فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
پیاپی 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه ایمانیان، سیامک طهماسبی، اکبر بیگلریان، منصوره کریم زاده* صفحات 9-21
    مقدمه

    کودکان تحت تاثیر محیط فیزیکی و اجتماعی قرار می گیرند، لذا توجه به فضاهای آموزشی ضرورت دارد و لازم است محیط مدارس در راستای حمایت از کودکان ارزیابی شوند. با توجه به خلاءهایی که در ارزیابی محیط مدارس وجود دارد، این پژوهش به ارزیابی محیط مراقبتی مدارس ابتدایی غیردولتی شهر تهران  بر اساس ابزاری جامع پرداخته است. در مطالعه توصیفی - پیمایشی پیش رو، ارزیابی از جامعه 530 مدرسه ابتدایی غیر دولتی تهران که به صورت خوشه ای چند مرحله ای 65 مدرسه  انتخاب شدند با ابزار مقیاس رتبه بندی محیط مراقبت سن مدرسه (SACERS)، با تعیین نمره 5 به عنوان سطح معیار انجام شد. تحلیل آماری توسط نرم افزار  SPSS23 به روش t تک نمونه ای و تحلیل درصد تجمعی صورت گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که مدارس در شاخص های فضا و تجهیزات، بهداشت و ایمنی، فعالیت ها، ساختار برنامه با اختلاف معناداری پایین تر از  میانگین معیار (میانگین 5) بودند و وضعیت مطلوبی نداشتند. در شاخص های تعاملات و رشد و ارتقاء کارکنان با اختلاف معناداری بالاتر از میانگین معیار بودند. شاخص مرتبط با کودکان با نیازهای ویژه با استاندارد لازم اختلاف معنادار نداشتند و از وضعیت مطلوبی برخوردار بودند. عدم آگاهی متولیان آموزش و پرورش و والدین نسبت به اهمیت دوران اوان کودکی، عدم آگاهی و توجه به محیط مراقبتی مدارس، فقدان ابزاری جامع برای ارزیابی و نظارت ناکافی بر مدارس و عوامل اقتصادی می توانند به عنوان عوامل احتمالی استاندارد نبودن محیط مراقبتی مدارس باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط مراقبتی، مدارس ابتدایی، یادگیری
  • زهره موسی زاده*، معصومه حسین زاده صفحات 23-39
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه بهزیستی جامع و عملکرد خانواده در مادران دارای کودکان مبتلا به اختلالات عاطفی درون نمود با مادران دارای کودکان عادی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری آن را مادران کودکان دارای اختلال عاطفی درون نمود و مادران کودکان عادی مشغول به تحصیل در مقطع ابتدایی منطقه 4شهر تهران در سال تحصیلی 1397-98تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر شامل 30نفر از مادران کودکان دارای اختلال عاطفی درون نمود و 30نفر از مادران کودکان عادی بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور غربالگری دانش آموزان از پرسشنامه اختلالات رفتاری عاطفی آخنباخ (1978) و جهت جمع آوری داده ها از مقیاس بهزیستی جامع کیز و ماگیارمو (2003) ،SWS و پرسشنامه عملکرد خانواده) 1980،FAD استفاده شد. جهت آزمون فرضیه ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین بهزیستی جامع و عملکرد خانواده در این دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. مادران دارای کودکان مبتلا به اختلالات عاطفی درون نمود در مقایسه با مادران دارای کودکان عادی، از بهزیستی جامع پایینتری در همه مولفه های آن شامل بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی برخوردارند. همچنین مادران دارای کودکان مبتلا به اختلالات عاطفی درون نمود در مقایسه با مادران دارای کودکان عادی از عملکرد خانواده پایین تری در کلیه مولفه های آن شامل حل مشکل، نقش ها، همراهی عاطفی، درگیری عاطفی، کنترل رفتار و عملکرد کلی برخوردارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، توجه به بهزیستی هیجانی، روانشناختی و بهزیستی اجتماعی مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال عاطفی درون نمود می تواند بر ارتقاء سطح سلامت روان و بهبود عملکرد خانواده آن ها موثر واقع گردد. همچنین نتایج این پژوهش میتواند به منظور آگاهی بخشی به مدیران و مربیان و ارتقاء سطح خدمات مشاورهای در مدارس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی جامع، عملکرد خانواده، اختلال عاطفی درون نمود، بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی، بهزیستی اجتماعی
  • سامان مفاخری باشماق*، سیامک طهماسبی صفحات 41-62
    مقدمه

