فهرست مطالب

سلامت و آموزش در اوان کودکی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1402)

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن فرجوند، زهره ترابی*، مجید شهبازی صفحات 1-14
    مقدمه

    مهدکودک یکی از مکان هایی است که خلاقیت کودک در آن ها پرورش می یابد. یکی از راهکارهایی که موجب افزایش رشد خلاقیت در کودکان می گردد؛ ایجاد محیط تعاملی و منعطف در مهدکودک هاست. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف فراهم سازی زمینه رشد و ارتقای خلاقیت کودکان در محیط آموزشی مهدکودک ها، به شناسایی ویژگی های فضاهای تعاملی موجود در این نوع فضاها می پردازد تا بتواند به نحوه تاثیر آن ها بر رشد خلاقیت در کودکان دست یابد.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش که از نوع کاربردی و ازنظر روش انجام، توصیفی - پیمایشی است، سه ویژگی فضای کودک اعم از «کنجکاوی»، «بازی» و «تخیل» و سه ویژگی مهم فضای تعاملی اعم از «انعطاف پذیری»، «پیچیدگی و تنوع پذیری»، «تحریک پذیری»، با 23 مولفه از طریق پرسشنامه محقق ساخته ای که بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تهیه شده، در سال 1401 موردنظرسنجی قرارگرفته است. جامعه آماری پژوهش مربیان 35 مهدکودک منتخب در نیاوران تهران به تعداد 426 مربی می باشد که بر اساس فرمول کوکران نمونه آماری آن برابر با 202 نفر می گردد. تجزیه وتحلیل داده ها پس از گرداوری اطلاعات حاصل از توزیع پرسشنامه ها و واردکردن آن ها در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان از وجود رابطه معنادار بین سه ویژگی مهم فضاهای تعاملی و رشد خلاقیت کودکان دارد، لذا فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر اینکه «ایجاد فضاهای تعاملی بر رشد خلاقیت کودک تاثیرگذار است» مورد اثبات قرار می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد استفاده از فضاهایی که انعطاف پذیر بوده و موجب کنجکاوی کودک می شود، تحریک حواس پنج گانه، استفاده از مصالح متنوع نظیر لاستیک ها، تنه های درختان بریده شده در فضای بازی، استفاده از رنگ های مختلف در کف، سقف، بدنه ها و مبلمان ها، استفاده از آب به صورت فواره، آب نما، دیوار آب و جوی در اطراف فضای بازی کودکان، ایجاد تعلق خاطر و توجه به تجربه های فردی و جمعی مخاطب در طراحی محیط تعاملی به افزایش تعامل کودک، محیط، رشد خلاقیت کودک و تعاملی شدن محیط کمک نماید.

    کلیدواژگان: خلاقیت، انعطاف پذیری فضا، فضای تعاملی، مهدکودک، تنوع پذیری فضا
  • مهدی قلیچی*، ابوالفضل رشیدی احمد آبادی صفحات 15-26
    زمینه و هدف

    هدف اصلی از انجام این پژوهش علی- مقایسه ای، مقایسه رشدزبان و ارتباط اجتماعی در کودکان دختر و پسر 4 تا 6 سال مهدکودک های استان قم بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع پژوهش های تحلیلی آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش علی- مقایسه ای شامل کلیه دختران و پسران 6-4 ساله مهدکودک های استان قم بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به شرح زیر استفاده شد. از بین چهار ناحیه آموزشی استان قم دو ناحیه و از بین مهدهای این نواحی 10 مهدکودک به صورت تصادفی انتخاب شدند. از هر مهدکودک 30 نفر مورد آزمایش قرار گرفتند. معیارهای ورود به پژوهش عبارت بودند از: کودکان حاضر در برنامه آموزشی مهدکودک که مشکلات رفتاری، ذهنی و گفتاری ندارند و زبان مورد استفاده در گفتار کودک باید فارسی باشد، البته ممکن است کودک به زبان دیگری نیز مسلط باشد.. ضمنا والدین فرزندان و همچنین خود کودک باید برای انجام آزمایشات رضایت داشته باشند. معیارهای ترک پژوهش عبارت بودند از: نارضایتی والدین (کودکان گروه نمونه با استفاده از آزمون رشد زبانی Told-p.3 با گرفتن آزمون از کودک و خرده مقیاس ارتباط اجتماعی آزمون رشد شناختی نیوشا، ارزیابی شدند. ارتباطات اجتماعی و حرکت در کودکان فارسی زبان با پرسش از مادران کودکان داده های به دست آمده از تکمیل پرسشنامه ها پس از جمع آوری با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون میانگین گروه های مستقل با شاخص t و یک استفاده شد. از روش تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    مقادیر میانگین های دوگروه در رشدزبان، حاکی از این بود که در خرده آزمون اصلی: واژگان ربطی، میانگین نمره های پسران از دختران بالاتراست. حال آنکه، در خرده آزمون اصلی: درک دستوری، میانگین نمره های دختران از پسران بالاتر است. و تفاوت میانگین نمرات دختران و پسران سنین 4 تا 6 سال در متغیر ارتباط اجتماعی معنادار نیست.

