیین شده است. در حقوق مصر نیز نقض حقوق مالکیت ادبی و هنری و مالکیت صنعتی با مجازات هایی چون جریمه و حبس همراه است با این تفاوت که مجازات حبس کمتر از جزای نقدی پیش بینی شده و عمدتا مجازات ها به صورت جریمه است.

    نتیجه گیری

    مجازات حبس برای نقض حقوق مالکیت فکری نه تنها باعث جبران خسارت وارده بر پدیدآورنده و صاحب اثر نمی شود که در مغایرت با حبس زدایی است. بنابراین افزایش و جایگزین شدن جزای نقدی در مجازات های کیفری و توسل به سازوکارهای مدنی از موضوعات مهمی است که در حمایت از حقوق مالکیت فکری نیازمند توجه قانون گذار است.

    کلیدواژگان: مالکیت فکری، مالکیت صنعتی، مالکیت ادبی و هنری، حبس، جزای نقدی، حمایت کیفری
  • اعظم موخواه، بختیار عباسلو*، سید محسن طباطبایی صفحات 245-263

    زمینه و هدف:

     اختیارات مالی و اقتصادی وصی منصوب از طرف ولی قهری شامل اختیار اداره اموال و انجام فعالیت های اقتصادی و بازرگانی از موضوعات مهمی است که همواره محل بحث و نظر بوده است. هدف مقاله حاضر بررسی موضوع مورداشاره در فقه و حقوق ایران است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی، نوع تحقیق نظری و از روش کتابخانه ای در جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه و حقوق ایران، وصی دارای اختیارات متعددی مانند تصرف در اموال، پرداخت هزینه ها و انفاق صغار و محجورین، تجارت، حفظ و اداره ترکه شامل مهروموم، تحریر و تقسیم ترکه می باشد. وصی مکلف است در چارچوبی که موصی برای شخص وصی معین و مشخص نموده است عمل نماید و در غیر این صورت ضامن می باشد.

    نتیجه گیری

    در بسیاری از موارد مانند معاملات وصی، قانون گذار حکم صریحی در مورد اختیارات مالی وصی ندارد و با ملاک نظر از مواد مرتبط به قیم و قیمومت راجع به وصی نیز قابل اجرا تلقی می شود. پیشنهاد می شود قانون گذار در قوانین مدنی و امور حسبی وظایف و اختیارات وصی را در مورد امور مالی بیان نموده و به ذکر آن ها بپردازد ضمانت اجراهای مناسب تری نیز نسبت به وصی راجع به اداره اموال مولی علیه لحاظ گردد و دادستان نیز به عنوان نماینده مردم و مولی علیه نقش پررنگ تری راجع به امر وصایت بخصوص راجع به اموال محجورین و نظارت بر آن داشته باشد.

    کلیدواژگان: وصی، ولی قهری، اختیارات مالی، مسئولیت
  • حسن حمزه لوئی، مقصود رنجبر*، محمدتقی دشتی صفحات 265-281

    زمینه و هدف:

     ابعاد اقتصادی حقوق عمومی از موضوعات مهم تاثیرگذار بر توسعه است که در این مقاله تلاش شده تاثیر آن بر جامعه بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    حقوق عمومی و توسعه آن از منظر اقتصادی بر جامعه بسیار تاثیرگذار است. ابعاد اقتصادی حقوق عمومی اعم از حمایت از نهاد مالکیت، تقویت آزادی های اقتصادی و تضمین تناسب و برابری در برنامه توسعه بر توسعه حقوق عمومی، و به دنبال آن توسعه جامعه تاثیرگذار است. زمانی که اصل مالکیت شخصی موردحمایت است. آزادی تجارت و بازار آزاد در راستای رعایت حقوق افراد حکمرفا شود و دخالت های دولت تا حد زیادی محدود گردد؛ حقوق رقابت و برابری در کسب وکار پذیرفته شود، ابعاد اقتصادی حقوق عمومی توسعه یافته و این امر تاثیرات مثبتی بر توسعه جامعه دارد.

