فهرست مطالب

دانش تفسیر سیاسی - پیاپی 12 (تابستان 1401)

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 12 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن میرزا ابوالحسن خان ایلچی صفحات 1-29

    حیات ابر برندهای شخصی- سیاسی که به مقاطع بالای پست های سیاسی می رسند، فارغ از کنشگری در نظام های سیاسی و فرهنگی مختلف، همواره دارای نقاط عطف متعددی است. بر اساس نظریه خطی چرخه عمر، هر محصول از زمان خلق ایده تا افول، متناسب با مطلوبیت ذاتی و تقاضای زمانی منعطف در بازار، مراحلی را طی می کند. پرسش این است یک سیاستمدار به عنوان محصول بازار سیاست، دارای چه چرخه عمر مشخصی است؟ ساختار سیاسی چقدر سبب وقوع مراحل مشابه در چرخه عمر برندهای سیاسی می شود؟ تحقیق حاضر، به‌منظور بازشناسی مقاطع مهم حیات فردی و حرفه ای برندهای شخصی-سیاسی ایران، بعد از انقلاب اسلامی و ارایه الگوی چرخه عمر برندهای شخصی- سیاسی درون حاکمیتی انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کیفی و استراتژی تحلیل تماتیک سه مرحله ای؛ زندگینامه، تصاویر و کلیپ های انتخاباتی برندهای منتخب؛ ادوار و نقاط عطف زندگی چهار شخصیت (اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی) که با استفاده از برنامه برند سازی به مقام ریاست جمهوری رسیدند، موردبررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد افراد موردبررسی، طی دوره حیات سیاسی 22 مقطع مهم را در پنج مرحله اساسی کاشت، داشت، برداشت و نگهداشت (صیانت) و فروپاشی برند پشت سر گذاشتند که این فرایند، در قالب الگوی چرخه عمر سیاسی برندها ارایه شد.

    کلیدواژگان: برند شخصی، برند شخصی سیاسی، چرخه عمر، زندگی سیاستمداران
  • محمدباقر مکرمی پور*، محمدجعفر جوادی ارجمند، حدیث باقری نیا، حمید جهان آرا صفحات 30-53

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر دیپلماسی علم و فن‌آوری بر قدرت ملی ایران در عرصه جهانی صورت گرفته است. در پاسخ به این سوال که چه رابطه‌ای میان دیپلماسی علم و فن‌آوری و قدرت ملی ایران در عرصه جهانی با رویکرد شبکه‌ای وجود دارد؟، این فرضیه مطرح گردید که تولید علم و تحرک بخشیدن به دیپلماسی علم و فن‌آوری منجر به افزایش قدرت هوشمند (قدرت سخت و نرم) می‌شود و این امر منجر به افزایش قدرت ملی ایران در عرصه جهانی خواهد شد. روش پژوهش، تحلیل کیفی و در چارچوب رویکرد شبکه‌ای صورت گرفته است. با پیروزی انقلاب اسلامی و در راستای نهادینه شدن قدرت و نهادها، امور و ایده‌های مختلفی با تلاش محققان، اندیشمندان و تحلیل گران بروز و ظهور نمود. عرصه دیپلماسی و اشکال گوناگون آن ازجمله دیپلماسی علم و فن‌آوری از مواردی بودند که در سال‌های اخیر موردتوجه رهبری و نهادهای تصمیم گیر قرار گرفتند. یکی از راه‌های گسترش و نفوذ انقلاب اسلامی در سایر کشورها و افزایش قدرت ملی ایران، استفاده از ره‌آوردهای دیپلماسی علم و فن‌آوری است. درزمینه دیپلماسی علم و فن‌آوری ایران در آغاز راه است و در مقایسه با کشورهای توسعه‌یافته جهان، مسیرهای زیادی باید طی شود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، علم و فن آوری، قدرت ملی، رویکرد شبکه ای، عرصه جهانی
  • هادی ذکاء دادگستر*، محمدشاه محمدی صفحات 54-85