    نتیجه گیری

    در تبیین نتایج در رشدزبان، تفاوت مشاهده شده را می توان به تفاوت های جنسیتی در ساختارهای مغزی و تناسب و تطابق محیط با تفاوت های دو جنس نسبت داد. در مورد عدم تاثیر جنسیت در روندتحول ارتباط اجتماعی، احتمالا متغیرهای مختلف ازقبیل تغییرات اجتماعی، بافت های فرهنگی و ایجاد فرصت های آموزشی یکسان، اثربخشی یادگیری اجتماعی و ارتباط با هم سالان، در این نتیجه موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ارتباط اجتماعی، رشدزبان، مهدکودک
  • زاهد فرجی*، شاهین نصری صفحات 27-47
    زمینه و هدف

    کلاس های شش پایه در بین کلاس چندپایه بیشترین تعداد پایه و از لحاظ سن دانش آموزان بیشترین تنوع سنی را داراست. به همین دلیل در این پژوهش در صدد بازنمایی تجارب معلمانی هستیم که در سال تحصیلی 1401-1400 در کلاس های شش پایه شهرستان سنندج مشغول تدریس بودند.

     روش پژوهش:

     پژوهش کیفی و راهبرد آن پدیدارشناسانه است. معلمان به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. گردآوری داده ها و فرآیند مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافت. پس از ضبط مصاحبه ها، متن آن ها تهیه شده و قبل از تحلیل، متن مصاحبه رویت مصاحبه-شونده رسیده است و سپس با استفاده از نرم افزار مکس کیودا، کدهای باز، مفاهیم و مضامین استخراج گردید.  

    یافته ها

    یافته ها شامل سه مضمون اصلی و یازده مفهوم می باشد که عبارت است از:  فرآیند آموزش (راهبردهای مدیریتی کلاس، فرصت ها، راهکارهای تسهیل تدریس و چالش ها)، معلم (موانع، قابلیت، موارد مطلوب و چندنقشی بودن معلم) و دریافت کنندگان آموزش (فراگیران، والدین، عوامل محیطی) می باشد. 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد با توجه شرایط ویژه و چند نقشی معلم و کم امکاناتی و دور بودن کلاس های شش پایه، لازم است توجه ویژه ای به این معلمان شده و مشوق های خاصی برایشان در نظر گرفته شود تا معلمان توانمند تدریس این کلاس های ویژه را در نظر گیرند و هم چنین لازم است امکانات مدرسه افزایش یابد. تجدید نظر در محتوای مکتوب و اهداف آموزشی کلاس های چندپایه و علی الخصوص شش پایه از مواردی که باید به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شش پایه، چندپایه، تدریس، مدارس روستایی
  • مهرناز خداوردیان، سمیه کشاورز*، اسماعیل شیری صفحات 49-63
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس همدلی، شناخت اجتماعی و مهارت های ارتباطی با نقش واسطه ای فنوتایپ گسترده اتیسم در بین والدین کودکان اتیستیک انجام گردید.. روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی و به لحاظ تحلیل داده ها از نوع توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل والدین کودکان اتیستیک شهر تهران و قزوین در سال 1402 بود که از بین آن ها 200 والد (با استناد به دیدگاه صاحب نظران) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی (هودسن، 1992)، مقیاس بهره همدلی (بارون کوهن، 2003)، مقیاس ذهن خوانی از طریق چشم ها (بارون کوهن، 2001)، پرسشنامه مهارت های ارتباطی (کویین دام، 2004) و مقیاس اتیسم بهر بزرگسال (بارون کوهن، 2001) گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده توسط روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار AMOS تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برازش مدل مفهومی پیشنهادی، مورد تایید قرار گرفت. بررسی مسیرهای مستقیم ارتباط متغیرهای مورد بررسی نشان داد که متغیرهای همدلی، شناخت اجتماعی و مهارت های ارتباطی با رضایت زناشویی رابطه دارد. همچنین نتایج بررسی مسیرهای غیرمستقیم نشان داد که فنوتایپ گسترده اتیسم در ارتباط بین متغیرهای همدلی، شناخت اجتماعی و مهارت های ارتباطی با رضایت زناشویی در والدین کودکان اتیستیک نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با تایید مدل پیشنهادی نشان داد که والدین کودکان اتیستیک به دلیل مشکلاتی که در حوزه همدلی، شناخت اجتماعی و مهارت های ارتباطی دارند، در رابطه زوجی خود چالش هایی را تجربه می کنند و در نتیجه رضایت زناشویی پایین تری را گزارش می کنند.

