فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 10 (پاییز 1401)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 10 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوذر رضایی*، مجتبی رحیمی، حمید محمودیان عطاآبادی صفحات 5-16

    پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی و سنجش شرایط اقلیمی در فرایندهای گردشگری با تاکید بر داده های ثبتی و آسایش حرارتی گردشگران تدوین شده است. برای این منظور، شهرستان چابهار به دلیل موقعیت مهم ارتباطی، اقتصادی و گردشگری و شرایط خاص اقلیمی، که موردتوجه گردشگران داخلی و بین المللی است، انتخاب شد. این پژوهش به دنبال ارایه تقویم زمانی مناسب گردشگری در جهت بالا بردن کیفیت و توسعه گردشگری بر اساس وضعیت اقلیمی سواحل جنوب شرق کشور است. برای رسیدن به این هدف شاخص های اقلیم آسایش یا اقلیم گردشگری TCI و PET جهت ارزیابی ترکیبی در بازه زمانی (1990-2018) انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد، وضعیت اقلیمی و شرایط حرارتی در بیشتر ماه های سال شهرستان چابهار خارج از محدوده آسایش قرار دارند و عمدتا تنش های گرمایی محدودیت هایی برای فعالیت های گردشگری ایجاد می کند. بر اساس ترکیب خروجی هر دو شاخص بهترین زمان گردشگری در منطقه مورد مطالعه، اواسط پاییز و اواخر زمستان و در سه ماه دسامبر (آذر تا دی) و به ویژه نوامبر (آبان تا آذر) و مارس (اسفند تا فروردین) است.

    کلیدواژگان: تقویم گردشگری، بندر چابهار، شرایط اقلیمی، شاخص PET، شاخص TCI
  • ناهید عبدلی* صفحات 17-28
    امروزه گردشگری ماجراجویانه سریع ترین بخش گردشگری روبه رشد در جهان را دارد و به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای توسعه پایدار در کشور میزبان مورد توجه قرار گرفته است. کویر مرنجاب در ایران، به عنوان یک ناحیه ممتاز، قابلیت تبدیل شدن به یک نمونه محرک توسعه پایدار را دارد. عوامل متعددی بر تحقق این مهم تاثیرگذار هستند. این مقاله قصد دارد با رویکرد آینده پژوهی نشان دهد که چه مولفه هایی باعث می شود گردشگری ماجراجویانه به گونه ای توسعه یابد که سهم آن در روند توسعه پایدار مقصد، بهینه شود؛ یعنی شاخص رشد اقتصادی را افزایش داده و برای جامعه بومی رفاه اجتماعی به ارمغان آورد، ضمن آنکه مخاطرات زیست محیطی نیز کاهش یابد. در این پژوهش، ساخت مفاهیم و الگوها با استفاده از دو استراتژی شناسایی پیشران های کلیدی با نرم افزار میک مک و سناریونویسی با نرم افزار سناریوویزارد انجام شده اند. دوازده پیشران کلیدی از طریق سناریوهای سازگار و قوی برای هر متغیر در سه وضعیت مختلف (تداوم، وخامت و رشد) تبیین شد. یک سناریوی قوی و سه سناریو با سازگاری بالا که احتمال وقوع بیشتری دارند، حاکی از تداوم روند کنونی در آینده میان مدت است. نتایج نشان می دهد، خصوصی سازی در حوزه گردشگری، بیشترین ارزش سازگاری را در بین دیگر وضعیت های احتمالی داراست.
    کلیدواژگان: گردشگری ماجراجویانه، گردشگری پایدار، آینده پژوهی، عوامل پیشران گردشگری، کویر مرنجاب
  • ضیا حسین زاده*، سارا شکوه، محمدرضا مهربانی گلزار صفحات 29-34
    بام ها از گذشته در شهرهای ایرانی، به عنوان فضایی مهم که نقش های کارکردی و معنایی بی شماری داشته اند، عمل می کرده اند. با این وجود در زمان حاضر و در اکثر شهرهای ایرانی، این ظرفیت های قابل توجه، کاملا مغفول مانده است. از طرفی شهرهای ایرانی از گذشته به دلیل ویژگی های منحصربه فرد فضایی، اجتماعی، هویتی و فرهنگی، همواره مقصدهای جذابی برای گردشگران بوده اند. اما با ورود مدرنیسم و متعلقاتش به شهرهای ایرانی و ایجاد تغییرات اساسی در بافت آن ها، این شهرها بسیاری از جذابیت های خود را جهت جذب گردشگر، از دست داده اند. بام ها از جمله فضاهای کیفیت بخش به فضای شهرهای ایرانی بوده اند. لذا این مقاله بر آن است تا با بررسی فضای بام ساختمان ها به صورت ویژه، به این سوال پاسخ دهد که ظرفیت یا ظرفیت های موجود بر فضای بام ساختمان ها جهت توسعه و تقویت گردشگری در شهرهای ایرانی کدام است؟ در این راستا، پیشینه موجود در این زمینه و منابع کتابخانه ای، در کنار بررسی دیگر آثار و مستندات، از جمله سفرنامه ها، سینما و تصاویری از فضاهای شهری، موردبررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که با توجه به افزایش تعداد ساختمان های بلندمرتبه، به ویژه در کلان شهرهایی چون تهران، توجه دوباره به ظرفیت فضای بام این ساختمان ها، علاوه بر ارایه نظرگاه های مناسب به شهر، جهت درک بهتر تصویر شهر در ذهن بازدید کنندگان، به واسطه یکپارچگی فضایی و قرارگیری در ارتفاع، فرصت وقوع انواع رخدادها و ایجاد تعاملات اجتماعی، در ارتباط بی واسطه با طبیعت شهر را نیز به کاربران خود می دهند. این امر به نوبه خود علاوه بر ایجاد تصویر ماندگار از شهر مقصد، موجب ثبت خاطراتی گره خورده با عناصر طبیعی، انواع فعالیت ها و تعاملات اجتماعی در ذهن گردشگران خواهد شد. لذا به طور کلی، نقش های اصلی بام جهت توسعه گردشگری در شهرهای ایرانی را می توان در چهار عامل توسعه تعاملات اجتماعی، تقویت ارتباط گردشگران با طبیعت شهر مقصد، ایجاد تصویر ذهنی مناسب از شهر و افزایش کیفیت تجربه از فضای شهری بیان کرد.
    کلیدواژگان: بام، تصویر ذهنی، گردشگری، شهر، اجتماع
  • میرمحمد اسعدی، مهدی باصولی، سعیده درخش* صفحات 35-48