    نتیجه گیری

    تاثیر اقتصادی حقوق عمومی از موضوعات مهمی است که لازم است در فرایند توسعه جامعه مدنظر قرار گیرد. توسعه جامعه بدون توسعه حقوق عمومی اقتصادی امکان پذیر نیست. برای توسعه ابتدا باید بسترهای توسعه حقوق عمومی اقتصادی نظیر حقوق رقابت، تجارت آزاد و عدم مداخله دولت و حمایت کامل از اصولی چون اصل مالکیت را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: حقوق عمومی، توسعه، مالکیت، بازار آزاد، حقوق رقابت
|
  • Mohammad Masoudinia * Pages 1-22
    Background & Objective

    Investigation of economic crimes is highly important in various aspects, including the effect on public order. In this paper, an attempt is made to investigate this important issue from a jurisprudential approach.

    Materials & Methods

    This paper is descriptive-analytical and the library method is used.

    Ethical considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Public order is of great importance in jurisprudential sources. Accordingly, economic activities that disrupt public order are considered a crime. Hoarding, the crime of disturbing the economic order, Embezzlement and bribery are among the crimes that have a negative effect on public order and therefore lead to punishments such as fines, imprisonment, and even execution.

    Conclusion

    Due to the importance of public order in jurisprudence, economic activities disrupting public order have been criminalized, however, criminal policy in this regard is faced with shortcomings and criticisms. Lack of guarantees of effective implementation, uncertainty of punishments, security approach to punishments, and lack of attention to correction and re-socialization of offenders are the most important criticisms of criminal policy regarding economic crimes that disrupt public order. Accordingly, it is necessary for the legislative to pay attention to eliminating the mentioned shortcomings.

    Keywords: ECONOMIC CRIMES, Public Order, hoarding, Crime of Disturbing the Economic Order, Embezzlement, bribery
  • Ilnaz Ali Nejad * Pages 23-43
    Background & Objective

    Economic sanctions are one of the major problems and challenges in Iran that have negative impacts on different aspects of society, and coping with its consequences is one of the basic and important issues that should be studied. In this paper, an attempt has been made to examine the jurisprudential legal mechanisms for coping with economic sanctions.

    Materials & Methods

    The present paper is analytical-descriptive and library method is used.

    Findings

    The findings of the research show that there is no special approach in dealing with economic sanctions in jurisprudential sources, and to understand the jurisprudential views in this regard, it is necessary to use the general economic principles of jurisprudence, which implies a sound economy. From this view, coping with hoarding, underselling, bribery and economic corruption are among the most important mechanisms that, as components of a sound economy, are effective in creating a platform and mechanisms to counter economic sanctions. From a legal point of view, dealing with economic disorder and money laundering, monitoring financial and economic activities, and coping with smuggling of goods and currency play an important role in achieving a sound economy and creating a suitable environment for production, and therefore in countering economic sanctions.

    Conclusion

    From a legal point of view, the mentioned solutions have been considered by the legislator, but it is necessary to eliminate the existing legal shortcomings and monitor financial and economic activities to help production more than before.

    Keywords: Economic sanctions, economic corruption, Disruption of Economic Order, hoarding
  • Mohammad Reza Zandeh del Boroon, Mostafa Taghizadeh Ansari*, Mansour Amini, Nejad Ali Almasi Pages 45-65
    Background and Aim

    The transmission of magnetic waves and its effect on public health one of the most important issues related to the right to health of citizens has been. In this article, the responsibility of the government in sending electromagnetic waves with the approach of jurisprudential rules is examined.

    Materials and Methods

    This article is Analytical descriptive and uses the library method. Ethical considerations: In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied.

    Results

    Prohibition of harm to others is emphasized from a jurisprudential point of view. The well-known harmless rule in Islam and wastage rule are among the sound jurisprudential documents forbidding harm to others. Accordingly, transmitting electromagnetic waves is responsible from a jurisprudential and jurisprudential point of view, and the government is the guarantor in this regard.

    Conclusion

    Despite the jurisprudential and legal documents on the responsibility of the government in sending electromagnetic waves, proving the damage, establishing the causal relationship, especially in the conditions of multiplicity and community of causes has caused the discussion of government responsibility in this regard is difficult and compensation by the government is impossible.

    Keywords: Government Responsibility, Electromagnetic Waves, Harmless Rule, Wastage Rule, Causality
  • Mansoore Fasihramandi * Pages 67-83
    Objective and Background

    based on the jurisprudential and legal scales, unauthorized transactions of the securities are greatly distinct from the other transactions. No matter under what title the relationship between the broker and the customer is analyzed, it is agency in essence and the broker should act within the scope of the granted authorities otherwise unauthorized transactions of the securities take place.

