فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پرنیان فلاحتگر اوشیبی، محمد حامی*، وحید شجاعی صفحات 11-27
    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر ناگویی هیجانی بر پرخاشگری در دانش آموزان مقطع متوسطه با نقش تعدیلگر ورزش های الکترونیکی و ارایه مدل می باشد. این تحقیق از لحاظ استراتژی توصیفی-پیمایشی بوده و از لحاظ شکل فرضیات به صورت علی می باشد. جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد ارایه شده در تحقیقات معتبر خارجی و داخلی شامل مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو: مقیاس پرخاشگری باس و همکاران و مقیاس ورزش های الکترونیکی استفاده شد. همچنین به منظور بررسی روایی سازه پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم استفاده شد. پایایی درونی سوالات پرسشنامه های مورد استفاده از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و در این تحقیق همان طور که مشاهده می شود این ضریب بالای 7/0 بوده که نشان از پایایی قابل قبول پرسشنامه ها دارد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانش آموزان پسر ناحیه 2 آموزش وپرورش شهر مشهد می باشد. به منظور بررسی تجربی و کاربردی تحقیق نمونه 400 نفری از نوجوانان دانش آموز در حال تحصیل انتخاب شدند. در این تحقیق در بخش آمار توصیفی و بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نرم افزار SPSS ویرایش 25 و در بخش معادلات ساختاری از نرم افزار Smart pls ویرایش 3 به منظور طراحی مدل تحقیق استفاده گردید. طبق نتایج مشخص شد مقدار برازش SRMR برابر با (078/0) که در سطح معناداری 05/0 پایین تر از مقدار 08/0 است. بنابراین مدل ساختاری تحقیق از برازش مطلوبی برخوردار است. از یافته های تحقیق می توان بیان داشت که دانش آموزان به واسطه سن و سال و حساسیت های خاص سنین نوجوانی، غالبا با مشکلات روان شناختی متعددی از جمله بروز خشم کنترل نشده، بروز هیجانات ناشی از درس و مدرسه مواجه هستند و احتمال تجربه موارد ناخوشایندی همچون پرخاشگری اجتماعی در آنان زیاد است؛ لذا پیشنهاد می شود با استفاده صحیح و برنامه ریزی شده از پتانسیل ورزش های الکترونیک نیز، بسترهای کاهش رفتارهای پرخاشگرانه تسهیل یابد.
    کلیدواژگان: ورزش الکترونیکی، ناگویی هیجانی، خشونت، دانش آموزان
  • میثم نوری خانیوردی، مهدی بشیری*، رسول فرجی، ابوالفضل قاسم زاده، داریوش معرفت صفحات 29-41

    پژوهش حاضر با هدف تاثیرپذیری هویت سازمانی، تعهد سازمانی و تمایل به ترک خدمت از جو اخلاقی انجام گرفت. این پژوهش از نظر ماهیت، کاربردی و به لحاظ هدف از نوع توصیفی- تحلیلی و به لحاظ روش اجرا توصیفی_پیمایشی، از نظر محل جمع آوری داده ها میدانی-کتابخانه ای، از نظر نحوه انجام پژوهش، کمی بود. جامعه ی آماری پژوهش، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی بودند. نمونه آماری براساس جدول مورگان، 178 نفر بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، تمایل ترک سازمان فلینت (2013)، جو اخلافی ویکتور و گالن (2013) و هویت سازمانی مایل و اشفورث (1992) بود. روایی صوری و محتوایی آن به تایید 10 نفر از متخصصان مدیریت ورزشی رسید؛ و پایایی پرسش نامه های هویت سازمانی، جو اخلاق کاری و تمایل به ترک و تعهد سازمانی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/89، 0/87، 0/92 و 0/88 به دست آمد برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه 24 و در بخش آمار استنباطی جهت ارزیابی روابط علی بین متغیرها از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل نسخه3 استفاده شد. یافته ها نشان داد که جو اخلاقی بر تعهد سازمانی و هویت سازمانی تاثیرگذار بوده و ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد ولی تاثیر آن بر تمایل به ترک خدمت مورد تایید قرار نگرفت. بنابراین مدیران اداره کل ورزش و جوانان باید عوامل موثر بر جو اخلاقی را شناسایی کرده تا از این طریق هویت سازمانی و تعهد سازمانی افزایش دهند و تمایل به ترک خدمت را تقلیل دهند.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، هویت سازمانی، تعهد سازمانی، تمایل به ترک خدمت، ورزش
  • محمدحسن پیمان فر، سید امین دهقان بنادکی، نجف آقایی* صفحات 43-58

