فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 38 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید بیگدلی*، اکبر اصانلو صفحات 9-44
    یکی ازنواقص کد ناپلیون، فقدان «انتفاء» عقود معوض بوده است، که دکترین و رویه قضایی فرانسه پی به آن برده بودند. به همین خاطر، تلاش نمودند که در پروژ ه های مختلف بازنگری قانون مدنی، تدوین آن را پیشنهاد دهند. بدین ترتیب، در مصوبه شماره131-2016، 10فوریه 2016 حقوق تعهدات و قراردادها، نهاد جدیدی بنام انتفاء«caducité» در مواد 1186و1187 قانون مدنی فرانسه پیشبینی شد. این نهاد، وضعیت عقدی را تشریح می کند که به صورت کاملا معتبر منعقد شده، اما در ادامه، براثر رویدادی لاحق یکی از عناصر اساسی خویش را از دست میدهد. نتیجه این وضعیت، سقوط تعهدات طرفین قرارداد است. قانون مدنی ما چنین نهادی را تعریف ننموده است ولی، مصادیقی از انتفاء را می توان از برخی مقررات قانون مدنی و سایر قوانین استنباط نمود. در حالت کلی، اسباب انتفای قرارداد می تواند شامل زوال موضوع عقد، از بین رفتن سبب آن، مرگ یا فقدان صلاحیت در تعهدات قایم به شخص و عدم حصول معلق علیه در ملهت مقرر پیش بینی شده در شرط تعلیقی دانست که حدوث هریک می تواند به انتفاء عقد بینجامد. انتفاء بصورت غیرارادی رخ میدهد و اثر آن عطف بماسبق نمی شود. به نظرنگارندگان، مقررات قوانین ما از این حیث ناقص است و ثتبیت چنین نهادی میتواند مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: عناصر اساسی عقد، انتفاء، انتفاء موضوع، انتفاء سبب، تعهد قائم به شخص
  • قوام کریمی، سید حسین واثقی* صفحات 45-67
    اصل ممنوعیت طرح ادعای جدید در مرحله ی تجدید نظر یکی از اصول حاکم بر رسیدگی دادگاه تجدید نظر می باشد که در ماده 362 قانون آیین دادرسی مدنی آمده است. در ماده 98  قانون مذکور با ارایه امکان افزایش و تغییر خواسته به ظاهر قاعده مذکور را نقض نموده است که با توجه به تعارض دو ماده ی ذکر شده لازم است به بررسی این اصل بپردازیم. با مطالعه تطبیقی در دو سیستم حقوقی ایران و فرانسه  ملاحظه می گردد در ماده 564 قانون آیین دادرسی مدنی فرانسه و دو ماده ی بعدی پس از ذکر اصل مذکور با ارایه ی معیار و قاعده، موارد استثناء از اصل را  مشخص نموده است. از این معیار ها می توانیم وحدت ملاک گرفته و در موارد مشابه اعمال نماییم. لکن در ماده 362 قانون آیین دادرسی مدنی ایران پس از ذکر اصل مذکور موارد استثناء را به صورت حصری مشخص نموده است و از موارد ذکر شده نمی توان وحدت ملاک گرفت و دادگاه تجدیدنظر را در جهت فصل خصومت و دعوا محدود می نماید، از طرفی رویه قضایی نیز به وحدت رویه نرسیده است و لازم است این نقیصه با وضع مقررات متناسب اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی : ادعای جدید، تغییر خواسته، دعاوی طاری، رسیدگی تجدید نظر، خواسته الحاقی
  • مهدی حسن زاده* صفحات 69-95
    قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 120، مسیولیت خواهان نسبت به خسارت های طرف دعوا در اثر تامین خواسته در صورت صدور حکم قطعی علیه او و در ماده 323، مسیولیت متقاضی دستور موقت در صورت عدم اقامه دعوا در مهلت قانونی یا رد ادعای خواهان را مقرر و اعلام کرده است. اما مسیولیت خواهان در سایر موارد لغو تامین یا دستور، نیاز به بررسی و تحلیل دارد. همچنین، چگونگی تحلیل عنصر تقصیر در هر مورد و شیوه مطالبه خسارت و ارزیابی بیان های قانونی در این زمینه و وضعیت شباهت و تفاوت های این دو نهاد در خصوص موضوع مورد بحث، از مسایل قابل تحلیل و بررسی است. بررسی موضوع، نشان می دهد، علاوه بر مورد صدور حکم علیه خواهان، در موارد صدور قرار قاطع دعوا و عدم اقامه دعوا در مهلت مقرر (پس از قرار تامین) و فسخ قرار تامین در اثر اعتراض، تقصیر و مسیولیت خواهان، محرز است. اما در موارد لغو تامین یا دستور در اثر مرتفع شدن موجب آن، انصراف متقاضی و رفع اثر از دستور با سپردن تامین، مسیولیت خواهان بستگی به نتیجه دعوا دارد.
