فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید صادقی* صفحات 7-52

    حافظه تاریخی و خاطره جمعی از مهمترین مولفه ‏های سرمایه فرهنگی هستند که به مثابه یک لوح و شناسنامه، سبک زندگی، جهان‏بینی و ریشه ‏های تمدنی یک ملت در آنها بازتاب می‏ یابد و صیانت از آنها نیز از آن رو نیازمند حساسیت سیاست‏گذاران است که میراث فرهنگی مذکور، مبنای شکل ‏گیری هویت اجتماعی و ملی می ‏باشد. حفظ، تقویت و ترمیم حافظه یا خاطره جمعی، که در قالب سیاست حافظه تجلی می ‏یابد، در دنیای مدرن اهمیتی مضاعف یافته است، چراکه شهروندانی که به واسطه رسانه‏ های جمعی، در معرض مولفه ‏های فرهنگی سایر جوامع قرار دارند، در صورت ناآشنایی با فرهنگ سرزمین خود، لاجرم ارزش ‏ها و نمادهای فرهنگ‏ های دیگر را وام گرفته و به رنگ آنها درخواهند آمد. مقاله حاضر، ضمن مرور اجمالی ادبیات نظری و تجربی موجود درباره سرمایه فرهنگی و سیاست حافظه و اهمیت آن برای امنیت ملی، برخی از روندهای آسیب‏ زا در حوزه خاطرات و روایات دفاع مقدس را به‏ صورت موردی بررسی کرده و راهبردهایی برای سیاستگذاری مطلوب ‏تر ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت فرهنگی، حافظه جمعی، سیاست حافظه، امنیت ملی، دفاع مقدس
  • علی اصغر نصیری*، بهنام رشیدی زاده، نجف لک زایی صفحات 55-85
    سطوح امنیت از جمله عناصر و مولفه های یک نظریه امنیتی است. یکی از ابعاد مختلف سطوح امنیت در مطالعات امنیتی، بعد سیاسی آن است. بررسی مطالعات امنیتی حاکی از آن است که پژوهش ‎های زیادی در این زمینه انجام نشده است. این مقاله درصدد است تا مبانی قرآنی و روایی سطوح امنیت سیاسی و تهدیدهای آن را در مکتب امنیتی اسلام بررسی نماید. لذا گزاره ‎های قرآنی و حدیثی دال بر سطوح امنیت سیاسی و تهدیدهای آن، با بهره‏ گیری از روش مطالعه پژوهشی و استنباطی استخراج گردید. وجود شش سطح فردی (خرد)، جامعه ‎ای، ملی (متوسط)، منطقه‎ ای، امتی و بین المللی (کلان) برای امنیت سیاسی و نیز امکان تهدید وجودی مراجع هر یک از سطوح توسط مراجع سطوح دیگر در مکتب امنیتی اسلام از جمله مهمترین نتایج مستنبط از آیات و روایات می باشد.
    کلیدواژگان: آیات، روایات، امنیت سیاسی، تهدید، مکتب امنیتی اسلام
  • میرقاسم بنی‏ هاشمی* صفحات 87-127

    هدف اصلی این مقاله ارزیابی نتایج و یافته های یازده پروژه تحقیقاتی است که با عنوان مشترک «مسیله شناسی پیشرفت و امنیت استان» انجام شده است. این پروژه ها در فاصله سال های 1397 تا 1399 در یازده استان انجام یافته است. به لحاظ روش شناسی، تمام این مطالعات از روش مصاحبه عمیق، ماتریس تاثیر متقابل و بررسی اسناد مانند سند آمایش سرزمین استان بهره گرفته و روش تجزیه و تحلیل آنها مبتنی بر راهبرد پژوهش کیفی تحلیل ساختاری بوده است. در این مقاله جهت بررسی یافته های این تحقیقات از روش تحلیل کیفی فراترکیب استفاده شده و نتیجه مطالعه حاضر بیانگر این است به طور میانگین استان‎ ها هر کدام دارای 74 مسیله اصلی بوده اند و از این تعداد، هر مطالعه ده مسیله اصلی را به عنوان «مسایل کلیدی» و «تاثیرگذارترین عوامل» معرفی کرده اند. نگاهی مقایسه‎ ای به ده مسیله نخست کلیدی استان‏ ها بیانگر این است که نزدیک به 63درصد مسایل نخست استان‏ ها مشترک بوده که در این میان مسیله «ناکارامدی نظام مدیریت استان»، چالش مشترک بیش از 90درصد استان ‏ها می ‎باشد.

