فهرست مطالب

نشریه پژوهه باستان سنجی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرجان ملابیرامی*، محمدرضا عسگری، امید زهتاب ور، سارا طاهری صفحات 1-20

    تپه موسوم به محوطه باستانی شیره پزخانه (شیرتل) در فاصله 9 کیلومتری جنوب شرقی شهر قزوین واقع شده است. با توجه به نمونه هایی که به روش کربن14 تاریخ گذاری مطلق شده اند (شامل دو نمونه زغال و چهار نمونه از بقایای استخوان های جانوری) این محوطه از عصر برنز تا اواسط عصر آهن را شامل می شود. افزون بر بقایای به دست آمده از این محوطه مانند اماکن استقراری، سفال، پیکرک و بقایای انسانی و غیره، مجموعه بقایای استخوان های جانوری به دست آمده است که در بین آن ها می توان از بقایای استخوانی بز، گوسفند، غزال، گاو، گوزن، اسب سانان و درصد اندکی بقایای استخوانی سگ سانان، جوندگان و گراز را نام برد. در میان مجموعه استخوان های جانوری در محوطه شیرتل بیشترین درصد فراوانی را بقایای استخوانی گاو اهلی (Bos Taurus) تشکیل می دهد که با انواع آثار برش، آثار سوختگی و شکستگی قابل شناسایی هستند؛ با توجه به درصد بالای گاو اهلی نابالغ در این مجموعه به نظر می رسد، از نیروی محرکه این گونه جانوری بیشتر در مزارع و تسریع فرایند کشاورزی استفاده شده است. در مجموعه بقایای استخوانی محوطه شیرتل از رسته نشخوار کننده های کوچک (Small Ruminant) همانند دیگر محوطه-های دشت قزوین گوسفند اهلی (Ovis aries) بیشترین درصد فراوانی را دارد. افزون بر نقش پروتیین در رژیم غذایی جوامع انسانی، از بقایای به دست آمده از محوطه شیر تل این طور به نظر می رسد که از استخوان های حیوانات اهلی برای ساخت ابزار استخوانی استفاده کرده اند. در این محوطه تعدادی بقایای استخوان های حیوانات وحشی نیز به دست آمده است که نقش شکار در اقتصاد معیشتی مردم را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: محوطه شیرتل، بقایای استخوان های جانوری، رژیم غذایی، اقتصاد معیشتی
  • سید محمدامین امامی*، محمدحسین عزیزی خرانقی، یاسمین جلالی صفحات 21-44

    تپه ی رحمت آباد، تپه ی باستانی مهمی واقع در دشت کمین در شهرستان پاسارگاد، واقع در استان فارس است که به عنوان یک محوطه باستانی کلیدی با توالی فرهنگی از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی شناخته می شود. 10 قطعه سفال از دوره نوسنگی و 5 قطعه سفال از دوره مس سنگی (اوایل باکون میانی) محوطه رحمت آباد با استفاده از روش های پتروگرافی، XRD و XRF به منظور مقایسه ترکیب شیمیایی و سیر تغییرات تکنولوژی سفالگری در دوره های نوسنگی  و مس سنگی مورد بررسی قرار گرفتند. این تپه بر پایه تاریخ گذاری مطلق کربن 14 دارای قدمتی از اواسط هزاره هشتم ق.م است. پراکندگی و تغییرات ترکیب شیمیایی سفال ها در این مرحله بر اساس نمودار رانکین در سیستم SiO2-Al2O3-CaO+MgO مورد مطالعه قرار گرفت و بر اساس آن تمرکز بر تنوع منشاء مواد مورد استفاده برای ساخت سفال، چگونگی ساخت سفال ها و شناخت و مقایسه ی تکنیک ساخت سفال از نوسنگی به مس سنگی در محوطه ی  یاد شده مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. مطالعات شیمیایی و مینرالوژی بر روی سفال های مورد آزمایش در این منطقه حاکی از توالی مشخص استفاده از مواد خام یکسان ولی با تکنیک متفاوت در طی دوران نو سنگی  و مس سنگی در تپه رحمت آباد است. همچنین پیشرفت و توسعه تکنیک سفالگری مورد استفاده در تپه رحمت آباد، این محوطه را به عنوان یک  محوطه شاخص در سیر ترقی تکنولوژی طی دوره باکون در باستان شناسی حوزه رود پلوار معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: تپه رحمت آباد، نوسنگی، مس سنگی، دوره باکون میانی، سفال نگاری، آرکئومتری
  • محسن حیدری دستنائی، محسن دانا* صفحات 45-65

    استقرارهای انسانی تحت تاثیر عوامل و نیروهای فضاساز، همواره با تاثیرپذیری از فرآیندهای درونی و بیرونی مختلف درحال تغییر و تحول بوده اند. در این میان استقرارهای انسانی، به عنوان جزیی از نظام های جغرافیایی، که خود متشکل از اجزای مرتبط به یکدیگرند، متاثر از موقعیت و جایگاه مکانی فضایی، دارای تعامل یا ارتباط خود با محیط بوده اند. در این میان نقش عوامل محیطی طبیعی در سازمان فضایی استقرارهای انسانی بسیار برجسته است؛ چراکه شکل گیری، تداوم و یا ترک استقرارها بر اساس استفاده از منابع آب و خاک بوده و گاهی دوام و پایداری آنها نیز در وجود یا عدم وجود منابع طبیعی است. بسترهای محیطی و طبیعی شرایط لازم را برای استقرار سکونتگاه های انسانی مهیا می کنند، ولی بعضی از آنها شرایط پایدارتر را نسبت به برخی عوامل دارند. این پارامترها عبارت اند از: شیب، ارتفاع از سطح دریا، منابع آب، خاک و قابلیت اراضی. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که برای بررسی الگوهای سکنی گزینی و پراکنش محوطه های عصر آهن در حوضه آبریز اترک میانی می پردازد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، 6 معیار طبیعی شامل مساحت محوطه ها، ارتفاع از سطح دریا، درجه شیب، فاصله محوطه ها از منابع آب، مسیرهای ارتباطی و نوع پوشش گیاهی به عنوان عوامل موثر در استقرار سکونتگاه ها انتخاب شده و با استفاده از روش های آماری در محیط GIS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. به نظر می رسد که پدیده های طبیعی در مکان گزینی، گسترش و توسعه فیزیکی استقرارهای عصر آهن تاثیر به سزایی داشته اند و محوطه های این دوره در دو بخش دشت رسوبی و منطقه کوهستانی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: سکنی گزینی، الگوهای استقراری، محوطه باستانی، عصر آهن، حوضه اترک
  • حسینعلی کاوش* صفحات 67-82