    کلیدواژگان: همدلی، رضایت زناشویی، شناخت اجتماعی، مهارت های ارتباطی، فنوتایپ گسترده اتیسم
  • صدیقه یعقوبی مالکی، سید عبدالله حجتی*، سهراب یزدانی صفحات 65-86
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر مهارت های اجتماعی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی خواندن انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش کیفی می باشد.  در تدوین الگو، جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مقالات علمی معتبر در زمینه ناتوانی خواندن بود که باتوجه به جست و جوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی، بر اساس معیارهای ورود مقالات علمی شناسایی و در نهایت بر اساس معیارهای خروج مقالات پژوهشی برای تحلیل نهایی انتخاب می شوند. برای گردآوری، گزارش و ثبت اطلاعات پژوهش های اولیه، از فرم کاربرگ طراحی شده توسط محقق استفاده شد. تحلیل یافته ها با استفاده از الگوی هفت مرحله ای سنتزپژوهی مارش (1991) و روش های کدگذاری باز و محوری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مقالات علمی معتبر در زمینه مهارت های اجتماعی بود  که باتوجه به جست و جوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی، براساس معیارهای ورود، مقالات علمی شناسایی و در نهایت بر اساس معیارهای خروج 52 تحقیق پژوهشی برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های حاصل از سنتزپژوهی از تحلیل کیفی استفاده شد. در تحلیل کیفی به تعیین مقوله ها، تعیین نوع ارتباطات مقوله ها، تقلیل و ساده کردن متن، کشف ارتباط بین مفاهیم و مقوله ها، کدگذاری ارتباطات، ترسیم نتایج و نتیجه گیری پرداخته شد. برای تعیین اعتبار الگوی تدوین شده، از فرمول نسبت روایی محتوا و مقدار تعیین شده در جدول لاوشه براساس تعداد مشارکت کنندگان در آزمون استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر به تدوین الگوی برنامه درسی مبتنی بر مهارت های اجتماعی در دانش آموزان دارای اختلال خواندن پرداخته شد. این الگو شامل 12 مهارت اجتماعی است. در آموزش هر مهارت 6 هدف عمده تعریف شد که دانش آموزان باید به این اهداف نایل می آمدند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشانگر الگوی مطلوب برنامه درسی مبتنی بر مهارت های اجتماعی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی خواندن با میزان روایی 87/0 بود.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، برنامه درسی مبتنی بر مهارت های اجتماعی، ناتوانی خواندن
  • طیبه عابدین، صادق تقی لو*، پروانه قدسی، مهدی دوایی صفحات 87-101
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی نظم جویی شناختی و بهزیستی روانشناختی با توجه به نقش میانجی گری ذهن آگاهی در دانش آموزان دوره متوسطه تهران انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی با توجه به تعداد متغیرها بر روی یک نمونه 352 نفری انجام شد که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از میان دانش آموزان مقطع متوسطه دوم منطقه 2 شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 انتخاب شدند. پرسشنامه های تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004)، بهزیستی روان شناختی ریف (2002) و ذهن آگاهی فرایبورگ (2006) اجرا شدند و داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در سطح معناداری 0.01> P توسط نرم افزار AMOS و SPSS ورژن 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    مدل ساختاری پیش بینی بهزیستی روانشناختی بر اساس نظم جویی شناختی هیجان با میانجی گری ذهن آگاهی در دانش آموزان با داده های گردآوری شده، برازش قابل قبول و مطلوبی داشت (0.01> P). بنابراین نظم جویی شناختی هیجان با میانجی گری ذهن آگاهی، بهزیستی روانی را در دانش آموزان دوره متوسط تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط مثبت و معنادار بهزیستی روانشناختی با نظم جویی شناختی هیجان و تایید نقش میانجی ذهن آگاهی، مدارس می توانند با استفاده از کارگاه های مهارت زندگی، محیط های آموزشی را به گونه ای برنامه ریزی کنند که با افزایش سطح ذهن آگاهی، امکان به کارگیری مهارت های مثبت نظم جویی شناختی هیجان، برای دانش آموزان فراهم شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ذهن آگاهی، نظم جویی شناختی هیجان، دانش آموزان
  • سولماز سلیمانخان، رضا جوهری فرد*، فرییا حافظی صفحات 103-118
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضربا هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی با رویکرد دلبستگی بر خودتنظیمی و تاب آوری دانش آموزان پسر با نارسایی توجه -بیش فعال اجرا شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش، از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی بوده که از نوع نیمه آزمایشی دارای پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه  و دوره پیگیری دو ماهه می باشد. جامعه آماری  پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر 9تا 11 ساله دوره ابتدایی که به دلیل داشتن نشانه های اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی در سال تحصیلی 1402-1401 به مراکز مشاوره و روانشناسی مراجعه کردند، تشکیل می دهند. برای انتخاب نمونه تحقیق، تعداد20  نفر برای هر گروه به شکل نمونه گیری  هدفمند انتخاب شده و به شکل گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کانرز فرم والد، پرسشنامه راهبرهای یادگیری خودتنظیمی و مقیاس توانمندی های اجتماعی -هیجانی و تاب آوری استفاده شد. گروه آزمایشی تحت بازی درمانی با رویکرد دلبستگی (10 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری انجام شد. نتایج نشان دادند بازی درمانی با رویکرد دلبستگی به بهبود خودتنظیمی و تاب آوری در مرحله پس آزمون منجر می شود و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز منجر به بهبود خودتنظیمی و تاب آوری انجامید که نشان دهنده تداوم اثربخشی بازی درمانی با رویکرد دلبستگی بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، اجرای درمان بازی درمانی با رویکرد دلبستگی برای دانش آموزان با نارسایی توجه/ بیش فعالی می تواند موجب افزایش خودتنظیمی و تاب آوری در آنها شود.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه -بیش فعالی، خودتنظیمی، تاب آوری، بازی درمانی با رویکرد دلبستگی
  • خدیجه میرزازاده، منصوره شهریاری احمدی*، غزال اسکندر نژاد صفحات 119-128
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثر بخشی دو روش قصه گویی از طریق تصویرسازی و پانتومیم بر ناگویی هیجانی دانش آموزان دارای مشکلات شنوایی شکل گرفت.

