فهرست مطالب

مدیریت دانشگاهی - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه مدیریت دانشگاهی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاسر صیادی*، حبیب سلیمانی صفحات 1-11

    دانشگاه فرهنگیان باید شرایطی فراهم کند تا دانشجومعلمان بهتر تصمیم بگیرند و مسیولیت تصمیم هایشان را بپذیرند. تصمیمات باید به گونه ای باشد که آنان را به سمت موفقیت سوق دهد و مسیولیت انتخابی که کرده اند را بپذیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه جهت گیری هدف تحصیلی و مسیولیت پذیری دانشجومعلمان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید رجایی کرمانشاه در سال تحصیلی 1399-1400 بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجومعلمان پسر مقطع کارشناسی رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید رجایی کرمانشاه بودند که تعداد 219 نفر به عنوان نمونه پژوهش و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق، از پرسشنامه های مسیولیت پذیری روان شناختی کالیفرنیا (CPI) و پرسشنامه جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج ضرایب رگرسیون نشان داد که مولفه های هدف تسلط، هدف عملکردگرایشی، هدف عملکرداجتنابی (05/0≥P) می توانند واریانس متغیر مسیولیت پذیری را به صورت معنی دار تبیین کنند و جهت گیری هدف تحصیلی با 95/0 اطمینان می تواند تغییرات مربوط به مسیولیت پذیری را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدف تحصیلی، مسئولیت پذیری، دانشجومعلمان، دانشگاه فرهنگیان
  • فاطمه نارنجی ثانی*، محمدرضا کرامتی، پریسا مهماندوست، سمانه حجازی صفحات 12-35

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی چالش های نظام یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی انجام شده است. روش پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری یافته ها با استفاده از رویکرد کیفی و به کارگیری روش تحقیق پدیدارشناسی توصیفی صورت پذیرفته است. میدان پژوهش شامل کلیه اعضای هییت علمی تمام وقت و وابسته است که در موسسه آموزش عالی مهر البرز به عنوان اولین نهاد آموزش عالی الکترونیکی ایران مشغول به کار بوده اند که علاوه بر تخصص در حوزه یادگیری الکترونیکی دارای بیش از 5 سال سابقه تدریس در محیط الکترونیکی نیز بوده اند. یافته های پژوهش از طریق ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و پس از حصول اطمینان از اشباع نظری با استفاده از روش تحلیل محتوا موردبررسی عمیق تر قرارگرفته اند. نتایج تحلیل یافته ها منجر به شناسایی 12 چالش مرتبط با نظام یادگیری الکترونیکی شده است که عبارت اند از؛ چالش های مرتبط با مدرس، فراگیر، دستیار آموزشی، روش تدریس در محیط الکترونیکی، تولید محتوی الکترونیکی، شیوه ارزشیابی در محیط الکترونیکی، نظام پشتیبانی در محیط الکترونیکی، تعامل در محیط الکترونیکی، نظام آموزش و توانمندسازی ذی نفعان کلیدی، اهداف و استراتژی های دانشگاه، فرهنگ یادگیری الکترونیکی و درنهایت چالش های مرتبط با فناوری. با توجه به نتایج تحقیق حاضر ضروری است متصدیان و سیاست گذاران موسسه عالی مهر البرز در راستای افزایش میزان اثربخشی و بهبود مستمر کیفیت فرایند یاددهی-یادگیری در محیط الکترونیکی، سازوکارهای عملیاتی بر اساس اهم چالش های شناسایی شده طراحی، اجرا و مورد ارزیابی مستمر قرار دهند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، فرایند یاددهی-یادگیری، چالش، نظام آموزش عالی
  • هانیه سیداحمدیان، هدی سادات محسنی*، مریم سادات قریشی خوراسگانی صفحات 36-61