    کودکان از آسیب پذیرترین گروه های جامعه هستند و خطر تعرض افراد گوناگون در خانواده یا اجتماع، همواره آن ها را تهدید می کند. یکی از خطرات بالقوه در مورد کودکان، کودک آزاری است. کودکان آزار دیده، عواقب و آثار منفی فراوانی را از جمله در حیطه های گوناگون اجتماعی، تحصیلی، خانوادگی، شغلی و روانی و عصب_زیستی تجربه می کنند. علی رغم همه مداخلات و درمان های موجود، اما جبران همه آسیب های وارده امری دشوار خواهد بود، بنابراین بنا به آنچه مطالعات علمی نشان داده اند، بهترین اقدام، پیشگیری از وقوع این آسیب است، و لازمه این امر شناسایی عوامل خطرساز است، که در مقاله حاضر به این مهم پرداخته شده است.

    روش

    روش پژوهش در مقاله حاضر مطالعه مروری سیستماتیک می باشد. بدین صورت که با جستجو در متون چاپ شده در برخی از پایگاه های اطلاعاتی خارجی، نسبت به جمع آوری یافته های مطالعات موجود و طبقه بندی آن ها تا سال 2020اقدام گردید.

    یافته ها

    بصورت کلی عوامل خطرآفرین در کودک آزاری در چهار دسته قرار می گیرند: .1ویژگی های کودک .2محیط خانه .3ویژگی های والدین .4محیط اجتماعی. و هر کدام از این موارد به درجات مختلف و با توجه سایر عوامل زمینه ای بر رشد کودک اثرگذار خواهند بود.

    نتیجه گیری

    با توجه تاثیرات منفی و بلندمدت کودک آزاری بر ابعاد مختلف سلامتی کودک لازم است تا از طریق برنامه ریزی های کلان بتوان در همه ابعاد با این موضوع مقابله کرد و لازمه این امر مشارکت فعال و یکپارچه در سطوح بین نهادی خانواده، نظام آموزش و پرورش آموزش و پرورش، رسانه ها، سیستم های قانون گذاری و نظارتی، نظام های درمانی و مراقبتی، اورژانس های اجتماعی و مراکز حمایتی و بازپروری است.

    کلیدواژگان: اهمال، پیشگیری، فشار روانی، کودکآزاری، عوامل خطرساز
  • زهره عباسی* صفحات 63-80
    مقدمه

    اضطراب جدایی کودکان یکی از اختلالاتی است که فعالیتهای تحصیلی و سازگاری اجتماعی را تحت تاثیر قرار میدهد، لذا شناسایی عوامل موثر بر این اختلال، هدف پژوهش بود. پژوهش از نوع همبستگی و تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با روش تحلیل مسیر از نوع مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. از جامعه مادران دارای کودک 6 و 7ساله دختر و پسر شهر قم نمونه آماری 620 زوج مادر-کودک با روش نمونه گیری طبقه ای وخوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت NEO، مقیاس سنجش دلبستگی کودک، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار کودک و پرسشنامه علایم مرضی کودکان استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل و برازندگی مناسب مدل تایید شد. شاخص برازش نسبی برابر 0/726و شاخص برازش افزایشی بالاتراز 0/9 بود. درمدل استاندارد، رابطه علی معناداری در دو مسیر «شخصیت مادر» و متغیرهای میانجی «دلبستگی» و «طرحواره های ناسازگار» کودک و در نهایت روی متغیر وابسته یعنی «اضطراب جدایی» مشاهده شد. یافته ها نشان دهنده تاثیر منفی و مستقیم «شخصیت مادر» بر «سبک دلبستگی» کودک است که «سبک دلبستگی کودک» به عنوان متغیر میانجی با ضریب 0/34 تاثیر بیشتری نسبت به «طرحواره های ناسازگارکودک» بر «اضطراب جدایی کودک» داشت. «شخصیت مادر» بر «طرحواره های ناسازگارکودک» و در نهایت بر متغیر وابسته تاثیر مثبت و مستقیم نشان داد.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی کودکان، شخصیت مادر، سبک دلبستگی، طرحواره های ناسازگار
  • سینا سازگاری، علیرضا محمدی آریا*، سیامک طهماسبی، پوریا رضا سلطانی صفحات 81-100
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله از طریق همسالان بر کاهش نشانه های اختلالات رفتاری و افزایش مهارت های اجتماعی در کودکان پیش دبستانی منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی 97-98 بود.

