فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد صفحه 0

    در سال 1401، جامعه‌ مدیریت ایران یکی از دانشمندان کم‌نظیر خود را از دست داد. چهره علمی این استاد ارزشمند در میان اعضای هییت علمی، دانشجویان و اصحاب علم و دانش مدیریت از یک طرف و سیمای عملی ایشان در فرایند کشورداری (حکمرانی، مدیریت و عملیات روزمره سازمان‌ها) او را به سرمایه‌ عظیمی برای دانش و عمل مدیریت در ایران تبدیل کرده بود. نویسنده با تدبر در زندگی علمی و عملی این استاد وارسته «زیست آکادمیک مومنانه برای برافراشتن علم و عمل مدیریت در ایران» را نظریه حاکم بر زندگی آکادمیک دکتر عادل آذر حک کرده است. در این زیست آکادمیک، هفت جریان اصلی زندگی علمی و عملی دکتر عادل آذر بر فراز هفت زیرساخت شخصیتی ایشان ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: عادل آذر، زیست آکادمیک، زیست مومنانه، اقامه گر علم و عمل
  • سعید جعفری نیا*، حسن عابدی جعفری، یوسف وکیلی، مصطفی رنجبر کبوترخانی صفحات 1-29
    تعارض منافع مرکز ثقل بسیاری از جرایم اقتصادی است. برای مدیریت تعارض منافع، نخستین قدم ارایه تعریف دقیقی از این مفهوم است. پژوهش حاضر با بهره جستن از روش پهنه کاوی سعی بر آن دارد تا تعاریف متعدد مطالعات صورت گرفته در این حوزه را ترکیب کند. ابزار گردآوری داده ها مراجعه به مطالعات تعارض منافع در حرفه مدیریت دولتی بوده است. ابزار تحلیل داده ها در وهله اول تعیین شاخص های کیفی برای ارزیابی مطالعات و در وهله دوم تحلیل محتوای جهت دار بوده است. یافته های پژوهش بیانگر وجود چهار گونه تعارض منافع برای یک کارگزار دولتی است: منفعت مالی کارگزار دولتی، منفعت غیرمالی کارگزار دولتی، منفعت مالی اطرافیان و منفعت غیرمالی اطرافیان. مادامی که صرفا به منفعت مالی کارگزار دولتی توجه شود، بررسی سایر گونه های ذکرشده در سیستم قانون گذاری، اصلاحات و نظارت های ساختاری مورد غفلت قرار می گیرد. در صورتی که سیستم قانون گذاری یا اصلاحات و نظارت ساختاری به موقعیت های مالی کارگزار دولتی توجه کند، بیش از نیمی از موقعیت های تعارض منافع کارگزار دولتی به دست فراموشی سپرده می شود. مدیریت تعارض منافع زمانی در ریل گذاری مناسب قرار می گیرد که تعریف جامع و مانعی از آن ارایه گردد؛ مسیله ای که هسته مرکزی پژوهش حاضر را شکل داده است.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، سنخ شناسی، پهنه کاوی، کارگزاران دولتی
  • پاکنوش کیانی، علی اصغر پورعزت*، کرم الله دانش فرد، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 31-58

