فهرست مطالب

نشریه پژوهش های راهنماشناسی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خوشدونی* صفحات 11-32
    فهم چگونگی وحی و ارتباط نبی با خدا از دغدغه های همیشگی دین پژوهان بوده است. ازطرفی، احادیث موجود در منابع نقلی، داده هایی هستند که به عنوان منبع معرفتی در تببین و شناخت مسایل دینی کاربرد به سزایی دارند. یکی از موارد کاربرد این منابع، مراحل و مراتب وحی آیات قرآن کریم بر رسول خدا… است. در نوشتار پیش رو، با روش توصیفی و تحلیلی، به بررسی روایات منابع حدیثی امامیه درباره فرایند وحی به واسطه فرشته پرداخته شده است. با تبیین و تحلیل روایات به دست می آید که فرایند و مراحل وحی قرآن کریم، بیشتر مسیری با واسطه است و ابتدای آن از جانب خداست و به دنبال آن واسطان وحی قرار دارند و تا واپسین مرحله آن، یعنی کتابت وحی، با املای جبرییل از هرگونه دخالت بشری به دور است. ازجمله رهاوردهایی که با بررسی همه جانبه و رفع تعارضات و اختلافات تمام روایات درباره فرایند وحی به دست آمد، آنکه این تنها جبرییل نیست که واسط و حامل وحی است، بلکه واسطان دیگری پیش از ابلاغ وحی به او وجود داشته اند. جبرییل تنها واپسین واسط وحی است و واسطان دیگر نیز در این فرایند نقش و تاثیر دارند که غالبا مغفول واقع می شوند و در این مقاله وجود آن ها اثبات و مراحل و مراتب آنان مشخص شده است؛ همچنین به مسایل دیگری دراین باره و پیرامون آن پاسخ داده شده است. فهم و اثبات این حقیقت، بیانگر وجود فرایندی مهم و حفاظت شده است که مصونیت وحی را از هرگونه دخل و تصرف غیر بازمی دارد.
    کلیدواژگان: فرایند وحی، رسول خدا، ملائکه، جبرئیل، اسرافیل
  • علی کارشناس* صفحات 33-47

    «اجتهاد نبی» مسیله ای پرچالش میان اندیشمندان اهل سنت است که ریشه در تاریخ صدر اسلام دارد. اجتهاد نبی بدین معناست که پیامبر اکرم  در برخی موارد براساس رای و اجتهاد شخصی خود حکم می‏کرده است. به دلیل مخالفت جمع گسترده ای از علما با این مسیله، سوال اصلی این مقاله آن است که آیا پیامبر اکرم  براساس اجتهاد خویش احکام شریعت را استنباط می نمود یا خیر؟ فرضیه ما این است که براساس آیات صریح قرآن کریم، هر گونه حکم و کلام پیامبر اکرم  مبتنی بر وحی الهی است و ایشان هرگز براساس رای و اجتهاد حکم نفرمود. یافته این مقاله از این قرار است که براساس دلایل متقن قرآنی و روایی مسیله اجتهاد نبی، امری مردود به شمار می آید؛ چراکه مجتهد، معصوم نبوده و ممکن الخطاست؛ در حالی که، راهیابی خطا در اجتهادهای پیامبر اکرم  با عصمت مطلق ایشان منافات دارد.