    هدف پژوهش، واکاوی سبک رهبری دانشگاه های شهر تهران بر اساس الگوی دانشگاهی سایبرنیتک بود. پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی؛ رویکرد، کمی و به روش توصیفی پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل4447نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های جامع شهر تهران بود که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبتی، تعداد354نمونه تعیین شد. گردآوری داده-های پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته با الهام از پرسشنامه استاندارد BirnBaum (1988) و بر اساس دیدگاه متخصصان این حوزه تدوین شد. پرسشنامه مذکور بر مبنای 6مولفه اساسی براساس طیف پنج درجه ای لیکرت تنظیم و توزیع گردید. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه توسط چند تن از متخصصان و اعضای هییت علمی این حوزه، ارزیابی و پس از اعمال اصلاحات، تایید شد. پایایی پرسشنامه برمبنای آلفای کرونباخ محاسبه و 83/.به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، با استفاده از نرم افزار SPSS24 انجام شد. یافته ها نشان داد، وضعیت دانشگاه های جامع دولتی شهر تهران به لحاظ میزان همسویی با مولفه های الگوی سایبرنتیک در مولفه های کنترل، رهبری، سلسله مراتب و تصمیم گیری در وضعیت مناسبی قرار داشتند. بر اساس نتایج پژوهش، مولفه کنترل، بالاترین میزان همسویی با الگوی سایبرنتیک را دارا بود که نشان از تاکید مدیران دانشگاهی بر تبعیت از دستورالعمل ها و قوانین است. در مولفه تعاملات و مولفه ی پیوندهای سست و سخت که بر ارتباط دانشگاه ها و نیاز جامعه تاکید دارد، از وضعیت مناسبی برخوردار نبود. لذا ایجاد بستر مناسب و عدم ایستادگی مدیران دانشگاهی در برابر تغییرات، رکن اساسی بهبود وضعیت موجود است. ازاین رو، شایسته است دانشگاه های موردمطالعه در زمینه پیوندها و تعاملات تلاش بیشتری انجام دهند و برای بهبود مولفه های مذکور، برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت، سبک رهبری، الگوی سایبرنتیک، دانشگاه، آموزش عالی
  • سعید مرادی* صفحات 62-93

    هدف پژوهش حاضر تحلیل ساختاری رهبری اصیل و رهبری پدرسالارانه با تحلیل رفتگی شغلی کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی جنوب غرب تهران بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع همبستگی بود که به روش میدانی انجام شد. جامعه مورد مطالعه کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی جنوب غرب تهران شامل (اسلامشهر، شهر قدس، شهریار و صبا شهر) به تعداد 1400 نفر که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 302 نفر از کارکنان این دانشگاه ها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی به عنوان نمونه تعیین شدند. ابزار اندازه گیری سه پرسشنامه، استاندارد رهبری اصیل والمبو و همکاران (2008)، رهبری پدرسالارانه چنگ و همکاران (2014) و تحلیل رفتگی شغلی مسلش و جکسون (1981)، که روایی ابزارها به صوت صوری و محتوایی و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد و به ترتیب برای پرسشنامه رهبری اصیل (865/0)، رهبری پدرسالارانه (842/0) و تحلیل رفتگی شغلی (812/0) به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار 21 Spss و روش مدل معادلات ساختاری مبتنی بر نرم افزار Smart Pls تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار بوده و متغیرهای مشاهده گر از پایایی و روایی لازم برخوردار می باشند. همچنین بین رهبری اصیل و رهبری پدرسالارانه با تحلیل رفتگی شغلی کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی جنوب غرب تهران رابطه معنی داری وجود دارد. پیشنهاد می شود رهبران اصیل و پدرسالارانه  با حمایت از رفتارهای سازنده و نیز سرمایه گذاری های مطلوب، بالندگی و پویایی سازمان را تداوم ببخشند و در محیط کاری چنان محیطی دوستانه ایجاد کند که کارکنان دانشگاه ها خود را به عنوان یک خانواده در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، رهبری پدرسالارانه، تحلیل رفتگی شغلی، دانشگاه های آزاد اسلامی
  • فرشاد ارغوانی*، خالد محمدی، شهرام شریفی، محمدمیلاد جعفری، عهدیه ارغوانی صفحات 94-111

