فهرست مطالب

پژوهش نامه نقد آرای تفسیری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی آهنگ، مهدی آریان فر صفحات 11-38

    پدیده غلو و اندیشه‎‌‌‌های غالیانه یک واقعیت پیچیده در فرهنگ شیعه محسوب می‌شود. این پدیده بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) ظهور نمود. مبارزات مستمر اهل بیت (ع) و عالمان شیعه با پدیده غلو با ابراز نگرانی‌‌‌های ایشان از ترویج خرافات و تخریب چهره دین پیوند خورده است. غالیان برای دست‌یابی به اهداف خویش با ترویج باور‌‌های اساطیری کهن، اختلاف افکنی و ترویج اباحی‌گری روایاتی را در کرامات و فضایل اهل بیت (ع) جعل و منتشر می‌کردند که نمونه ‎هایی از آن‌‌ها در منابع روایی و تفاسیر ماثور شیعه قابل‌ردیابی است. یکی از تفاسیر روایی به زبان فارسی تفسیر تبیان سلیمانی است که محمد مشهدی (درگذشته حدود 1125ق) مولف تفسیر مشهور کنزالدقایق و بحرالغرایب در سده 12 هجری آن را نوشته است. در این مطالعه با تحلیل متون تفسیری و استفاده از داده‌‌‌های رجالی و حدیثی نمونه‎ هایی از روایات غالیان را که در این متن تفسیری رسوب کرده است برپایه تحلیل سند و متن روایت‌ها بازخواهیم شناخت.

    کلیدواژگان: محمد مشهدی، تبیان سلیمانی، تفاسیر روایی، غلو، روایات
  • مهدی ابراهیمی صفحات 39-68

    مفسران قرآن را با گرایش‌ها و روش‌های مختلفی تفسیر می‌کنند. یکی از این گرایش‌ها تفسیر علمی است. محمدتقی شریعتی (1286-1366ش) با نگارش تفسیر نوین از پیش‌گامان و باورمندان به این گرایش تفسیری در عصر حاضر است. رویکرد او به تفسیر علمی تحت تاثیر عوامل معرفتی و درون‌دینی مثل باور به جامعیت و اعجاز قرآن و کتاب زندگی دانستن آن، یا عوامل بیرون دینی مثل بازگشت اصلاح‌گرایانه به قرآن و توانمند کردن در مقابل اندیشه‌‌های غیردینی قرار دارد. به‌همین‌سبب رویکرد او به تفسیر علمی قرآن بیش‌تر در جهت استفاده از علوم تجربی برای تفسیر قرآن است و از میان فنون مختلف تفسیری، به آن‌هایی نظر دارد که با تفسیر علمی تناسب بیش‌تری داشته باشند؛ فنونی هم‌‌چون ذکر شان نزول، تحلیل بر اساس تناسب سوره‌ها، تحلیل ادبی و بلاغی، و ریشه‌یابی لغات. در این مطالعه می‌خواهیم با مرور این ویژگی‌ها هم‌‌چون ویژگی‌های شاخص تفسیر محمدتقی شریعتی، استحکام نظری مبانی و روش‌های محمدتقی شریعتی را نیز بسنجیم. فرضیه مطالعه آن است که فراتر از همه مشکلات و نقاط ضعف نظری روش‌های تفسیر علمی، کاربست روش‌های فوق در تفسیر نوین شریعتی با رویکردی متناقض و دوگانه در پذیرش زبان عرفی و تفسیر علمی هم‌‌راه شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، تفسیر علمی، تفسیر نوین، محمدتقی شریعتی، زبان دین، زبان قرآن
  • محمد خامه گر صفحات 69-96