    طی چند دهه گذشته کاوش های متعددی در محوطه های عصر مفرغ جنوب شرق ایران صورت گرفته که نتایج حاصل از این پژوهش ها منجر به تدوین گاهنگاری منطقه با محوریت شهر سوخته شده است. تاکنون بیشتر پژوهش های صورت گرفته در پیش از تاریخ سیستان متمرکز به شهر سوخته بوده، در حالی که در بررسی روشمند باستان شناختی سیستان بیش از 900 محوطه هم عصر شهر سوخته در دشت جنوبی سیستان وجود دارد که جهت درک بهتر فرهنگ های عصر مفرغ سیستان نیاز است تا برخی از محوطه های اقماری- استقراری مرتبط با شهر سوخته مورد بررسی و مطالعه دقیق قرار گیرند. ازاین رو با توجه به سوالات و ابهامات موجود در شناخت شاخصه های فرهنگی عصر مفرغ سیستان و همچنین آموزش دانشجویان رشته باستان شناسی دانشگاه زابل، تپه طالبخان انتخاب و به مدت شش فصل مورد کاوش باستان شناسی قرار گرفت. یکی از اصلی ترین اهداف فصل پنجم در این محوطه، لایه نگاری و ارایه تاریخگذاری نسبی و مطلق بود که طی کاوش صورت گرفته شش فاز استقراری شناسایی شد در این مقاله سعی برآن است تا با تحلیل مواد فرهنگی بویژه سفال های به دست آمده از کاوش این محوطه و استفاده از نتایج آزمایش کربن 14 به گاهنگاری این محوطه پرداخته شود. سوالات مهم این پژوهش عبارت است از اینکه توالی استقراری تپه طالبخان مربوط به چه دوره هایی بوده و چگونه می توان با استفاده از نتایج کربن 14 این محوطه، چالش های موجود در گاهنگاری منطقه را تبیین و ارزیابی نمود. جهت تاریخ گذاری مطلق نهشته های فرهنگی تپه طالبخان 4 نمونه زغال به آزمایشگاه دانشگاه آکسفورد انگلستان ارسال شد که نتایج حاصل از آن نشان می دهد این محوطه در حدود 2500 پیش از میلاد مورد استقرار قرار گرفته و تا حدود 2300 پیش ازمیلاد ادامه داشته است. از آنجایی که یافته های سفالی به دست آمده از این محوطه مشابهت های زیادی با فازهای 1 و 0 شهر سوخته دارد به نظر می رسد که احتمالا تاریخی قدیمی تر از آنچه که تاکنون در نظر گرفته می شده یعنی بین 2300 تا 2200 پیش ازمیلاد را برای پایان دوره شهر سوخته باید درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: حوزه فرهنگی سیستان، دوره مفرغ، تپه طالبخان، تاریخ گذاری مطلق، شهرسوخته IV
  • عفت یاحقی*، فاطمه پذیرا، امیر موافقی، خوزه آنتونی مادرید گارسیا صفحات 83-95

    در فرهنگ ها و ملل مختلف، کلاه برای محافظت سر و ایمنی و یا مد مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته کلاه نشان دهنده ملیت و یا پایگاه اجتماعی فرد بوده است. شناسایی پارچه، نحوه طراحی و دوخت کلاه می تواند اطلاعات خوبی در مورد تاریخچه مد در ملل مختلف را در اختیار ما قرار دهد. در این تحقیق پنج کلاه متعلق به خانواده تاویچی از کشور ایتالیا با استفاده از پرتونگاری صنعتی بررسی شده وشناخت چگونگی طراحی و ساخت، ریخت شناسی، ساختار داخلی و نواحی احتمالی آسیب مد نظر بوده است. پرتونگاره ها به دلیل پراکندگی و تضعیف پرتو و عدد اتمی کم مواد سازنده کلاه و ضخامت کم پارچه، وضوح کم و کیفیت پایینی دارند، به این دلیل شناسایی نواحی عیوب در پرتونگاره ها دشوار است. برای بالا بردن وضوح تصاویر از الگوریتم های وردش و سه بعدی سازی استفاده شده است. روش وردش بر اساس حداقل کردن تغییرات است و در از بین بردن نوفه در تصاویر کاربرد دارد. در روش سه بعدی سازی  یک تصویر سه بعدی از تصویر دو بعدی بر اساس چگونگی بازتاب نور ساخته می شود. نتایج نشان می دهند که پرتونگاری روش موثری در شناسایی ساختار کلاه های قدیمی است و می تواند بدون نیاز به شکافتن کلاه اطلاعات ساختاری و نحوه اتصال اجزای آن را نشان دهد. همچنین تصاویر پردازش شده دارای وضوح بهتری می باشد و می توانند در تشخیص بهتر اجزا و ساختارکمک کند. برای ارزیابی از نظر متخصصین پرتونگاری و مرمت آثار باستانی استفاده شده و آنها موثر بودن روش های پردازشی را در استخراج اطلاعات کارا از پرتونگاره ها تایید کرده اند. همچنین بررسی های خط پروفایل رسم شده روی تصاویر نشان می دهد که تغییرات کنتراست در تصاویر بازسازی شده نسبت به پرتونگاره های اصلی بیشتر شده و اجزای تصاویر واضح تر شده اند.

