فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال نهم شماره 4 (امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین روزبهانی، جواد جواهری، نادیا مشایخی، آزیتا محسن نژاد، مینا عسگری صفحات 1-13
    زمینه و  هدف

     کارمندان از جمله گروه های کم تحرک جامعه می باشند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخلات مناسب سازی محل کار به منظور افزایش فعالیت جسمانی و ورزش کارکنان با استفاده از مدل فرانظری تغییر است.

    روش و مواد

     مطالعه حاضر از نوع مداخله ای نیمه تجربی است که با مشارکت 90 نفر از کارمندان ستاد معاونت بهداشتی استان مرکزی در سال 1392 انجام گرفت. در جلسات بحث گروهی با کارکنان عوامل موثر بر کم تحرکی و راهکارهای افزایش آن استخراج شد. بعد از اولویت بندی راهکارهای توافق شده، مداخلات مناسب سازی محل کار در جهت تغییر وضعیت فعالیت جسمانی پرسنل طی هشت هفته انجام شد. قبل و بعد از مداخلات تعداد گام پیموده شده به کمک پدومتر (گام سنج) و میزان تغییر رفتار به وسیله پرسشنامه سازه های مدل فرانظری سنجش شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزارSPSS-20 و به کمک آزمون های آماری t، Chi-Square و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن افراد (9/12) 4/47 سال بود. میانگین (انحراف معیار) تعداد گام قبل از مداخله (6/2858) 5/6963 بود، که بعد از آن به (8/2938) 6/9368 افزایش یافت (001/0<p). قبل از مداخله 7 (12 %) نفر از افراد حداقل 10000 گام هدف در روز داشتند که بعد از مداخله به 23 (7/39 %) نفر رسید (001/0<p). قبل از مداخله فقط 8 (5/20 %) نفر افراد در مرحله عمل و نگهداری رفتار فعالیت جسمانی منظم داشتند که بعد از مداخله این میزان به 20 (3/51 %) نفر افزایش یافت (001/0=P).

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد، مداخلات مناسب سازی محل کار در جهت تغییر وضعیت فعالیت جسمانی پرسنل با استفاده از مدل فرانظری تغییر و گام سنج، در بالا بردن میزان فعالیت جسمانی آنها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، کارکنان، الگوی فرانظری، تغییر رفتار
  • فاطمه محمدزاده، حمید طباطبائی* صفحات 14-23
    زمینه و هدف

    مفصل مچ پا جزیی بسیار مهم از هر حرکت در زنجیره حرکتی بسته است و همین امر مچ پا را در رده اول پر آسیب ترین نواحی بدن قرار داده است. در میان آسیب های مچ پا، پیچ خوردگی مچ شایع ترین آسیب مچ پا می باشد. هدف از این تحقیق مقایسه تاثیر هشت هفته برنامه تمرینی پلایومتریک در سطوح مختلف بر تعادل، توان و عملکرد حرکتی اندام تحتانی دختران غیر ورزشکار مبتلا به پیچ خوردگی مچ پا بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دختران غیر ورزشکار مبتلا به پیچ خوردگی مچ پا در رده سنی 18 الی 30 سال تشکیل دادند که از میان آن ها، 30 شرکت کننده با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از پر کردن پرسشنامه ارزیابی ناپایداری عملکردی مچ پا Cumberland و تشخیص و تایید پزشک متخصص، فرم رضایت نامه تکمیل سپس به سه گروه (گواه، تجربی پرش و تجربی پرش عمقی) تقسیم شدند. قبل و بعد از هشت هفته اجرای تمرینات دو گروه تجربی، آزمون های Y جهت ارزیابی تعادل پویا، پرش عمودی جهت سنجش توان انفجاری و پرش لی لی سه گام، جهش جانبی و جهش هشت با هدف ارزیابی عملکرد حرکتی به عنوان پیش و پس آزمون انجام شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون آماری کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه پرش میانگین (انحراف معیار) نمره تعادل Y از (4/5) 129 در پیش آزمون به (3/7) 7/139 در پس آزمون و در گروه پرش عمقی نیز از (3/6) 2/121 در پیش آزمون به (3/5) 5/130 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). میزان اثربخشی این پروتکل تمرین در گروه پرش بیشتر از تمرینات پرش‌عمقی بود. در گروه پرش، میانگین (انحراف معیار) نمره پرش عمودی از (3/4) 2/28 در پیش آزمون به (5/6) 8/37 و در گروه پرش عمقی نیز، از (0/4) 8/25 در پیش آزمون به (2/4) 4/40 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). در پرش عمودی، تمرینات پرش‌عمقی نسبت به تمرینات پرش موثرتر بود. در گروه پرش میانگین (انحراف معیار) نمره جهش جانبی از (7/7) 25 در پیش آزمون به (5/9) 6/41 در پس آزمون و در گروه پرش عمقی نیز از (8/4) 3/23 در پیش آزمون به (7/5) 1/36 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P). نمرات گروه گواه در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. میزان اثربخشی این پروتکل تمرین در گروه پرش نسبت به گروه پرش‌عمقی بیشتر بود.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه نشان داد هشت هفته برنامه تمرینی پلایومتریک در سطوح مختلف موجب بهبود تعادل، توان و عملکرد حرکتی اندام تحتانی در دختران غیرورزشکار مبتلا به پیچ خوردگی مچ پا شد. تعادل و عملکرد حرکتی اندام تحتانی در تمرینات پرش تاثیر بیشتری نسبت به تمرینات پرش عمقی، و توان انفجاری با تمرینات پرش عمقی اثربخشی بیشتری نسبت یه تمرینات پرش داشت.

