فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق خصوصی احرار
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمان یعقوبی مقدم، محمدرضا پاسبان صفحات 1-13

    انحلال شرکتهای تجاری به سه نوع ارادی، قهری و انحلال ناشی از حکم دادگاه تقسیم میشود. رابطه بین انحلال و ورشکستگی عموم و خصوص مطلق است: هر ورشکستگی به انحلال میانجامد اما هر انحلالی لزوما به ورشکستگی نمیانجامد. اگرچه در لایحه اصلاحی قانون تجارت تفکیک فوق به طور مشخص ذکر نشده است اما با دقت در موادی همچون 203 لایحه اصلاحی قانون تجارت تفکیک فوق مشخص میگردد. ،201 ،199 ،200 ،189 تفکیک فوق منشا آثار متعددی است که ضرورت تفکیک را احتراز ناپذیر میگرداند. با این حال در آرای مراجع قضایی ما تفاوت شرایط تحقق این دو امر نادیده انگاشته شده و استنباط ناصحیح از مواد قانون، زمینه صدور رای خلاف قانون را رقم میزند. در این مقاله پس از ذکر مقدمه و تعاریف به شرایط و تفاوتهای این دو امر پرداخته و سپس به بررسی آثار تفکیک بین آنها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: انحلال شرکت، انحلال ارادی، انحلال قهری، مجمع عمومی فوقالعاده
  • صالح یمرلی، رضا شهیدی صادقی صفحات 14-25

    عقود معاوضی ازجمله عقود حایز اهمیت و پرکاربرد در نظامهای حقوقی مختلف و نیز عرصه تعاملات اجتماعی کشورها میباشد که از ادوار گذشته تاکنون چه در عالم حقوق بهویژه در حوزه حقوق خصوصی و بهویژه حقوق قراردادها و چه در حوزه فقه امامیه مورد مقررات گذاری و توجه از سوی قانونگذاران و شارع مقدس بوده است. بهموجب تصریح قانونگذار قانون مدنی ایجاب میکند که همواره شرایط اساسی صحت عقود ازجمله در عقود معاوضی مورد ملاحظه و رعایت از سوی طرفین عقد (بایع و مشتری) قرار گرفته تا عقد منعقده از حیث وضعیت حقوقی و فقهی صحیح، معتبر و نافذ تلقی شود. یکی از این شرایط صحت عقود و بهطور اخص صحت عقد بیع، وجود داشتن موضوع عقد یعنی همان مبیع و متعاقب آن، لزوم قابلیت تسلیم آن به طرف مقابل عقد (مشتری) و از طرف مقابل، تسلم (قبض) آن در راستای ایفای تعهدات قراردادی است. در این مقاله که به صورت توصیفی تحلیلی به نگارش در آمده است، نگارندگان تلاش نمودهاند تا شرایط و اوصاف نظری و عملی اعمال حقوقی تسلیم و تسلم مبیع را تبیین نموده و اختلافات منعقده و بحثهای تحلیلی حادثه میان حقوقدانان و فقهای امامیه را در مانحن فیه مطرح گردانیده و ضمن بررسی وجوه اشتراک و افتراق میان تسلیم و تسلم مبیع در عقد بیع و نیز بحث تقارن زمانی آنها، به یک جمعبندی و نقطهنظر واحد در خصوص موضوع مزبور نایل آیند.

    کلیدواژگان: عقد بیع، حقوق مدنی، فقه امامیه، تسلیم مبیع، تسلم مبیع، تقارن زمانی
  • مهدی حمزه هویدا، کورش بیات صفحات 26-40

    در مورد اجاره و جعاله تحقیقات زیادی به عمل آمده است ولی در مورد رابطهی عقد اجاره با جعاله، تحقیقات کمی صورت گرفته است لذا تحقیق در این مورد لازم و ضروری است از این رو هدف در این تحقیق بررسی رابطه عقد اجاره با جعاله با توجه به نظرات حقوقدانان است که با روش جمعآوری کتابخانه ای به این نتایج دست یافته شده است. اجاره از عقود معین محسوب میشود در حالی که در مورد عقد بودن جعاله اختلاف نظراتی وجود دارد که طبق تعریف عقد در قانون مدنی، جعاله نیز جزو عقود محسوب میشود و جاعل و عامل متعهد به انجام یک سری اعمال میشوند. تفاوت مهمی که عقد اجاره با عقد جعاله دارد این است که عقد اجاره لازم است ولی عقد جعاله جایز است و همچنین در برخی احکام مثل تعیین عامل و عمل و مدت و عوض از شرایط صحت با هم فرق دارند. هر چند که عقد اجاره با عقد جعاله تفاوتهای دارد ولی از جهتهای دیگر نیز شبیه هم هستند مثل عهدی بودن، معوض بودن، امانی بودن مثل هم هستند.