    کلیدواژگان: کلاه های عتیقه، پرتونگاری صنعتی، خانواده تاویچی، ایتالیا، سه بعدی سازی و وردش
  • افراسیاب گراوند*، مهناز شریفی، فاطمه ملک پور صفحات 97-114

    در بررسی باستان شناختی منطقه سیلوه تعداد سی و نه محوطه باستانی شناسایی شد. بر اساس گونه شناسی و مطالعات مقایسه ای مجموعه های سطحی به ویژه داده های سفالی، آثار شناسایی شده متعلق به ادوار مختلف فرهنگی (نوسنگی، مس سنگ، مفرغ، آهن، دوران تاریخی و اسلامی) را شامل می شوند. پروژه پژوهشی منطقه سیلوه با هدف بررسی و شناسایی مکان های استقراری بر اساس تحلیل های GIS، معرفی آثار تاریخی- فرهنگی، درک جایگاه منطقه در مطالعات باستان شناختی شمال غرب، شناخت عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری و تحلیل الگوهای استقراری و در نهایت بررسی ارتباطات فرهنگی و برهم کنش های منطقه ای و فرا منطقه ای این ناحیه با نواحی همجوار انجام گرفت. در نتیجه این بررسی یازده محوطه پیش از تاریخی شناسایی شد. یافته های سفالین نشان دهنده رواج سنت های فرهنگی حسنلو، قفقاز جنوبی، شرق آناتولی و شمال بین النهرین در این بخش از منطقه جنوب دریاچه ارومیه بوده است. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی تلاش دارد به این پرسش پاسخ دهد که تغییرات الگوهای استقراری در ادوار مختلف تاریخی چگونه بوده است؟ در نتیجه این پژوهش، بررسی متغیرهای گوناگون از جمله: ارتفاع از سطح دریا،آب و هوا، راه ها، جهت و میزان شیب، میزان بارش، نزدیکی به رودخانه ها و بسترهای محیطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و مشخص گردید که نقش متغیرهایی مانند دسترسی به منابع آب دایمی و کد ارتفاعی در شکل گیری زیستگاه ها تاثیر بسزایی داشته و همچنین از نظر فرهنگی، نتایج بدست آمده گویای مواد فرهنگی نوسنگی جدید و تاثیرات سنت حسنلو VIII و سنت حسنلو VIIدر این پهنه فرهنگی دارد. در این پژوهش بر آن هستیم تا به بررسی مواد فرهنگی و تحلیل الگوهای استقراری محوطه های شناسایی شده بپردازیم.

    کلیدواژگان: جنوب دریاچه ارومیه، عوامل زیست محیطی، الگوهای استقراری، GIS
  • حمیدرضا قربانی*، ثمینه نعمتی گیو، حسین مرادی صفحات 115-134

    چیدمان فضا، یک رویکرد پژوهشی ساختارگرایی در معماری است که با مطالعه ی فنوتایپ (ساختار) و درک ژنوتایپ (کارکرد)، امکان تفسیر پیکربندی فضایی و سازمان اجتماعی را در محیط های ساخته شده فراهم می کند. بقایای معماری به جای مانده از گذشته، شاخصه ای مهم در جایگاه های باستان شناختی محسوب شده و مهم ترین یافته در به کارگیری رویکرد چیدمان فضا هستند. این که بناهای پیش از تاریخی تا چه میزان از قابلیت ارایه پیکربندی فضایی و چیدمان اجتماعی برخوردارند یا رویکرد چیدمان فضا تا چه حد قادر به شناسایی، ادراک و تفسیر آن ها در ساختارها و استقرارگاه های پیش از تاریخی و آغاز تاریخی است؛ اطلاعات بسیار کمی وجود دارد. مطالعات پیشین- جز موارد اندک- استفاده از رویکرد چیدمان فضا را نه در خانه ها یا مناطق جمعیتی پیش از تاریخی و آغاز تاریخی بلکه در دوران متاخر و معاصر لحاظ کرده اند. مقاله پیش رو با به کارگیری روش چیدمان فضا و استفاده از ابزارهای مشاهده، برداشت های میدانی، اسنادی، نرم افزارهای ای گراف و دپس مپ، به قیاس تحلیلی پیکربندی فضایی و چیدمان اجتماعی ساختمان های شماره ی 1 (دوره های II و III) و 20 (دوره ی IV) شهرسوخته پرداخته و شاخص های عمق، مرتبه نسبی، هم پیوندی، کنترل و نوع فضا را از منظر ارتباط و نحوه ی دسترسی، خصوصی و عمومی بودن بررسی کرده تا به دو پرسش: الگوی پیکربندی فضایی در ساختمان های شماره 1 و 20 شهر سوخته چه تفاوت هایی با یک دیگر دارند؟ و چه ارتباطی بین پیکربندی فضایی و چیدمان اجتماعی آن ها وجود دارد؟ پاسخ دهد. مطالعه ی تحلیلی-تطبیقی ساختمان های 1 و 20 شهرسوخته آشکارا نشان گر آن است که ساختمان شماره ی 1 از عمق بیشتر و متعاقبا از درجه خصوصی بودن بالاتری برخوردار است که می تواند به طبقه ی اشراف یا فردی با موقعیت اجتماعی بالا تعلق داشته باشد؛ اما ساختمان شماره ی 20 دارای حرکت، هم پیوندی و اتصال بیشتری است بنابراین نمی توان آن را فقط به مثابه بنای کاملا خصوصی لحاظ کرد احتمالا این بنا، ساختمانی با درجه ی عمومی تر بوده است.

