فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صبا خلجی صفحات 5-18

    نرخ سریع توسعه شهرها باعث ایجاد تغییراتی گسترده در الگوی کاربری اراضی پیرامون شهرها شده است و این اثرات ناشی از توسعه شهر و شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته قابل مشاهده می باشد. درایران به عنوان یک کشور درحال توسعه نرخ رشد بسیارزیاد بوده و به دنبال آن تغییرات گسترده ای درزمینه تغییرات اراضی رخ داده است.شناخت روند تغییرات کاربری زمین و عوامل موثر برآن می تواندبه شناسایی مشکلات و فهم هر چه بهتر مسایل شهری کمک کند و به عنوان ابزاری در اختیار مدیران و برنامه ریزان شهری برای پیش بینی روندآتی رشد و توسعه شهرها قرارگیردو مدیریتی کارا برای شهرها به دنبال داشته باشد. یکی از چالش برانگیزترین مسایل ایران درسال های اخیر تغییرکاربری زمین شهری است که اگر این تغییرات به صورت کنترل نشده انجام پذیرد اثرات جبران ناپذیری رابه دنبال خواهدداشت. با توجه به گسترش این تغییرات طراحی و برنامه ریزی شهری با استفاده از آزمون و خطا و بررسی ها انجام شده همواره باید در پی تطبیق خود با شرایط فعلی و آتی باشند و نیازمند تجدید نظرات در استاندارهای پیشین هستند. به همین علت امروزه بحث برنامه ریزی انعطاف پذیر مطرح شده و موردتوجه قرارگرفته است تا بتواند آثار مطلوب تری نسبت به گذشته را در پی داشته باشد. بیشترین تغییرکاربری صورت گرفته در اراضی شهرها، مرتبط با تبدیل کاربری زمین های کشاورزی به کاربری های شهری است که موجب ناپایداری بیشتر شهرها می شود ،این امر ناشی از ارزش افزوده تغییرکاربری در فضاهای شهری می باشد. شهرداری ها با در دست داشتن ابزارهای کنترل نقش بسیار موثری در حفاظت از اراضی طبیعی موجود دارندو با استفاده از ابزارهای کنترلگرایانه خود می توانند جلوی تغییرات کاربری های زمین های طبیعی به دیگرکاربری ها را بگیرند.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، تغییرات کاربری اراضی شهری، کنترل
  • شقایق نصیری صفحات 19-38

    به دنبال رشد سریع و گسترش روزافزون شهرها در چند دهه اخیر مسیله کاربری زمین های شهری توجه برنامه ریزان شهری را جلب نموده است و موضوع روز پژوهش های متعدد قرار گرفته است که حاصل آن ها از تغییرات قابل توجهی در زمینه کاربری زمین حکایت می کند، همچنین بدون برنامه ریزی کاربری زمین، نمی توان به الگوی بهینه زیست در شهرها دست یافت. امروزه، برنامه ریزی کاربری زمین شهری، به چگونگی استفاده و توزیع و حفاظت اراضی، ساماندهی مکانی و فضایی فعالیت ها و عملکردها، بر اساس خواست و نیازهای جامعه شهری می پردازد و انواع استفاده از زمین را مشخص می نماید. گسترش فضایی شهرها و ادغام روستاها و اراضی پیرامونی آن ها، یکی از پیامدهای مهم شهرنشینی شتابان است که در مادرشهرهای منطقه ای نمود چشمگیری داشته است. توزیع فضایی عادلانه امکانات و منابع بین مناطق شهری به عنوان یکی از مهم ترین ارکان زندگی مطلوب شهری، از الزامات برپایی جامعه ای پویا، منسجم و مترقی است، اما نابرابری اقتصادی و فقر در جامعه باعث شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی و تغییر کاربری اراضی زمین به خصوص زمین های کشاورزی اطراف شهرها شده است. در این پژوهش به مرور برخی از این پژوهش ها پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: نابرابری، نابرابری اقتصادی، کاربری، کاربری زمین
  • مهسا عیسی پره صفحات 39-56

