فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن عارف نژاد، علی شریعت نژاد، فریبرز فتحی چگنی*، مهدیه سپهوند صفحات 1-19
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی پیشایندها و پسایندهای سبک رهبری متواضعانه مدیران مدارس متوسطه شهرستان خرم آباد با استفاده از روش دلفی فازی صورت پذیرفت. این پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته با رویکرد کمی و کیفی در پارادایم استقرایی است که از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، اکتشافی متوالی است. جامعه آماری پژوهش مدارس متوسطه شهرستان خرم آباد می باشند که 25 نفر از مدیران آنها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد . در بخش کمی برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه دلفی استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد و با استفاده از روش دلفی فازی اولویت بندی پیشایندها و پسایندهای سبک رهبری متواضعانه انجام گرفت و مهم ترین عوامل و پیامدهای آن مشخص گردید. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که از میان پیشایندهای رهبری متواضعانه، رها کردن منیت، پذیرش اشتباهات، قدردانی و تشکر از دیگران، خلوص و انتقاد پذیر بودن مهم ترین عوامل هستند. همچنین از میان پسایندهای رهبری متواضعانه، بهبود کیفیت تدریس معلمان، بهبود اثربخشی و کارایی، افزایش خلاقیت و نوآوری، ارتقاء مشارکت پذیری و مشارکت جویی و معلمان پرشور و با انگیزه نیز مهم ترین پیامدهای این سبک رهبری در مدارس متوسطه شهرستان خرم آباد می باشند.
    کلیدواژگان: تواضع و فروتنی، سبک رهبری متواضعانه، رویکرد دلفی فازی، روش اکتشافی متوالی
  • محمدهادی عزیزلی*، نادر شهامت، عبادالله احمدی، رضا زارعی صفحات 19-34

    پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل شایستگی آموزشی در دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای انجام شد. روش انجام پژوهش، آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری شامل روسای دانشگاه، معاونین، مدیران گروه، اعضای هییت علمی و اساتید واحدهای مختلف دانشگاه های فنی و حرفه ای استان فارس به تعداد 1285 نفر بود. روش نمونه گیری بخش کیفی، هدفمند معیاری با حجم نمونه 22 نفر بود. همچنین در بخش کمی از روش نمونه گیری تصادفی با حجم 295 نفر استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی شامل دو بخش، مصاحبه نیمه ساختار یافته در بخش میدانی و بررسی و کنکاش اسناد بالادستی و آموزش فنی وحرفه ای در بخش کتابخانه ای و سند کاوی بود، در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی بر اساس تحلیل مضمون انجام شد. در بخش کمی، برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و برای تعیین برازش مدل از مدل یابی معادلات ساختاری و از نرم افزارهای Spss-25 و Amos-24 استفاده گردید. بر اساس نتایج به دست آمده ابعاد مدل به ترتیب اثرگذاری عبارت اند از: عوامل راهبردی شایستگی، شایستگی فنی، شایستگی غیر فنی و با توجه به شاخص های محاسبه شده می توان برازش مطلوب مدل را نتیجه گرفت. تما می ابعاد و مولفه های مدل می توانند سبب تضمین کیفیت در حرفه گرایی و چرخش تحولی در روند آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای به منظور خلق آینده رقابتی و برتر با توجه به تحولات نوپدید را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: مدل، شایستگی آموزشی، دانشگاه فنی و حرفه ای، رویکرد آمیخته، دانشجویان
  • اعظم الهیاری، حمیدرضا آراسته*، نادرقلی قورچیان، حمیده رشادت جو صفحات 35-48