    مدیریت سبز در سازمان های ورزشی می تواند موجب تغییر رویه در تعامل با محیط زیست باشد. هدف از پژوهش حاضر نقش مدیریت سبز بر عملکرد فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران و کارکنان فدراسیون فوتبال ایران بود که 157 نفر هستند و روش نمونه گیری به صورت تمام شمار بود که در نهایت 111 نفر در این مطالعه همکاری داشتند. نتایج نشان داد که پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده در این مطالعه روایی همگرا و واگرا داشته و پایایی آن با توجه به اعداد به دست آمده برای آلفای کرونباخ و همچنین پایایی ترکیبی در حد قابل قبولی و بالای 0.7 بوده است، همچنین نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد که تمامی بارهای عاملی شاخص ها بالای 4/0 می باشند و بارعاملی شاخص ها، مطلوب است. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل مدل پژوهش مشخص گردید عوامل اجرایی مدیریت سبز بر اقدامات اجرایی مدیریت سبز تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار اقدامات اجرایی مدیریت سبز بر نتایج مدیریت سبز مورد تایید قرار گرفت. با توجه به یافته های پژوهش می توان اذعان داشت که استفاده و به کارگیری مدیریت سبز در سازمان به خصوص در فدراسیون فوتبال می تواند آثار مفیدی بر حفظ ساختار محیط زیست داشته و موجب بهبود کارایی سازمان مربوطه نیز بشود.

    کلیدواژگان: مدیریت سبز، عملکردسازمانی، فدراسیون فوتبال
  • عباس شعبانی*، مرتضی رضایی صوفی، محمدرضا شکری صفحات 59-70

