فهرست مطالب

دولت پژوهی ایران معاصر - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهراب مقدمی شهیدانی* صفحات 11-29

    یکی از ابعاد پر رمز و راز تاریخ جنگ، مسیله پذیرش قطعنامه 598 که با گذشت بیش از سه دهه، هنوز با فقر آثار متقن و تحلیلی در این باب مواجهیم. به تصریح امام، تصمیم قبول قطعنامه مبتنی بر یک سلسله «حوادث و عواملی» بوده که تحلیل محققانه آن را موکول به آینده نموده اند و به نظر می رسد اکنون وقت رمزگشایی از این تصمیم تاریخی است. چه اینکه بازشناسی فرایند تصمیم سازی های کلان سیاسی، در پیشگیری از تکرار برخی تصمیمات سخت و بعضا تلخ، موثر خواهد بود.اجماع مسیولان عالی رتبه سیاسی و نظامی از جمله اموری است که در روند تصمیم سازی و تغییر نظر اولیه امام، در دو مقطع تاریخی سرنوشت ساز بعد از فتح خرمشهر و پذیرش قطعنامه، نقش تعیین کننده داشته و به نوعی، متضمن حجت شرعی و عقلی برای تصمیم نهایی امام بوده است. پرسش آن است که در مدت کوتاه تصدی قایم مقامی فرماندهی کل قوا در بازه زمانی 12 خرداد 1367 تا 27 تیر 1367، چه اتفاقاتی رخ داد که امام در تصمیم قاطع خود پیرامون پایان جنگ، تجدیدنظر کردند؟تاکنون احتمالات مختلفی از سوی سیاستمداران و تحلیلگران پیرامون علل پذیرش قطعنامه مطرح شده که از آن جمله می توان به ورود مستقیم آمریکا به جنگ، فقر نقدینگی، عدم توازن تسلیحات راهبردی، تغییر باورهای مسیولان نسبت به اهمیت و اولویت جنگ، دلسرد شدن مردم از حضور در جبهه و عوامل دیگر اشاره کرد که در این نوشتار مستندات نفی این عوامل به عنوان علت اصلی پذیرش قطعنامه پرداخته خواهد شد.این پژوهش در زمره پژوهش های علی است و با رویکرد توصیفی تحلیلی صورت گرفته و داده های آن با روش کتابخانه ای گردآوری شده است. در این مقاله بر پایه مستندات و شواهد تاریخی، ضمن بازکاوی نقش عوامل اجماع ساز برای تحمیل جام زهر، برخی زمینه ها و ریشه های سیاسی-اجتماعی تصمیم امام در پذیرش قطعنامه، مورد بازخوانی و بررسی قرار گرفته، نهایتا مشخص می گردد که امام خمینی به دلیل شکل گیری اجماع در عرصه حکمرانی، از دیدگاه اولیه خود مبنی بر ادامه جنگ تا شکست پشیمان کننده رژیم بعثی، دست برداشته و با لحاظ اتفاق نظر متولیان سیاسی و نظامی، مصلحت مردم و نظام اسلامی را در پذیرش قطعنامه تشخیص داده است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، دفاع مقدس، قطعنامه 598، جنگ ایران و عراق، اکبر هاشمی رفسنجانی
  • حبیب الله صادقی، علی محمدی مصیری*، سعید محمدی صفحات 31-57
    محیط زیست، یک سیستم پیچیده است و تحت تاثیر متغیرهای زیادی است و این متغیرها غیرقابل پیش بینی هستند. پیچیدگی ها و متغیرهای غیرقابل پیش بینی مسایل محیط زیستی در مرحله عمل مشخص می شوند. پیچیدگی مسایل زیست محیطی وقتی که با منافع، امنیت، قدرت و سیاست پیوند می خورند، بیشتر می شود. بدین ترتیب، راه حل فنی در سیاست گذاری نمی تواند ریسک حاصل از محیط زیست را برای جامعه کاهش دهد، بلکه همان طور که نظریه الریش بک به ما نشان می دهد ابعاد اجتماعی محیط زیست بسیار دارای اهمیت است و به نوعی محیط زیست امری اجتماعی و سیاسی است. بدین ترتیب، یافته های تحقیق در پاسخ به این سوال که میزان ریسک در محیط زیست ایران چگونه است و چه تاثیری بر کارآمدی دولت دارد؟ به خوبی نشان می دهد که محیط زیست ایران، پیچیده، چندبعدی و با ریسک بالا است. از این رهگذر محیط زیست، با سیاست به طور اعم و با کارآمدی دولت به طور اخص پیوند نزدیکی دارد و فقدان حکمرانی فعال در این حوزه می تواند کارآمدی دولت را تحت تاثیر قرار دهد. این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی و داده های ثانویه؛ بانک جهانی، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، سیستم اطلاعات US، گزارش آماری BP و ترازنامه انرژی، با استفاده از نظریه «جامعه در آغوش خطر» الریش بک به بررسی وضعیت محیط زیست ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: جامعه خطرپذیر، محیط زیست، دولت، کارآمدی، ایران
  • محمدرضا صالحی وثیق*، علی اکبرپور آلمه جوقی، محمدباقر مکرمی پور صفحات 59-83