    الگوی رشد جمعیت در جهان روندی روبه رشد به سمت سالمندی را نشان می دهد و همین خود منشا ایجاد یک رویکرد جهانی در قرن 21 شده است. با افزایش سرعت سالمندی در جمعیت دنیا و افزایش میزان سالمندان، یکی از صنایعی که در چند دهه اخیر، این بخش از بازار برای آن ها جذاب به نظر می رسد، صنعت گردشگری است. یکی از فعالیت های مناسب برای افراد مسن و سالمند به منظور بازگشت و ارتقای ابعاد جسمانی و روحی شان، گردشگری پزشکی است. با توجه با این امر که درک فرآیند انتخاب مقصد گردشگران پزشکی سالمند برای دولت ها، سازمان های گردشگری و تورگردانان در عرصه رقابت جهانی اهمیت فراوانی دارد، در این تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه گردشگری پزشکی مخصوص سالمندی، ابعاد و شاخص های ضروری موجود در مقاصد گردشگری پزشکی موردنیاز این گروه از گردشگران سلامتی، شناسایی و درگام بعد، با استفاده از متدولوژی تحلیلی «مدلسازی ساختاری تفسیری» روابط بین ابعاد و عوامل موثر بر انتخاب مقصد گردشگری سلامت از دید گردشگران پزشکی سالمند تعیین و به صورت یکپارچه تحلیل شده است. نتایج این بررسی حاکی از آن است که عوامل برخورداری مراکز درمانی از نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده در ابعاد مختلف پزشکی-روانپزشکی مرتبط با گردشگران پزشکی سالمند، نگاه انسان دوستانه و برخورد مناسب پزشکان و کادر درمان، وجود امکانات رفاهی و تفریحی در اطراف مراکز درمانی جهت افزایش راحتی و امنیت گردشگران، توانمندی بیمارستان ها و مراکز درمانی در ارایه خدمات، تاسیسات اقامتی مناسب گردشگران پزشکی سالمند و کاهش زمان ویزیت و معاینه گردشگران پزشکی سالمند از مهمترین و پررنگ ترین شاخصه های لازم در جذب گردشگران پزشکی سالمند به یک مقصد گردشگری سلامت است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری سلامت، سالمندی، معادلات ساختاری تفسیری
  • مهرنوش بسته نگار* صفحات 49-52

