فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 50 (پاییز 1401)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 50 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی همتی*، محمدکاظم شاکر صفحات 1-30

    مشتقات (کتب) از پر بسامدترین واژگان قرآن، عهد عتیق و عهد جدید است. این ماده در غالب شاخه های زبان های سامی با کمترین اختلاف در ساختار و معنا به کار رفته است. حوزه ی معنایی ماده ی کتب در فرایند زمان توسعه یافته و در زبان عربی علاوه بر حفظ معنای اولی، معنای جدیدی به خود گرفته که در هیچ یک از دیگر شاخه های زبان سامی وجود ندارد. مهمترین مشتق این ماده، واژه ی «کتاب» به معنای مصطلح است که در زبان های سامی رایج و پر کاربرد و در متون مقدس از واژگان محوری و کلیدی است. این پژوهش با روش تاریخی تطبیقی - تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای ابتدا به تبار شناسی و تحلیل ماده ی «کتب» در مهمترین شاخه های زبان سامی پرداخته و سپس کارکردهای متعدد مشتقات این ماده را در قرآن و عهدین بررسی و وجوه اشتراک و افتراق را مشخص کرده است. «کتب»  به معنای «نوشتن» از معانی اصلی این ماده در تمامی شاخه های زبان سامی است که در قرآن و عهدین متبلور یافته است و اوج آن نسبت دادن نوشتن به خداوند با محوریت شریعت و قوانین الهی در هر سه دین ابراهیمی است. کتابت با شواهد عهدینی ابتدا با تراشیدن روی سنگ، لوح و چوب و سپس به نوشتن با مرکب روی طومار و کاغذ، توسعه یافته است.

