فهرست مطالب

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:19 Issue: 6, Nov-Dec 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 1-12

    این کار مسایل ارزش اولیه بازه (IIVPs) را مورد مطالعه قرار میدهد، که درآن مشتق توسط مشتق تعمیمیافته هوکوها را  gH-مشتق  و شرایط اولیه توسط یک بازه داده میشود. تمرکز این مقاله بر ارایه تقریب های عددی برای راه حل های مرتبط با gH-مشتق از IIPV ها است. این مقاله روش عددی اویلر را در نظر میگیرد که در آن عملیات حسابی کالسیک برای بازه ها تطبیق داده شده است. حسابی که در اینجا در نظر گرفته میشود با استفاده از اصل گسترش j-Sup به دست میآید، که در آن j یک خانواده خاص از توزیع امکان مشترک است. این خانواده انواع مختلفی از تعامل را افزایش می دهد و این کار نشان میدهد که چه نوع تعاملی در روش عددی برای تقریب راه حل از طریق gH - مشتق الزم است. برای نشان دادن نتایج، مقاله روی مدل مالتوس تمرکز میکند.

  • صفحات 13-27

    موضوع توزیعپذیری عملگرهای تجمع برای بسیاری از حوزه های مختلف مانند نظریه مطلوبیت و نظریه ا نتگرال، حیاتی است. موضوع این مقاله توزیعپذیری بین 2-تک نرمها و عملگرهای تجمع مایور است. تحقیق ارایه شده توسیع و ارتقای نتایج بدست آمده قبلی است.

  • صفحات 29-49

    مجموعه فازی تصویری با یک تابع عضویت خنثی همراه با توابع عضویت و غیرعضویت مشخص میشود، و بنابراین، کلیتر از مجموعه فازی شهودی است که فقط با توابع عض ویت و غیرعضویت مشخص میشود. در این مقاله ابتدا به یک اشکال اشاره میکنیم و سعی میکنیم آن را با عدد فازی تصویر ذوزنقهای موجود برطرف کنیم. عالوه براین، ما یک عدد فازی تصویر مسطح LR را تعریف می کنیم که تعمیم اعداد فازی تصویر ذوزنقه ای است. ما همچنین یک مدل برنامه ریزی خطی را با اعداد فازی تصویر مسطح LR به عنوان پارامترها و متغیرها مورد بحث قرار میدهیم و روشی را برای حل این نوع مسایل با استفاده از یک تابع رتبه بندی تعمیم یافته ارایه میکنیم.

  • صفحات 51-60

    یکی از اهداف مهم طراحان یک شبکه محافظت از یک گره مهم در یک شبکه در مقابل بلایای طبیعی، تهدیدات امنیتی، حمالت و غیره است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله یک مدل جدید برای محافظت از یک گره مهم در یک شبکه نوعی بر اساس مساله مکانیابی تدافعی در جایی که دو عامل این گره را تهدید می کند، ارایه شده است. مسا له مکانیابی تسهیالت حفاظتی با دو عامل به صورت یک مساله برنامهریزی سه سطحی فرمولبندی میشود. تصمیم گیرنده سطح باال عامل طراح شبکه است. عامل طراح می خواهد بهترین مکانیابی ممکن از تسهیالت حفاظتی را برای محافظت از این گره مهم در مقابل عاملهای تهدید کننده پیدا کند. مسایل سطح دوم و سطح سوم به صورت مساله کوتاه ترین مسیر فرمول بندی میشوند در شبکه ایی که در آن وزن یال ها مقادیر مثبت است. در اینجا از الگوریتم های ژنتیک، جستجوی همسایگی متغیر و شبیه سازی تبرید برای حل مساله استفاده شده است. آزمون t برای مقایسه کردن عملکرد این الگوریتمها با یکدیگر استفاده شده است. بهترین نتایج با الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر بدست آمده است.

