فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوح منوری صفحات 9-35

    مقاله‌‌ی حاضر با روش اسنادی و با محور قرار دادن یکی از مهم‌‌ترین عرصه‌های تولید و بازتولید نابرابری و فرودستی، یعنی روابط کار، به دنبال آن است که نزاع و هماوردی جریان‌های فکری و اجتماعی پیرامون این موضوع را مورد واکاوی قرار دهد. مطالعه‌‌ی‌ این جریان‌ها از منظر تحلیل‌ها و تجویز‌های آن‌‌ها در مورد روند‌ها و فرآیندهای اخیر روابط کار در ایران یعنی موقتی‌سازی و شرکتی‌سازی نیروهای کار انجام می‌گیرد که این امر نیز مستلزم ترسیم نسبت‌ دولت، جامعه و بازار از منظر آن جریان‌ها است. پس از ترسیم مهم‌‌ترین ویژگی‌ها و مختصات این جریان‌های فکری، خلا‌ها و نیندیشیده‌های آن‌‌ها از منظر اهمیت توسعه بیان می‌شود. با وجود تفاوت‌ و تقابل‌های آشکار این جریان‌ها پیرامون موضوع روابط کاری و استخدامی، هر دو فاقد نگاه توسعه‌ای هستند و به همین دلیل هم در مورد نقش‌آفرینی دولت در توسعه و هم اهمیت عامل انسانی برای توسعه دچار ضعف یا فقدان هستند و به ورطه‌‌ی نفی دولت یا نفی بازار می‌افتند.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، نولیبرالیسم، نهادگرایی، استخدام، اشتغال، دولت
  • عبدالرسول فدایی دولت، تقی آزاد ارمکی *، علی بقائی سرابی صفحات 36-53

    توسعه‌ی صنعتی یکی از مهم ترین پیشران‌های تغییرات اجتماعی و فرهنگی جوامع در چند قرن اخیر بوده است. با گسترش صنعتی شدن جوامع، اشکال متفاوتی از جامعه‌پذیری شکل گرفت و ارزش‌های جدیدی در جوامع سنتی حاکم گردید. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر جامعه‌پذیری صنعتی بر ارزش‌های دینی و جنسیتی در منطقه ی ویژه ی اقتصادی پارس است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی افراد 18 تا 65 ساله ی ساکن در منطقه بوده است و به‌صورت تصادفی از بین آن‌ها اقدام به نمونه‌گیری گردید. جهت پاسخ به سوال پژوهش، نمونه شامل دو گروه سنی زیر 30 سال و 30 سال به بالا بود و ملاک تقسیم نمونه به این دو گروه، سپری کردن دوران کودکی و بلوغ در قبل و بعد از استقرار صنایع نفت و گاز پارس جنوبی بوده است. با استفاده از روش‌های آماری تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و مدل‌یابی معادلات ساختاری (SEM) در نرم‌افزارهای SPSS و AMOS داده‌های حاصل از پیمایش تحلیل گردید. بر اساس نتایج پژوهش، افراد زیر 30 سال ارزش‌های مردسالارانه و نگرش دینی پایین‌تری دارند. به عبارت دیگر، افرادی که در فضای صنعتی رشد کرده و جامعه‌پذیر شده‌اند، ارزش‌های برابری‌طلبانه‌تری در مورد زنان و رویکرد سکولارتری به دین دارند

    کلیدواژگان: توسعه ی صنعتی، جامعه پذیری، ارزش های دینی، ارزش های جنسیتی، منطقه ی ویژه ی اقتصادی پارس
  • جواد سقا، عبدالرضا سلمانی شاه محمدی*، مهناز رونقی صفحات 54-80

    سینمارفتن یکی از نیازهای فرهنگی جمعیت نابینای ایران است. مشکلات نابینایان، باعث شده به صورت محدود در این مکان حضور یابند. هدف این پژوهش درک معانی تجربه‌ی زیسته از سینمای ویژه ی نابینایان و چگونگی فهم این پدیده است. برای تفسیر این تجربه، از روش پدیدارشناسی تفسیری ون منن استفاده شد. نمونه‌گیری به شکل هدف مند و ابزار جمع آوری داده‌ها مصاحبه و مشاهده بود. مصاحبه‌ها به شکل نیمه ساختارمند تا اشباع نظری 25 فرد نابینای مادرزاد که به سینمای نابینایان رفته بودند انجام شد. یافته‌های پژوهش شامل 5 مضمون، «آیین فیلم دیدن»، «لذت چندبعدی»، «توصیف گلایه ساز»، «تحقق یک رویا» و «یک گام به پیش» بود. نتیجه ی تحقیق نشان داد توصیف زنده، هم‌زمان با اکران فیلم، روشی غیرمعمول است و باعث بروز مشکلات زیادی در انتقال مفهوم تصاویر به نابینایان می‌شود. توصیف کنندگان فیلم هیچ گونه آموزشی ندیده‌اند. نابینایان خواهان مجهز شدن سینماها به سیستم‌های صوتی مخصوص نابینایان و تحقق اهداف جامعه ی فراگیر و تماشای فیلم در کنار سایر افراد جامعه بودند.