    پس از یازده سپتامبر 2001 راهبرد جدیدی در عرصه‌ی سیاست خارجی آمریکا ظهور یافت که به‌نوعی نویددهنده عصر جدیدی در نظام بین‌الملل بوده است. در این دوره سردمداران و رهبران آمریکا فرصت مناسبی را به دست آوردند تا از رهگذر آن بتوانند در راستای دفاع از منافع خود، پیشبرد اهداف استراتژیک و شکل‌دهی هژمونی آمریکا برجهان، راهبرد حمله پیش‌دستانه و جنگ پیشگیرانه را در پیش گیرند. در همین راستا سیاست خارجی مداخله گرایانه آمریکا بر کشورهایی چون عراق، سوریه و سرزمین اشغالی موجب شد تا امنیت این کشورها تحت مولفه قدرت خارجی نیز قرار بگیرد. در این پژوهش به‌صورت موکد بر سیاست خارجی آمریکا در غرب آسیا از 2001 تا 2022 موردبررسی قرار خواهد گرفت؛ و در پی پاسخ به این پرسش است که سیاست خارجی آمریکا چه تاثیری بر امنیت منطقه غرب آسیا به‌ویژه بر عراق، سوریه و سرزمین اشغالی گذاشته است؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که بروز و وجود تنش یکی از سیاست‌های آمریکا برای نفوذ و مداخله بوده و از همین رو تاثیر این سیاست بر عراق، سوریه و سرزمین اشغالی توام با ناامنی بوده است

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، آمریکا، امنیت، غرب آسیا، نوواقع گرایی
  • علیرضا کوهکن*، امید نیاسی صفحات 86-112

    مشاهده‌ی گسترش بحران‌های ناشی از تغییرات اقلیمی و ناکارآمدی تلاش‌های بین‌المللی شامل دولت‌ها و نهادهای زیست‌محیطی وابسته به سازمان ملل و سایر گروه‌های حامی محیط‌زیست در جلب همکاری دولت‌ها برای مقابله با تغییرات اقلیمی و بحران‌های زیست‌محیطی در طی چند دهه اخیر و چالش‌های کنونی دولت‌ها با پدیده‌هایی چون کم‌آبی، خشک‌سالی، سیل، تغییر الگوهای بارشی و زیستی موجب شکل‌گیری مسیله‌ی مهمی شده است که دلایل بی‌نتیجه بودن معاهدات متعدد بین‌المللی پیرامون تغییرات اقلیمی را مورد پرسش قرار می‌دهد. در همین راستا در پژوهش حاضر ضمن پرداختن به این مهم تلاش کرده‌ایم به این سوال که « چگونه تلاش‌های بین‌المللی پیرامون شکل‌دهی به معاهدات بین‌المللی و جلب همکاری دولت‌ها برای مدیریت تغییرات اقلیمی و آب و هوایی نتیجه‌بخش خواهد بود؟» پاسخ‌گوییم. در این پژوهش ضمن پذیرش رویکرد علمی تجربی از اهداف تبیینی و تجویزی استفاده‌شده و استراتژی پژوهشی ما قیاسی بوده و گونه‌ی پژوهش نیز بنیادی- کاربردی است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد با اصلاح دستور کار علمی و غلبه بر محدودیت‌های مسیله‌ی قدرت و توجه به نرخ همکاری عرضه‌شده در ساختار بین‌المللی مطابق با مولفه‌های تعریف‌شده در نظریه امنیتی کپنهاگ، کنش‌های بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی مثمر ثمر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، مدیریت تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، بحران های زیست محیطی، مکتب کپنهاگ
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی*، سعید چهرآزاد صفحات 113-155

    رشد فناوری در زمینه هوش مصنوعی، موجب تلاش هایی برای گذار پارادایمی در عرصه دیپلماسی شده است. بهره‌گیری از ظرفیت‌های کلان داده ها با هدف تامین اهداف و منافع ملی و دست یازیدن به سطحی از مناسبات جهانی، پدیده‌ای است که با نام «دیپلماسی بیگ دیتا» مورد استفاده دولت‌ها قرار می‌گیرد. دیپلماسی کلان داده به دستگاه دیپلماسی دولت ها امکان می‌دهد تا در مراودات دوجانبه و یا چندجانبه خود در سازمان‌های بین‌المللی که ماهیتا سازمان‌هایی برای شکل‌دهی به همکاری بین‌المللی‌اند، به پی جویی منافع و مطالبات خود و تعامل با نظام بین الملل مبادرت نمایند. سوال پژوهش حاضر این است که شاخصه‌های دیپلماسی کلان داده در گذار پارادایمی مطالعات این حیطه چیست و نحوه تعامل بر اساس مولفه های مذکور در نظم جهانی چگونه صورت می‌گیرد؟ مقاله حاضر به روش تحلیلی-توصیفی و از طریق تحلیل محتوای کیفی منظومه دیجیتالیزه دیپلماسی فرضیه پژوهش را این‌گونه مطرح می‌کند که شاخصه‌های دیپلماسی بیگ دیتا در ابعاد هم‌پیشگی های علمی بین‌المللی، تحقیقات مشترک علمی، شبکه‌سازی نخبگان و دانشمندان در سطوح منطقه‌ای و جهانی به منصه ظهور رسیده است.