    کلیدواژگان: کتب، نوشتن، کتاب، عهدین، زبان های سامی
  • زهره بابااحمدی میلانی*، حسن رضایی هفتادر صفحات 31-60
    فسیر معالم التنزیل فی التفسیر و التاویل اثر بغوی، خلاصه شده ی تفسیر الکشف و البیان عن تفسیر القرآن از ثعلبی است. ابن تیمیه از علمای اهل سنت، تفسیر بغوی را ستوده است، وجه ستودن تفسیر بغوی از میان تفاسیر زمخشری، قرطبی و.. از میان تفاسیر اهل سنت دو مطلب بود، دوری از: 1. احادیث بدعت آمیز 2. احادیث جعلی و ضعیف. در مقابل، تفسیر ثعلبی را نکوهش کرده و ثعلبی را در شمار افرادی می داند که قادر به تشخیص حدیث صحیح از سقیم نبوده، و احادیث ضعیف و جعلی را بیان کرده است. سوال اصلی پژوهش این است که چرا با این که بغوی تفسیر ثعلبی را خلاصه کرده، از دید ابن تیمیه تفسیر بغوی ستوده است، ولی تفسیر ثعلبی قابل نقد می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بغوی برخی از نقل های ثعلبی (بیشتر احادیث فضایل اهل بیت) را حذف کرده و مهم ترین علت نقد ابن تیمیه، ناظر به روایات فضایلی است که ثعلبی بیان کرده است. هم چنین، از این جهت که شیعه از باب جدال احسن به تفسیر ثعلبی استناد کرده، تعبیرات سختی را در مورد ثعلبی به کار برده است. در این پژوهش، با روش کتاب خانه ای در گردآوری مطالب، شیوه اسنادی در نقل دیدگاه ها و روش توصیفی-تحلیلی در بررسی داده ها، به سوال اصلی پژوهش پاسخ خواهیم داد.
    کلیدواژگان: ثعلبی، بغوی، ابن تیمیه، تفسیر، مناقب، امام علی(ع)
  • سبحان رنجبرزاده*، علیرضا آزاد، محمد غفوری نژاد صفحات 61-86
    خداوند متعال که خیر و کمال محض است و بندگان را به اطاعت خود فراخوانده و از معصیت بازداشته در فقره «کذلک زینا لکل امه عملهم» از آیه 108 سوره انعام، تزیین اعمال همه امت ها (اعم از مومن، کافر و مشرک) را به خود نسبت داده است، اینکه این تزیین به چه معناست و از چه روی به خداوند نسبت داده شده چالشی است که مفسران در تفسیر این فقره با آن مواجه بوده اند. پژوهش حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته دیدگاه های مفسران در تفسیر این فقره را به پنج گونه تقسیم کرده که به نظر می رسد چهار گونه اول یعنی دیدگاه های «ظاهرگرا» «تاویل گرا» «تخصیص گرا» و «فردگرا» قابل پذیرش نبوده و هر کدام به دلایلی رد می شوند؛ در این میان تنها دیدگاهی که آن را ناظر به «ارزش های اجتماعی» امت ها می داند، قابل پذیرش است. ارزش های اجتماعی از نوع اعتباریات اجتماعی متغیر به شمار می روند، بنابراین ممکن است در هر جامعه ای نسبت به جامعه دیگر متفاوت باشند، اما چون خداوند بشر را به گونه ای خلق کرده که وقتی جامعه انسانی تشکیل می شود ارزش هایی در آن اعتبار می شوند، خداوند این ارزش ها را به خود نسبت داده است. ولی این به معنای منتسب ساختن گمراهی و شرک (و به طور کلی ضد ارزش ها) به خداوند نیست، زیرا ارزش قلمداد شدن این موارد حاصل ادراک حقیقی نادرست است که به خود انسان ها منتسب است، آنچه به خداوند انتساب می یابد ادراکات اعتباری است که بر آن ادراک حقیقی نادرست مترتب شده است.
    کلیدواژگان: آیه 108 انعام، تزیین اعمال، ارزش های اجتماعی، اعتباریات
  • حسین هنرخواه*، عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی صفحات 87-118
    در شش آیه ی قرآن کریم ، بهشت با عنوان «ارث» توصیف شده است. هر ارثی از سه رکن وارث ، موروث منه و میراث تشکیل شده است ، که مصداق وارث و میراث در آیات مذکور ، به ترتیب عبارتند از: مومنان و بهشت ، اما نسبت به موروث منه ، میان مفسران اختلاف نظر وجود دارد. برخی بر اساس روایات بر این باورند که کافر ، موروث منه است؛ یعنی مومنان جایگاه کفار در بهشت را به ارث می برند. برخی دیگر معتقدند که انسان بهشت را از اعمال خود به ارث می برد. بسیاری از مفسران بر اساس پیش فرض عدم انطباق معنای ارث بر بهشت ، این واژه را بر یکی از معانی مجازی- همچون: اعطاء ، بقاء و مالکیت- حمل کرده اند. این پژوهش با تحلیل و بررسی آیات ، به این نتیجه دست یافته است که موروث منه ، خداوند متعال است با این توضیح که مومنان ، با ایمان و اعمال صالح خود با خداوند پیوند معنوی برقرار کرده ، و نتیجه این پیوند آن است که بهشت را از خداوند به ارث می برند.
    کلیدواژگان: آیات وراثت بهشت، کافر، اعمال، خداوند، مالکیت حقیقی
  • عباسعلی رهبر* صفحات 119-144
    با توجه به جایگاه امر کرامت در سیاست قرآنی، هدف از مقاله حاضر شرح وجوه اجتماعی -سیاسی مفهوم کرامت است. زیرا مقوله بنیادین کرامت به عنوان نظریه شناسایی و محور حقوق اصیل انسانی- اجتماعی هم جاذب فضایل والای انسانی و اجتماعی بوده و هم نافی ضلالت اخلاقی وجهالت عقلی برای فرد و جامعه خواهد بود. لذا این مقاله در پاسخ به این سوال که: وجوه اجتماعی -سیاسی کرامت درمعرفت قرآنی چیست؟ این فرضیه را باروش کیفی وبارویکرد تفسیری مطرح می نماید که مهم ترین وجوه اجتماعی- سیاسی امر کرامت در قرآن مبتنی بر عقلانیت تعالی محور (جمع عقل و ایمان الهی)، عدالت فراگیر وارتقاء آزادی های مشروع است. ارزش مقاله نیز فهم شبکه معانی کرامت قرآنی در ساحت اجتماعی -سیاسی وتبعات مثبت اجتماعی-سیاسی آن است. همچنین استنتاج یافته ها نشان می دهد که باور صادقانه کارگزاران جامعه دینی به کرامت اجتماعی-سیاسی مردم به تسهیل احیاء متقابل حقوق اجتماعی_ سیاسی مردم و دولت در منظومه شرع و عقل و عرف منجرخواهد شد، به گونه ای که ارتقاء وجوه اجتماعی -سیاسی کرامت برآمده از قرآن بر افزایش عزتمندی دین، همراهی مسوولانه مردم و دولت و همچنین پیشرفت فراگیر نظام سیاسی اثر گذارخواهد بود وعدم توجه به آن نیز خشونت و بی نظمی اجتماعی - سیاسی رابه همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کرامت، شناسایی، عقلانیت تعالی محور، عدالت، حقوق اجتماعی-سیاسی
  • محسن حبیبی*، علیرضا قدردان، احمد شهرابی فراهانی صفحات 145-170

