فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 86 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کرم حبیب پور گتابی* صفحات 9-53
    مقدمه

    با عنایت به ناکامی رویکرد عینی در سنجش بهزیستی جوانان و چرخش گفتمانی سیاست اجتماعی به سمت بهزیستی ذهنی، مقاله حاضر پس از مفهوم سازی بهزیستی ذهنی، به ارزیابی وضعیت آن در بین جوانان ایرانی می پردازد.

    روش

    مقاله حاضر با روش تحلیل ثانویه کمی روی داده های «پیمایش ملی وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ایران» (1395) در بین جوانان 18 تا 29 ساله ساکن در سرتاسر کشور انجام شده است.

    یافته ها:

     اولا وضعیت بهزیستی ذهنی جوانان در هر دو سنجه و بسیاری از مولفه های سازنده، نامساعد بوده و در سطح پایینی قرار دارد. ثانیا بهزیستی ذهنی جوانان نسبت به دیگر گروه های سنی (30 تا 49 سال و 50 سال و بالاتر) نامساعدتر و نامطلوب تر است؛ به طوری که در قیاس با سایر شهروندان جامعه، جوانان ایرانی ارزش بالاتری برای ترجیحاتی مانند مال و ثروت، پست و مقام، و مشهوربودن قایل اند؛ اعتقاد کم تری به وجود عدالت قضایی و شغلی دارند؛ ارزیابی منفی تری نسبت به وضع رفاهی جامعه دارند؛ وضع زندگی در گذشته را منفی تر و وضع آینده را مثبت تر ارزیابی می کنند؛ آزادی، شادی، امنیت، و تعلق و عرق ملی کم تری احساس می کنند؛ اعتقاد کم تری به رواج قانون گرایی و تحقق شهروندی در جامعه دارند؛ موافق تغییر اساسی وضع فعلی جامعه اند.

    بحث: 

    یافته ها بر این دلالت دارند که گرچه سطح پایین بهزیستی ذهنی در بین جوانان، الگویی فراگیر با سایر گروه های سنی است، اما سطح پایین تر آن در قیاس با بقیه، حکایت از وضع نامطلوب بهزیستی ذهنی در این گروه دارد.

    کلیدواژگان: جوانی، بهزیستی، بهزیستی ذهنی، بهزیستی عینی، الزامات سیاستی
  • سارا معینی جزنی، محمدمهدی لبیبی*، رضاعلی محسنی صفحات 55-88

    مقدمه: 

    در سال های اخیر شاهد بروز تفاوتهایی بین ارزش های زنان و کنشهای آنان هستیم. برخی از زنان کنشهایی مطابق ارزشهای خود دارند و برخی دیگر کنشهایی کاملا متفاوت با ارزشهای خود بروز می دهند. ارزشهای زنان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که در این مقاله با استفاده از نظریه فشار رابرت مرتون به مقایسه این کنشها در سه منطقه شهر تهران پرداخته شده است.

    روش

    این تحقیق کمی بوده و با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. جامعه آماری شامل زنان ساکن در سه منطقه تهران در شمال، مرکز و جنوب شهر بود. نمونه آماری شامل تعداد 390 نفر بود که از هر منطقه 130 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شد.

    یافته ها: 

    عوامل ترس و نگرانی، تبعیض جنسیتی، عدم پذیرش اجتماعی، دل بستگی به خانواده و ضعف اعتقادات مذهبی و افول ارزشهای اخلاقی بر کنش زنان موثرند. این عوامل درمجموع موجب شکل گیری انواع چهارگانه کنشهای زنان، یعنی کنشهای هم نوایانه، کنشهای نوآورانه، کنشهای شکل گرایانه و کنشهای آنومیک شده است. نتایج آزمونها نشان داد رابطه معناداری بین متغیرهای ارزشی با انواع کنشهای زنان وجود دارد.

    بحث:

     نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد بین ارزشها و کنشهای زنان در مناطق سه گانه تهران در برخی موارد شاهد تشابه ها و در مواردی شاهد تفاوتهایی هستیم. درواقع کنشهای زنان تحت تاثیر ارزشهای آنان می تواند به صورت یکی از این اشکال چهارگانه بروز پیدا کند. در منطقه مرفه تهران اغلب کنشها حالتی شکل گرایانه و آنومیک داشت درحالی که در منطقه میانی تهران کنشها ماهیتی نوآورانه و شکل گرایانه داشت و در منطقه جنوب تهران، کنشها ماهیتی هم نوایانه و نوآورانه داشت. در تمام مناطق کنشهای چهارگانه با تفاوتهایی دیده می شود و این موضوع نشان دهنده تحول در ارزشهای زنان است.