    کلیدواژگان: گذار پارادایمی، بیگ دیتا، دیپلماسی، همکاری های بین المللی، یادگیری ماشین
  • رضا پریزاد، فرزاد نقی زاده صفحات 156-176

    کاربرد قدرت سخت در سیاست همیشه پاسخگوی تامین نیازها نبوده و چه‌بسا به سبب وجهه زور و اجبارآمیز با مقاومت روبرو شود. در مقابل این‌قدرت، قدرت نرم قرار دارد که از وجه ملایم و منعطف‌تری برخوردار است. این مقاله به دنبال بررسی دقیق‌تر قدرت نرم به دنبال پاسخ‌گویی به این پرسش است که اهمیت قدرت نرم، ارکان و راهبردهای آن چیست؟ پژوهش تلاش خواهد کرد تا با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه‌ای به این سوال پاسخ دهد. یافته این پژوهش نشان می‌دهد که قدرت نرم توانایی کسب هدف از طریق جاذبه و نه از طریق اجبار و تطمیع است. اهمیت قدرت نرم در بهبود روابط میان دولت‌ها، کسب وجهه و اعتبار بین‌المللی و نفوذ در افکار عمومی است. ارکان قدرت نرم شامل باورها و ارزش‌ها، اعتماد، اعتبار؛ دو روش ساختاری و غیر ساختاری در تولید قدرت نرم؛ روایت‌های راهبردی به‌عنوان منابع قدرت شامل بازیگران، محیط، تعارض یا عمل، حل اختلاف است بااین‌حال قدرت نرم دارای ویژگی‌هایی است که موجب نقد آن نیز می‌شود.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت نرم، سیاست خارجی، سیاست گذاری
|
  • Mohsen Mirzaabolhassankhan Elchi Pages 1-29

    The life of personal-political superbrands who reach the top of political positions, regardless of the type of political system and cultural environment in which they operate, always has several turning points. According to the life cycle linear theory, each product goes through stages from the time of idea creation to the decline, commensurate with the inherent desirability and flexible time demand in the market.The question is, does a politician have a certain life cycle as a product of the political market? To what extent does the political structure cause similar events and stages in the life cycle of personal-political brands? The present study was conducted to identify important periods in the personal and professional life of personal-political brands in Iran after the Islamic Revolution and also to present the life cycle model of personal-political brands within the government. Three-step thematic analysis strategy; Biographies, effective images and election clips of selected brands; Periods, periods and turning points in the lives of four personalities (Akbar Hashemi Rafsanjani, Mohammad Khatami, Mahmoud Ahmadinejad and Hassan Rouhani) who have reached the presidency using the branding program have been examined.Findings showed that during the period of political life, the subjects underwent 22 important stages in the five basic stages of planting, holding, harvesting and maintenance (preservation brand collapse. This process was presented in the form of a brand life cycle model.

    Keywords: Personal brand, personal political brand, life cycle, life of politicians
  • Mohammadbagher Mokaramipour, Mohammad Jafar Javadi Arjoumand, Hadis Bagheri nia, Hamid Jahan Ara Pages 30-53

    The present study aims to investigate the effect of science and technology diplomacy on Iran's national power in the world arena. In response to the question, what is the relationship between science and technology diplomacy and Iran's national power in the global arena with a network approach?, the hypothesis was raised that the production of science and the mobilization of science and technology diplomacy lead to an increase in smart power (hard power and soft this will lead to the increase of Iran's national power in the world arena. The research method is qualitative analysis in the framework of the network approach. With the victory of the Islamic revolution and in line with the institutionalization of power and institutions, various issues and ideas emerged with the efforts of researchers, thinkers and analysts. The field of diplomacy and its various forms, including the diplomacy of science and technology, were among the things that were noticed by the leadership and decision-making institutions in recent years. One of the ways to spread and influence the Islamic Revolution in other countries and increase Iran's national power is to use the achievements of science and technology diplomacy. In the field of science and technology diplomacy, Iran is at the beginning of the road and compared to the developed countries of the world, there are many ways to go.