  • صفحات 61-73

    ساختارهای تعمیم یافتهای از L-جبرها تحت عنوان شبه L-جبرها را معرفی میکنیم که تقلیل ضرب شبه حلقه ها هستند و دو L-جبر را با یک مرتبه سازگار ترکیب میکنند. ثابت میکنیم که هر شبه حلقه یک شبه L-جبر و هر جبر شبه اثر یک شبه L-جبر ایجاد میکند. خود-شباهت مهمترین ویژگی یک L-جبرL است که القای ضرب در L را تضمین میکند. ما مفهوم شبه L -جبرخود- مشابه را بیان و ثابت میکنیم که یک شبه L -جبرخود-مشابه به یک L -جبرتبدیل میشود اگر ضرب ⊙ جابجایی باشد. برای شبه L-جبرهای خود-مشابه نتایج جالبی بدست میآوریم: 1 مخروط منفی G یک l - گروه میتواند به عنوان یک شبه L-جبرخود-مشابه دیده شود. 2 هر شبه L-جبرخود-مشابه یک شبه حلقه است. در مرحله بعد، مفهوم بستارهای خود-مشابه شبه L-جبرها را معرفی میکنیم و با یک روش بازگشتی یک بستارخود-مشابه را بدست میآوریم. با یک شبه L-جبر 1 و⇝ و→ و L میتوانیم توسط مجموعه {1/ {L یک نیمگروه آزاد * وA تولید کنیم. عالوه براین، فرض میکنیم = (L(S {1∪{A و یک عمل دوتایی ⊙ روی (L(S تعریف می کنیم. سپس اعمال → و ⇝ را از L به (L(S تعمیم میدهیم و ثابت میکنیم که (1,→, L(S (و (1,⇝ , L(S (به ترتیب دو سیکلویید هستند. عالوه براین، تحت برخی از شرایط (1,→,⇝ , L(S (تبدیل به یک شبه L-جبرخود-مشابه میشود. در نهایت، مفهوم گروه ساختاری شبه L-جبرها را بیان میکنیم و یک مثال جالب ارایه میدهیم تا نشان دهیم که چگونه می توان یک ش به L -جبر L را به شبه بستار خود-مشابه L S گسترش داد و عالوه - براین، گروه ساختاری L G آن را استخراج کرد.

  • صفحات 75-92

    در این مقاله، GH-مشتق حاصلضرب توابع فازی، به اصطالح قاعده ضرب را ایجاد میکنیم. برای اولین بار، یک قاعده ضرب در حالتی ساخته می شود که هر دو تابع ضرب شده بدون هیچ محدودیتی در عالمت های آنها، فازی فرض میشوند. این قاعده بر اساس MCE-ضرب و خاصیت توزیعپذیری آن استخراج میشود. سپس دو کاربرد مهم از قاعده ضرب فازی را ارایه می دهیم: یک فرمول انتگرال گیری جز به جز برای توابع فازی و حل یک معادله دیفرانسیل فازی غیرخطی. چند مثال عینی برای تایید نتایج نظری ارایه شده است.

  • صفحات 93-110

    در این مقاله، با استفاده از ارتباط بین برخی از زیرشاخه های شبکه های باقیمانده، به بررسی برخی از ویژگیهای شبکه ایدآل ها در حلقه های جابجایی و واحد میپردازیم. خصوصیات جدیدی برای حلقه های جابجایی A ارایه میدهیم که در آن  A  Id یک MV-جبر، یک Heyting-جبر یا یک جبر بولی است و بین این نوع حلقه ها ارتباط برقرار میکنیم. به حالت متناهی بسیار علاقه مند هست یم و آمار خلاصهای را ارایه میدهیم. نشان میدهیم که شبکه ایدآل ها در یک حلقه جابجایی متناهی یک جبر بولی یا یک MV-جبر   که بولی نیست   است. با استفاده از این نتیجه کدهای بلوکی دوتایی مرتبط با شبکه ایدآل ها را در حلقه های جابجایی متناهی تولید میکنیم و روش جدیدی برای تولید تمام MV-جبرهای متناهی  در حد یکریختی   با استفاده از حلقه ها ارایه میدهیم.