    Materials and Methods

    this is a theoretical research using descriptive-analytical method. The information has been gathered based on a documentary method through library research.

    Ethical Considerations: 

    meanwhile observing the content originality, the present study has been adherent to the principles of honesty and trustworthiness in all the stages thereof.

    Findings

    since not only the narrations and Hadiths but also the business expediencies of the transaction constitute the jurisprudential source of the unauthorized transaction, the authenticity premise of these types of transactions originate from the existing provisions considering the difference of the securities’ transactions from the other kinds of transactions.

    Conclusion

    as for the authenticity of the unauthorized transaction of the securities, one general criterion, considered always acceptable, cannot be pointed out for the unauthorized transactions rather a specific criterion should be taken into account in every case according to the provisions that are different from those pertinent to the transactions of other properties. .

    Keywords: Unauthorized Transaction, permission, Rejection, Delegation, Securities
  • Mehrang Sharj Sharifi, Mehdi Shabannia Mansour *, MohammadJavad Rezaeizadeh Pages 85-100

    The Article 100 Commission of the Municipalities Law is one of the most important specialized administrative authorities, whose votes have important financial effects and consequences. The issue of trial in the mentioned commission is one of the important issues that have been attempted to be investigated in this paper.

    Findings

    A fair trial is not observed in the Article 100 Commission of the Municipalities Law in some respects. Lack of independence and impartiality of the members of the Article 100 Commission is one of the cases of non-observance of fair trial in the mentioned commission. Open investigations, as a fundamental guarantee of fairness, are also a support tool for public trust and the judiciary, which is not observed in the Article 100 Commission. Moreover, the impossibility of the presence of the litigant and the lack of specific procedure rules and the observance of related formalities are in conflict with the rights of the litigants and are contrary to the principles of fair trial.

    Conclusion

    It is necessary to change the rules and regulations of investigations in the Article 100 Commission and consider the principles of independent procedure rules for investigating violations in this commission. For the independence of judges, strategies need to be taken into consideration to minimize the financial and employment dependence of judges in charge of municipalities. Investigations should be conducted in public and in person so that the litigants have the right to a fair defense and the rights of individuals are prevented from being violated.

    Keywords: Fair trial, Article 100 Commission of Municipalities, Openness of Trial, Impartiality, Appeal
  • Abdolreza Farhadian * Pages 101-116
    Background and Aim

    There has been tremendous progress in the field of medical sciences in recent years. One of these developments is the issue of Xenotransplantation. The aim of the present study is that in cases of transplantation of an animal organ to a human being, if the organ is damaged after transplantation, is it possible to demand blood money?

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present study show that in the field of Fiqh, there are two approaches: title-oriented and intentional (or result-oriented) approach. Examining the Islamic Penal Code, we will find that the legislature has accepted the approach of later jurists, that is, the intentional approach.Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The intentional approach in Fiqh, by appealing to basic principles such as the principle of correctness as well as the variable of efficiency, and also taking into account the necessities in the society, issues a license to receive diyat in cases of damage to animal organs transplanted to humans. In the light of this, the Islamic Penal Code is not designed to prohibit such a sentence; Rather, it has implicitly endorsed this ruling.

    Keywords: Medical Law, organ transplantation, intentional Fiqh, Blood money
  • Yaghub Alizadeh * Pages 117-129
    Background & Objective

    Pecuniary punishments are among the punishments that have received more and more attention as a type of alternative punishment due to the inefficiency and costliness of imprisonment. In the present study, an attempt has been made to examine pecuniary punishment from the perspective of economic jurisprudence.

    Materials & Methods

    The present paper is analytical-descriptive and library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The findings show that the pecuniary punishment has important economic dimensions from the perspective of economic analysis of law. Not only does the pecuniary punishment remove the cost of imprisonment and detention for the government, but it can also be a source of income for it. On the other hand, it has the aspect of deterrence and intimidation, and therefore, by preventing the recurrence of the crime, it does not bear the cost of prosecution, trial and investigation on the judiciary.

    Conclusion

    Considering such important economic dimensions, as a result of the discussion, it can be said that in the form of a broad interpretation of discretionary punishment from a jurisprudential point of view, it was possible to extend the pecuniary punishment, especially for financially motivated crimes, and the legislature needs to use pecuniary punishments more and more.