    کلیدواژگان: پلایومتریک، تعادل، توان، عملکرد حرکتی، اسپرین مچ پا
  • مسعود علیخانی، قاسم نظیری، مسعود محمدی، سجاد امینی منش صفحات 24-37
    زمینه و  هدف

     به دلیل بومی نبودن منابع اصلی روانشناسی یکی از چالش‌های درمانگران ایرانی، نحوه ارایه مطالب و مداخلات روان‌شناختی به مراجعان است. طراحی و استفاده از استعاره‌های متناسب بافرهنگ و شرایط مراجع ایرانی به رفع این مسیله کمک می‌کند. این پژوهش با هدف طراحی و اعتبار یابی بسته روانی- آموزشی مبتنی بر استعاره‌ برای تبیین و مفهوم‌سازی طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه حوزه گوش‌به‌زنگی بیش‌ازحد و بازداری انجام‌شد.

    روش و مواد

     این پژوهش به صورت مطالعه کیفی و از نوع تحلیل محتوا با مشارکت 45 مراجعه کننده به دفتر فعالیت پژوهشگر در سال 1400 و 60 مشارکت‌کننده شبکه‌های اجتماعی در مقطع زمانی یک‌روزه انجام شد. روش نمونه‌گیری به صورت نمونه در دسترس بود. بر اساس مبانی طرح‌واره درمانی و بررسی کیفی استعاره‌های مراجعان و مشارکت‌کنندگان که محتوا و مضمونی طرح‌واره‌ای داشت، برای هر طرح‌واره حوزه گوش‌به‌زنگی بیش‌ازحد و بازداری پنج استعاره (درمجموع 20 استعاره) طراحی و تدوین شد و برای اعتباریابی در اختیار پنل متخصصان 13 نفری قرار داده شد تا علاوه بر روایی کیفی، روایی محتوایی به شیوه کمی نیز انجام شود. در اعتباریابی کمی از دو ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده شد.  

    یافته ها

     از بین 20 استعاره طرح‌واره حوزه گوش‌به‌زنگی بیش‌ازحد و بازداری، 18 استعاره مقدار ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوایی بالاتر از اندازه موردنیاز)54/0≤ CVR و 79/0≤ (CVI را به دست آورده و معتبر شناخته شد. برای کل بسته آموزشی مقدار ضریب نسبی روایی محتوا 88/0 و شاخص روایی محتوا 93/0 محاسبه شد.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه نشان داد بسته روانی- آموزشی مبتنی بر استعاره‌ طراحی‌شده برای تبیین و مفهوم‌سازی طرح‌واره‌های حوزه گوش‌به‌زنگی بیش‌ازحد و بازداری معتبر است.

    کلیدواژگان: استعاره، طرح واره بدبینی، منفی گرایی، طرح واره بازداری هیجانی، طرح واره معیارهای سختگیران، عیب جویی افراطی، طرح واره تنبیه
  • سکینه بهروان، محمود برجعلی، محمد حاتمی صفحات 38-49
    زمینه و هدف

    توجه به سلامت روانی دانش آموزان امری بدیهی و مسلم است و دانش آموزان دارای ADHD بدلیل شرایط خاصی که دارند به توجه بیشتری نیازمند هستند و هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی تنظیم هیجان بر ناگویی خلقی و سلامت عمومی دانش آموزان دارای اختلال انجام شد.