    اصطلاح "کیفیت" مفهوم گسترده و پیچیده ای است. بهترین تعریف برای کیفیت آن است که کاملا منطبق با صدای مشتریان و بر اساس ارزیابی تجربه آنان باشد. کیفیت استفاده یا کیفیت ارگونومیک در واقع تمرکز را از کیفیت محصولی خاص به صورت جداگانه، به محصولات خاص، کاربران آنها، وظایف و زمینه ای که در آن استفاده می شود تغییر می دهد. کیفیت ارگونومیک محصولات و سیستم های تعاملی، شامل همه جنبه های نرم افزاری است که بر عملکرد کاربر در انجام کار تاثیر می گذارد.  مفهوم کیفیت استفاده به جای کیفیت محصول مترادف با  مفهوم کیفیت ارگونومیک است. در شرایط کرونایی اخیر که اکثر آموزش های دانشگاهی به صورت مجازی ارایه می گردد استفاده ویژه از علم ارگونومی برای توسعه کیفیت آموزش ها بسیار ضروری است. در این مقاله، یک ارزیابی کلی از کیفیت ارگونومیک آموزشهای پشتیبانی شده با فن آوری های مجازی توسط اساتید و دانشجویان دانشگاه کردستان ارایه شده و همچنین نتیجه گیری و توصیه هایی برای بهینه سازی آن بیان  شده است.مطالعه حاضر به روش توصیفی تحلیلی بین تعداد 135 نفر از دانشجویان و 75 نفر از اساتید دانشگاه کردستان به صورت نمونه گیری در دسترس از تمام دانشکده ها انجام شد. این افراد کارت های کیفیت ارگونومیکی را تکمیل و سپس این کارت ها جمع آوری، وارد SPSS و و به روش های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه کیفیت ارگونومیکی در ابعاد اثربخشی، کارایی، رضایتمندی و مجموع این فاکتورها (کلی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که به طور کلی معیار رضایتمندی یک وابستگی خطی مثبت را با ارزیابی دانشجویان و اعضای هییت علمی نشان داد. بر طبق نتایج آموزش های الکترونیکی ارایه شده در دانشگاه کردستان دارای اثربخشی کافی بوده اما از نظر کارایی و رضایتمندی سطوح پایینتری بدست آمد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، اثربخشی، کارایی، رضایمندی و آموزش های الکترونیکی&emsp
  • سمیه کیارسی*، مظهر بابایی صفحات 124-151

    بررسی چگونگی یادگیری پنهان رسانه ای کودکان همواره یکی از مهم ترین مسایل موجود در نظام تربیتی کشور بوده است . بر این اساس محققان در پژوهش حاضر به تحلیل تجربه زیسته دانش آموزان از یادگیری پنهان رسانه ای پرداخته اند. در پژوهش حاضر ، از رویکردی کیفی از نوع روش پدیدارشناسی توصیفی، و روش گردآوری اطلاعت اسنادی-کتابخانه ای، بهره برده شد. میدان پژوهش، شامل 15 شرکت کننده (10پسر و 5 دختر) از دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان دزفول در زمستان 1399 بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه با آن ها تا رسیدن به سطح اشباع نظری ادامه یافت. ابزار پژوهش، مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته محقق ساخته بوده و تحلیل مصاحبه ها به روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل و مقوله بندی شده اند. یافته های پژوهش شامل 3 مضمون اصلی: 1) یادگیری درباره عناصر فریبنده محتوایی، 2) یادگیری درباره تکنیک های فریبنده تولید، 3) یادگیری درباره انگیزه و اهداف تولیدگان و نیز 12 زیر مضمون بود. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که یادگیری پنهان دانش آموزان از ویدیوگیم ها و انیمیشن ها در شکل دهی نگرش و رفتار آموزشی آن ها نقش به سزایی دارد. از این رو، شناسایی مولفه های مذکور و سپس برنامه ریزی و ارایه راهکارهای مناسب جهت پرورش مهارت های تفکری سطح بالا و پیچیده در دانش آموزان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تجربه های زیسته ی دانش آموزان، یادگیری پنهان، ویدئوگیم ها و انیمیشن ها
|
  • Yaser Sayadi *, Habib Soleimani Pages 1-11