    یکی از این ابزارها، الگوی های تفکیک زمین می باشد که به استفاده کنندگان زمین و طراحان و برنامه ریزان شهری این امکان را می دهد تا توسعه و ساخت و سازهای موجود و آتی زمین را کنترل نموده و آنرا به استاندارها و معیارهای متناسب با فرم و شکل شهری نزدیک نمایند. این پژوهش در نظر دارد تا به سوال اصلی خود یعنی " چه الگوی متناسب و بهینه ای برای برنامه ریزی کاربری زمین وجود دارد و مولفه های اصلی آن کدام است؟ " پاسخ دهد. روش تحقیق بصورت روش توصیفی- تحلیلی و استدلالی است که با استفاده از گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مطالعه آنها به عنوان زمینه نظری پژوهش به ایراد مصادیق و مولفه های الگو تفکیک زمین خواهیم پرداخته و به تاثی از آن معیارها و مولفه های موثر بر الگوی بهینه تفکیک زمین را شناسایی نماییم. هدف از این پژوهش شناسایی الگوی بهینه تفکیک زمین در بستر قوانین و مقررات کشور و تشریح مولفه ها و ابعاد موثر بدان می باشد. عوامل کلی مانند شرایط اقتصادی یا قوانین و ضوابط موجود در تفکیک زمین عوامل منحصر به فرد زمین مانند شرایط زمین، مالکیت و... نقش تعیین کننده ای دارند. فلذا درنظر گرفتن یک الگوی ثابت برای تمام فضاهای شهری با توجه به حضور عواملی چون عوامل اجتماعی و فرهنگی، سیاسی، محیطی که از متغییرهای بی ثبات و ناپایداری برخوردارهستند امری بیهوده است درنتیجه الگوهای بهینه تفکیک زمین باید همواره با در نظر گرفتن عوامل پایدار و ناپایدار مورد بازبینی و پایش قرارگیرند.

    کلیدواژگان: تفکیک زمین، برنامه ریزی استفاده از زمین، برنام هریزی، استفاده از زمین
  • افسانه طالبی ورنوسفادرانی، محمود محمدی، مریم عرب لودریچه صفحات 57-66

    گسترش شهرنشینی و تغییر در شیوه زندگی در قرن بیستم، شهروندان را با مشکلات زیادی روبه رو ساخته است. بر این اساس یافتن راهکارهای مناسب برای تحلیل مشکلات می تواند نقش مهمی در تداوم پویایی و توسعه شهر ایفا کند. منطقه 7 شهر اصفهان به عنوان یکی از مناطق این کلانشهر با مشکلات جدی در ساختار فضایی و فعالیتی خود مواجه است که منجر به نارضایتی و مهاجرت ساکنین بومی شده است. بر این اساس شناسایی مشکلات ساختار فضایی و فعالیتی منطقه برپایه رهیافت مشکل یابی-مشکل گشایی به عنوان هدف اصلی این مقاله در نظر گرفته شده و از 4 مسیر تحلیل ساختار فضایی، تحلیل برنامه های فرادست، ممیزی های اجتماعی و مصاحبه با مسیولین به دست آمده است. در این راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و با روش کتابخانه ای- میدانی اقدام به جمع آوری داده های مورد نیاز کرده است. داده های مربوط به مبانی نظری و شناسایی مشکلات در اسناد فرادست با روش کتابخانه ای و داده های مشکلات ساختار فضایی و فعالیتی با روش میدانی و تکمیل 139 پرسشنامه در بین ساکنان و انجام 10 مصاحبه با مسیولین جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مهمترین مشکلات در این منطقه شامل توسعه های بدون برنامه، تبدیل اراضی کشاورزی به مسکونی، قراگیری فعالیت های فراتر از سطح منطقه، تجمع کاربری های مزاحم، کمبود سطح و سرانه فضاهای خدماتی و پراکنش نامناسب آن، بلندمرتبه سازی، مشکلات ترافیکی، خشک شدن مادی ها و اراضی کشاورزی، درآمد پایین شهرداری، عدم هماهنگی نهادهای مدیریت شهرداری، عدم پاسخگویی شهرداری به خواست ها و نیازهای مردم، پایین بودن حس تعلق و میزان مشارکت است.