    کلیدواژگان: تامین خواسته، دستور موقت، لغو تامین، رفع اثر از دستور، مسئولیت مدنی، تقصیر
  • هاشم فرهادی*، احمد شمس صفحات 97-126
    تحقق دادرسی عادلانه و تضمین عدالت در دادرسی در بدو امر منوط به شناسایی اصول حاکم بر دادرسی و تطبیق با اصول و قواعد نظام حقوقی ملی و فرا ملی و منطبق نمودن آن با اوضاع و شرایط حاکم درهرمرجع قضایی می باشد.در شورای حل اختلاف به عنوان یک مرجع شبه قضایی با رویکرد تصالحی  و ایجاد سازش، از یک سو رسیدگی در شورا مطابق قوانین و مقررات حاکم، تابع تشریفات و اصول دادرسی نمی باشد و از طرفی رسیدگی قاضی شورا از حیث اصول و قواعد تابع مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری است این موضوع با توجه به عدم حضور و رسیدگی قاضی در جلسه شورا موجب تناقص و تعارض در صدور رای می گردد. زیرصدور رای نتیجه و برآیندی از فرایند رسیدگی می باشد و درعمل  قاضی شورا نقشی اساسی  در آن ایفاء نمی نماید . بنابراین در راستای رعایت قواعد و اصول دادرسی لازم است که موضوعات مطروحه در شورا از بدو ورود از حیث سازشی و ترافعی تفکیک گردد. موضوعات سازشی بدون رعایت تشریفات دادرسی توسط اعضای شورا و موضوعات ترافعی با حضور قاضی شورا در جلسه رسیدگی با رعایت اصول دادرسی و تشریفات حاکم رسیدگی گردد تا بدین نحو در عمل در این مرجع قضایی دادرسی عادلانه محقق شود.
    کلیدواژگان: مرجع قضایی، شورای حل اختلاف، دادرسی عادلانه
  • هادی آقاپور حسین بیگی*، جعفر نوری، مختار نعم صفحات 127-159
    پیشرفت علم و تحولات آن در دنیای کنونی برای تولید بهتر کالا موجب طرح نظریات و راهکارهای جدیدی شده که در عین حال ممکن است در محصولاتی که به متقاضیان عرضه می شود خطراتی را بوجود آورد اما دانش فعلی بشری توان شناخت آن را نداشته باشد. در حالیکه مطالعه حاضر ثابت می کند که پیشرفت علم همزمان موجب کشف عیب و خطرات کالاهای مزبور نیز می شود و دانش حقوق هم می بایست پوشش های مناسبی برای جبران خسارات ناشی از آنها را پیش بینی نماید. لذا، مساله پوشش خسارات ناشی از خطرات توسعه امروزه جزء چالش بر انگیز ترین مباحث حوزه مسیولیت مدنی می باشد که در اکثر نظامهای حقوقی  مورد مطالعه قرار گرفته لیکن در قوانین موضوعه ایران و رویه قضایی خطر توسعه فناوری و مسیولیت ناشی از آن مسکوت مانده است. از اینرو، ماهیت و اوصاف خطر توسعه با روش توصیفی و تحلیلی در این مقاله بطور مبسوط مورد مطالعه قرار گرفته و امکان پوشش اینگونه خطرات  به شیوه ترمیمی و پیشگیرانه در قالب بیمه اجباری، صندوق تضمین خسارات، تادیه خسارات تنبیهی، صدور قرارهای منع تکرار عمل، و بکارگیری اصل احتیاطی نیز به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: حقوق، مسئولیت مدنی، خسارت، توسعه، ریسک
  • محمدجابر قنبری*، جلال سلطان احمدی، ابراهیم تقی زاده صفحات 161-196
    انتقال تعهد در اصول حقوق قراردادهای اروپا قراردادی سه طرفه بوده که ممکن است بین متعهد اصلی با متعهد جدید نیز منعقد گردد. وجود احکام پراکنده در حقوق ایران به خصوص در فرض انعقاد قرارداد بین ناقل و منتقل الیه، نیازمند بررسی بوده که تحقیق حاضر با هدف برطرف کردن کاستی های موجود قانونی و به روش توصیفی- تحلیلی به آن می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین ناقل و منتقل الیه از سه جهت رابطه وجود دارد. اول، وجود قرارداد. انتقال تعهد حتی اگر بین ناقل و منتقل الیه ایجاد گردد نیز به جانشینی کامل متعهد جدید منجر خواهد شد، مشروط بر اینکه رضایت پیشاپیش متعهدله موجود باشد. به علاوه قرارداد مزبور بدون رضایت متعهدله نیز انتقال تعهد با جانشینی ناقص متعهد جدید را در پی خواهد داشت، همچون قرارداد بیمه مسیولیت. دوم، وجود دین. سوم، قلمرو مسیولیت انتقال یافته به منتقل الیه. در این خصوص، اصل بر انتقال دین به منتقل الیه با همان ویژگی های موجود نزد متعهد اصلی است. با این وجود، مسیولیت منتقل الیه تعهد ممکن است افزایش یا کاهش یابد، مانند بیمه مسیولیت.
    کلیدواژگان: انتقال تعهد، جانشینی متعهد جدید، متعهد اصلی، متعهد جدید، بیمه مسئولیت
|
  • Saeed Bigdeli *, Akbar Osanloo Pages 9-44