    روش و مواد

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه به عنوان یک مطالعه راهنما بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه مدارس دولتی شهر ارومیه در سال تحصیلی 99 1398 بود. دو دبیرستان پسرانه و دو دبیرستان دخترانه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب و چهل دانش آموزش دارای اختلال توسط پرسشنامه های فرم کوتاه والد کارنرز (1978)، ناگویی خلقی تورنتو (1986) و سلامت عمومی گلدربرگ (1979) ارزیابی و در دو گروه تصادفی گمارش شدند. افراد گروه آزمایش هشت جلسه درمان تنظیم هیجان را دریافت کردند اما گروه گواه درمانی دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس با کمک نرم افزارSPSS-20 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) ناگویی خلقی در گروه آزمایش در پیش آزمون از (76/7) 63/54 به مقدار پایین تر (32/4) 77/42 در پس آزمون تغییر یافته است (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) سلامت عمومی در گروه آزمایش در پیش آزمون از (69/9) 48/25 به مقدار بالاتر (12/6) 47/37 در پس آزمون تغییر یافته است. در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) ناگویی خلقی و سلامت عمومی در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت چندانی نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که درمان آموزش نظم جویی هیجان بر سلامت عمومی دانش آموزان دارای ADHD موثر است. نتایج این پژوهش می تواند در آموزش نوجوانان برای ارتقای سلامت عمومی و کاهش ناگویی خلقی دارای اختلال مثمرثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، سلامت عمومی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، دانش آموزناگویی خلقی، دانش آموز
  • شهرزاد دیبائیان، حمید پورشریفی، فرامرز سهرابی، مهرداد ثابت صفحات 50-63
    زمینه و مقدمه

    دیابت چالش بزرگی برای سیستم بهداشت جهانی به خصوص در دوران همه گیری کویید-19 است پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی شبکه محور و غیر حضوری بر شاخص های بیماری و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت انجام شد. اهمیت ارایه خدمات درمانی دیابت از راه دور برای کنترل بیماری بیشتر شده است.

    روش و مواد

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کنندگان کلینیک غدد بیمارستان امام خمینی و پایگاه های سلامت شهر تهران بودند. تعداد 30 نفر که دارای ملاکهای ورود به مطالعه بودند به طور در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه تخصیص یافتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس و روش آمیخته تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که به طور معنادار موجب کاهش شاخص قند خون سه ماهه (011/0=P، 106/5=F) و قند خون ناشتا (041/0=P، 511/3=F) شده است (05/0>P). همچنین نتایج تحلیل مدل آمیخته بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت نشان داد که اثر تعاملی گروه× زمان بر مولفه سلامت جسمانی (820/0= P ،116/0 =F)، مولفه سلامت روانی (294/0= P ،237/1 =F) و کیفیت زندگی (724/0= P ،255/0 =F)، در سطح 05/0 معنادار نیست. نتایج نشان داد مداخله مصاحبه انگیزشی، شاخص قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله در گروه آزمایش را تحت تاثیر قرار داد ولی بر متغیر کیفیت زندگی وابسته به سلامت این تاثیر معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که مصاحبه انگیزشی شبکه محور می تواند به عنوان مداخله موثر از راه دور به کنترل قند خون کمک کند. مطالعات آتی می توانند تصویر کامل تری از تاثیر مصاحبه انگیزشی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت ارایه دهند.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی شبکه محور، شاخص قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، کیفیت زندگی وابسته به سلامت، دیابت نوع 2
  • حمیدرضا بهرامیان، شهنام ابوالقاسمی، محمدرضا زربخش بحری صفحات 64-78
    زمینه و هدف

    عوامل روان شناختی و اجتماعی در بررسی های مربوط به اعتیاد حوزه وسیعی را به خود اختصاص داده است. هدف این پژوهش تعیین رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری وکنترل عواطف با عود اعتیاد و با میانجی گری هیجان خواهی در معتادان خود معرف انجام شد.