    کلیدواژگان: اجاره، جعاله، عقد، لزوم، جواز، معوض
  • زیبا میرزاآقازاده، رضا مقصودی صفحات 41-51

    در صورت وقوع عقد بیع تا زمانی که قبض صورت نگرفته، ضمان بر عهدهی بایع خواهد بود و در فرض تلف، ضمان بایع از مصادیق قاعدهی تلف مبیع قبل از قبض محسوب میشود، اما قاعدهی تلف فی زمن الخیار ممن لا خیارله به گونهای این امر را دچار چالش میکند چون طبق این قاعده با وجود اینکه قبض هم صورت گرفته اما تحت شرایطی در صورت وجود خیارات مختص مشتری تلف همچنان بر عهدهی بایع خواهد بود یعنی طرفی که خیار و حق فسخ ندارد عهده دار تلف میگردد. از آنجا که این قاعده خلاف مقتضای مالکیت است باید به قدر متیقن اکتفا نمود و آن را تنها در سه خیار حیوان، شرط ومجلس دانست.

    کلیدواژگان: ضمان معاوضی، تلف مبیع، تسلیم، افات سماوی، خیارات مختص مشتری
  • فرشید خسروی، محمود کهنی صفحات 52-61

    عقد مزارعه از جمله عقود مستمر و موقت است، لذا برای صحت آن لازم است مدت آن معین شود، گاهی با وجود تعیین مدت ممکن است در نتیجه رخ دادن قوه قاهره در مدت تعیین شده زرع نرسد و قابل برداشت نشود، در خصوص این حالت مقنن در ماده 540 هرگاه عقد مزارعه منقضی شود و اتفاقا زرع نرسیده باشد مزارع »: قانون مدنی بیان میدارد در خصوص حکم .« حق دارد که زراعت را ازاله کند یا آن را با اخذ اجرت المثل ابقاء کند این ماده اختلاف نظر زیادی در بین فقها و حقوقدانان وجود دارد. در پژوهش حاضر سعی شده است ضمن بررسی و نقد نظریات مطرح شده در این مورد، تفسیری بر مبنای اصل حسن نیت ارایه شود. همچنین راه حل حقوقی کشورهای دیگر نظیر مصر و قطر بطور اجمالی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، اجرت المثل، قوه قاهره، عامل
  • مهدی ترکاشوند، صدیقه زاهدی فر، علی حسین احتشامی صفحات 62-75

    بررسی مساله عدالت در فقه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که در جای جای فقه از عبادات و سیاست تا مسایل قضایی و مانند آنها، احکامی را مییابیم که با عدالت انسان گره خورده است. عدالت در تمام ابعاد زندگی انسان، باید رعایت شود. عدالت با حسن ظاهر افراد، شیوع و شهادت دوعادل ثابت میشود. و عدالت با ارتکاب گناه (چه کبیره مانند شرک، زنا، لواط، ارتداد و... ملاک گناه کبیره بودن این است که در روایات و آیات وعدهی عذاب برای آن شده است و چه گناه صغیره). از بین میرود. البته برخی فقها معتقدند که تمام گناهان حتی گناهان صغیره، کبیره اند؛ چون در همهی آنها معصیت خداوند میشود. و این نظریه قوی است. (یعنی گناه هر گونه که باشد معصیت خداوند در آن است و نیازی به تقسیم کبیره و صغیره بودن نیست). در مورد این که خلاف مروت باعث سقوط عدالت میشود میان فقها اختلاف نظر است؛ و قول صحیح این است که خلاف مروت باعث سقوط عدالت میگردد. ولی با توبه کردن باز عدالت فرد محرز میشود.

