فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهمیه احمدی زاده، علیرضا کاکاوند*، سمیه کشاورز صفحات 15-35

    مقدمه :

    کودکان طیف اتیسم، اغلب مشکلات پردازش حسی و نقص های حرکتی را تجربه میکنند. جهت درمان کودکان اتیسم روش های مختلفی پیشنهاد شده است. روش موسیقی درمانی فعال به عنوان یکی از این مداخلات می تواند موثر واقع شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر روش موسیقی درمانی فعال در الگوهای پردازش حسی و مهارت های حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم سطح یک می باشد. پژوهش حاضر از نوع هدف، نوعی تحقیق کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، یک مطالعه تک آزمودنی می باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش، یک مطالعه تک آزمودنی از نوع ABA و نمونه های انتخابی شامل دو کودک پسر مبتلا به طیف اتیسم 6 تا 11 سال، که به روش نمونه گیری غیر تصادفی از نوع در دسترس انتخاب شده اند. جامعه آماری شامل همه کودکان مبتلا به اتیسم سطح یک که در محدوده سنی 6 تا 11 سال بوده و در یک سال گذشته به کلینیک کاردرمانی، گفتاردرمانی نور واقع در کرج مراجعه کرده بودند، که از بین این مراجعین ، دو کودک پسر که نمره تست تشخیصی گارز آنها بین 48 تا 65 بود و در شش ماه گذشته مداخلات موسیقی درمانی د ریافت نکرده بودند و همچنین خانواده هایشان داوطلب برای شرکت در این مطالعه بودند انتخاب شدند. جلسات موسیقی درمانی در طول سه ماه، هر هفته سه جلسه و هر جلسه یک ساعت ونیم برگزار شد. ملاک ورود به پژوهش کسب نمره ی سطح یک در مقیاس گارز (1994)، بود. ابزار گردآوری داده ها، نمایه حسی 2 2014)، و تست تبحر حرکتی برونینکز-ازرتسکی (1972)، بود و ارزیابی ها در چند خط پایه و پیگیری انجام شد. از روش بازبینی دیداری نمودارها (فراز و فرود متغیر وابسته)، شاخصهای درصد بهبودی، تغییرپذیری و اندازه اثر استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها در این بررسی، ابتدا داده های خام به صورت نمودار رسم شد. سپس محفظه ی ثبات و روند برای نمودار داده های هر آزمودنی در موقعیت های خط پایه، مداخله و پیگیری رسم شده و پس از آن با استفاده از شاخص های روند و ثبات، میزان ثبات و جهت روند داده ها مشخص شد و در نهایت با استفاده از ترسیم نمودار روند و تبیین اندازه اثر با تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی، داده ها تحلیل شدند.