    روش پژوهش:

     مطالعه به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، گروه گواه و پیگیری دوماهه و جامعه آماری 132نفر از دانش آموزان پیش دبستانی منطقه 3شهر تهران در سال تحصیلی 97-98انجام شد. پس از نمونه گیری در دسترس و مشخص شدن حجم نمونه 40نفری، فرم معلم مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) توسط مربیان برای کودکان تکمیل شد و افرادی که نمره لازم جهت شرکت در پژوهش داشتند به تفکیک جنسیت به طور تصادفی در دو گروه (آزمایش و کنترل) هر کدام (10پسر و 10دختر) تقسیم شدند. کودکان گروه آزمایش، شش هفته به مدت 12جلسه 20دقیقه ای در طرح مداخله از طریق همسالان شرکت کردند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ها به روش تحلیل کوواریانس حاکی از کاهش معنادار در نشانه های اختلالات رفتاری و افزایش معنادار در مهارت های اجتماعی کودکان در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که مداخله از طریق همسالان به واسطه شکل گیری تعامل بین فردی مثبت و ارایه تقویت توسط همسال و یادگیری اجتماعی، منجر به تقویت رفتارهای مثبت توسط گروه همسالان و یادگیری مهارت های اجتماعی می شود، از این طرح می توان به عنوان روشی مفید و موثر برای کودکان در معرض مشکلات رفتاری و همچنین پیشگیری از بروز مشکلات جدی تر در سال های بالاتر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مداخله از طریق همسالان، مشکلات رفتاری، مهارتهای اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • سید محمدحسین جوادی*، طاهره آذری ارقوان، عاطفه نجفی زاده صفحات 101-118
    مقدمه

    توجه به استانداردها و رویکردهای علمی موجود در پرورش کودکان یکی از شاخص های بررسی و ارزیابی اقدامات و فعالیت های سیستم پرورش کودکان می باشد. رشد و تکامل یکپارچه کودکان نگاهی یکپارچه به حقوق کودکان است و از ابعاد مختلف تمامی نیازهای کودکان زیر 8سال را مورد توجه قرار می دهد. بر این اساس هدف اصلی از این پژوهش بررسی متون آیین نامه های مهدهای کودک بر اساس شاخص های رشد و تکامل یکپارچه کودکان است تا از این طریق شاخص های مغفول مانده شناسایی و در آینده مورد توجه بیشتری قرار گیرند.

    روش

    با توجه به ماهیت پژوهش از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 17مورد آیین نامه تاسیس، اداره و انحلال مهدهای کودک، دستورالعمل های آموزشی، بهداشتی، واگذاری و مصوبات سازمان بهزیستی کشور از سال 1362تا سال 1394است. ابزار اصلی پژوهش فهرست وارسی تحلیل محتوا بر اساس شاخص های IECDبوده است. به منظور تعیین و تامین روایی فهرست وارسی تحلیل محتوا از روش روایی محتوایی و نظر متخصصان استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس شاخص های اصلی IECD شامل: بهداشت و سلامت، تغذیه، مراقبت، آموزش و حمایت والدین بررسی کلیه متون ذکر شده نشان داد، توجه به چهار شاخص اول به میزان کافی صورت گرفته است اما به بعد پنجم یعنی حمایت والدین که امروزه به عنوان یکی از مهم ترین ابعاد مورد توجه برنامه های جهانی رشد و تکامل قرار می گیرد توجه کافی صورت نگرفته است. همچنین نتایج نشان میدهد، در رابطه با شاخص بهداشت و سلامت به بعد جسمانی و فیزیکی توجه بیشتری شده در حالی که توجه به سلامت روانی و اجتماعی کودکان کمتر مورد توجه بوده است. در بعد مراقبت نیز همین رویه حاکم است. در بعد تغذیه بیشتر به بعد سلامت غذا توجه شده و کمتر غنی بودن و کامل بودن تغذیه کودکان پرداخته شده است و نکته آخر اینکه کودکان با ویژگی های خاص (مانند معلولین جسمی- حرکتی و یا ذهنی) مورد توجه این متون نبوده است.

    بحث:

     با توجه به اینکه آیین نامه ها، دستورالعمل ها و مصوبات نقش محوری و تعیین کننده در اتخاذ رویکردهای اجرایی در مهدهای کودک را دارند. و نیز با عنایت به اینکه هدف اصلی برنامه IECDیکپارچه سازی ابعاد مختلف رشد و تکامل کودکان است؛ لذا می بایست جهت ایجاد تغییرات پایدار در جامعه در این زمینه، کار را ابتدا از عرصه سیاستگذاری های کلان آغاز و سپس به ارزشیابی در سطوح اجرایی پرداخت.