    کلیدواژگان: سینما، توصیف صوتی، نابینایان، خوانش تصویر، تجربه ی زیسته
  • افسانه کمالی، خدیجه سفیری، عهدیه اسدپور * صفحات 81-110

    پژوهش حاضر درصدد مطالعه و تحلیل پیامدهای ازدواج دختران در دوران کودکی (یعنی زیر 18 سال) با بهره‌‌گیری از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی بوده است. داده‌‌های پژوهش با استفاده از تکنیک مصاحبه ی نیمه‌‌ساخت‌‌یافته در بین کودک-زنان زیر 18 ساله چهار شهر واقع در استان خراسان رضوی جمع‌‌آوری گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده‌‌ها از روش تحلیل تماتیک استفاده شد و با استفاده از معیار اشباع نظری، درنهایت 41 مشارکت‌‌کننده، مورد مصاحبه قرار گرفتند. با تحلیل مصاحبه‌‌ها، 10 مقوله ی اصلی، 24 زیرمقوله و 111 مفهوم به دست آمد. مقولات اصلی که نشان‌‌دهنده ی پیامدهای ازدواج دختران در دوران کودکی است، شامل انزجار و تنفر جنسی، ضعف سرمایه ی فرهنگی، ضعف روابط اجتماعی، مردانگی بسط‌‌یافته، کودک-مادری، کودک-مطلقگی، کودک-همسری مضاعف، کودک-مطلقگی مضاعف، نگرش‌‌منفی‌‌گرایانه و گسست‌‌های روان‌‌تنی می‌‌شود.

    کلیدواژگان: ازدواج کودک-دختران، خراسان رضوی، کودک-مادری، کودک-مطلقگی مضاعف
  • زینب ذکریایی، محمدسالار کسرایی *، علی محسنی صفحات 111-132

    توسعه علاوه بر بهبود میزان تولید و درآمد، شامل دگرگونی در ساخت‌های نهادی، اقتصادی و اجتماعی است که منجر به اصلاح ساختار اقتصادی و اجتماعی می‌گردد. منافعی هم که بنگاه‌های اقتصادی به آن می‌نگرند، منافع مالکان، مدیران و کارکنان است که از سوی مدیران در توسعه ی کسب وکار مورد غفلت قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش روابط اجتماعی مدیران و کارکنان در توسعه ی کسب وکار (سازمان اتکا) است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده‌ها، مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند با 31 نفر از خبرگان مصاحبه و 3 مقوله ی محوری و 11 مفهوم استخراج شد. بر اساس نتایج تحقیق، تعاملات ارتباطی، تعاملات رهبری و تعاملات حرفه‌ای مدیران با کارکنان به عنوان شرایط علی، مولفه‌های برقراری روابط بر مبنای عدالت بین کارکنان و روابط تعاملی و مشورتی مدیران با کارکنان به عنوان راهبردها و حسن اعتماد به یکدیگر؛ انتقال تجربیات افراد از طریق ارتباط متقابل و توسعه ی فرهنگ برای ابراز عقاید کارکنان به عنوان پیامدهای ناشی از روابط اجتماعی تاثیرگذار بر توسعه ی کسب وکار سازمان اتکا شناسایی شده‌اند.

    کلیدواژگان: توسعه ی کسب وکار، روابط اجتماعی، جامعه شناسی اقتصادی، روش داده بنیاد
  • علی بابائی کلاریجانی، جهاندار امیری*، اردشیر زابلی زاده صفحات 133-157