    یافته ها

    موسیقی درمانی فعال، اثر معناداری بر الگوهای پردازش حسی، همچنین بر مهارتهای حرکتی درشت، ظریف و هماهنگی اندام فوقانی، در هر دو آزمودنی داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    میانگین نمرات مهارت های حرکتی درشت، بهبودی بیشتر و هماهنگی اندام فوقانی کمترین درصد بهبودی را نشان دادند. همچنین در الگوهای پردازش حسی، میزان بهبودی متوسطی به ویژه در مولفه های حس جویی و حساسیت حسی نشان داده شد. نتایج به دست آمده در این پژوهش، نشان دادند که روش موسیقی درمانی فعال، بر بهبود الگوهای پردازش حسی و مهارت های حرکتی کودکان اتیسم سطح یک تاثیر معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: اتیسم، موسیقی درمانی فعال، الگوها پردازش حسی، مهارتها حرکتی کودکان
  • مهتاب رییسی، نرگس ادیب سرشکی*، محسن واحدی، نسترن حبیبی صفحات 36-53
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی برنامه سازمان دهی بر مهارت خود مدیریتی یا ساماندهی تکالیف و وظایف مدرسه کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی می‌باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون/ پس‌آزمون با گروه کنترل است، جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر 7 تا 13 ساله با اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی در مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل در سال 1399 و 1398 شهر تهران و والدین آن‌ها تشکیل می‌دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول برآورد (ریچارد ، 1988)، احتمال خطای نوع اول 05/0، احتمال خطای نوع دوم 20/0، توان آزمون 80/0 و اندازه اثر (49/0 =d) 40 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی از بین کلینیک هایی که به درمان و پذیرش کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی می‌پرداختند یک کلینیک به تصادف انتخاب شد و از بین مراجعان با توجه به معیار‌های ورود و خروج 40 کودک به صورت تصادفی ساده انتخاب و به تصادف به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (20 دانش آموز در هر گروه). آموزش بصورت انفرادی و براساس رویکرد رفتاری و آموزش مهارت‌ها‌ی سازمان دهی در طی بیست جلسه (مهارت‌های سازمان‌دهی، سازمان‌دهی رفتارها در خانه، تعارض‌های خانوادگی و مشکلات عدم انجام تکالیف مدرسه) صورت گرفت (آبیکف و کالاگر، 2008). در این مطالعه از سه ابزار کولیج (2002)، کارکردهای اجرایی بریف (2000) و کارکردهای اجرایی بارکلی (2012) و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون چندمتغیری منکووا و نرم افزار SPSS ورژن 23 استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که میزان مشکلات سامان دهی یا مدیریت تکالیف در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی که در گروه آزمایش قرار گرفتند به طور معنی داری کاهش پیدا یافته بود. نتایج آزمون چند متغیری منکووا برای متغیر وابسته سازمادهی تکالیف، و برنامه ریزی نشان داد که هر دو مهارت (سازمان دهی و برنامه ریزی) در شرکت کنندگان گروه آزمایش افزایش پیدا کرده است.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     به نظر می‌رسد یکی از شیوه‌های اثر بخش در کاهش مشکلات سازمان دهی و مدیریت کردن کارها و وظایف مدرسه درکودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی، آموزش برنامه درمانی سازمان دهی می‌باشد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی، برنامه مداخله ا سازمان دهی، مهارت مدیریت کردن، کودکان
  • خدیجه ابوالمعالی*، مارال عادل پیله رود صفحات 54-76
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر شن بازی درمانی بر بهبود خودکنترلی، هوش هیجانی و مشکلات رفتاری کودکان 6 سال بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان 6 ساله دبستانی دبستان های منطقه 3 شهر تهران که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل هستند، تشکیل دادند. روش نمونه گیری این پژوهش به صورت تصادفی چند مرحله ای می باشد که به طور تصادفی، 14 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مساوی آزمایش(7 نفر) و گواه(7 نفر جایگزین شدند. افراد نمونه، پرسشنامه های خودکنترلی ادراک شده کودکان هامفری (2000)، هوش هیجانی صفت فرم کودکان (TEIQue-CF) و مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان کوای و پترسون (RBPC) - فرم تجدید نظر شده را تکمیل کردند. محاسبات انجام شده در دو گروه آمار توصیفی و تجزیه و تحلیل آمار استنباطی به وسیله نرم افزار spss-21 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که F تحلیل کواریانس برای خودکنترلی، و هوش هیجانی و مشکلات رفتاری به دست آمدند. این یافته ها نشان می دهند که در متغیرهای وابسته شامل خودکنترلی، هوش هیجانی و مشکلات رفتاری تفاوت معنی دار دیده می شود..لذا با اطمینان 99% می توان ادعا کرد شن بازی درمانی بر بهبود خود کنترلی در کودکان 6 تا 8 سال تاثیر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد که شن بازی درمانی بر بهبود خود کنترلی بیش از هوش هیجانی و مشکلات رفتاری در کودکان 6 سال تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، خودکنترلی، هوش هیجانی، مشکالت رفتار، کودکان 6 سال
  • مریم فرهادیان، مرتضی سمیعی سمرقندی*، محمد آزمند صفحات 78-97

    مقدمه:

     این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از بازی آموزشی در درس ریاضی بر عملکرد آموزشی کودکان بیشفعال صورت پذیرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف در دسته پژوهش های کاربردی بوده و بر حسب شیوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح دو گروه آزمایش و کنترل به صورت پیش آزمون- پس آزمون می باشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح دو گروه آزمایش و کنترل به صورت پیش آزمون- پس آزمون انجام گردید. جامعه آماری شامل 30 دانش آموز بیش فعال 6 تا 8 سال آموزشگاه اسطوره منطقه دو شهر تهران بوده که نمونه ی آماری هدفمند و جایگزینی نمونه در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل با روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. در این پژوهش ابتدا آزمون عملکرد آموزشی از کودکان گرفته شد و سپس گروه آزمایش با بازی های آموزشی طراحی شده که در وبسایت به صورت آنلاین در دسترس می باشند آموزش دیدند و گروه کنترل روند آموزش عادی خود را طی نمودند. در انتهای دوره، مجددا از هر دو گروه آزمون گرفته شد و نتایج در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون توزیع نرمال گولموگروف- اسمیرنوف برای پیش آزمون ها و پس آزمون های عملکرد آموزشی بیشتر از 5 صدم بودکه نشان می داد داده ها دارای توزیع نرمال می باشند و می توان آزمون های پارامتریک را مورد استفاده قرار داد. پس از آزمون کوواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان می داد که میانگین اختلاف گروه آزمایش برابر 67/9 و میانگین اختلاف گروه کنترل برابر 93/0 است که بین این 2 میانگین، اختلاف 73/8 برقرار است که مقدار زیادی است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده و فرضیه 1 (استفاده از بازی آموزشی در درس ریاضی بر عملکرد آموزشی کودکان بیش فعال 6 تا 8 سال دارای تاثیر مثبت است) در پژوهش حاضر با توجه به اینکه نتایج آزمون عملکرد برای دو گروه آزمایش و کنترل در سطح 95 درصد معنادار است، می توان نتیجه گرفت که فرض صفر رد شده و بازی آموزشی بر عملکرد آموزشی این کودکان تاثیر مثبت داشته است. در نهایت پیشنهاد می گردد که چنین پژوهش هایی تجاری سازی شده و در اختیار تمامی کودکان بیش فعال و خانواده هایشان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، باز آموزشی، عملکرد آموزشی
  • محمدرضا اخگری، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، گیتا موللی، راضیه بیدهندی یارندی صفحات 98-122

    مقدمه:

     نقص در مهارت های اجتماعی ویژگی بارز اختلال طیف اتیسم است. هدف، طراحی داستان های اجتماعی و تعیین کارآمدی آن بر مهارت های اجتماعی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم بود.

    روش پژوهش: 

    در مطالعه تک آزمودنی با طرح خط پایه و مداخله (ABAB)، چهار کودک به شیوه در دسترس از کودکان پسر 7 تا 12 سال دارای اختلال طیف اتیسم در شهر مشهد انتخاب شدند. رفتار آماج با توجه به ویژگیهای فردی تعیین و بر مبنای آن داستان اجتماعی طراحی شد. مهارت های اجتماعی در خط پایه با استفاده از پرسشنامه نیمرخ مهارت های اجتماعی اتیسم و مشاهده منظم اندازه گیری شد. کودکان در 20 جلسه آموزشی داستان اجتماعی (پنج بار در هفته؛ هر جلسه 30 دقیقه) شرکت کردند. در پایان مداخله، مهارتهای اجتماعی به وسیله پرسشنامه، اندازهگیری و داده ها با استفاده از نمودار خط پایه، اندازه اثر و درصد بهبودی تحلیل شد.

    یافته ها

    با توجه به اندازه های اثر و درصد بهبودی، 45/10% ، 24/9% ، 93/7% و 34/16% از بهبودی بهترتیب در مهارت های اجتماعی، تقابل اجتماعی، مشارکت اجتماعی و رفتار زیانبخش احتماعی ناشی از شرکت در برنامه آموزشی بوده است. مشاهده منظم نشان داد که داستان اجتماعی موجب بهبود در تقابل اجتماعی هر چهار کودک، بهبود مشارکت اجتماعی دو کودک و بهبود رفتار زیان بخش اجتماعی سه کودک شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به کارآمدی داستان های اجتماعی بر بهبود مهارت های اجتماعی (تقابل اجتماعی، مشارکت اجتماعی، رفتار زیانبخش اجتماعی) کودکان با اختلال طیف اتیسم، میتوان نتیجه گرفت که گنجاندن داستان های اجتماعی در برنامه ریزی آموزشی کودکان موجب پیشگیری از بروز مشکلات روابط اجتماعی در آن ها میشود.