    برای تحقق تمدن نوین اسلامی، باید به طور جامع و مانع ظرفیت های لازم ایجاد گردند و اقداماتی در جهت رفع چالش ها صورت گیرد. در این مسیر، مولفه های راهبردی بیانیه گام دوم انقلاب می تواند مورد بهره برداری قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مولفه های راهبردی در بیانیه گام دوم انقلاب به دنبال ارایه الگویی هدفمند و قابل اجرا جهت حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی صورت گرفت. این بررسی با تامل در مولفه های راهبردی حاصل از گام دوم انقلاب و با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. در پاسخ به این سوال که نقش مولفه های راهبردی گام دوم انقلاب در رسیدن به تمدن نوین اسلامی: چالش ها و فرصت های پیش رو چیست؟ و رسالت دولت ها در نقش آفرینی مولفه های راهبردی چیست، این فرضیه مطرح گردید که مولفه های راهبردی حاصل شده از بیانیه گام دوم انقلاب ازجمله استقلال سیاسی و توجه به مردم؛ معنویت و اخلاق؛ استقلال اقتصادی و خصوصی سازی؛ علم و آموزش؛ عدالت و مبارزه با فساد؛ سبک زندگی اسلامی، مناسب ترین مسیر جهت طی کردن راه تمدن نوین اسلامی است، و دولت ها در عین تفاوت در برنامه و سیاست ها، بر این اصول تاکید کرده اند. موضوع قابل توجه در این پژوهش، اشاره به فرصت ها و چالش های موجود جمهوری اسلامی ایران در این راه است، که توجه به فرصت ها می تواند تمدن سازی را تسریع بخشد و درعین حال عدم توجه به چالش ها و محدودیت های موجود می تواند مسیر توسعه و پیشرفت و درنهایت رسیدن به تمدن نوین اسلامی را سخت و حتی ناممکن سازد.

    کلیدواژگان: گام دوم انقلاب، تمدن نوین اسلامی، چالش ها، فرصت ها
  • امیرحسین گازر*، محمدحسین علیپور صفحات 85-121