    کلیدواژگان: معماری پیش از تاریخی، شهرسوخته، رویکرد چیدمان فضا، پیکربندی فضایی، چیدمان اجتماعی
  • ابراهیم امینی فر، فرهاد آخوندی*، احد نژادابراهیمی صفحات 135-154

    سالانه تعداد زیادی از  آثار تاریخی در اثر رخداد های لرزه ای تخریب می شوند، به منظور حفاظت از این آثار، ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای آنها امری ضروری بنظر میرسد . شناخت مشخصات مکانیکی مصالح بکار رفته در بنا یکی از مهمترین مراحل ارزیابی لرزه ای است، که از طریق آزمایش های مخرب و نیمه مخرب تعیین می شود. با توجه به اینکه انجام تست های مخرب بر روی بناهای تاریخی نوعی آسیب تلقی می شود بر این اساس پژوهشگران ایتالیایی یک روش کیفی با عنوان شاخص کیفیت بنایی (MQI) جهت تخمین مشخصات مکانیکی مصالح بنایی پیشنهاد داده اند. در این مقاله پژوهشی کاربرد روش مذکور جهت تخمین مقاومت فشاری و مدول الاستیسیته مصالح بنایی در خانه تاریخی نفیسی شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته و اعتبار سنجی نتایج حاصل از آن با نتایج تست دابل جک مسطح مقایسه شده است. بر اساس مقایسه نتایج بدست آمده، حداقل و حداکثر مقاومت فشاری حاصل از روشMQI بین بازه 89/3 و 29/2 مگاپاسگال بوده در حالیکه مقاومت فشاری حاصل از جک مسطح بین بازه 13/1 - 81/0 مگاپاسگال بدست آمده است،که اختلاف زیادی را نشان میدهد. همچنین حداقل و حداکثر مقادیر مدول الاستیسیته محاسبه شده از روش شاخص کیفیت بنایی (MQI) در بازه بین  5/1628 - 26/1137 مگاپاسگال قرار دارد که در مقایسه با نتایج تست دابل جک مسطح که بین بازه 27/1382 - 06/1182 مگاپاسگال بوده است، همخوانی نزدیکی را  نشان میدهد. با توجه به مغایرت نتایج حاصل از مقاومت فشاری لازم است، مطالعات بیشتری در خصوص استفاده از روش شاخص کیفیت بنایی بر روی بناهای بومی صورت گیرد. بنظر میرسد در صورت انجام مطالعات بیشتر بتوان روش شاخص کیفیت بنایی را مناسب با بناهای تاریخی بومی تنظیم کرد و به عنوان روشی سریع و ایمن جهت تخمیین مشخصات مکانیکی مصالح بنایی بکار برد.

    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، تست دابل جک مسطح، شاخص کیفیت بنایی، مشخصات مکانیکی، ساختمان های بنایی
  • شراره سادات میرصفدری، مهدی حاجی ولیئی* صفحات 155-170

    فلورسانس اشعه ایکس (XRF) یک تکنیک تحلیلی است که از برهم کنش پرتوهای ایکس با یک ماده برای تعیین نوع عنصر موجود در آن ترکیب استفاده می شود. میراث فرهنگی یکی از شاخه هایی است که در تایید اطلاعات روایی دوران تاریخی و اصالت سنجی و مرمت از این روش استفاده می کند. در واکاوی حاضر 20 سکه موجود در موزه آرامگاه بوعلی سینا همدان با استفاده از دستگاه XRF  پرتابل ساخت بروکر مورد آزمایش قرار گرفت. این پژوهش با هدف آشنایی با فنون ضرب سکه و تایید اطلاعات تاریخی دوران خسرو پرویز اجرا گردید. مطالعه عناصر شاخص و ردیاب آشکار سازی شده درنتایج آزمایش سکه های نقره موزه آرامگاه بوعلی همدان ، نشان می دهد 1: سکه ها با شیوه ذوب و قال گذاری بر اساس الگو حکومت مرکزی درضرابخانه ها ضرب گردیده است. در سالهای شروع جنگ و اوج حکومت خسروپرویز حدود سالهای 620 میلادی درصد نقره به بالاترین سطح خود می رسد و پس از آن با ادامه جنگ و آغاز بحران اقتصادی درصد نقره و مس به ترتیب پایین و بالا می رود. همچنین با توجه به درصد پایین تر از یک برای طلا درآنالیز این سکه ها ، استخراج آنها از معادن سروسایت (PbCO3) محرز می باشد.

