فهرست مطالب

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 107 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله سید محمد خامنه ای صفحات 11-12
  • علیرضا اسعدی * صفحات 13-26

    برخی مخالفان فلسفه و بسیاری از خاورشناسان چنین میپندارند که فلسفه اسلامی تکرار سخنان و نظریات فلاسفه یونان است و نه تنها از تعالیم اسلامی بکلی دور است، بلکه گاهی در تضاد و تعارض با تعالیم قرآنی است. هدف این نوشتار آنست تا با تبیین حد و حدود نقش و تاثیرگذاری قرآن‌کریم‌ ‌بر یک بحث عقلی و فلسفی، و نیز بررسی آثار فلاسفه مسلمان، نشان دهد که آنها بمنظور بسط و تکامل مباحث فلسفی ‌‌و بطورخاص، خداشناسی فلسفی‌‌ از تعالیم قرآنی بهره برده‌اند و گسترش کمی و کیفی مسایل، استدلالها، نظریه‌ها و قواعد فلسفی در این حوزه وامدار تعالیم قرآنی است. این تاثیر و بهره‌گیری بمیزانی است که به تحول محتوایی و ساختاری فلسفه یونان منتهی شده و رویکرد و نگرش کلی فلسفه اسلامی را از فلسفه یونانی متمایز ساخته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، فلسفه اسلامی، فلسفه یونان، خداشناسی، خداشناسی فلسفی، توحید، صفات الهی
  • نفیسه اهل سرمدی صفحات 27-38

    ملاصدرا «شکر» را مقام و مرتبه‌یی میداند که انسان میتواند به آن دست یابد. او شناخت و درک حقیقت شکر را متوقف بر انسانشناسی میداند. ارکان سه‌گانه شکر در نظر صدرالمتالهین عبارتند از: علم، شادی و عمل. عمل مقدمه رسیدن به شادی و سرور است و این شادی مقدمه علم و معرفت است. بنابرین زیربنای شکر، معرفت است و عمل، مقدمه رسیدن به آن. با توجه به این ارکان سه‌گانه، میتوان گفت شاکر حقیقی، همواره در حال شادی و سرور است و این حالت در عمل بصورت خیرخواهی، احسان و عطوفت با مردم ظاهر میشود. دلیل و پشتوانه این شادی و مهربانی با همه انسانها، ایمان و اعتقاد به توحید و خداباوری است. در حکمت متعالیه، خداوند مبدا بهجت و سرور بی‌انتهاست و بهمین دلیل ارتباط با او، عین ارتباط با منبع شادی است. بنابرین میتوان نتیجه گرفت که شکر در آثار ملاصدرا از مبانی حکمی برخوردار است؛ بطوریکه رسیدن به مرتبه اعلای شکر، جز با حکمت امکانپذیر نیست.

    کلیدواژگان: شکر، شادی، انسانشناسی، حکمت، احسان، معرفت، عمل، ملاصدرا
  • مریم خوشنویسان، بابک عباسی، سید صدرالدین طاهری * صفحات 39-50

    در این نوشتار پنج دلیل از دلایل اصلی و مهم ملاصدرا برای بطلان تسلسل بینهایت علل فاعلی مورد بررسی و نقد قرار میگیرد. نظر به اینکه بسیاری از فلاسفه از این اصل بمنظور اثبات واجب‌الوجود بهره برده‌اند، بررسی اشکالات وارد بر دلایل آن، بلحاظ ارتباط با اثبات وجود خدا، از اهمیت بسزایی برخوردار است. به این منظور، چهار دلیل بطور مستقل تقریر و نقد شده و دلیل پنجم، از نظر محتوا و شیوه» نقد، بدلیل چهارم بازگردانده شده است. این دلایل عبارتند از: «برهان طرف و وسط»، «برهان تطبیق»، «برهان اسد و اخصر»، «برهان تضایف»، «برهان تضایف». اشکالات وارد بر ادله بطلان تسلسل و اهمیتی که بطلان تسلسل علل فاعلی در برخی از دلایل اثبات ذات الهی داشته‌، فلاسفه اعم از اسلامی و غربی‌ را واداشته تا بدنبال ادله‌یی دیگر برای اثبات وجود خدا باشند که بر ابطال تسلسل علل متکی نباشد، و در این راه موفقیتهایی بدست آورده‌اند. در پایان این مقاله، بدون ورود به بحث درباره» آن دلایل، ضمن جمعبندی و نتیجه‌گیری، به دو دلیل مشهور اشاره شده که عبارتند از: «برهان صدیقین ملاصدرا در فلسفه اسلامی» و «برهان وجودی آنسلم در فلسفه غرب»؛ این دو دلیل، شبه لمی و تحلیلی میباشند و ویژگی ادعا شده درباره دلایل مزبور اینست که متکی بر هیچ مقدمه‌یی که نیازمند اثبات باشد، نیستند.

