فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 44 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد ادیبان، احمد خواجه، سهام صالحی صفحه 1
    زمینه و هدف

     هدف از این مقاله بررسی راهبردهای افزایش میزان خودحفاظتی کارکنان پلیس اطلاعات و امنیت عمومی در پیشگیری از ارتکاب جرم جاسوسی با تاکید بر قوانین و مقررات موضوعه می باشد پلیس اطلاعات و امنیت عمومی یکی از پلیس های تخصصی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است؛ که درتقسیم کار سازمانی این نیرو، وظیفه برقراری اشراف کامل اطلاعاتی و تامین اطلاعات مورد نیاز این نیرو برای اتخاذ تصمیم در شرایط اطمینان و اداره امور امنیتی آن را در حوزه امنیت داخلی، برعهده دارد یکی از وظایف مهم پاوا ناجا مقابله با جریانات سوء امنیتی از جمله جرایم جاسوسی می باشد بر همین مبنا مورد توجه سرویس های اطلاعاتی رقیب و معاند قرار خواهد گرفت این پلیس به پشتوانه قانون ناجا دال بر تجویز اقدامات اطلاعاتی از تمامی امکانات سخت افزاری و نرم افزاری فرماندهی انتظامی بهره می گیرد تا واکنش مناسبی در مقابل کنش های متقابل داشته باشد پاوا ناجا لاجرم جهت ایفای وظایف و نقش های خود ابتدا بایستی الگوی خودحفاظتی را در کارکنان خود اجرایی و پیاده سازی نموده تا مورد هجمه و آیب سرویس های رقیب واقع نشود محقق در این جستار سعی دارد تا با واکاوی دقیق موضوع با نگاهی تازه راهبردهای خودحفاظتی در پیشگیری از جاسوسی کارکنان پاوا فراجا پرداخته و در ادامه ارایه الگوی عملی در جهت ارتقای موضوع ارایه دهد.

    روش تحقیق:

     این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق برای رسیدن به اهداف تحقیق از طریق گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و با استفاده از فیش برداری منابع و همچنین استفاده از سایت های خبری و مقالات تخصصی استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج تحقیق: 

    یافته ها حاکی از این است که پیشگیری از جرم جاسوسی کارکنان پاوا ناجا به عنوان یکی از سازمان های اطلاعاتی کشور نیازمند برنامه ریزی مدون، مستمر، متنوع، مکرر و بلندمدت در جهت سیاست گذاری و ارایه الگوهای خودحفاظتی و خودمراقبتی جهت کارکنان است خودحفاظتی مسیله ای درون فردی و اساسی است که حاصل نمی شود جز با بکارگیری روش های نوین آگاه سازی کارکنان و خانواده ی کارکنان(در زمینه ی چشم انداز سازمان، اهداف متعالی پاوا، روش های جاسوسی سرویس های جاسوسی، قوانین موضوعه و مبانی عقیدتی و سیاسی) در جهت نیل به این هدف نیاز به یک سند راهبردی می باشد تا چشم انداز پاوا در جهت خودحفاظتی کارکنان را طراحی نماید خودحفاظتی در وهله ی نخست نیاز یه تصدی گری نهادی مستقل(حفا فراجا) و در ادامه مستلزم بسترسازی یکپارچه در پاوا ناجا می باشد بدیهی در صورت تحقق این مهم ضمن اینکه آثار بسیار زیانبار جاسوسی که حیثیت سازمان های اطلاعاتی را به چالش می کشد را به صفر خواهد رساند باعث انسجام و استحکام پاوا ناجا به عنوان یک سازمان اطلاعاتی نفوذ ناپذیر خواهد شد.

