فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال سی‌ام شماره 102 (تابستان 1401)

پژوهشنامه مالیات
سال سی‌ام شماره 102 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بقیت الله موسوی*، حسن فرازمند، سید عزیز آرمن آرمن، سید امین منصوری صفحات 7-28

    در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ویژگی های مثبت مالیات بر مصرف منجر به استفاده روزافزون از این نظام مالیاتی شده است، به نحوی که درآمد وصولی از مالیات بر مصرف جایگزین درآمد ناشی از مالیات بر درآمد شده است. در این مقاله اثرات اجرای سیاست افزایش نرخ مالیات بر مصرف و کاهش نرخ مالیات بر درآمد بر برخی از متغیرهای کلان اقتصاد ایران با استفاده از به کارگیری الگوی DSGE بررسی شد. نتایج گویای اثرات مثبت این سیاست بر تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری، اشتغال و بودجه دولت در کوتاه مدت و میان مدت است. هر چند مصرف در کوتاه مدت روند نزولی را در پیش می گیرد و نسبت به قبل از اجرای سیاست کاهش می یابد، ولی به سرعت به سطح قبل و در میان مدت به سطحی بالاتر افزایش می یابد. در بلندمدت همه متغیرها به روند قبل از اجرای سیاست برمی گردند. بنابراین اجرای این سیاست در راستای اصول اقتصاد مقاومتی و در جهت بهبود عملکرد نظام مالیاتی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، مالیات بر مصرف، DSGE
  • روح الله بابکی*، مهناز عفتی صفحات 29-54

    کشورهای در حال توسعه مانند ایران برای تامین مالی هزینه های خود به درآمد بیشتری نیاز دارند و درآمدهای مالیاتی می تواند یکی از منابع اصلی ایجاد درآمد باشد. با محدودیت های بودجه، ترکیب مناسبی از مالیات برای ایجاد درآمد و سهم آن در عملکرد رشد باید مورد توجه قرار گیرد. از آنجا که ممکن است انواع مختلف مالیات ها اثرات متفاوتی بر رشد اقتصادی از خود نشان دهند؛ لذا مطالعه رابطه بین ساختار مالیات و رشد اقتصادی، بسیار مهم و ضروری است. بررسی ادبیات اقتصادی نشان می دهد که تاثیر ساختار مالیات بر رشد اقتصادی مبهم و غیرقطعی است. بنابراین رابطه بین ساختار مالیات و رشد اقتصادی باید به صورت تجربی در نمونه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. از این رو این پژوهش، اثر ساختار مالیاتی (سهم انواع درآمدهای مالیاتی در کل درآمدهای مالیاتی) بر رشد اقتصادی بدون نفت را در اقتصاد ایران طی دوره زمانی 99-1357 با استفاده از روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی بررسی کرده است و به این نتیجه رسیده است که در تمامی مدل ها اثر بار مالیاتی بر رشد اقتصادی منفی و معنی دار است. نتایج حاصل از برآورد اثر انواع مالیات ها بر رشد اقتصادی در مدل های جداگانه نشان می دهد که اثر مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر مصرف و فروش کالاها، مالیات بر واردات کالاها و خدمات و مالیات بر ثروت، بر رشد اقتصادی، منفی و معنی دار بوده است؛ اما اثر مالیات بر درآمد بر رشد اقتصادی، مثبت و معنی دار بوده است. لذا دولت در اقتصاد ایران با هدف رسیدن به درآمدهای مالیاتی بیشتر و دستیابی کشور به رشد اقتصادی بالاتر، باید به مالیات های مستقیم و به طور خاص به مالیات بر درآمد اشخاص روی بیاورد و از فرارهای مالیاتی افراد جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: ساختار مالیاتی، رشد اقتصادی، ایران، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • مهسا نوش ناب*، فرشاد حاج علیان، مجید جهانگیرفرد صفحات 55-92