    کلیدواژگان: فراترکیب، مسئله‏ شناسی، استان‎ ها، توسعه، امنیت، حکمرانی محلی و منطقه ای
  • رضا خلیلی* صفحات 129-158
    حکمرانی مطلوب از یک سری اصول و رویه‏ های مشترک و جهانی تبعیت می‏ کند که بستگی به محیط جغرافیایی یا مقطع زمانی خاصی ندارد اما همواره بخش قابل ‏توجهی از اصول و رویه‏ های حکمرانی متاثر از ملاحظات محیطی بوده و وابسته به شرایط زمانی و مکانی خاص است. بر این اساس، حکمرانی کارامد و مطلوب در مقیاسی کوچک‏تر مانند استان تهران مستلزم بررسی عناصر و مولفه های خاص و منحصر به فرد همین استان است. با این فرض، این مقاله به بررسی و تحلیل مسایل و چالش‏ های حکمرانی محلی در استان تهران می ‏پردازد. بدین منظور، ابتدا با بهره ‏گیری از مصاحبه باز با خبرگان و مسیولین اجرایی استان، مسایل و چالش ‏ها استخراج شده و سپس با استفاده از نرم‏ افزار میک مک به تحلیل ساختاری این مسایل و چالش‏ ها پرداخته ‏می‏ شود. نتایج و یافته ها حکایت از آن دارد که مسایل و چالش‏ های حکمرانی استان تهران ناشی از چهار حلقه ناکارامدی، نارضایتی، محرومیت و ناامنی است که بیش از آنکه مردم در آن ها نقش داشته باشند، دولت ساخته/ پایه هستند و بنابراین برای حل این مسایل بیش و پیش از هر چیز باید قواعد حکمرانی ملی و استانی از طریق کاهش نقش دولت در امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی اصلاح شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی محلی، ناکارامدی، نارضایتی، محرومیت، تهران، تحلیل ساختاری
  • محمد توانگررنجبر*، سید مهدی الوانی، سید مصطفی حدادی، حسن مهرمنش صفحات 159-193
    در سال ‏ های گذشته، تدوین و اجرای ‏سیاست‏‏ هایی در حوزه سوت‏ زنی با هدف تحقق نظارت عمومی، توسط کشور‏های توسعه یافته دنبال شده که توفیقات قابل ملاحظه ای نیز برای آنها در کنترل فساد اداری فراهم آورده است. بهره گیری از این ظرفیت و مشارکت مردمی در مقابله با فساد اداری، چند سالی است که مورد اقبال مسیولین جمهوری اسلامی ایران نیز قرارگرفته است. در این پژوهش تلاش شد با روش فراترکیب و مطالعه نظام‏ مند 89 مقاله شامل 74 مقاله ISI از سال 2000 تا 2022 میلادی و 15 مقاله فارسی یافت‏ شده از منابع داخلی، عوامل تاثیرگذار بر موفقیت پدیده سوت‏ زنی شناسایی شوند. مدل نهایی به دست آمده برای شناخت و فهم عوامل موثر بر پدیده سوت‏‏ زنی در ایران، در قالب پنج دسته کلی عوامل سازمانی، عوامل انسانی، عوامل محیطی، ماهیت فساد و پیامدهای احتمالی به ترتیب اهمیت بر مبنای میزان فراوانی عوامل احصاشده از ادبیات موضوع، معرفی شده است. در انتها نیز عوامل پیش ‏برنده سوت‏ زنی در شش محور اصلی برای استفاده در فرایند خط‏ مشی ‏گذاری عمومی حوزه سوت‏ زنی و اجرای موفق آن در ایران معرفی شده ‏اند.