    کلیدواژگان: جاسوسی . پاوا . خودحفاظتی
  • علیرضا پیکام، حمید شاهبندرزاده صفحات 3-41
    زمینه و هدف

    نیروی انسانی متخصص و باانگیزه، مهم‌ترین سرمایه بشریت در حفظ و توسعه حیات است و پیشرفت و ترقی کشورها درگرو جذب، پرورش، نگهداری و بهره‌برداری صحیح از نخبگان و منابع انسانی فرهیخته است. ازاین‌رو سعی شده است در این مقاله با بررسی نیازهای کارکنان دو سازمان نیروی انتظامی و دانشگاه که ازلحاظ ساختاری تفاوت زیادی با یکدیگر دارند، وضعیت کارکنان دو سازمان را با استفاده از تحلیل آماری، ازنظر ارضاء نیازهای 5 گانه ی مازلو بررسی کرده و میزان توجه کارکنان دو سازمان به این نیازها را مشخص کرد و درنهایت مقایسه‌ای بین وضعیت توجه به این نیازها در بین کارکنان دو سازمان انجام داد.

    روش

    این پژوهش میدانی و کمی با رویکردی مقایسه ای بین دو سازمان با دو نوع ساختار سازمانی کاملا متفاوت با استفاده از تحلیل آماری به انجام رسیده است. ابتدا بر اساس پرسش‌نامه استاندارد توسط آزمون های آماری شامل همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و آزمون فریدمن، هر یک از فرضیات آزمون شده و سوالات پژوهشی پاسخ داده می‌شود و درنهایت اولویت نیازهای پنج‌گانه مازلو در هر سازمان به دست می آید و این خود مبنای مناسبی برای مقایسه ی دو سازمان ازنظر انگیزش کارکنان آن‌ها قرار می‌گیرد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد میانگین نمره مربوط به سطوح پنج‌گانه نیازهای کارکنان، در بین افراد در دو سازمان دانشگاه و نیروی انتظامی، تفاوت معناداری دارند. در هر دو سازمان نیاز به احترام در جایگاه اول است. این در حالی است که در دانشگاه پس از احترام، نیاز به تعلق اجتماعی است ولی در نیروی انتظامی نیازهای اساسی پس از احترام، در رتبه بعدی قرار دارد. متناسب با یافته‌های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که مدیران هر دو سازمان جدا از تفاوت ساختاری، باید توجه ویژه ای به این امر بکنند که احترام به کارمند بخش اعظمی از نیازهای او را در محیط کاری تشکیل می‌دهد.

    کلیدواژگان: مدل سلسله مراتبی نیازهای مازلو، تحلیل آماری، نیروی انتظامی بوشهر، دانشگاه خلیج فارس بوشهرg
  • منصور کاظمی، اسحاق جلالیان صفحات 21-38
    زمینه و هدف

     امنیت شهری یکی از مولفه‌های مهم و ضروری در زندگی شهری محسوب می‌شود و برنامه‌ریزی برای افزایش میزان امنیت در آینده، در گرو مدیریت و انسجام‌بخشی تمامی سازمان‌ها و نهادها به‌صورت مدیریت واحد است تا از بروز انواع مشکلات و سایر ناهنجاری‌های اجتماعی جلوگیری به عمل آورد.

    روش

     پژوهش حاضر ترکیبی از روش‌های اسنادی و پیمایشی است. ازنظر ماهیت تحلیلی و اکتشافی است. برای جمع‌آوری اطلاعات از تحلیل محتوا به‌صورت مصاحبه با خبرگان و متخصصین جامعه و هم‌چنین برای تجزیه‌وتحلیل کلیه روندها و متغیرهای تاثیرگذار از فن‌های تحلیل اثرات متقاطع، نرم‌افزار میک مک استفاده‌شده است.  

    یافته ها و نتایج

     طبق نتایج پژوهش، متغیرهای مانند «اشتغال»، «درآمد و طبقه اجتماعی»، «تاثیر سازوکارهای مدیران در کاهش ناهنجاری‌ها»، «بازخوردهای اجتماعی و ارتباطی شهروندان نسبت به یکدیگر»، «میزان اشراف و احاطه واحدهای مسکونی بر هم» بیانگر بیش‌ترین تاثیرگذاری در توسعه و بهبود امنیت در فضاهای شهر  بوشهر دارند.