    امروزه مدرن سازی و هوشمندسازی نظام مالیاتی هم درآمدهای مالیاتی کشور را افزایش می دهد و هم اقتصاد کشور را به سمت شفافیت و عدالت مالیاتی سوق می دهد. در همین راستا هدف از این مقاله ارایه مدل پارادایمی معماری سازمانی امور مالیاتی برپایه حاکمیت فناوری اطلاعات سازمان امور مالیاتی کشور با روش داده بنیاد می باشد. روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه برخاسته از  داده بنیاد (شامل مراحل کد گذاری باز محوری و انتخابی) با بهره گیری از رویکرد سیستماتیک استراوس و کوربین است. برای    جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با استفاده از نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی با تعداد 15 مصاحبه (به مرحله اشباع) از مدیران و کارشناسان خبره سازمان امور مالیاتی انجام گردید. برای ارزیابی قابل اتکا بودن داده ها و تفسیرها (روایی داده های کیفی) از شاخص های اعتمادپذیری، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان، تایید پذیری و عمومیت، راستی، تطابق و فهم پذیری و برای پایایی از کرونباخ استفاده شد. نتایج این مقاله در جهت ارایه مدل پارادایمی معماری سازمانی برپایه حاکمیت فناوری اطلاعات که به عنوان زیرساخت هوشمندسازی امور مالیاتی کشور با شناسایی 151 مقوله فرعی که به 24 مقوله اصلی در جهت تغییرات شیوه ها و فرایندهای سنتی به فرایندهای مدرن در حوزه مالیات با رویکرد کاهش زمینه و بستر بروز فساد و افزایش درآمد امور مالیاتی تدوین گردیده است.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، فناوری اطلاعات، سازمان امور مالیاتی، استراتژی
  • محمدرضا عباسی*، منصور عشق پور صفحات 93-115

    قانون مالیات ها از نهادهایی تحت عنوان «مرور زمان» نام برده است، از طرف دیگر در نظام حقوقی ما نهادی با عنوان «مهلت قانونی» وجود دارد برخلاف «مهلت قانونی»، مراجع حل اختلاف اجازه ورود به «مرور زمان» را بدون درخواست مودی نداشته و مالیات های وصول شده تحت این عنوان قابل استرداد نیستند. سوالی که در اینجا مطرح می گردد این است که " نهادهای مذکور، به تسامح «مرور زمان» نام گذاری شده و در حقیقت مهلت قانونی تلقی می گردد یا خیر؟ " گرچه ماده (270) قانون مالیات ها، مطالبه مالیات در خارج از مهلت مرور زمان را تخلف دانسته و امکان ورود نیروهای نظارتی نسبت به آن را به عمل آورده است، ولی در این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، معلوم می گردد که این امر ناشی از  ماهیت اداری حقوق مالیات ها بوده و به نظر می رسد که هییت های حل اختلاف مالیاتی بدون درخواست مودی حق ورود به آن را نداشته و نمی توانند بدون درخواست وی نسبت به آن رفع تعرض نمایند و لذا عنوان «مرور زمان» به درستی انتخاب شده است. به نظر می رسد که تسلیم اظهارنامه خارج از موعد، قاطع مرور زمان نباشد.

    کلیدواژگان: مرور زمان، مهلت قانونی، منابع مالیاتی، ارزش افزوده
  • محمد حسن زاده، عبدالرحیم هاشمی، زهرا فتوره چی، رقیه مهدوی صفحات 118-142

    این پژوهش به بررسی تاثیر افزایش و کاهش مالیات بر درآمد شرکت ها بر رفاه خانوار شهری و روستایی می پردازد.  برای بررسی تاثیر تغییرات مالیات بر رفاه خانوارها در سطح کلان، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر استاندارد با استفاده از داده های ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 ایران  به کارگرفته شده است. در این مدل شش سناریو شامل افزایش و کاهش 20،10 و50 درصدی مالیات بر شرکت ها، شبیه سازی شده است. جهت بررسی رفاه خانوار از شاخص تغییرات معادل استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در سناریو افزایش مالیات در سه سطح 10، 20 و 50 درصدی، رفاه خانوار شهری کاهش یافته ولی رفاه خانوار روستایی اندکی افزایش می یابد و در مجموع رفاه کل خانوارها کاهش می یابد. در سناریو کاهش مالیات، رفاه خانوار شهری روند افزایشی داشته و خانوار روستایی اندکی کاهش رفاه را تجربه می کنند، با این حال رفاه کل خانوارها افزایش می یابد. از آنجایی که با کاهش مالیات بر درآمد شرکت ها در مجموع رفاه خانوارها افزایش می یابد، لذا پیشنهاد می شود که مالیات بر درآمد شرکت ها کاهش و با سایر مالیات ها جایگزین شود. با توجه به کاهش رفاه خانوارهای روستایی در این حالت، لازم است سیاست های حمایتی جهت جبران خسارت رفاهی خانوارهای روستایی اعمال شود.