    کلیدواژگان: فساد اداری، سوت‏ زنی، مدل سازی مفهومی سوت ‏زنی، فراترکیب، سلامت اداری
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، فیروزه رادفر* صفحات 195-226
    کردارگرایی، یکی از آخرین دستاوردهای نظری در روابط بین‏ الملل است. این نظریه که از رهیافت های نظری مختلفی تشکیل شده، بر مطالعه کردارهای بین‏ المللی، به عنوان خمیر مایه روابط بین ‏الملل، تاکید و تمرکز می کند. کردارگرایی بر مبانی فرانظری خاصی استوار است که آن را از سایر نظریه های روابط بین‏ الملل متمایز می سازد. این نظریه، بر «مبناگرایی تکثرگرا» مبتنی است؛ نوعی از هستی‏ شناسی، معرفت‏ شناسی و روش‏ شناسی تکثرگرا و گلچینی که فراتر از دوگانه انگاری فرانظری و فلسفی رایج در نظریه های متعارف می رود. به گونه ای که در هستی ‏شناسی رابطه ای کردارگرایی، دوگانه های ماده- معنا، ساختار- کارگزار، عین- ذهن، نظریه- عمل و تکوین- تعلیل منحل می شوند. معرفت‏ شناسی کردارگرایی نیز متضمن «تبیین» یا علت یابی و «تفسیر» یا معناکاوی است. روش‏ شناسی کردارگرایی، نیز مانند معرفت ‏شناسی آن، تکثرگراست. تجربه گرایی، «استنتاج به بهترین تبیین» و تفسیرگرایی، سه روش‏ شناسی رایج در نظریه های کردارگرا هستند.
    کلیدواژگان: کردار، فرانظریه، هستی ‏شناسی، معرفت‏ شناسی، روش ‏شناسی، کردارنگاری، دانش ضمنی، رابطه‏ گرایی
  • حسین نجفی* صفحات 227-259
    در این مقاله مفهوم «مستشاری امنیتی» به عنوان یک رویکرد بدیع در ادبیات بومی معرفی و مبانی نظری آن بررسی شده است. دغدغه اصلی پژوهشگر، یافتن الگوواره و چارچوب مشخصی برای ‏ماموریت مستشاری امنیتی است که بدین منظور رویکرد ایالات متحده آمریکا برای ارایه کمک ‏های مستشاری امنیتی به کشورهای ‏هم ‏پیمان بر اساس اسناد و منابع موجود مورد بحث قرار گرفته است. این پژوهش به روش تحلیل مضمون انجام شده و عناصر و اجزای ‏تشکیل‏ دهنده الگو، بر اساس مضامین شناسایی ‏شده در منابع، بازشناسی ‏شده‏ اند. مطالعه موردی الگوی مستشاری ایالات متحده نشان ‏می‏ دهد که هدف گذاری، ایجاد یکپارچگی اقدامات و تقسیم وظایف مشخص میان نهادهای سه‏ گانه اصلی در ارایه کمک های مستشاری امنیتی (وزارت امورخارجه، وزارت دفاع و سازمان یو‏اس‏ اید)؛ تبیین بخش امنیت یا جامعه هدف کشور دریافت‏ کننده کمک ‏ها و همچنین سطح‏ بندی این کمک ‏ها جزو ‏مولفه های اصلی الگوی آمریکایی مستشاری امنیتی هستند.
