فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 30 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی حافظی*، حمید رفیعی هنر، عباس آینه چی صفحات 1-17
    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل مفهومی ساختاری مرکزیت بخشی نابهنجار به خود در منابع اسلامی و بررسی میزان روایی آن بود. نخست با رویکردی کیفی در قسمت جمعآوری متون و رسیدن به متون برگزیده، از روش حوزه های معنایی و در قسمت تحلیل متون، از روش تحلیل محتوای کیفی سیه و شانون (2005) به شیوه تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد؛ بدین منظور سه مرحله کدگذاری انجام و 526 کد در مرحله کدگذاری باز، 74 کد محوری در مرحله اول، 15 کد محوری در مرحله دوم، 3 کد انتخابی به عنوان مقوله عمده و یک مقوله هسته مرکزی شناسایی و مدل مفهومی سازه مرکزیتبخشی نابهنجار به خود ترسیم گردید. سپس در رویکردی کمی با به کارگیری روش ارزیابی نظرات کارشناسان، شاخص روایی محتوایی مدل از یازده متخصص به روش نمونه گیری هدفمند سنجیده شد. یافته های پژوهش نشان داد که سازه مرکزیتبخشی نابهنجار به خود دارای چهار مولفه خودرضایتی، خودبرتری، خودنمایشی و خودفزونی، 36 نشانه، شش شرط علی (عدم شناخت خود یا جایگاه آن، عدم شناخت خداوند یا جایگاه او، خوددوست داری ذاتی، خودکم بینی، علاقه ذاتی به دیده شدن، بی نهایت طلبی ذاتی) و یازده پیامد می باشد.
    کلیدواژگان: خود، خودمحوری، خودخواهی، خودشیفتگی، روان شناسی اسلامی
  • محمد زمان کامکار، محمدمهدی شمسایی*، عطیه گلبینی مفرد، روح الله براتیان صفحات 19-32
    هدف از این پژوهش مقایسه نگرش به خداوند، نگرش به خود و نگرش به دیگران در مبتلایان به اسکیزوفرنی، دوقطبی و افسردگی بود. پژوهش حاضر به صورت کیفی انجام شد. جامعه آماری شامل بیماران با تشخیص اسکیزوفرنی، دوقطبی و افسردگی بستری در محدوده زمانی بهار و تابستان 1396 بیمارستان 5 آذر گرگان بودند. از جامعه مذکور تعداد 15 نفر از هر گروه با روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب و با در نظر گرفتن سن، تاهل و جنسیت همتا شدند. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و فرم مصاحبه نیمه ساختاریافته براساس متغیرهای تحقیق بود. مصاحبه‎ها تا رسیدن به غنای مورد نظر و اشباع داده ادامه یافت. نتایج نشان داد افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نسبت به مبتلایان افسردگی و اسکیزوفرنی، نگرش بهتری نسبت به خداوند داشتند و افراد مبتلا به افسردگی نیز نسبت به مبتلایان اسکیزوفرنی از نگرش بهتری نسبت به خداوند برخوردار بودند. افراد مبتلا به افسردگی نسبت به مبتلایان به اسکیزوفرنی و دوقطبی، نگرش بهتری نسبت به خود و دیگران داشتند و افراد مبتلا به دوقطبی نسبت مبتلایان اسکیزوفرنی نیز از نگرش بهتری نسبت خود و دیگران برخوردار بودند. نتایج گویای وجود بخش‎های سالم این مبتلایان در نگرش نسبت به خداوند، خود و دیگران است که ارتباط و اتحاد درمانی با این بخش‎های سالم و توانمندی‎های درونی می‎تواند هزینه فایده درمان را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: آسیب، درمان، سلامت، نگرش، اختلال
  • فاطمه نیکوئی*، مسعود جان بزرگی صفحات 33-51
    با توجه به اینکه بیماری قلبی یکی از شایع‎ترین بیماری‎های مزمن است که تحت تاثیر آشفتگی‎های هیجانی قرار دارد، تعدیل این هیجان ها در بهبودی وضعیت بیمار نقش اساسی دارد، هدف از این پژوهش بررسی اثر مداخله چندبعدی معنوی بر کورتیزول بزاقی، ادراک بیماری و آشفتگی‎های روان شناختی بیماران جراحی بای‎پس عروق کرونری بود. مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و طرح پیش‎آزمون−پس‎آزمون با پیگیری یک ماهه و سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش بیمارانی بودند که جراحی پیوند عروق کرونر داشتند و به مرکز بازتوانی بیمارستان قلب تهران مراجعه کردند. سی نفر به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه  قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه 21DASS−، کیت کورتیزول بزاقی و ادراک بیماری IPQ−R بود. گروه آزمایش طی ده جلسه 90 دقیقه‎ای در معرض متغیر مستقل (مداخله چندبعدی معنوی) قرار گرفت. جهت تحلیل داده‎ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته‎ها نشان می‎دهد که بین میانگین مقیاس‎های پیش‎آزمون، پس‎آزمون و پیگیری، ادراک بیماری (168/211F=، 001/0>p)، کورتیزول بزاقی (436/89F=، 001/0>p)، استرس (196/251 F=،001/0>p)، اضطراب (896/209F=، 001/0>p) و افسردگی (042/143F=، 001/0>p) تفاوت معنا‎داری بین گروه آزمایش و گروه کنترل وجود دارد؛ بنابراین با توجه به نتایج پژوهش می‎توان ادعا کرد که مداخله چندبعدی معنوی بر کورتیزول بزاقی، ادراک بیماری و آشفتگی‎های روان شناختی بیماران موثر بوده است.
    کلیدواژگان: درمان چندبعدی معنوی، ادراک بیماری، آشفتگی‎های هیجانی
  • احسان فدائی، محمد کاویانی*، محمد امینی تهرانی صفحات 53-70