    کلیدواژگان: ساسانیان، سکه های ساسانی، باستان سنجی، فلورسانس اشعه ایکس، خسرو پرویز
  • مهسا اسماعیل لو، محمد سهرابی*، حمیده افقی صفحات 171-183

    گلسنگ ها با استقرار خود در سطوح سنگی باعث ایجاد آسیب های جدی در سطح سنگ می شوند. استقرار برون سنگی باعث ایجاد آسیب های بصری شده ولی استقرار درون سنگی علاوه بر آسیب های بصری باعث ایجاد آسیب های جدی در اعماق سنگ و ایجاد حفرات و شکستگی های جزیی در سنگ می شود که زمینه را برای نفود سایر ارگانیسم ها، آسیب های عمیق فراهم می نماید. با توجه به اهمیت تاریخی سطوح سنگ های نقش دار در میراث جهانی تخت جمشید و آسیب های ناشی از گلسنگ های درون سنگی به این آثار ارزشمند، هدف این پژوهش، بررسی نقش مخرب گلسنگ های درون سنگی خانواده Verrucariaceae در این سایت میراث جهانی می باشد. در این مطالعه، جهت تشخیص جنس و بافت سنگ از لحاظ پتروگرافی، مقاطع نازکی تهیه گردید. برای تشخیص مواد آلی موجود در سطح سنگ و تغییر رنگ بین آن ها از مطالعات پتروگرافی و FTIR استفاده شد. همچنین با استفاده از میکروسکوپ الکترونی و استریومیکروسکوپ نوری آسیب های ناشی از بایوپیت های ناشی از تال گلسنگ درون سنگی بررسی شد. با مطالعات پتروگرافی، جنس و منشا پیدایش سنگ ها و میزان آسیب پذیری آن ها تعیین گردید، یافته های FTIR علت تغییر رنگ سنگ ها از خاکستری به سفید را افزایش رسوب اگزالات کلسیم، نشان داد. نتایج حاصل از تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی نشان می دهد که استقرار گلسنگ درون سنگی (Verrucaria buschirensis s.lat.) خانواده ی Verrucariaceae و نفود هیف ها به داخل سنگ آسیب جدی به سطوح سنگ های میراث جهانی تخت جمشید وارد می کند و هر گونه غفلت در این زمینه آسیب های جبران ناپذیر بیشتری بر نقوش ظریف میراث جهانی تخت جمشید بیشتری در پی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی زیستی، FTIR، پتروگرافی، بایوپیت، آسیب های سنگی
  • مهدی رازانی*، حامد یعقوب زاده صفحات 185-205

    ملاط ها بخش جدایی ناپذیر در ساخت بنا های تاریخی و حتی امروزی بوده در بخش های مختلف بنا کاربرد دارد، بنابراین برای ایجاد بنای با کیفت و پایداری خوب در طول زمان می بایست در بهبود و ارتقای کیفیت ملاط ها و مصالح تلاش هایی انجام داد. ملاط گچ نوعی ماده معدنی بوده و ساختاری بلوری و شبکه هگزاگونالی دارد و در حالت کلی مهم ترین عوامل در تغییر خواص ملاط های گچی به سه حالت نوع معدن، نوحه پخت و افزودنی ها وابسته است به همین منظور هدف از انجام این پژوهش مروری بر نحوه تاثیر عوامل گفته شده بر خواص ملاط ها خواهد بود. که در راستای این هدف مطالعات کتابخانه ای تنها روش پژوهش خواهد بود. با توجه گسترده معادن گچ در محیط های متنوع اولین عامل تاثیرگذار در خواص گچ نوع معدن و محیط معدن است  به طوری که در معادن مختلف، ژیپس دارای ناخالصی و شرایط رشد بلوری متفاوتی بوده که این امر منجر به تولید ملاط گچی خاص در معادن مختلف می شود. نحوه پخت و افزودنی ها که از عوامل دیگر تاثیرگذار در ملاط گچی است؛ هرکدام به نحوی در ساختار ملاط ها تاثیرگذار خواهند بود. برای مثال پخت گچ در دما های مختلف، فاز ، رنگ و اندازه های متفاوتی در بلور های گچی را ایجاد می کند. افزودنی ها نیز در بخش های مختلفی از خواص گچ را تحت تاثیر قرار می دهد که این بخش ها می تواند شامل تاثیرهای مقاومتی (مقاومت فشاری، کششی و سایشی)، زمان گیرش و مقاومت در مقابل رطوبت باشد؛ مثال مناسب اکسید منیزیم و آلومینو سیلیکات ها است که هرکدام باعث افزایش مقاومت های فشاری و زمان گیرش در ملاط گچ می شود.

    کلیدواژگان: ساختار شناسی، بلور ملاط، گچ، افزودنی، معدن، کلسیناسیون، بنا های تاریخی
  • بابک شیخ بیکلو اسلام* صفحات 207-210

    پژوهش های دیرین اقلیم به روش های مختلفی انجام می شوند. از استخراج مغزه های یخی چند کیلومتری در قطبین تا بررسی حلقه های درختان می توانند درباره شرایط اقلیمی گذشته اطلاعات مفیدی تولید کنند. میزان تفکیک زمانی این پژوهش ها در تحلیل های باستان شناسی و تاریخی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین، انجام برخی مطالعات میان رشته ای مانند باستان گیاه شناسی، باستان جانورشناسی و رسوب شناسی محیطی در محوطه های باستانی مکمل پژوهش های دیرین اقلیم به شمار می رود. اطلاعاتی که این قبیل بررسی ها حاصل می کنند، همراه با سن سنجی های دقیق قادر است رویدادهای اقلیمی (در مقیاس سده) و تاثیرات زیست محیطی آن ها را نشان دهد.