    ارزشیابی عملکرد دولت در حوزه سلامت، با تکیه بر مولفه های بومی و بین المللی، مبتنی بر شواهد علمی متقن، در امتداد الگوی نوین حکمرانی مورد تاکید قرار می گیرد و از طریق مجموعه ای از مولفه ها و معیارهای منطقی چون شفافیت و پاسخ گویی در بازه های زمانی گوناگون سنجیده می شود. متاسفانه رتبه فعلی حوزه سلامت ایران در سطح بین المللی از ناکارآمدی نسبی عملکرد دولت حکایت دارد. از این رو، هدف از این مطالعه شناسایی ابعاد و مولفه های کاربست الگوی ارزشیابی عملکرد دولت در حوزه سلامت است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با رهیافت نظام مند اشتراوس و کوربین در راهبرد «نظریه داده بنیاد» انجام شده است. به منظور گردآوری داده ها، با 16 نفر خبره دانشگاهی- اجرایی شامل متولیان و صاحب نظران امر ارزشیابی عملکرد حوزه سلامت مصاحبه های باز انجام شد. فراگرد اکتشاف و تجزیه وتحلیل آن با روش نمونه گیری ترکیبی هدفمند و گلوله برفی تا مرحله اشباع ادامه یافت. تعداد 177 مفهوم، 27 کد فرعی و شش بعد اصلی شامل عوامل علی، میانجی ها، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدها شناسایی شدند. پیامدهای عملکرد شامل چهار مقوله «سیستم یکپارچه رصد عمل و اقدام»، «ارتقای کیفی خدمات»، «چابک سازی ساختار و نیروی انسانی» و «تامین منافع ملی، منطقه ای و بین المللی» مشخص شدند. الگوی پیشنهادی در امتداد برنامه ریزی توسعه پایدار با رویکرد خط مشی گذاری پیشگیرانه با هدف کاهش تصمیم های مبتنی بر آزمون و خطا، استفاده بهینه از منابع و انعطاف در عمل و اقدام کارگزاران برای بهبود سبک زندگی سالم، افزایش کارایی کارکنان و اثربخشی سازمان، تامین رفاه عامه و بالا رفتن سن امید به زندگی طراحی شده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، عملکرد، دولت، شفافیت، سلامت، خط مشی
  • محسن جاجرمی زاده* صفحات 59-87
    در این مقاله، در راستای تحقق کامل ابعاد و ویژگی های دانشگاه اسلامی به رویکردی زمینه ای و به مقوله فرهنگ در دانشگاه توجه شده است. چرا که از پیش فرض های نظریه های تحول این است که به تبع تحولات زمینه ای-فرهنگی می توان در سایر ابعاد ساختاری و رفتاری در یک سیستم تغییر ایجاد کرد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش دستیابی به الگویی مدیریتی است که بتواند تحول در موضوع راهبردی فرهنگ را در دانشگاه ها برای رسیدن به ویژگی های کامل دانشگاه اسلامی هدایت کند. بدین منظور بر پایه دیدگاه های آیت الله خامنه ای و با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون به تبیین ویژگی های فرهنگ در دانشگاه اقدام شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که فرهنگ غرب گرایی، فرهنگ تحجرگرایی به عنوان عوامل بازدارنده و فرهنگ آرمانی اسلامی- ایرانی به عنوان عامل پیش برنده می تواند ابعاد اصلی مدیریت تحول در دانشگاه به عنوان الگوی تغییر فرهنگ در دانشگاه باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت تحول، تحول فرهنگی، فرهنگ در دانشگاه، آیت الله خامنه ای
  • فاطمه آقاجانپور چهارده، سید رضا سیدجوادین*، عباس نرگسیان، محمد تابان صفحات 89-117

    این پژوهش، سعی در طراحی مدل چندصدایی سازمانی در آموزش عالی ایران دارد تا با ارایه مدلی جامع از متغیرهای موثر بر پدیده تنوع صداها و پیامدهای آن، زمینه ارتقای اهداف متعالی نظام آموزش عالی را فراهم کند. روش پژوهش، کیفی بوده و پدیده مدنظر با استفاده از رهیافت نظریه داده بنیاد مدل سازی شده است. بدین منظور ضمن مصاحبه با 20 نفر از خبرگان در زمینه چندصدایی و متخصص در حوزه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی که عضو هییت علمی دانشگاه و دارای سمت اجرایی در نظام آموزش عالی بوده اند؛ مجموعه ای از مفاهیم طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استخراج، دسته بندی و در قالب مدل پارادایمی کوربین و استراوس ارایه شدند. تنوع صداها به منزله پدیده محوری و مقوله های تنوع ساختار سازمانی، تنوع ماموریت ها، تنوع ویژگی های شخصیتی و سبک رهبری به منزله شرایط علی در نظر گرفته شدند. تقویت مهارت گفتمان سازی، میانجیگری، ترجمه گفتمان، قدرت مثبت، تقویت ساختارهای مکمل مشارکتی و مهندسی مجدد رویه ها به عنوان راهبرد ها شناخته شدند. همچنین فرهنگ ملی، فرهنگ سازمانی، فضای رقابتی درون و بیرون نظام، شرایط اقتصادی و رویکرد فراملی به منزله عوامل زمینه ای محسوب می شوند. محدودیت های برنامه ریزی، موانع مدیریتی، تقنینی و سیاسی، منابع انسانی و مالی و عوامل ساختاری به منزله مداخله گر معرفی شدند. پیامدها نیز به چهار دسته فردی، سازمانی، ملی و فراملی تقسیم شدند. در این پژوهش، بر مبنای نظر خبرگان مولفه های موثر و راهبردهای مدیریت تنوع صداها در نظام آموزش عالی تحلیل و واکاوی و در قالب مدل جامع ارایه شده اند. در نهایت بر مبنای یافته های پژوهش، پیشنهادهایی نیز برای مدیران، نهادها و پژوهش های آتی مطرح شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی ایران، تنوع صدا، چندصدایی سازمانی، نظریه داده بنیاد
  • حمزه مصیب زاده، اسدالله کردنائیج*، حسین خنیفر صفحات 119-149