    یکی از دغدغه های اصلی نظام آموزش عالی کشور به ثمر رسیدن رسالت های تعلیم و تربیت عملی در خروجی فرآیند سیستم دانشگاه ها یعنی دانشجویان است. ازاین رو با توجه به مباحث مرتبط با اثربخشی تدریس استادان، هدف از این پژوهش ارایه مدل تسهیل اثربخشی تدریس اعضای هییت علمی و سازوکار اجرایی آن در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی بوده است. این پژوهش به روش کیفی و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون و با مصاحبه های نیمه ساختار یافته از 15 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها و یافته ها حاکی از آن بود که 50 مفهوم در منابع علمی مختلف، 126 مفهوم جدید در متن مصاحبه ها و نهایتا 150 مفهوم جدید پس از سازمان دهی مفاهیم احصاء شده از مصاحبه ها و منابع علمی مورد شناسایی قرار گرفت. مقوله ها و راهبردهای اصلی در تسهیل اثربخشی تدریس اعضای هییت علمی در ابعاد توانمندی علمی-پژوهشی استاد، ویژگی های حرفه ای استاد، مهارت های فردی-آموزشی، راهبردهای مربوط به استادان، راهبردهای مربوط به آموزش و راهبردهای مربوط به دانشگاه طبقه بندی شدند. کاربست این الگو و آگاهی از مولفه های آن در بخش های مختلف می تواند در بهبود کارایی و اثربخشی تدریس ایفای نقش کرده و قادر است تا احتمال توسعه دانشگاه های ایران در آینده را افزایش بخشد.

    کلیدواژگان: اثربخشی تدریس، تدریس موثر، اعضای هیئت علمی، راهبردهای تدریس
  • مرتضی بدری*، حمید رحیمیان، مرتضی طاهری، عباس عباس پور صفحات 49-68
    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی برنامه توسعه فردی مدیران مدارس دوره ابتدایی با رویکرد فراترکیب می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و با روش کیفی فراترکیب انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، مطالعات انجام شده در بازه زمانی 2010 تا 2022 می باشد، در این راستا مطالعات فراوانی در زمینه موضوع موردنظر ارزیابی و درنهایت 62 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوای کیفی و رویکرد استقرایی ، درمجموع 104کد 13 زیرمقوله و 4 مقوله کلیدی طی فرآیند جستجو و ترکیب نظام مند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کافمن که برابر با 811/0 بود، تایید گردید. یافته های پژوهش بر مبنای ترکیب الگوها و برنامه های توسعه فردی، الگویی جامع برای برنامه توسعه فردی مدیران مدارس ابتدایی پیشنهاد داد که می تواند مبنای چگونگی توسعه فردی مدیران مدارس قرار گیرد. مهم ترین مقوله های کلیدی شناسایی شده برنامه توسعه فردی مدیران مدارس ابتدایی، شامل مرور برنامه توسعه فردی، تدارک و تهیه برنامه توسعه فردی، اجرای برنامه توسعه فردی و نتایج برنامه توسعه فردی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه فردی، برنامه توسعه فردی، مدیران مدارس، دوره ابتدایی
  • پروانه محمدی*، محمدرضا اردلان، محسن احمدی، احمد عزیزی صفحات 69-82

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری اصیل بر مهارت افزایی با تاکید بر نقش میانجی خودکارآمدی حرفه ای معلمان انجام شد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و معلمان مقاطع سه گانه شهرستان نهاوند بود. تعداد 331 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جهت مطالعه انتخاب شدند. روش برآورد حجم نمونه آماری جدول مورگان بود. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد رهبری اصیل، مهارت افزایی و خودکارآمدی حرفه ای استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی ساختاری در نرم افزارهای آماری Lisrel وSPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تاثیر رهبری اصیل و خودکارآمدی حرفه ای بر مهارت افزایی مثبت و معنی دار می باشد، همچنین مشخص شد که تاثیر رهبری اصیل بر مهارت افزایی با نقش میانجی خودکارآمدی حرفه ای مثبت و معنی دار بود. در نتیجه از عوامل اثر گذار بر مهارت افزایی معلمان توجه به رهبری اصیل و خودکارآمدی حرفه ای می تواند باشد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، مهارت افزایی، خودکارآمدی حرفه ای، معلمان
  • فاطمه طاهرپور*، هادی پورشافعی، وحید طالبی فر صفحات 83-100