    سوره تحریم یکی از سوره‌های کوتاه قرآن کریم است. بااین‌که مفسران توجه گسترده‌ای به مضامین خاص این سوره هم‌چون اشاره به توبه نصوح یا حکم شرعی تحریم امر حلال نشان داده‌اند اغلب آیات آن را پراکنده و جداازهم تفسیر نموده‌اند؛ گویی میان آیات مختلف سوره پیوندی وجود ندارد. البته، معدود مفسرانی اغلب از معاصران به وحدت ساختاری این سوره باور داشته، و برای کشف ساختار و غرض آن کوشیده‌اند؛ اما درعمل هریک با کاربست شیوه‌ای به نتیجه‌ای متفاوت با دیگران رسیده، و به‌نظر می‌رسد کم‌تر کسی از ایشان توانسته است برپایه نگاهی بی‌طرفانه عینیت‌گرایانه همه شواهد را بازبیند و گزینشگرانه با آن‌ها روبه‌رو نشود. مطالعه کنونی کوششی است برای تحلیل ساختار و کشف غرض سوره تحریم با کاربست روشی جامع همه روش‌های پیشینیان، و با کوشش برای بازنمودن تحلیلی عینیت‌گرایانه و مستدل از ساختار و غرض سوره. بنا ست از این فرضیه دفاع شود که برخلاف تصور اغلب مفسران پیشین و محققان معاصر، آیات سوره نه در مقام تبیین شیوه اخلاق‌مدار رویارویی با همسران در محیط خانواده، که در مقام هشدار نسبت به فعالیت عناصری خیانت‌پیشه در اطراف خانواده پیامبر (ص) است. گذشته از تبیین متفاوتی که از غرض سوره در این مطالعه حاصل شده، روش تحلیل ساختار و غرض سوره در این مطالعه نیز نوآورانه است؛ روشی که می‌توانش «روش جامع بازشناسی غرض سوره» نامید و اکنون در این مطالعه برای نخستین بار بازنموده می‌شود.

    کلیدواژگان: هدفمندی سوره ها، غرض سوره، ساختار سوره، سوره تحریم، منافقین، همسران پیامبر (ص)
  • محمد صدیقی اسکی، مرضیه محصص، مریم خوشدل روحانی صفحات 97-126

    بررسی و نقد دیدگاه‌‌های نواندیشان معاصر در تفسیر آیات قرآن دستاورد‌های شایان توجهی دارد. در مطالعه حاضر، با روش توصیفی تحلیلی به این مسیله پرداخته می‌شود که دیدگاه‌‌های شحرور درباره اقتضایات سنت نبوی و رسولی در تفسیر آیات قرآنی چیست و چه ناهم‌سویی‌‌هایی با بینش‌های کلامی عبدالله جوادی آملی، به‌مثابه یک متکلم و مفسر شیعه معاصر، دارد. محمد شحرور، هم‌چون یکی از فعالان گفتمان قرآن‌بسندگی معاصر، در کتاب السنه الرسولیه والسنه النبویه: رویه جدیده، آیات قرآن را به دو مجموعه آیات رسالت و آیات نبوت تقسیم می‌کند و بر این باور است که تبعیت از پیامبر (ص) تنها اختصاص به موضوعاتی دارد که در آیات رسالت گنجانده شده‌اند و این آیات عموما دربردارنده مواعظ، وصایا و حدود است. براین‌اساس آیاتی که دربردارنده خطابی به پیامبر (ص) با گزاره «یا ایها النبی» است بر آن دلالت دارد که این فرمان مختص معاصران پیامبر بوده است و به نسل‌‌های پس از وی تسری نمی‌یابد. این در حالی است که جوادی آملی، هم‌چون یک مفسر و متکلم معاصر شیعی، بر جایگاه نبی در اخبار بی‌واسطه از خدا تاکید می‌کند و سامان‌دهی حیات معنوی و اجتماعی مردم بر اساس چنین اخبارهایی را ضروری می‌شمارد. نیز، با تاکید بر برخورداری پیامبر (ص) از کمال معرفت یقینی و مصونیت از گناه و خطا در عرصه اعمال شخصی و اجتماعی تبعیت مطلق از او را ضروری می‌داند.