    کلیدواژگان: عدالت، فقه امامیه، گناه، توبه
  • مریم تفضلی مهرجردی، بهشید ارفع نیا صفحات 76-95

    اصل شخصی بودن مسیولیت، مورد قبول شرع و نظامهای حقوقی مختلف میباشد. لذا، هیچ کس بار گناه دیگری را نمیتواند به دوش بکشد و این اصل در قانون مسیولیت مدنی حاکم است. بنابراین با تحول زندگی اجتماعی بشر و توسعه تمدن و شهرنشینی و دور شدن از زندگی قبیلهای اصل جمعی بودن مسیولیت مدنی متزلزل شده است و کسی که باعث ضرر و آسیبی به دیگری بشود خودش باید ضرر را جبران کند. در حقوق ایران، انگلیس و فرانسه مسیولیت مدنی ناشی از فعل زیان بار صغیر از مصادیق مسیولیت ناشی از فعل غیر به حساب میآید. لذا، در حقوق ایران کسانی که نگهداری، مواظبت و یا تربیت صغیر را بر عهده دارند، در صورتی که در این تکلیف کوتاهی نمایند و بر اثر آن، صغیر به دیگری ضرری برساند، به موجب ماده 7 قانون مسیولیت مدنی مقصر میباشند و آنها ملزم به جبران خسارت وارده خواهند بود و در صورتی که وی کوتاهی نکرده باشد مطابق ماده 1216 قانون مدنی مورد بررسی قرار میگیرد. این قاعده، استثنایی از اصل شخصی بودن مسیولیت مدنی میباشد. بنابراین هدف مسیولیت مدنی در هر سه کشور جبران خسارات زیان دیده است؛ در صورتی که شرایط و ارکان مسیولیت مدنی صغیر جمع باشد، زیان دیده حق دارد جبران خساراتی را که به او وارد شده است از سرپرست بخواهد. سرپرست صغیر مانند هر مسیول مدنی دیگر، تنها نسبت به خسارات قابل انتساب به خود که ناشی از فعل صغیر باشد مسیولیت دارد.

    کلیدواژگان: سرپرست، صغیر، تقصیر، مراقبت، فعل زیان بار، جبران خسارت
|
  • Arman Yaghobi Moghadam*, MohammadReza Pasban Pages 1-13

    Dissolution of commercial companies is divided into three types: voluntary, forced and liquidation resulting from a court ruling. The relationship between liquidation and bankruptcy is public and private in general: every bankruptcy leads to liquidation, but not every liquidation necessarily leads to bankruptcy. Although the above-mentioned distinction is not specifically mentioned in the amendment bill of the trade law, but the above-mentioned distinction is carefully specified in articles such as 189, 199, 200, 201, 203. The above separation is the source of many works that make the necessity of separation inevitable. However, in the opinions of our judicial authorities, the difference between the conditions for the realization of these two things has been ignored, and the incorrect inference from the provisions of the law makes the ground for issuing an illegal vote. In this article, after mentioning the introduction and definitions, we will deal with the conditions and differences between the two, and then we will examine the effects of separation between them.

    Keywords: Company liquidation, voluntary liquidation, forced liquidation, extraordinary general assembly
  • Saleh Yamrali, reza shahidi sadeghi Pages 14-25

    Reciprocal contracts are among the important and also widely used contracts in the legal and judicial systems as well as the social arena of countries that have been regulated since ancient times, especially in the field of law, especially in the field of private law and personal relations, contract law and Islamic jurisprudence which regulated and attentioned by legislators and Sharia has been holy. according to the Iranian legislator, the essential elements for the validity of a contract in reciprocal contracts have always been considered by the parties to the contract (contractors) so that the contract is considered valid and effective in conditions of legal and jurisprudential status. one of these essential elements the validity of contract and in particular the contract of sale, the existence of the object of the contract and necessity for seller ability to delivery of object to the other party to the contract and their taking possession in order to fulfill contractual obligations. In this article, the author has tried to briefly state the conditions and characteristics of legal actions of taking possession and delivery, and then discuss the differences and analytical discussions of the incident between lawyer and jurisconsult and in addition, to stating the differences between taking possession and delivery and to the contract of sale, wants to reach to a result and point of view on this matter.

    Keywords: Contract of Sale, Civil Law, Jurisprudence, Taking Possession, Delivery, Temporal Symmetry
  • Mehdi Hamzeh Hoveida *, Kourosh Bayat Pages 26-40

    There has been a lot of research on rent and forgery, but little research has been done on the relationship between rent and forgery, so research in this case is necessary. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between rent and forgery with respect to According to jurists, these results have been achieved through the library collection method. Lease is considered as a contract, while there are disagreements about the to put of the contract, which according to the definition of the contract in the civil law, forgery is also considered as a contract and the to put and agent are committed to do a series of things. The important difference between a lease contract and a to put contract is that a lease contract is necessary, but a forgery contract is permissible, and also in some rulings such as determining the agent and the action and the duration and exchange of the conditions of validity are different. Although the lease contract is different from the to put contract, but they are similar in other respects as well, such as being a covenant, being in exchange, being a trustee, and so on.