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری اصیل و سایش اجتماعی با نقش میانجی وفاداری سازمانی در بین معلمان دوره دوم متوسطه (دختران و پسران) شهر بیرجند انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی -همبستگی و مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی معلمان دوره دوم متوسطه آموزش وپرورش شهر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1400 به تعداد 530 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 223 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (برحسب جنسیت معلمان) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پژوهش شامل پرسش نامه های رهبری اصیل والومبوا و همکاران (2008)، سایش اجتماعی دافی و همکاران (2002) و وفاداری سازمانی ولز و همکاران (2011) بود. تحلیل داده ها با نرم افزار spss و Smart PLS انجام گرفت. برای آزمودن فرضیه ها از آماره ضریب همبستگی پیرسون و از معادلات ساختاری برای آزمون مدل استفاده شد. یافته ها نشان داد اثر رهبری اصیل بر وفاداری سازمانی مثبت ومعنادار (562/0=r)، اثر رهبری اصیل بر سایش اجتماعی منفی و معنادار (329/0=r-)، اثر وفاداری سازمانی بر سایش اجتماعی منفی ومعنادار (370/0=r-) بود، همچنین یافته ها نشان داد که رهبری اصیل بر سایش اجتماعی معلمان دوره دوم متوسطه آموزش وپرورش شهر بیرجند از طریق وفاداری سازمانی اثر معناداری دارد (01/0>p) و همچنین مدل پژوهش از برازش برخوردار بود. از یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که از آنجا که رهبری اصیل در کاهش رفتارهای سایشی اجتماعی و بهبود وفاداری سازمانی موثر است، لازم است از طریق برگزاری دوره های آموزشی تخصصی، زمینه و بستر مناسب برای افزایش و ارتقای مهارتهای رهبری اصیل فراهم شود.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، سایش اجتماعی، وفاداری سازمانی
  • افسانه کمری*، فرهاد شریعتی، انور شاهمحمدی صفحات 101-120
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان برازش مدل مفهومی تعالی سازمانی بر اساس مدیریت دانش و نوآوری سازمانی با نقش میانجی گری اشتیاق شغلی با مدل تجربی در دبیران دوره اول و دوم متوسطه شهرستان ایوان غرب، انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران دوره اول و دوم متوسطه شهرستان ایوان غرب به تعداد 250 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 148 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده برای گردآوری داده ها، پرسشنامه تعالی سازمانی دمینگ (1950)؛ پرسشنامه اشتیاق شغلی سالوناوا و شوفلی (2001)؛ پرسشنامه مدیریت دانش صالحی (1391) و پرسشنامه نوآوری سازمانی چوپانی (1390) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار SmartPLS؛ استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که تمامی فرضیه های مطرح شده در پژوهش تایید شد. مدیریت دانش (002/0=P، 002/0=B)، نوآوری سازمانی (021/0=P، 019/0=B) و اشتیاق شغلی (001/0=P، 007/0=B) بر تعالی سازمانی تاثیر مستقیم و معنی دار دارند. همچنین مدیریت دانش (001/0=P، 001/0=B) و نوآوری سازمانی (018/0=P، 015/0=B) بر اشتیاق شغلی تاثیر مستقیم و معنی دار دارند. علاوه بر این اثر غیرمستقیم مدیریت دانش (008/0=P، 008/0=B) و نوآوری سازمانی (045/0=P، 002/0=B) از طریق اشتیاق شغلی بر تعالی سازمانی معنی-دار بود. به طور خلاصه نتیجه می شود مدل علی تعالی سازمانی براساس مدیریت دانش و نوآوری سازمانی با نقش میانجی اشتیاق شغلی با مدل تجربی برازش دارد.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدیریت دانش، نوآوری سازمانی، اشتیاق شغلی
|
  • Mohsen Aref Nezhad, Ali Shariat Nezhad, Fariborz Fathi Chegeni *, Mahdieh Sepahvand Pages 1-19
    The aim of this study was to identify and prioritize the antecedents and consequences of humble leadership style of high school principals in Khorramabad city using fuzzy Delphi method. This research is a type of research mixed with a quantitative and qualitative approach in the inductive paradigm, which is applied in terms of purpose and exploratory in terms of nature and method. The statistical population of the study is high schools in Khorramabad city, 25 of which have been selected based on the principle of theoretical adequacy and using purposive sampling method. In the qualitative part, a semi-structured interview was used to collect information, the validity and reliability of which were confirmed using CVR coefficient and Kappa-Cohen test, and the data obtained from the interview were analyzed using Atlas.ti software and coding method. And the antecedents and consequences of the modest leadership style were identified. In the quantitative part, a pairwise comparison questionnaire was used to collect information, the validity and reliability of which were confirmed by content validity and retesting and the most important factors and consequences were identified. The results show that among the antecedents of humble leadership, abandoning selfishness, accepting mistakes, appreciating and thanking others, sincerity and being critical are the most important factors, Increasing creativity and innovation, promoting participation and seeking participation and passionate and motivated teachers are also the most important consequences of this leadership style in high schools in Khorramabad.
    Keywords: Leadership, Humility, Humble Leadership, Delphi Fuzzy
  • MOHAMMADHADI AZIZLI *, Nader Shahamat, Ebadollah Ahmadi, Reza Zarei Pages 19-34