    کلیدواژگان: مستشاری امنیتی، سیاست خارجی، راهبرد امنیتی، کمک‏ های خارجی، بازسازی بخش امنیت، حکمرانی مطلوب، الگوی مستشاری امنیتی، ایالات متحده آمریکا
  • احمد زارعان* صفحات 261-288
    عراق پساصدام از مشکلات و مسایل امنیتی متعددی رنج می برد. این مشکلات، عراق را وارد بحران های ادواری نموده و ضمن افزایش شدید هزینه های انسانی، مادی و معنوی، مانع از قرارگرفتن این کشور در مسیر توسعه شده است. بر اساس نظریه «داگلاس نورث»، وجود مراکز متعدد قدرت در یک کشور و رقابت آنها بر سر دستیابی به منافع یا حداکثری ‏کردن منافع و ظرفیت اعمال خشونت آنها علیه یکدیگر، در روند توسعه اختلال ایجاد می کند. با بهره گیری از نظریه نورث، سوال اصلی مقاله عبارت است از: «جریان های سیاسی عراقی به لحاظ اعمال خشونت دارای چه ظرفیتی هستند و راهکارهای کنترل خشونت در عراق کدامند؟» این مقاله برای پاسخ به سوال تحقیق، از منابع کتابخانه ای برای جمع آوری داده ها و از روش توصیفی- تحلیلی برای تحلیل یافته ها بهره گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد «ظرفیت اعمال خشونت جریان ها و گروه های عراقی علیه یکدیگر» در فرایند «توزیع منافع» بالا بوده و مهمترین راهکار کنترل این ظرفیت که یکی از موانع اصلی توسعه به شمار می رود، عامل «داور» است. عامل «داور» می تواند با نظارت بر روند توزیع رانت (منافع)، تضمین‏ کننده روند باثبات توسعه در دوران گذار و فراهم‏ کننده شرایط برای قرارگرفتن عراق در آستانه تحول به سمت یک کشور توسعه ‏یافته بر اساس تعریف بومی از توسعه باشد.
    کلیدواژگان: عراق، خشونت، داور، توسعه، داگلاس نورث
  • قاسم امامی راد*، کیهان برزگر، مهدی ذاکریان امیری صفحات 289-329
    پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که بر اساس مدل مکعب بحران، ادراک عربستان سعودی در قبال بحران یمن چگونه بوده و با استفاده از چه سازوکارهایی اقدام به مدیریت تحولات کرده است؟ یافته های پژوهش نشانگر این است که مطابق ادراک رهبران عربستان، بحران یمن در سطح «A» مکعب قرار دارد. این کشور با هدف تسخیر برخی مناطق استراتژیک همچون باب المندب، استان حضرالموت و بندر مکلا، استان المهره و بندر نشتون، بندر الحدیده و خروج از انحصار جغرافیایی در جنوب و برخی نواحی جنوب غربی، کنترل جریان حوثی‏ ها و ممانعت از روی کارآمدن نظام شیعی و فدرالیزه کردن یمن به نظام اقلیم ها، اقدام به بحران سازی کرده است و سوم اینکه تحت چنین شرایطی مدیریت هوشمند بحران و بهره گیری هم زمان از اهرم های تهاجمی و سخت (نظامی- امنیتی و اتحادسازی)، نیمه سخت (محاصره و فشار اقتصادی و معیشتی) و نرم (سیاسی- دیپلماتیک و رسانه ای) را در دستور کار قرار داده که هم تهدید حوثی‏ ها را رفع کند و هم اینکه به نیات ژیوپلیتیکی نایل آید. روش پژوهش کیفی بوده و شیوه گردآوری داده ها نیز تحلیلی اسنادی است.
    کلیدواژگان: عربستان، منافع ژئوپلیتیکی، مکعب بحران، یمن، غافلگیری، مدیریت هوشمند
|
  • Saeed Sadeghi Jegeh * Pages 7-52

    Historical memory and collective memory are one of the most important components of cultural capital, which reflect the lifestyle, worldview, and civilizational roots of a nation as a plaque and birth certificate, and their protection requires sensitivity of policymakers that the mentioned cultural heritage and it is the basis for the formation of social and national identity. Preservation, strengthening and restoration of memory or collective memory, which is manifested in the form of memory politics, has gained double importance in the modern world, because citizens who are exposed to the cultural components of other societies through mass media, If they are not familiar with the culture of their land, they will inevitably borrow the values and symbols of other cultures. This article, while reviewing the existing theoretical literature about cultural capital and memory policy and its importance for national security, examines some of the traumatic trends in the field of memories and traditions of the Holy Defense on a case-by-case basis and suggests strategies for optimal policy making.