    کلیدواژگان: داستان اجتماعی، مهارتها اجتماعی، اختلال طیف اتیسم
  • میلاد حیدریان، مژده میرزایی، سمیرا شاه اویسی، مریم اکبری* صفحات 124-143

    مقدمه :

    بازی درمانی شناختی رفتاری همان طوری که از اسمش هم عیان است، مداخلات شناختی رفتاری را درون برنامه بازی می گنجاند. فعالیت های بازی و همچنین ارتباط کلامی و غیرکلامی در حل مشکلات کودکان مورد استفاده قرار می گیرند.هدف از این پژوهش بررسی میزان اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر مسیولیت پذیری، مشکلات رفتاری و عزت نفس دانش آموزان پسر دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی پایه پنجم و ششم ابتدایی شهرستان جوانرود می باشد.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم و ششم ابتدایی شهرستان جوانرود در سال تحصیلی 2019-2020 می باشد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر روش اجرا، نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل و مداخله بود که برای هر گروه 15 نفر بصورت تصادفی قرار گرفته (در کل 30 نفر) و به مدت 10 جلسه بازی درمانی شناختی- رفتاری را دریافت کردند. روش نمونه گیری این پژوهش، روش نمونه گیری در دسترس بود که بعد از در اختیار داشتن گروه نمونه آن ها بطور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم کردیم. در این پژوهش از سه پرسشنامه و روی هر دو گروه اجرا شدند که عبارت اند از آزمون پنج مقیاسی عزت نفس پپ و همکاران (1989) برای کودکان، پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر (1967)، پرسشنامه مسیولیت پذیری منیر کردلو (2015) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغییره (MANCOVA) استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS 22 صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بازی درمانی شناختی- رفتاری بر مشکلات رفتاری، مسولیت پذیری و عزت نفس دانش آموزان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر بوده و تغییرات معناداری را ایجاد کرده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر میزان مشکلات رفتاری، مسولیت پذیری و عزت نفس دانش آموزان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی، و ایجاد تغییرات معنادار در آنها می توان از این روش درمانی برای مداخله و بهبود علایم کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کنار دارو درمانی و سایر درمان های توانبخشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی- رفتاری، مسئولیت پذیری، مشکلات رفتار، عزت نفس، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالیکودکان
|
  • Fahimeh Ahmadi Zadeh, AliReza Kakavand*, Somayeh Keshavarz Pages 15-35
    Introduction

    Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) often experience sensory processing and sensory motor impairments. Various treatments have been offered to children with ASD. Active music therapy is one of the most effective interventions conducted during the treatment. The aim of this study was to study the impact of active music therapy on sensory processing patterns and motor skills in children with ASD level one. The present study is an applied and single-subject research.

    Research Method

    This study is an ABA single-subject study. The sample consisted of two ASD boys in the age range of 6-11 years old. The sample selection was based on non-random sampling convenient method. The sample society had been all children with ASD level 1 in the range age of 6-11 years old who had visited Nour Occupational Therapy and Speech-Language Pathology Clinic in Karaj city over the past year. Among the sample society, two boys had been chosen according to their GARS test scores which were between 48-65 and had not received any musical treatment intervention in the last six months and also their both families wanted to participate in the study voluntarily. The entering criterion to be selected as a sample was to gain level one score in GARS scale. The sessions had been performed for three months and each session had been held three times a week and each session lasted 90 minutes. The data were collected by Sensory Profile 2 and Bruininks-Oseretsky Test of Proficiency. Tests were evaluated with respect to different baselines. During the study, visual review of the charts (falling and rising pattern of the dependent variable), improvement percentage index, variability and efficiency rate had been utilized. In order to analyze the data, first, the collected raw data had been presented in the form charts. After that, the stability and process index had been plotted for the charts of each subject in baseline, intervention and evaluating situation. Then, by using stability and process index, the stability rate and the processing direction of data had been identified. Finally, the data were analyzed by plotting process and explaining the effectiveness rate along with analyzing intra-situation and inter-situation subjects.

    Results

    Findings showed that the active music therapy had significant impact on the sensory processing patterns as well as large and small motor skills and coordination of upper limb joints in both subjects.