    کلیدواژگان: علیت، تسلسل بینهایت، علل فاعلی، برهان طرف و وسط، برهان تطبیق، برهان اسد اخصر، برهان تضایف، اسفار اربعه، ملاصدرا
  • هادی جعفری، علی ارشدریاحی* صفحات 51-64

    در انسان‌شناسی صدرایی بعد جسمانی انسان از زوایای مختلفی دارای اهمیت است اما در این نوشتار به یکی از ابعاد مهم آن، یعنی «کارکردهای وجودی» پرداخته شده است. ملاصدرا در آثارش بخشی مجزا را به کارکردهای بعد جسمانی انسان اختصاص نداده و حتی به آن تصریح نیز نکرده ولی میتوان از آراء او این کارکردها را استخراج نمود. پس از فحص و جستجو در آثار صدرالمتالهین این نتیجه بدست می‌آید که بعد جسمانی انسان نزد او کارکردهای مهمی از منظر وجودشناختی دارد، ازجمله: تحصیل ایمان، ارتقا و تحول انسان، اختیار، انجام افعال متضاد، تحقق افعال نفسانی و عقلانی، عمارت و آبادانی دنیا، تحقق نظام احسن، هویت‌بخشی به نفس، تشکیل هویت انسان کامل و برخی از نقشهای متناقض‌نما همچون مبدا شرور و مبدا رهایی از شرور و موارد دیگر. این مقاله که بر اساس روش کتابخانه‌یی و تحلیل محتوا نگارش یافته، علاوه بر اثبات اهمیت و ضرورت بعد جسمانی انسان در جهان خلقت، نشان میدهد که نقش و کارکرد بعد جسمانی انسان از منظر وجودی، دارای ابعادی گسترده‌ است و ساحتهایی مهم از عالم هستی را در بر میگیرد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، کارکردهای وجودی، بعد جسمانی انسان، نفس و بدن، اعمال بدنی، ملاصدر
  • نجیمه منصوری، فروغ السادات رحیم پور*، جعفر شانظری صفحات 65-80

    بعقیده ملاصدرا نفس میتواند به انواعی از تجرد دست یابد و همین امر سبب ایجاد ویژگیها و توانمندیهای خاصی برای انسان میشود. هدف نوشتار حاضر آنست که تحلیل ملاصدرا از چگونگی وصول نفس به مراتب تجرد عقلی، عوامل موثر، موانع وصول به آن و ویژگیهای ایجاد شده بواسطه این تجرد در حیات دنیوی را بررسی نماید. با رسیدن قوه عاقله به مرحله ‌بالملکه، نفس در مرز تجرد عقلی قرار میگیرد و نهایت تجرد در مرحله عقل مستفاد حاصل میشود. تقویت عقل عملی، عشق و عبادت ازجمله عوامل موثر در وصول انسان به درجات تجرد عقلی است و موانعی نیز همچون پیروی از شهوات، انجام گناهان، تقلید و حب دنیا در این مسیر وجود دارد. تجرد عقلی در پایینترین مرتبه، نطق را در انسان پدید می‌آورد و تشخیص خیر و شر را برای او امکانپذیر میکند. با ارتقای مرتبه تجرد، انسان میتواند آگاهانه برای سلوک‌الی‌الله تلاش کند و از نتایج آن بهره‌مند گردد. در مرتبه کمال عقل نظری و عملی، انسان به مقام خلیفه‌اللهی میرسد و در اعلی مرتبه تجرد عقلی شایسته مقام ولایت میشود. با توجه به دیدگاه ملاصدرا درباره چگونگی تجرد عقلی نفس، تبیین فلسفی برخی وظایف نبی مانند دریافت وحی و اطمینان به حقانیت آن، امکانپذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجرد عقلی، مراتب تجرد، سلوک، مقام خلیفه اللهی، مقام ولایت، ملاصدرا
  • جمال احمدی، سید مهدی امامی جمعه*، محمدجواد صافیان صفحات 81-98