    Keywords: Pecuniary punishment, economic jurisprudence, Imprisonment, Economics of Law
  • Amir Hossein Mehdian, Akbar Fallah *, Ali Faqihi Pages 131-148
    Background and Aim

    The issue of financial seizure of Private limited companies is one of the important issues that in this article will be addressed.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive and the library method uses.

    Ethical considerations: 

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Findings

    The competence and authority of the managers of Private limited companies, in accordance with the law and the articles of association of the company ,are determined. The authorization of directors to factors such as the subject matter and articles of association of the company, the authorization of general assemblies and commercial laws and regulations are limited. What is assigned to the directors is a trust and the directors are obliged to use this position only for the benefit of the shareholders in such a way that the interests of the company are provided in the best possible way. The limitation of directors in matters falling within the special competence of general assemblies, the invalidity of the legal actions of directors outside the subject of the company, the prohibition of obtaining facilities from the company and the prohibition of their competitive transactions with the company in order to prevent financial seizures of the company.

    Conclusion

    Illegal seizure of company property by the directors of Private limited companies is a violation of the limits of authority and duties and, as the case may be, has civil and criminal liability such as betrayal of trust.

    Keywords: Financial Seizures, managers, Private limited companies, Jurisprudence, Iranian Law, Guarantee
  • Ali Akbar Taheri, Ali Chehkandinejad *, Seyed Mohammad Razavi Pages 149-167
    Background and Aim

    The wife's proverb is set in the relevant laws of the country with the aim of financially supporting the wife and its agent is the guarantee of the wife's action. The present study seeks to address the wife's proverb and critique the supplementary note of Article 336 BC.

    Materials and Methods

    The method of the present study is descriptive-analytical.

    Findings

    Supplementary note to Article 336 BC is intended to protect the rights of the wife. Binding the payment of retribution to numerous and unnecessary clauses, explicit conflict of some clauses of the note, including the intention not to donate and the husband's order with the principle of the article and the lack of clear separation of obligatory and non-obligatory duties of the wife during marriage by the legislature are among the criticisms of this article.Ethical considerations: In the present study, first-hand sources were used while observing ethical principles, including fidelity.

    Conclusion

    Claiming the right of retribution according to the principle of Article 336 BC is more desirable for the wife if the conditions for resignation are fulfilled, and there is no need to mention unnecessary clauses in the form of a note.

    Keywords: Proverb, wife, Additional Note, Article 336 AH
  • Amrollah Ahmadinia, Seyed Abbas Jazayeri *, Nader Pourarshad Pages 169-195
    Background and Aim

    Notaries have a high position in the Iranian legal and registration system, and an important part of the registration process is done through them. The expectation from notaries is not only not to commit offenses and crimes, but also to help the registrar in preventing registration crimes, but in some cases this expectation has not been met and crimes have been committed by notaries.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    In relation to the psychological element of the crimes committed by notaries public, in most cases these crimes are considered as intentional crimes and the intentional proof of the notary public is necessary for the perpetrator to commit the crime. This issue does not correspond to the position and importance of the notary public, and it would have been better if the notary's serious fault was also recognized as a psychological element of the crime in the case of registration crimes.Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In some registration offenses, such as the notary public refusing to provide documents where necessary, the legislature has criminalized this behavior, regardless of the intentional element, in which case criminal error and fault are also recognized as psychological elements.

    Keywords: Registration offenses, Mens Rea, notaries, intention
  • Hossein Niasti, Javad Niknejad *, Mohammad Alemzade Pages 197-219
    Background and Aim

    Law Economic is an interdisciplinary issue that has not received much attention from a jurisprudential point of view. In this article, an attempt has been made to deal with economic man from the perspective of economics of law and jurisprudence and the impact of economics on law with a jurisprudential approach.

    Materials and Methods

    The present type of research is theoretical and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library which has been studied by referring to books and articles. Ethical considerations: In different stages of writing the article, ethical and scientific principles have been observed.

    Results

    Preference of personal interests and rationality are the most important components of economic man in economics of law, which in jurisprudence, in addition to the material dimensions mentioned, also emphasizes the spiritual dimensions of economic man. In fact, in human jurisprudence, there are two material and spiritual areas that affect the legal dimensions of one's behavior.