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between academic goal orientation and responsibility of male student teachers of Farhangian University of Shahid Rajaei Campus in Kermanshah in the academic year of 2014- 2016. The statistical population included all male students and teachers in the field of elementary education of Farhangian University, Shahid Rajaei Campus, Kermanshah, in the number of 497 people, of which 219 people were selected as the research sample using random sampling method. . To collect research data, the California Psychological Responsibility Questionnaire (CPI) and the Elliott and McGregor Goal Orientation Questionnaire were used, and the data were analyzed using SPSS software. The results of the regression coefficients showed that the components of mastery goal, performance oriented goal, and avoidance performance goal (P ≥ 0.05) can significantly explain the variance of responsibility variable and academic goal orientation can predict changes related to responsibility with 0.95 confidence.

    Keywords: Academic goal orientation, Responsibility, Student-teacher, Farhangian University
  • Fatemeh Narenji Thani *, MohammadReza Keramati, Parisa Mehmandost, Samaneh Hejazi Pages 12-35

    The current research was conducted with the aim of identifying the challenges of the electronic learning system in higher education. The method of the present research has been carried out in terms of practical purpose and from the point of view of gathering findings using a qualitative approach and applying the descriptive phenomenological research method. The field of research includes all full-time and affiliated faculty members who have been working in Mehr Alborz Higher Education Institute as the first electronic higher education institution in Iran, who, in addition to expertise in the field of electronic learning, have more than 5 years of teaching experience in the electronic environment.. The findings of the research were collected through semi-structured interview tools and after ensuring theoretical saturation, they were analyzed more deeply using the content analysis method. The results of the analysis of the findings have led to the identification of 12 challenges related to the electronic learning system, which are: Challenges related to lecturer, learner, teaching assistant, teaching method in electronic environment, electronic content production, evaluation method in electronic environment, support system in electronic environment, interaction in electronic environment, education system and empowerment of key stakeholders, goals and strategies of the university, culture E-learning and finally challenges related to technology were presented.

    Keywords: elearning, Higher education, challenge
  • Hanie Seyed Ahmadian, Hoda Sadat Mohseni Sohi *, Maryam Sadat Ghoraishi Khorasgani Pages 36-61

    Research in terms of purpose, applied; The approach was quantitative and descriptive survey. The statistical population of the research included 4447 faculty members of Tehran University, and 354 people were selected as a sample using proportional stratified sampling. The research data was collected through a researcher-made questionnaire inspired by the Birn Baum standard questionnaire (1988) and based on the views of experts and specialists in this field. The mentioned questionnaire was prepared and distributed based on 6 basic components based on the five-point Likert spectrum. The formal and content validity of the questionnaire was confirmed by several experts, experts and faculty members of the studied field, and after making changes and corrections. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient and 83/. Obtained. Also, the research data was analyzed using SPSS 24 software. The findings of the study showed that the state of comprehensive state universities in Tehran were in a good state in terms of the degree of alignment with the components of the cybernetic model in the components of control, leadership, hierarchy and decision-making. According to the results of the research, the control component had the highest level of alignment with the cybernetic model, which shows the emphasis of university managers on following the instructions and laws. In the component of interactions and the component of loose and hard ties, which emphasizes the connection between universities and the needs of the society, it has not had a suitable status. Therefore, it is appropriate for the studied universities to make more efforts in the fields of links and interactions and to plan and take action to strengthen and improve the mentioned components.