    امروزه موفقیت هر کشور در بالا بردن سطح رفاه و پیشرفت مردم آن کشور تعریف می شود. لازمه این پیشرفت نیز رشد اقتصادی کشور بوده و از جمله موارد مهم در موضوع رشد اقتصادی، قابلیت صنعت یک کشور جهت فعالیت بین المللی و حضور در بازارهای خارجی است. برای اینکه صنایع یک کشور و شرکت های فعال در آن ها بتوانند با رویکرد صادرات محور در عرصه های بین المللی حضور پررنگی داشته باشند، لازم است محصولات و خدمات این صنایع در مقایسه با رقبای بین المللی خود از مزیت رقابتی برخوردار باشند. کسب مزیت های رقابتی در بازارهای بین المللی علاوه بر اینکه به محیط خرد و درون صنعت یک شرکت وابسته است، متاثر از محیط کلان و دور شرکت ها بوده و در این میان دولت در شکل دهی و تاثیر بر این محیط نقش بسزایی ایفا می کند. تاثیرگذاری دولت بر محیط های اقتصادی فارغ از میزان و نحوه اثرگذاری، در تمامی مکتب های اقتصادی مورد پذیرش بوده اما در کشور ایران با توجه به حضور حداکثری دولت در بسیاری از سطوح اقتصادی این تاثیر از اهمیت بیشتری برخوردار است. این مقاله در پی یافتن و کشف انواع نقش دولت در کسب مزیت رقابتی صنایع در عرصه های بین المللی است. این پژوهش از لحاظ جهت گیری و هدف در دسته پژوهش کاربردی قرار می گیرد. راهبرد این پژوهش کیفی است و از میان دسته های راهبرد کیفی روش تحلیل محتوای کیفی را هدف گرفته است. تجزیه وتحلیل داده ها، به شکل گیری 43 شاخص، 14 مولفه و 3 بعد منجر شد. نتایج نشان می دهد که دولت ها می بایستی در 3 بعد نقش خود را ایفا کنند. نقش تسهیلگری، نقش تنظیمی و نقش ترویجی.

    کلیدواژگان: دولت، رقابت پذیری، نقش تسهیلگری، نقش ترویج گری، نقش تنظیم گری
  • جواد یحیی زاده، علی فرهادیان*، زین العابدین خدمتی صفحات 151-171
    اگرچه امروزه، به این ادعا که «در عصر حق زندگی می کنیم» با دیده تردید نگریسته شده است و ضرورت حفظ «نظم عمومی» و پیشگیری از اقدامات مغایر با آن جایگاهی رفیع پیدا کرده است همچنان خطر تمسک به آموزه «اضطرارگرایی» به منظور توجیه «قدرت» به جای «اقتدار» از یک سو و نیز نارسایی و ناکارآمدی آن در عرصه عمل و به ویژه در بحبوحه بحران های بشری از جمله «همه گیری کرونا» و مآلا بایسته های «مدیریت بحران» ناشی از آن از سوی دیگر، قابل ملاحظه بوده و از این رو، اهمیت توجیه اصل بودن اضطرارگرایی به جای ایده «حق چون برگ برنده» را دوچندان کرده است. رویکرد این پژوهش از نوع میان رشته ای حقوقی-مدیریتی، شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل داده ها از نوع کیفی و هنجاری است. بر این اساس، پرسش اصلی در این مقاله آن است که آموزه اضطرارگرایی حاکم بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چه نقشی در تنظیم و فایق آمدن بر ابربحران های بشر معاصر و به طور خاص همه گیری کرونا داشته است؟ نتایج مقاله نشان می دهد تفوق آموزه اضطرارگرایی بر حق مداری در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر خلاف رویکرد تطبیقی نه تنها تاثیری در مدیریت یا تقلیل نتایج زیان بار چنین بحران هایی نداشته، بلکه موجب تشدید آشفتگی در صلاحیت ها بوده است و بر این اساس، لزوم بازشناسی و بازنگری در آن را ناگریز و ناگزیر می کند.
    کلیدواژگان: اضطرارگرایی، مدیریت بحران، همه گیری کرونا، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Hassan DanaeeFard Page 0