    روش و مواد

    این مطالعه به صورت توصیفی و همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری با مشارکت 278 نفر از بیماران معتاد خود معرف در حال ترک مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهرستان های تنکابن و عباس آباد در سال 1399 انجام شد. نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده و داده ها با استفاده از پرسشنامه های عود اعتیاد، کنترل عواطف، طرحواره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری- عملی و هیجان خواهی جمع اوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل‌یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Lisrel 8.80 انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان، (5/11) 8/44 سال بود. ضریب مسیر مستقیم بین وسواس فکری و عود اعتیاد (001/0>P، 34/0β=)، طرحواره های ناسازگار اولیه و عود اعتیاد (001/0>P، 37/0β=) و کنترل عواطف و عود اعتیاد (001/0>P، 43/0β=) مثبت و معنادار بود. ضریب مسیر بین وسواس فکری و عود اعتیاد با میانجیگری هیجان خواهی (001/0>P، 49/0β=)، طرحواره های ناسازگار اولیه و عود اعتیاد با میانجیگری هیجان خواهی (001/0>P، 55/0β=) و کنترل عواطف و عود اعتیاد با میانجیگری هیجان خواهی (001/0>P، 52/0β=) مثبت و معنادار بود.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه نشان داد که رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری و کنترل عواطف با عود اعتیاد و با میانجیگری هیجان خواهی در معتادان خود معرف از برازش برخوردار بوده و هیجان خواهی دارای نقش میانجی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه، وسواس فکری و کنترل عواطف با عود اعتیاد است.

    کلیدواژگان: وسواس فکری، طرحواره ناسازگار اولیه، هیجان، عود، اعتیاد
|
  • Nasrin Roozbahani, Javad Javaheri *, Nadia Mashayekhi, Azita Mohsennejad, Mina Asgari Pages 1-13
    Background and Objective

    Employees are among the least active groups in society. The aim of this study was to investigate the effect of comprehensive interventions to provide appropriate conditions in the workplace in order to increase physical activity or exercise by using the transtheoretical model of change (TTM).

    Materials and Methods

    The present study was a workplace-based semi-experimental intervention conducted in 2013 with the participation of 90 employees of the Vice-Chancellor of Health in Markazi Province, Iran. In group discussion sessions with employees, the factors affecting sedentary lifestyle and strategies to increase it were extracted. After prioritization, the interventions to change the staff's physical activity were performed within eight weeks. Before and after the interventions, the number of steps taken with the help of a pedometer and the rate of behavior change was measured by a questionnaire of structures of the trans-theoretical model. Finally, the collected data was analyzed by SPSS software version 20 and with the help of paired t-test, chi-square, and analysis of variance.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 47.4 (12.9)years. The average number of steps before the intervention was 6964, which increased to 9369 after the intervention (P<0.001). Before the intervention, 12.5% of participants had at least 10,000 steps per day, which reached 39.9% after the intervention (P<0.001). Before the intervention, only 20.5% of participants had regular physical activity during the action and maintenance phase, which increased to 51.3% after the intervention (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that workplace adaptation interventions, in order to change the physical activity of the staff, by TTM changed model and pedometer, have been effective in increasing their physical activity.

    Keywords: Physical Activity, Employees, Transtheoretical Model, Behavior Change
  • Fatemeh Mohamadzade, Hamid Tabatabaei* Pages 14-23
    Background and Objective

    The ankle joint is a critical part of any movement in the closed kinetic chain, which makes ankle one of the most vulnerable areas of the body. Sprains are the most common ankle injuries. This study was conducted to the effect of the eight-week plyometric training program at different levels on the balance, power, and motor performance of the lower extremities of non-athlete girls with ankle sprains.

    Materials and Methods

    The quasi-experimental research method with the pre-test, post-test and follow-up control group design was employed in the study. The study population consisted of all non-athlete girls with ankle sprains within the age range of 18 to 30 years. Among whom 30 participants were selected by purposive sampling. After filling out the Cumberland Ankle Instability Tool (CAIT) and diagnosis and confirmation of a specialist physician, the participants completed a consent form and were then divided into three groups (control, experimental jump and experimental depth jump). Before and after eight weeks of exercises in two experimental groups, the Y-balance test was performed to assess dynamic balance; the vertical jump test was performed to measure explosive power; and three-step jump; lateral jump and jump 8 were performed to evaluate motor performance as pre andpost-tests were done in the three groups. Data were analyzed using covariance analysis test and SPSS Statistics for Windows, version 23.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA).