    کلیدواژگان: ارزشهای زنان، کنش هم نوایانه، کنش نوآورانه، کنش شکل گرایانه، کنش آنومیک
  • سعدالله نوربخش، محمدمهدی شریعت باقری*، لیلا ذوقی صفحات 89-120
    مقدمه

    با توجه به اهمیت رانندگی و آسیبهای ناشی از آن می توان به ارتباط ویژگیهای انسانی با رفتارهای رانندگی اشاره کرد؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش تدوین الگوی ساختاری رفتارهای رانندگی بر اساس پرخاشگری با میانجیگری تنظیم هیجانات بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی بود. حجم نمونه این پژوهش شامل 917 نفر از رانندگان استانهای تهران، آذربایجان غربی و کردستان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های رفتارهای رانندگی منچستر (1990)، پرخاشگری 30 عاملی (1379) و تنظیم هیجان گراس و جان (1998) بود و از روش مدل سازی معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که مدلهای اندازه گیری متغیرهای موردمطالعه و مدل نهایی پژوهش از برازش مناسبی برخوردارند. همچنین پرخاشگری بر رفتار رانندگی در رانندگان اثر مستقیم داشت و متغیر تنظیم هیجان توانست نقش میانجی بین پرخاشگری و رفتار رانندگی را ایفا کند.

    بحث: 

    برای تبیین رابطه پرخاشگری و رفتارهای رانندگی می توان از سازه تنظیم هیجانات کمک گرفت. به گونه ای که به منظور بهبود وضعیت رانندگی و کاهش میزان تصادفات، ارزیابی موازین و قواعد دریافت گواهی نامه رانندگی منطبق بر مباحث رفتارهای پرخاشگری و هیجانی موردبازنگری قرار بگیرد و رانندگان پرخاشگر، برای برنامه های مشاوره و آموزشی معرفی شوند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانات، پرخاشگری، رفتار رانندگی، معادلات ساختاری
  • علیرضا مظفر، سید حسین محققی کمال*، حسن رفیعی، غلامرضا قائد امینی هارونی صفحات 121-150
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر به رفتارهایی گفته می شود که سلامت و بهزیستی جسمی، روان شناختی و اجتماعی افراد و جامعه را به خطر می اندازد. دوره نوجوانی که با تغییرات جسمانی، روان شناختی و اجتماعی گسترده همراه است، به دلیل خودمحوری و عدم درک مناسب نوجوانان از رفتارهای خود، مرحله مهمی برای شروع رفتارهای پرخطر محسوب می شود. رفتارهای پرخطر و گرایش به آن در نوجوانان از عوامل مهم به خطر افتادن سلامت جامعه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نیادوستی و رابطه آن با گرایش به رفتارهای پرخطر در بین دانش آموزان شهرستان ملکان صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر و پسر مقطع تحصیلی متوسطه اول و دوم شهرستان ملکان بود. حجم نمونه پژوهش 640 دانش آموز بود که از بین دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان ملکان به صورت سهمیه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در تحقیق شامل پرسشنامه گرایش به رفتارهای پرخطر محمدخانی، پرسشنامه رابطه نوه_پدر/مادربزرگ الدر_کانگر و پرسشنامه وضعیت اقتصادی_اجتماعی قدرت نما بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد.

    یافته ها:

     بین نیادوستی و گرایش به رفتارهای پرخطر در بین دانش آموزان رابطه آماری معنادار و معکوس وجود دارد. همچنین بین وضعیت اقتصادی_اجتماعی و گرایش به رفتارهای پرخطر در بین دانش آموزان رابطه آماری معنادار و معکوس وجود دارد. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت اقتصادی_اجتماعی، رابطه بین نیادوستی و گرایش به رفتارهای پرخطر را تعدیل می کند.

    بحث:

     شکاف بین والدین و فرزندان، درک و فهم والدین و نوجوانان را از هم کم می کند و اختلافات بین آنان را دامن می زند. از طرف دیگر این شرایط سبب افزایش احساس تنهایی، انزوا، افسردگی، بزهکاری و انحرافات اجتماعی نوجوانان می شود و آنان را دچار انواع مسایل و مشکلات فرهنگی و اجتماعی می کند. بر اساس محاسبات آماری صورت گرفته و یافته های به دست آمده، با توجه به تاثیر انکارناپذیر رابطه نیادوستی و فرزندان بر وقوع رفتار بزهکارانه، افراد زمانی که دررسیدن به اهداف و آرزوهای خود احساس محرومیت و ناکامی می کنند، به منظور تامین نیازهای روانی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود مرتکب رفتارهایی می شوند که از سوی جامعه مناسب تلقی نمی شود.