    به کارگیری فناوری‌‌های پیشرفته در تولید، زیرساخت و ارایه ی محتوا و خدمات مورد نیاز مخاطبان، آن ها را می‌‌تواند بیش از پیش به سمت رسانه سوق داده و از گرایش به رسانه‌‌های رقیب بازدارد. هدف این پژوهش تعیین میزان سواد رسانه‌‌ای تولیدکنندگان محتوای برنامه‌‌های صداوسیمای مرکز مازندران برحسب مولفه ی درک محتوای پیام‌‌های رسانه‌‌ای است. پژوهش از نظر نوع، توصیفی- تحلیلی و اطلاعات آن از روش کتاب خانه‌‌ای و پیمایش گردآوری شده است. ابزار پژوهش، پرسش نامه ی ساختاریافته بوده که پس از تایید روایی و پایایی آن، در اختیار 50 نفر از تولیدکنندگان برنامه صداوسیمای مرکز استان مازندران قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می‌‌دهد که سطح سواد رسانه‌‌ای پاسخ گویان در رادیو بیش از تلویزیون و فضای مجازی است. همچنین بر مبنای نتایج، تولیدکنندگان محتوای برنامه‌‌های صداوسیما به نسبت سایر افراد جامعه دارای سطح سواد رسانه‌‌ای به نسبت بالایی هستند؛ اما مشاهده و شناخت محقق از جامعه ی آماری و قلمرو مکانی تحقیق، گویای آن است که بیشتر پاسخ گویان به ویژه در حوزه ی تلویزیون، دارای سطح سواد رسانه‌‌ای پایینی هستند و باید با روش‌های دیگری آن را افزایش داد. آگاه‌‌سازی، مطالعه و آموزش‌های حین خدمت همراه با ارتقای سطح فرهنگ جامعه، به خصوص در زمینه ی استفاده از فناوری‌‌های نوین ارتباطاتی یکی از راهکارهای اساسی در این حوزه است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، مخاطب، محتوای پیام رسانه ای، صداوسیمای مرکز مازندران
  • روزبه نصیری آملی، منصور حقیقتیان*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 158-181

    فضای شهری در راستای تحقق خواسته‏های نظام سرمایه ‏داری، طبقه‏ ی حاکم و بدون توجه به نیازهای طبقات فرودست ساخته می‌شود. حق به شهر، حق تغییر دادن خودمان از طریق تغییردادن شهر و به رسمیت شناختن شهر به مثابه مکانی برای بازتولید روابط اجتماعی قدرت است. هدف این پژوهش بررسی رابطه و تاثیر تعلق شهری یا مکانی به همراه دو بعد هویت و وابستگی مکانی بر حق به شهر در میان جوانان شهرنشین آمل است. جمعیت مورد مطالعه 420 نفر از جوانان ساکن شهر آمل هستند که با استفاده از تکنیک نمونه گیری چند مرحله‌ای انتخاب و برای تعیین میزان پایایی ابزار سنجش، از روش آلفای کرونباخ استفاده (759/0) شده است. تحلیل داده‌‌های پژوهش از طریق دو نرم افزار SPSS و Amos انجام شد. در بررسی تاثیرات متغیرهای مستقل بر‌‌ حق به شهر مشخص شد که احساس تعلق مکانی با ضریب بتای 255/0 دارای بیشترین تاثیر مستقیم و بعد از آن هویت اجتماعی مکانی با ضریب بتای 222/0 به صورت مستقیم قرار دارد و هویت مکانی با 097/0 دارای کمترین تاثیر غیرمستقیم است. یافته‌ها نشان داد که وضعیت کلی حق به شهر در بین جوانان ساکن شهر آمل در حد متوسط است. جوانان آملی حس تعلق نسبتا خوبی به این شهر دارند و برای تغییر وضع موجود تلاش می‌کنند؛ اما فرصت‌های ایجادشده را کافی و عادلانه نمی‌دانند.

    کلیدواژگان: حق به شهر، تعلق مکانی، آمل، هویت
  • حسین نازک تبار *، شهرام ملانیا جلودار، حسین نیک اندیش صفحات 182-202

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه‌ی فرهنگی و سرمایه‌ی اجتماعی بر پایداری خانواده در بین زوجین شهر چهاردانگه بود. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود که به روش پیمایشی انجام گردید. جامعه ی آماری زوجین ساکن در شهر چهاردانگه منطقه ی صنعتی و تجاری در نیمه ی دوم سال 99 بود. بر اساس فرمول کوکران تعداد 200 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و روش نمونه‌‌گیری تصادفی خوشه‌ای بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته بود که آلفای محاسبه شده برای هریک از متغیرها بالاتر از 70/0 و پایایی پرسش نامه در حد قابل قبول به دست آمد. تحلیل داده‌ها در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ی 24 انجام شد. نتایج نشان داد که سرمایه‌ی اجتماعی و هریک از ابعاد آن شامل میزان اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و شبکه‌های اجتماعی و همچنین سرمایه‌ی فرهنگی و هر یک از ابعاد آن شامل سرمایه‌ی فرهنگی تجسم یافته، سرمایه‌ی فرهنگی عینیت یافته و سرمایه‌ی فرهنگی نهادینه شده بر پایداری خانواده در بین زوجین شهر چهاردانگه تاثیر معنادار مثبتی داشته‌اند. به طوری که سرمایه‌ی اجتماعی و سرمایه‌ی فرهنگی با ابعادشان توانسته‌‌اند 82 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین نمایند. اما نتایج نشان داد که جنسیت تفاوت معناداری در پایداری خانواده نداشته است.