    کلیدواژگان: نواحی اجتماعی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سرمایه اجتماعی، مدل سه ساخت
  • مینا حیدری صفحات 67-78

    کشاورزی از جمله مهمترین بخش هایی است که بسیار زیاد تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار می گیرد.کاهش سطح زیرکشت،کاهش حاصل خیزی خاک، کاهش سطح آب،افزایش مرگ ومیر دام ها، کاهش درآمد کشاورزان ، افزایش قیمت غذا ومحصولات، رشد بیکاری و... از جمله پیامدهای آن می باشد. با توجه به قرارگیری استان سیستان و بلوچستان در خشک ترین منطقه کشور و افزایش خشکسالی این پژوهش به بررسی نقش مهاجرت اقلیمی در کاهش بهره دهی محصولات کشاورزی با به کارگیریGIS و روش IO در استان سیستان وبلوچستان پرداخته است. ابتدا داده های بارش (میلی متر) دما و میزان آب در دسترس، سال های 1400-1370 مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان دهنده آن است که بارندگی، دمای فصلی و میزان آب روندی به ترتیب کاهش،افزایش و کاهش دارد که این تغییرات دارای اثر معناداری بر عملکرد محصولات کشاورزی منطقه می باشد. سپس به روش Overlay و تحلیل آماری در محیط GIS با تهیه نقشه های شیب، جهت وارتفاع از طریق روی هم گذاری لایه ها نقشه شکل زمین تهیه سپس با روی-هم گذاری لایه شکل زمین، کاربری اراضی،خاک و پوشش گیاهی نقشه توزیع پراکندگی خشکسالی در منطقه و لایه های اطلاعاتی، بررسی رابطه خشکسالی با محصولات کشاورزی نقشه وضعیت زمین های کشاورزی منطقه تهیه شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سطح زیرکشت مقادیر محصولات مورد مطالعه (گندم، جو، ذرت، سیب زمینی) تغییر یافته است که مقداری منفی نسبت به سال پایه می باشد. تغییرات اقلیمی به همراه وقوع خشکسالی های شدید در این منطقه، اثرات نامطلوب اقتصادی و اجتماعی برجای گذاشته است که با توجه به وابستگی شدید اقتصادی مردم سیستان و بلوچستان به کشاورزی این بحران منجر به پدیده مهاجرت اجباری ساکنان شده است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، GIS، رو یه مگذاری لایه ها، بهره دهی محصولات کشاورزی
  • فاطمه صابری، رضا قنبری صفحات 79-95

    شهرنشینی اگر چه باعث رفاه وراحتی مهاجرین روستایی می شود و درآمد و شاید هم پایگاه اقتصادی اجتماعی مهاجر را بالا می برد ، ممکن است سلامتی افراد و بهداشت آنان را به خطر بیندازد مسایلی مانند آلودگی هوا ، آلودگی صوتی و کلا آلودگی های شهری، مهاجرت از روستا به شهر فرآیندی است ناگزیر که با آهنگی متفاوت در تمام کشورهای جهان از جمله کشورما صورت می پذیرد و لذا این پدیده توجه ی اکثر اندیشمندان شهری را به خود جلب کرده است . چون ناهماهنگی های فرهنگی که فرد مهاجر با جمعیت شهری داشته امکان انحرافات اجتماعی را بالا می برد . روش تحقیق دراین پژوهش به گونه ای تحلیلی می باشد که از جهت نوع تحقیق در زمره ی پژوهش های کاربردی قرار داد ، جامعه آماری تحقیق 10038 نفر از افراد 34-20ساله روستایی ساکن در شهرستان سمیرم می باشند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 320 نفر انتخاب شده شیوه ی نمونه گیری در این تحقیق تصادفی می باشد . یافته های مطالعاتی بیانگر این مدعاست بین متغیرهای سن ، دسترسی به امکانات و خدمات رفاهی روستاییان ، میزان رضایت مندی از امکانات آموزشی ، سهولت دسترسی به شهر و تاثیر پذیری از وسایل ارتباط جمعی و تمایل به شهر نشینی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیرهای پایگاه اجتماعی اقتصادی ، جنسیت ، فاصله روستا تا شهر و نوع استفاده از وسایل ارتباط جمعی و تمایل به شهر نشینی رابطه ی معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: شهرنشینی، مهاجرت، وسایل ارتباط جمعی، خدمات
|
  • Saba khalaji Pages 5-18