    هدف پژوهش حاضر ارایه «الگوی مفهومی انگیزش مبتنی بر قرآن» با بررسی مفاهیم استخراج شده از قرآن کریم بود. سوال اصلی پژوهش عبارت بود از: «الگوی مفهومی انگیزش قرآن بنیان چیست؟». این پژوهش از نوع تحقیقات بنیادی−توسعه‎ای به شمار می‎رود و روش کیفی مورد استفاده در این پژوهش، «تحلیل محتوای کیفی» بود که در آن متن آیات کل قرآن (جامعه آماری) بررسی و مضمون های مربوط به «الگوی مفهومی انگیزش» به عنوان نمونه (بالغ بر 2700 آیه) شناسایی شد. سپس با مراجعه به تفاسیر، طبقه بندی مفهومی، کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت و محقق در راستای ارایه الگویی جامع پس از کدگذاری به سه مضمون پایه اعم از «علی»، «ساختاری» و «پیامدی» رسید. یافته ها در بخش مضمون علی متشکل از مقوله وادارنده بیرونی و درونی 29 مولفه، بازدارنده بیرونی و درونی با 16 مولفه طراحی شد. در مضمون ساختاری دو مقوله شناختی با 4 مولفه اصلی و تمایلات رفتاری با 11 مولفه ارایه و در مضمون پیامدی در مقوله های فردی 9 مولفه، خانوادگی 5 و اجتماعی 10 مولفه طراحی شد. روایی و اعتبار این الگو در مرحله اولیه توسط هفده نفر از کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت. مقدار cvr و cvi نشان دهنده روایی محتوایی این الگوی مفهومی است. نتایج نشان داد الگوی مفهومی انگیزش قرآن بنیان با مفهوم انگیزش در روان شناسی معاصر از حیث ماهیت، مبانی روان شناختی، ساختارهای شناختی−رفتاری، عوامل موثر و روش سنجش متفاوت است.

    کلیدواژگان: الگو، انگیزش، قرآن بنیان، تحلیل محتوای کیفی
  • رضا پیامی*، حجت الله فراهانی صفحات 71-88

    هدف این پژوهش تبیین ویژگی‎های سرشتی روان انسان در قرآن است. این پژوهش به این پرسش می‎پردازد که قرآن چه مواردی را به‎ عنوان ویژگی ‎های سرشتی روان انسان معرفی می‎کند. روش به کار رفته در این پژوهش تحلیل مضمون بود که براساس آن نخست مفاهیم، سپس زیرمقولات و پس از آن مقولات مربوطه از قرآن گردآوری شد؛ بدین‎ ترتیب مشخص شد که نه می‎توان انسان را یکسره منفی تحلیل کرد و نه محدودیت‎های او را نادیده گرفت، بلکه انسان متشکل از سه زوج مقوله «خداگرایی فطری−شح»، «دارای بهترین روان ممکن−بی‎ثباتی شناختی، هیجانی و رفتاری» و «استعداد کمال−سوءاستفاده از خرد» است که به ترتیب «کمال‎ طلبی دوسویه»، «صیانت نفس» و «خرد و اختیار برآمده از آن» تبیین‎گر رابطه‎ این زوج مقوله‎ های امتیازی−محدودیتی می‎باشند. با توجه به آنکه «بی‎ثباتی شناختی، هیجانی و رفتاری» بیشترین تکرار را در میان مقولات دارد، توجه ویژه به این محدودیت انسانی لازم به نظر می‎رسد.