    کلیدواژگان: نیادوستی، گرایش به رفتارهای پرخطر، نوجوانان، وضعیت اقتصادی-اجتماعی
  • مهسا زنجانیان، میثم موسایی*، زهرا قاسمی صفحات 151-194
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر بررسی جامعه شناختی بار اقتصادی بیماری قلبی و عروقی بر اساس رویکرد تغییر سبک رفتاری در بیماران قلبی - عروقی بیمارستان قلب جوادالایمه شهر مشهد در سال 1399 بوده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، پیمایش و از نوع مقطعی بوده است. جامعه آماری این پژوهش، 385 نفر از افراد مبتلا به بیماری قلبی و عروقی بالای 50 سال بوده اند که به مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب جوادالایمه مشهد مراجعه کرده اند. اطلاعات از طریق فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. برای بررسی اعتبار پرسشنامه از روش اعتبار محتوی و برای اطمینان از پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای آنالیز داده ها نیز از نرم افزار SPSS و AMOS همراه با آزمونهای آماری مناسب استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از روابط مثبت و معنی دار آماری بین متغیرهای مستقل تحقیق موقعیت اقتصادی اجتماعی، شرایط زندگی و سرمایه مرتبط با سلامت با سبک رفتاری و بار اقتصادی بیماران بودند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که داده های گردآوری شده، مدل ساختاری با متغیرهای بیرونی آن «موقعیت اقتصادی اجتماعی»، «شرایط زندگی» و «سرمایه مرتبط با سلامت» را تا حد قابل قبولی تایید می کند. اثرات کل این سه متغیر بر سبک رفتاری برابر 41/0 محاسبه شد. به عبارت دیگر، 41 درصد از تغییرات سبک رفتاری در میان بیماران قلبی - عروقی به وسیله این سه متغیر قابل تبیین است و 59 درصد واریانس تبیین نشده مربوط به متغیرهای خارج از معادله است. همچنین مشخص شد اثر رویکرد تغییر سبک رفتاری بر بار اقتصادی 49/0 - درصد است.

    بحث: 

    نظر به اینکه تغییر سبک رفتاری، موقعیت اقتصادی اجتماعی، سرمایه های مرتبط با سلامت و شرایط زندگی فرد تاثیر بسزایی در بیماری قلبی و عروقی دارد. ممکن است بتوان با اصلاح و تغییر سبک رفتاری بیماران گام موثری برای پیشگیری و کنترل این بیماری و کاهش هزینه ها و بار اقتصادی بیماری برداشت.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی و عروقی، سبک رفتاری، بار اقتصادی، موقعیت اجتماعی و اقتصادی، شرایط زندگی و سرمایه سلامت
  • بابک السان*، حسین صادق اوغلی، افسر روحی صفحات 195-233
    مقدمه

    با تکیه بر همپوشانی چشمگیر مباحث مربوط به بهزیستی و انگیزش، در چارچوب موتیوونیا، انگیزش انسانها متاثر از تلفیق سه مولفه بهزیسته (ارزیابی کنونی از بهزیستی تجربه شده در گذشته)، بهزیستی (بهزیستی کنونی) و بهخواستی (بهزیستی مقصود برای آینده) تلقی می شود. با توجه به فرآیند بلندمدت آموزش زبان انگلیسی و ضرورت تلاش مضاعف و حفظ رفتار انگیزشی، پژوهش حاضر از یک سو تاثیر بهزیستی و بهخواستی به عنوان دو عامل اصلی چهارچوب موتیوونیا روی تمایل فراگیران به تلاش آتی و از سویی دیگر تاثیر بهزیستی حوزه آموزش زبان انگلیسی بر بهزیستی کلی فراگیران را موردمطالعه قرار می دهد.

    روش

    با روش پیمایش کمی، داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته با 38 گویه رتبه ای و تعدادی متغیر جمعیت شناختی از 193 فراگیر زبان انگلیسی که به روش نمونه گیری در دسترس از میان دانشجویان رشته زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامشهر و دانش آموزان شش دبیرستان واقع در شهرستان بهارستان که علاوه بر فراگیری زبان انگلیسی در مدرسه در دوره های زبان موسسات خصوصی نیز شرکت داشتند، در طول پاییز 1398 جمع آوری شد. تحلیل داده ها به کمک نسخه 26 نرم افزار SPSS با تحلیل مدل رگرسیون خطی چندگانه و آزمون ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها:

     بهزیستی فراگیران در حوزه آموزش زبان و بهخواستی آنها هر دو با سطح معناداری کمتر از 1 درصد تاثیر مثبت و معناداری بر تمایل فراگیران به تلاش بیشتر در فراگیری زبان انگلیسی دارند. این در حالی است که تنها بهزیستی فراگیران در بستر آموزش زبان انگلیسی با سطح معناداری کمتر از یک درصد بر بهزیستی کلان زبان آموزان موثر بود.

    بحث:

     نتایج پژوهش همسو با چارچوب موتیوونیا نشان داد سیاست گذاران بهزیستی و آموزش بایستی آماج نهایی هر حرکت انگیزشی را در راستای تلاش برای دست یابی به بهزیستی دانسته و برای افزایش عملکرد انگیزشی در فراگیران زبان انگلیسی به سیاست گذاریهای لازم برای ایجاد و ارتقاء به خواستی و آموزش بهزیستی محور مبادرت کنند.