    کلیدواژگان: رسوب شناسی محیطی، پژوهش های دیرین اقلیم
|
  • Marjan Mollabeirami*, Mohammadreza Asgari, Omid Zehtabvar, Sara Taheri Pages 1-20

    The hill called the ancient site of Shirtal is located 9 km southeast of Qazvin. According to samples that have been dated to carbon 14 (including two samples of coal and four samples of animal bone remains), this area is from the Bronze Age to the mid-Iron Age. In addition to the remains obtained from this area, such as habitats, pottery, statues and human remains, etc., a collection of animal bone remains has been obtained, among which can be the bone remains of goats, sheep, and gazelles.Named cows, deer, horses, and a small percentage of bone remains of dogs, rodents, and boars. Among the collection of animal bones in the Shirtal area, the highest percentage is the bone remains of a domestic cow (Bos Taurus), which can be identified by a variety of cutting effects, burn marks and fractures; Due to the high percentage of immature cattle in this complex, it seems that the driving force of this species has been used more in farms and accelerating the agricultural process. In the skeletal remains of Shirtel area, from the category of small ruminants, like other areas of Qazvin plain, domestic sheep (Ovis aries) has the highest percentage. In addition to the role of protein in the diet of human societies, the remains of the milkweed site appear to have used the bones of domestic animals to make bone tools. In this area, a number of bone remains of wild animals have been found, which shows the role of hunting in the livelihood economy of the people.

    Keywords: Shirtal site, animal bone remains, diet, livelihood economy
  • Mohammadamin Emami*, MohammadHossein Azizi Kharanaghi, Yasamin Jalali Pages 21-44

    Rahmatbad is an important perhistoric site which located in Dasht-e Kamin in Pasargadae district, close to the Pulvar river basin in Fars province. Based on absolute C-14 dating, Rahmat-Abad is dated to the middle of the 8th millennium BC. This site is well known as one of the key perhistoric sites with a cultural sequence from pre pottery neolithic to Islamic era. 10 pieces of pottery sherds from the Neolithic period (formative Mushki and Mushki) and 5 pieces of pottery sherds from the Chalcolithic (early Middle Bakun) of Rahmatabad were investigated using petrography, XRD and XRF methods in order to compare the chemical compositions and the manufacturing progresses in pottery making during the Neolithic to Chalcolithic period. Chemical and mineralogical studies on the investigated potteries from different sequences of this site indicate a precise classification of using the same raw materials but through different techniques during the Neolithic to Chalcolithic period in Rahmat-Abad. Furthermore, the progress and development of the pottery manufacturing technique used in Rahmat-Abad might have been introduced as an important site in pioneering the pottery progressing during the Neolithic to early Middle Bakun period in Pulvar River Basin.

    Keywords: Rahmat-Abad, Neolithic, Chalcolithic, Middle Bakun, Ceramography, Archaeometry
  • Mohsen Heydari Dastenaei, Mohsen Dana* Pages 45-65

    Under the influence of space-making factors and forces, human settlements have always been changing and evolving by influence of various internal and external processes. In the meanwhile, human settlements, as a part of geographical systems, which themselves are composed of related components, affected by their spatial location, have been interacted with or related to the environment. Among them, the role of environmental-natural factors is very prominent in the spatial organization of human settlements; Because the formation, continuation or abandonment of settlements is based on the use of water and soil resources and sometimes their durability and stability is in the presence or absence of natural resources. Environmental and natural contexts provide the necessary conditions for the establishment of human settlements, but some of them have more stable conditions than other factors. These parameters are slope, altitude, water resources, soil and land potential. The present study is a descriptive-analytical one that investigates the settlement patterns and distribution of Iron Age sites in the Middle Atrak basin. In order to achieve the research objectives, 6 natural factors including the site area, altitude, slope, of the site distances from water sources, communication routes, type of vegetation and soil have been selected as effective factors in establishing settlements and have been analyzed using statistical methods in GIS and SPSS software. Investigation of Pearson correlation coefficient on the area of sites with altitude factor is 0/480 and the type of soil where the sites are located is 0/490. These two figures are strong and positive and indicate a high relationship between the site area and these two factors. Relationship between the site areas with the distance from permanent water sources, communication paths and slop, the Pearson correlation coefficient is 0/830, 0/880 and 0/810 respectively. This figure shows the relationship of high, strong and inverse level of significance between area and water resources, land slope and communication path. Pearson correlation coefficient shows that the relationship between the area of the sites and vegetation is 0/389. This figure shows the average relationship. It seems that natural settings have had a great impact on the location, expansion and physical development of Iron Age settlements and the sites of this period have been formed in two parts of sedimentary plain and mountainous region. So that the Iron Age people have chosen a different patterns of living and settlement to adapt to the environment of the Atrak river basin. A very large group of sites is ones that have good access to pastures on the edge of the plain, are located on high slopes and have a small area, indicating that seasonal sites with dryland farming and livestock subsistence economy. The second group is three sites located on low slopes, at the bottom of the plain with rich sedimentary soils, next to communication routes and water sources, and their area is much larger than the first group and show that permanent villages with livestock and agriculture are. Finally, the third group is a site that is the largest area in the region and its location in a strategic area and on the communication route, which controls two plains and the possibility of a central area such as the city, is not far from the mind.

    Keywords: distribution, settlement patterns, ancient site, Iron Age, Atrak Basin
  • Hosseinali Kavosh* Pages 67-82