    کلیدواژگان: سرمایه ی فرهنگی، سرمایه ی اجتماعی، پایداری خانواده، مطالعات خانواده، چهاردانگه
|
  • Nooh Monavvary Pages 9-35

    The present article, focusing on one of the most important areas of production and reproduction of inequality and inferiority, namely labor relations, seeks to examine the conflict and rivalry of intellectual and social currents. The study of these currents from the perspective of their analysis and prescriptions on recent trends and processes of labor relations in Iran, i.e. the temporalization of labor, requires drawing the ratio of government, society, and market from the perspective of those currents. After drawing the most important features and coordinates these intellectual currents, based on the concept of development, the gaps are expressed. Despite the obvious differences and confrontations between these currents on the issue of labor and employment relations, both lack a developmental perspective and therefore are weak or lacking in both the role of government in development and the importance of the human factor for development. As a result, they either reject the government or the market.

    Keywords: Employment, Government, Institutionalism, Neoliberalism, Political Economy
  • Abdolrasoul Fadaee dowlat, Taghi Azadarmaki*, Ali Baghaei Sarabi Pages 36-53

    Industrial development has been one of the most consequential drivers of social and cultural changes in societies in recent centuries. Industrialization has led to different kinds of socialization and brought new values to traditional societies. This research aims to shed light on industrial socialization's impact on religious and gender values in Pars Special Economic Energy Zone. The data has been collected from a survey among residents (aged 18-65 years old). Also the samples have been divided into two groups (who socialize before or after oil and gas industries development in this region). The SPSS and AMOS have been conducted to use multivariate analysis of variance (MANOVA) and structural equation modeling (SEM) methods. The results show that gender inequality and religious values are less common among those below 30 years old. This group has been socialized after industrial development in the field. In other words, respondents who grow in the industrial space have more egalitarian values about women and more secular believes.

    Keywords: Gender Values, Industrial Development, Religious Values, Pars Special Economic Energy Zone, Socialization
  • Javad Sagha, Abdolreza Salmani Shah Mohammadi*, Mahnaz Ronaghi Pages 54-80

    Going to the cinema is one of the needs of the blind population of Iran. Due to the limitations of the blind, these people use this cultural opportunity in a limited way and with special conditions. The purpose of this study is to understand the meanings of the lived experience of the blind from the cinema. To interpret the experience, Van Menen's Method of interpretive phenomenology was used. Targeted and snowball sampling was performed with semi-structured interviews until theoretical data saturation. Finally, the lived experience of 25 congenitally blind people who go to cinema was analyzed. Data collection tools are observation and interview. Findings of the study includes 5 themes, watching a movie, multidimensional pleasure, screaming, making a dream come true and taking a step forward. Sofar no qualitative research has been done on the blind of the cinema audience and their lived experience in an interpretive way. The results of the research show that the ritual of going to the cinema can be a step towards realizing the dream of the blind in equipping ordinary cinemas; they feel like they belong and enjoy this solidarity. But the life description, along with the release of the film as an unusual method, causes many problems in conveying the meaning of the images to the blind. Filmmakers have no knowledge of the principles of description and have not been trained. Participants also called for cinemas to be equipped with sound systems for the blind and to achieve the goals of the inclusive community.

    Keywords: Audio Description, Blind, Cinema, Lived Experience, Picture Reading
  • * Afsaneh Kamali, Khadijeh Safiri, Ahdieh Asadpour Pages 81-110

    The present paper, studies on the percentage of consequences of child marriage for girls (under 18 years old) using the approach of social interpretivism. Research data has been collected using a semi-structured interview technique among child-women under 18 years of age in four cities located in Khorasan Razavi province. Thematic analysis method has been used to analyze the data and finally 41 participants were interviewed using theoretical saturation criteria. By analyzing the interviews, 10 main categories, 24 subcategories and 111 concepts were obtained. The main categories that indicate the consequences of child marriage for girls include sexual aversion and hatred, weak cultural capital, weak social relations, extended masculinity, child-motherhood, child-absolute, child-double marriage, child-double absolute, become a negative attitude and psychosomatic disruption.