    Keywords: National Identity, Cultural Identity, Collective Memory, Memory Politics, National Security, Holy Defense
  • Aliasghar Nasiri *, Behnam‬ Rashidizade, Najaf Lakzaee Pages 55-85
    Security levels are among the elements and components of a security theory. One of the different dimensions of security levels in security studies is its political dimension. The review of security studies indicates that not many researches have been done in this field. This article attempts to examine the Quranic and Narrative bases of the levels of political security and its threats in the security school of Islam. Therefore, Qur'anic and hadith propositions indicating the levels of political security and its threats were extracted using the research and inferential study method. The existence of six individual (micro), community, national (medium), regional, national and international (macro) levels for political security, as well as the possibility of existential threat to the authorities of each level by the authorities of other levels in the school of Islamic Security Among the most important results are inferred from verses and hadiths.
    Keywords: verses, hadiths, Political security, threat, Security School Of Islam
  • MirGhasem Banihashemi * Pages 87-127

    The main purpose of this article is to evaluate the results and findings of research projects that have been conducted under the common title of "Problems of Progress and Security of the Province". These projects have been carried out in 11 provinces between 2018 and 2020. Methodologically, all these studies have used the method of in-depth interviews, interaction matrix and review of documents such as land management document of the province. Their analysis method has been based on the qualitative research strategy of structural analysis. In this article, the meta synthesis qualitative analysis method has been used to review the findings of this research. the result of this evaluation indicates that on average, each province had 74 main problems and each study identified 10 main problems as the most influential factors. A comparative look at these top 10 problems of the provinces shows that about 63% of the first problems of the provinces are common, and there is the problem of "inefficiency of the provincial management system" is a common challenge of more than 90% of the provinces, followed by corruption is the second major challenge.

    Keywords: Meta synthesis, Problem analysis, Provinces, Development, Security
  • Reza Khalili * Pages 129-158
    Good governance follows a series of common and universal principles and procedures that do not depend on a specific geographical environment or time period, but a significant part of governance principles and procedures are always influenced by environmental considerations and depend on time conditions. And it is a special place. Based on this, efficient and desirable governance in a smaller scale like Tehran province requires the investigation of special and unique elements and components of this province. With this assumption, this article examines and analyzes the issues and challenges of local governance in Tehran province. For this purpose, first, by using open interviews with experts and executive officials of the province, issues and challenges are extracted, and then structural analysis of these issues and challenges is carried out using MicMac software. The results and findings indicate that the governance issues and challenges of Tehran province are caused by the four circles of "inefficiency", "dissatisfaction", "deprivation" and "insecurity", which are created by the government rather than the people playing a role in them, and therefore to solve them all, the rules of national and provincial governance should be amended by reducing the role of the government in economic, social, cultural and even political affairs.
    Keywords: Local Governance, Inefficiency, Dissatisfaction, deprivation, Tehran, structural analysis
  • Mohammad Tavangarranjbar *, Seyed Mahdi Alvani, Seyed Mostafa Haddadi, Hasan Mehrmanesh Pages 159-193
    In the past years, developing and implementing policies in the field of whistle-blowing with the aim of realizing public supervision have been pursued by developed countries, which have also provided them with considerable success in controlling administrative corruption. Taking advantage of this capacity and people's participation in dealing with administrative corruption has been favored by the officials of the Islamic Republic of Iran for several years. In this research, an attempt was made to identify the factors affecting the success of the whistle-blowing phenomenon with the meta-combination method and systematic study of 89 articles, including 74 ISI articles from 2000 to 2022 and 15 Persian articles found from internal sources. The final model obtained to recognize and understand the factors affecting the whistle-blowing phenomenon in Iran, in the form of five general categories of organizational factors, human factors, environmental factors, the nature of corruption and possible consequences, in order of importance based on the frequency of factors collected from the subject literature, is introduced. At the end, the factors promoting whistle-blowing in six main axes have been introduced for use in the process of public policy-making in the field of whistle-blowing and its successful implementation in Iran.