    Over the past few decades, several excavations have been carried out in the Bronze Age sites of southeastern Iran, and the results of these studies have led to the compilation of a chronology of the region with a focus on the Shahr-i Sokhta. So far, most of the prehistoric research in Sistan has focused on the Shahr-i Sokhta, while in the archaeological survey in Sistan, there are more than 900 contemporary sites with the Shahr-i Sokhta in the southern plain of Sistan. To better understand of the cultures of Sistan in Bronze Age, some of the related-settlement to the Shahr-i Sokhta needs to be studied carefully. Although numerous archaeological and interdisciplinary studies have been conducted on the cultural finds of the Shahr-i Sokhta, there are still major problems in the absolute chronology of the region. Perhaps the main reason for this is the limitation of archaeological excavations and researches, the unpublished or incomplete publication of some excavation results and studies, and the lack of absolute dating to obtain an accurate chronology. Extensive and main archeological researches of Sistan in the past focused on Shahr-i Sokhta and today it is considered as the main basis of the chronology of the region. Fortunately, the research done by the author and other colleagues from the Department of Archeology of Zabol University in the related settlements of Shahr-i Sokhta has been able to help to some extent to analyze biological patterns and economic and social status and cultural interactions in the region. Due to the existing problems in recognizing the cultural features of the Bronze Age of Sistan plain and also educating the students of the Department of Archeology of Zabol University, Tape Talebkhan was excavated. One of the main objectives of the fifth season in this site was stratigraphy and relative and absolute dating. During the excavation, six settlement phases were identified, of which only four phases of architecture, including brick walls with right-angled spaces and a circular heated structure was obtained. Apart from architecture, other findings include pottery, human and animal figures, counting objects, metal, animal bones, and botanical remains. In this article, an attempt is made to analyze the chronology of this area by analyzing cultural materials, especially pottery obtained from the excavation of this site and using the results of carbon 14. Considering the importance of the subject, the most important questions of this research are: What was the settlement sequence of Tape Taleb Khan? And what cultural periods does the region coincide with? What is the start and end date of the settlement in this site using the relative comparison of pottery and C14? And how can the C14 results of this site be used to explain the challenges in the chronology of the region? According to the questions raised, in this article, first the site will be introduced and its chronological sequence will be presented, then by comparing clay samples to relative chronology and cultural relations with other sites, and finally while presenting the results of C14 samples of this site, the challenges in the chronology of the region have been studied. For the absolute dating of the cultural deposits of Taleb Khan, 4 samples of charcoal were sent to the laboratory of the University of Oxford, the results of which show that this area was established around 2500 BC and continued until about 2300 BCE. Since the pottery finds from this site have many similarities to phases 1 and 0 of the Shahr-i Sokhta, it seems that the date is probably older than previously thought, between 2300 and 2200 BC should be considered for the end of the Shahr-i Sokhta settlement. At this time, important settlements such as Shahr-i Sokhta, Graziani and Talebkhan are abandoned.

    Keywords: Sistan Cultural Zone, Bronze Age, Taleb Khan, Absolute dating, Shahr-i Sokhta IV
  • Effat Yahaghi*, Fateme Pazira, Amir Movafeghi, Jose Antoni Madrid Garcia Pages 83-95

    Hats are used to protect the head and for safety or fashion in different cultures and nations. Identifying the fabric, designs, and sewing the hat can give us good information about the history of fashion in different nations. In this study, five hats belonging to the Tavichi family in Italy were investigated by radiography. The design and construction, morphology, internal structure and damaged regions have been considered. Image processing algorithms can increase the quality of radiography images. In this research, total variation (TV) and shape from shading (SFS) algorithms have been used to enhance the quality of the images. The TV method is based on minimizing the changes and is used to eliminate noise in images. In the 3D method, a 3D image is created from a 2D image based on the light reflected. The results show that radiography testing is an effective method for identifying the structure of old hats and can show the internal structure and connections of the components without splitting the fabric. The processed images also have better contrast and can be used to identify components and structures. The radiography and restoration experts have evaluated the reconstructed images. They have confirmed the effectiveness of processing methods in extracting efficient information from radiographs. Also, the profile lines of the images show that the contrast changes in the reconstructed images are greater than the original radiographs, and the components of the reconstructed images are clearer.

    Keywords: antique hats, Tavichi family, Italy, industrial radiography, total variation method, shape from shading method
  • Afrasiab Garavand*, Mahnaz Sharifi, Fatemeh Malekpour Pages 97-114

    The beginning of settlement in the Silveh River Basin dates back to the Neolithic period and then the Late Chalcolithic period. With the end of the sixth millennium and the beginning of the fifth millennium BC, the region has been densely populated by human societies. The study of the settlement model helps to study the formation of ancient sites in the environmental context. In fact, the impact of environmental factors on the formation of settlements cannot be ignored. The Chalcolithic sites represent the Dalma Period in the northwest. The study of the early Chalcolithic pottery traditions in Silveh River Basin indicates cultural relations with other regions of northwestern Iran and the Central Zagros from one hand and indicates cultural relations with northern Mesopotamia, Azerbaijan and eastern Anatolia in the Early Chalcolithic period on the other hand. By conducting an archaeological study of Silveh region and analyzing the archaeological data of the settlements in it, a new perspective has emerged in the archaeological studies of the region and Piranshahr. In this way, the study and analysis of cultural materials obtained from the region can partially explain the relative chronology of cultural periods in the region.

    Keywords: South of Lake Urmia, environmental factors, settlement patterns, GIS
  • HamidReza Ghorbani*, Samineh Nemati Giv, Hossein Moradi Pages 115-134

    Space Syntax is a structuralist research approach to architecture that makes it possible to understand and interpret the social organization in built environments by studying the phenotype (structure) and understanding the genotype (function). The architectural remains from the past are important indicators in archaeological sites and the most significant findings in applying the space syntax approach. There is little information on the extent to which prehistoric buildings are capable of providing spatial configuration and social organization or the extent to which the space syntax approach can identify, perceive and interpret them in prehistoric and early historic structures and sites. Previous studies, with a few exceptions, have considered the use of the space syntax approach not in prehistoric houses or population areas but the later and contemporary eras. The present paper aims to use the space syntax method, along with observation tools, field studies, documentary investigations, and A-GRAPH and Depth Map software to perform an analytical comparison of spatial configuration and social organization in buildings1 (II and III periods) and 20 (IV period) of Shahr-i-Sokhta. The study examines the indicators of Depth, Relative Asymmetry, Integration, Control Value, and Space Type in terms of communication, access, privacy, and publicity to answer the following two questions: 1. what are the differences in the pattern of spatial configuration in buildings 1 and 20 of Shahr-i-Sokhta? 2. What is the relationship between their spatial configuration and social organization? The analytical-comparative study of buildings 1 and 20 of Shahr-i-Sokhta clearly shows that building 1 has more depth and consequently a higher degree of privacy, which can belong to the aristocrats or a person with high social status. However, building 20 has more movement, integration, and connectivity; thus, it cannot be considered only a completely private building, and it may have been a more public building.