    کلیدواژگان: موتیوونیا، انگیزش، بهزیسته، بهزیستی، بهخواستی، فراگیری زبان انگلیسی
  • فاتح محمدی، وکیل احمدی* صفحات 235-268
    مقدمه

    یکی از چالشهای مهم در دوره بازنشستگی موضوع کیفیت زندگی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بر کیفیت زندگی معلمان بازنشسته شهرستان جوانرود در سال 1399 بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر بر اساس رویکرد کمی و به شیوه پیمایش انجام شده است. 170 پرسشنامه به شکل آنلاین توسط معلمان بازنشسته که به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند، تکمیل شد. ابزار مورداستفاده پرسشنامه محقق ساخته سرمایه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و همچنین پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بوده است. برای تحلیل داده ها از آزمونهای مقایسه ای من وایتنی و کروسکال والیس و همچنین رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است.

    یافته ها: 

    کیفیت زندگی معلمان بازنشسته شهرستان جوانرود بالاتر از متوسط بوده است و میانگین بعد بهزیستی محیطی کمتر از ابعاد دیگر بوده است. میانگین کیفیت زندگی زنان و کمتر از 50 ساله ها نسبت به بقیه گروه ها بیشتر بوده است. میانگین سرمایه اجتماعی معلمان بازنشسته بیشتر از سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی بوده است. سرمایه اجتماعی و اقتصادی مردان بیش از زنان، اما سرمایه فرهنگی زنان بیشتر از مردان بوده است. سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی معلمان بازنشسته برحسب تحصیلات، سن و جنس متفاوت بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داده است که سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی 56 درصد از تغییرات کیفیت زندگی را تبیین کرده اند.

    بحث:

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر مهم ترین سرمایه زندگی معلمان بازنشسته که در کیفیت زندگی آنها نقش مهمی داشته است سرمایه اجتماعی بوده و در سیاستهای اجتماعی برای جمعیت سالمند باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، کیفیت زندگی
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری صفحات 269-312
    مقدمه

    حقوق شهروندی مجموعه ای از قواعد حاکم در اجتماع در ارتباط با سیاست، نهادها، دولتها و جامعه مدنی است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر آگاهی از حقوق شهروندی با استفاده از شیوه فراتحلیل است.

    روش

    روش اجرای پژوهش فراتحلیل کمی با هدف انسجام بخشی، مرور نظام مند و یکدست سازی مطالعات صورت گرفته در یک زمینه حقوق شهروندی بود. جامعه آماری این پژوهش 32 پژوهش از پژوهشهای صورت گرفته در سالهای 1400-2004 بود که 28 نمونه سند پژوهشی متناسب با ملاکهای فراتحلیل کمی (ضریب همبستگی، حجم نمونه، سطح معنی داری، کیفیت پژوهش، اعتبار و روایی پژوهش و پیمایش)، با هدف ترکیب و شناسایی میزان تاثیر آن انتخاب شدند.

    یافته ها:

     بین عوامل سیاسی (مشارکت سیاسی، گرایش سیاسی، آگاهی سیاسی، اعتماد سیاسی)، فرهنگی (آگاهی اجتماعی از حقوق، آموزش حقوق شهروندی، مصرف رسانه ای، سرمایه فرهنگی)، اجتماعی (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی) و متغیرهای زمینه ای (سطح تحصیلات، سن، پایگاه اقتصادی- اجتماعی) با میزان آگاهی از حقوق شهروندی رابطه وجود دارد. اندازه اثر عوامل اجتماعی، زمینه ای، فرهنگی و سیاسی بر آگاهی از حقوق شهروندی به ترتیب بیشتر است که مجموع این عوامل توانسته اند 0.20 درصد از تغییرات آگاهی از حقوق شهروندی را تبیین کنند.

    بحث: 

    افزایش میزان مشارکت مردم در حوزه های سیاسی و اجتماعی زمینه را برای گسترش آگاهیهای سیاسی شهروندان فراهم می کند. تقویت اعتماد سیاسی شهروندان به نظام سیاسی، توسعه حقوق شهروندی را به همراه خواهد داشت. آموزش حقوق شهروندی زمینه افزایش آگاهیهای سیاسی- اجتماعی را فراهم می کند. بهره مندی از رسانه های جمعی و تقویت سرمایه های فرهنگی موجب تقویت اعتماد اجتماعی، افزایش مشارکت و انسجام اجتماعی می شود و بستر لازم را برای توسعه حقوق شهروندی و برقراری و افزایش مولفه های حقوق شهروندی فراهم می کند. در کنار همه این ضرورتها، تحصیلات، سن و پایگاه اقتصادی- اجتماعی افراد هم در افزایش آگاهی مردم از حقوق شهروندی و برقراری مولفه های حقوق شهروندی موثر است که لازم است مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، حقوق شهروندی، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل
  • محمد دهقان، سید نعمت الله موسوی*، ابراهیم زارع، محمد بذرافشان صفحات 313-351
    مقدمه