    کلیدواژگان: رشد و تکامل یکپارچه کودکان، آئین نامه ها، تحلیل محتوا
|
  • Masoumeh Imanian, Siyamak Tahmasebi, Akbar Biglaryan, Mansoureh Karimzadeh* Pages 9-21

    Introduction and Purpose :

    Children are affected by the physical and social environment, so it is necessary to pay attention to educational spaces and it is necessary to evaluate the school environment in order to support children. Due to the gaps in the evaluation of the school environment, this study evaluates the care environment of non-governmental primary schools in Tehran based on a comprehensive tool. Research method In the present descriptive-survey study, evaluation of 65 schools from the community of 530 non-governmental primary schools in Tehran, which as multistage clusters were selected using the School Age Care Environment Rating Scale (SACERS) tool, with a score of 5 was Performed as a cutting line. tatistical analysis was performed by SPSS.23 software using one-sample t-method and cumulative percentage analysis. Findings Findings of this study showed that schools in space and equipment indices health and safety, activities, program structure with significant differences They were lower than the average of the criterion (mean 5) and did not have a favorable condition. In the interaction indices and employee promotion with a significant difference above the standard mean. Indices related to children with special needs did not differ significantly from the required standard and were in good condition. Conclusion and discussion Lack of awareness of education authorities and parents about the importance of early childhood, lack of awareness and attention to the school care environment, lack of comprehensive tools for assessing and inadequate monitoring of schools and economic factors can be possible causes of non-standard school care environment.

    Keywords: assessment, care environment, elementary schools, learning
  • Zohreh Mousazadeh*, Masoumeh Hosseinzadeh Pages 23-39
    Objective

    The aim of this research was to compare the comprehensive well-being and family functioning in mothers with emotional disorders children and mothers with normal children.

    Method

    This study was causal-comparative and its statistical population included mothers of children with emotional disorders and mothers of normal children. Using random sampling, we selected 30 mothers of children with internal emotional disorder and 30 mothers of normal children in primary school in the 4th district of Tehran in the academic year 1397-98. The Akhenbach Emotional Behavioral Disorders Questionnaire (1978); Keys Comprehensive Welfare Scale (SWS, 2003) and the Family Functioning Questionnaire (FAD, 1980) were used to screen students. Analysis of information obtained from the questionnaire with multivariate analysis of variance (MANOVA) through spss-v19 software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between comprehensive welfare and family functioning in these two groups. Mothers with emotional disorders children have lower comprehensive welfare in all its components, including emotional well-being, psychological well-being and social well-being, compared to mothers with normal children. Also, mothers of emotional disorders children have lower family performance in all its components compared to mothers with normal children, including problem solving, maps, emotional companionship, emotional conflict, behavior control and overall performance.

    Conclusion

    Attention to emotional, psychological and social well-being of mothers of children with emotional disorders can be effective in promoting mental health and improving family performance. Also, the results of this study can be used to inform School principals and educators and improve the level of counseling services in schools provide counseling.

    Keywords: Comprehensive Welfare, Family Functioning, Intrinsic Emotional Disorder, Emotional well-being, Psychological well-being, Social well-being
  • Saman Mafakheri Bashmaq*, Siyamak Tahmasebi Pages 41-62
    Introduction

    Children are one of the most vulnerable groups in society, and the danger of harassing different people in the family or community always threatens them. One of the potential risks to children is child abuse. Abused children experience many negative consequences, including in various social, educational, family, occupational, psychological, and neurobiological areas. Despite all available interventions and treatments, It is difficult to compensate for all the damage. Therefore, according to scientific studies, the best way to deal with is to prevent the occurrence of this trauma, and this requires identifying the risk factors, which is discussed in this article.

    Research Methodology

    The research method in this article is a systematic review study. Such that after searching the texts published in some of foreign databases, the findings of existing studies were collected and classified by 2020.

    Results

    In general, the risk factors involved in child abuse fall into four categories:1.Child characteristics 2.Home environment 3.Parent characteristics 4.Social environment. And each of these factors affects the child's development in varying degrees and according to other factors.

    Conclusion

    Considering the negative and long-term effects of child abuse. It is necessary to deal with this issue in all its dimensions through the comprehensive Planning. And this requires active and integrated participation at the interinstitutional levels of the family, the education system, the media, the legislative and regulatory systems, the health care systems, the social emergencies, and the support and rehabilitation centers.