    کلیدواژگان: شریعت، اجتهاد، اجتهاد نبی (ص)، پیامبر اکرم (ص)
  • سید قوام الدین حسینی سیاهکلرودی* صفحات 48-71
    براساس متون دینی، وساطت فیض یکی از شیون ولایت باطنی پیامبران و امامان است. برای درکی نزدیک به واقعیت از واسطه فیض بودن پیامبر و امام و دوری از افراط و تفریط، باید چیستی و مبانی آن را به درستی شناخت. در این نوشتار، با تکیه بر متون دینی و با اشاره به سخنان متکلمان، حکیمان الهی و به ویژه عرفای اسلامی، تفسیری از چیستی و برخی از مبانی مهم واسطه فیض بودن پیامبر و امام بیان کرده ایم. وساطت فیض در پیامبر و امام ماهیتی حقیقی دارد. اولیای الهی این مقام را به واسطه حقیقت مجرد و نوری خود دارا هستند. این مقام برای آنان در زندگی دنیا با رسیدن به بالاترین مقامات ولایت فعلیت می‎یابد. پیامبر و امام هدف نهایی آفرینش هستند و ظهور اشیا، کسب کمالات وجودی و بازگشت آنان به سوی حق، به واسطه وجود آنان انجام می‎گیرد. وحدت و صرافت وجود حق تعالی، لزوم وساطت برای ظهور حق تعالی در مرتبه اسما و فعل، جامعیت انسان کامل و توانایی برای ولایت و تقرب به حق تعالی از مبانی مهم آن است.
    کلیدواژگان: فیض، وساطت در فیض، فیض مقدس، اسم اعظم، ولایت، ولایت باطنی
  • مصطفی ورتابی کاشانیان* صفحات 72-89
    قدر مشترک تعاریف مذاهب گوناگون این است که غلو به معنای تجاوز از حد شرعی در مدح یا ذم دیگری است و به واسطه این تعریف، سلفیان شیعه را به جهت اعتقاد به عصمت اهل بیت علیهم السلام متجاوز از حدود شرع و غالی می خوانند؛ حال آنکه در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و بر پایه داده های کتابخانه ای سعی می شود اثبات گردد قرآن و سنت بیانگر مشروع بودن چنین اعتقادی است؛ برای نمونه آیه تطهیر و آیه مشهور به اولی الامر و احادیثی که ذیل این آیات در منابع معتبر روایی اهل سنت و کتب مورد اعتماد سلفیان قید شده،حاکی از این مسیله است. بنابراین اصل اعتقاد شیعه در بحث عصمت، متکی به منابع شرع مقدس اسلام است و موضوعا از عنوان غلو خارج می شود؛ اما در بحث مصداق معصوم باید ادله منکران و مثبتان در این خصوص بررسی شود و بر فرض که شیعه در تعیین مصداق به اشتباه رفته باشد، این مسیله نمی تواند سبب غلو شیعه باشد.
    کلیدواژگان: اتهام غلو، عصمت اهل بیت، سلفیان، آیه تطهیر، آیه اولی الامر
  • اسدالله کرد فیروزجایی* صفحات 90-105

    دین مقدس اسلام آخرین دین آسمانی است که برای هدایت بشر ارزانی داشته شده است و فهم آن برای عموم انسان ها به ویژه مسلمانان امری لازم شمرده می شود. برخی در سایه عقل بسندگی، با نگرش تجددگرایانه مبتنی بر نظریه هرمنوتیک فلسفی به فهم اسلام می پردازند که پژوهش در عیارسنجی آن از اهمیت جدی برخوردار است (اهمیت). با توجه به گسترش این نوع نگاه به فهم اسلام، وجود انحراف و چالش در فهم صحیح آن منتفی نیست (مشکل)؛ ازاین رو این پرسش مطرح می شود که مبنا و عیار فهم تجددگرایان از اسلام و منبع آن یعنی وحی چیست (سوال). گمان بر آن است که آنان وحی را در مقام نزول، فاقد الفاظ خاص و غیرمکتوب و محتوای آن را تجربه وحیانی پیامبر می دانند و اسلام را متاثر از شرایط زمان می دانند و از همین رو به تاریخی نگری به آن قایل اند. (فرضیه). این مقاله توانسته با ابزار کتابخانه ای و با روش توصیفی تحلیلی (روش) به سنجش فهم تجددگرایانه از اسلام با تاکید بر اندیشه حامد ابوزید بپردازد (هدف) و به این نکته اشاره کند که وحی با لفظ عربی از سوی خدا نازل شده و محتوای آن نیز عین کلام خداوند است و نگره تاریخی به اسلام، ضمن تقدس زدایی از آن موجب محدودیت هایی می شود که با ذات اسلام همخوانی ندارد (یافته).