    In 2022, the management society of Iran lost one of its unique scientists. The scientific image of this valuable professor among the faculty members, students and the society of management science and knowledge on the one hand and his practical appearance in the process of statemanship (governance, management, and daily operations of organizations) made him a huge capital for the knowledge and practice of management in Iran. The author has thoughtfully engraved in the scientific and practical life of this devout professor. Finally, He coined the theory of “faithful academic life for raising the science and practice of management in Iran” as the dominant theory of Dr. Adel Azar's academic life. In this academic life, the seven main currents of Dr. Adel Azar's scientific and practical life have been drawn over the seven infrastructures of his personality.

    Keywords: Adel Azar, Academic Life, Fuithful Life, Reviver of Science, Practice
  • Saeed Jafari Nia *, Hassan Abedi Jafari, Yousef Vakili, Mostafa Ranjbar Kaboutarkhani Pages 1-29
    Conflicts of interest have been at the heart of many recent economic crimes. The first step in the management of conflict of interest is to provide a clear and exact definition of the term. This study attempts to coalesce various definitions of the term utilizing scoping review methodology.  The data collection tool was a reference to studies conducted based on the conflict of interest in the field of public administration. For data analysis, the qualitative indicators were identified in order to examine the conducted studies. The study identifies four main types of conflict of interest for public sector agents: financial interest of a public sector agent, non-financial interest of a public sector agent, financial interest of relatives, and non-financial interest of relatives. As long as the financial interest of the government agent is the focal point, the analysis of other types of conflict of interest in legislation system, reforms, and structural observation is overlooked. If legislative system and structural reforms limit themselves to the financial interest of the government agent, more than half of the conflict of interest cases of the government agent will be neglected. The management of conflict of interest will be on a right track once a comprehensive definition of the term is presented, a feature which forms the main concern of this paper.
    Keywords: Conflict of interest, Typology, Scoping Review, Public Sector Officials
  • Paknoosh Kyani, AliAsghar Pourezzat *, Karamollah Daneshfard, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 31-58

    There is an emphasis on the evaluation of government’s performance in health sector according to local and international criteria, based on accurate scientific evidence, and in the light of the modern model of governance. Such evaluation is carried out according to a variety of parameters and rational criteria, including responsiveness and transparency, throughout different time periods. Unfortunately, the current ranking of Iran's health in the international arena reflects the relative inefficiency of the government’s performance. Therefore, the purpose of this study was to identify the dimensions and components of the application of the Government’s Performance Evaluation Model in the health system. The present qualitative study adopted the systematic approach of Strauss and Corbin and employed the grounded theory strategy. To collect the data, unstructured interviews were carried out with 16 academic-professional organizations experts including custodians and experts in performance evaluation of government. 177 Concepts, 27 sub-codes and 6 main dimensions were identified, including Causal factors, mediators, core phenomenon, contextual factors, strategies, and consequences. The consequences of performance were identified, highlighting four categories, “integrated monitoring system of action and implementation”, “service quality improvement”, “structure and human resource downsizing”, and “fulfillment of national, regional, and international interests”. The proposed model, built upon a preventive policy-making approach, is designed to plan sustainable development with the aim of reducing trial-and-error-based decisions, optimizing the use of resources, and developing flexibility in implementation of the agents to improve a healthy lifestyle. The findings of this research will lead to an increase in the commitment and efficiency of employees, promote the effectiveness of the organization, and raise life quality, public welfare and increase in the age of life expectancy.

    Keywords: evaluation, performance, Government, Transparency, Health, Policy
  • Mohsen Jajarmizadeh * Pages 59-87
    In this article, in order to design the dimensions and characteristics of the Islamic University, a contextual approach is employed, and culture issue in the university has been discussed. This is because one of the presuppositions of the theories of transformation is that cultural background affects structural and behavioral dimensions in a system change. Therefore, designing a managerial model that can guide the evolution of the strategic issue of culture in universities to achieve the full characteristics of an Islamic university is the main goal of this research. For this purpose, based on the opinions of Ayatollah Khamenei and using the qualitative method of thematic analysis, the characteristics of culture in the university have been explained. The findings of the research show that the culture of Westernization, the culture of petrification as inhibiting factor, and the Islamic-Iranian ideal culture as a driving factor are the main dimensions of transformation management in the university. They can be taken into consideration as a model for changing the culture in the university.
    Keywords: Transformation Management, Cultural Transformation, Culture in University, Ayatollah Khamenei
  • Fatemeh Aghajanpoor Chahardeh, Seyed Reza Seyedjavadin *, Abbas Nargesian, Mohammad Taban Pages 89-117