    روش پژوهش: 

    تحقیق از نوع کاربردی و طرح پژوهش نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری  این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر  ناشنوا 14-7ساله منطقه 20  شهر تهران که در سال 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شد. از میان دانش آموزان 14-7 ساله به صورت در دسترس و هدفمند،  تعداد 24 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در  سه گروه  (8 نفر در گروه تحت آموزش قصه گویی از طریق تصویرسازی ذهنی، 8 نفر در گروه تحت آموزش با پانتومیم و 8 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. در این پژوهش از مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994)استفاده شد.

    یافته ها

    درپژوهش فوق ملاحظه می شود میانگین و انحراف استاندارد متغیرها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در گروه های آزمایش و کنترل گزارش شده است. و چنانچه مشاهده می شود ناگویی هیجانی در پس آزمون گروه های آزمایشی  کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تفاوت بین گروه های آزمایشی قصه گویی از طریق تصویرسازی و پانتومیم در دشواری در شناسایی احساسات معنادار نمی باشد. بدین معنا که هر دو روش در دشواری در شناسایی احساسات به یک اندازه موثر بوده اند. اما بین گروه های آزمایشی با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود  داشت که نشان می دهد قصه گویی از طریق هر دو روش  تصویر سازی و پانتومیم بر دشواری در شناسایی احساسات موثر و اثر بخش بوده است و منجر به کاهش آن گردیده است

    کلیدواژگان: : مشکلات شنوایی، قصه گویی، تصویر سازی، پانتومیم، ناگویی هیجانی
  • زهرا نازی زاده*، اعظم سادات سید برقی صفحات 129-141
    زمینه و هدف

    امید به تحصیل، اشتیاق به مدرسه وخودپنداره تحصیلی می توانند به شیوه های گوناگون پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهند. از این رو، هدف پژوهش حاضر پیش بینی پیشرفت تحصیلی بر اساس امید به تحصیل و اشتیاق به مدرسه، با میانجی گری خودپنداره تحصیلی در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش، همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پسر دوره ابتدایی منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402بود. که از بین آنها با توجه به دیدگاه تاباکنبک و فیدل (2001) که کمترین مقدار حجم نمونه برای مدلیابی معادلات ساختاری را200 نفر کافی دانسته اند، 240 دانش آموز پسر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. دانش آموزان پرسشنامه های امید به تحصیل خرمایی و کمری (1396)، اشتیاق به مدرسه وانگ، ویلت و ایکلز (2011) و خودپنداره تحصیلی سین چن (2004) تکمیل کردند؛ و پیشرفت تحصیلی بر اساس معدل نیمسال قبل دانش آموزان نیزمشخص شد. تجزیه و تحلیل داده ها در قالب تحلیل مسیر با نرم افزار ایموس 24 اانجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این بودکه شاخص های برازش مدل در محدوده مناسب قرار دارند که این بیانگر برازش مناسب مدل پژوهش بر داده ها است. ضریب مسیر کل بین امید به تحصیل و پیشرفت تحصیلی و همچنین ضریب مسیر کل بین اشتیاق به مدرسه و پیشرفت تحصیلی معناداراست. امید به تحصیل و خودپنداره تحصیلی 25 درصد متغیر پیشرفت تحصیلی و اشتیاق به مدرسه و خودپنداره تحصیلی 19 درصد از واریانس متغیر پیشرفت تحصیلی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    برای بهبود پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می توان با برنامه ریزی ها و به کارگیری تدابیر وبرگزاری کلاس های آموزشی در مدرسه میزان امید به تحصیل و اشتیاق به مدرسه و خودپنداره تحصیلی را در آنها تقویت نمود.