    کلیدواژگان: محمد شحرور، جوادی آملی، سنت نبوی، سنت رسولی
  • سجاد نیازی فرد، سید مصطفی احمدزاده صفحات 127-152

    تفسیر المیزان فی تفسیر القرآن اثر محمدحسین طباطبایی از مهم‌ترین تفاسیر معاصر شیعه است که به روش تفسیر قرآن با قرآن نوشته شده است. طباطبایی، هم‌چنان که در بحث‌های تفسیری خود دیدگاه‌هایی جدید ارایه کرده، در علوم قرآن هم به مثابه عالمی شیعی نوآوری‌هایی داشته است. از جمله این نوآوری‌ها توجه او به اهمیت بحث تقدیم و تاخیر آیات هم‌چون یکی از مباحث علوم قرآن برای فهم قرآن است. این بحث به دلیل ارتباط تنگاتنگ آن با شناخت سیاق موردتوجه طباطبایی قرار گرفته است. هدف مطالعه کنونی بازشناسی دیدگاه‌های طباطبایی در این زمینه، و تبیین جایگاه این آراء در قیاس با دیدگاه‌های دیگر مفسران در مباحث تقدیم و تاخیر آیات است. بنا ست ضمن بررسی اسباب تقدیم و تاخیر از دیدگاه طباطبایی، گزارشی از نوآوری‌های وی در گسترش اسباب تقدیم و تاخیر هم‌چون إسترحام، إشفاق و بیان شمول ارایه شود و در کنار آن، تبیین نوآورانه طباطبایی از مفهوم تقدیم و تاخیر نیز تبیین گردد.

    کلیدواژگان: تقدیم و تاخیر، تاریخ علوم قرآن، سیاق، طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن
  • حسین مرادی، محمدعلی لسانی فشارکی صفحات 153-183

    سین تاکید‏‏‏ یا تحقیق به‏رغم کاربرد قابل توجهی که در قرآن کریم دارد، هم‌چنان غریب و ناشناخته است، عمدتا کاربردهای آن به حساب سین تسویف یا استقبال گذاشته، و از جایگاه دقیق و حساس آن غفلت می‌‌شود. در این مطالعه با این فرض که بسیاری از موارد کاربرد حرف سین بر سر فعل مضارع در قرآن برای تاکید‏‏‏ و تحقیق فعل پس از خود است و نه برای افاده معنای تسویف و استقبال، تلاش خواهیم کرد با استخراج موارد کاربرد حرف سین در قرآن و مراجعه به تفاسیر مختلف و کتب نحو و علوم قرآن و ترجمه‏‌های مشهور فارسی قرآن، به توصیف و تحلیل آراء درباره معنا و مفهوم این حرف در آیات قرآن بپردازیم. بنا ست از این فرضیه دفاع کنیم که بسیاری از موارد کاربرد سین بر سر فعل مضارع در قرآن کریم نه برای تسویف و استقبال آن‌گونه که عمده مفسران و مترجمان تصور کرده‌اند بل‌که از برای دلالت بر تاکید‏‏‏ و تحقیق است و باید هنگام ترجمه آن را معادل کلماتی مانند یقینا، البته، درواقع، بی‏شک، لامحاله، ناگزیر، دایما، پیوسته و امثال آن‌ها گرفت.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سین، تاکید، تحقیق، تسویف، استقبال
|
  • Alī Ahang, Mahdī Ārīyānfar Pages 11-38

    The phenomenon of extremism and extremist thought is a bitter and complex fact in the Shiite narrative and theological dictionary. This phenomenon has emerged as a deviant current after the death of the Holy Prophet of Islam with the aim of show a bad nature of the Ahl al-Bayt (AS). The continuous struggle of Ahl al-Bayt and Shiite thinkers against the phenomenon of extremism is designed from the origin and purpose of this extremist idea in promoting superstitions and destroying the image of religion. The Extremists, with goals such as breeding superstitions, spreading discord and promoting immorality, forged and published narrations about the merits and virtues of Ahl al-Bayt, examples of which can be traced in narrative sources and interpretations of Shia proverbs. One of the interpretations of Persian narration is the commentary of "Tibyān Suliymānī" which was written in the 12th century AH by Mīrzā Muḥammad Mashhadī (around 1125 AH) , the author of the famous commentary of Kanz al-Daqā'iq and Baḥr al-Gharāib. In the present research, with the library method and the analysis of exegetical texts, and using the data of cognitive scholars and hadith research, some examples of such narrations, focusing on the first volume of the said commentary, are evaluated and criticized in terms of text and documents.