    Conclusion

    One of the most important achievements of economic analysis of law is the focus on reducing costs in the light of human economic components. Emphasis on rationalization and economicization of court costs, the tendency of alternative punishments to imprisonment as a less costly and efficient mechanism, and attention to the high costs of crime are examples of the impact of economics on rights, which can be achieved in jurisprudence for reasons based on its accuracy.

    Keywords: Law Economics, Economic Human, Efficiency, Alternative Punishments to Imprisonment, Court Costs
  • Rahman Gharibi, Majid Vaziri *, Jamshid Masoumi Pages 221-243
    Background and Aim

    The protection of intellectual property rights is one of the important factors in the growth and development of science and technology in society. In this paper, an attempt is made to investigate the mechanisms of criminal protection of intellectual property rights in Iranian and Egyptian laws.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive-analytical and the library method is used. Ethical considerations: In this paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness have been observed.

    Results

    The findings indicate that both in Iranian and Egyptian laws, intellectual property is criminally protected. However, in Iranian law, there are inadequacies in the field of legislation regarding some examples of industrial property, such as trade secrets. In order to protect intellectual property in Iranian law, penalties such as compensation, fines, flogging and imprisonment have been established for the role of intellectual property. In Egyptian law, violation of literary and artistic property rights and industrial property is accompanied by punishments such as fines and imprisonment, with the difference that imprisonment is less than fines and punishments are mainly in the form of fines.

    Conclusion

    Imprisonment for infringement of intellectual property rights not only does not compensate the creator and the owner of the work, but is contrary to removing of imprisonment. Therefore, increasing and replacing fines in criminal penalties and resorting to civil mechanisms are important issues that need the attention of the legislative in protecting intellectual property rights.

    Keywords: Intellectual Property, Industrial Property, Literary, Artistic Property, Imprisonment, Fine, Iran, Egypt
  • Azam Moukhah, Bakhtyar Abaslo *, Seyed Mohsen Tabatabaie Pages 245-263
    Background and Aim 

    The financial and economic authorization of the executor appointed by the coercive guardian is one of the important issues that has always been discussed. The purpose of this article is studing the mentioned issue from the perspective of Iranian jurisprudence and law.

    Materials and Methods

    This article is Analytical descriptive and the library method uses. Ethical considerations: In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Results

    In Iranian jurisprudence and law, the executor has several powers such as seizing property, paying expenses and alimony for minors and the homeless, trade, keeping and managing the will, including sealing, writing and dividing the will. The executor within the framework specified by the testator for the executor, is obliged acting. otherwise she is the guarantor.

    Conclusion 

    The legislature, In many cases, such as the executor transactions, on the financial authority of the executor does not have an explicit ruling and based on the articles related to guardianship and guardianship regarding the executor is considered applicable. It is suggested that the legislature in civil law and civil affairs state the duties and powers of the trustee in relation to finance and mention them, and that the guarantee of more appropriate performances be considered by the trustee regarding the administration of financial property. The prosecutor, as the representative of the people and the trustee, in the matter of guardianship, especially in relation to the property of the detainees and their supervision should have a more prominent role.

    Keywords: Executor, Coercive Guardianship, Financial Authorization, Responsibility
  • Hassan Hamzeloi, Maghsoud Ranjbar *, MohammadTaghi Dashti Pages 265-281
    Background & Objective

    The economic dimensions of public law is one of the important issues affecting development, this paper attempts to investigate its effect on society.

    Materials & Methods

    This paper is a descriptive-analytical and the library method is used.

    Findings

    Public law and its development are very effective on society from an economic point of view. The economic dimensions of public law, including the protection of property institution, the strengthening of economic freedoms, and the guarantee of proportionality and equality in the development program on the development of public law, and consequently the development of influential society. When the principle of personal property is upheld, the freedom of trade and the free market prevail in order to respect the rights of individuals, and government interference is greatly restricted, the rights to competition and equality in business are accepted, the economic dimensions of public law are developed and this has positive effects on the development of society.

    Conclusion

    The economic effect of public law is one of the important issues that need to be taken into consideration in the development process of society. The development of society is not possible without the development of economic public law. For development, first, it is necessary to provide the grounds for the development of economic public law such as competition law, free trade and non-intervention of the government, and full support for principles such as the principle of ownership.

    Keywords: public law, Development, Property, Free Market, Competition Law