    کلیدواژگان: تجددگرایی، وحی، اسلام، ابوزید، تاریخی نگری
  • محمدتقی رکنی لموکی* صفحات 106-126

    ارتباط پدیده وحی با تاریخ قرآن کریم بسیار وثیق است؛ زیرا از طریق وحی الهی است که آیات قرآن به انسان های برگزیده اعلام و به واسطه آنان به گوش سایر انسان رسیده است. از این رو، پژوهش در فهم دقیق وحی، بازشناسی و تحلیل معنا و ماهیت آن دارای اهمیت است. از آنجایی که وحی در قرآن دارای معانی متفاوتی است، امکان دارد همین موجب خلط شود و برخی در ماهیت آن شک کنند. تا وحی را در اندازه تجربه نبوی تنزل دهند و رابطه آن دو را این همانی بدانند. فرض این نوشتار بر آن است که وحی سخن خداوند است با بشر نه تجربه نبوی. واژه وحی در قرآن وجوه تمایز و اشتراکی دارد که بررسی و فهم آنها می تواند کمک شایانی در اثبات این فرضیه داشته باشد. این مقاله توانسته است با ابزار کتابخانه ای و با روش تحلیل آیات متفاوت در معنای وحی به سنجش فهم معانی واژه وحی در قرآن بپردازد و سپس با تمسک به دلایل نقلی و عقلی، اثبات کند که انگاره این همانی وحی با تجربه دینی از اساس باطل است. از این رو، بدست می آید که نگره تجربه انگاری وحی فرضیه ای ناصواب است.

    کلیدواژگان: نبوت، وحی، وحی رسالی، وحی غیر رسالی، پیام الهی، تجربه دینی
|
  • Mahdi Khoshdooni * Pages 11-32
    Understanding how the Prophet was inspired and communicated with God has always been a concern of theologians. On the other hand, the hadiths in the narrated sources are data that can be used as a source of knowledge in explaining and understanding religious issues. One of the applications of these sources is the stages and levels of revelation of the verses of the Holy Quran to the Messenger of God. In the present article, by means of descriptive and analytical methods, the narrations of Imami hadith sources about the process of revelation by the angel have been studied. By explaining and analyzing the narrations, it is obtained that the process and stages of the revelation of the Holy Qur'an are mostly mediated and its beginning is from God, followed by the mediator of revelation, and until its last stage, that is, the writing of the revelation with the spelling of Gabriel is far from any human intervention. One of the results obtained by comprehensively examining and resolving the contradictions and differences of all narrations about the process of revelation is that it is not only Gabriel who is the mediator and bearer of revelation, but other intermediaries existed before the revelation was delivered to him. Gabriel is only the last mediator of revelation, and other mediators also have a role and influence in this process which is often overlooked, and in this article, their existence is proven and their stages and levels are specified. Other questions about and around it have also been answered. Understanding and proving this fact indicates the existence of an important and protected process that prevents the immunity of revelation from any intrusion.
    Keywords: Revelation process, Messenger of God, Angels, Gabriel, Israfil
  • Ali Karshenas * Pages 33-47

    “Prophetic ijtihad” is a challenging issue among Sunni thinkers that has its roots in the early history of Islam. The ijtihad of the Prophet means that the Holy Prophet (PBUH) ruled in some cases based on his personal opinion and ijtihad. Due to the opposition of a large number of scholars to this issue, the main question of this article is whether the Holy Prophet inferred the rules of Sharia based on his ijtihad or not? Our hypothesis is that according to the explicit verses of the Holy Qur'an, any ruling and word of the Holy Prophet is based on divine revelation and he never ruled on the basis of opinion and ijtihad. The finding of this article is that based on the convincing Quranic reasons and the narration of the issue of ijtihad of the Prophet, it is considered a rejected thing. This is because a mujtahid is not infallible and may make mistakes. However, finding error in the ijtihads of the Holy Prophet contradicts his absolute infallibility.