    اخلاق یکی از محوری ترین ارکان جامعه به حساب می آید؛ انبیاء الهی مبعوث شدند تا اخلاق را در عالم فراگیر نمایند چنانکه پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) هدف مبعوث شدنشان را تکمیل کردن مکارم اخلاق بیان می کنند؛ بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران امام خمینی (رحمه الله علیه) نیز در آثار خود توجه ویژه ای به مسیله ی اخلاق دارند تا جایی که حتی در کتب فقهی ای مثل تحریر- الوسیله نیز مسایل اخلاقی را مورد بحث و بررسی قرار می دهند؛ از طرفی بر اساس اندیشه امامین انقلاب اسلامی تحقق حکومت اسلامی شرط لازم رسیدن به تمدن اسلامی است و روشن است که رکن اصلی حکومت اسلامی؛ متعاطیان حکمرانی و مدیران حکومت هستند به این معنا که تا شرایط برای تربیت حکمرانان و مدیران در جامعه ی اسلامی مهیا نشود حکومت اسلامی ایجاد نخواهد شد؛ کتاب شریف نهج البلاغه به این مساله به طور ویژه پرداخته است تا جایی که امیرالمومنین علیه السلام در عهدنامه مالک اشتر در کنار هر دستور حکومتی یک یا چند دستور تربیتی اخلاقی دارند؛ در این نوشتار سعی شده است که با روش تحلیل مضمون اصول تربیتی حکمرانی اسلامی از منظر نهج البلاغه در قالب سه مهارت مبنایی-شناختی و مهارت رفتاری و مهارت معنوی تبیین گردد تا سهمی هرچند ناچیز در پیشبرد منویات مقام معظم رهبری (حفظه الله) در زمینه تحقق تمدن اسلامی داشته باشد؛ و در انتها این مهارت ها در قالب یک جدول ارایه می گردد.سوال اصلی (یا هدف اصلی) هدف اصلی در این مقاله بیان شاخصه های مهم اخلاقی برای بسترسازی حکمرانی اسلامی با محوریت متعاطیان این امر از منظر نهج البلاغه می باشد.در این نوشتار سعی شده که اصول اخلاقی مهمی که لازمه حکمرانی اسلامی است و در نهج البلاغه روی آن تاکید شده است احصاء گردد؛ با این رویکرد که تا زمانی که توجه ویژه به تغییر در ساحت درونی آحاد جامعه برای تربیت متعاطیان حکمرانی صورت نگیرد تغییر در ساحت اجتماع بما هو اجتماع ممکن نخواهد بود؛ بر همین اساس بررسی قواعد اخلاقی از منظر نهج البلاغه می تواند افقی نو در این راستا پیش روی محققین قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدیر اسلامی، نهج البلاغه، تربیت اخلاقی، حکمرانی اسلامی
  • روح الله قاسمی*، مهدی سیاوشی صفحات 123-158

    جامعه پردازی از مراحل پنج گانه فرایند انقلاب اسلامی، با هدف رسیدن به جامعه اسلامی است. اما رسیدن به یک جامعه اسلامی و جامعه پردازی ملاک، از راه کار جهادی می گذرد. در حقیقت جامعه پردازی جهادی است که امکان حرکت در فرایند انقلاب اسلامی را مهیا می کند. هدف اصلی این پژوهش نیز مشخص کردن شاخصه ها و عوامل موثر بر جامعه پردازی جهادی در گام دوم انقلاب اسلامی است. با توجه به اینکه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، اندیشه ها و بیانات مقام معظم رهبری مهم ترین منبع پژوهش است، روش اصلی پژوهش تحلیل محتوا انتخاب شده است. در کنار تحلیل محتوا از روش تاریخی برای بررسی تجربی گام اول نیز استفاده کرده ایم. در بخش نظری پس از بررسی وضعیت دولت-ملت مدرن و چالش های آن در وضعیت کنونی جهان به نظریه های مختص به دولت-ملت ایران پرداختیم. اندیشه های متفکرانی چون کاتوزیان، آبراهامیان، طباطبایی و اشرف را نقد و بررسی کرده ایم. نقطه ی اشتراک آن ها و نقد اصلی به نظریاتشان، اشتراک در رویکرد شرق شناسی است. رویکردی که تاریخ و مسیری که اروپا و غرب طی کرده است را مبنای بررسی تاریخی ایران قرار می دهد. برای رسیدن به چارچوب نظری-مفهومی جامعه پردازی جهادی به استخراج ارزش های اساسی گام دوم از بیانیه گام دوم پرداختیم. ارزش های عدالت و مبارزه با فساد؛ استقلال و آزادی ارزش های اصلی گام دوم هستند. عوامل رسیدن به این ارزش ها نیز نیروی انسانی متعهد؛ اقتصاد مقاومتی و علم و پژوهش است. در بررسی تجربی عوامل مورد نظر در گام اول نیز به مسایل و آسیب های این عوامل پرداختیم.

    کلیدواژگان: گام دوم، رهبر انقلاب، جامعه پردازی جهادی، مدرنیته، ایران
  • زهرا حاج کاظمی*، مهدی اسمعیلی صدرابادی صفحات 159-176