    The rapid rate of development of cities has caused extensive changes in the land use pattern around cities, and these effects of city development and urbanization can be seen in developing countries as well as developed countries. In Iran, as a developing country, the growth rate has been very high, and following that, there have been extensive changes in the field of land changes. Change of users is inevitable but it can be managed. The process of land use changes and the recognition of the effective factors and its results can help to identify obstacles, problems, analyze and understand urban issues as best as possible and become a tool for managers and urban planners to predict the future growth and development of cities and be able to manage effectively and Look for opportunities for cities. One of the biggest and most challenging issues in recent years in Iran is the change of urban land use, which has many effects in cities, and if these changes are carried out in an uncontrolled and unsupervised manner, they will have irreparable effects. . The purpose of this research is to investigate the effects of land use change on land use planning. Due to the spread of these changes, urban design and urban planning, using error tests and investigations, should always seek to adapt to the conditions that have arisen and are ahead, and they need changes and modernity of opinions in the previous standards. Therefore, he must always adapt to new conditions. It is for this reason that the discussion of flexible planning has been brought up and paid attention to in order to achieve better results than in the past. The most change of land use in cities is related to the change of use of agricultural lands and their conversion to urban uses, which causes more instability in cities, which is caused by the added value of the change of use in urban spaces. By having control tools, municipalities play a very effective role in preserving and maintaining existing natural lands, and by using their control tools, they can prevent land trading and changes in the use of natural lands to other uses.

    Keywords: Urban land use, Urban land use planning, Urban land use changes, Land use control
  • Shaghayegh Nasiri Pages 19-38

    Following the rapid growth and increasing expansion of cities in the last few decades, the issue of urban land use has attracted the attention of urban planners and has become the subject of numerous researches, the results of which indicate significant changes in the field of land use, also without land use planning. It is not possible to achieve an optimal pattern of living in cities. Today, urban land use planning deals with how to use and distribute and protect land, spatial and spatial organization of activities and functions, based on the wishes and needs of the urban community and specifies the types of land use. The spatial expansion of cities and the integration of villages and their surrounding lands is one of the important consequences of rapid urbanization, which has had a significant effect in regional capitals. The fair spatial distribution of facilities and resources among urban areas as one of the most important elements of a desirable urban life is one of the requirements for establishing a dynamic, coherent and progressive society, but economic inequality and poverty in the society cause the formation of informal settlements and land use changes, especially agricultural lands around cities. has been In this research, we have reviewed some of these researches

    Keywords: Inequality, Economic inequqlity, User, Ianduse
  • mahsa isapareh Pages 39-56

    One of these tools is the land separation patterns, which allows land users and urban designers and planners to control the existing and future development and construction of the land and adjust it to the standards and criteria appropriate to the form and Close the shape of the city. This research intends to answer its main question, "What is the appropriate and optimal model for land use planning and what are its main components?" The research method is a descriptive-analytical and argumentative method, which by using the collection of library information and studying them as the theoretical background of the research, we will deal with the problems and components of the model of land separation and find out from those criteria and components that are effective on the optimal model. Identify the separation of the land. The purpose of this research is to identify the optimal pattern of land separation in the framework of the country's laws and regulations and to describe its effective components and dimensions. General factors such as economic conditions or existing laws and regulations in the separation of land, unique factors of land such as land conditions, ownership, etc. play a decisive role. Therefore, it is pointless to consider a fixed pattern for all urban spaces due to the presence of factors such as social and cultural, political, and environmental factors that have unstable and unstable variables. be reviewed and monitored.

    Keywords: planning, land use, land use planning, land separation
  • afsaneh talebi varnosfaderani, mahmud mohammadi, maryam arab loudaricheh Pages 57-66

    The expansion of urbanization and changes in the way of life in the 20th century have made citizens face many problems. Based on this, finding suitable solutions to analyze problems can play an important role in the continuation of the city's dynamism and development. District 7 of Isfahan, as one of the districts of this metropolis, is facing serious problems in its spatial and activity structure, which has led to dissatisfaction and migration of local residents. Based on this, identifying the problems of the spatial and activity structure of the region based on the problem-finding-problem-solving approach is considered as the main goal of this article, and it is obtained from 4 paths of spatial structure analysis, analysis of extraterritorial programs, social audits and interviews with officials. In this regard, the current research was carried out with a descriptive-analytical method and collected the required data with a library-field method. The data related to the theoretical foundations and identification of problems in the documents are collected by the library method and the data of spatial and activity structure problems by the field method and the completion of 139 questionnaires among the residents and conducting 10 interviews with the officials. The results of the research show that the most important problems in this region include unplanned development, conversion of agricultural land to residential, development of activities beyond the level of the region, accumulation of disturbing uses, lack of surface and per capita service spaces, and their inappropriate distribution, high-rise construction, traffic problems, drought The destruction of agricultural land and material, the low income of the municipality, the lack of coordination of the municipal management institutions, the lack of responsiveness of the municipality to the wishes and needs of the people, the low sense of belonging and the level of participation.