    معنای لغوی (اساسی) ماده «ح ف ظ» از آن جهت که در مقابل معنای «ن س ی» قرار دارد؛ در موضعی بکار میرود که به جهت تعهدپذیری و کمی غفلت و وفاداری کامل ذهن در فرایند ذخیره سازی مفاهیم، موجودی ترک نشده و در نتیجه سالم مانده و هلاک و ضایع نشود. همچنین تفاوت این ریشه با دیگر ریشه هایی که به لحاظ معنایی، شبیه ماده «ح ف ظ» اند در این است که این ماده، مانند ماده «رعایه» سبب عدم هلاکت را بیان نمیکند، یعنی در فرایند خود حالت خاصی را در بر نداشته و محل تحقق حفاظت نیز باید قابل جمعآوری و نگهداری، متناهی و قابل حصر باشد. همچنین در این ماده، زمان و استمرار آن مورد توجه نیست. بنابراین با توجه به تدریج موجود در معنای فعل «نزلنا» در آیه نهم سوره حجر و با این که «الذکر» نزولی تدریجی دارد، از آن جهت که واژه «الحافظون»، از سویی دلالت بر محل تحققی متناهی و جمع آوری شده داشته و از سویی دیگر، زمان و استمرار در آن مد نظر نیست و توجهی به زمان در آن نیست، معنای ثبوت و پایداری حفاظت را متبادر میسازد. به بیان دیگر تنها با بهرهگیری از معنای لغوی حافظ برای حفاظت، با حرکت تدریجی محفوظ (الذکر) در طول زمان حرکت نمیکند. یعنی خداوند تمام قرآن کریم را در همه زمانها محافظت مینماید.

    کلیدواژگان: ماده «حفظ»، معناشناسی، معنای اساسی، معنای نسبی، میدانهای معنایی
  • محسن قمرزاده*، نسیم تیموری صفحات 171-199

    نظریه داده بنیاد یکی از روش های تحلیلی مطرح برای داده های کیفی است که در دهه های اخیر در مطالعات قرآنی و تفسیر موضوعی به کار گرفته می شود. فرآیند تولید تیوری در این روش از طریق گردآوری داده های مرتبط، کدگذاری، مقوله بندی و مفهوم پردازی است. در برخی آثار، کاربست این روش تحلیل در تفسیر موضوعات مختلف قرآنی ارایه شده است، اما این شیوه از نظر روش شناختی در تفسیر موضوعی مورد بررسی واقع نشده است، و اگر اثری هم ادعای اعتبارسنجی این فرایند را دارد تنها در ناحیه ای محدود و با جهت گیری خاص است. این مقاله در تلاش است مبانی این روش را شرح دهد، تفاوت به کارگیری آن در علوم قرآنی با مطالعات علوم انسانی معرفی کند و در نهایت اشکالاتی که درباره ظرفیت های این روش در تفسیر موضوعی مطرح شده است را پاسخ دهد. در نهایت مقاله نشان می دهد که نظریه داده بنیاد دارای الگوریتمی است که می تواند به نحو نظام مندی در کشف مراد الهی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، ارزیابی روش شناختی، نظریه داده بنیاد، کدگذاری
  • زهره نریمانی*، مهدی عبداللهی پور صفحات 201-228