    دخالت دولت در امور مختلف از جمله مباحثی است که همواره مورد توجه، برنامه ریزان،اندیشمندان و حتی مردم قرار گرفته است و هر کدام از زوایای مختلف به بررسی آن پرداخته اند. هدف اصلی این تحقیق، اقدامات و سیاست های دولت جهت بر قراری عدالت اقتصادی در جامعه که برای پیاده سازی آن لازم است تمامی وظایف و سیاست های خود را در راستای تحقق این مسیله معطوف کند. این امر به تنهایی محقق نخواهد شد مگر اینکه در کنار آن مردم به عنوان حامیان اصلی جامعه اسلامی از آنان حمایت نمایند. از این رو با روش توصیفی-تحلیلی و با استمداد از دلایل قرآنی، روایی، تاریخی و... تلاش داریم مهمترین اقدامات دولت در این باره را مورد بررسی قرار دهیم که عبارتند از: 1-تامین نیازهای اقتصادی و معیشتی درجهت رفع فقر.2- کنترل مصرف در جهت تحقق رفاه عمومی، 3-مالیات و حمایت دولت از تولیدکنندگان. 4- مشارکت دولت و ملت در معنویت و اخلاق و...نتایج تحقیق نشان داد که سیاست گذاری های دولت توانسته است در بهبود و یا تضعیف عدالت اقتصادی موثر باشد.آن چه مسلم است آن که دولت می تواند با توجه به شناخت کامل از جامعه اسلامی و برنامه ریزی صحیح میزان این اثر گذاری ها را کشف نموده تا به بهبود نظام اقتصادی منجر شود.

    کلیدواژگان: دخالت دولت، رابطه اقتصادی، سیاست گذاری ها، قرآن و روایات، نقش مردم
|
  • Sohrab Moghadami * Pages 11-29

    One of the most mysterious aspects of the history of the war is the issue of the acceptance of Resolution 598, which after more than three decades, we are still faced with the paucity of solid and analytical works in this regard. According to the Imam, the decision to accept the resolution was based on a series of "incidents and factors" that have been postponed to the future for research analysis, and it seems that now is the time to decipher this historical decision. Recognizing the macro political decision-making process will be effective in preventing the repetition of some difficult and sometimes bitter decisions.The consensus of high-ranking political and military officials is one of the matters that played a decisive role in the process of decision-making and the initial change of the Imam's opinion, at two decisive historical moments after the conquest of Khorramshahr and the acceptance of the resolution, and in a way, it included the Islamic and intellectual justification for the Imam's final decision. Is. The question is, what happened during the short tenure of the Deputy Commander of the General Forces between June 2, 1988 and July 18, 1988, that made the Imam reconsider his decisive decision to end the war?So far, politicians and analysts have proposed various possibilities regarding the reasons for the adoption of the resolution, including the direct entry of the United States into the war, lack of liquidity, the imbalance of strategic weapons, the change in the officials' beliefs regarding the importance and priority of the war, and people's discouragement from participating in the war. Front and other factors pointed out that in this article, the negation of these factors will be discussed as the main reason for accepting the resolution.This research is among the causal researches and it was done with descriptive analytical approach and its data was collected by library method. In this article, based on historical documents and evidence, while re-examining the role of consensus-building factors to impose the poison cup, some contexts and social political roots of the Imam's decision to accept the resolution have been re-read and examined. The field of governance has abandoned its initial view of the continuation of the war until the regrettable defeat of the Baathist regime, and with the consensus of the political and military trustees, it has recognized the interest of the people and the Islamic system in accepting the resolution.

    Keywords: Imam Khomeini, holy defense, resolution 598, Iran-Iraq War, Hashemi Rafsanjani
  • Habibollah Sadeghi, Ali Mohamadi Masiri *, Saeed Mohammadi Pages 31-57
    This article uses analytical-descriptive method and secondary data from; The World Bank, the Ministry of Energy, the Department of Jihad for Agriculture, the US Information System, the BP Statistical Report, and the Energy Balance has examined the state of Iran's environment using Ulrich Beck's "Society in Danger" theory. The subject of the environment is a complex system influenced by many variables that are unpredictable at different times and places. The unpredictability and complexity of environmental issues become even more important when linked to interests, security, power and politics. Thus, the technical solution in policy-making cannot reduce the risk posed by the environment to society, as Ulrich Beck's theory shows that the environment is a social and political issue whose social dimensions are of great importance. Thus, the research findings in response to the question of what is the level of risk in Iran's environment and what effect does it have on government efficiency? It shows well that Iran's environment is complex, multidimensional and high risk. In this way, the environment is closely related to politics in general and to the efficiency of the government in particular, and the lack of active governance in this area can affect the efficiency of the government.
    Keywords: Vulnerable society, environment, Government, Efficiency, Iran
  • Mohammadreza Salehi Vasigh *, Ali Akbarpour Alme Joghi, MohammadBagher Mokarami Pour Pages 59-83