    Keywords: Administrative corruption, Whistle-Blowing, Conceptual Modeling Of Whistle-Blowing, meta-composition, administrative health
  • Seyed Jalal Dehghani Firozabadi, Firozeh Radfar * Pages 195-226
    Practice Theory (PT) is one of the latest theoretical achievements in International Relations. This theory consists of different theoretical approaches that focus on studying international practices as stuff of international politics. This article argues that Practice Theory is based on specific meta-theoretical and philosophical foundations, that make it a distinct theory from other International Relations theories. Then, the main objective is to explore and explain the ontological, epistemological and methodological foundations of Practice Theory. It is argued that Practice Theory is based on “foundational pluralism”; a pluralistic and eclectic ontology, epistemology and methodology that go beyond dualistic metatheory of some other International Relations theories like Constructivism. So that, in relational ontology of Practice Theory dichotomies of reality/mind, theory/practice, structure/agency, constitution/causation, and materialism/ideationalism are all dissolved. Practice Theory epistemology is a pluralistic on implying explanation and understanding, simultaneously. Pluralistic methodology of Practice Theory is a combination of experimentalism, interpretivism and abduction or inference to the best explanation.
    Keywords: Meta-theory, Pactice, ontology, Epistemology, methodology, Praxiography, Tacit knowledge, Relationalism, practicality
  • Hosein Najafi * Pages 227-259
    In this article, the concept of "Security Consultant" is introduced as a novel approach in local literature and its theoretical foundations are examined. The main concern of the researcher is to find a specific pattern and framework for the mission of a security consultant, for this purpose, the approach of the United States of America to provide security consultant assistance to the allied countries has been discussed based on the available documents and sources. This research was done by thematic analysis method and the elements and components of the pattern were recognized based on the themes identified in the sources. The case study of the United States consultant model shows that targeting, establishing the integration of actions and dividing specific tasks among the three main institutions in providing security consultant assistance (Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Defense and USAID); Clarifying the security sector or the target society of the aid receiving country as well as the leveling of these aids are among the main components of the American model of security consultancy.
    Keywords: Security Consultancy, Foreign Policy, Security Strategy, Foreign Aid, Reconstruction Of The Security Sector, Good Governance, Security Consultancy Model, United States of America
  • Ahmad Zarean * Pages 261-288
    According to the theory of “Douglas North”, the existence of multiple centers of power in a country and their competition for obtaining benefits or maximizing their benefits and their capacity to use violence against each other, disrupts the development process. Using North's theory, the main question of the article is: "What is the capacity of Iraqi political groups in terms of violence and what are the strategies to control violence in Iraq?" To answer the research question, this article used library resources to collect data and descriptive-analytical method to analyze the findings. The findings of the article show that "the capacity of Iraqi groups to use violence against each other" in the process of "distribution of benefits" is high, and the most important way to control this capacity, which is considered one of the main obstacles to development, is the "referee" factor. The "referee" factor can guarantee the stable process of development in the transition period and provide conditions for Iraq to be on the verge of becoming a developed country based on the local definition of development by monitoring the process of distributing benefits.
    Keywords: Iraq, Violence, Judge, Development, Douglas North
  • Ghasem Emamirad *, Kayhan Barzegar, Mahdi Zakerian Amiri Pages 289-329
    The current research tries to answer the question that based on the Crisis Cube Model, what was Saudi Arabia's perception of Yemen crisis and what mechanisms did it use to manage the developments? The findings of the research indicate that according to the perception of the Saudi leaders, the crisis in Yemen is at the "A" level of the cube. This country aims to conquer some strategic areas such as Bab al-Mandab, Hadaralmut province and Bandar Makla, Al-Mahrah province and Bandar Nishtun, Bandar Hodeidah and get out of the geographical monopoly in the south and some southwestern areas, control the flow of the Houthis and effectively prevent them from the Shiite System and the federalization of Yemen into a system of regions, has created a crisis, and thirdly, under such conditions, the intelligent management of the crisis and the simultaneous use of aggressive and hard levers (military-security and alliance building) are semi-hard. (siege and economic and livelihood pressure) and soft (political-diplomatic and media) have been put on the agenda to both eliminate the threat of the Houthis and to achieve the geopolitical intentions. The research method is qualitative and the method of data collection is documentary analysis.
    Keywords: Saudi Arabia, Geopolitical Interests, crisis cube, Yemen, Intelligent management