    هدف کلی پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین کیفیت رویداد، رضایت مندی از رویداد و وفاداری به رویداد در تماشاگران ورزشی بود. پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق را تمام تماشاگران مسابقات ورزشی در استان تهران تشکیل دادند که به دلیل نامشخص بودن تعداد آن ها، براساس جدول مورگان برای جامعه آماری نامحدود حجم نمونه 384 نفر و به صورت تصادفی ساده در نظر گرفته شد. در این تحقیق از پرسشنامه کیفیت رویداد، پرسشنامه رضایت از رویداد و پرسشنامه وفاداری به رویداد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، آزمون کلموگروف اسمیرنوف، تحلیل عاملی تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد بین کیفیت رویداد (426/0=r ، 001/0p=)، کیفیت محیط فیزیکی (240/0=r ، 001/0p=)، کیفیت تعامل (185/0=r ، 001/0p=)، کیفیت نتیجه (550/0=r ، 001/0p=) با رضایتمندی از رویداد در تماشاگران مسابقات ورزشی استان تهران رابطه مثبت معناداری وجود دارد. هم چنین، بین کیفیت رویداد (331/0=r ، 001/0p=)، کیفیت محیط فیزیکی (240/0=r ، 001/0p=)، کیفیت تعامل (303/0=r ، 001/0p=) و کیفیت نتیجه (236/0=r ، 001/0p=) با وفاداری به رویداد در تماشاگران مسابقات ورزشی استان تهران رابطه مثبت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، کیفیت نتیجه پیش بینی کننده معنی دار رضایت مندی از رویداد بود و کیفیت تعامل و کیفیت نتیجه پیش بینی کننده های معنی دار وفاداری به رویداد بودند. بنابراین، پیشنهاد می شود در راستای افزایش رضایت مندی و وفاداری تماشاگران کیفیت رویداد به عنوان عاملی مهم مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تماشاگران ورزشی، رضایت مندی از رویداد، کیفیت رویداد، وفاداری به رویداد
  • ابوالفضل فراهانی*، حمید قاسمی، نرگس صداقتی صفحات 71-86
    جمعیت هلالاحمر جزء مهمترین و گستردهترین سازمانهای امدادی و بشردوستانه است و پرداختن به موضوعاتی که موجب توسعه سرمایه اجتماعی آن در جامعه شود مورد توجه مدیران میباشد. هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش نهضت داوطلبی به ویژه داوطلبان ورزشی در توسعه سرمایه اجتماعی جمعیت هلال احمر بود. این پژوهش به لحاظ نوع، کاربردی بوده و برای دستیابی به هدف پژوهش از روش کیفی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را 21 نفر از مدیران اجرایی و کارشناسان صاحب نظر تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند و به شیوه گلوله برفی صورت پذیرفت و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. جمع آوری داده ها نیز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گرفت. پس از جمع بندی داده ها، از طریق روش تحلیل تماتیک (TA)، اقدام به کدگذاری داده ها گردید. از 70 کداولیه با روش مضمون و طبقه بندی کدها و استخراج مفاهیم، الگوها و یا تم های اصلی به دست آمد. در نهایت با توجه به نتایج می توان اظهار داشت که سرمایه اجتماعی جمعیت هلال احمر دارای پنج مولفه مهم از جمله؛ نهضت داوطلبی، ساختار سازمانی، فرهنگ و نگرش سازمانی، هویت اجتماعی و ماهیت بین المللی می باشد. با توجه به اهمیت نقش برجستهای که نیروی انسانی در این سازمان ایفاء میکند می توان گفت نهضت داوطلبی؛ حاصل تبلور دیگر مولفه های سرمایه اجتماعی جمعیت هلال احمر است. توسعه و ارتقاء سطح سرمایه اجتماعی این سازمان می تواند بهره وری این سازمان را در پاسخ گویی به حوادث بالا ببرد.
    کلیدواژگان: نهضت داوطلبی، سرمایه اجتماعی، جمعیت هلال احمر، داوطلبان ورزشی
  • عزیزالله بیاتی*، عباس خدایاری، سید نعمت الله خلیفه صفحات 89-98

    هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی الگوی ترومای سازمانی و ترک خدمت با نقش میانجی هوشیاری سازمانی در کارکنان سازمان ورزش شهرداری تهران بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری، از نظر هدف کاربردی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات میدانی می باشد. جامعه آماری همه مدیران، کارشناسان و کارکنان ورزش شهرداری تهران جامعه آماری را تشکیل دادند. بر اساس اطلاعات کسب شده از شهرداری تهران این تعداد 300 نفر می باشد. نمونه گیری به صورت کل شمار انتخاب شد. با این تفاوت که تعداد 270 نفر پرسشنامه سالم از طرف شرکت کنندگان تکمیل و عودت داده شد. ابزار اندازه گیری این پژوهش از سه پرسشنامه ترومای سازمانی بیاتی (1399)، هوشیاری سازمانی پهلوان صادق (1396) و ترک خدمت درس و شوو (2001) استفاده گردید. نتایج نشان داد که اثر ترومای سازمانی بر ترک خدمت (233/10= سطح معناداری و 507/0= بارعاملی) و هوشیاری سازمانی (742/4=سطح معناداری و 350/0= بارعامی) مثبت و معنادار است. همچنین هوشیاری سازمانی بر ترک خدمت (549/0= سطح معناداری و 033/0= بارعامی) تاثیر معناداری ندارد. از طرفی دیگر نتایج نشان داد متغیر میانجی هوشیاری سازمانی، نقش میانجی گری غیرمعناداری (603/0=سطح معناداری و 012/0= بارعامی) در رابطه علی ترومای سازمانی با ترک خدمت دارد. لذا پیشنهاد می شود که برای جلوگیری از ترک خدمت از هوشیاری سازمانی استفاده کنند و به نقش ترومای سازمانی در سازمان دقت شود.