    کلیدواژگان: روان‎شناسی اسلامی، روان‎شناسی قرآن‎بنیان، انسان‎شناسی قرآنی، تحلیل مضمون
  • مجتبی غفاری*، رحیم میردریکوندی، محمدرضا احمدی صفحات 89-104

    این پژوهش با هدف ساخت پرسشنامه اولیه موفقیت امام جماعت مسجد براساس منابع اسلامی انجام شد. بر این اساس روش پژوهش، روش تحلیل محتوا و روش پیماشی بود که پنجاه نفر از ایمه جماعت موفق به صورت تصادفی با روش خوشه ای انتخاب شدند. برای بررسی روایی محتوا، مولفه ها و گویه های پرسشنامه از نظر شش نفر از کارشناسان متخصص در نماز و تبلیغ و کارشناسان روان شناسی استفاد شد که محاسبه ضریب کندال نشان دهنده میزان توافق کارشناسان خبره در مورد موافقت گویه ها با مستندات اسلامی و نحوه دلالت آنهاست. جهت محاسبه روایی این پرسشنامه، همبستگی هر گویه با نمره کل محاسبه و گویه هایی تایید شد که همبستگی بالایی 3/0 با نمره کل دارند؛ همچنین برای بررسی اعتبار پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ 83/0 و همبستگی بین دونیمه پرسشنامه محاسبه شد که نتایج نشان دهنده اعتبار بالای پرسشنامه می باشند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، اعتبار، روایی، موفقیت، امام جماعت، مسجد
  • امین ترحمی اصل*، سید ایمان قطب، محمدرضا سالاری صفحات 105-124

    مسلمانان همخوان با زمینه‎ های اعتقادی−فرهنگی، خدمات روان‎ شناختی ویژه‎‎ای را طلب می‎کنند؛ همچنین تفاوت مبانی اسلامی با مبانی روان‎شناسی لزوم تاسیس «مکتب‎ روان‎شناسی‎ اسلامی» را قطعی می‎کند. بررسی چرایی مکتب به تسهیل نقد و بررسی با یکپارچه شدن ضرورت‎ها، مشخص شدن جهت حرکت و نیز انصراف یا اطمینان علاقه مندان از ادامه این مسیر کمک می‎کند؛ همچنین کثرت داده ‎ها در این موضوع، پژوهشی با روش مرور نظام‎مند و متاسنتز را ضروری می‎سازد. «مرور نظام‎مند» روش قاعده‎ مندی برای یافتن همه اطلاعات موجود در یک موضوع خاص می باشد. «متاسنتز» روشی است که با تلفیق نتایج پژوهش ‎های کیفی، تفاوت‎ها و شباهت‎ های آنها با هم مقایسه می‎شود. نتیجه مرور نظام‎مند این پژوهش شناسایی 37 نشریه و 33 استاد بود که از بررسی آرشیو و آثار ایشان 60 کتاب، 700مقاله، 18میزگرد استخراج شد؛ پس از حذف اسناد نامرتبط؛ 3کتاب، 14مقاله، 7مصاحبه و 14میزگرد با روش فراترکیب؛ تلخیص، کدگذاری، دسته‎ بندی، یکپارچه‎ سازی و بازنویسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که به چرایی دو دسته پاسخ داده شده است: «کاستی ‎های روان‎شناسی» و «درونداشت‎های مکتب‎ روان‎ شناسی‎ اسلامی». کاستی‎ های روان‎شناسی در شش‎ سرفصل «وجود سوگیری»، «خطای مبانی»، «ناسازگاری فرهنگی اعتقادی»، «محدودیت و انحصار روشمندی»، «ناکارآمدی»، «ارزش‎مداری» قرار می‎گیرد. درونداشت‎ها نیز در پنج سرفصل «فرصت‎ های روان‎شناسی موجود»، «وجود معارف روان‎شناختی دینی»، «لزوم تحقق رویکرد جامع و واحد»، «جامعه‎ سازی اسلامی» و «منافع بومی‎ سازی» است.