    کارناوال‏ها رویدادهایی مردمی-انتقادی هستند که جدیت فرهنگ رسمی و هنجارهای حاکم را به سخره می‏گیرند و برابری و آزادی را توامان به نمایش می‏گذارند. در کارناوال آزادی و رهایی موقت از چنگ نظم حاکم در کنار ارتباطاتی اصیل میان طبقات مختلف جامعه فارغ از سلسله مراتب و ممنوعیت‏های همیشگی شکل می‏گیرد. کارناوال با تمسخر افکار و اعتقادات بی‏بنیان و خرافی، به اذهان تلنگر می‏زند و سطح آگاهی جامعه را نیز بالا می‏برد. خنده در کارناوال، ترس از قدرت و تابوها را که در طی سالیان دراز درون فرد و جامعه شکل گرفته، فرو می‏ریزد و صداهای سرکوب شده و خاموش را به گوش‏ها می‏رساند. چنین رویدادی هم جاذبه گردشگری است که با خود سود اقتصادی برای جامعه میزبان به همراه دارد و هم نمایشی است که بازیگران آن شهروندانند و اجرایشان همان حضورشان است. حضوری که نشان از بلوغ فردی و جمعی است. این نوشتار انتقادی مروری دارد بر مفهوم و مولفه‏ های کارناوال و پیام آشکار آن این است که چرا در ایران کارناوال اجرا نمی شود؟ در واقع این یک استفهام انکاری یا پرسش بلاغی است که نویسنده به دنبال یافتن پاسخ آن نیست، بلکه هدفش جلب توجه مخاطب و به اندیشه واداشتن اوست. درک مفهوم کارناوال با درک مفهوم چندصدایی عجین است و طبیعتا جوامعی که سالیان دراز تحت حکمرانی سلاطین مستبد زیسته‏اند باید برای این گشودگی اهتمام بیشتری بورزند.

    کلیدواژگان: کارناوال، شادپیمایی، گروتسک، چندصدایی، گردشگری شهری
  • مهدیه شهرابی فراهانی* صفحات 53-54
    صحبت از گردشگری به عنوان یک صنعت در قالب محورهای توسعه، همواره با گمانه زنی های بسیاری روبرو بوده است. مخالفت با این رویکرد به مخدوش شدن فرهنگ و هویت فرهنگی جامعه تاکید می کند. از این رو دیدگاه های مختلف نشان می دهند ماهیت سفر و گردشگری و از سوی دیگر هویت فرهنگی نیاز به تحلیل عمیق تری دارد. مسیری که تا به امروز طی شده است نمی تواند معیار اصلی صحت و درستی فعالیت ها باشد. لذا با بررسی عمیق ماهیت گردشگری و از سوی دیگر هویت فرهنگی، مطالعه اهداف هر دو و همچنین چشم انداز آن ها، این دیدگاه حاصل می شود که گردشگری و فرهنگ، پدیده های فطری انسانی هستند که هر دو ماهیت هویت انسانی را جستجو می کنند. گردشگری و فرهنگ ریشه در ارزش ها و وجود معنوی انسانی دارند که نیازمند بازاندیشی هستند تا در جایگاه صحیح خویش محقق شوند. بنابراین در میان سویه های گوناگون ارتباط میان گردشگری و هویت فرهنگی، می توان با بسترسازی و ایجاد نگاهی متفاوت به هویت فرهنگی و از سوی دیگر گردشگری، همسویی میان آن ها برقرار کرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، فرهنگ، هویت فرهنگی
  • فرنوش مخلص* صفحات 55-58
    با روند گسترش شهرها و تغییر نظام شهرنشینی، مدت زمان فعالیت شهروندان در شهر افزایش یافته و بخشی از فعالیت های روز در شب ادامه خواهد یافت. از این حیث شب فرصتی برای تعریف مجدد منظر شهر در بازه ای از زمان است که تعریفی متفاوت از اجتماع شهری و گردشگری شهر را ارایه می دهد. اصطلاح «گردشگری شبانه»، به مکان و زمانی اشاره دارد که گردشگری در آن رخ می دهد. بنابراین این ارتباط گردشگری نه با ماهیت فعالیت های گردشگری و انگیزه های آن، بلکه با زمانی که این اعمال در آن انجام می شوند و حدود مکانی آن ها، مطرح می شود. علی رغم تدوین «طرح جامع منظر شبانه»، در اسناد رسمی و ادبیات دانشگاهی، هنوز تعریف درستی از اصطلاح «گردشگری شبانه» ارایه نشده و تحلیلی از دسته بندی انوع گردشگری شبانه از حیث نوع مخاطب، گزینش مکان مناسب و نوع فعالیت در بازه زمانی شب صورت نگرفته است. در بسیاری از شهرهای جهان، گردشگری شبانه به عنصر اصلی رقابت پذیری گردشگری در شهر تبدیل شده و سهم اقتصادی مهمی را در اقتصاد شهری به خود اختصاص داده است. مطالعات موجود در طرح جامع منظر شبانه بر روی اقدامات تزیینی و فضاهای خاصی تمرکز دارد، درحالی که رویکردی به زمان بندی های متفاوتی که شب را می سازند و تفسیری واقع گرا نسبت به گردشگری شبانه و تاثیرات آن وجود ندارد.
    کلیدواژگان: منظر شبانه شهر، گردشگری شبانه شهر، نورپردازی شهری، مدیریت شهری
|
  • Abozar Rezaei *, Mojtaba Rahimi, Hamid Mahmoudiyan Attaabadi Pages 5-16