    Discussion

    The mean of the large motor skills and more improvement in upper limb coordination had shown the least enhancement percentage. Furthermore, in sensory processing patterns an average improvement rate had been displayed specifically in components of sensory and sensitivity sensory. Findings of the current study indicated that active music therapy has significant impact on the enhancement of sensory processing pattern and motor skills in children with level one Autism Spectrum Disorder.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Active Music Therapy, Sensory ProcessingPattern, Children Motor Skills
  • Mahtab Raiisi, Narges Adib Sereshki*, Mohsen Vahedi, Nastaran Habibi Pages 36-53
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of organizational training skills program on homework management efficiency of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

    Research Method

    This study was quasi-experimental with pre-test, post-test and a control group. The sample consisted of 40 boys with ADHD, in age range of 7 to 13 years old and their parents, in academic year of 2020-2021 in Tehran province. The sample size was calculated using the estimation formula (Richard, 1988), the probability of the first type error was 0.05, the probability of the second type error was 0.20, the test power was 0.80 and the effect size (d = 0.49) was 40 persons. The sample was randomly selected from one of those clinics which were admitting and treating ADHD children. Children were chosen by the entering and exiting criteria and randomly put in two groups: experiment and control (each group consisted of 20 boys). Based on behavioral and individual perspective of each boy the instruction and training had been applied in 20 sessions (including organizational skills, organizational behaviors in home, family conflict, the problems of not doing homework and etc.) (Abikoff, Gallagher,2008). Three instruments were used in this study: Coolidge (2002), Brief executive function (2000), and Barkley executive function (2012) questionnaires The data were analyzed by Multivariate Covariance Analysis (MANCOVA) and the statistical analysis was performed by SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that the level of organizational problems of ADHD students of experimental group had been lessoned significantly by training homework management skills in compared with control group. Scores of the three tests indicated a significant difference between pre-tests and post- tests; (F(1,32)=20.97, P< 0/001) , (F(1,32)=14.78, P= 0/001), (F(1,32)=20.16 ، P< 0/001) .

    Discussion

    The findings of this study indicated that the organizational training skills program could reduce the efficiency problems of homework organization and management of students with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Organizational Skills, Interventional program, Management Skills
  • Khadijeh Abol Maali*, Maral Adel Pileh Ruod Pages 54-76
    Introduction

    The aim of this study was to examine the effect of sand play therapy on improving self- control, emotional intelligence and alleviating behavioral problems in 6-year-old children.

    Research Method

    The present study is a purposeful applied study and implemented in a quasi-experimental method with pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this study consisted of all 6-year-old primary school students in District 3 of Tehran province who were studying in the academic year of 2020-2021. The sampling method was multi-stage random sampling in which 14 people were randomly selected as a sample and randomly assigned to two equal groups: experimental group (7 people) and control group (7 people). Humphrey Children (2000), Perceived Self-Control Questionnaire, Child Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue-CF) and the revised form of Kwai and Patterson Child and Adolescent Behavioral Problems (RBPC) were completed by the sample group. Descriptive and inferential statistical analyses were computed by SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that F-test analysis of covariance was obtained for self-control, and emotional intelligence and behavioral problems. These findings showed that there was a significant difference in the dependent variables including self-control, emotional intelligence and behavioral problems. Therefore, almost surely, it can be claimed that sand play therapy has an improving effect on self-control of children in range of 6 to 8 years of old.

    Discussion

    Results showed that sand play therapy has more improving effects on self-control over emotional intelligence and behavioral problems in 6-year-old children.

    Keywords: Sand Play Therapy, Self-control, Emotional Intelligence, BehavioralProblems, 6-year-old Children
  • Maryam Farhadian, Morteza Samie Zafarghandi*, Mohammad Azmand Pages 78-97
    Introduction

    The purpose of present study is to investigate the effect of educational game on educational performance of ADHD children in mathematic. This research is an applied study in terms of purpose and according to data collection method it's a quasi-experimental study with two groups of experimental and control.

    Research Method

    This semi-experimental study was conducted in two experimental and control groups. The data was collected by pre-test and post-test. The statistical population consisted of 30 ADHD students in age range of 6 to 8 years old who were picked up from Ostooreh institute in 2nd district of Tehran. The statistical samples were chosen by simple random sampling method and each group consisted of 15 children. In this study, first of all, the educational performance test was taken from children and then the experimental group has been taught upon the designed educational games that were available on websites, but the children in control group went through their normal educational procedure. At the end of the course, both groups were tested again and the results were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results of the Kolmogorov-Smirnov normal distribution test for pre-tests and post-tests of educational performance were more than 0.05, which showed that the data had a normal distribution and parametric tests could be used. The data was analyzed by covariance analysis. The results showed that the mean difference of the experimental group was 9.67 and the mean difference of the control group was 0.93. Moreover, the mean difference between 2 groups was 8.73 which was a considerable amount.