    One of the shortcomings of Napoleon's code was the lack of "lapse" of considerable contracts, which was recognized by French doctrine and jurisprudence. Therefore, they tried to propose a codification in various civil law revision projects. Thus, in Decree No. 131-2016, February 10, 2016, the Law of Obligations and Contracts, a new institution called "caducité (lapse)" was envisaged in Articles 1186 and 1187 of the French Civil Code. This institution describes the status of a contract that has been entered into quite validly, but then loses one of its essential elements due to a subsequent event. The result of this situation, is the discharge of the obligations of the parties to the contract. Iran Civil Code does not define such an institution, but examples of caducité (lapse) can be deduced from some provisions of Civil Law and other laws. In general, the reasons for lapse of the contract can include the deterioration of the subject of the contract, the loss of its cause, death or incompetence in the obligations of the person and If suspensive condition fails the prescribed period provided in the suspended condition that any occurrence of the recent assumptions may lead to the termination of the contract. Lapse occurs automatically and its effect is not retroactive. Thus, in the opinion of the authors, the provisions of Iran Civil Code are incomplete in this respect, and the establishment of such an institution can be useful.
    Keywords: essential elements of the contract, lapse, subject lapse, cause lapse, vertical commitment to the person
  • Ghavam Karimi, Syed Hosein Vaseghi * Pages 45-67
    The principle of prohibition of submitting a new claim in the appeal process is one of the governing principles in the court of appeals that is stipulated in Article 362 of the Code of Civil Procedure. Given the opposition between Articles 98 and 362 of the Code of Civil Procedure, it is essential to effectively investigate the matter. In view of the French Code of Civil Procedure, the mentioned principle is compared in the Iranian and French legal systems. A comparative study of the two legal systems indicates that Article 564 of the French Code of Civil Procedure and the two subsequent Articles, after mentioning the said principle, specify the exceptions by pointing out the criterion. The criteria mentioned in similar instances can be generalized to reach a united criterion to be applied. After mentioning the said principle as an instance, Article 362 of the Iranian Code of Civil Procedure states the exception and asserts that the said instances cannot be taken as criteria and the instances under Article 362 of the Iranian Code of Civil Procedure should be viewed exclusively, judicial procedure has not reached the unity of procedure and the deficiency shall be amended through enacting appropriate regulations
    Keywords: New claim, Change of Claim, Ancillary Claim, Appeal Hearing, Additional Claim
  • Mahdi Hasanzadeh * Pages 69-95
    The Code of Civil Procedure In Article 120 has announced: the plaintiff is liable for damages to the litigant as a result of garnishment in the event of a final judgment against him, and in Article 323, the liability of the applicant for an interim injunction is determined if the plaintiff fails to file a lawsuit within the legal deadline or the plaintiff's claim be rejected. But the plaintiff's liability in other cases of cancellation of the garnishment or order needs to be reviewed and analyzed. Examination of the subject shows that, in addition to the issuance of a verdict against the plaintiff, in cases of issuance of a final lawsuit and failure to file a lawsuit within the deadline and termination of the garnishment appointment due to protest, fault and liability of the plaintiff is proven. However, in cases of cancellation of the garnishment or order due to rising up the cause of it, withdrawal of the applicant and removing the effect of the order by entrusting security, responsibility of the plaintiff depends on the outcome of the lawsuit.