    Keywords: Prehistory Architecture, Shahr-i-Sokhta, Space Syntax Approach, Spatial Configuration, Social Organization
  • Ebrahim Aminifar, Farhad Akhoundi*, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 135-154

    Each year a large number of historical building are destroyed by seismic events. Assessment of seismic vulnerability of heritage buildings has an important role on their conservation process. Identifying the mechanical characteristics of the materials used in constructions is one of the most important steps in seismic assessment, which is determined through destructive and semi-destructive tests. Due to the fact that destructive testing on heritage buildings is considered as kind of damage, Italian researchers have proposed a qualitative method called the masonry quality index (MQI) to estimate the mechanical properties of heritage building materials. In this article, the function of mentioned method has been used to estimate the compressive strength and modulus of elasticity of building materials in Nafisi historical house in Tabriz and the validation of the results has been compared with the results of double flat jack test. According to the comparison of the obtained results, the minimum and maximum compressive strength obtained by the MQI method in the range 3.89 and 2.29 MPa, while the compressive strength obtained by the flat jack test was in the range of 1.13 - 0.81 Mpa. Which indicates a high contrast. Also, the minimum and maximum values ​​of modulus of elasticity calculated by the masonry quality index (MQI) method are in the range between 1628.5 - 1137.06 MPa, which is compared with the results obtained by the double flat jack test between 1182.06 – 1382.27 MPa, showed a good agreement with each other. According to the results of compressive strength, it is necessary more studies are needed to apply the MQI (masonry quality index) method on native heritage buildings. It seems that in case of further studies, the method of masonry quality index can be adjusted appropriately with native heritage buildings and it can be used as a fast and safe method to estimate the mechanical properties of building materials.

    Keywords: : Heritage buildings, Double flat-jack test, Masonry Quality Index, Mechanical properties, Masonry buildings
  • Sharareh Mirsafdari, Mehdi Hajivaliei* Pages 155-170

    X-ray fluorescence (XRF) is an analytical technique that uses the interaction of X-rays with a substance to determine the type of element in that compound. Cultural heritage is one of the branches that uses this method in confirming the narrative information of the historical period and authenticity and restoration. In the present analysis, 20 coins in the museum of Bu Ali Sina Tomb in Hamedan were tested using a portable XRF device made by Bruker company. This research was conducted with the aim of getting acquainted with coin minting techniques and confirming the historical information of Khosrow Parviz era. The study of the trace elements revealed in the results of the silver coins test of the Bu Ali Museum in Hamedan shows that 1: Using cupellation and smelting methods, the coins were minted according to the pattern of the central government in the mints. In the beginning years of the war and the peak of Khosrow Parviz's rule, around 620 AD, the percentage of silver reached its highest level. Also, due to the low percentage of gold (less than one) in the analysis of these coins, their extraction from cerrosite mines (PbCO3) is proven.

    Keywords: Sassanids, Sassanid coins, Archeology, X-ray fluorescence, Khosrow Parviz
  • Mahsa Esmaeillou, Mohammad Sohrabi*, Hamideh Ofoghi Pages 171-183
  • Mehdi Razani*, Hamed Yaghobzadeh Pages 185-205

    Mortars are an integral part in the construction of historical and even modern buildings. They are used in different parts of the building, such as mortar between bricks and stones, floor mortar, surface coating mortar and other parts of the building, so it is used to create a quality and stable building. Over time, efforts should be made to improve the quality of mortars and materials. The properties of gypsum mortars are influenced by the three main factors of mine type, baking method and the use of additives. For this reason, the purpose of this research is to investigate these factors. The results of the studies showed that in different mines and even different parts of the same mine, it is effective in creating differences in the properties of gypsum mortar; For example, in different mines, due to the conditions of the mine, such as the pressure on the gypsum crystals or the presence of impurities in the mine, crystals with different characteristics will be created. How to burn and prepare gypsum is also effective in determining the properties of these types of mortars. For example, baking gypsum at a temperature of 120 to 180 degrees Celsius will produce beta hemihydrate gypsum. Additives also affect the properties of plaster in different parts, which can include resistance effects (compressive, tensile and abrasion resistance), setting time and resistance to moisture; For example, it is magnesium oxide and aluminosilicates, each of which increases the compressive strength and setting time in plaster mortar.

    Keywords: Structural, Mortar crystal, Gypsum, Additive, Mining, Calcination, Historic buildings
  • Babak Shaikh Baikloo Islam* Pages 207-210

    Paleoclimate research is conducted in a variety of ways. From the extraction of ice cores at the poles to the study of tree rings, they can produce useful information about past climatic conditions. The resolution of these studies is of great importance in archaeological and historical analysis. Also, conducting some interdisciplinary studies such as archaeobotany, zooarchaeology and environmental sedimentology in archaeological sites is complementary to paleoclimate research. The information obtained by such studies, together with absolute datings, is able to show climatic events (on a century scale) and their environmental effects.

    Keywords: environmental sedimentology, paleoclimate research