    Keywords: Child Abuse, Neglect, Prevention, Risk Factors, Stress
  • Zohreh Abbasi* Pages 63-80

    Goal:

     Separation Anxiety is one of the disorders which affects in children ’s educational activities and also in their social adjustment, so, the purpose of this study was identifying factors affecting this disorder.

    Method

    This study is correlation type and data analysis were performed in this research by path analysis method of structural equation modeling. From the community of mothers with 6 and 7 year old girls and boys statistical sample of 620 mother-child pairs from Qom city were selected by stratified and cluster sampling method. To collect data, NEO Five-Factor Personality test, Children maladaptive Schema Questionnaire, and Child Symptom Inventory were used.

    Results

    Data was analyzed by using of structural equations modeling, and was approved by Using structural equation modeling analysis and appropriate fitness model was approved. Comparative fit index was equal to 0.726 and incremental fit index was higher than 0.9, respectively. In the standard model, the causal relationship means between two paths "mother’s personality" and children’s mediator variables "Attachment" and "maladaptive schemas" and finally on the dependent variable, the "separation anxiety" was seen. Results show the direct negative impact of "Mother’s personality" on "child attachment style" which "The attachment of the child" as a mediator variable by a factor of 0.34 had more impact with respect to "children maladaptive schemas". "Mother’s personality" shows positive and direct impact on the "children maladaptive schemas" and finally on the dependent variable.

    Keywords: Separation Anxiety in Children, The Mother’s Personality, Attachment Style, Children Maladaptive Schemas
  • Sina Sazegari, Alireza Mohammadiarya*, Siyamak Tahmaseb, Pouriya Rezasoltani Pages 81-100
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Peer Mediated Intervention on reducing the symptoms of behavioral disorders and increasing social skills in preschool children in District 3 of Tehran in the 97-98 academic year.

    Methods

    The study was conducted by quasi-experimental method with pre-test, post-test, control group and two-month follow-up and the statistical population of 132 male and female preschool students in Tehran's 3rd district in the 97-98 academic year. After available sampling and determining the sample size of 40 people, the Social Skills Rating Scale-teacher form (Gersham and Elliott, 1990) was completed by educators for children and those who had the required score to participate in the study were randomly divided into two experimental and control groups by gender (10 boys and 10 girls in each group). The children in the experimental group participated in the Peer Mediated Intervention plan for 12 weeks and 12 sessions in 20 minutes.

    Results

    The results of the covariance analyzes showed a significant decrease in the symptoms of behavioral disorders and a significant increase in social skills of children in the experimental group compared to the control group in the post-test and follow-up phase.

    Conclusion

    Since Peer-Mediated Intervention leads to the reinforcement of positive behaviors by peer groups and learning social skills through the formation of positive interpersonal interaction and reinforcement by peers and social learning, this plan can be used as a effective and useful method for children who are at risk of behavioral problems as well as preventing the occurrence of more serious problems in older years.

    Keywords: Peer Mediated Intervention, Behavioral Problems, Social Skills, PreschoolChildren
  • Seyed MohammadHossein Javadi*, Tahereh Azari Arghun, Atefeh Najafizadeh Pages 101-118
    Background

    IECD is an integrated view on children’s rights and concerns the needs of children under 8. This approach is based on the fact that childhood is the most crucial phase of personal growth and development. The main purpose of this study is an investigation on kindergartens ‘regulations based on IECD indexes.

    Materials and Methods 

    Qualitative content analysis is applied in this research. Statistical population is considered as 17 cases of regulations about establishing, managing and dissolving kindergartens; educational and health guidelines and welfare organization acts from 1983 to 2015. The main tool of the research is the checklists of content analysis based on IECD indexes.

    Results 

    The investigation on mentioned texts based on the main indexes IECD, including health, nutrition, care, education and parent support revealed that the first four indexes received consideration, but the fifth index i.e. parents support is neglected. Also it was found out that physical aspects received more consideration in health index while children’s mental and social health are neglected. This is also true about children’s care. In the aspect of nutrition, all emphasis is on food safety and issues such as the richness of food and consistent nourishment are overlooked. The last point is that children with special characteristics such as physical, movement or mental disabilities are not considered in these texts.

    Conclusion

    The main purpose of IECD programme is integrating different aspects of children growth and development, so first we have to run macro policy and then measure executive levels.

    Keywords: Integrated Early Childhood Development, Regulations, Content Analysis