    Results

    In the jump group, the mean (SD) score of the Y-balance test increased from129.00 (5.38) in the pre-test to 139.69 (7.26) in the post-test (P<0.001); and in the depth jump group, it increased from 121.20 (6.27) in the pre-test to 130.47 (5.31) in the post-test (P<0.001). This training protocol was more effective in the jump group than in the depth jump workouts. In the jump group, the mean score (SD) of vertical jump increased from 28.20 (4.31) in the pre-test to 37.80 (6.47); and in the depth jump group, it increased from 25.80 (4.04) in the pre-test to 40.40 (4.19) in the post-test (P<0.001). In vertical jump, the depth jump exercises were more effective than the jump workouts. In the jump group, the mean score (SD) of lateral jump increased from 25.00 (7.70) in the pre-test to 41.60 (9.51) in the post-test; and in the depth jump group it increased from 23.30 (4.83) in the pre-test to 36.10 (5.68) in the post-test (P<0.001). The scores of the control group in pre-test and post-test were not statistically different. This training protocol was more effective in the jump group than in the depth jump group.

    Conclusion

    The study showed that the eight-week plyometric training program at different levels improved the balance, power, and motor performance of the lower extremities in non-athlete girls with ankle sprains. The balance and motor performance of the lower extremities were affected by jump exercises more than depth jump workouts, and explosive power was affected by depth jump exercises more than jump workouts

    Keywords: Plyometric, Balance, Power, Motor performance, Ankle sprain
  • Masoud Alikhani, Ghasem Naziri *, Masoud Mohammadi, Aminimnesh Sajad Pages 24-37
    Background and Objective

    Due to the fact that the main sources of psychology are not indigenous, one of the challenges of therapists in Iran is how to present psychological materials and interventions to clients. Designing and using metaphors appropriate to the culture and conditions of Iranian authorities helps to solve this problem. This research was carried out with the aim of designing and validating a psycho-educational package based on metaphor to explain and conceptualize the initial maladaptive schemas in the field of hyperactivity and inhibition.

    Materials and Methods

    This research was conducted as a qualitative and content analysis type study with the participation of 45 people who referred to office in 2021 and 60 participants of social networks in one day. The sampling method was available as a model. Based on the principles of schema therapy and the qualitative review of the metaphors of clients and participants, which had a schema content and theme, five metaphors (20 metaphors in total) were designed and compiled for each schema in the field of excessive listening and inhibition, and were provided to a panel of 13 experts for validation. In addition to qualitative validity, content validity can also be done quantitatively. In quantitative validation, two relative coefficients of content validity ratio and content validity index were used.

    Results

    Among the 20 schema metaphors in the domain of vigilance and inhibition, 18 metaphors obtained the value of relative coefficientof content validity and index of content validity higher than the required size (CVR ≤ 0.54 and CVI ≤ 0.79) and were recognized as valid. For the entire training package, the value of the relative content validity coefficient was 0.88 and the content validity index was 0.93.

    Conclusion

    The study showed that the metaphor-based psycho-educational package designed to explain and conceptualize schemas in the field of vigilance and inhibition is valid.

    Keywords: Metaphor, Negativity, Pessimism Schema, EmotionalInhibition Schema, Unrelenting Standards, Hyper-Criticalness Schema, Punitiveness Schema
  • Sakineh Behravan, Mahmoud Borjali *, Mohammad Hatam Pages 38-49
    Background and Objective

    Adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder are known for their academic and behavioral problems and their other issues, including cognitive impairments or receiving improper attention. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation on mood dysphoria and the general health of high school students with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group as a pilot study. The statistical population included all high school students in public schools in Urmia in the academic year 2020-21. Two high schools for boys and two high schools for girls were selected by random multi-stage cluster sampling method, and 40 students with attention-deficit/hyperactivity disorder were selected based on the scores of the parent short-form questionnaires and were randomly divided into experimental and control groups. Data were collected via the Toronto Mood Dysfunction and General Health Questionnaires at the pretest stage. The experimental group received eight sessions of emotion regulation therapy, while the control group did not. Both groups then responded to the research tools in the posttest phase. Data analysis was performed using analysis of covariance using SPSS software version 20.

    Results

    The mean (SD) score of alexithymia in the experimental group decreased from 54.6 (7.7) in the pretest to 42.7 (4.3) in the posttest, P<0.001). In general health components, the mean (SD) score of anxiety symptoms in the experimental group decreased from 13.5 (4.5) in the pretest to 10.3 (4.1) in the posttest, P<0.001. The mean (SD) score of social dysfunction decreased from 15.4 (5.7) in the pretest to 11.5 (4.5) in the posttest, P<0.001. The mean (SD) score of depressive symptoms decreased from 13.4 (5.4) in the pretest to 10.3 (4.3) in the posttest, P<0.001. In the control group, none of the variables in pretest and posttest scores were different.