    کلیدواژگان: اشتیاق به مدرسه، امید به تحصیل، پیشرفت تحصیلی، خودپنداره تحصیلی
  • سجاد دهقان بنادکی* صفحات 143-152
    زمینه و هدف

    مشکلات رفتاری ازجمله اختلالات شایع، ناتوان کننده و افراطی دوران کودکی هستند که برای کودک و خانواده مشکلات زیادی را ایجاد می کند هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان مشکلات رفتاری کودکان با و بدون آسیب بینایی سن 3 تا 6 سال بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی و از نوع علی - مقایسه ای می باشد. نمونه پژوهش حاضر شامل 200 کودک دوره پیش دبستانی (در سنین 3-6) سال بود که از هر گروه 100 نفر (گروه کودکان با آسیب بینایی 100 نفر، گروه کودکان عادی هم 100 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند و همتاسازی مبتنی بر جنسیت در هر رده سنی (70 پسر و 30 دختر)، از میان کلیه کودکان دوره پیش دبستانی که به مراکز توان بخشی و پیش دبستانی ناحیه 1 شهر تهران مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. برای سنجش مشکلات رفتاری از مقیاس رفتار پیش دبستانی و کودکستان (PKBS) مرل (1994) استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش آماری تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی نمونه های مستقل برای دو گروه کودکان با آسیب بینایی و کودکان عادی بیانگر آن بود که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (05/0>P). بدین صورت که کودکان با آسیب بینایی نسبت به کودکان عادی مشکلات رفتاری بیشتری دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های آماری و تبیین یافته ها نشان می دهد که بین کودکان پیش دبستانی با و بدون آسیب بینایی ازنظر مشکلات رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد که این تفاوت می تواند ناشی از عدم مهارت های کافی در سازگاری کودکان با آسیب بینایی، فقدان نشانه های دیداری در این کودکان، خشم، عصبانیت و پرخاشگری به دنبال عدم پذیرش، انزوای اجتماعی کودکان با آسیب بینایی، سبک های فرزند پروری والدین دارای کودکان با آسیب بینایی که رفتار کودک را تحت تاثیر قرار می دهند، نوع نگرش والدین و عواطف منفی والدین، استرس والدینی، سبک والدگری کنترل کننده والدین دارای کودک با آسیب بینایی باشد که همگی باعث تشدید مشکلات رفتاری در کودکان با آسیب بینایی می شود.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، آسیب بینایی
|
  • Mohsen Farajvand, Zoherh Torabi*, Majid Shahbazi Pages 1-14
    Introduction

    Kindergarten is one of the places where children's creativity is nurtured. One of the solutions that increases the growth of creativity in children; Creating an interactive and flexible environment in kindergartens. Therefore, by identifying the characteristics of interactive spaces in kindergartens, the present research seeks to achieve how they affect the development of creativity in children.

    Research Method

    In this research, which is descriptive-surveillance in terms of practical type and method, three important characteristics of the child's space, including: "curiosity", "play" and "imagination", and three important characteristics of the interactive space, including: "flexibility”, "Complexity and Diversity", "Movability", with 23 components have been surveyed through a researcher-made questionnaire based on a five-point Likert scale, it has been surveyed in 2022. The statistical population of the research is the teachers of 35 selected kindergartens in Niavaran, Tehran, with the number of 426 teachers, which according to Cochran's formula, the statistical sample is equal to 202 people. Data analysis has been done after collecting the information obtained from the distribution of questionnaires and entering them into SPSS software using a sample t-test.

    Results

    Data analysis was done using one-sample t-test. The findings of the research show that there is a significant relationship between the three important features of interactive spaces and the development of children's creativity, so the research hypothesis that "the creation of interactive spaces affects the development of children's creativity" is proven.

    Discussion

    The results show that the use of spaces that are flexible and causes the child's curiosity, stimulation of the five senses, the use of various materials such as tires, cut tree trunks in the play space, the use of different colors in the floor, ceiling, and bodies. and furniture, the use of water in the form of fountains, fountains, water walls and atmosphere around the children's play space, creating belonging and paying attention to the individual and collective experiences of the audience in the design of the interactive environment to increase the interaction of the child, the environment, the development of the child's creativity and Making the environment interactive will help.