    Keywords: Sharia, Ijtihad, ijtihad of the Prophet, the Holy Prophet
  • Sayyid Qawamudeen Hosseini Siahklorudi * Pages 48-71
    According to religious texts, the mediation of grace is one of the matters of the esoteric guardianship of the Prophets and Imams. In order to have a close understanding of the mediation of the grace of the Prophet and the Imam and to avoid excesses, one must know what it is and its foundations. In this article, relying on religious texts and referring to the sayings of theologians, divine sages and especially Islamic mystics, we have given an interpretation of what and some important principles through the grace of the Prophet and the Imam. The mediation of grace of the Prophet and the Imam has a natural reality. The saints hold this position due to their abstract and enlightened truth. This position becomes relevant for them in the life of the world by reaching the highest actuality of guardianship. The Prophet and the Imam are the ultimate goal of creation, and the emergence of things, the attainment of existential perfections, and their return to the truth are accomplished through their existence. The unity and subtlety of the existence of God Almighty, the necessity of mediation for the manifestation of God Almighty in the order of names and action, the comprehensiveness of the perfect man and the capability for guardianship and proximity to God Almighty are among its important foundations.
    Keywords: Grace, mediation in grace, holy grace, great name, guardianship, esoteric guardianship
  • Mustafa Vertabi Kashanian * Pages 72-89
    The common denominator of the definitions of different sects is that exaggeration means exceeding the shari'ah limit in praise or vilification, and through this definition, the Shi’ah are called transgressors by the Salafis for believing in the infallibility of the Ahl al-Bayt (AS). However, in this article, a descriptive-analytical method based on library data tries to prove that the Qur'an and Sunnah indicate the legitimacy of such a belief. As an example, the verse of purification and the famous verse known as the Ulul Amr verse, and the hadiths that are mentioned below these verses in the authentic sources of Sunni narration and books trusted by the Salafis, indicate this issue. Therefore, the principle of Shi’ah belief in the discussion of infallibility is based on the sources of the holy shari'ah of Islam and the subject is removed from the title of exaggeration, but in the discussion of infallible example, the arguments of the deniers and the affirmers in this regard should be examined. This issue cannot be the basis of making the Shi’ah exaggerators.
    Keywords: Accusation of exaggeration, infallibility of Ahl al-Bayt, Salafis, purification verse, verse of Ulul Amr
  • Assadollah Kurd Firoozjaei * Pages 90-105

    The noble religion of Islam is the last heavenly religion that has been given cheaply to guide humanity, which is considered necessary for the general public, especially Muslims. Some, in the shadow of reason, suffice to understand Islam with a modernist approach based on the theory of philosophical hermeneutics, the research of which is of great importance in its measurement. (Importance) Due to the spread of this view of understanding Islam, the existence of deviation and challenge in understanding it correctly is not ruled out. (Problem) Hence, the question arises as to what is the basis and standard of modernists' understanding of Islam and its source, revelation? (Question) It is thought that they consider inspiration as a revelation, without specific and unwritten words and its content as the revelatory experience of the Prophet (PBUH) and consider Islam to be influenced by the conditions of the time; and for this reason, they believe in historiography of it. (Hypothesis) This article has been able to use a library tool and descriptive-analytical style (method) to measure the modernist understanding of Islam with emphasis on the thought of Hamid Abu Zayd (purpose) and to point out that revelation in Arabic from God has been revealed and its content is the same as the word of God, and the historical view of Islam, while desecrating it, causes limitations that are not in line with the essence of Islam (found).

    Keywords: modernism, inspiration, Islam, Abu Zaid, Historiography
  • MuhammadTaqi Rukni Limuki * Pages 106-126

    The history of the Holy Qur'an has a complete connection with the phenomenon of “revelation.” Why so is that the revelation of the verses of the noble Qur'an was only in this way, and receiving the heavenly message which is a kind of connection between the chosen and distinguished man with the unseen world, was fulfilled with “revelation.” Therefore, research is important in understanding revelation, recognizing and analyzing its meaning and nature accurately. The fact that revelation has different meanings in the Qur'an, it may lead to confusion of concepts and some may even doubt its nature and reduce revelation to the level of prophetic experience and consider the relationship between the two as the same. The premise of this article is that revelation is God's word to mankind, not prophetic experience. The word “revelation” in the Qur'an has distinctions and commonalities, the study and understanding of which can be of great help in proving this hypothesis. This article has been able to measure the understanding of the meanings of the word “revelation” in the Qur'an with the help of library tools and by analyzing different verses in the meaning of revelation. Then it is proven with narrative and rational reasons that the idea that [scriptural] revelation is similar to religious experience is fundamentally false. Hence, it is concluded that the empiricist view of revelation is a hypothesis of error.

    Keywords: prophecy, revelation, Scriptural revelation, Non-Scriptural revelation, Divine Message, religious experience