    فقر یک پدیده ی نامطلوب اقتصادی- اجتماعی است که ثبات سیاسی، همبستگی اجتماعی و سلامت روانی اقشار مختلف جامعه را به خطر می اندازد. مطالعات مربوط به فقر در سال های اخیر، تنها به فقر درآمدی محدود نمی ‍‍ شوند و به ابعاد دیگر از جمله سلامت و بهداشت، آموزش و استاندارهای زندگی نیز وابسته است. با شناسایی الگوهای فقر، به جای پیش داوری در مورد سیاست های اقتصادی و اجتماعی مناسب برای مقابله با فقر، می توان متناسب با ماهیت این الگوها به تبیین سیاست های مناسب و تاثیرگذار بر فقر در سطح جامعه پرداخت.

    روش

    در پژوهش حاضر با رویکردی چند بعدی به فقر (شامل فقر آموزشی، فقر مسکن، فقر غذایی، فقر سلامت و فقر درآمدی)، میزان آسیب پذیری خانوارهای تحت حمایت دولت در ایران بررسی شد. به این منظور اطلاعات هزینه ای خانوارهای تحت حمایت دولت در سال 1396، مبنای مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که 47 درصد از خانوارهای تحت حمایت دولت، زیر خط فقر غذایی قرار دارند. از نظر عمق و کیفیت استیلای ابعاد مختلف فقر در بین خانوارهای مورد مطالعه، فقر مسکن بیشترین شکاف فقر را خود اختصاص داده است و پس از آن فقر آموزش با شکاف فقر نزدیک به 40 درصد قرار دارد. شکاف فقر در ابعاد درآمدی و سلامت در این مطالعه نسبت به ابعاد یاد شده بسیار پایین می باشد. به طور کلی، مشخص شد که خانوارهای تحت حمایت دولت در کنار فقر درآمدی، دچار فقر سلامت، مسکن، آموزش و فقر غذایی نیز می باشند.

    بحث:

     با توجه به یافته های حاصله، پیشنهاد می شود تا  سیاست گذاران نسبت به اتخاذ و گسترش ابزارهای سیاستی- حمایتی که در آن ابعاد مختلف فقر در قالب یک نظام جامع مورد توجه قرار بگیرد، اقدام نمایند

    کلیدواژگان: شاخص فقر چندبعدی، خط فقر، سیاست های حمایتی، ایران
  • اکبر خدابخشی*، بهناز غلامیان صفحات 353-389
    مقدمه

    سلامت یکی از شاخصهای اصلی توسعه یافتگی در هر کشوری محسوب می شود و سرمایه گذاری در این بخش تاثیر مستقیم بر رفاه جامعه و رشد اقتصادی دارد. کمبود و نارسایی در ارایه خدمات سلامت از نشانه های ضعف دولتها محسوب می شود. ازاین رو بررسی عملکرد دولتها بر بخش سلامت، از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر به بررسی اثر زیرشاخصهای حکمرانی بر هزینه های سلامت برای دو گروه از کشورهای با درآمد و با درآمد بالا پرداخته است.

    روش

    برای انجام این پژوهش از مدل داده های ترکیبی از نوع متوازن استفاده شد. هزینه سلامت کل به عنوان متغیر وابسته و زیرشاخصهای حکمرانی شامل شش زیرشاخص به عنوان متغیرهای مستقل و شاخص توسعه انسانی به عنوان متغیر کنترل مورداستفاده قرار گرفتند. برای انجام محاسبات از نرم افزار Eviews10 بهره گرفتیم.

    یافته ها: 

    یافته ها در گروه کشورهای پایین درآمدی اثر زیرشاخصهای حکمرانی بر هزینه های سلامت را تایید کرد. بعلاوه همه ضرایب متغیرها در گروه با درآمد بالا در سطح اطمینان 90 درصد معنادار بوده است. به این معنی که هرچه شاخص حکمرانی از وضعیت بهتری برخوردار باشد هزینه های سلامت افزایش می یابد. الگوی مورداستفاده در پژوهش نیز از برازش مناسب برخوردار بود.

    بحث:

     با استدلال از نتایج پژوهش، به نظام حکمرانی کشورهای با درآمد پایین که دارای ضعف در حکمرانی هستند توصیه می شود که برای کاهش بی ثباتیهای سیاسی و کاهش قوانین بازدارنده بیشتر تلاش کنند. بعلاوه اینکه رفع موانع تجاری و ایجاد محیط رقابتی در این کشورها موضوعی کلیدی و اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: رفاه، حکمرانی، سلامت، هزینه های سلامت، داده های پانل
|
  • Karam Habibpour Gatabi* Pages 9-53
    Introduction

    Considering the failure of the objective approach in measuring youth well-being and the discourse turn of social policy towards subjective well-being, the present article, after conceptualizing subjective well-being, evaluates its situation among Iranian youth.