    کلیدواژگان: بوشهر، امنیت، فضاهای شهری، آینده پژوهی
  • فرزاد ادیبان، رقیه مبارکی طلب صفحات 39-81
    هدف

     هدف از تحقیق بررسی و تحلیل جایگاه و نقش ایجابی رسانه در ترویج حجاب و پوشش اسلامی است. در عصر فراصنعتی، قدرت در دست کسانی است که شبکه های ارتباطی و اطلاعاتی را در اختیار خود دارند در دوران کنونی رسانه ها، جنبه های متعددی از زندگی مردم از سازمان ها و شبکه های اجتماعی گرفته تا سایر نهادها که هزاران مایل دورتر زندگی می کنند، را تحت تاثیر قرار داده است. امروزه ایده جهانی شدن بر مبنای گسترش فناوری اطلاعات شکل و گسترش یافته است بر همین اساس قدرت های سلطه تلاش می کند گسترش سطوح رسانه در ابعاد مختلف با هدف کوچک کردن جامعه جهانی و حتی ذوب جوامع جهانی با فرهنگ ها و خرده فرهنگ های مختلف، سعی در پایه گذاری نظام واحدی می باشند که آن را دهکده واحد جهانی نامیده اند یکی از فرهنگ های اصیل اسلامی ایرانی که خود عامل مهم پیشگیری از جرایم علیه اشخاص و مروج عفاف در سطح جامعه می باشد حجاب است. حجاب اسلامی یکی از نمادهای برجسته دین مبین اسلام به شمار می رود نظام سلطه در راس تفکرات صهیونیستی همواره در تلاش اند تا با راه اندازی رسانه های مختلف در کشورهای اسلامی موضوع حجاب را تحت الشعاع قرار دهند فعالیت های گسترده در این زمینه تا آنجا پیش رفته که در هر دوره، تاکتیک جدید اتخاذ و اجرایی شده(تهاجم فرهنگی، ناتوی فرهنگی و جنگ نرم فرهنگی و...) تا جنگ نرم در حوزه فرهنگی با حذف نمادهای فرهنگی چون حجاب اسلامی تحقق یابد محقق سعی دارد تا با بررسی دقیق پیرامون موضوع به سوال پاسخ گوید، که رسانه چگونه نقش ایجابی در ترویج حجاب اسلامی و عفاف می تواند ایفاء کند؟ در پایان نیز راهکارهای بهره گیری از رسانه را در راستای ترویج حجاب ارایه دهد.

     روش تحقیق:

     این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق برای پاسخ گویی به سیوالات از طریق گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و با استفاده از فیش برداری منابع و همچنین استفاده از سایت های خبری و مقالات تخصصی استفاده شده است

    یافته ها و نتایج تحقیق: 

    یافته های تحقیق حاکی از این است رسانه های خارجی و یا رسانه داخلی متاثر از رسانه های بیگانه در انواع مختلف آن می تواند زمینه ساز جنگ نرم فرهنگی و به عبارتی حذف فرهنگ و نمادهای اسلامی گردد و جایگاه رسانه بسیار حساس و کلیدی است بر این اساس لازم است از طرفی رسانه های داخلی تقویت و پیام های تولید شده بر مبنای فرهنگ اسلامی شکل گرفته و از طرفی دیگر با فرهنگ سازی و ارتقای سطح آگاه سازی عمومی رسانه در خدمت ترویج عقاید اسلامی قرار گیرد لازمه این امر ایجاد واحدهای تخصصی آشنا به دو حوزه رسانه و مسایل دینی است.