    از دیدگاه علامه‌طباطبایی شعر و ادراکات اعتباری ارتباطی تنگاتنگ با هم دارند تا جایی که وی در کتاب اصول فلسفه و روش ریالسیم، توصیف ادراکات اعتباری را بمدد تشبیه و تمثیل و استعاره در شعر آغاز میکند. در تحقیق پیش‌رو با استناد به آثاری مختلف از علامه که نظریه» اعتباریات در آنها آمده، نسبت شعر با ادراکات اعتباری مورد بررسی قرار گرفته است. اهمیت این نسبت از آن جهت است که با تحلیل ا‌رتباط میان شعر و اعتباریات در متنهای مختلف فلسفی، عرفانی و تفسیری علامه، میتوان به پرسش از نسبت شعر و اعتبار با حقیقت نفس‌الامری پرداخت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که ادراکات اعتباری نگاه شاعرانه انسان به جهان است و همانند چشمی است که انسان همه چیز را با آن میبیند. این جهان شاعرانه در عین غیرمنطقی و غیراستدلالی‌بودن میتواند به زبان اشارت خبر از حقیقت بدهد. از اینرو میتوان گفت نظریه» ادراکات اعتباری در حکمت اسلامی، برای شناخت حقیقت بابی نو گشوده است.

    کلیدواژگان: نظریه اعتباریات، شعر، اعتبار، هنر، حقیقت، زبان، علامه طباطبایی
  • زهرا کریمی، مجید ضیایی قهنویه *، علیرضا حسن پور صفحات 99-111

    مسیله «دیگری» در فلسفه غرب نخستین‌بار توسط ایمانویل لویناس و بعنوان موضوع و کلیدواژه اصلی فلسفه او مطرح شد. کارکرد این مسیله در توجیه بسیاری از اصول اخلاقی انکارناپذیر است و بنظر میرسد عمده مشکلات و معضلات کنونی در روابط اجتماعی و بین‌المللی با نظر عمیق در این مسیله قابل حل باشد. بنظر میرسد گرچه این بحث، در دوران معاصر شکل گرفته اما بسیاری از آراء و اندیشه‌های فلسفی متقدم توان پاسخگویی به مسایل در اینباره را دارند که ازجمله میتوان به نظام فلسفی ملاصدرا اشاره کرد که متشکل از مبانی و اصولی است که بر پایه» تفکر وجودشناسانه او بنا شده است. بکارگیری مبانی حکمت متعالیه در متن زندگی بعنوان روشی برای زیستن، دست‌کم حامل تغییراتی در نگرش، برای ما خواهد بود. بعنوان مثال از کنار هم قراردادن چند اصل فلسفی همچون اصالت و تشکیک وجود در کنار نظریه» مظهریت موجودات، به تعریفی جدید از اصل «تفرد» دست خواهیم یافت. همچنین با مقایسه» اصل «فردیت» با اصل «وحدت وجود» صدرایی میتوان به نتایچ قابل توجهی در این بحث دست یافت

    کلیدواژگان: دیگری، تفرد، اصالت وجود، تشکیک، وحدت وجود، ملاصدرا، لویناس
|
  • ireza Asadi Pages 13-26

    Some opponents of philosophy and many Orientalists believe that Islamic Philosophy simply repeats the words and views of Greek philosophers and is not only totally far from Islamic teachings but also sometimes in opposition to them. Through explaining the extent of the influence of the Holy Qur’an on a rational and philosophical discussion and a study of the works of Islamic philosophers, this paper aims to demonstrate that they have benefitted from Qur’anic teachings in order to expand and develop philosophical discussions and, particularly, philosophical theology. In other words, it intends to prove that the qualitative and quantitative expansion of philosophical problems, arguments, theories, and principles in the field of philosophical theology is indebted to Qur’anic teachings. This influence is to the extent that it has led to the conceptual and structural evolution of Greek philosophy and differentiates the general approach of Islamic philosophy from Greek philosophy.