    The present research was conducted with the aim of providing a model of educational competence in technical and vocational university students. The research method was mixed exploratory. The statistical population included university presidents, vice presidents, department managers, faculty members, and professors of various units of technical and professional universities in Fars province, numbering 1285 people. Sampling of the qualitative part was targeted and standardized with a sample size of 22 people. In the quantitative part, random sampling method with a volume of 295 people was used to collect qualitative data, semi-structured interview in the field part and exploration of upstream documents in the library part and document mining, in the quantitative part, a researcher-made questionnaire tool was used to collect data.Data analysis was done in the qualitative section based on thematic analysis. In the quantitative part, confirmatory factor analysis was used to analyze the data and structural equation modeling and Spss-25 and Amos-24 software were used to determine the fit of the model. Based on the obtained results, the dimensions of the model in the order of influence are: strategic factors of competence, technical competence, non-technical competence, and according to the calculated indicators, the optimal fit of the model can be concluded. All the dimensions and components of the model can ensure quality in professionalism and provide a transformational turn in the educational process of the technical and vocational university in order to create a competitive and superior future with regard to recent developments.

    Keywords: Model, educational competence, technical, vocational university, mixed approach, Students
  • Azam Allahyari, Hamidreza Arasteh *, Nadergholi Ghorchian, Hamideh Reshadatjoo Pages 35-48

    One of the main concerns of the country's higher education system is the achievement of practical educational missions in the universities’ system process output, i.e. students. Therefore, the aim of this research was to provide a model to facilitate the teaching effectiveness of faculty members and its implementation mechanism in universities and higher education centers according to the topics related to the lecturers’ teaching effectiveness. This research was conducted in a qualitative method using thematic analysis technique and semi-structured interviews with 15 faculty members of Islamic Azad University, Tehran Research and Science Branch. Data analysis and findings indicated that 50 concepts in different scientific sources, 126 new concepts in the text of the interviews and finally 150 new concepts were identified after organizing the concepts collected from the interviews and scientific sources, it placed. The main strategies and categories in facilitating the teaching effectiveness of faculty members were classified in the aspects of lecturer’s scientific-research capability, professional characteristics of the lecturer, individual-educational skills, strategies related to lecturers, strategies related to teaching, and the ones related to the university. Applying this model and knowledge its components in different sections can play a significant role in improving the teaching efficiency and effectiveness and able to increase the possibility of Iranian universities development in the future.

    Keywords: Effectiveness of teaching, Effective Lecture, Faculty Members, Teaching strategies
  • Morteza Badri *, Hamid Rahimian, Morteza Tahri, Abas Abaspoor Pages 49-68
    The purpose of the current research is to design a model of the personal development plan of elementary school principals with a Meta-synthesis approach. In terms of purpose, the current research is applied and conducted with a qualitative method. The statistical population of the current research is the studies conducted in the period from 2010 to 2022, in this regard, many studies in the field of the subject were evaluated and finally 62 articles were selected purposefully and with qualitative content analysis and inductive approach, a total of 104 codes, 13 subcategories and 4 key categories It was selected and analyzed during the systematic search and combination process, and its validity was confirmed through Kaufman's kappa test, which was equal to 0.811. Based on the combination of personal development models and programs, the research findings proposed a comprehensive model for the personal development program of primary school principals, which can be the basis of how to develop the personal development of school principals. The most important key categories identified in the personal development program of elementary school principals include the review of the personal development plan, the preparation of the personal development plan, the implementation of the personal development plan, and the results of the personal development plan.
    Keywords: Personal Development, Personal Development Program, school principals, Primary School
  • Parvaneh Mohammadi *, Mohammadreza Ardalan, Mohsen Ahmadi, Ahmad Azizi Pages 69-82