    Keywords: Garnishment, Temporary Order, Cancellation of the Provision, Removing the Effect of the Order, civil liability, fault
  • Hashem Farhadi *, Ahma Shams Pages 97-126
    Achieving a fair trial and ensuring justice in the trial is initially subject to identifying the principles governing the trial and adapting it to the principles and rules of the national and transnational legal system and adapting it to the circumstances prevailing in each judicial authority. As a quasi-judicial authority with a conciliatory approach and compromise, on the one hand, the deliberations of the council in accordance with the laws and regulations are not subject to the procedures and principles of the trial, and on the other hand, the deliberations of the council in terms of principles and rules are subject to the rules of civil and criminal procedure. Due to the absence of the judge in the council meeting, this issue causes inconsistencies and conflicts in the issuance of the verdict. Sub-vote is the result of the review process and in practice the council judge does not play a key role in it. Therefore, in order to comply with the rules and principles of procedure, it is necessary to separate the issues raised in the council in terms of compromise and compensation from the beginning. Compromise issues without observing the court proceedings by the members of the council and dispute issues with the presence of the council judge in the hearing in accordance with the principles of the court and the governing procedures to be considered in order to achieve a fair trial in practice in this judicial authority.Keywords: Judicial Authority, Dispute Resolution Council, Fair Trial
    Keywords: Fair Trial, Dispute Resolution Council, Quasi-Judicial Authority, Compromise, adversarial
  • Hadi Aghapour Hodein Bieghi *, Jafar Nory Yoshanloey, Mokhtar Neam Pages 127-159
    Advances in science and its developments in today's world for the better production of goods have led to the development of new theories and solutions that may also pose risks in the products offered to consumers, but current human knowledge can not recognize it. While the present study proves that the advancement of science simultaneously leads to the discovery of defects and dangers of these goods, and legal knowledge should provide appropriate coverage to compensate for the damages caused by them. Therefore, the issue of coverage of damages due to development risks is one of the most challenging issues in the field of civil liability that has been studied in most legal systems, but in Iranian law and jurisprudence, the risk of technology development and liability has remained silent. Therefore, the nature and characteristics of development risk with a descriptive and analytical method are studied in detail in this article and the possibility of covering such risks in a restorative and preventive manner in the form of compulsory insurance, compensation guarantee fund, punitive damages, issuance of prohibition agreements, and The application of the precautionary principle has also been proven
    Keywords: law, Tort law, Dmage, Development, Risk
  • Ghanbari Mohammadjaber *, Jalal Soltanahmadi, Ebrahim Taghizaadeh Pages 161-196
    The Transfer of debt in the Principles of European Contract Law is a tripartite agreement that may also be concluded between the original debtor and the new debtor. The existence of scattered provisions in Iranian law, especially assuming the formation between the transferor and the transferee, needs to be investigated by the present study with aim to eliminate the shortcomings in the law and with descriptive-analytical method. The results show there is a relationship between the transferor and the transferee in three ways. First, the contract. The transfer of debt, even if it is made between the transferor and the transferee, will lead to the full substitution of new debtor, provided that there is the prior consent of the creditor. In addition, the contract concluded between the transferor and the transferee without the consent of the creditor will lead to the transfer of debt with incomplete substitution of new debtor, like a liability insurance. Second, the existence of debt. Third, the area of responsibility transferred to the transferee. principle is to transfer the debt to the transferee with the same characteristics as the original debtor. However, the liability of debt transferee may increase or decrease, such as a liability insurance.
    Keywords: Transfer of debt, Substitution of new debtor, Original debtor, New debtor, Liability insurance