  • صفحات 111-124

    مفهوم مجموعه فازی T -کروی TSFS یک پدیده اخیر در محیط مفاهیم فازی است که نظرات را درباره برخی از اشیاء خاص تحت عدم قطعیت به کمک چهار نوع درجه معروف به درجه عضویت DM ، درجه پرهیز DA ، درجه عدم عضویت DNM و درجه امتناع DR توصیف میکند. تمرکز این مقاله، بر بررسی رابطه متقابل بین هر تعداد از اعداد فازی T -کروی TSFNs با استفاده از عملگرهای میانگین متقارن مکالرین MSM است. عملگر MSM فازی MSM عملگر، TSFWMSM TSF وزندار MSM عملگر، TSFMSM TSF کروی- T دوگان TSF TSFDMSM ،عملگر MSM دوگان وزندار TSF TSFWDMSM ،را بررسی و توسعه میدهیم. با استفاده از این عملگرهای بررسی شده، موارد خاص از عملگرهای کاوش شده نیز توسعه یافته و ویژگیهای آنها بررسی میشوند. عالوه براین، یک الگوریتم برای مدیریت مشکالت تصمیمگیری چند ویژگی MADM ،بر اساس عملگرهای MSM در تنظیمات TSF . یک مثال گویا برای بررسی کاربرد عملگرهای MSM ، TSF ها ارایه شده است که در آن ارزیابی تجاری سازی فناوری مشاهده میشود. برای نشان دادن برتری عملگرهای MSM جدید، یک مطالعه تطبیقی جامع به صورت عددی طراحی شده است. با توجه به تحلیل مقایسهای، برخی از مزایای عملگرهای MSM جدید TSF ها بیان شده است.

  • صفحات 125-140

    این مقاله، مساله برنامه ریزی درجه دوم مشروط به یک سیستم معادلات رابطه فازی دوقطبی با ترکیب ماکزیمم-ضرب را مورد مطالعه قرار میدهد. یک مشخصه از ساختار دامنه شدنی آن با استفاده از بردار کران پایین و بالای مجموعه جواب شدنی آن ارایه میشود. یک شرط کافی پیشنهاد میشود که تحت این شرط، یک مولفه ی یکی از جواب های بهینه آن برابر با م ولفه متناظر یکی از بردارهای کران پایین یا باال است. تعدادی شرط کافی برای مشخص کردن یکی از جوابهای بهینه آن، بدون حل مساله، پیشنهاد میشود. بعالوه، تعدادی شرط کافی برای تعیین چند مولفه ی یکی از جواب های بهینه آن ارایه میشود. براساس این شرایط، میتوان مسا له فوق را ساده سازی کرد و ابعاد آنرا تقلیل داد. مساله ساده شده میتواند بصورت یک مساله برنامه ریزی عدد صحیح مختلط صفر-یک فرمولبندی شود. سایر متغیرهای مجهول میتواند بوسیله حل مساله اخیر مشخص شود.

  • صفحات 141-160

    این مقاله ایده مجموعه فازی تصویری توسعه یافته را که تعمیمی است بر مجموعه فازی کروی تعمیم یافته با کنار گذاشتن محدود یت انتخاب پی در توصیف مجموعه فازی کروی تعمیم یافته توسعه می دهد. به هر حال با استفاده از عبارت کو- نرم مثلثاتی در توصی ف مجموعه فازی تصویری توسعه یافته نه تنها مباحث مجموعه فازی تصویری و مجموعه فازی کروی را گسترش میدهد بلکه به مجموعه فازی کروی تعمیم یافته توانایی بی شتری را میبخشد. در ادامه، قضی ه ای پایهای مبتنی بر اندازه شباهت مجموعه فازی تصویری توسعه یافته از نوع پارامتری ارایه میکنیم ک ه نقش مهمی در نظریه اندازه بازی میکند. برای نشان دادن ویژگیهای مهم اندازه شباهت مجموعه فاز ی تصویری توسعه یافته، از یک مسیله تصمیمسازی چند معیاره در بحث مواد سازنده ساختمان استفاده میکنیم که در آن شناخت الگو ها و انتخاب فرآیند پروژه های بزرگ در کشورهای توسعه یافته مورد نظر است. همچنی ن با مطالعه تجربی نشان میدهیم که مجموعه فازی تصویری توسعه یافته قادر به در اختیارگیری مناسب نا مشخصی در فرایند تصمیمگیری روزمره بدون استفاده از پارامتری مازاد میباشد ودر جایی که مفاهیم ذکر شده کارا نیستند مجموعه فازی تصویری توسعه یافته نقش مهمی دارد.