    Keywords: management, Cybernetic Model, Leadership, University, Higher education
  • Saeid Moradi * Pages 62-93

    The aim of this study was the structural analysis of patriarchal and paternalistic leadership with job burnout staff of Islamic Azad Universities southwest of Tehran. The research method was applicable in terms of purpose and correlation type that was conducted in field method.The population studied of staff of Islamic Azad Universities southwest of Tehran (Islamshahr, Qods City, Shahriar and Saba Shahr) with 1400 people, that using Krejcie and Morgan table were determined 302 Staff of these Universities by stratified random sampling method as a sample. The measurement instrument for three questionnaires, standard of ingenuous leadership (Valmbo et al. 2008), patriarchal leadership (Chang at al. 2014) and job burnout (Maslash and Jackson 1981), the validity of instrument based on content and formal and whose stability by Cronbach alpha was calculated, and was obtained for questionnaire of ingenuous leadership (0/865), patriarchal leadership (0/842), and job burnout (0/812) respectively. Data were analyzed using spss 21 software structural equation modeling method based on smart pls software. The findings showed that the model has a suitable practice and observant variables have the necessary stability and fluidity. There is also a meaningful relationship between the ingenuous leadership and patriarchal leadership with job burnout staff of Islamic Azad Universities southwest of Tehran. It is suggested to continue the organizational dynamism by supporting of the constructive behaviors and optimal investment and to create an adaptive and friendly environment in the workplace so that the personnel consider their universities as a family

    Keywords: ingenuous leadership, patriarchal leadership, Job burnout, Islamic Azad Universities
  • Farshad Arghavani *, Khalid Mohamadi, Shahram Sharifi, MohamadMilad Jafari, Ahdieh Arghavani Pages 94-111

    The term "quality" is a broad and complex concept of the best definition of quality that is completely determined by the customer or end user (consistent with the customer voice) and based on the evaluation of the customer (user) experience of the product or service. Quality of use or ergonomic quality actually shifts the focus from the quality of specific products individually to specific products, their users, tasks and the context in which they are used. Ergonomic quality of products and interactive systems includes all aspects of software that affect the user's performance in doing the job. The concept of quality of use instead of product quality is synonymous with the concept of ergonomic quality. In the recent coronary situation where most university education is offered virtually, special use of ergonomics is essential to develop the quality of education. In this article, a general assessment of the ergonomic quality of education supported by electronic (virtual) technologies by professors and students of Kurdistan University is presented, as well as conclusions and recommendations for its optimization.The present study was conducted by descriptive-analytical method between 135 students and 75 professors of Kurdistan University by available sampling from all faculties. These individuals completed ergonomic quality cards and then these cards were collected, entered into SPSS and analyzed by descriptive and analytical methods. In this study, ergonomic quality in terms of effectiveness, efficiency, satisfaction and the sum of these (general) factors were analyzed, which in general showed the satisfaction criterion of a positive linear dependence by evaluating students and faculty members. According to the results of e-learning provided at the University of Kurdistan, it was sufficiently effective, but in terms of efficiency and satisfaction, lower levels were obtained.

    Keywords: Ergonomics, effectiveness, efficiency, satisfaction, e-learning
  • Somayeh Kiyarsi *, Mazhar Babaee Pages 124-151

    Examining how hidden media learning of children has always been one of the most important issues in the education system of the country. Based on this, the researchers in the present study have analyzed the students' lived experience of hidden media learning. In the current research, a qualitative approach of the descriptive phenomenological method and the library-documentary information collection method was used. The field of research included 15 participants (10 boys and 5 girls) from the elementary school students of Dezful city in the winter of 2019, who were selected by purposive sampling and the interview with them continued until reaching the theoretical saturation level. The research tool was semi-structured in-depth interview conducted by the researcher and the interviews were analyzed and categorized using the seven-step Claesian method. The findings of the research included 3 main topics: 1) learning about deceptive content elements, 2) learning about deceptive production techniques, 3) learning about producers' motivation and goals, and 12 sub-themes. Based on the findings of the research, it can be said that hidden learning of students from video games and animations plays a significant role in shaping their attitude and educational behavior. Therefore, it seems necessary to identify the mentioned components and then plan and provide appropriate solutions to develop high-level and complex thinking skills in students.

    Keywords: students' lived experiences, hidden learning, video games andanimations