    The present study aims to evaluate and analyze climatic conditions in tourism processes, emphasizing factual data and the thermal comfort of tourists. For this purpose, Chabahar port was selected due to its profound importance in international communication, economy, tourism, and exceptional climatic conditions, making it particularly interesting to domestic and international tourists. This study seeks to provide a suitable tourism period calendar to improve the quality and development of tourism considering the climatic conditions of the southeastern coasts of the country. To this end, the Comfort or Tourism Climate Indicators of Tourism Climate Index and Physiological Equivalent Temperature were examined to provide a deeper understanding of the conditions by combining the results of the indicators (from 1990 to 2018). The results showed that in most months of the year in Chabahar port, the climatic and thermal conditions are outside the comfort zone, and heat stress creates restrictions for tourism activities. According to the output of investigating both indicators, the best time for tourism activities is mid-autumn and late winter, and in the three months of December, November, and March.

    Keywords: Tourism calendar, Chabahar Port, climatic conditions, PET index, TCI index
  • Nahid Abdoli * Pages 17-28
    Nowadays, adventure tourism is the fastest-growing tourism sector in the world and it is considered one of the most important tools for sustainable development in the host country. The Marnjab Desert in Iran, as an outstanding region, has the potential to be a stimulus model for sustainable development. Numerous factors affect the realization of this important issue.This article employs a futurology approach to investigate what factors lead to the development of adventure tourism. In doing so, it attempts to optimize adventure tourism in the process of sustainable development of the destination. This study attempts to increase the economic growth index and social welfare of the indigenous community while reducing environmental risks. In this research, the concepts and patterns were developed using two strategies: identifying propelling factors with the MICMAC software and writing scenarios using Scenario Wizard software. Twelve propelling factors were explained through compatible and strong scenarios for each variable in three different situations (continuity, deterioration, and growth). A strong scenario and three scenarios with high compatibility are more likely to occur. It is a significant continuation of the current trend in the medium term of the future. Results show that privatization in the field of tourism has the highest compatibility value among other possible situations.
    Keywords: adventure tourism, Sustainable Tourism, Futures Studies, Propelling Factors of the Tourism, Marnjab Desert
  • Ziya Hosseinzadeh *, Sara Shokouh, Mohammadreza Mehrabani Golzar Pages 29-34
    From ancient times until now, roofs have been an important space in Iranian cities, with many functional and meaningful roles. However, nowadays, in most Iranian cities, these significant capacities have been completely neglected. On the other hand, Iranian cities have always been attractive destinations for tourists due to their unique spatial, social, identity, and cultural characteristics. But with the arrival of modernism and its belongings in Iranian cities and fundamental changes in their texture, these cities have lost many of their attractions to tourists. According to the authors of this article, roofs give quality to urban spaces. Therefore, by examining the roof space of buildings in a special way, this article aims to answer this question: How roof spaces can develop and strengthen tourism in Iranian cities? In this regard, the background of this field and library sources were examined. For this purpose, documents, including travelogues, cinema, and images of urban spaces were scrutinized. The results indicate that due to the increase in the number of high-rise buildings, especially in big cities like Tehran, paying attention to the capacity of the roof space of these buildings gives visitors better views of the city. Due to their spatial integrity and location at a height, they also allow their users to have all kinds of events and create social interactions in direct connection with the nature of the city. This, in turn, creates a lasting image of the destination city in the minds of tourists,                    tied to natural elements, various activities, and social interactions. Therefore, in general, the main roles of roofs for the development of tourism in Iranian cities can be expressed in the four factors of developing social interactions, strengthening the connection of tourists with the nature of the destination city, creating a suitable mental image of the city, and increasing the quality of the experience of the urban space.
    Keywords: roof, Mental image, Tourism, City, community
  • MirMohammad Asadi, Mehdi Basouli, Saeedeh Derakhsh * Pages 35-48