    This research seeks to design the organizational polyphony model in higher education of Iran in order to provide a comprehensive model of the variables affecting the phenomenon of the polyphony and its consequences, so that pave the way for the development of the lofty goals of the higher education system. The research method is qualitative and the axial phenomenon is modeled using the grounded-theory approach. For this purpose, 20 experts in the field of polyphony and experts in cultural, political and social fields were interviewed. They were university faculty members and had executive positions in the higher education system. A set of concepts were extracted, categorized and presented using the Corbin and Strauss paradigm model during three stages of open, axial and selective coding. The diversity of voices was considered as a central phenomenon, and the categories of diversity of organizational structure, diversity of missions, diversity of personality traits and leadership style were considered as causal conditions. Strengthening the skill of discourse creation, mediation, translation of discourse, positive power, strengthening of cooperative complementary structures and re-engineering of procedures were recognized as strategies. Also, national culture, organizational culture, competitive environment inside and outside the system, economic conditions and transnational approach are considered as background factors. Planning limitations, managerial, legislative, and political obstacles, human and financial resources and structural factors were introduced as intervening factors. The consequences were also divided into four categories: individual, organizational, national and transnational. In this research, based on the opinion of experts, the effective components and management strategies of the diversity of voices in the higher education system have been analyzed and presented in the form of a comprehensive model. Finally, based on the findings of the research, suggestions were made for managers, institutions and future researches.

    Keywords: Higher Education of Iran, Diversity of Voices, Organizational Polyphony, Grounded theory
  • Hamzeh Mosayebzadeh, Asadollah Kordnaeij *, Hossein Khanifar Pages 119-149

    Today, the success of any country is defined by the level of prosperity and progress of its citizens. The requirement for this progress is the economic growth of the country, and one of the main important factors related to economic growth is the ability of a country's industry to operate internationally and to be present in foreign markets. For the sake of success of industries of a country and its companies in international arenas with an export-oriented approach, it is necessary that the products and services of these industries have a competitive advantage compared to their international competitors. Gaining competitive advantages in international markets, in addition to being dependent on the micro-environment and within the industry of a company, is also affected by the macro and distant environment of companies, and in the meantime, the government plays a significant role in shaping and influencing this environment. The influence of the government on the economic environment has been accepted in all economic schools, regardless of the amount and manner of influence, but in Iran, due to the maximum presence of the government in many economic levels, this influence is more important. This article seeks to find and discover the role of the government in gaining the competitive advantage of industries in the international arena. This research is applied in terms of purpose. The strategy of this research is qualitative, and among the categories of qualitative strategy, it has targeted the qualitative content analysis method. Data analysis led to the formation of 43 indicators, 14 components and 3 dimensions. The results show that governments should play their role in 3 dimensions; Facilitating role, regulatory role, and promotional role.

    Keywords: Government, Competitiveness, Facilitating Role, Promotional Role, Regulatory Role
  • Javad Yahyazadeh, Ali Farhadian *, Zeinolabedin Khedmati Pages 151-171
    Although today the claim that “we live in the age of rights” is viewed with skepticism and the need to maintain “public order” and prevent acts contrary to it is elevated, there is still a risk of relying on the doctrine of “exceptionalism” to justify “power” Instead of “authority” on the one hand, and its inefficiency in the field of action, especially in the midst of human crises, including the “corona pandemic” and, consequently, the requirements of “crisis management” resulting from it, on the other hand, the importance of justifying the principle is considerable. This research employed a legal-managerial interdisciplinary approach and a library-study method. As well, the qualitative method of descriptive-normative was used. Accordingly, the main question in this article is what role did the doctrine of exceptionalism in the constitution of the Islamic Republic of Iran play in regulating and overcoming the superhuman crises, and in particular the Corona pandemic? The results of the article show that the supremacy of the doctrine of exceptionalism over the rule of law in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, contrary to the comparative approach, not only has no effect on managing or reducing the harmful consequences of such crises, but also aggravates competencies. Hence, it is necessary to recognize and revise this issue.
    Keywords: Exceptionalism, crisis management, Corona Pandemic, Constitution of the Islamic Republic of Iran