  • صفحات 161-173

    هدف این مقاله معرفی یک مدل تصمیمگیری چند ویژگی جدید به نام مجموعه های نرم فازی m-قطبی تصویر است که ترکیبی از مجموعه های نرم و مجموعه فازی m-قطبی تصویر است. برخی از عملیات و ویژگی های مدل جدید، از جمله زیرمجموعه، تساوی، اجتماع، اشتراک و مکمل مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه، شش تعریف اساسی، سه قضیه، و شش مثال در مجموعه های نرم فازی m- قطبی تصویر توضیح داده شده اند. در نهایت، ما یک روش جدید برای گسترش TOPSIS به مجموعه های نرم فازی m-قطبی تصویر  به عنوان مثال، کاربرد مجموعه های نرم فازی m-قطبی تصویر ایجاد میکنیم که در آن قادر به تشخیص اشیاء مختلف متعلق به یک خانواده است و کاربرد آن از طریق یک مثال عددی نشان داده شده است.

  • صفحات 175-192

    مجموعه اصطلاحات فازی مردد HFLTS رویکردی است که توانایی بدست آوردن فرآیند تصمیمگیری انعطافپذیرتر DM ، با ادغام مدلسازی فازی زبانی LFM و با قضاوت های کارشناسانه مردد را میدهد. اگر چه HFLTS به طور گسترده در ادبیات مطالعه شده است، و پیشرفتهای زیادی در روش HFLTS انجام شده است، اما هیچ یک از این پیشرفتها توانایی ادامه مدلسازی فازی دقیق PFM در فرآیند تصمیمگیری را ندارد. LFM به دلیل وابستگی بین اندازه مجموعه اصطالحات و جامعیت مجموعه های فازی FSs ،یک اشکال بزرگ در مورد دقت دارد. این مسیله یک مشکل بسیار مهم در مدلسازی مسایل DM ایجاد میکند که نیاز به  ارزیابیهای حساس با استفاده از HFLTS دارند. هدف این مقاله حل این مشکل با پیشنهاد یک روش جدید HFLTS است که برای مسایل DM که نیاز به محاسبات حساس در مرحله تصمیمگیری دارند، قابل استفاده است. روش پیشنهادی، LFM 2-تایی و اصالح کننده های فازی زبانی را با HFLTS ادغام میکند تا بر مشکل دقت غلبه کند و رویه تصمیمگیری حساستر و انعطافپذیرتر را به دست آورد. این مقاله همچنین یک تکنیک تبدیل پوششی را برای جمع آوری ارزیابیهای خبره به عنوان تابع عضویت فازی به جای درجه عضویت ارایه میکند. با کمک این اصطالحات، میتوان تفسیرپذیری را در یک سطح معین نگه داشت و همزمان به نتایج حساس دست یافت. رویکرد HFLTS پیشنهادی بر روی یک مثال واقعی از صنعت تولید برای طرحهای نمونه برداری پذیرش ASP که یک مشکل DM است و نیاز به محاسبه حساس دارد، تحلیل میشود. به عنوان یکی دیگر اصالت های مقاله، فرمولهای اصلی ASP براساس اطالعات نقض فازی مردد مشتق شده اند. نتایج بدست آمده نیز با برخی از پیشرفتهای موجود در HFLTS مقایسه میشوند و موفقیت روش پیشنهادی از نظر محاسبات حساس ثابت میشود.

|
  • E. Esmi, C. Sacilotto, V. F. Wasques *, L. C. Barros Pages 1-12

    This work studies Interval Initial Value Problems (IIVPs), where the derivative is given by the generalized Hukuhara derivative ($gH$-derivative) and the initial condition is given by an interval. The focus of the paper is to provide the numerical approximations for the solutions associated with the $gH$-derivative of IIVPs. This article considers the Euler numerical method, where the classical arithmetic operation is adapted for intervals. The arithmetic considered here is obtained using sup-$J$ extension principle, where $J$ is a particular family of joint possibility distributions. This family gives raise to different types of interactivity and this work shows what kind of interactivity is necessary in the numerical method, in order to approximate the solution via $gH$-derivative. To illustrate the results, the paper focuses in the decay Malthusian model.