    هر واژه در قرآن از جایگاه معنایی ویژه خود برخوردار است، که واژه دیگر هرگز نمی تواند جانشین آن و یا هم معنای آن به شمار رود. ازاین رو، بررسی واژه های به ظاهر هم معنا در تفسیر و فهم آیات تاثیرگذار است. بررسی معنایی واژگان«مرض»، « ضر»، «اذی» و «سقم» با بهره گیری از روش تحلیل واژگانی و رویکرد تفسیری، بیانگر آن است که واژگان مذکور باتوجه به معانی خاص خود، جهت تبیین مفهومی خاص بیان شده و هرگونه تغییر و جایگزینی، موجب خلل در معنا خواهد بود. بکارگیری همه این واژگان در معنای مرض سبب رهیافت شبهات در برخی از آیات مربوط به زنان و انبیای الهی (ابراهیم و یونس) شده است. این مقاله با بررسی این واژگان از بستر تمرکز بر کتب لغت، قرآن و تفاسیر به تببین تفاوت های این واژگان پرداخته و عدم ترادف و جانشینی آنها را اثبات نموده است. بررسی مفهومی این واژگان نشان می دهد: «مرض» در همان معنای معهود بیماری جسمی؛ « ضر » در معنای فقر شدید مالی و مرگ فرزندان؛ «اذی» در معنای تشویش و تلاطم روحی حاصل از تغییر و دگرگونی، «سقم» هم به معنای متردد و شک دار است. براین اساس افزون بر رفع شبهاتی پیرامون انبیای الهی، بعدی از اعجاز علمی قرآن و تکریم زنان در قرآن هویدا می شود..

    کلیدواژگان: مرض، ضر، اذی، سقم، عدم ترادف در قرآن
|
  • mohammadali hemati, MohammadKazem Shaker Pages 1-30

    Derivatives (katb)(ک ت ب) are among the most frequent words in the Qur'an, the Old Testament and the New Testament. This root is used in most branches of Semitic languages with the least difference in structure and meaning.The semantic domain of the (katb)(ک ت ب) has developed over time and in Arabic, in addition to preserving the original meaning, has taken on a new meaning that does not exist in any of the other branches of the Semitic language.The most important derivative of this root is the word "ketāb"((کتاب in the common sense, which is common and widely used in Semitic languages and is a key word in sacred texts. This research with the historical-comparative-analytical method and the use of library resources first deals with genealogy and analysis of the roots of "katb"(ک ت ب) in the most important branches of the Semitic language and then examines the various functions of its derivatives in the Qur'an and the Bible and has identified the commonalities and differences. "katb"(ک ت ب) means "writing" is one of the main meanings of this root in all branches of the Semitic language, which is crystallized in the Qur'an and the Bible, and culminates in attributing writing to God with the focus on divine law in all three Abrahamic religions.Writing with Biblical evidence was developed first by engraving on stone, tablet, and wood, and then by writing in ink on scrolls and paper.