    کلیدواژگان: روان شناسی اسلامی، مکتب، مرور نظام‎مند، متاسنتز، مطالعات روان‎شناسی با رویکرد
|
  • Mojtaba Hafezi *, Hamid Rafieihonar, Abbas Ayenehchi Pages 1-17
    The aim of this study was to develop a structural conceptual model of abnormal self-centeredness in Islamic sources and to examine its validity. First, with a qualitative approach, in the section of collecting texts and reaching selected texts, the method of semantic domains and in the section of text analysis, the method of qualitative content analysis of Siah and Shannon (2005) were used as the method of contractual content analysis. For this purpose, three coding steps were performed and 526 codes were identified in the open coding stage, 74 pivot codes in the first stage, 15 pivot codes in the second stage, 3 selected codes as the main category and 1 central core category; And the conceptual model of the abnormal centralization structure was drawn. Then, in a quantitative approach, using the method of evaluating the opinions of experts, the content validity index of the model from 11 experts was measured by purposive sampling. Findings showed that the structure of abnormal centralization has 4 components (self-satisfaction, self-superiority, self-expression and self−exaggeration), 36 signs, 6 causal conditions (not knowing self or its place, not knowing God or His place, intrinsic self-control, self-doubt, intrinsic interest To be seen is inherently infinite) and 11 consequences.
    Keywords: self, Self−centrism, selfishness, narcissism, Islamic psychology
  • Mohammadzaman Kamkar, Mohammadmehdi Shamsaee *, Atiye Golbinimofrad, Ruhollah Baratian Pages 19-32
    The purpose of this study was to compare comparative attitudes toward God, attitudes toward self and attitudes toward others in patients with schizophrenia, bipolar disorder and depression. The present study was conducted qualitatively. The statistical population was patients diagnosed with schizophrenia, bipolar disorder and depression hospitalized in the spring and summer period of 2018 Azar 5 hospitals in Gorgan. From the mentioned population, 15 people from each group were selected by available sampling method and matched by considering age, marriage and gender. The research tools included a checklist of demographic information and a semi-structured interview form based on the research variables, the validity of which was reviewed and confirmed by supervisors and consultants. The results showed that people with bipolar disorder had a better attitude toward God than people with depression and schizophrenia and people with depression had a better attitude toward God than people with schizophrenia. The results indicate the existence of healthy parts of these patients in the attitude towards God, self and others, that communication and therapeutic alliance with these healthy parts and inner capabilities can improve the cost-benefit of treatment.
    Keywords: injury, treatment, health, Attitude, disorder
  • Fatemeh Nequee *, Masud Janbozorgi Pages 33-51
    The aim of this study was to investigate the effect of multidimensional spiritual intervention on salivary cortisol. Perception of the disease and psychological disturbances of patients with coronary artery bypass graft surgery. The study was a quasi-experimental study with a control group and a pre-test-post-test design with one-month and three-month follow-up. The statistical population of this study includes patients who had coronary artery bypass graft surgery and referred to the Rehabilitation Center of Tehran Heart Hospital. Thirty subjects were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The instruments of this study were the 21DASS-questionnaire, salivary cortisol kit and IPQ-R disease perception. The experimental group was exposed to the independent variable (multidimensional spiritual intervention) in 10 sessions of 90 minutes. Multivariate analysis of covariance and SPSS software were used to analyze the data. The results show that between the mean scales of pre-test, post-test and follow-up, disease perception (F = 211,168, p <0.001), salivary cortisol (F = 89.43, <0.001) p), stress (F = 251.191, p <0.001), anxiety (F = 209.896, p <0.001) and depression (F = 143.04, p <0.001) significant difference between There is an experimental group and a control group. Therefore, according to the results of the study, it can be claimed that multidimensional spiritual intervention of salivary bercortisol, disease perception and psychological disorders of patients have been effective.
    Keywords: Multidimensional spiritual therapy, Perception of illness, Emotional disturbances
  • Ehsan Fadaei, Mohammad Kaviani *, Mohammad Amini Tehrani Pages 53-70

