فهرست مطالب

پژوهش های راهنماشناسی - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های راهنماشناسی
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نعمت الله یوسفیان* صفحات 10-32
    رسولان ظاهری پیامبران مرسلی هستند که برای شکوفایی و درخشش عقول انسان که به مثابه رسول باطنی تلقی می شوند، نقش آفرینی می کنند؛ ازاینرو،پژوهش در این موضوع حایز اهمیت است. ولی ممکن است این شبهه ایجاد شود که باوجود رسولان باطنی لزومی بر وجود رسولان ظاهری نیست و این می تواند جامعه اسلامی را دچار چالش اعتقادی کند؛ درنتیجه، این پرسش مطرح می شود که رسولان ظاهری چگونه می توانند در شکوفایی رسولان باطنی نقش داشته باشند؟ فرض بر این است که رسولان باطنی به تنهایی برای هدایت و سعادت انسان ها کفایت نمی کنند و نیاز به انبیا و رسولان بیرونی است تا غبار از عقل انسان بزدایند و فطرت او را بیدار کنند. این مقاله با ابزار کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی به «چگونگی نقش آفرینی رسولان ظاهری در شکوفایی رسولان باطنی» پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شکوفایی رسولان باطنی فرایندی دارد که انبیای الهی و ایمه: در آن نقش دارند و زمینه را برای رشد و شکوفایی عقول مهیا ساخته و با موانع شکوفایی آن مقابله می کنند.
    کلیدواژگان: رسولان ظاهری، رسولان باطنی، پیامبر، عقل، شکوفایی عقل
  • اسدالله کرد فیروزجایی صفحات 33-50

    ولایت مداری در تحکیم نظام ولایی نقشی جدی دارد، اما ممکن است در شرایطی مورد ادعای بسیاری از افراد قرار گیرد که درحقیقت این خصوصیت را ندارند؛ ازاین رو، پرسش قابل طرح این است که مدعیان ولایت مداری باید در چه ابعاد و جنبه هایی از ولایت مداری برخوردار باشند تا اطلاق ولایت مداری بر آنان صدق کند؟ فرضیه این است که اگر فردی در ابعاد و جنبه های معرفتی، گرایشی و رفتاری، ولایت مداری را واجد باشد، می توان به او ولایت مدار اطلاق کرد. این مقاله با روش توصیف و تحلیل آیات و روایات مربوط به ابعاد ولایت مداری، به جنبه های معرفتی، گرایشی و رفتاری آن پرداخته و به این نتیجه رسیده که ولایت-مداری دارای ابعاد معرفتی، همچون شناخت ولایت، شناخت دشمنان ولایت و گرایشی، همچون باور و عشق ورزی به ولایت و نیز ابعاد رفتاری، مانند دفاع و اطاعت از ولایت و مانند آن است که به وسیله آن ها می توان ولایت مدار حقیقی را از ولایت مدار ساختگی بازشناسی کرد.

    کلیدواژگان: ولایت، ولایت مداری، معرفت، باور، رفتار
  • ابراهیم نصرالله پور علمداری*، شهربانو حاجی امیری صفحات 52-73

    آیات 105 و 106 سوره نساء، ازجمله آیاتی است که در آن پیامبر خاتم به استغفار مامور شده است. مسیله نوشتار پیش رو، تناقض بدوی میان استغفار و عصمت پیامبر در این دو آیه است که تلاش های مفسران فریقین در حل این تناقض ظاهری، از سه منظر سبب نزول، مفهوم استغفار و مخاطب شناسی، به صورت تطبیقی مطالعه و بررسی و نتیجه آن شد که اکثر مفسران شیعه با رویکردی برگرفته از روایات اهل بیت:درباره نزول قرآن بر سبیل «ایاک اعنی و اسمعی یا جاره» و با مسلم دانستن اصل عصمت پیامبر به تبیین امر استغفار و متعلق آن پرداخته اند و برخی با ارایه معنایی نو از واژه استغفار، آن را نوعی تسبیح و عبادت لحاظ کرده اند. در مقابل، مفسران اهل سنت نیز در دو رویکرد کلی، به بیان نظرهای خود پرداخته اند؛ برخی به دلیل مبنای کلامی «جواز صدور صغایر» از نبی، بدون اشاره به وجود تناقض، به تفسیر آیه پرداخته اند و برخی دیگر همچون مفسران امامیه، در پاسداشت مقام عصمت پیامبر، رویکردی نو در معنای استغفار اتخاذ کرده و یا خطاب آیه را متوجه امت آن حضرت دانسته اند.