    Keywords: Creativity, space flexibility, interactive space, kindergarten, diversity of space
  • Mahdi Ghelichi*, Abolfazl Rashidi Ahmad Abadi Pages 15-26
    Background and Aim

    The main purpose of this causal-comparative research was to compare language development & social communication in 4-6 year old boys and girls in kindergartens in Qom province..

    Methods

    The current research was applied in terms of purpose and experimental analytical research in terms of method.The statistical population of this causal-comparative study included all 4-6-year-old boys and girls in kindergartens in Qom province. To select the sample, a multi-stage cluster sampling method was used as follows. Two districts were randomly selected from the four educational districts of Qom province, and 10 kindergartens were selected from among the kindergartens in these districts. 30 people from each kindergarten were tested. The criteria for entering the research were: children present in the kindergarten educational program, who do not have behavioral, mental, and speech problems, and the language used in the child's speech must be Farsi, although the child may also be fluent in another language. In addition, the parents of the children as well as the child himself should have the consent to take the tests. The criteria for leaving the research were: parents' dissatisfaction (The children of the sample group were evaluated using the Told-p.3 language development test by taking a test from the child, and the social communication subscale of the Nyusha cognitive development test, social communication and movement in Farsi-speaking children, by asking the children's mothers. The data obtained from completing the questionnaires were analyzed after collection using SPSS software package version 25. The mean test of independent groups with t index and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The average values of two groups in language development indicated that in the main sub-test: related vocabulary, the average scores of boys are higher than girls. However, in the main sub-test: comprehension of grammar, the average scores of girls are higher than boys. And the difference between the mean scores of boys & girls aged 4 to 6 years is not significant in the variable of social communication.

    Conclusion

    In explaining the results in language development, the observed difference can be attributed to gender differences in brain structures and the fit and compatibility of the environment with the differences between the two sexes. Regarding the lack of influence of gender in the evolution of social communication, various variables such as social changes, cultural contexts and the creation of equal educational opportunities, the effectiveness of social learning and communication with peers, have been influential in this result.

    Keywords: Social communication, language development, kindergarten
  • Zahed Faraji*, Shahin Nasri Pages 27-47
    Background and Aim

    The six-grade classes have the largest number of grades among the multi-grade classes and the most age diversity in terms of the age of the students. For this reason, in this research, we are trying to represent the experiences of teachers who were teaching in the sixth grade classes of Sanandaj city in the academic year of 2022-2021.

    Methods

    Qualitative research and its strategy is phenomenological. The teachers were selected purposefully. A semi-structured interview was used to collect data. Data collection and interview process continued until theoretical saturation. After recording the interviews, their text was prepared and before analysis, the interview text was seen by the interviewee, and then open codes, concepts and themes were extracted using Max Kyuda software.

    Results

    The findings include three main themes and eleven concepts, which are: the teaching process (classroom management strategies, opportunities, teaching facilitation strategies and challenges), the teacher (obstacles, capabilities, desirable and multi-role issues). being a teacher) and recipients of education (learners, parents, environmental factors).

    Conclusion

    The results of the research showed that considering the special conditions and multiple roles of the teacher and the lack of facilities and the remoteness of the sixth grade classes, it is necessary to pay special attention to these teachers and to consider special incentives for them, so that teachers capable of teaching this Consider special classes and it is also necessary to increase school facilities. Revising the written content and educational goals of multigrade classes, especially six grades, is one of the things that should be seriously put on the agenda.

    Keywords: six grades, multiple grades, teaching, rural schools
  • Mehrnaz Khodaverdian, Somayeh Keshavarz*, Esmaeil Shiri Pages 49-63
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of predicting marital satisfaction based on empathy, social cognition and communication skills with the mediating role of broad autism phenotype among parents of children with autism disorder.

    Methods

    The current research was descriptive-correlation and structural equations in terms of its fundamental purpose and in terms of data analysis. The statistical population of the present study included parents of autistic children in Tehran and Qazvin was in 2023, among whom 200 parents (based on the opinions of experts) were selected as the research sample using available sampling method. Data using whith marital satisfaction questionnaire (Hudson, 1992), empathy interest scale (Baron Cohen, 2003), mind reading scale through eyes (Baron Cohen, 2001), communication skills questionnaire (Queen Dam, 2004) and Autism in adults (Baron Cohen, 2001) was compiled. The collected data was analyzed by structural equation modeling (SEM) using AMOS software.

    Results

    The results showed that the fit of the proposed conceptual model was confirmed. Examining the direct paths of the relationship between the investigated variables showed that the variables of empathy, social cognition and communication skills are related to marital satisfaction. The results of investigating the indirect paths showed that the broad phenotype of autism plays a mediating role in the relationship between the variables of empathy, social cognition and interpersonal skills with marital satisfaction in parents of autistic children.