    Keywords: rent, to put, contract, necessary, permissible, exchange
  • ziba mirzaaqazadeh, Reza Maghsoody Pages 41-51

    In case of contract of sale until the receipt is made, the guarantee will be the responsibility of the seller and in case of loss, the seller guarantee will be an example of the rule of loss of the seller before the receipt, but the rule of loss in the optional land will not be optional. This is a challenge because according to this rule, despite the possibility of a bill, but under certain conditions, in case of customer-specific options, the loss will still be the responsibility of the seller, ie the party that does not have the option and the right to cancel will be responsible for the loss. The rule is contrary to the requirements of ownership. It should be sufficient with certainty and it should be considered as only three animal options, a condition and a parliament.

    Keywords: Exchange Guarantee, Sales Loss, Surrender, Celestial Pests, Customer-specific Options
  • Farshid Khosravi *, Mahmood Kohani Pages 52-61

    The agricultural contract is one of the continuous and temporary contracts, therefore, for its validity, it is necessary to determine its duration, sometimes, despite the determination of the duration, as a result of the occurrence of force majeure, the crop may not reach and be harvested within the specified period, regarding this legislative situation. Article 540 of the Civil Code states: "If the farm contract expires and the crop has not yet been planted, the farmer has the right to remove the crop or to maintain it by charging a reasonable fee." Regarding the ruling of this article, there are many differences of opinion among jurists and jurists. In the present research, an attempt has been made to provide an interpretation based on the principle of good faith while reviewing and criticizing the ideas presented in this case. Also, the legal solution of other countries such as Egypt and Qatar has been briefly examined.

    Keywords: The principle of good faith, ideal reward, coercive power, agent
  • Mehdi Torkashvand, Sedigheh Zahedifar, Mansur Torkashvand Pages 62-75

    The study of the issue of justice in jurisprudence is of great importance; Because everywhere in jurisprudence, from worship and politics to judicial issues and the like, we find rulings that are tied to human justice. Justice must be observed in all aspects of human life. Justice is proved by the good appearance of individuals, the prevalence and martyrdom of the two just. And justice by committing a sin (how great, such as polytheism, adultery, sodomy, apostasy, etc. The criterion of being a great sin is that in the narrations and verses the promise of punishment has been promised for it, and what a minor sin). Disappears. Of course, some jurists believe that all sins, even minor ones, are major; Because in all of them, God becomes a sinner. And this theory is strong. (That is, sin, whatever it may be, is God's sin in it, and there is no need to divide the great and the small). There is a difference of opinion among the jurists as to why justice falls against morality; And the correct statement is that against morality, justice will fall. But by repenting again, one's justice is established.

    Keywords: justice, Imamih jurisprudence, sin, repentance
  • Maryam Tafazoli Mehrjardi, Behshid Arfania * Pages 76-95

    The principle of personal responsibility is accepted by different sharia and legal systems. Therefore, no one can bear the burden of another sin, and this principle is in the law of civil liability. Therefore, with the evolution of human social life and the development of civilization and urbanization and moving away from tribal life, the principle of collective civil responsibility has been shaken, and whoever causes harm to another must compensate the loss himself.In Iranian, England and French law, Civil liability resulting from a minor harmful act is one of the examples of liability resulting from a non-harmful act. Therefore, in Iranian law, those who are in charge of caring for, care or educating a minor, if they fail in this task and as a result, the minor harms another, are guilty according to Article 7 of the civil liability law, and they will be obliged to compensate the damage and if he has not failed, he will be examined according to Article 1216 civil law. This rule is an exception to the principle of personal civil liability. Therefore, the purpose of civil liability in all three countries is to compensate the victims; If the terms and conditions of minor civil liability are met, the injured party has the right to seek redress from the guardian. The minor guardian, like any other civil liability, is only liable for damages attributable to himself resulting from the minor act.

    Keywords: Supervisor, Minor, Fault, Surveillance, Harmful act, Compensation