    کلیدواژگان: استغفار، عصمت پیامبر، «ایاک اعنی و اسمعی یا جاره»، آیات 105 و 106 سوره نساء
  • حمید نگارش، علی کارشناس* صفحات 75-96
    مدیتیشن ازجمله فنون و روش های تسلط بر ذهن در معنویت های نوظهور است که برای کسب آرامش و شادی به کار می رود و از لوازم یوگا به شمار می آید. هدف مدیتیشن، درون پویی، تربیت و کنترل ذهن با تکنیک های درون گرایانه برای رسیدن به شادی، آگاهی و آرامش عمیق و طولانی و غیروابسته به دیگران است. این فنون در قاموس معنویت های نوظهور، نوعی مراقبه و درون پویی معرفی می شود که ازجمله چالش های جامعه معاصر است. این فنون که از معنویت تهی هستند، مدعی اند کاربست آن ها تنها راه کسب آرامش است. پرسش اصلی این مقاله آن است که مدیتیشن از منظر آموزه های اسلامی چه حکمی دارد و مبانی کلامی آن چیست؟ این پژوهش می کوشد با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به تبیین مدیتیشن و اقسام آن و مقایسه میان آن و مراقبه اسلامی بپردازد و در خلال این کاوش، به نقد مبانی کلامی مدیتیشن اهتمام ورزد. یافته مقاله این است که مدیتیشن یک شبه مراقبه مبتنی بر مبانی عرفان های نوظهور، همچون اومانیسم، سکولاریسم، پست مدرنیسم، پلورالیسم و نیهیلیسم است و هیچ سنخیتی با آموزه های اسلامی ندارد؛ همچنین، از منظر فقهی به دلیل اشتمال بر رقص، موسیقی و واژگان بی معنا، نوعی لهو، لعب و لغو به شمار می آید و مشمول حکم تکلیفی حرمت است.
    کلیدواژگان: مدیتیشن، مراقبه، پست مدرنیسم، اومانیسم، سکولاریسم
  • محمود سرافراز* صفحات 98-115

    یکی از چالش های جامعه امروز، تشیع افراطی گری است که در قالب جریان هایی مانند تشیع انگلیسی بروز و ظهور دارد. مشکل اینجاست که تلقی نادرست از مفهوم ولایت و محبت، موجب بی توجهی و افراط برخی دوستداران اهل بیت (ع)، در رفتار و گفتار و انجام تکالیف دینی شده است؛ به گونه ای که گاه به غلو و افراط و گاه به اباحی گری و توجیه ارتکاب معصیت به گمان رفع گناه با حب اهل بیت (ع) منجر شده است. ازسوی-دیگر، نگاه نادرست به تبرا و بیزاری از دشمنان اهل بیت:نیز به برخوردهای افراطی و رفتارهای تفرقه انگیز و گاه خشونت زا می انجامد. برای حل این مشکل باید به این پرسش پاسخ داد که شیعه مطلوب و موردنظر امام صادق (ع) کیست و ایشان چه انتظاراتی از شیعه حقیقی دارند؟ سیره پیامبر (ص) و اهل بیت:بر عقل و منطق و رعایت اخلاق اسلامی و اصل برادری و وحدت مسلمانان و پرهیز از افراط وتفریط استوار است. جمع آوری داده ها در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و نرم افزاری بوده و روش تحقیق آن توصیفی و تحلیلی است؛ بدین منظور، شاخصه های رفتاری افراط گرایی و نمونه هایی از روایات امامان معصوم: با هدف تبیین شیعه واقعی و مطلوب ایشان بررسی و تحلیل شد و دریافتیم که ویژگی ها و انتظارات امام معصوم از شیعه مطلوب، بیشتر ناظر به ویژگی های رفتاری شیعیان است و رستگاری انسان در گرو ایمان و عمل است. تشیع، اعم از محبت و مودت اهل بیت:است. صرف ادعای محبت به خدا، پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع)، نه موجب رستگاری است و نه مجوزی برای افراطی گری و خشونت و تکفیر مخالفان و شیعه مطلوب سنخیتی با افراطی گری ندارد.