    Method

    The present article is a quantitative secondary analysis of the data of the "National Survey of the Social, Cultural and Moral Status of Iranian Society" (2016) among young people aged 18 to 29 living throughout the country.

    Findings

    Firstly, the subjective welfare of young people in many components is unfavorable. Second, the subjective welfare of young people is more unfavorable than other age groups; compared to others (30-49 years, 50 years and older), Iranian youth value higher preference, such as wealth, position, and fame; they have less belief in the existence of judicial and professional justice; they also have a more negative assessment of the welfare of society; they Evaluate the life situation in the past as more negative and the future situation as more positive; they feel less freedom, happiness, security, and national belonging; they have less belief in the prevalence of legalism and the realization of citizenship in society; finallu, they agree with a fundamental change in the current state of society.

    Discussion

    The findings indicate that although the low level of subjective welfare among young people is a pervasive pattern with other age groups, but its lower level compared to others indicates an unfavorable state of subjective welfare in this group.

    Keywords: Youth, Well-being, Subjective well-being, Objective well-being, Policy imolications
  • Sara Moeini Jazani, MohamadMehdi Labibi*, Reza Ali Mohseni Pages 55-88
    Introduction

    In recent years, we have seen differences between women’s values ​​and their actions. Some women have actions according to their values ​​and others express actions completely different from their values. Women’s values ​​are influenced by various factors that are mentioned in this article, and Robert Merton’s theory of pressure has been used to identify women’s actions and in general, and women’s actions in three districts of Tehran were compared.

    Method

    This research is quantitative, it and has been done with a survey technique and a researcher-made questionnaire. The statistical population includes women living in three areas of Tehran in the north, center and south of the city. The statistical sample includes 390 people out of which 130 people were selected by random sampling.

    Findings

    Factors of fear and anxiety, gender discrimination, social rejection, attachment to the family and the weakness of religious beliefs and the decline of moral values ​​affect the actions of women. Besides, these factors have led to the formation of four types of women’s actions: concordant actions, innovative actions, formative actions, and anomic actions. The results showed that there is a significant relationship between value variables and types of women’s actions.

    Discussion

    The results of the test of research hypotheses show that in some cases there are similarities and differences between the values and actions of women in the three districts of Tehran. In fact, the actions of women under the influence of their values can manifest as one of these four forms. In the affluent region of Tehran, most of the actions were morphological and anomic, while in the central region of Tehran, the actions were innovative and formative in nature, and in the southern region of Tehran, the actions were consonantal and innovative in nature. Some differences were found in the four actions in all areas, and this reflects a change in women’s values.

    Keywords: Women’s values, Conformist action, Innovative action, Formative action, Anomic action
  • Sahdolah Noorbakhsh, MohammadMehdi Shariat Bagheri*, Leila Zoghi Pages 89-120
    Introduction

    Considering the importance of driving and the resulting injuries, we can point to the relationship between human characteristics and driving behaviors. Therefore, the aim of this study was to develop a structural model of driving behaviors on the basis of aggression mediated by emotion regulation.  

    Method

    This research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of quantitative methods of data collection. The statistical population of this study includes 917 drivers from Tehran, West Azerbaijan, and Kurdistan provinces who were selected and evaluated by cluster sampling method. Data collection tools were Manchester (1990) driving behavior questionnaire, aggression 30 factors (1379) and   Grass and John’s (1998) emotion regulation.

    Findings

    The results of the analysis structural equation showed that the measurement models of the studied variables and the final model of the research had a good fit. Aggression also had a direct effect on driving behavior of drivers. The emotion regulation variable was able to mediate between aggression and driving behavior.

    Discussion

    the structure of emotion regulation can be used to explain the relationship between aggression and driving behaviors. It is suggested that in order to improve the driving situation and reduce the number of accidents, the criteria and rules for obtaining a driver’s license should be reviewed in accordance with the topics of aggression and emotional behaviors. Accordingly, ounseling and training programs should be developed and introduced to Drivers.

    Keywords: Aggression, Driving behavior, Regulation of emotions, Structural equation
  • Alireza Mozaffar, Seyed Hossein Mohaqeqi Kamal*, Hassan Rafiei, Gholamreza Gaedamini Harouni Pages 121-150
    Introduction

    Risky behaviors and the tendency towards them among adolescents is one of the important menaces to the health of any society. The present study was conducted with the aim of investigating  hostility  and  its  relationship with  the  tendency  to  risky  behaviors  among  the students of Malekan city in 2020.

    Method

    The present research is a correlational study. The statistical population includes all male and female first and second grade high school students in Malekan city, which includes a total of 9,500 students. The sample size was 640 students who were selected from among the first and second grade high school students in Malekan city as a quota. Data analysis was performed using Pearson correlation test and multiple linear regression.