    Keywords: Muḥammad Mashhadi, Tibyān Suliymānī, Narrative Interpretations, Extremist, Narrations
  • Mahdi Ebrahimi Pages 39-68

    The approach of commentators to the interpretation of the Qurʾān is done with different tendencies and methods, and scientific interpretation is one of the most important tendencies. Mohammad Taghi Shariati is one of the pioneers and believers in this interpretive tendency in the present age. His approach to scientific interpretation is influenced by epistemological and intra-religious factors such as the comprehensiveness and miracle of the Qurʾān and the book of knowing it, and extra-religious factors such as the reformist return to the Qurʾān and empowerment against non-religious ideas. Therefore, his approach to the scientific interpretation of the Qurʾān is more in order to use experimental sciences to interpret the Qurʾān. For this reason, special attention is paid to other factors such as revelation, appropriateness of suras, accuracy in literary points and finding the roots of words in choosing the interpretive and customary opinion of the language of the Qurʾān. In this article, while examining these features, the contradiction in accepting the common language and scientific interpretation has been dealt with, and scientific interpretation has been criticized as an interpretive tendency due to its empirical method.

    Keywords: Interpretation of the Qurʾān, Scientific Interpretation, Tafsīr Novīn, Mohammad Taqī Sharīʿatī, The Language of Religion, The Language of Qurʾān
  • Moḥammad Khāmegar Pages 69-96

    Sūra al-Taḥirīm is one of the short Sūras of the Qurʾān. Although the commentators have shown a wide attention to the special themes of this Sūra, such as the reference to al-Tawba al-Naṣūḥ (Persistent remorse for a sin), or the Jurisprudential order of banning a legitimate act, they have interpreted most of its verses scattered and separate from each other; It is as if there is no connection between the different verses of the Sūra. Of course, few commentators, mostly contemporaries, believed in the structural unity of this Sūra, and tried to discover its structure and purpose based on such a unity; But in practice, each of them reached a different result from the others by using his own manner, and it seems that none of them has been able to review all the evidence based on an objective view and not face them selectively. The current study is an attempt to analyze the structure and discover the purpose of Sūra al-Tahirim by using a comprehensive method including all the methods of the predecessors, and with an effort to present an objective and reasoned analysis of the structure and purpose of the Sūra. It is necessary to defend this hypothesis that contrary to the opinion of most previous commentators and contemporary scholars, the verses of the Sūra are not in the position of explaining the moral manner of confronting the spouses in the family environment, but as a warning against the activity of traitorous elements around the family of Muhammad the Prophet. Apart from the different explanation of the purpose of the Sūra obtained in this study, the method of analyzing the structure and purpose of the Sūra in this study is also innovative. This method can be called the “comprehensive method of identifying the meaning of the Sūra” and is presented in this study for the first time.

    Keywords: purposefulness of Sūras, purpose of Sūra, structure of Sūra, Sūra of prohibition, hypocrites, wives of the Prophet Muḥammad
  • Mohammad Seddigi aski, Marzieh Mohases, Maryam Khoshdel Rohani Pages 97-126