    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد شرکت ها، رفاه خانوار، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • درخشان حیدری، کیومرث سهیلی، علی فلاحتی* صفحات 144-170

    امروزه سیستم مالیاتی، به عنوان یک عامل کلیدی که مستقیما با بقا و توسعه بودجه و اقتصاد مرتبط است، به کانون تحقیقات نظری در طبقه بندی مالی و پولی تبدیل شده است. اما مالیات تحت تاثیر عوامل بسیار زیادی قرار دارد که در کشورهای مختلف متفاوت است. نااطمینانی در سیاست های اقتصادی از جمله مهم ترین موارد در این زمینه است که دارای اثراتی گسترده بر عملکرد اقتصاد کلان و شرکت های مختلف است. نااطمینانی اقتصادی، افق و برنامه ریزی شرکت ها را نیز با چالش روبه رو می کند و سبب کاهش حجم فعالیت های اقتصادی، کاهش درآمد شرکت ها و همچنین افزایش تمایل در بین شرکت ها برای گسترش سیاست های تدافعی در زمینه مالیات است. بنابراین ضرورت دارد که تاثیر نااطمینانی در مدل هایی که به بررسی عوامل موثر بر بار مالیاتی (به عنوان یک رفتار تدافعی) می پردازند وارد شود. با توجه به این موضوع، هدف این تحقیق بررسی تاثیر میزان جمع آوری مالیات بر رابطه بین نااطمینانی از سیاست های اقتصادی و رفتار تدافعی مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 98-1390 با رویکرد رگرسیون کوانتایل بود. نتایج این مطالعه نشان داد که تاثیر نااطمینانی تورم و شاخص نسبت q توبین بر رفتارهای تدافعی مالیات دهندگان مثبت و نامتقارن بوده است. همچنین براساس سایر نتایج، تاثیر سایر عوامل موثر بر رفتارهای تدافعی مالیات دهندگان متقارن بوده است. از سوی دیگر اثر متغیر جمع آوری مالیات بر رفتار تدافعی مالیاتی مثبت و معنی دار بوده است و ورود این متغیر به مدل رابطه بین نااطمینانی از فعالیت های اقتصادی و رفتار تدافعی شرکت ها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، رفتارهای تدافعی، بورس، جمع آوری مالیات، رگرسیون کوانتایل
|
  • Mousavi Baghiatallah*, Farazmand Hasan, Arman Sayed Aziz, Mansori Sayed Amin Pages 7-28

    In many developed countries, the positive features of consumption tax have led to the increasing use of it. In a way, the revenue collected from the consumption tax has replaced the income tax. In this paper, the effects of implementing the policy of increasing the consumption tax rate and decreasing the income tax rate on some macro variables of the Iranian economy were investigated using the DSGE model. The results show the positive effects of this policy on GDP, investment, employment and government budget in the short and medium term. Although consumption is declining in the short term and decreasing compared to before the implementation of the policy, it is rapidly increasing to the previous level and in the medium term to a higher level. In the long run, all variables return to the pre-policy process. Therefore, the implementation of this policy is proposed in line with the principles of resistance economics and in order to improve the performance of the tax system.

    Keywords: Income Tax, Consumption Tax, DSGE
  • Roohollah Babaki*, Mahnaz Efati Pages 29-54

    Developing countries such as Iran need more revenue to finance their expenditures, and tax revenues can be a major source of revenue. With budget constraints, the right combination of taxes to generate revenue and its contribution to growth performance must be considered. Whereas different types of taxes may have different effects on economic growth. Accordingly, studying the relationship between tax structure and economic growth is very important and necessary. A review of the economic literature shows that the effect of the tax structure on economic growth is ambiguous and uncertain. Therefore, the relationship between tax structure and economic growth must be examined empirically in different samples. So, this study has investigated the effect of tax structure (Share of various tax revenues in total tax revenues) on economic growth without oil in Iran's economy during the period 1979-2021, using Auto- Regressive Distributed Lags (ARDL) and it has been concluded that in all models, the effect of tax burden on economic growth is negative and significant. The results of estimating the effect of different types of taxes on economic growth in separate models show that the effect of taxes on legal entities, taxes on consumption and sale of goods, taxes on imports of goods and services and taxes on wealth, on economic growth, has been negative and significant; but the effect of income tax on economic growth has been positive and significant. So, in order to achieve higher tax revenues and achieve higher economic growth, the Iranian government should resort to direct taxes, and in particular the personal income tax, and prevent tax evasion of individuals.