    Findings

    The results showed that there is a statistically significant and inverse relationship between  grandchild /grandparent  relationship  and  tendency  towards  high-risk  behaviors  among students.  Besides, there  is  a  statistically  significant  and  inverse  relationship  between  socio-economic status and the tendency towards high-risk behaviors among students. however, at the middle and high socio-economic level there is no statistically significant relationship between grandchild / grandparent relationship and tendency towards high-risk behaviors.

    Discussion

    Given the significant tendency of adolescents towards high-risk behavior and its positive relationship with the socio-economic level of the society it is necessary for the government to monitor and pay attention to the improvement of the socio-economic level of teenagers’ families, as well as the state of unfriendliness and family cohesion.

    Keywords: Grandchild, Grandparent relationship, Tendency towards risky behaviors, Socio-economic status
  • Mahsa Zanjanian, Meysam Mousaei*, Zahra Ghasemi Pages 151-194
    Introduction

    This is a sociological study of the economic burden on patients writh cardiovascular disease (CVD) based on the behavior change approach in their behavior in Javad Al-Aeme hospital of Mashhad in 2020.

    Method

    This is a cross-sectional survey conducted on a population of 385 CVD patients of over 50 years of age admitted to the Training, Research and Treatment Center of Javad Al-Aeme hospital of Mashhad. Data were collected through a demographic profile form and a researcher-made questionnaire, the validity and reliability of which were measured using the content validity method and the Cronbach’s alpha method, respectively. SPSS and AMOS softwares and appropriate statistical tests were used for the data analysis purpose.

    Findings

    The results of regression analysis demonstrated a significant positive relationship of the independent variables of the study, i.e. “socio-economic status”, “living conditions”, and “health-related capital” with patients’ behavioral style and economic status. The results of structural equation modeling (SEM) showed that the collected data confirm at an acceptable level the structural model with its extraneous variables, i.e. “socio-economic status”, “living conditions” and “health-related capital”. The total effects of these three variables on behavioral style were calculated to be 0.41. In other words, 41% of the behavioral style changes among cardiovascular patients can be explained by these three variables and 59% of the unexplained variance related to exogenous variables. It was also found that the effect of the behavior change approach on economic burden was -0.49%.

    Discussion

    Since the behavioral style change, socio-economic status, health-related capital, and living conditions significantly affect the CVD, effective steps can be taken to prevent and control this disease and reduce its costs and economic burden by modifying and changing the patients’ behavioral style.

    Keywords: Cardiovascular disease, Behavioral style, Economic burden, Socio-economic status, Living conditions, Health capital
  • Babak Elsan*, Hossein Sadeghoghli, Afsar Rouhi Pages 195-233
    Introduction

    Drawing on the overlap between concepts of wellbeing and motivation, based on motivonia, human motivation is derived by the wellbeing experienced in the past, present, and well-willing (desired future wellbeing). Due to the long-term procedure of learning a foreign language and the necessity of intended effort and maintaining motivated behaviour, this study investigated the effect of wellbeing and well-willing as two main motivonic factors on English language learners’ intended effort, and probed the impact of English learning wellbeing on learners’ general wellbeing.

    Method

    The data were collected during the autumn in 2019, through a self-developed quatitative questionnaire entailing 38 Likert-type scales and some demographic items from 193 students of Islamic Azad University of Islamshahr and six secondary schools in Baharestan county, who were attending private language courses as well. Data analysis was performed using multiple linear regression and Pearson correlation tests via SPSS version 26.

    Findings

    The results revealed that the learners’ L2 engaging wellbeing (adjusted R2 = .65, p < .01) and well-willing (adjusted R2 = .34, p < .01) had positive significant effects on their willingness to devote future efforts to learn English. Moreover, the learners’ English learning wellbeing (adjusted R2 = .28, p < .01), but not well-willing, indicated significant effect on their global wellbeing.

    Discussion

    The results, in line with motivonia, indicated that policy-makers of wellbeing and education, should consider the ultimate end of any motivational engagement in the direction of promoting wellbeing, and take necessary steps to form and improve well-willing and wellbeing-oriated education in order to enhance motivated behaviour among learners of English.

    Keywords: Motivonia, Motivation, Wellbeing, Well-willing, Foreign language learning
  • Fateh Mohammadi, Vakil Ahmadi* Pages 235-268
    Introduction

    One of the most significant chalanges during retirement period is the isuue of quality of life. The aim of this study is to investigate the effect of cultural, economical, and social capital on the quality of life of the retired teachers in Jawanroud, a county in Kermanshah Province in 2020.

    Method

    The method of this study is descriptive-analytic. 170 teachers were randomly selected as the sample of the study. Questionnaires were utilized to gather the data. The instruments used were a researcher-made questionnaire on cultural, economic, and social capital as well as the standard quality of life questionnaire of the World Health Organization (WHO). Mann-Whitney and Kruskal-Wallis’ comparative tests as well as multivariate regression were used to analyze the data.