    کلیدواژگان: ترومای سازمانی، ترک خدمت، شهرداری، ورزش، هوشیاری سازمانی
|
  • Parnian Falahatgar Ushibi, Mohammad Hami *, Vahid Shojaei Pages 11-27
    The aim of the present study is to investigate the effect of Alexithymia on aggression in high school students with the moderating role of e-sports and providing a model of this relationship. This research is a descriptive survey in terms of strategy and hypothesis of this study are casual. standard questionnaires have been used during data gathering phase of study, including the Toronto Alexithymia Scale, the Bass Et al. Aggression Scale, and the e-Sports Scale. The construct validity of the questionnaires was analyzed by, first and second order confirmatory factor analysis method, Cronbach’s alpha coefficient for assessing reliability was above 0.7, which indicates the significant and acceptable reliability of the questionnaires. The statistical population of the study includes all male students in District 2 of Mashhad. A sample of 400 students was selected in order to data analyze. Data analyze was done by SPSS software version 25, for descriptive statistics in first section of study, and in the structural equations section, Smart PLS software version 3 was used to design the research model. According to the results, the SRMR fit is lower than 0.08 and therefore the structural model of the research has a good fit. From the research findings, it can be stated that students often face various psychological problems due to their age and special sensitivities of adolescence, including uncontrolled anger, and emotions caused by school and school. And they are more likely to experience unpleasant issues such as social aggression. Therefore, the correct and planned use of the potential of e-sports to facilitate the reduction of aggressive behaviors is suggested.
    Keywords: E-Sports, Alexithymia, violence, students
  • Meysam Noori Khanyourdi, Mahdi Bashiri *, Rasoul Faraji, Abolfazl Ghasemzadeh, Daryush Marefat Pages 29-41

    The aim of this study aims to influence organizational identity, organizational commitment and turnover intention of ethical climate. This research was applied in terms of nature and descriptive-analytical in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method, in terms of field-library data collection, in terms of how the research was conducted. The statistical population of the study was the staff of the General Directorate of Sports and Youth of East Azerbaijan Province. The statistical sample-based on Morgan table was 178 people who were selected by simple random sampling. The measurement Instrument in this study was the Allen & Meyer's organizational commitment questionnaire (1990), the A tendency to leave the organization Flint (2013), Victor and Cullen ethical climate (2013), and the organizational identity of Ashforth and Mael (1992). Its face and content validity were confirmed by 10 sports management specialists; The reliability of the organizational identity questionnaires, ethical climate, turnover intention and organizational commitment were obtained using Cronbach's alpha coefficient of 0.89, 0.87 0.92 and 0,88 respectively. For data analysis in the descriptive statistics section of the average and standard deviation by SPSS software 24, and in the inferential statistics section, structural equations were used to evaluate the causal relationships between variables using Lisrel Version 3 software. Findings showed that ethical climate has an effect on organizational commitment and organizational identity and there is a positive and significant relationship but its effect on the turnover intention of the service was not confirmed. Therefore, managers of the General Directorate of Sports and Youth should identify the factors affecting the moral climate in order to increase organizational identity and organizational commitment and reduce the turnover intention of the service.

    Keywords: Ethical Climate, organizational identity, Organizational Commitment, turnover intention, Sports
  • MohamadHasan Peymanfar, Najaf Dehghan, Najaf Aghaei * Pages 43-58

    This study aimed to survey of Relationship Implementing green management in sports organizations can change the way we interact with the environment. The purpose of this study is the role of green management on the performance of the Football Federation of the Islamic Republic of Iran. This research is a descriptive correlation with the structural equation approach. The statistical population of the study included all managers and employees of the Iranian Football Federation, which is 157 people And the sampling method was total that 111 people participated in this study. The results showed that the researcher-made questionnaire used in this study had convergent and divergent validity and its reliability was acceptable and above 0.7 according to the numbers obtained for Cronbach's alpha and also the combined reliability. Also, the results of hypothesis testing showed that all factor loads of indicators are above 0.4 and the factor load of indicators is desirable.Based on the results obtained from the analysis of the research model, it was found that the executive factors of green management have a positive and significant effect on the executive actions of green management. Also, the positive and significant effect of green management executive measures on green management results was confirmed. According to the research findings, it can be acknowledged that the use of green management in the organization, especially in the football federation can have beneficial effects on maintaining the structure of the environment and improve the efficiency of the organization.