    Keywords: Tax Structure, Economic Growth, Iran, Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL)
  • Mahsa Noosh Nab*, Farshad Haj Alian, Majid Jahangir Fard Pages 55-92

    Today it is clear that both modernizing and smartening tax system cause to increase tax revenues and moves the country's economy towards transparency and tax justice. This article aims at presenting a paradigmatic model of the organizational architecture of tax affairs based on the information technology governance in the state tax organization by using data method, a qualitative research method based on the theory derived from data (including open, central and selective coding stages) and using the Strauss and Corbin's systematic approach to collect data from in-depth and semi-structured interviews using purposeful snowball sampling with a number of 15 interviews (to the saturation stage) of managers and experts.

    Keywords: Organizational Architecture, Information Technology, Tax Administration
  • Mohamadreza Abbasi*, Mansour Eshghpour Pages 93-115

    The Tax Law includes an institution called "time lapse", in our legal system, there is another institution called "statutory deadline". Despite to the "statutory deadline", dispute settlement entities are not allowed to investigate  time lapse  without a request by the relevant taxpayer, and the restitution of paid taxes would not be possible through invoking this matter. Here, the question that arises is whether the above-mentioned institution has been called "time lapse" by negligence and whether this is in fact a statutory deadline? Although under Article (270) of the Tax Law, the demand for taxes after the expiration of the prescriptive period is considered as a breach of the law, and the supervision forces are allowed to deal with this case. However, this research, which is based on the descriptive-analytical method, reveals that this matter is due to the administrative nature of tax laws and it seems that tax dispute settlement boards are not allowed to investigate this issue without a request by the relevant taxpayer. Thus, the term "time lapse" is selected accurately. It seems that the submission of the bill of tax after the expiration of the statutory deadline would not interrupt the prescriptive period and the restitution of received taxes would not be possible. In addition, the issuance and notification of a tax to another source will cause the interruption of the prescriptive period.

    Keywords: Prescription, Statutory Deadline, Tax Sources, Value Added
  • Mohammad Hassanzadeh, Abdolrahim Hashemi Dizaj, Zahra Fotourehchi, Roghayeh Mahdavi Pages 118-142

    This study investigates the effects of increasing and decreasing corporate income tax on urban and rural household welfare. To estimate the general equilibrium model, the social accounting matrix of Iran in 2011 has been used. The model is solved in two scenarios, which include increasing and decreasing corporate taxes. Equivalent Variation index has been used to assess household welfare. Findings indicate that in the first scenario, 10, 20 and 50 percent increase in corporate taxes, decrease the welfare of urban households, but the welfare of rural households’ increases slightly. In these scenarios, the total welfare of urban and rural households decreases. In the second scenario, with the reduction of corporate taxes, the welfare of the urban household has an increasing trend and the rural household experiences a slight decrease in welfare. In this case total welfare increases. Since with the reduction of corporate income tax, the total welfare of households’ increases, so it is suggested that corporate income tax be reduced and replaced with other taxes. Due to the decrease in the welfare of rural households in this case, it is necessary to implement supportive policies to compensate for the welfare of rural households.

    Keywords: Corporate Tax, Households Welfare, Computational General Equilibrium
  • Derakhshan Heydari, Kiyomarth Sohaili, Ali Fallahati* Pages 144-170

    Today, the tax system, as an essential factor directly related to the survival and development of the budget and economy, has become the core of theoretical and empirical research in financial and monetary classification. But taxes are influenced by many factors that differ in different countries. One of the essential cases is uncertainty in economic policies, which has wide-ranging effects on the performance of macroeconomics and various companies. Uncertainty in economic policy, the future, and corporate planning provide significant difficulties and result in a decline in the amount of economic activity, a decrease in corporate revenue, and an increase in the desire among corporations to broaden defensive tax policies. Therefore, it is necessary to include the effects of uncertainty in the experimental models that investigate the factors affecting the tax burden (as a defensive behavior). This research aims to investigate the impact of the amount of tax collection on the relationship between the uncertainty of economic policies and tax defensive behavior in companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2010 to 2018 with the quantile regression approach. The findings of this Paper showed that the effect of inflation uncertainty and Tobin's q-ratio index on taxpayers' defensive behavior was positive and asymmetric. Also, based on other results, the impact of other influential factors on the defensive behavior of taxpayers has been symmetrical. On the other hand, the effect of the tax collection variable on tax defensive behavior has been positive and significant, and the inclusion of this variable in the model has reduced the relationship between the uncertainty of economic activities and the defensive behavior of companies.

    Keywords: Inflation Uncertainty, Defensive Behaviors, Stock Market, Tax Collection, Quantile Regression