    Findings

    The results of the study indicated that the mean of social factor and quality of life of the retired teachers in Jawanroud was obove the average (3.43). The mean of social variable of retired children (3.50) was more than economic (2.50) and cultural (1.40) one. Cultural varaiable was more among women than men while social and economic of men were more that that of women. The results also demonstrated that there was a significant correlation between the quality of life and the variables of age and education. Finally, the regression analysis indicated that the cultural, economical, and social capital as well as the quality of life had a significant correlation with each other, and these three variables had 0.56 of prediction for quality of life and its elements.

    Discussion

    Therefore, it can be concluded that cultural, economic and social capital are the most important capital for explaning the quality of life of the retired teachers, which should be taken into account by those in charge in this regard.

    Keywords: Meta- synthesis, Suicide, Suicide attempt, Suicidal behavior
  • Akbar Zolfaghari*, Taha Ashayeri Pages 269-312
    Introduction

    Citizenship rights refers to a set of rules governing society in relation to politics, institutions, governments, and civil society. The main purpose of this study is to investigate the factors affecting the awareness of citizenship rights using meta-analysis.

    Method

    The mechanism of conducting the research is meta-analysis-quantitative. The purpose of this method is to integrate, systematically review and standardize studies conducted in a specific field of research. The statistical population (materials) of this research comprises 32 research studies conducted in the years 1383-1400, of which 28 samples of research documents were found to be in accordance with the criteria of quantitative meta-analysis (correlation coefficient, sample size, significance level, research quality, validity of research, and survey).

    Finding

    The results show that between political factors (political participation, political orientation, political awareness, and political trust), cultural (social awareness of rights, citizenship rights education, media consumption, and cultural capital), social (social trust, social participation, and social cohesion) and contextual variables (level of education, age, and socio-economic status) were found to have a significant relationship with the level of awareness of citizenship rights.

    Discussions

    Increasing the level of people’s participation in the political and social spheres provides the basis for expanding the political awareness of citizens. Strengthening citizens’ political trust in the political system would lead to the development of citizenship rights. Education of citizenship rights provides the basis for increasing political-social awareness.

    Keywords: Political trust, Citizenship rights, Social capital, Meta-analysis
  • Mohammad Dehghan, Seyed Nematolla Mousavi*, Ibrahim Zare, Mohammad Bazrafshan Pages 313-351
    Introduction

    Poverty is an undesirable socio-economic phenomenon that endangers the political stability, social solidarity, and mental health of the different sections of society. The literature on poverty in recent years has not been limited to income poverty, but also to other aspects such as health, education, and living standards. By identifying patterns of poverty, instead of prejudging the suitable economic and social policies to combat poverty, we can explain the appropriate and effective policy on poverty at the community level in accordance with the nature of these patterns.

    Method

    In the present study, with a multidimensional approach to poverty (including educational poverty, housing poverty, food poverty, health, and income poverty), the vulnerability of government-supported households in Iran were investigated. For this purpose, the expenditure information of government-supported households in 2017 was the basis of the study.

    Findings

    The results showed that nearly 47% of the households surveyed are below the food poverty line. In terms of depth and quality of dominance of different dimensions of poverty among the studied households, housing poverty has the largest poverty gap, followed by education poverty with a poverty gap of nearly 40%. In summary, the poverty gap in income and health dimensions in this study is very low compared to the mentioned dimensions. In general, it was found that government-sponsored households, in addition to income poverty, also suffer from poor health, housing, education, and food poverty.

    Discussion

    Based on the findings, it is suggested that policy makers adopt and formulate policy-support tools in which the various dimensions of poverty are considered in the form of a comprehensive system.

    Keywords: Multidimensional Poverty Index, Poverty Line, Supportive Policies, Iran
  • Akbar Khodabakhshi*, Behnaz Gholamian Pages 353-389
    Introduction

    Health is one of the main indicators of development in any country, and investing in this sector has a direct impact on the welfare of society and economic growth. The lack and insufficiency in providing health services is considered as a sign of government weakness. Therefore, it is very important to examine the performance of governments in the health sector.

    Method

    The present research has investigated the effect of governance sub-indicators on health costs for two groups of low-income and high-income countries. To conduct this research, a balanced mixed data model was used. The total health cost was used as a dependent variable and the governance sub-indicators including six sub-indicators were used as independent variables and the human development index was used as a control variable. We used Eviews10 software to perform calculations.

    Findings

    The findings of the research in the group of low-income countries confirmed the effect of the following governance indicators on health costs. In addition, all the coefficients of the variables in the high-income group were significant at the 90% confidence level, which means that the better the governance index, the higher the health costs appear to be. The model used in the research also had a suitable fitness.  

    Discussion

    Arguing based on the results of the research, it is recommended to the governance system of low-income countries that have weak governance to reduce political instability and reduce restrictive laws. In addition, removing trade barriers and creating a competitive environment in these countries is a key and inevitable issue.

    Keywords: Welfare, Governance, Health costs, Panel data