    Conclusion

    The study showed that the treatment of emotion regulation training effectively reduces mood disorders and increases the general health of students with ADHD. The results of this study can be effective in educating adolescents to promote general health and reduce mood disorders

    Keywords: Alexithymia, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, General Health, Student
  • Shahrzad Dibaiyan, Hamid Poursharifi, Faramarz Sohrabi, Mehrdad Sabet Pages 50-63
    Background and Objective

    Diabetes is a major challenge for the global health system, especially during the Covid-19 epidemic. This study aimed to determine the effectiveness of Web-Based Motivational interviewing on disease indices and Health Related Quality of Life.

    Materials and Methods

    This before and after study with the control groups were conducted with the participation of 30 patients who have type 2 diabetes. These patients were referred to the Imam Khomeini Hospital's endocrinology clinic and Tehran health centers. The sampling method was an available sample that randomly divided into two equal intervention and control groups. Data were collected using health-related quality of life (HRQOL) questionnaire and biological indicators of disease, three-month blood sugar (HbA1c) and fasting blood sugar (FBS). Before the intervention, a pre-test was conducted for two groups. Motivational interviewingsessions were 90-minute sessions for five weeks for the intervention group, but the control group did not receive any intervention. The post-test questionnaires were administered on two occasions, one after two weeks and the other in the follow-up three months after the end of the intervention for the intervention and control groups. The biological indices of the disease were measured in the post-test once after three months. Data were analyzed using analysis of variance test with repeated measurements and SPSS Statistics for Windows, version 26.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA).

    Results

    The mean (SD) of blood sugar for three months HbA1c in the interventional group was decreased from 7.3 (0.43) in the pre-test to 6.88 (0.62) in the post-test (P<0.001)and the sugar Fasting blood from 154.9 (24.9) to 134.8 (24.8) (P>0.001). Web-based motivational interviewingonthree-month blood sugar index (η2 = 0.226; P = 0.011) and fasting blood sugar (η2 = 0.167; P = 0.041) had a significant effect, and this effect was 22% for three-month blood sugar and for Fasting blood sugar was 16%, but it did not affect the health related quality of life.

    Conclusion

    The study showed that Web-based motivational interviewing decreased three-month fasting blood sugar. But, there was no effect on improving the health related quality of life.

    Keywords: Web-based motivational interview, Hemoglobin A1C, Fasting Blood Sugar, Health-related Quality of Life, Type 2 diabetes
  • HamidReza Bahramian, Shahnam Abolghasemi *, Mohammadreza Zarbakhsh-Bahri Pages 64-78
    Background and Objective

    Among the factors related to addiction are psychological and social factors, which have awide field of studies related to addiction. The aim of this study was to determine the relationship between primary maladaptive schemas, obsessive-compulsive disorder, and emotion control with addiction relapse Mediated by Sensation Seeking in Self-Identified Addicts.

    Materials and Methods

    This descriptive and correlational structural equation model study was conducted with the participation of 278 self-reported drug addicts who were quitting, referring to substance abuse treatment centers in Tonekabon and Abbas-Abad counties in 2020. Sampling was selected using available sampling method and data was collected using questionnaires on addiction relapse, emotion control, primary maladaptive schemas, obsessive-compulsive and sensation seeking. Data analysis was done using the structural equation modelling method and Lisrel 8.80 software.

    Results

    The mean (SD) age of the participants was 44.8 (11.5). The coefficient of the direct path between obsessive thoughts and addiction relapse (β=0.34, P<0.001), primary maladaptive schemas and addiction relapse (β=0.37, P<0.001) and emotional control and addiction relapse (β=0.43, P<0.001) was positive and significant. The path coefficient between obsession thoughts and addiction relapse was mediated by sensation seeking (β=0.49, P<0.001), primary maladaptive schemas maladjustment and addiction relapse by the mediation of sense seeking (β=0.55, P<0.001) and emotional control and addiction relapse with the mediation of sensation seeking (β=0.52, P<0.001) were positive and significant.

    Conclusion

    The study showed that the relationship between primary maladaptive schemas, obsessions, and emotion control with addiction relapse by mediated sensation seeking in self-reported addicts has a good fit, and sensation seeking has a mediating role in the relationship between primary maladaptive schemas and obsessions, and control of emotions with the relapse of addiction.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Primary maladaptive schemas, Sensation, Relapse