    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، بدحجابی، رسانه
  • فرزاد ادیبان، نیما مقاتلی، امرالله پناهنده صفحات 83-93
    زمینه و هدف

     هدف از این تحقیق بررسی جایگاه تربیتی امر به معروف و نهی از منکر در پیشگیری از وقوع جرم است. پرداختن به امر به معروف و نهی از منکر هم زمان موید چندین اصل پیشگیری نوین از نوع غیر کیفری است. از آن جمله می‌توان به روش‌های پیشگیری اجتماعی و تاثیرات جامعه محوری و نظارت‌های اجتماعی یادکرد. فریضه امر به معروف و نهی از منکر یکی از راهکاری پیشگیری از جرم در اسلام است که خود از پیشرفته‌ترین و مترقی‌ترین طرق کاربردی در زمینه پیشگیری از جرم در نظام جرم‌شناسی است. که همه مسلمانان را به خوبی‌ها، امر و از منکرات نهی می‌کند.

     روش تحقیق: 

    این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز شامل: از فیش‌برداری و استفاده از بانک‌های اطلاعاتی و شبکه‌های کامپیوتری است و از آنجایی که این تحقیق جنبه کیفی دارد و با روش مطالعات کتابخانه‌ای صورت گرفته است، مبنا و معیار: استدلال، استنباط و مقایسه است سایت‌های خبری و مقالات تخصصی به تشریح موضوع پرداخته است.

     یافته‌ها و نتایج تحقیق:

     حاکی از این است که جرم‌شناسان غربی پس از طی آزمون و خطاهای مکرر به روش‌های موثر بر پیشگیری دست نیافته و اتفاق نظر نداشته این در حالی است که دین مبین اسلام با تاسی از  امر به معروف و نهی از منکر روشی را در پیشگیری از جرم اراده نموده که در امت اسلامی چنانچه رعایت آن با فهم دقیق مبانی اسلامی از قرآن، احادیث و روایات باشد می تواند ضمن ارایه الگوی تربیتی بابی جدید را در بازدارندگی و جرم‌شناسی پلیسی- اسلامی تحت عنوان پیشگیری اسلامی بگشاید.

    کلیدواژگان: پلیس، جرم شناسی، امر به معروف، نهی از منکر، پیشگیری از جرم
  • فرزاد ادیبان، ایمان محکم کار صفحات 96-113
    زمینه و هدف

     هدف اصلی و بنیادین این تحقیق، بررسی نقش تاثیر رسانه های جمعی بر امنیت در سطح جامعه می باشد. یافته های این پژوهش  مبین آن است که برخی از رسانه های جمعی همسو با امنیت در سطح جامعه و برخی دیگر از این رسانه ها در تقابل با امنیت در محیط جامعه می باشند. امنیت در معنای موسع، مقوله ای پر اهمیت و پیچیده می باشد که در جوامع امروزی به آن با حساسیت دوچندان نگریسته می شود؛ به عبارتی دیگر امنیت پایه اصلی پیشرفت و توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی درسطح جامعه محسوب می گردد. رسانه ها از دو زاویه  با مقوله امنیت در ارتباط می باشند، از یک سو میزان فعالیت و روشنگری رسانه ها، خودمتاثر از میزان امنیت موجود در سطح جامعه می باشد و از سوی دیگر روشنگری رسانه، خود به عنوان ابزار و یک کنترل اجتماعی می تواند در ارتقاء سطح امنیت در سطح جامعه موثر باشد.

    روش تحقیق:

     این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق برای پاسخ گویی به سیوالات از طریق گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و با استفاده از فیش برداری منابع و همچنین استفاده از سایت های خبری و مقالات تخصصی استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج تحقیق: 

    یافته های تحقیق حاکی از این است رسانه در اشکال و انواع مختلف وسیله و روش انتقال محتوا می تواند نقش دو سویه ای در زمینه امنیت و احساس امنیت فراهم نماید از سویی می تواند سطح احساس امنیت را در جامعه ی امن، با تولیدات خود بشدت تحت تاثیر قرار داده و در سوی دیگر می تواند احساس امنیت را در جامعه ی ناامن را به شهروندان القاء نماید. آنچه مبرهن است نقش انکار ناپذیر رسانه های جمعی بر امنیت در سطح جامعه است که ضرورت همراهی و همسانی کارکردهای رسانه ای با مولفه ها و گزاره های تاثیرگذار بر امنیت عمومی بشدت احساس می شود.