    Keywords: diplomacy, science, technology, national power, network approach, global arena
  • Hadi zoka dadgostar, Mohammad Shah Mohammadi Pages 54-85

    After September 11, 2001, a new strategy emerged in the field of American foreign policy, which has somehow heralded a new era in the international system. During this period, American leaders and leaders got a good opportunity to use it to defend their interests. advance the strategic goals and shape the American hegemony, take the strategy of pre-emptive attack and preventive war. In this regard, America's interventionist foreign policy on countries such as Iraq, Syria and the occupied territories caused the security of these countries to fall under the component of foreign power. In this research, the US foreign policy in West Asia from 2001 to 2022 will be examined. And it seeks to answer the question, what effect has American foreign policy had on the security of the West Asian region, especially on Iraq, Syria, and the occupied territories? The findings of the research show that the emergence and existence of tension is one of America's policies for influence and intervention, and therefore the effect of this policy on Iraq, Syria and the occupied territories has been accompanied by insecurity.

    Keywords: foreign policy, America, security, West Asia, neo-realism
  • Alireza Koohkan, Omid Niasiy Pages 86-112

    Observing the spread of crises caused by climate change and the ineffectiveness of international efforts, including governments and environmental institutions affiliated to the United Nations and other environmental groups, in attracting the cooperation of governments to deal with climate change and environmental crises over several decades and current challenges of governments with lack of water, drought, flood, change of precipitation and biological patterns have caused the formation of an important issue that questions the reasons for the ineffectiveness of numerous international treaties on climate change. In this regard, in the present study, while addressing this issue, we have tried to answer the question, "How will the international efforts to shape international treaties and get the cooperation of governments to manage climate and weather changes be fruitful?" In this research, while accepting the experimental scientific method, explanatory and prescriptive goals are used, and our research strategy is deductive. The results of this research show that by correcting the scientific agenda and overcoming the limitations of the issue of power and paying attention to the cooperation rate offered in the international structure in accordance with the components defined in the Copenhagen security theory, international actions to deal with climate change will be effective.

    Keywords: climate change, management of climate, environmental crisis, Copenhagen school
  • Dr. Seyed Jalal Dehghani Firouzabadi, Dr. Saeed Cheharazad Pages 113-155

    The growth of technology in the field of artificial intelligence has caused efforts for a paradigm shift in the field of diplomacy. Taking advantage of the capacities of big data with the aim of securing national goals and interests and achieving a level of global relations is a phenomenon that is used by governments under the name of "big data diplomacy". Big data diplomacy enables the diplomatic apparatus of the states to pursue their interests and demands and interact with the international system in their bilateral or multilateral relations in international organizations, which are essentially organizations for shaping international cooperation. The question of the current research is what are the characteristics of big data diplomacy in the paradigm shift of studies in this field and how does the interaction take place based on the mentioned components in the global order? The present article, using analytical-descriptive method and through qualitative content analysis of the digitized system of diplomacy, puts forward the research hypothesis in such a way that the indicators of big-data diplomacy in the dimensions of international scientific collaborations, joint scientific research, networking of elites and scientists at regional and global levels It has reached the point of emergence.

    Keywords: Paradigm transition, big data, diplomacy, international cooperation, machine learning
  • Reza Parizad, Farzad naghizadeh Pages 156-176

    The use of hard power in politics is not always the answer to meeting the needs and may face resistance due to the image of force and coercion. In contrast to this, there is soft power, which has a softer and more flexible aspect. This article seeks to examine soft power more closely, seeking to answer the question of what is the importance of soft power, its pillars and strategies? The research will try to answer this question using descriptive-analytical method and based on library resources. The findings of this research show that soft power is the ability to achieve a goal through attraction and not through coercion and enticement. The importance of soft power is in improving relations between governments, gaining international prestige and credit, and influencing public opinion. The pillars of soft power include beliefs and values, trust, credibility; two structural and non-structural methods in producing soft power; Strategic narratives as sources of power include actors, environment, conflict or action, dispute resolution, however, soft power has characteristics that cause it to be criticized.

    Keywords: power, soft power, foreign policy, policy making