    Keywords: Child-Girl Marriage, Child-Mother, Child-Double Absolute, Khorasan Razavi
  • Zeynab Zakariaei, Mohammad Salar Kasraie *, Ali Mohseni Pages 111-132

    In addition to improving production and income, development includes changes in institutional, economic and social structures that lead to the reform of the economic and social structure. The benefits that firms look at are the same interests of owners, managers and employees that have been neglected by the managers in business development. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of social relations between managers and employees in the business development of the enterprise (Etka Organization). This research has been done in the framework of qualitative approach and application of Grounded Theory research. Data collection tool was semi-structured interview and 31 experts were interviewed using purposeful sampling method, three main categories and eleven concepts were extracted. The results show communication interactions, leadership interactions and professional interactions of managers with employees as causal conditions, components of establishing relationships based on justice between employees and interactive and consultative relationships of managers with employees as strategies and good trust and confidence in each other; transferring people's experiences through interaction and developing a culture for expressing employees' opinions have been identified as consequences of social relationships influencing Etka Organization business development.

    Keywords: Business Development, Economic Sociology, Grounded Theory, Social Relations
  • Ali Babayee, Jahandar Amiri*, Ardashir Zabolyzade Pages 133-157

    In the recent decades, advanced technologies in production, infrastructure and devices for providing content and services have been provided. The audience can use the media of their interest at any time, with the desired devices .Accordingly, there are many differences in the level of media literacy of the people. This study seeks to determine the level of media literacy of the producer of programs in the Mazandaran broadcasting in terms of the component of understanding media messages.The present research has been collected in terms of descriptive-analytical type and information required for the research is library and survey methods.The research tool is a structured questionnaire, after evaluating its validity and reliability, according to the quality of participation, it was provided to 50 producers of Mazandaran broadcasting programs.The research results show that the level of media literacy of the respondents in radio is more than television and cyberspace. Awareness and promotion of community culture and culture building, especially in the field of using new communication technologies is one of the basic strategies in this field. Also, according to the results, the producers of Mazandaran Radio and Television have a relatively higher level of media literacy. However the researcher's observation and knowledge of the statistical community and the spatial domain of the research indicate that the respondents have low media literacy which should be increasing in other ways.

    Keywords: Audience, Mazandaran Center Broadcasting, Media Literacy, Media Message Content
  • Roozbeh Nasiri amoli, Mansour Haghighatian, Ali asghar Abbasi asfjir Pages 158-181

    This study seeks to investigate the relationship and impact of place identity and dependence, which are two important dimensions of spatial belonging, to the city among the urban youth of Amol. This research uses the theoretical framework proposed by Lefebvre and operationalizes the concept of the right to the city presented by this thinker, to benefit from the concept of the right to reveal the city and examines its relationship and impact with belonging to a place that has two dimensions of identity and spatial dependence. The study population is 420 young girls and boys living in Amol who were selected using multi-stage sampling technique. Research data analyzed using SPSS and Amos, show that the results of path analysis indicate that among the studied environmental variables, three variables of Place attachment, Place identity, and Place dependence are included in the model. In examining the direct effects of the above variables, it was found that belonging to a place with a beta coefficient of 0. 255 has the greatest effect and place identity with 0. 097 has the least indirect effect.

    Keywords: Amol, Identity, Right to the city, Spatial Belonging
  • Hossein Nazoktabar*, Shahram Molania jelodar, Hossein Nikandish Pages 182-202

    The purpose of this study is to investigate the effect of cultural capital and social capital on family stability among couples in Chahardangeh. The research method is descriptive-correlational done by survey method. The statistical population was couples living in Chahardangeh in the second half of 2000. According to Cochran's formula, 200 people were selected as the sample size and the sampling method was cluster random. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, the calculated alpha for each variable was higher than 0.70, which means the reliability of the questionnaire was acceptable. Data analysis was performed at both descriptive and inferential levels using SPSS software version 24. The results show that social capital in each of its dimensions, including the level of social trust, social participation and social networks had a significant effect on family stability among couples in Chahardangeh. Also cultural capital and each of its dimensions, including embodied cultural capital, objectified cultural capital and institutionalized cultural capital, have had a significant effect on the stability of the family among the couples of Chahardangeh. The results show that gender and education of couples do not have a significant effect on family stability.

    Keywords: Chahardangeh Couples., Cultural Capital, Family Sustainability, Social Capital