    کلیدواژگان: رسانه، امنیت، جامعه، رسانه های جمعی
|
  • Farzad Adiban, Ahmad Khajeh, Saham Salehi Page 1
    Background and purpose

     This article examines the strategies of increasing the self-protection of intelligence and public security police officers in preventing the commission of espionage crimes with emphasis on laws and regulations. which, in dividing the organizational work of this force, has the task of establishing complete information elites and providing the information needed by this force to make decisions under conditions of confidence and manage its security affairs in the field of internal security. Espionage crimes are among them. On this basis, it will be taken into consideration by competing and hostile intelligence services. Based on the NAJA law prescribing information measures, the police uses all the hardware and software facilities of the police command to respond appropriately to the actions of the police. In order to fulfill his duties and roles, he must first implement and implement a self-protection model in his employees so as not to be attacked by competing services. Self-protection strategies to prevent espionage by PAVA Faraja employees and to provide a practical model to improve the issue.

    Research method

     This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In this research, in order to achieve the research objectives, it has been used to collect information by library method and by using sources, as well as by using news sites and specialized articles.

    Findings and results of the research:

     The findings indicate that the prevention of espionage by Pawa Naja employees, as one of the country's intelligence organizations, requires systematic, continuous, diverse, frequent and long-term planning in order to make policies and provide models of self-protection and self-care. It is for employees, self-protection is an internal and fundamental issue that cannot be achieved except by using new methods of informing employees and employees' families (in the context of the organization's vision, PAVA's transcendental goals, espionage methods of spy services, relevant laws and Ideological and political foundations) in order to achieve this goal, a strategic document is needed to design Pawa's vision for the self-protection of employees. In Pawa Naja, it is obvious that if this important is realized, while the very harmful effects of espionage that challenge the dignity of intelligence organizations will be reduced to zero, it will cause the cohesion and strength of Pawa Naja as an impenetrable intelligence organization.

    Keywords: espionage, Pava, self-defense
  • Mansour Kazemi, Isaac Jalalian Pages 21-38
    Background and purpose

     urban security is considered one of the important and necessary components in urban life, and planning to increase the level of security in the future depends on the management and integration of all organizations and institutions in the form of a single management to prevent the occurrence of all kinds of problems and other social anomalies. Act

    Method

     The current research is a combination of documentary and survey methods. It is analytical and exploratory in nature. To collect information from content analysis in the form of interviews with community experts and specialists, and also to analyze all the trends and influential variables from cross-effect analysis techniques, Mik Mak software has been used.

     Findings and results

     According to the results of the research, variables such as "employment", "income and social class", "the effect of managers' mechanisms in reducing anomalies", "social and communication feedback of citizens towards each other", "the level of aristocracy and the surrounding of residential units" "Together" means that they have the most impact on the development and improvement of security in the spaces of Bushehr city.

    Keywords: Bushehr, security, urban spaces, future studies
  • farzad adiban, Ruqiya Mubaraki Talab Pages 39-81
    Purpose