    Keywords: social areas, socio-economic status, social capital, three construct model
  • mina heydari Pages 67-78

    Agriculture is one of the most important sectors that are graetly affected by climate change.Reducing the level ofagriculture, reducing soil fertility, reducing water level, increasing animal mortality, reducing farmers’ income,increasing food and product prices, growth of unemployment, etc. One of its consequences is. Consideringthe location of Sistan and Baluchestan province in the driest region of the country and increasing drought, thisstudy aimed to investigate the role of climatic migration in reducing crop productivity by usingGIS and IOmethod in Sistan and Baluchestan province.-For this purpose, first, precipitation data (mm) of temperature and available water were studied in 1991-1400. The results show that rainfall, seasonal temperature and trend water rate decrease, increase and decreaserespectively, which has a significant effect on agricultural yield in the region.Then, by overlay method andstatistical analysis in GIS environment, by preparing slope maps, for elevation through overlapping layers,land shape map was prepared and then by overlapping the land shape layer, land use, soil and vegetationdistribution map of drought distribution in the region and information layers, the relationship between droughtand agricultural crops of agricultural lands of the region was prepared-. The results indicate that the area under cultivation of the studied crops (wheat, barley, corn, potatoes)has changed, which is a negative value compared to the base year. Considering the position of Sistan andBaluchestan province in the driest region of the country and increasing drought and desertification of thisregion, economic and social problems such as migration from these regions are among the most importanteffects of drought. At first, the study of data obtained from SPI index, precipitation data (mm) temperature andavailable water values, 1991-1400 indicates that rainfall, seasonal temperature and trend water are decreasing,increasing and decreasing, respectively, and drought is increasing. These changes have a significant effecton the yield of the studied crops (wheat, barley, corn, potatoes) in the region. . Then, by overlay methodand statistical analysis in GIS environment, drought distribution map in the region and information layers,investigation of the relationship between drought and agricultural crops, agricultural land status map of theregion were prepared. The results of statistical analysis indicate that the level of cultivation of the values ofthe studied products has changed, which is a negative value compared to the base year. According to theresults of this study, a considerable percentage of agricultural lands are no longer suitable for cultivation andanother percentage is in a sensitive and deteriorating situation. In Sistan and Baluchestan province, the rate ofdrought years is increasing, and increasing severe and acute droughts can affect agriculture and consequently,employment in related jobs and consequently, migration. Environmental problems such as drought in Sistanand Baluchestan province have also created problems for people’s lives that people have been forced togive up their homes and lives and migrate to other cities of the province. . These migrations certainly havedifferent effects and results such as increasing marginalization, increasing the price of housing and land inmigratory provinces, reducing the level of agriculture, reducing soil fertility, reducing water level, increasinganimal mortality, reducing farmers’ income, Increasing the price of food and products, lowering the quality ofagricultural products, creating problems and cultural encounters, unemployment, etc. Therefore, it is expectedthat to control the consequences of these migrations with strong planning and management to prevent anycrisis and problems in the country.

    Keywords: Drought, GIS, Overlapping layers, Agricultural productivity
  • Fatamah Sabari, Reza Ghanbari Pages 79-95

    Although urbanization brings prosperity and comfort to rural migrants and increases the income and perhaps the socio-economic base of migrants, it may endanger the health of people and their health Issues such as air pollution, noise pollution and urban pollution in general, migration from the village to the city is an inevitable process that takes place with different standards in all countries of the world, including our country, and this has attracted the attention of most urban thinkers. The cultural inconsistencies that immigrants have with the urban population increases the possibility of social deviations .The research method is analytical and it is classified as applied research in terms of the type of research. The statistical population of the research is 10,038 people aged 20-34 from rural areas living in Semiram city, and using Cochran's formula, a sample size of 320 people was selected. The sampling method in this research is random. The findings of the study show that there is a significant relationship between the variables of age, access to facilities and welfare services of villagers, the level of satisfaction with educational facilities, the ease of access to the city and the influence of mass communication tools and the desire to settle in the city.Also, there was no significant relationship between the variables of socio-economic base, gender, distance from the village to the city, and the type of use of mass communication tools and the desire to live in the city.

    Keywords: urbanization, migration, mass communication tools, services