    The pattern of population growth in the world shows a growing trend towards old age, and this itself has become the origin of creating a global approach in the 21st century. With the increase in the rate of aging in the world population and the increase in the number of elderly people, one of the industries for which this part of the market seems attractive in the last few decades is the tourism industry. Medical tourism is one of the proper activities for the elderly to bring back and improve their physical and mental aspects. Due to the fact that understanding the destination selection process of elderly medical tourists is very important for governments, tourism organizations and tour operators in the field of global competition, in this research, first by reviewing the literature in the field of medical tourism for the elderly, the necessary dimensions and indicators present in the medical tourism destinations required by this group of health tourists have been identified, and in the next step, using the analytical methodology of "interpretive structural modeling", the relationships between dimensions and factors affecting the choice of health tourism destination from the perspective of elderly medical tourists have been determined and analyzed in an integrated manner. The results of this study indicate that the factors of medical centers having specialized and trained human resources in various medical-psychiatric aspects related to elderly medical tourists, humanitarian view and proper treatment of doctors and medical staff, the existence of comfort and recreational facilities around the medical centers to increase the comfort and security of tourists, the ability of hospitals and medical centers to provide services, suitable accommodation facilities for elderly medical tourists, and reducing the visit and examination time of elderly medical tourists are among the most important and prominent indicators necessary to attract elderly medical tourists to a health tourism destination.

    Keywords: Tourism, Health tourism, aging, interpretive structural equations
  • Mehrnoosh Bastenegar * Pages 49-52

    Carnivals are public-critical events that mock the seriousness of official culture and ruling norms and display equality and freedom together. In the carnival, freedom and temporary release from the grip of the ruling order are formed along with authentic connections between different classes of society, regardless of hierarchies and permanent prohibitions. By ridiculing baseless and superstitious thoughts and beliefs, carnival shakes minds and raises the level of society’s awareness. Laughter in the carnival destroys the fear of power and taboos that have formed in the individual and society over the years and brings the suppressed and silenced voices to the ears. Such an event is both a tourist attraction that brings economic benefits to the host community and a show whose actors are citizens and whose performance is their presence. A presence that shows individual and collective maturity. This critical writing reviews the concept and components of a carnival and the clear message of each line is why we don’t have a carnival. In fact, this is a negative question or a rhetorical question that the author is not looking for an answer to, but his goal is to draw the audience’s attention and make him think. Understanding the concept of carnival is intertwined with understanding the concept of pluralism, and naturally, societies that have lived under the rule of despotic sultans for many years should pay more attention to this openness.

    Keywords: Carnival, Merrymaking, Grotesque, pluralism, urban tourism
  • Mahdieh Shahrabi Farahani * Pages 53-54
    Tourism as an industry serving as an axis of development has always brought many speculations. Opposing this approach undermines the culture and cultural identity of society. For this reason, various perspectives have focused on the nature of travel and tourism. However, cultural identity requires more in-depth analyses. The path taken so far cannot serve as a touchstone for verifying relevant activities. Thus, a profound review of the nature of tourism, cultural identity, and the objectives of both and their visions, engenders the perspective that tourism and culture are inherent human phenomena that both search for the human’s identity nature. Tourism and culture have roots in human’s spiritual values that warrant rethinking so that they meet their proper stations. Therefore, in respect of various aspects of the relationship between tourism and cultural identity, some consistency can be established between the two by providing a context and creating a different perspective on cultural identity and tourism.
    Keywords: Tourism, culture, Cultural Identity
  • Farnoosh Mokhles * Pages 55-58
    The expansion of cities and the change in the urbanization system have led to the increased activity duration in cities and the continuation of part of daytime activities during the night. In this sense, the night is an opportunity to redefine the urban landscape in a period, and this definition is different from urban society and urban tourism. The term “night tourism” refers to any kind of tourism that occurs between sunset and sunrise. Therefore, this type of tourism is raised by the time when tourism activities are carried out and their spatial limits, not by the nature of these activities and their motivations.Despite the development of the “Master Nightscape Plan” in official documents and academic literature, the term “night tourism”  has not yet been correctly defined, and the night tourism classification has not been analyzed in terms of the type of audience, the selection of a suitable place, and the type of activity carried out during the night. In many cities of the world, night tourism has become the main element of tourism competitiveness in the city and makes an essential economic contribution to the urban economy. The existing studies in the master nightscape plan focus on decorative actions and specific spaces. However, there is no approach to the different timings making the night, and no realistic interpretation of night tourism and its impacts.
    Keywords: Urban nightscape, Urban night tourism, Urban Lighting, urban management