    Discussion

    According to the obtained results and main hypothesis (the use of educational games in mathematic had a positive effect on the educational performance of ADHD children in age range of 6 to 8 years old) the results of the performance test for both experimental and control groups were significant and the level of them was 95%. Therefore, it can be concluded that the null hypothesis is rejected and the educational game has a positive effect on the educational performance of these children. Finally, it is suggested that these kinds of research be commercialized and available to all ADHD children and their families.

    Keywords: ADHD, Educational Game, Educational Performance
  • Mohammad Reza Akhgari, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi*, Gita Movallali, Razieh Bidhendi Yarandi Pages 98-122
    Introduction

    Social skill deficiency is an obvious characteristic in autism spectrum disorder (ASD). The purpose of this study was to design social stories program and determine its efficacy on social skills in children with ASD.

    Research Method

    In this single subject study with baseline and intervention (ABAB) design, four 7 to 12-year-old-male children with ASD were selected in convenient method in Mashhad City. Their target behavior was determined based on their characteristics, then the social stories were designed accordingly. The social skills of all children were assessed by the Autism Social Skills Profile Questionnaire (ASSP) and systematic observation. Children participated in 20 training sessions (five times a week; 30 minutes per session) and received social stories. The social skills were assessed at the end of intervention. The data were analyzed by baseline diagrams, effect size, and improvement percentage.

    Results

    Regarding to effect sizes and improvement percentage, 10.45%, 9.24%, 7.93%, and 16.34% of improvement in social skills, social reciprocity, social participation, and social detrimental behavior were due to participation in the intervention program. In addition, systematic observation showed that social stories have been led to improvement of social reciprocity of four children, social participation of two children, and social detrimental behavior of three children respectively.

    Discussion

    Based on the efficacy of social stories on social skills (social reciprocity, social participation, and social detrimental behavior) of children with ASD, it can be concluded that considering social stories in training curriculum for ASD children will prevent the problems of their social relations.

    Keywords: Social Story, Social Skills, Autism Spectrum Disorder
  • Milad Heydarian, Mozhdeh Mirzaii, Samira Shah-Oveysi, Maryam Akbari* Pages 124-143
    Introduction

    As it's vivid by the name of cognitive-behavioral play therapy that cognitive-behavioral interventions are put in a play program in order to solve children's behavioral problems. As you know play-like activities and also verbal and nonverbal communications have been used widely to solve behavioral problems of children. The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on behavioral problems, responsibility and self-esteem of male students in 5th and 6th elementary grades in Javanrood city with attention deficit hyperactivity disorders .

    Research Method

    The statistical population of this study consisted of all male students in fifth and sixth elementary grades in Javanrood city in the academic year of 2019-2020. The method of this research was semi-experimental. This research was a purposeful applied study. The sampling method was an available sampling method, in which two groups were randomly selected: control and intervention. The data were collected by pre-tests post-tests of two control and intervention groups from which 15 students were randomly assigned to each group (total number was 30 students). The intervention group received 10 sessions of cognitive behavioral play therapy. In this research, three questionnaires had been filled by both groups. The questionnaires included the five-scale self-esteem test of Pep et. al (1989) for children, the Rutter behavioral problems questionnaire (1967), and the Munir Kordloo responsibility questionnaire (2014). The data were analyzed by Multivariate Covariance Analysis (MANCOVA) and the statistical analysis was performed by SPSS software version 22.

    Results

    According to obtained results from this study it could be acclaimed that the cognitive-behavioral play therapy has significantly affected on behavioral problems, and changed the level of self-esteem and responsibility of students.

    Discussion

    According to the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on behavioral problems, responsibility and self-esteem of students with attention deficit hyperactivity disorder and making significant changes on them, this treatment method can be used as an intervention model to recover the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder in children along with medical treatment and other rehabilitative procedures.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Play Therapy, Attention Deficit HyperactivityDisorder, Behavioral Problems, Responsibility, Self-esteem, Students