     The purpose of the research is to investigate and analyze the position and positive role of the media in promoting hijab and Islamic clothing. In the post-industrial age, power is in the hands of those who have communication and information networks at their disposal. In the current era of media, many aspects of people's lives, from organizations and social networks to other institutions that live thousands of miles away. has affected Today, the idea of ​​globalization has been formed and expanded based on the expansion of information technology. Accordingly, the powers of domination are trying to expand the levels of media in different dimensions with the aim of shrinking the global community and even melting global communities with different cultures and subcultures. They are in the establishment of a single system that they call the global single village, one of the authentic Iranian Islamic cultures, which is an important factor in preventing crimes against individuals and promoting chastity at the community level, is the hijab. The Islamic hijab is one of the prominent symbols of the religion of Islam. The ruling system at the top of Zionist thinking is always trying to overshadow the issue of the hijab by launching various media in Islamic countries. Extensive activities in this field have gone so far. that in each era, new tactics have been adopted and implemented (cultural invasion, cultural NATO, and cultural soft war, etc.) so that the soft war in the cultural field is realized by removing cultural symbols such as the Islamic hijab. Answer the question, how can the media play a positive role in promoting Islamic hijab and chastity? In the end, he should provide solutions for using the media in order to promote hijab.

    Research method

     This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In this research, it was used to answer the questions through the collection of information using the library method and by using the sources, as well as the use of news sites and specialized articles.

     Findings and results of the research: 

    The findings of the research indicate that the foreign media or the domestic media affected by foreign media in its various types can become the basis of a soft cultural war, in other words, the removal of Islamic culture and symbols, and the position of the media is very sensitive. And it is key, on the basis of this, it is necessary to strengthen the domestic media and the messages produced on the basis of Islamic culture, and on the other hand, by creating culture and raising the level of public awareness, the media should serve to promote Islamic beliefs. Specialized units are familiar with two fields of media and religious issues.

    Keywords: Islamic hijab, bad hijab, media
  • farzad adiban, nima Moghatili, Amrullah Pahanandeh Pages 83-93
    Background and purpose

     The purpose of this research is to investigate the educational position of the good and the bad in the prevention of crime. Dealing with what is good and forbidding what is bad at the same time confirms several principles of modern non-criminal prevention. Among them, we can mention social prevention methods and community-oriented effects and social monitoring. The duty of enjoining what is good and forbidding what is evil is one of the ways to prevent crime in Islam, which is one of the most advanced and progressive methods in the field of crime prevention in the criminology system. which commands all Muslims to do good things and forbids bad things.

     Research method

     This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The tool for collecting information also includes: sampling and using databases and computer networks, and since this research has a qualitative aspect and was done with the method of library studies, the basis and criteria are: reasoning, inference and comparison, news sites and specialized articles. has explained the subject.

     Findings and results of the research:

     It indicates that western criminologists, after repeated trials and errors, have not reached an effective method for prevention and have not reached a consensus. In the prevention of crime, he has determined that in the Islamic Ummah, if it is observed with a precise understanding of Islamic principles from the Quran, hadiths and traditions, it can open a new chapter in deterrence and Islamic police criminology under the title of Islamic prevention while providing an educational model.

    Keywords: police, criminology, order for good, prohibition of evil, crime prevention
  • farzad adiban, Iman Mohkam Khar Pages 96-113
    Background and purpose

     The main and fundamental purpose of this research is to investigate the role of mass media on security at the community level. The findings of this research show that some mass media are in line with security at the community level and some of these media are in opposition to security in the community environment. Security in the broadest sense is an important and complex category that is viewed with double sensitivity in today's societies; In other words, security is the main basis of social, economic and cultural progress and development at the community level. The media is related to the category of security from two angles, on the one hand, the level of activity and enlightenment of the media is affected by the level of security at the level of society, and on the other hand, the enlightenment of the media can be used as a tool and a social control. be effective in improving the level of security at the community level.

    Research method

     This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In this research, it was used to answer the questions through the collection of information with the library method and by using the sources, as well as using news sites and specialized articles.

    Findings and results of the research: 

    The findings of the research indicate that the media in different forms and types of means and methods of content transmission can provide a two-way role in the field of security and feeling of security, on the one hand, it can increase the level of feeling of security in a safe society. , has greatly influenced with its products and on the other hand, it can instill a sense of security in the insecure society to the citizens. What is evident is the undeniable role of mass media on security at the level of society, and the necessity of accompanying and matching media functions with the components and propositions affecting public security is strongly felt.

    Keywords: media, security, society, mass media