    Keywords: green management, Organizational Performance, Football Federation
  • Abbas Shabani *, Morteza Rezay Soufi, MohamadReza Shokri Pages 59-70

    The overall purpose of this study was to determine the relationship between event quality, event satisfaction and loyalty to the event in sports spectators. The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of this study consisted of all spectators of sports competitions in Tehran province, which due to the uncertainty of their number, according to Morgan table for an unlimited statistical population, the sample size was 384 people and was considered as a simple random. In this study, event quality questionnaire, event satisfaction questionnaire and event loyalty questionnaire were used. Descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test, confirmatory factor analysis, Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used to analyze the data. The results showed that between the quality of the event (r = 0.426, p = 0.001), the quality of the physical environment (r = 0.240, p = 0.001), the quality of the interaction (r = 0.185, p = 0.001), The quality of the result (r = 0.550, p = 0.001) has a significant positive relationship with the satisfaction of the event in the spectators of sports competitions in Tehran province. Also, between the quality of the event (r = 0.331, p = 0.001), the quality of the physical environment (r = 0.240, p = 0.001), the quality of the interaction And the quality of the result (r = 0.236, p = 0.001) has a significant positive relationship with loyalty to the event in the spectators of sports competitions in Tehran province. In addition, the quality of the outcome was a significant predictor of event satisfaction, and the quality of the interaction and the quality of the outcome were significant predictors of loyalty to the event.

    Keywords: Sports Spectators, Event Satisfaction, Event Quality, Event Loyalty
  • Abolfazl Farahani *, Hamid Ghasemi, Narges Sedaghati Pages 71-86
    The Red Crescent Society is one of the most important and largest relief and philanthropic organizations, and dealing with issues which develop its social capital in the society is what the managers concern of. The purpose of this research was to explain the role of the volunteer movement, especially sports volunteers, in the development of the social capital of the Red Crescent population. This research in terms of type is practical and the qualitative method was used to achieve the research objective. The statistical population of the research consisted of 21executive principals and professional experts. Sampling was done purposefully through the snowball method and continued until theoretical saturation was reached. Data collection was done using semi-structural interview. After summarizing the data, through the thematic analysis(TA) method, the data was coded. It was obtained from 70 primary codes by thematic method and classification of codes and extraction of concepts, patterns or main themes. Finally, according to the results, it can be stated that the social capital of the Red Crescent population has five important components, including The volunteer movement, the organizational structure, organizational culture and attitude, social identity and international essence. Considering the important role of Manpower in this organization, it can be said that the volunteer movement is the result of the other components of the social capital of the Red Crescent community. The development and improvement of the level of social capital of this organization can increase the productivity of this organization in response to incidents.
    Keywords: volunteer movement, Social Capital, Red Crescent Society, Sports volunteers
  • Azizollah Bayati *, Abas Khodayari, Nemat Khalife Pages 89-98

    The aim of this study was to investigate the Designing a model of organizational trauma and leaving the service with the mediating role of organizational awareness in the employees of Tehran Municipality Sports Organization. The research method is descriptive-correlation of structural equations, in terms of applied purpose and in terms of collecting field information. Statistical population All sports managers, experts and employees of Tehran Municipality formed the statistical population. According to information obtained from the municipality of Tehran, this number is 300 people. Sampling was selected as a whole number. With the difference that 270 people completed a healthy questionnaire and returned it by the participants. The measurement tools of this study were three questionnaires of organizational trauma Bayati (2020), organizational awareness of Pahlavan Sadegh (2017) and dropout (2001). The results showed that the effect of organizational trauma on leaving service (β=0.507, T-Value = 10.233) and organizational awareness (β=0.350, T-Value = 4.742) is positive and significant. Also, organizational awareness has no significant effect on leaving the service (β=0.033, T-value = 0.549). On the other hand, the results showed that the mediating variable of organizational consciousness has a non-semantic mediating role (β=0.012, T-value = 0.603) in the causal relationship of organizational trauma with leaving service. Therefore it is recommended to use organizational vigilance to prevent leaving the service and the role of organizational trauma in Be careful organization.

    Keywords: municipality, organizational trauma, organizational awareness, resignation, Sports