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of authentic leadership on skill development, emphasizing the mediating role of teachers' professional self-efficacy. The research method was applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlational data collection. The statistical population of the research included all managers and teachers of the three levels of Nahavand city. 331 of them were selected for the study using stratified random sampling method. The statistical sample size estimation method was Morgan's table. To collect research data, three standard questionnaires of authentic leadership, skill enhancement and professional self-efficacy were used. Research data after collection were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural modeling in Lisrel and SPSS statistical software. The results showed that the effect of authentic leadership and professional self-efficacy on skill enhancement is positive and significant, it was also found that the effect of authentic leadership on skill enhancement with the mediating role of professional self-efficacy was positive and significant. As a result, attention to authentic leadership and professional self-efficacy can be one of the influencing factors on improving teachers' skills.

    Keywords: Authentic leadership, skill development, professional self-efficacy, teachers
  • Fateme Taherpour *, Hadi Pourshafei, Vahid Tahebifar Pages 83-100

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between authentic leadership and social wear with the mediating role of organizational loyalty among secondary school teachers (girls and boys) in Birjand city. The current research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method and based on structural equations. The statistical population included all the secondary school teachers of Birjand city in the academic year of 2014-2016, 530 of whom were selected based on the Karjesi and Morgan table, 223 of whom were selected by stratified random sampling (according to the gender of the teachers). The data collection tools of the research included authentic leadership questionnaires by Walumbwa et al. (2008), social attrition by Duffy et al. (2002), and organizational loyalty by Wells et al. (2011). Data analysis was done with spss and Smart PLS software. Pearson's correlation coefficient was used to test the hypotheses and structural equations were used to test the model. The findings showed the effect of authentic leadership on positive and meaningful organizational loyalty (r=0.562), the effect of authentic leadership on negative and meaningful social wear (r=-0.329), the effect of organizational loyalty on negative and meaningful social wear (r=-0.370) ), also the findings showed that authentic leadership has a significant effect on the social wear of secondary school teachers in Birjand city through organizational loyalty (p<0.01) and the research model was appropriate.

    Keywords: Social Undermining, Authentic Leadership, Organizational loyalty
  • Afsaneh Kamari *, Farhad Shariati, Anwar Shahmohammadi Pages 101-120
    The aim of this study was to determine the fit of the conceptual model of organizational excellence based on knowledge management and organizational innovation with the role of mediating job motivation with the experimental model in first and second grade high school teachers in Ivan Gharb. The present study was a descriptive- correlation. The statistical population of this study included all teachers of the first and second year of high school in Ivan Gharb city, 250 people in the academic year 2021-2022, and 148 people were selected as a sample by simple random sampling method. Tools used for data collection, Deming Organizational Excellence Questionnaire (1950); Salonova and Shuffley Job Achievement Questionnaire (2001); Salehi Knowledge Management Questionnaire (2012) and Pastoral Organizational Innovation Questionnaire (2011). To analyze the data collected inferential statistics tests including confirmatory factor analysis and structural equation modeling with partial least squares approach using SmartPLS software; was used. The results showed that all hypotheses in the study were confirmed. Knowledge management (P = 0.002, B = 0.002), organizational innovation (P = 0.021, B = 0.019) and job enthusiasm (P = 0.001, B = 0.007) on organizational excellence they have a direct and significant effect. In summary, the organizational excellence model based on knowledge management and organizational innovation fits the role of job motivation with the experimental model.
    Keywords: Organizational Excellence, knowledge management, organizational innovation, Job motivation