    Conclusion

    The present study confirmed the proposed model and showed that parents of autistic children experience challenges in their marital relationship due to the problems they have in the field of empathy, social cognition and communication skills and as a result report lower marital satisfaction.

    Keywords: empathy, marital satisfaction, social cognition, communication skills, broad phenotype of autism
  • Sidiqe Yaqoubi Maleki, Sayed Abdullah Hojati *, Sohrab Yazdani Pages 65-86
    Background and Aim

    The present research was conducted with the aim of designing a curriculum model based on social skills for students with reading disabilities.

    Methods

    The current research is a qualitative research. In formulating the model, the statistical population of this research included all valid scientific articles in the field of reading disability, which were identified based on the criteria for the inclusion of scientific articles and finally based on the criteria for the exclusion of research articles for the final analysis, according to a regular search in databases. be. A worksheet designed by the researcher was used to collect, report and record primary research information. The analysis of the findings was done using the seven-step synthesis research model of Marsh (1991) and open and axial coding methods. The statistical population of this research included all the valid scientific articles in the field of social skills, which were identified based on the entry criteria, according to the regular search in the databases, and finally, based on the exit criteria, 52 research studies were selected for the final analysis. Qualitative analysis was used to analyze the data obtained from synthesis research. In the qualitative analysis, the categories were determined, the types of connections between the categories, reducing and simplifying the text, discovering the relationship between concepts and categories, coding the connections, drawing the results and drawing conclusions were discussed. To determine the validity of the developed model, the formula of the content validity ratio and the value determined in the Lavshe table based on the number of participants in the test were used.

    Results

    In the present study, a curriculum model based on social skills was developed for students with reading disorders. This model includes 12 social skills. In teaching each skill, 6 major goals were defined that the students had to achieve.

    Conclusion

    The results of the research indicated the desirable pattern of the curriculum based on social skills in students with reading disabilities with a validity rate of 0.87.

    Keywords: social skills, curriculum based on social skills, reading disability
  • Tayebeh Abedin, Sadegh Taghiloo *, Parvaneh Ghodsi, Mehdi Davaei Pages 87-101
    Background and Aim

    The purpose of present study was to examine the causal relationship between Cognitive Emotion Regulation and psychological well-being, considering the mediating role of mindfulness in middle school students in Tehran.

    Methods

    This descriptive correlational study was conducted on a sample of 352 people using a multi-stage cluster sampling method among all the second grade high school students of the district 2, Tehran province, during the academic year, in 2020-21. data were collected using Gratz & Roemer’s difficulties in emotion regulation scale (DERS) (2004), Ryff’s Psychological well-being inventory (2002) and Freiburg Mindfulness Inventory (2006). The data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation and structural equation modeling, with AMOS and SPSS software version 24 at a significance level of P<0.01.  

    Results

    The structural model of predicting psychological well-being based on the Cognitive Emotion Regulation with the mediating role of mindfulness in students had a good fit with the collected data (P<0.01). Therefore, the cognitive emotion regulation through the mediation of mindfulness significantly explain the psychological well-being of middle school students.

    Conclusion

    Considering the positive significant relationship between psychological well-being and cognitive emotion regulation and confirming the mediating role of mindfulness, school admins can provide life skills workshops at educational environments, so by increasing the students’ level of mindfulness, enhance the possibility of using the positive skills of cognitive emotions regulation

    Keywords: Psychological well-being, mindfulness, cognitive emotion regulation, students
  • Solmaz Soleimankhan, Reza Johari Fard*, Fariba Hafezi Pages 103-118
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of play therapy with an attachment approach on self-regulation and resilience of male students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    In terms of the purpose of this research, it is an applied research, which is a semi-experimental type with a pre-test-post-test and a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the present study consists of all the 9-11-year-old male students of the elementary school who referred to counseling and psychology centers due to symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder in the academic year of 1401-1402.To select the research sample, 20 people were selected for each group in the form of a purposive random sample and randomly assigned to two experimental and control groups.In order to collect information, Connors Parent Form Questionnaire, Self-Regulatory Learning Leaders Questionnaire, and Social-Emotional Capabilities and Resilience Scale were used.The experimental group underwent play therapy with an attachment approach (10 sessions of 60 minutes).

    Results

    Data analysis was done using the statistical test of univariate analysis of covariance.The results showed that play therapy with an attachment approach leads to the improvement of self-regulation and resilience in the post-test phase And this effect in the follow-up phase also led to the improvement of self-regulation and resilience, which shows the continued effectiveness of play therapy with an attachment approach.

    Conclusion

    According to the results of the research, the implementation of play therapy with an attachment approach for students with attention deficit/hyperactivity disorder can increase their self-regulation and resilience.

    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder, self-regulation, resilience, play therapy with attachment approach
  • Khadijeh Mirzazadeh, Mansure Shahriariahmadi*, Chazal Eskandarnejh Pages 119-128
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of two storytelling methods through visualization and pantomime on the emotional dyslexia of students with hearing problems.