    Keywords: Katb, Writing, The Bible, Semitic Languages
  • Zohreh Baba Ahmadi Milani *, Hasan Rezayi Haftadur Pages 31-60
    Tafsir al-Maalem al-Tanzir fi al-Tafsir va Ta'awil written by Baghoi is a summary of Tafsir Al-Saqat va Al-Bayan an Tafsir al-Qur'an by Tha'labi. Ibn Taymiyyah, one of the Sunni scholars, praised Baghvi's exegesis and on the other hand criticized Thaalbi's exegesis and considered Thaalbi to be one of the people who was not able to distinguish authentic hadith from unauthentic ones, and who narrated weak and fake hadiths. The main question of the research is why, despite the fact that Baghoi summarized Taalbi's exegesis, Ibn Taymiyyah praised Baghoi's exegesis, but Taalbi's work is open to criticism. The results of the research show that Baghoi removed some of Thaalbi's narrations (mostly the accounts regarding the virtues of Ahl al-Bayt) and the most important reason for Ibn Taymiyyah's criticism is based on the virtues that Thaalbi has stated. Also, due to the fact that the Shi'ites have cited Taalbi's exegesis, Ibn Taymiyyah has been very harsh in his treatment of Taalbi. In this research, we will answer the main question of the research using a library method in collecting the materials, the documentary method in conveying the views, and the descriptive-analytical method in examining the
    Keywords: Tafsir Tha'labi, Tafsir Baghavi, Ibn Taymiyyah, Manaqib, Imam Ali
  • Sobhan Ranjbarzade *, Alireza Azad, Mohammad Ghafoorinezhad Pages 61-86
    The Almighty God, who is pure goodness and perfection, and has called his servants to obey him and restrained them from sinning, has attributed to himself the adornment of the actions of all nations (believers, disbelievers and polytheists) in the verse "Kazāleka Zayannā lekolle ommaten amalahom" (As such we have made the actions of each nation seem pleasing). What is the meaning of decoration and in what way is it attributed to God is challenges that the commentators have faced in the interpretation of this paragraph. The current research that conducted by Descriptive-Analytical method has divided the viewpoints of the commentators in the interpretation of this paragraph into five types; it seems that first four types that have been named: "Literalistic", "interpretive", "specificationist" and "individualistic" viewpoints are not acceptable and each of which is rejected for some reasons; In the meantime, only the view that considers it to be in charge of the "social values" of the nations is acceptable. Social values are a type of variable social values, so they may be different in each society compared to another society, but because God created mankind in such a way that when human society is formed, values are recognized in it, God attributed these values to himself But this does not mean attributing misguidance and polytheism (and in general anti-values) to God, value consideration of these things is the result of false real perception that is attributed to humans themselves, what is attributed to God are credit perceptions based on that false real perception.
    Keywords: Verse 108 of Surah An’am, Making Actions Seem More Pleasing, Social Values, Etebariat [Contingents].
    Keywords: Verse 108 of surah An’am, decorating actions, Social Values, Etebariat
  • Hoseyn Honarkhah *, Abdorrahim Soleimanibehbahani Pages 87-118
    Heaven is described as "inheritance" in six verses of the Holy Quran. Every inheritance is made up of three pillars: inheritor, inheritor, and heritage. Examples of heir and inheritance in the mentioned verses are: believers and heaven, but there is a difference of opinion among commentators regarding inheritor. Some believe, based on traditions, that a disbeliever is an inheritance from me; That is, believers will inherit the place of unbelievers in heaven. Others believe that man inherits heaven from his actions. Based on the assumption that the meaning of inheritance does not correspond to heaven, many commentators have transferred this word to one of its figurative meanings, such as giving, survival, and ownership. By analyzing and examining the verses, this research has reached the conclusion that the inheritance of me is the Almighty God, with the explanation that the believers, with their faith and righteous deeds, have established a spiritual connection with God, and the result of this connection is that heaven is from God. inherit.
    Keywords: Verses of inheritance of paradise, disbeliever, Actions, God, true ownership
  • Abbas Rahbar * Pages 119-144
    Considering the role of dignity in the Quranic politics, the purpose of this article is to describe the socio-political aspects of the concept of dignity. Dignity, as a fundamental category, a theory for recognition, and a core for genuine human-social rights, attracts high human and social virtues and rejects moral decrepitude and intellectual ignorance for individuals and the society. Therefore, this article answers the following question: What are the social-political aspects of dignity in the Quranic wisdom? This hypothesis is put forward in this article, with a qualitative and interpretive approach, that the most important socio-political aspects of the matter of dignity in the Qur'an are based on the transcendental rationality, inclusive justice and the promotion of legitimate freedoms. The value of the article is also understanding the network of the Quranic meanings of dignity in the social-political field and its positive consequences. The findings show that the sincere belief in the social-political dignity of the people in a religious community will facilitate the mutual revival of the social-political rights of the people and the government, in such a way that the promotion of the social-political aspects of dignity arising from the Qur'an will increase the dignity of religion, the responsible cooperation of the people and the government, as well as the comprehensive development of the political system. Failure to pay attention to it will also cause violence and socio-political disorder.
    Keywords: dignity, Recognition, Transcendental Rationality, justice, Social-Political Rights
  • mohsen habibi, Alireza Ghadrdan, Ahmad Shahrabi Farahani Pages 145-170