    Keywords: Interval initial value problem, Generalized Hukuhara derivative, euler method, malthusian model, interactivity
  • D. Jocic, I. Stajner-Papuga * Pages 13-27

    The issue of distributivity of aggregation operators is crucial for many different areas such as the utility theory  and the integral theory. The topic of  this paper is distributivity between 2-uninorms and Mayor's aggregation operators. The presented research is an extension and upgrade ofthe previously obtained results. The full characterization of distributive pairs of operators is given.

    Keywords: GM aggregation operators, uninorms, t-norms, t-conorms, 2-uninorms, distributivity equations
  • M. Akram, I. Ullah, T. Allahviranloo * Pages 29-49

    Picture fuzzy set is characterized by neutral membership function along with the membership and non-membership functions, and is, therefore, more general than the intuitionistic fuzzy set which is only characterized by membership and non-membership functions. In this paper, first, we are going to point out a drawback and try to fix it by the existing trapezoidal picture fuzzy number. Furthermore, we define an $LR$ flat picture fuzzy number, which is a generalization of trapezoidal picture fuzzy numbers. We also discuss a linear programming model with $LR$ flat picture fuzzy numbers as parameters and variables and present a method to solve these type of problems using a generalized ranking function.

    Keywords: Picture fuzzy linear programming problem, $LR$ flat picture fuzzy numbers, picture fuzzy numbers, Ranking function
  • Z. Maleki, H. R. Maleki *, R. Akbari Pages 51-60

    One of the main goals of network planners is the protection of important nodes in a network against natural disasters, security threats, attacks, and so on.  Given the importance of this issue,  a new model is presented in this paper for protecting an important node  in a typical network based on a defensive location problem where the two  agents threaten  this node.  The protecting facilities location problem with two agents is formulated as a three-level programming problem.   The decision maker in the upper level is a network planner agent. The planner agent wants to find the best possible location of protecting facilities  to protect the important node against threatening agents. The second and third levels problems are stated as the shortest path problems in the network in which the edges are weighted with positive values. In this work, the genetic, variable neighborhood search, simulated annealing algorithms are used to solve the problem.  The performance of the used metaheuristic algorithms on this class of problems is investigated by a test problem that is generated randomly. Then,   t-test  are used to compare the performance of these algorithms. The best results are obtained by  the variable neighborhood search algorithm.

    Keywords: Facilities location, three-level programming problem, meta-heuristic algorithms
  • X. L. Xin *, X. F. Yang, Y. C. Ma Pages 61-73

    We introduce generalized structures of L-algebras, called pseudo L-algebras, which are the multiplication reduct of pseudo hoops and are structures combining two L-algebras with one compatible order. We prove that every pseudo hoop gives rise to a pseudo L-algebra and every pseudo effect algebra gives rise to a pseudo L-algebra. The self-similarity is the most important property of an L-algebra $L$, which guarantees to induce a multiplication on $L$. We introduce a notion of self-similar pseudo L-algebras and prove that a self-similar pseudo L-algebra becomes an L-algebra if and only if the multiplication $\odot$ is commutative. We get some interesting results for self-similar pseudo L-algebras: (1) The negative cone $G^-$ of an $\ell$-group $G$ can be seen as a self-similar pseudo L-algebra. (2) Every self-similar pseudo L-algebra is a pseudo hoop. Next, we introduce the notion of self-similar closures of pseudo L-algebras and obtain a self-similar closure by a recursive method. Given a pseudo L-algebra $(L, \rightarrow, \rightsquigarrow ,1)$, we can generate a free semigroup $(A, \ast)$ by the set $L\setminus \{1\}$. Furthermore, we let $S(L)=A\cup\{1\}$ and define a binary operation $\odot$ on $S(L)$. Then we extend the operations $\rightarrow$ and $\rightsquigarrow$ from $L$ to $S(L)$, and prove that $(S(L), \rightarrow, 1)$ and $(S(L), \rightsquigarrow, 1)$ are two cycloids, respectively. Furthermore, under some conditions, $(S(L), \rightarrow, \rightsquigarrow, 1)$ becomes a self-similar pseudo L-algebra.  Finally, we introduce the notion of the structure group of pseudo L-algebras, and give an interesting example to show how to extend a pseudo L-algebra $L$ into the pseudo self-similar closure $S(L)$, and furthermore, derive it's structure group $G(L)$.