    Keywords: Holy Qur’an, Islamic philosophy, Greek philosophy, theology, philosophical theology, oneness of being, divine
  • Nafiseh Ahl Sarmadi Pages 27-38

    Mullā Ṣadrā believes that “gratitude” is a level and station that Man can attain and considers the knowledge and perception of the truth of gratitude to depend on anthropology. The three-fold pillars of gratitude in his view consist of knowledge, happiness, and act. Act is the prerequisite for attaining happiness, which, in turn, is a prerequisite for acquiring knowledge. Therefore, knowledge is the basis for gratitude, and act functions as a prerequisite to it. Accordingly, one can say that a truly thankful person is always happy, which manifests itself in practice in the form of benevolence, generosity, and sympathy. The reason behind this happiness and kindness to all people is the belief in God and His Oneness. In the Transcendent Philosophy, God is the source of infinite happiness; therefore, any relationship with Him is the same as being connected to the source of happiness and joy. Therefore, it can be concluded that gratitude is based on philosophical principles in Mullā Ṣadrā’s works so that reaching the highest level of thankfulness is only possible through attaining wisdom.

    Keywords: Gratitude, happiness, Anthropology, wisdom, Generosity, knowledge, Act, Mullā Ṣadrā
  • Maryam Khoshnevisan, Seyyed Sadr al-Din Taheri *, Babak Abbasi Pages 39-50

    This study investigates and criticizes five of Mullā Ṣadrā’s main arguments for the falsity of the infinite regress of efficient causes. Given the fact that many philosophers use this principle in order to demonstrate the existence of the Necessary Being, a study of the objections targeting its arguments is of great importance because of its relationship with proving the existence of God. In order to achieve the purpose of this study, four arguments have been examined and criticized separately, and the fifth argument has been referred back to the fourth in terms of content and method. These arguments include “limit and middle”, “conformity”, “the most concise and precise”, “correlation 1”, and “correlation 2” arguments. The criticisms of the arguments of the falsity of regress and the importance of the falsity of the regress of efficient causes in developing some of the arguments adduced to demonstrate the Divine Essence have provoked philosophers, both Islamic and Western, to seek for other arguments to prove the existence of God in order not to rely on the falsity of the regress of causes. It is worth noting that they have had some success in this regard. At the end of this paper, without discussing the arguments and while summarizing and concluding the remarks, the authors refer to two famous arguments: Mullā Ṣadrā’s argument of the righteous in Islamic philosophy and Anselm’s ontological argument in Western philosophy. These two arguments are semi-casual and semi-analytical because they are not based on any premise that needs to be proved.

    Keywords: Causality, infinite regress, active causes, argument of limit, middle, argument conformity, argument of the most concise, precise, argument of correlation, al-Asfār al-Arba‘ah, Mullā Ṣadrā
  • Hadi Jafary, Ali Arshad Riahi* Pages 51-64

    Man’s corporeal dimension is of great significance from various angles in Mullā Ṣadrā’s anthropology. In this paper, the authors deal with one of its important dimensions, that is, its ontological functions. Mullā Ṣadrā has not allocated any independent section to the functions of Man’s corporeal dimension in his works and has not even directly referred to it. However, these functions can be inferred from his views. A study of his works indicate that Man’s corporeal dimension performs some important functions from an ontological perspective. In this regard reference can be made to the following functions: developing belief, promotion and evolution of Man, having free will, performing opposite acts, completing mental and rational acts, constructing and improving the world, realizing the noblest order, granting identity to the soul, and developing the identity of the perfect Man and some apparently contradictory roles such as becoming the source of evil and the source of freedom from evil. This study, which has been conducted following the library and content analysis methods, in addition to demonstrating the significance and necessity of Man’s corporeal dimension in the world of creation, illustrates that the functions of this dimension have various aspects from an ontological viewpoint and pertain to a number of important realms in the world of being.