    Since the literal (basic) meaning of the article "Ha Fa Za" (ح ف ظ) stands in opposition to the meaning of "N S I" (ن س ی), It is used in a position that due to commitment and a little neglect and complete loyalty of the mind in the process of storing concepts, an entity is not abandoned and as a result remains healthy and does not perish. Also, the difference between this root and other roots that are similar to the substance "Ha fa za" in terms of meaning is that this substance does not express the cause of non-destruction, that is, a special state in the process itself. It does not contain and the place of protection must be collectable and maintainable, finite and limitable. Also, in this material, time and its continuity are not considered. Therefore, considering the gradualness in the meaning of the verb "descending" in the ninth verse of Surah Hajar and the fact that "Al-Dhikr" has a gradual descent, because the word "Al-Hafizun", on the one hand, implies a place of finite and collected research and On the other hand, time and continuity are not considered in it, and there is no attention to time in it, it implies the meaning of proof and stability of protection. In other words, by only using the literal meaning of Hafez for protection, it does not move with the gradual movement of Mahfouz (Al-Dhikr) over time. It means that God protects the entire Holy Quran at all times.

    Keywords: Semantic, The Basic Meaning, Hyponymy, Semantic Fields, Relative Meaning
  • Mohsen Qamarzadeh *, Nasim Teymoori Pages 171-199

    Grounded theory is one of the most popular analytical methods used for qualitative data which is used in the Quranic studies and thematic interpretations in recent decades. The process of theory production by this method is through relevant data collection, coding, categorization and conceptualization. The application of this analytical method in the interpretation of various Qur'anic topics has been shown in some works, but this method has not been methodologically evaluated. And if a work claims to evaluate the process, it is only in a limited area and with a specific orientation. This article tries to explain the basics of this method, to introduce the differences between its application in Qur’anic sciences and humanities studies, and finally to answer the problems that have been raised about the capabilities of this method in thematic interpretation. As a result, the paper shows that grounded theory has an algorithm which can be systematically applied, and it can be used in a systematic way to discover the divine purpose.

    Keywords: Thematic Interpretation, Methodological Evaluation, Grounded Theory, Coding
  • Zohreh Narimani *, Bjhgyugy Jnjkn Pages 201-228

    Every word in the Qur'an has its own special meaning, and no other word can ever be considered its substitute. Therefore, examining seemingly synonymous words is effective in interpreting and understanding the Quranic verses. Analyzing the meaning of the words "disease," "harm", "pain", and "suffering," using a method of lexical analysis and an interpretative approach, shows that the mentioned words are expressed in order to explain a specific concept according to their special significance. Any change and replacement will cause a disturbance in the meaning. The conceptual examination of these words shows that "disease" in the usual meaning of physical illness, "harm" in the meaning of severe financial poverty and death of children, "pain" in the meaning of anxiety and mental turmoil resulting from change and transformation, and "suffering" in the meaning of being indecisive and doubtful. Therefore, in addition to removing doubts about divine prophets, another dimension of the scientific miracle of the Qur'an (and also the honoring of women in the Qur'an) is revealed

    Keywords: Semantic difference, disease, harm, pain, sickness