    کلیدواژگان: شیعه، محب، امام صادق (ع)، غلو، افراط گرایی
  • جعفر رحیمی* صفحات 117-130

    تلقی عمومی بر تحقق کرامت به دست اولیاء الهی است، اما مسیله ولایت تکوینی از مسایل اختلافی میان اندیشمندان مسلمان است. در اینکه فاعل حقیقی در تصرف خارق العاده کیست و محدوده تصرف ایمه (ع) چقدر است، میان عالمان اختلاف نظر وجود دارد. بررسی مبانی ابن ابی جمهور در مسیله ولایت حایز اهمیت است؛ او از اولین متکلمان شیعی است که مبانی تصوف را وارد علم کلام کرد و «ولایت» را با مبانی صوفیه تبیین کرد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی، به تبیین مبانی ابن ابی جمهور در مسیله ولایت پرداخته است. از مبانی او در مسیله ولایت، می توان به وحدت شخصیه وجود، قاعده الواحد، قاعده علیت و حقیقت محمدیه اشاره کرد. او با پذیرش مبانی مذکور و تاثیر تام از تصوف ابن عربی و حکمت اشراق، مبانی آنان را در تبیین تصرف تکوینی پیامبر (ص) و ایمه (ع) گردن نهاده و در مقابل دیدگاه متکلمان مطرح کرده است.

    کلیدواژگان: ولایت، ابن ابی جمهور احسائی، تصرف تکوینی، ولایت تکوینی
|
  • Nematollah Yousofian * Pages 10-32
    Prophets (external messengers) play a role for the flourishing of human reasons, who are considered as inner messengers; therefore, research in this matter is important. But there may be a doubt that despite the internal messengers, there is no necessity for the existence of external messengers; this can cause the Islamic community to have a religious challenge. As a result, the question arises, how can external messengers play a role in the flourishing of inner messengers? It is assumed that inner messengers alone are not enough for the guidance and happiness of people, and there is a need for prophets and messengers to remove the dust from the human reason Intellect and awaken his Fitrah. This article, relying on library sources and descriptive analytical method, deals with how prophets play a role in the flourishing of inner messengers. The findings of the research show that the flourishing of inner messengers has a process in which prophets and imams play a role and prepare the ground for the growth and flourishing of reasons and confront the obstacles to its flourishing.
    Keywords: prophets, Inner Messengers, prophet, reason, Flourishing of Reason
  • Asadollah Kurd Firoozjaei Pages 33-50

    Axial Guardianship has a serious role in consolidating the guardianship system, but it may be claimed by many people who in fact do not have this characteristic; Therefore, the question that can be raised is, what characteristics should the claimants of following the guardian have in order to be called as followers of the guardian? The hypothesis is that if a person has velayat-orientation in the dimensions and aspects of cognition, attitude and behavior, then he can be called follower of guardian. By describing and analyzing the verses and hadiths related to the following of guardianship, this article deals with its epistemic, tendency and behavioral aspects, And the result is that following of guardianship has cognitive dimensions, such as knowing the guardian, knowing the guardian's enemies, and tendencies, such as trusting and loving the guardian, as well as behavioral dimensions, such as defending and obeying the guardian and the like, through which we can know the true follower of guardian.

    Keywords: guardianship, Axial guardianship, Knowledge, Belief, Behavior
  • Ibrahim Nasrollahpour Alamdari *, Shahrbano Hajiamiri Pages 52-73

    In verses 105 and 106 of Surah Nisa, the Prophet is assigned to seek forgiveness. The problem of the upcoming article is the primitive contradiction between forgiveness and Prophet's infallibility in these two verses. The efforts of Shia and Sunni commentators in solving this apparent contradiction were studied and investigated in a comparative manner from three perspectives: the cause of descent, the concept of forgiveness, and the audience. Most of the Shia commentators have explained the issue of forgiveness and its belonging with an approach taken from the traditions of Ahl al-Bayt regarding the revelation of the Qur'an, and by recognizing the principle of the Prophet's infallibility as Islam, and some of them, by providing a new meaning of the word forgiveness, have considered it a form of rosary and worship. On the other hand, Sunni commentators have expressed their opinions in two general approaches. Some have interpreted the verse without pointing out the contradiction due to the theological basis of "the permission to issue a minor sin" from the Prophet, And some others, like the Imami commentators, have taken a new approach to the meaning of asking for forgiveness in maintaining the Prophet's infallibility, or considered the verse to be addressed to the Prophet's Ummah.