    Keywords: Pseudo L-algebra, self-similar closure of pseudo L-algebra, structure group of pseudo L-algebra, pseudo hoop, $ell$-group
  • M. Zeinali *, F. Maheri Pages 75-92

    In this paper, we establish the GH-derivative of multiplication of fuzzy functions, the so-called product rule. For the first time, a product rule is constructed while both of the multiplied functions are assumed to be fuzzy without any restriction on the signs of multiplied functions. The rule is extracted based on the MCE-product and its property of distributivity. Then, we propose two important applications of the fuzzy product rule: An integration by parts formula for fuzzy functions and solving a nonlinear fuzzy differential equation. Some illustrative examples are given to verify the theoretical results.

    Keywords: Fuzzy product, Integration by parts, MCE-representation, product rule, strongly generalized Hukuhara derivative
  • C. Flaut *, D. Piciu Pages 93-110

    In this paper using the connections between some subvarieties of residuatedlattices, we investigated some properties of the lattice of ideals incommutative and unitary rings. We give new characterizations for commutativerings $A$ in which $Id(A)$ is an MV-algebra, a Heyting algebra or a Booleanalgebra and we establish connections between these types of rings. We arevery interested in the finite case and we present summarizing statistics. Weshow that the lattice of ideals in a finite commutative ring is a Booleanalgebra or an MV-algebra (which is not Boolean).Using this result we generate the binary block codes associated to thelattice of ideals in finite commutative rings and we present a new way togenerate all (up to an isomorphism) finite MV-algebras using rings.

    Keywords: Commutative ring, Ideal, BCK-algebra, residuated lattice, MV-algebra, Boolean algebra, Heyting algebra, Chang property, block codes
  • H. Garg *, A. Ahmad, K. Ullah, T. Mahmood, Z. Ali Pages 111-124

    The conception of T-spherical fuzzy set (TSFS) is a recent phenomenon in the environment of fuzzy notions that describe opinion about some certain objects under uncertainties with the help of four types of degrees known as the degree of membership (DM), degree of abstinence (DA), degree of non-membership (DNM) and degree of refusal (DR). The focus of this manuscript, to examine the interrelationship among any numbers of T-spherical fuzzy numbers (TSFNs) by the use Maclaurin symmetric mean (MSM) operators. We investigate and develop T-spherical fuzzy (TSF) MSM (TSFMSM) operator, TSF weighted MSM (TSFWMSM) operator, TSF dual MSM (TSFDMSM) operator, TSF weighted dual MSM (TSFWDMSM) operator. By using these investigated operators, some special cases of the explored operators are also developed, and their properties are examined. In addition, an algorithm for handling multi attribute decision making (MADM) problems based MSM operators in TSF setting. An illustrative example to check the applicability of the MSM operators of TSFSs is presented where the evaluation of technology commercialization is observed. To show the superiority of the newly established MSM operators, a comprehensive comparative study is designed numerically. In view of the comparative analysis, some advantages of the new MSM operators of the TSFNs are stated.

    Keywords: T-spherical fuzzy set, Maclaurin symmetric mean operator, multiple attribute decision making method
  • A. Abbasi Molai * Pages 125-140

    This paper studies the quadratic programming problem subject to asystem of bipolar fuzzy relation equations with the max-productcomposition. A characterization of structure of its feasible domain is presented using the lower and upper bound vector on its solution set. A sufficient condition is proposed which under the condition, a component of one of its optimal solutions is the corresponding component of either the lower or upper bound vector. Some sufficient conditions are suggested to reveal one of its optimal solutions without resolution of the problem. Furthermore, some sufficient conditions are then given to determine some components from one of its optimal solutions. Based on these conditions, we can simplify the problem and reduce its dimensions. The simplified problem can be reformulated to an 0-1 mixed integer programming problem. Other unknown variables can be found by solving the current problem.