    In order to realize the new Islamic civilization, the necessary capacities must be comprehensively created and measures must be taken to meet the challenges. In this way, the strategic components of the statement of the second step of the revolution can be effective. This study has been done by reflecting on the strategic components of the second step of the revolution and using library resources and descriptive-analytical method. In response to the question that the role of strategic components of the second step of the revolution in achieving a new Islamic civilization: What are the challenges and opportunities ahead? And what is the mission of governments in mapping strategic components? It was hypothesized that the strategic components derived from the declaration of the second step of the revolution, including political independence and attention to the people; Spirituality and ethics; Economic independence and privatization; Science and education; Justice and the fight against corruption; The Islamic way of life is the most appropriate path to follow the path of modern Islamic civilization, and governments, while differing in their plans and policies, must emphasize these principles. Paying attention to opportunities can accelerate the building of civilization, and at the same time, not paying attention to the existing challenges and limitations can make the path of development and progress and finally reaching a new Islamic civilization difficult and even impossible.

    Keywords: : The Second Step of the Revolution, new Islamic civilization, Challenges, opportunities
  • Amirhossein Gazor *, Mohamadhossein Alipur Pages 85-121

    According to the Imams of the Islamic Revolution, the realization of the Islamic government is a necessary condition for achieving Islamic civilization, and it is clear that the main pillar of the Islamic government; The successors are the rulers and managers of the government in the sense that the Islamic government will not be established until the conditions are created for the training of rulers and managers in the Islamic society; They have one or more moral education orders next to each government order; In this article, an attempt has been made to explain the educational principles of Islamic governance from the perspective of Nahj al-Balaghah in the form of three basic cognitive skills, behavioral skills and spiritual skills According to the Imams of the Islamic Revolution, the realization of the Islamic government is a necessary condition for achieving Islamic civilization, and it is clear that the main pillar of the Islamic government

    Keywords: Islamic Director, Nahj al-Balaghah, moral education, Islamic Governance
  • Rohollah Ghasemi *, Mahdi Siavashi Pages 123-158

    Socialization is one of the five stages of the Islamic Revolution process, The main purpose of this study is to identify the characteristics and factors affecting jihadist socialization in the second step of the Islamic Revolution, the thoughts and statements of the Supreme Leader are the most important source of research, the main method of research is content analysis. In addition to content analysis, we have used the historical method for empirical study of the first step. In the theoretical part, after examining the situation of the modern nation-state and its challenges in the current situation of the world, we dealt with theories specific to the nation-state of Iran. We criticized the ideas of thinkers such as Katozian, Abrahamian, Tabatabai and Ashraf. The point of commonality and the main critique of their theories is the commonality of the Orientalist approach. An approach that bases the historical study of Iran on the history and the path taken by Europe and the West. In order to reach the theoretical-conceptual framework of jihadi socialization, we extracted the basic values of the second step from the statement of the second step. The values of justice and the fight against corruption; Independence and freedom are the core values of the second step. Factors to achieve these values are also committed human resources; It is a resistance economy and science and research. In the experimental study of the factors in the first step, we addressed the issues and harms of these factors.

    Keywords: Step Two, Leader of the Revolution, Jihadi Socialization, Modernity, Iran
  • Zahra Hajkazemi *, Mahdi Esmaeili Sadrabadi Pages 159-176

    The government's involvement in various affairs is one of the topics that has always been the focus of planners, thinkers and even people, and each of them has investigated it from different angles. The main goal of this research is the actions and policies of the government to establish economic justice in the society, for the implementation of which it is necessary to focus all its duties and policies in order to realize this issue. This will not be achieved alone unless the people support them as the main supporters of the Islamic society. Therefore, we are trying to analyze the most important actions of the government in this regard with the descriptive-analytical method and with the help of Quranic, narrative, historical, etc. reasons, which are: 1- Provision of economic and livelihood needs in order to eliminate poverty. 2- Consumption control in order to achieve public welfare, 3- Taxes and government support for producers. 4- The participation of the government and the nation in spirituality and ethics... the results of the research showed that the government's policies have been able to improve or weaken economic justice. Islamic society and proper planning have discovered the extent of these effects to lead to the improvement of the economic system.

    Keywords: Government intervention, economic relationship, Policies, Quran, narrations, role of people