    Keywords: Retraction, Infallibility, the prophet, Eyak means vase or jare, Verse 105 Nisa
  • Hamid Negaresh, Ali Karshenas * Pages 75-96
    Meditation is one of the methods of mastering the mind in emerging spirituality, which is used to obtain peace and happiness, and is one of the accessories of yoga. The purpose of meditation is introspection, education and control of the mind with introspective techniques to achieve deep and long happiness, awareness and peace independent of others. These techniques are introduced in the form of emerging spirituality, meditation and introspection, which are among the challenges of contemporary society. These techniques, which are devoid of spirituality, claim that their application is the only way to achieve peace. The main question of this article is what is the ruling of meditation from the perspective of Islamic teachings and what are its theological foundations? This research tries to explain meditation and its types and compare it with Islamic meditation by using the descriptive-analytical method and using library sources, and during this research, to criticize the theological foundations of meditation. The finding of the article is that meditation is a quasi-meditation based on the foundations of emerging mysticism, such as humanism, secularism, postmodernism, pluralism and nihilism, and has nothing to do with Islamic teachings; Also, from the point of view of jurisprudence, due to the inclusion of dance, music and meaningless words, it is considered a kind of abrogation and is subject to the obligation of sanctity.
    Keywords: meditation, postmodernism, Humanism, secularism
  • Mahmood Sarafraz * Pages 98-115

    One of the challenges of today's society is radical Shiism, which is emerging in the form of currents such as English Shiism. The problem is that the wrong understanding of the concept of Wilāyatand love has caused some Ahl al-Bayt lovers to ignore and indulge in their behavior and speech and perform their religious duties.In such a way that sometimes it has led to exaggeration and exaggeration and sometimes to immorality and justifying the commission of sin by thinking that the sin can be removed with the love of Ahl al-Bayt.On the other hand, the wrong view of hatred of the enemies of the Ahl al-Bayt also leads to extreme confrontations and divisive and sometimes violent behavior. In order to solve this problem, we must answer the question, who is the desired Shia of Imam Sadiq and what are his expectations from the true Shia?The life of the Prophet and the Ahl al-Bayt is based on reason and logic, observing Islamic ethics, the principle of Muslim brotherhood and unity, and avoiding excesses.Data collection in this research is library and software and the research method is descriptive and analytical; For this purpose, the behavioral indicators of extremism and examples of the traditions of the infallible imams were investigated and analyzed with the aim of explaining their true Shia, and we found that the expectations of the infallible imam from the ideal Shia are mostly based on the behavioral characteristics of the Shiites, and the salvation of man depends on faith and action. Shi'ism is all about love and kindness of the Ahl al-Bayt. Simply claiming to love God, the Prophet and the Ahl al-Bayt does not lead to salvation, nor is it a license for extremism, violence, and excommunication of the opponents and the desirable Shi'a.

    Keywords: Shia, Mohib, Imam Sadiq, Hypocrisy, Extremism
  • Jafar Rahimi * Pages 117-130

    The general opinion is that the realization of dignity is in the hands of divine saints, but the issue of guardianship is one of the controversial issues among Muslim thinkers. There is a difference of opinion among the scholars as to who is the real actor in the extraordinary possession and what is the extent of the possession of the imams (peace be upon them). Examining the foundations of Ibn Abi Jumhur on the issue of wilāyat is important; He is one of the first Shiite theologians who introduced the principles of Sufism into theology and explained "wilāyat" with the principles of Sufism. This research has explained the principles of Ibn Abi Jumhur in the matter of the province with a descriptive-analytical method. Among his foundations in the matter of wilāyat, we can mention the particularity unity of existence, al-wahed rule, principle of causality, and the truth of Muhammadiyah. By accepting the aforementioned principles and the full influence of Ibn Arabi's Sufism and the Illuminationist philosophy, he has put their principles in explaining the formative possession of the Prophet and Imams and has put them in front of the views of theologians.

    Keywords: Wilāyat, Ibn Abi Jumur al-Ahsa'i, Formative Possession, Wilāyat-i Takwīnī