    Keywords: Bipolar fuzzy relation equation, Quadratic programming, Max-product composition, mixed integer programming problem
  • B. Farhadinia *, U. Aickelin, H. A. Khorshidi Pages 141-160

    This article advances the idea of extended picture fuzzy set (E-PFS), which is especially an augmentation of generalised spherical fuzzy set (GSFS) by releasing the restricted selection of $p$ in the description of GSFSs.Moreover, by the use of triangular conorm term in the description of E-PFS, it indeed widens the scope of E-PFS not only compared to picture fuzzy set (PFS) and spherical fuzzy set (SFS), but also to GSFS. In the sequel, a given fundamental theorem concerning E-PFS depicts its more ability in comparison with the special types to deal with the ambiguity and uncertainty.Further, we propose a parametric E-PFS similarity measure which plays a critical role in information theory.In order for revealing the advantages and authenticity of E-PFS similarity measure, we exhibit its applicability in multiple criteria decision making entitling the recognition of building material, the recognition of patterns, and the selection process of mega project(s) in developing countries.Furthermore, through the experimental studies, we demonstrate that E-PFS is able to handle uncertain information in real-life decision procedures with no extra parameter, and it has a prominent role in decision making whenever the concepts of  PFS, SFS and GSFS do not make sense.

    Keywords: Extended picture fuzzy set (E-PFS), picture fuzzy set (PFS), spherical fuzzy set (SFS), generalized spherical fuzzy set (GSFS), Similarity measure
  • D. Ahmed *, B. Dai, A. M. Khalil Pages 161-173

    The aim of this paper is to introduce a new multiple attribute decision-making model named picture m-polar fuzzy soft sets, which is a combination of the soft sets and picture m-polar fuzzy set. Some operations and properties of the new model, including subset, equality, union, intersection, and complement are discussed.Further, the basic six definitions, three theorems, and six examples on picture m-polar fuzzy soft sets are explained. Lastly, we construct a new methodology to extend the TOPSIS to picture m-polar fuzzy soft sets (i.e., an application of  picture m-polar fuzzy soft sets) in which capable of different objects recognizing belonging to the same family is constructed and illustrated its applicability via a numerical example.

    Keywords: Picture m-polar fuzzy soft sets, multi-person TOPSIS technique, decision-making
  • G. Isik, I. Kaya * Pages 175-192

    Hesitant fuzzy linguistic term set (HFLTS) is an approach giving ability to obtain more flexible decision-making (DM) process by integrating linguistic fuzzy modeling (LFM) with hesitative expert judgments. Although HFLTS is widely-studied in the literature and many enhancements are made on HFLTS procedure, none of these enhancements gives ability to continue with precise fuzzy modeling (PFM) in decision process. LFM has a big drawback about accuracy because of the dependency between the size of term set and the comprehensiveness of fuzzy sets (FSs). This issue creates a very critical difficulty in modeling of DM problems that need sensitive evaluations by using HFLTS. This paper aims to solve this problem by proposing a novel HFLTS methodology that is usable for DM problems that need sensitive calculations in the decision stage. The proposed methodology integrates 2-tuple LFM and linguistic fuzzy modifiers with HFLTS to overcome the accuracy problem and obtain more sensitive and flexible decision procedure. This paper also presents an envelopment transformation technique to aggregate expert assessments as a fuzzy membership function instead of membership grades. It becomes possible to keep interpretability in a certain level and achieve sensitive results at the same time with the help of these modifications. The proposed HFLTS approach is analyzed on a real case example from manufacturing industry for acceptance sampling plans (ASP) that is a DM problem requiring sensitive calculations. As another originality of the paper, the main formulations of ASP are derived based on hesitant fuzzy defectiveness information. The obtained results are also compared with some existing enhancements of the HFLTS and the success of the proposed methodology is proved in terms of sensitive calculation.

    Keywords: Hesitant fuzzy sets, linguistic term sets, 2-tuple linguistic statements, linguistic fuzzy modifiers, Acceptance sampling plans