    Methods

    The research is of an applied type and an experimental research design and in the form of a pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this research includes all deaf female students aged 7-14 years old in District 20 of Tehran who were studying in 1400-1401. The sample used was selected based on the opinion and purpose of the sampling method. 24 students from 14 to 7 years old were selected in an accessible and targeted manner and randomly divided into three groups (8 people in the group of storytelling training through mental imagery, 8 people in the group under training with pantomime and 8 people in the control group) were replaced. In this research, the analysis of emotional dyslexia of Toronto (Bagby, Parker and Taylor, 1994) was used.

    Results

    In the research, it is reported that the deviation of the standards in the pre-test and post-test stages is reported in the experimental and control groups. And you can see that emotional ataxia has decreased in the post-test of the experimental groups. It means that both methods in identification were about the same size. But there was a significant difference between the experimental groups and the control group, which shows that the narration through both methods and pantomime over visualization has been effective in diagnosing the treatment and has become a reduction.

    Conclusion

    The results showed that the difference between the experimental groups of storytelling through illustration and pantomime is not significant in the difficulty in identifying emotions. This means that both methods have been equally effective in the difficulty of identifying emotions. But there was a significant difference between the experimental groups and the control group, which shows that storytelling through both visualization and pantomime methods has been effective and effective on the difficulty in identifying emotions and has led to its reduction.

    Keywords: hearing problems, storytelling, imagery, pantomime, emotional dyslexia
  • Zahra Nazizadeh*, Azam Sadat Seyed Barghi Pages 129-141
    Background and Aim

    School Life Expectancy, enthusiasm for school and academic self-concept can affect the academic progress of students in different ways. Therefore, the aim of the present study was to predict academic progress based on hope for education and enthusiasm for school, with the mediating role of academic self-concept in elementary school.

    Methods

    The research method was correlation and structural equation model. The statistical population of the research was elementary school boys in district 5 of Tehran in the academic year of 1401-1402. Among them, 240 male students were selected by multi-stage cluster sampling method according to Tabakenbek and Fidel (2001) who considered the minimum sample size to be 200 sufficient for modeling structural equations.. Students completed the questionnaires of Kharmai and Kameri's School Life Expectancy (2016), enthusiasm for school, Wang, Wilt and Eccles (2011) and Hisen Chen's School Self-Concept Inventory (2004); And the academic progress was determined based on the students' GPA of the previous semester. Data analysis was done in the form of path analysis with Imus24 software.

    Results

    The results showed that the fit indices of the model are in the appropriate range, which indicates the appropriate fit of the research model to the data. The coefficient of the total path between School Life Expectancy and academic achievement is significant, as well as the coefficient of the total path between enthusiasm for school and academic achievement. School Life Expectancy and academic self-concept explain 25% of the variable of academic achievement, and passion for school and academic self-concept explain 19% of the variance of the variable of academic achievement.

    Conclusion

    In order to improve the academic progress of students, it is possible to strengthen them. School Life Expectancy, enthusiasm for school, and academic self-concept by planning and applying measures and holding educational classes in school.

    Keywords: Enthusiasm for school, School Life Expectancy, Academic progress, Academic self-concept
  • Sajjad Dehghan Banadaki* Pages 143-152
    Background and Aim

    Behavioral problems are common, debilitating and extreme childhood disorders that cause many problems for the child and the family. The purpose of this study was to compare the amount of behavioral problems of children with and without visual impairment aged 3 to 6 years.

    Methods

    The research method is descriptive and causal-comparative. The statistical population of this research included all preschool children (ages 3 to 6) with and without visual impairment in Tehran in 2022-2023. The sample of the research was 200 parents of preschool children (100 parents of visually impaired children and 100 parents of normal children) who were selected from rehabilitation and preschool centers in Tehran using a targeted sampling method. Merrell (1994) Preschool and Kindergarten Behavior Scale (PKBS) was used to measure behavioral problems. The collected data were analyzed using independent t-test.

    Results

    The results of independent samples t-test for two groups of visually impaired children and normal children indicated that there is a significant difference between the two groups (P<0.05). Thus, visually impaired children have more behavioral problems than normal children.

    Conclusion

    The statistical findings and the explanation of the findings show that there is a significant difference between preschool children with and without visual impairment in terms of behavioral problems, and this difference can be caused by the lack of sufficient skills in the adaptation of children with visual impairment, the lack of symptoms visual problems in these children, anger, anger and aggression following rejection, social isolation of children with visual impairment, parenting styles of parents with children with visual impairment that affect the child's behavior, the type of parental attitude and negative emotions of parents, parental stress, the controlling parenting style of parents with a child with visual impairment, all of which aggravate behavioral problems in children with visual impairment.

    Keywords: behavioral problems, visual impairment