    The aim of this study was to present "a conceptual pattern of Quran-based motivation". This pattern was obtained from reviewing the concepts extracted from interpreters' interpretations. The main question was that: what is a conceptual pattern of Quran-based motivation? This study was a basic-developmental research, and its methodology was a qualitative content analysis. All verses of Quran (the population) were reviewed and the themes related to a conceptual pattern of motivation were identified as the sample (over 2700 verses). By referring to the interpretations, conceptual categorization and open, axial, and selective coding were done. To achieve a comprehensive pattern, the researchers reached the three basic themes of "causal", "structural", and "consequential" after coding the data. The causal theme included internal and external compelling category (29 items), and internal and external inhibitory category (16 items). Two cognitive categories (4 items) and behavioral tendencies (11 items) in the structural theme, and personal (9 items), family (5 items), and social (10 items) categories were designed in the consequential theme. In the first stage, the validity and reliability of this pattern were examined by 17 experts. The value of CVR and CVI confirmed the content validity of this conceptual pattern. The results showed that the conceptual pattern of Quran-based motivation is different from the concept of motivation in contemporary psychology in terms of nature, foundations, structure, factors, and methodology.

    Keywords: pattern, Motivation, Quran-based, qualitative content analysis
  • Reza Payami Golhin *, Hojjatollah Farahani Pages 71-88

    The purpose of this research is to explain the natural attributes of human psyche from the view of Quran. The main question is that: which things does Quran introduce as the natural attributes of human psyche? Using the theme analysis, this research extracted the related concepts, sub-categories, and categories from the view of Quran. According to the findings, humans cannot be considered bad in general, and their limitations cannot also be ignored. Humans consist of three pairs of categories: "innate godliness-Shah", "having the best possible psyche-cognitive, emotional, and behavioral instability", and "talent for perfection-abuse of wisdom", which the followings are, respectively, the explainers of the relationship among these privilege-restriction pairs of categories: "two-sided perfectionism", "self-preservation", and "wisdom and the authority derived from it". Since "cognitive, emotional, and behavioral instability" has the most frequency among other categories, this human limitation needs to be paid a special attention.

    Keywords: Islamic psychology, Quran-based psychology, Quranic anthropology, Theme Analysis
  • Mojtaba Ghafari *, Rahim Mirerdikundi, MohammadReza Ahmadi Pages 89-104

    This study aimed to develop a preliminary questionnaire for the success of the Congregational Imam of the mosque based on Islamic sources. So, the research method was content analysis and survey method so that 50 successful imams were randomly selected by cluster sampling method. To evaluate the validity of the content, components, and items of the questionnaire the views of six experts in psychology and prayer were taken. The result of Kendall coefficient indicates the agreement degree of experts on items with Islamic data and the way of their implies. To evaluate the validity of this questionnaire, the correlation of each item with the total score was calculated and items with a high correlation of 0.3 with the total score were confirmed. Also, to check the validity of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient 0.83 and the correlation between the two sides of the questionnaire was calculated; the results show the high reliability of the questionnaire.

    Keywords: Questionnaire, Credibility, validity, success, Imam, mosque
  • Amin Tarahomiasl *, Seyed Iman Ghotb, Mohamadreza Salarifar Pages 105-124

    Muslims with cultural-belief backgrounds demand special psychological services; moreover, the different between Islamic fundamentals and psychology fundamentals needs to establish a school called "Islamic psychology". Studying the why of a school helps facilitate the criticism with the integration of the essentials, determine the direction of movement, and withdraw or make sure of continuing the path. In addition, a systematic research and meta-synthesis of studies is necessary because of the large amount of information in this field. "Systematic research" is a logical method to find all information in a specific field. "Meta-synthesis" is a method by which the differences and similarities of qualitative researches can be compared with combining their findings. In the stage of the systematic research, 37 journals and 33 masters were identified that after reviewing their works, 60 books, 700 papers, and 18 meetings were extracted. In the stage of meta-synthesis, after deleting unrelated documents, 3 books, 14 papers, 7 interviews, and 14 meetings were summarized, coded, categorized, integrated, and rewritten. According to the results, there are two answers for the why of Islamic psychology school: "the shortages of psychology" and "the contents of Islamic psychology school". The shortages of psychology are placed in six headings: bias, error of foundations, cultural-belief incompatibility, methodology limitation, inefficiency, and value-centeredness. The contents are also placed in five headings: available psychological opportunities, religious psychological knowledge, the need to realize a comprehensive and unique approach, Islamic socialization, and benefits of localization.

    Keywords: Islamic psychology, School, systematic research, meta-synthesis, psychological studies with an Islamic approach