    Keywords: Anthropology, ontological functions, Man’s corporeal dimension, soul, body, physical acts, Mullā Ṣadrā
  • Najimeh Mansouri, Furugh al-Sadat Rahimpoor*, Jafar Shanazari Pages 65-80

    In Mullā Ṣadrā’s view, the soul can attain some kinds of immateriality, which can lead to the development of specific features and capabilities for human beings. The present study investigates Mullā Ṣadrā’s analysis of the quality of the soul’s attainment of different levels of rational immateriality, the influential factors in this process, the existing obstacles there, and the characteristics created through this immateriality in worldly life. Upon the rational faculty’s reaching its habitual stage, the soul arrives at the borderline of rational immateriality, and utmost immateriality is gained at the level of acquired reason. The reinforcement of practical intellect, love, and prayer are among the factors affecting man’s reaching the different levels of rational immateriality. However, there are some obstacles to this process such as yielding to whims, committing sins, imitating others, and loving the world. At its lowest level, rational immateriality creates speech in human beings and makes it possible for them to distinguish between the good and evil. Through the promotion of the level of immateriality, man can consciously try to begin their journey toward God and, at the highest level, they become qualified for the station of guardianship. Given Mullā Ṣadrā’s idea of the quality of the rational immateriality of the soul, the philosophical explanation of some of the duties of the Prophet(ṣ), such as receiving revelation and developing certainty about its legitimacy, becomes possible.

    Keywords: rational immateriality, levels of immateriality, mystic journey, station of divine vicegerency, station of guardianship, Mullā Ṣadrā
  • Jamal Ahmadi, Seyyed Mehdi Emami Jume*, Mohammad Javad Safian Pages 81-98

    In ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī’s view, poetry and mentally-posited perceptions have such a close relationship with each other that he describes such perceptions through using poetic similes, allegories, and metaphors in his book of The Principles of Philosophy and the Method of Realism. This study explores the relationship between poetry and mentally-posited perceptions through referring to those works of ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī in which he discusses the theory of mentally-posited things. The significance of this relationship lies in the fact that, by investigating the relationship between these two variables in different philosophical, gnostic, and interpretive works of ‘Allāmah, one can inquire about the relationship of poetry and positedness with fact-itself truth. The findings of this study indicate that mentally-posited things are the same as Man’s poetic view of the world or an eye with which Man can see everything. This poetic world, while being irrational and non-inferential, can speak of truth through allusions. Accordingly, it can be claimed that the theory of mentally-posited perceptions in Islamic philosophy has opened a new window to attaining the knowledge of truth.

    Keywords: theory of mentally-posited things, poetry, positedness, art, truth, language, ‘Allāmah Ṭabāṭabā’
  • Zahra Karimi, Majid Ziaei Ghahnavieh *, Alireza Hasanpour Pages 99-111

    The problem of other was propounded for the first time in Western philosophy by Emmanuel Levinas and its efficiency in justifying several ethical principles is undeniable. Moreover, it seems that the majority of present issues and complications in social and international relationships can be resolved through a profound consideration of this problem. This discussion has apparently been developed during the contemporary period; however, several early philosophical views and ideas are also capable of resolving the related issues. One of the early philosophical schools with such a potential is Mullā Ṣadrā’s school of thought, which comprises the principles that are based on his ontological thoughts. The employment of the principles of the Transcendent Philosophy as a method of living can at least lead to some changes in People’s worldviews. For example, by lining up some philosophical principles such as the principiality and gradation of existence and the theory of existents’ manifestation, a new definition can be provided for the principle of individuation. Moreover, through a comparison of the principle of individuation with the Sadrian oneness of being, a number of noteworthy conclusions can be derived from this discussion.

    Keywords: the other, individuation, principiality of existence, gradation, oneness of being, Mullā Ṣadrā, Levinas