    The study and critique of the views of contemporary modernists in the interpretation of Qurʾānic verses has significant achievements. In the present study, with a descriptive-analytical method, the issue of what are the views of Shahrūr about the requirements of the prophetic and apostolic tradition in the interpretation of Qurʾānic verses and what are the discrepancies with the views of ʿAbullāh Javādī Āmolī, as a shiite contemporary theologian and Qurʾān commentator? Muḥammad Shahrour, as one of the activists of the contemporary Qurʾānic discourse, in his book Al-Sunna al-Rasūlīyya wa al-Sunna al-Nabawīyya: Ruʾya Jadīda, divides the Qurʾānic verses into two sets, verses of prophethood and verses of Apotlehood. He believes that obedience to the Prophet is mandatory just in affairs that are included in the verses attributed to the mission (Apotslehood Verses). these verses generally contain al-Mawāʿiẓ, al-Waṣāyā, and al-Ḥudūd. Accordingly, the verses that contain an address to the Prophet Muḥammad with the statement “Yā Ayyuha al-Nabīy”, or “Prophetic Verses” as He call them, indicate that this command was specific to his contemporaries; not to all Muslims at all times. At the same time, Javādī Āmolī emphasizes the position of a prophet in direct informing from God and considers it necessary to organize the spiritual and social life of people based on such informing. Also, by emphasizing the fact that the Prophet Muḥammad has complete certainty of knowledge and immunity from sin and error in the field of personal and social actions, absolute obedience to him is essential.

    Keywords: Muḥammad Shaḥrūr, Jawādī Āmulī, Apotslehood Traditions, Prophethood Traditions
  • Sajjad Niazi Fard, Seyyed Mostafa Ahmadzadeh Pages 127-152

    Al-Mīzan fī Tafsīr al-Qurʾān by Mohammad Hosseyn Ṭabāṭabāʾī is one of the most important contemporary Shiʿa Qurʾān commentaries, which is written in the method of interpreting the Qurʾān with the Qurʾān. As a Shiʿa scholar, Ṭabāṭabāʾī, as well as presenting new views in his interpretation discussions, has also made innovations in the ʿUlūm al-Qurʾān. Among these innovations is hir attention to the importance of discussing al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr - as one of the topics of Quranic sciences - for understanding the Qurʾān. This discussion has been noticed by Ṭabāṭabāʾī because of its close connection with knowing the context. The aim of the current study is to recognize the views of Ṭabāṭabāʾī in this field, and to explain the position of these opinions in comparison with the views of other commentators in the discussion of al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr of Qurʾanic verses. It is intended that, while examining the causes of al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr from Ṭabāṭabāʾī's point of view, a report of his innovations in the development of the causes of al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr - such as al-Istirḥām, Ishfāq, and expression of inclusion - should be presented, and along with that, Ṭabāṭabāʾī's innovative explanation of the concept of al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr should also be explained.

    Keywords: Al-Taqdīm wa al-Taʾkhīr, History of Qur'an sciences, Siyaq al-Ayat, Tabataba'i, Al-Mizan fi Tafsir al-Qur'an
  • hossein moradi, mohammadAli lessani feshraki Pages 153-183

    In spite of its significant use in the Holy Qurʾān, the Sīn of emphasis is still strange and unknown, its uses are mainly attributed to the sin of taswif or Istiqbāl, and its precise and sensitive position is neglected. In this study, we assume that many cases of the use of the letter Sīn on the participle verb in the Qurʾān are for emphasis on the verb after itself; not to convey the meaning of waiting and delay. Based on this assumption, we will try to describe and analyze the opinions about the meaning of this letter in the verses of the Qurʾān by extracting the cases of the use of the letter Sīn in the Qurʾān and referring to various interpretations and books on the grammar and ʿUlūm al-Qurʾān and the famous Persian translations of the Qurʾān. We want to defend this hypothesis that many cases of the use of Sīn on the present participle in the Holy Qurʾān are not for delay and waiting - as most of the commentators and translators have imagined - but to indicate emphasis, and it should be done when Its translation is equivalent to words such as certainly, of course, in fact, undoubtedly, inevitably, inevitably, constantly, continuously etc.

    Keywords: The Arabic Letter of Sīn, Meanings of letters, Emphasis, Ḥarf al-Taḥqīa, Ḥarf al-Istiqbāl